8th Standard Basic Science Second Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus

Practicing with Class 8 Basic Science Question Paper Kerala Syllabus and Second Term Question Paper 2022-23 will help students prepare effectively for their upcoming exams.

Class 8 Basic Science Second Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus

Time: 2 hrs
Max. Score : 60

Instruction:

  • The total cool off time for Physics, Chemistry and Biology is 15 minutes. Read the questions carefully and understand them during this time.
  • Answers are to be written in the order Physics, Chemistry and Biology. The time for each section is 40 minute. The answer books must be returned to the teacher after writing each subject.

Physics

Time: 40 minute
Score: 20

Answer any THREE questions from 1 to 4. (Each question carries 1 score) (3 × 1 = 3)

Question 1.
Choose the correct figure from the following. (1)
8th Standard Social Science Second Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus 1
Answer:
b

Question 2.
Lubricants are used to reduce friction. Write down the name of a solid lubricant. (1)
Answer:
Graphite

Question 3.
The ability of substances to pass magnetic field lines through them is called __________. (1)
Answer:
Permeability

Question 4.
It is possible to drink juice using a straw because of __________. (1)
Answer:
Atmospheric pressure

Answer any 4 questions from 5 to 9. Each carries 2 score. (4 × 2 = 8)

Question 5.
Find out the magnetic polarity indicated by A and B in the figures given below. (2)
8th Standard Basic Science Second Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus 2
Answer:
Fig(i) A – North pole
B – South pole

Question 6.
Classify the following as contact force and non-contact force.
a) Like poles repel.
b) Pushing a trolley.
c) A door is pushed open.
d) Mango falling down from a mango tree.
Answer:
Contact Force – b, c
Non contact force – a, d

8th Standard Basic Science Second Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus

Question 7.
Calculate the focal length of a spherical mirror of radius of curvature 24 cm. (2)
Answer:
f = \(\frac{R}{2}=\frac{24}{2}\) = 12 cm

Question 8.
Liquids also exert pressure. Write down any two factors that influence liquid pressure. (2)
Answer:
i) Height of the liquid column
ii) Density of the liquid

Question 9.
Classify the statements given below regard¬ing magnetic induction.

Soft Iron Steel

a) Susceptibility is high.
b) Susceptibility is low
c) Retentivity is high.
d) Retentivity is low.
Answer:

Soft Iron Steel
a b
d c

Answer any 3 questions from 10 to 13. Each question carries 3 score. (3 × 3 = 9)

Question 10.
Electromagnets are temporary magnets that can be artificially made. Suggest three methods to increase the strength of electromagnets.
Answer:
i) Increase the number of turns of the coil.
ii) Increase current
iii) Increase the thickness of the core.

Question 11.
Find the reason for the statements given below. (3)
a) A sharp nail penetrates more easily than a blunt nail.
b) The front end of a boat and an aeroplane are specially designed.
c) Mountaineers wear specially designed suits.
Answer:
a) As area of contact decreases, pressure increases.
b) Streamlining of the body of boat and aeroplane helps to decrease friction.
c) This is to keep the normal atmospheric pressure outside the body of the mountaineers. As altitude increases, atmospheric pressure decreases.

Question 12.
Match the columns A, B and C suitably. (3)

A B C
Atmospheric Pressure Newton Repulsion
Lubricant Like poles Attraction
Magnet Bar Coconut oil
Friction Barometer

Answer:

A B C
Atmospheric pressure bar Barometer
Lubricant friction Coconut oil
Magnet Like poles Repulsion

Question 13.
a) A ray of light is incident on the pole of a concave mirror at an angle of 30° with the principal axis. What will be the angle between the incident ray and the reflected ray? Justify your answer. (2)
Answer:
30°, angle of incidence and angle of reflection will be the same.

b) Copy the diagram and complete the figure by drawing the path of the reflected ray.
Answer:
8th Standard Basic Science Second Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus 3

8th Standard Basic Science Second Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus

Chemistry

Time: 40 minute
Score: 20

Answer any 3 questions from 1 to 4. Each carries 1 score. (3 × 1 = 3)

Question 1.
Which among the following metals is the most ductile.
(Iron, Aluminium, Platinum, Gold)
Answer:
Platinum

Question 2.
Identify the relation and fill up.
Clock : Dry cell Laptop : __________
Answer:
Lithium ion cell

Question 3.
Which gas is formed when sodium metal reacts with water?
(Oxygen, Hydrogen, Nitrogen, Chlorine)
Answer:
Hydrogen

Question 4.
The constituents of Brass are Zinc and __________
Answer:
Copper

Answer any 4 questions from 5 to 9. Each carries 2 scores. (4 × 2 = 8)

Question 5.
Observe the figure which shows the arrangement of coating silver on an iron ring.
8th Standard Basic Science Second Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus 4
a) Which category does such type of chemical reaction belong to?
b) Which metal rod is used if copper is to be coated instead of silver?
Answer:
a) Electrochemical reactions
b) Copper

Question 6.
a) Which is the solute present in dilute hydrochloric acid?
b) What is meant by concentration of a solution?
Answer:
a) Hydrochloric acid (HCl)
b) Concentration is the quantity of solute present in the unit volume of the solution.

Question 7.
Take a few crystals of potassium permanganate in a dry test tube. Heat the best tube. Bring a glowing incense stick to the mouth of the test tube.
What do you observe? Give reason.
Answer:
The glowing incense stick flares up. Because on heating potassium permanganate liberate oxygen.

