Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium

Students can Download Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium Pdf, Kerala SSLC Biology Model Question Papers helps you to revise the complete Kerala State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium

Instructions :

  • The first 15 minutes Is the Cool-off time.
  • You may use the time to read the questions and plan your answers.
  • Answer only on the basis of instructions and questions given.
  • Consider score and time while answering.

Time: 1½ Hours
Total Score: 40 Marks

Section – A

Answer any five questions 1-6. One score each. (5 × 1 = 5)

Question 1.
Select the correct pair
a) Sympathetic system – Production of saliva increases
b) Sympathetic system – Pupil constricts
c) Para sympathetic system – Trachea constricts
d) Para sympathetic system – Production of hormone increases
Answer:
c

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium

Question 2.
Analyse the statement and reason and select the right option from those given below.
Statement: Cerebrospinal fluid nourishes the brain tissue
Reason: Cerebrospinal fluid is formed from the blood
a) Statement is correct, reason is incorrect
b) Statement and reason are incorrect
c) Statement is incorrect and reason is correct
d) Statement and reason are correct
Answer:
d

Question 3.
Identify and write the name of the photoreceptor given blow. Name the pigment present in it.
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium - 1
Answer:
Cone cell, photopsin

Question 4.
Complete the illustration using the words give in the box
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium - 2
Answer:
A-Acromegaly
B-Gigantism

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium

Question 5.
Identify the correct statement
a) Non functional genes are^called vectors.
b) The sum of the genetic material present in an organism is called its genome
c) The technology used to identify the location of a gene is called genetherapy.
Answer:
b

Question 6.
A person severly injured in an accident needs blood. Antigen A is detected in this blood on blood test. From the following persons, whose blood can be received by him
a) A-group
b) -0-group
c) B-G group
d) = AB group
Answer:
a

Section – B

Answer any 6 from questions 7-13. 2 Scores each (6 × 2 = 12)

Question 7.
Observe the illustration given below. These birds paved the way to formulate the theory of natural se-lection by Charles Darwin.
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium - 3
a) What are the peculiarities of these birds which help in the formulation of the theory?
b) How this peculiarity helps these birds in their survival?
Answer:
a) Similarity of finches except in their beak.
b) The finches had beaks adapted to their feeding habits. When scarcity of food occured in each island, only birds with adapted beaks survived there. Example: insectivorous finches have small . beaks, cactus feeding finches have long and sharp beaks, woodpecker have sharp beaks etc.

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium

Question 8.
a) Analyse and complete the table showing plant hormones and their functions.
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium - 4
b) Name the artificial hormone which is used as a weedicide.
Answer:
a) i) Cell division / cell growth/cell differentiation
ii) Ethylene
iii) Gibberellins
v) Controls the dormancy of embryo in seed/ con-trols dropping of leaves and fruits /control wilt¬ing or flowering /helps to sustain plants in adverse condition.

b) 2,4-D

Question 9.
Write the role or use of those given below:
a) Dopamine
b) C.T. Scanner
Answer:
a) Dopamin act as a neurotransmitter.
b) CT scanner is used to get 3D visuals of internal organs with the help of computer, using x- rays.

Question 10.
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium - 5
a – Identify and write the name of this figure
b – Name the sense organ, related with this figure
Answer:
a – Taste bud/Chemoreceptors in the taste bud.
b- Tongue

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium

Question 11.
Though antibiotics are most useful medicines, it has some other effect. Substantiate this statement with two examples.
Answer:

  • Regular use develops immunity in pathogens
  • Destroy useful bacteria in the body
  • Reduces the quantity of certain vitamins in the body

Question 12.
Illustrate, using alphabets, the determination of male or female sex on the basis of sex chrornosomes.
Answer:
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium - 15

Question 13.
Name the following
a) The method of curing genetic diseases by removing the defect gene and inserting functional gene.
b) The category of anthropoidea in which the monkeys and baboon are included.
Answer:
a) Gene therapy
b) Ceropithecoidia

Section – C

Answer any five from questions 14-20. 3 score each (5 × 3 = 15)

Question 14.
(A) Observe the given figure and answer the following questions:
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium - 6
a) Which activity of the body is represented by the figure?
b) Prepare a flowchart showing the path of this activity.
OR
(B) Following are causes of 2 diseases in connection with nervous system: (3)
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium - 7
a) Name the diseases A and B.
b) Write 2 symptoms each for the diseases.,
Answer:
A) a) Reflex action
b) Receptor generates impulses → sensory neuron → interneuron generates quick re-sponses →  motor neuron → related muscles withdraw the hand.
B) a) A-Alzheimer’s
B – Parkinsons

b) Alzheimers

  • Loss of memory
  • Inability to recognize friends or relatives
  • Inability to do routine works.

Parkinsons

  • Loss of body balance
  • Irregualr movements of muscles
  • Shivering, Profuse salivation.

