Students rely on Kerala Syllabus 9th Standard Chemistry Notes Pdf Download Chapter 8 Organic Chemistry Extra Questions and Answers to help self-study at home.
Kerala Syllabus Std 9 Chemistry Chapter 8 Organic Chemistry Extra Questions and Answers
Question 1.
Write the condensed formula of the following organic compounds
Answer:
a) CH3-CH2-CH3
b) CH2=CH2
c) CH2=CH-CH3
d) CH≡CH
Question 2.
Find out the missing compounds in the given homologous series. To which category do these compounds belong and write the general formula of each series.
(i) C2H2, C3H4, ………, C5H8,…..
(ii) ………., C2H6, C3H8, ……….., C5H12
(iii) C3H6, C4H8, ……….., ………….., C7H14
Answer:
(i) C2H2, C3H4, C4H6, C5H8, C6H10 – Alkynes – CnH2n+2
(ii) CH4, C2H6, C3H8, C4H10, C5H12 – Alkanes – CnH2n+2
(iii) C3H6, C4H8, C5H10, C6H12, C7H14 – Alkenes – CnH2n
Question 3.
Write the molecular formula of the given hydrocarbons
Answer:
a) C5H8
b) C4H10
c) C3H6
d) C2H4
Question 4.
Draw the structures and write the condensed formula of the given hydrocarbons.
a) Propene
c) Ethene
b) Propyne
d) Ethyne
Answer:
Question 5.
Match the following
A | B | C |
Alkane | CnH2n | Butane |
Alkene | CnH2n-2 | Ethyne |
Alkyne | CnH2n+2 | Propene |
Answer:
A | B | C |
Alkane | CnH2n+2 | Butane |
Alkene | CnH2n | Propene |
Alkyne | CnH2n-2 | Ethyne |
Question 6.
C4H10 and C5H12 are homologues. What conclusions can be drawn from this statement?
Answer:
- They can be represented using a general formula.
- There is a difference in the -CH2– group between them.
- Shows similarity in chemical properties.
- Regular gradation in physical properties.
Question 7.
Which among the given hydrocarbons does not belong to the same homologous series?
C2H6, C3H8, C4H8, C5H12
Answer:
C4H8
Question 8.
The first member of the alkyne family is _____________
(CH, C2H2, C3H4, C4H6)
Answer:
C2H2
Question 9.
Draw the structure of an alkane, alkene and alkyne containing 5 carbon atoms.
Answer:
Question 10.
Write the IUPAC name of the following compounds.
a) CH3-CH2-CH2-CH3
b) CH2=CH-CH3
c) CH3-CH3
d) CH≡CH
Answer:
a) Butane
b) Propene
c) Ethane
d) Ethyne
Question 11.
Write the IUPAC names,
Answer:
a) Propene
b) Propyne
Question 12.
Analyse the two compounds given
a) To which category do these compounds belong?
b) Write the name and molecular formula of A and B.
Answer:
a) A – Alicyclic; B – Aromatic
b) A – C6H12 – Cyclohexane
B – C6H6 – Benzene
Question 13.
Hints about a hydrocarbon is given
• Three carbon atoms in the main chain
• A double bond is present between two carbon atoms
a) Draw the structure of the hydrocarbon.
b) Write the IUPAC name.
c) Write the condensed formula.
d) Write the molecular formula
e) Write the name and draw the structure of the cyclic compound having the same molecular formula.
Answer:
Question 14.
Hints about a hydrocarbon is given
• Four carbon atoms are there in the main chain
• A double bond is present between two carbon atoms
a) Write the structural formula of the open-chain hydrocarbon in two ways.
b) Write the condensed formula of both the structures.
c) Write the molecular formula and IUPAC name.
d) Draw the structure of a cyclic compound having the same molecular formula. Ans:
Answer:
Question 15.
From the given compounds, which one is aromatic?
a) Butane
b) Cyclopropane
c) Ethane
d) Benzene
Answer:
d) Benzene
Question 16.
IUPAC name of CH3—CH=CH2 is ______________
a) Propane
b) Propene
c) Propyne
d) Cyclopropane
Answer:
b) Propene
Question 17.
The structure of a hydrocarbon is given below
a) Which type of covalent bond is present in this compound?
b) What are hydrocarbons?
c) Draw the structure of a ring hydrocarbon having three carbon atoms.
d) The ability of the atoms of an element to combine among themselves is called _________ .
Answer:
a) Single bond
b) Compounds containing only carbon and hydrogen
c)
d) Catenation
Question 18.
Analyse the given structure
a) How many carbon atoms are there in the main chain of the compound.
b) Write the IUPAC name of this compound.
Answer:
a) 5 carbon atoms
b) 3- Methylpentane
Question 19.
The molecular formula of two hydrocarbons is given
a) C4H8
b) C3H8
Write the structural formula, condensed formula and IUPAC name of them.
Answer:
Question 20.
Draw the structures of benzene(C6H6) and cyclohexane(C6H12).
Answer:
Question 21.
Match the following
A | B | C |
Coal | Greenhouse effect | Butane |
LPG | Carbonisation | Methane |
Global warming | Domestic fuels | Anthracite |
Answer:
A | B | C |
Coal | Carbonisation | Anthracite |
LPG | Domestic fuels | Butane |
Global warming | Greenhouse effect | Methane |
Question 22.
Name the most abundant fossil fuel.
Answer:
Coal.
Question 23.
Name the method used for separating components from petroleum.
Answer:
Fractional distillation.
Question 24.
Name the process by which coal formation takes place.
Answer:
Carbonisation.
Question 25.
Write the different forms of coal.
Answer:
Anthracite, Bituminous coal, Lignite, and Peat.
Question 26.
Name some of the major fossil fuels.
Answer:
Coal, Petroleum end natural gas.
Question 27.
Compare LPG, LNG and CNG.
Answer:
LPG | LNG | CNG |
Liquified Petroleum Gas. | Liquified Natural Gas is manufactured by liquifying gas under very high pressure. | Compressed Natural Gas. |
Domestic fuel. | Ecofriendly fuel: Emits less carbon than other fuels. | Used as pollution-free vehicle fuel. |
The main component is butane. | The main component is methane gas. | The main component is methane gas. |
Question 28.
Explain about the greenhouse effect and global warming.
Answer:
Greenhouse gases (carbon dioxide, methane, nitrous oxide) present in the atmosphere trap a part of the infrared radiation that is reflected and radiated from the earth. As a result, the temperature of the earth increases, and this is called the greenhouse effect.
The phenomenon of an increase in the average temperature of the earth and the atmosphere is called global warming.
Question 29.
a) Write the consequences of global warming in nature,
b) Write two measures to prevent global warming.
Answer:
a) Consequences of global warming are
- Melting of ice glaciers results in flooding.
- Results in drastic climatic changes.
- Affects agriculture.
b) Measures to prevent global warming are
- Reduce the use of fossil fuels.
- Promote afforestation.
- Reduce deforestation.