8th Standard Basic Science First Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus

Practicing with Class 8 Basic Science Question Paper Kerala Syllabus and First Term Question Paper 2022-23 will help students prepare effectively for their upcoming exams.

Class 8 Basic Science First Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus

Time: 2 hrs
Max. Score : 60

Instruction:

  • The total cool off time for Physics, Chemistry and Biology is 15 minutes. Read the questions carefully and understand them during this time.
  • Answers are to be written in the order Physics, Chemistry and Biology. The time for each section is 40 minute. The answer books must be returned to the teacher after writing each subject.

Physics

Time: 40 minute
Score: 20

Answer any THREE questions from 1 to 4. (Each question carries 1 score) (3 × 1 = 3)

Question 1.
Identify the relation in first word-pair and complete the second one. (1)
Volume : m3
Density : _________
Answer:
kg/m3

Question 2.
Write the appropriate unit for expressing the distance between planets in the solar system. (1)
a) m
b) nm
c) AU
d) km
Answer:
c) AU

Question 3.
Which of the followoing statements is correct?
a. Acceleration is a scalar quantity.
b. The rate of change of velocity is acceleration.
c. Unit of acceleration is m/s. (1)
Answer:
b. The rate of change of velocity is acceleration.

Question 4.
If a body in motion covers equal distance in equal intervals of time, the body is said to have
(uniform speed/ non uniform speed) (1)
Answer:
Uniform Speed

8th Standard Basic Science First Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus

Answer any FOUR questions from 5 to 9. (2 scores each) (4 × 2 = 8)

Question 5.
The basic unit of mass is kilogram.
a. Define mass. (1)
b. 1 tonne = …. kilogram. (1)
Answer:
a) Mass of a substance is the measure of the quantity of matter contained in it.
b) 1 tonne = 1000 kg

Question 6.
A bus started from rest and acquired a velocity of 30 m/s in 6s. Find out its acceleration. (2)
Answer:
t = 6s, u = 0, v = 30m/s
a = \(\frac{v-u}{t}\)
a = \(\frac{30-0}{6}=\frac{30}{6}\) = 5 m/s

Question 7.
Choose the suitable example for acceleration and retardation from the given statements. (2)
a. Propagation of light through vacuum.
b. The motion of a coconut falling from a coconut tree.
c. A ball rolling on a level ground.
Answer:
a) acceleration – b
b) retardation – c

Question 8.
A book on a table is in a state of rest.
a. Identify the reference body for the above statement. (1)
b. Considering the Sun as reference body, the book is in the state of (motion/rest). (1)
Answer:
a) Table
b) motion

Question 9.
Write any two precautions to be taken by the pedestrians to ensure road safety. (2)
Answer:
i) Walk only along the right side of the road.
ii) Cross roads only at the zebra crossing.

Answer any THREE questions from 10 to 13. (3 scores each) (3 × 3 = 9)

Question 10.
Observe the depiction of the path taken by a person as he moves from A to C through B.
a. Find out his speed. (1)
b. Find out his velocity. (1)
c. Find out his displacement if he returns back to A. (1)
8th Standard Social Science First Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus 1
Answer:
a) Speed = \(\frac{\text { Distance }}{\text { time }}\)
= \(\frac{20+60}{4+6}=\frac{80}{10}\) = 8 m/s

b) Velocity = \(\frac{\text { Displacement }}{\text { time }}\)
= \(\frac{70}{10\) = 7 m/s 10

c) 0

Question 11.
The fundamental unit of time is second.
a What is a solar day? (1)
b. How many seconds make one solar day? (2)
Answer:
a) A solar day is the time period from one noon to the next noon,
b) One solar day = 60 × 60 × 24 = 86400 s

Question 12.
a) Define density.
b) If petrol, diesel, etc. catches fire one should never try to extinguish it using water. Why? (2)
Answer:
a) Mass per unit volume of a substance is known as its density.
b) Petrol, diesel etc. are liquids having lower density than density of water. If water is used to extinguish the fire, petrol and diesel rise to the surface and continue to bum. Fire cannot be extinguished.

8th Standard Basic Science First Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus

Question 13.
Complete the table suitably.