Question 15.
Phagocytosis is a process of engulfing and destroy-ing germs.
a) Prepare a flowchart showing the phagocytosis of a pathogen using the following hints:
Hints:
i) Engulf pathogen in membrane sac.
ii) The enzymes in lysosome destroys pathogen.
iii) Membrane sac combines with the lysosome.
iv) Phagocytes reach near pathogen.
v) Expels the remnants.
b) Name the two phagocytes seen in our blood.
Answer:
a) iv) Phagocytes reach near pathogen.
i) Engulf pathogen in membrane sac.
iii) Membrane sac combines with the lysosome.
ii) The enzymes in lysosome destroys pathogen. Expels the remnants.
b) Neutrophils and monocytes

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium

Question 16.
During a discussion in a biology class, some stu-dents argued that it is not fair to critisize a mother for delivering female children only. Substantiate your an¬swer scientifically with the help of an illustration.
Answer:
The y ch romosome of the father decides the offspring as male and the x chromosomes of the father de¬cides the offspring of female.
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium - 16

Question 17.
(A) In all seasons Ramu drinks 10litres of water per day. Given below is an illustration of how the normal level of water is maintained in his blood during rainly season and summer season.
Analyse the illustration and answer the questions given below.
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium - 8
a) Identify ‘X’
b) Explain how ‘X’ acts to produce more urine during rainy season.
c) Explain how hypothalamus and pituitary glands are related to ‘X’.
OR
(B) The level of glocose in blood is maintained by the combined action of insulin and glucagon. The graph given below shows three conditions of glu¬cose level in blood.
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium - 9
a) Which condition shows the normal level of glucose in blood?
b) Which among the two hormones function in con-dition B and explain its action?
c) What is the role of insulin in liver and muscles?
Answer:
A. a) Vasopressin/ADH
b) During rainy season, the production of vaso-pressin decreases and therefore no reabsorp-tion of water in kidneys.
c) Hypothalamus secrets wasopressin and it is stored in the posterior lobe of the pituitary gland.

B. a) A
b) Glucagon acts in the condition B. It converts glycogen to glucose in liver and produce glu-cose from amino acids.
c) Insulin converts glucose into glycogen

Question 18.
Given below is the hybridisation between two pea plants-one with green colour and round seeds and the other with yellow colour and wrinkled seeds.
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium - 10
a) Write the alleles of the gametes formed while self pollinating the first generation
b) Identify the new combination of charaters that appear in the second generation
c) What reason did Mendel given for the appearance of new combination of characters in the second generation?
Answer:
a) (GW) (Gw) (gW) (gw)
b) Green coloured wrinkled seed and yellow coloured round seed.
c) Mendel explained that the appearance of new combination of characters is due to the indepen-dent assortment of each character in offsprings.

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium

Question 19.
Complete the following word web using apt words.
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium - 11
Answer:
a) Maintains equilibrium of the body/Muscular coordination
b) Cerebrium
c) Medulla oblongata

Question 20.
Given below are Certain Communicable diseases. Dengue fever, Tuberculosis, Athletes foot, Filariasis,
Ringworm disease.
a) Identify the diseases that are caused by fungi.
b) Why does the lymph ducts in the legs get swol-len in perslons infected with-Filariasis?
c) Being a responsible citizen, suggest two mea-sures to prevent the spread of communicable dis¬eases.
Answer:
a) Athletes foot, Ringworm disease.
b) The filarial worms stay in the lymphducts and ob-struct the flow of lymp. This cause swelling in the lymph ducts.
c)

  • Avoid circumstances leading to the multiplication of mosquitoes.
  • Keep our surrounding neat and clean.

Section – D

Answer any two form questions 21-24. 4 score (2 × 4 = 8)

Question 21.
a) Find out the missing links in the given evolutionary tree.
b) How do the ‘a’ of the illustration differ form the categories labeled as b, c and d?
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium - 12
Answer:
a) a-cercopithecoidoa b-Gibbon c- Gorilla d- Chimpanzee.
b) Cercopithecoidea have small brain and long tail

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium

Question 22.
bserve the figure and answer the following questions related with the pituitary.
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium - 13
a) What is the common name for the inducing hormones secreted from the anterior lobe of the pituitary?
b) Which part of brain is labeled as A?
c) Out of the hormones secreted from A
Which can be stored in the posterior lobe of pituitary?
Answer:
a) Tropic hormones
b) Hypothalamus
c) Oxvtosin, VasoDressin (ADH)
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium - 17

Question 23.
Copy the figure. Identify and label the parts based on the hints given and write one function of each.
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium - 14
a) Slightly projected transparent anterior part of Sclera.
b) Part of retina where plenty of photoreceptors are seen.
c) The aperature seen at the centre of Iris.

Leave a Comment