Measurement Unit Vector/Scalar
Time s scalar
Displacement (a) (b)
Speed (c) (d)
(e) 2 m/s2 (f)

Answer:

Measurement Unit Vector/Scalar
Time s scalar
Displacement (a)m (b) vector
Speed (c) m/s (d) scalar
(e) acceleration 2 m/s2 (f) vector

Chemistry

Time: 40 minute
Score:20

Answer any FIVE questions from 1 to 6. Each question carries 1 scrore. (5 × 1 = 5)

Question 1.
Which of the following is the symbol of sodium? (1)
(S, Na, N)
Answer:
Na

Question 2.
The constituent elements of sugar are carbon, hydrogen and (1)
Answer:
Oxygen

Question 3.
Which substance changes directly from solid to gas on heating without forming liquid? (1)
(Sand, Salt, Camphor)
Answer:
Camphor

Question 4.
_________ are pure substances which cannot be split into simpler components by chemical process.
(Elements, Compounds, Mixtures) (1)
Answer:
Elements

Question 5.
When an incense stick is lit, the fragrance spreads quickly. This is due to _________
(Sublimation, Diffusion, Distillation)
Answer:
Diffusion

Question 6.
One of the given elements is named after a country. Which element is this? (1)
(Curium, Indium, Americium)
Answer:
Americium

Answer any THREE questions from 7 to 10. Each question carries 2 scores. (3 × 2 = 6)

Question 7.
Choose the statements which are suitable for gases. (2)
i) Particles have less freedom of movement.
ii) The distance between particles is very large.
iii) Particles remain very close to each other.
iv) The energy of particles is very high.
Answer:
The distance between particles is very large. The energy of particles is very high.

8th Standard Basic Science First Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus

Question 8.
Classify the given substances as pure sub-stances and mixtures. (1)
Gold, Soda water, Soil, Ice
Answer:
Pure substances – Gold, Ice
Mixture – Soda water, Soil

Question 9.
‘N’is the symbol of Nitrogen
a) What does ‘2N ’ stand for? (1)
b) What is total number of atoms in 5N2? (1)
Answer:
a) 2N represents. Two atoms of nitrogen,
b) 10

Question 10.
Examine the given picture.
a) What is the name of this apparatus? (1)
8th Standard Social Science First Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus 2
b) Fill one-fourth of this apparatus with kerosene and add equal amount of water and shake well. Keep it aside for few minutes and observe. Which liquid is seen at the bottom? Why? (1)
Answer:
a) Separating Funnel
b) Water is seen at the bottom. Kerosene is lighter than water.

Answer any THREE questions from 11 to 14. Each question carries 3 scores. (3 × 3 = 9)

Question 11.
Many minerals are present in ordinary water.
a) Which method can be used to remove the minerals and obtain pure water? (1)
(distillation, fractional, distillation, chromatography)
b) What is the name of such purified water? (1)
c) Write one use of this purified water.( 1)
Answer:
a) Distillation
b) Distilled water
c) Used for injections, used in storage batteries.

Question 12.
Classify the given molecules as mono- atomic, diatomic and polyatomic (3)
H2,P4, N, Cl2, S8, He

Question 13.
A few mixtures are given in the table. Complete the table by selecting the appropriate method from the bracket for the seperation of components. (3)

Mixture Method
Sand and ammonium chloride (a)
Iron powder and sand (b)
Common salt solution (c)

Answer:

Mixture Method
Sand and ammonium chloride  Sublimation
Iron powder and sand  Using magnet
Common salt solution  Distillation

Question 14.
Some chemical equations are given
i) C + O2 → CO2
ii) CaCO3 → CaO + CO2
iii) N2 + O2 → NO
a) Write the products and reactants in chemical equation (i) (1)
b) Which of the above is an unbalanced chemical equation? (1)
c) Balance the unbalanced equation. (1)
Answer:
a) Reactants – C, O,
Products – CO2
b) N, + O2 → NO
c) N2 + O2 → 2NO

8th Standard Basic Science First Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus

Biology

Time: 40 minute
Score: 20

Answer any three from questions 1 to 4. Each question carries 1 score. (3 × 1 = 3)

Question 1.
Which among the following is not prokaryote? (1)
a) Mycoplasma
b) Amoeba
c) Bacteria
d) Cyanobacteria
Answer:
b) Amoeba

Question 2.
Identify the animal tissue and write the name.
8th Standard Social Science First Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus 3
Answer:
Muscular tissue

Question 3.
Choose the correct statement related to xylem tissue. (1)
i) Provides support and strength to plant parts.
ii) Transports food synthesised in the leaves to various parts of the plant body.
a) (i) and (ii) correct
b) (ii) only correct
c) (i) only correctd)
(i) and (ii) incorrect
Answer:
C (i) only correct

Question 4.
Find the odd one and write the common feature of others. (1)
a) Carotene
b) Chlorophyll
c) Chloroplast
d) Xanthophyll
Answer:
C) Chloroplast- others are pigments.

Answer any 4 from questions 5 to 9. Each carries 2 score. (4 × 2 = 8)

Question 5.
Analyse the statement given below and write reasons. (2)
“As the fruits ripen, their colour and taste change.”
Answer:
When fruits ripen, the chloroplast in their skin changes to chromoplast. So their colour changes. And the starch in them changes to sugar. So fruits become sweet.

Question 6.
Correct the mistake if any in the underlined parts of the given pairs.
a) M.J. Schleiden – Prokaryote
b) Rudolf Virchow – Plant cell
c) Robert Brown – Nucleus
d) Theodor Schwann – Animal cell
Answer:
a) M.J. Schleiden – Plant cell
b) Rudolf Virchow – New cells arise only from existing cells.

Question 7.
Write two main concepts that can be included in a class seminar on the following topic. (2)
“Stem cell research and future treatments”
Answer:

  • Stems cells can either get transformed into other cells through division or exist as such.
  • Certain diseases such as blood cancer, diabetes, Parkinson’s disease etc can be treated by using stem cell. The manufacture of artificial organs can be developed using stem cells.

8th Standard Basic Science First Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus

Question 8.
Write the importance of the following materials during the preparation of slides to be observed through a microscope.
a) Glycerin (1)
b) Stain (1)
Answer:
a) Glycerin – Helps to prevent drying up of observation of material.
b) Stain – Helps to colour the observation material

Question 9.
Complete the table using the given hints. (2)

  • Thickness of the cell wall.
  • Quantity of cytoplasm
Meristematic cells Mature cells

Answer:

Meristematic cell Mature cell
Thin wall Thick wall
More cytoplasm Less cytoplasm

Answer any 3 from questions 10 to 13. Each carries 3 score. (3 × 3 = 9)

Question 10.
Complete the illustration related to connective tissues suitably.
8th Standard Social Science First Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus 4
Answer:
a) Blood
b) Provide support and protection
c) Connects other tissues.

Question 11.
Identify and write three matching pairs from the facts given in the box. (3)
Model – Golgi complex – Enzymes
Storage of energy, Vacuole, Conduction of materials, Mitochondria, Stores excretory materials, Golgi complex, Endoplasmic reticulum, Enzymes

Mitochondria  Storage of energy
Vacuole  Stores excretory materials
Endoplasmic reticulam Conduction of materials.

Answer:
a) Lysosome
b) Mitochondria
c) Endoplasmic reticulum
d) Ribosomes
e) Golgi complex
f) Plastids (Chloroplast)

8th Standard Basic Science First Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus

Question 12.
Complete the illustration suitably. (3)
8th Standard Social Science First Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus 5

A B C
Collenchyma Composed of cells that are uniformly thick all over the cell wall. Photosynthesis
Parenchyma Composed of cells that are thick only at the comers of the cell wall. Provides strength and support to plant parts.
Sclerenchyma Composed of cells with the simplest structures. Provides flexibility and support to plant parts.

Answer:

A B C
Collenchyma Composed of cells that are thick only at the comers of the cell wall. Provides flexibility and support to plant parts.
Parenchyma Composed of cells with the simplest structures. Photosynthesis
Sclerenchyma Composed of cells that are uniformly thick all over the cell wall Provides strength and support to plant parts.

Leave a Comment