Question 8.
Amoung the following statements which are suitable to the general characteristics of metals.
a) High thermal conductivity
b) Do not conduct electricity
c) They have sonority
d) Low density
Answer:
a) High thermal conductivity – They have sonority

Question 9.
What is the difference between saturated and super saturated solutions?
Answer:
A solution contains maximum amount of solute that can be dissolved at a particular temperature is called saturated solution.
Super saturated solution contains more solute than it can dissolve at a particular temperature.

Answer any 3 questions from 10 to 13. Each carries 3 scores. (3 × 3 = 9)

Question 10.
Classify the following substances into True solution, Colloid and Suspension.
Muddy water, Fog, Milk, Sugar solution, Copper sulphate solution, mixture of chalk powder and water.
Answer:

  • True solution – Sugar solution, copper sulphate solution
  • Colloid – Fog, milk
  • Suspension – Muddy water, mixture of chalk powder and water.

8th Standard Basic Science Second Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus

Question 11.
a) Write any two factors which favour the corrosion of an iron nail kept exposed to atmosphere?
b) Metals like sodium and potassium are stored in kerosene. Why?
c) Suggest a method to prevent the corrosion of iron?
Answer:
a) Presence of air, presence of moisture, presence of salt in water,
b) Sodium and potassium react with air and water. To avoid the contact of air and water it is kept in kerosene
c) Paint, make non metallic cover.

Question 12.
Match the following

Reaction Type of chemical reaction
LED light glows using lemon, zinc and copper (a)
Silver bromide turns black in presence of sunlight (b)
Sodium hydroxide reacts with dilute hydrochloric acid (c)

Answer:

Reaction Type of chemical reaction
LED light glows using lemon, zinc and copper a) Electrochemical reaction
Silver bromide turns black in presence of sunlight b) Photochemical reaction
Sodium hydroxide reacts with dilute hydrochloric acid c) Thermochemical reaction

Question 13.
The name of some metals are given below* Gold, Sodium, Copper, Iron, Magnesium
a) Which metal with high malleability is used for making ornaments?
b) Which of these metals reacts with cold water?
c) Which of these is a hard metal but cor-rodes easily?
Answer:
a) Gold
b) Sodium
c) Iron

Biology

Time: 40 minute
Score: 20

Answer any three from questions 1 to 4. Each question carries 1 score. (3 × 1 = 3)

Question 1.
Find the odd one and write the common feature of others. (1)
Athulya, Gramalekshmi, Bob white, White Leghorn
Answer:
Bob White, others are chicken varieties.

Question 2.
Complete the flowchart. (1)
8th Standard Basic Science Second Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus 5
Answer:
i) Tissues
ii) Organ

Question 3.
Correct the mistakes if any in the underlined part of the given statements. (1)
a Binomial nomenclature is the method of giving scientific name to organisms.
b. Robert Brown introduced Binomial nomenclature.
c. According to binomial nomenclature, the scientific name of cat is Felisdomesticus.
Answer:
Carl Linnaes introduced Binomial nomenclature.

Question 4.
Choose the indigenous varieties of cow. (1)
i) Vechoor, Kasargod kullan
ii) Malabari Boyer
iii) Badavari, Mura
iv) Jersey, Holstein Friesian
Answer:
i) Vechoor, Kasargode kullan

Answer any 4 from questions 5 to 9. Each questions carries two scrore, (4 × 2 = 8)

Question 5.
Certain agricultural sectors are given below. Explain each. (2)
a. Pisciulture
b. Sericulture
Answer:
a) Scientific way of rearing fish.
b) Rearing of silkworm for the production of natural silk.

Question 6.
Give reason (2)
Virus cannot be included in any of the prevailing classification methods.
Answer:
Virus cannot be included in any classification because it is a cellular in nature. It can live only in a live cell. They are inactive outside the host cell.

8th Standard Basic Science Second Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus

Question 7.
Analyse the statement on the basis of indicators given below. (2)
“Waste management is possible by practising sustaining agriculture.”
Hints: Compost Biogas
Answer:

  • Sustainable agriculture helps to make one’s decaying matter a manure for another. So it is a disposal or organic waste.
  • Biogas is produced from organic waste. Here the waste treatment, manure production and the production of low cost fuel are possible.

Question 8.
Scientists and their contributions in the field of taxonomy are given below. Make suitable pairs according to the model.

Aristotle Five kingdom classifcation
Carl Woese Used the term species for the first time
Robert H Whittaker Classified organisms as those with red blood cells and those without red blood cells
Theophrastus Six kingdom classification
John Ray Classified plants into annuals, biennials, perennials.

Model: Robert H. Whittaker – Five kingdom classifcation
Answer:

Aristotle  Classified organisms into as those with red blood cells and those without red blood cells.
Carl Woese  Six kingdom classification
Robert H. Whittaker  Five kingdom classification
Theophrastus  Classified plants into annuals, biennials, perennials.
John Ray  Used the term species for the first time.

Question 9.
Given below is a concept in a seminar on modem agricultural practies. Analyse this and answer the questions.
“Cultivation without soil”
a. Name two such methods of cultivation. (1)
Answer:
Hydroponics, Aeroponics

b. Write any two advantages of these techniques. (1)
Answer:
Soil is not needed for both hydroponics and aeroponics.
Climate change never affect it.

Answer any 3 from questions 10 to 13. Each question carries three score. (3 × 3 = 9)

Question 10.
Analyse the statement given below and answer the following questions. (3)
“Microbial fertilizers are substances that contain micro organisms which help to increase the fertility of soil”.
a) Name any two bacteria that are used in such fertilizers. (1)
Answer:
Rhizobhium, Azotobacter

b) What are the things to be taken care of while using this fertilizer? (2)
Answer:

  • Ensure availability of biofertilizer in the soil.
  • Provide proper irrigation.
  • Chemical fertilizers or chemical pesticides should not be used.

Question 11.
Complete table by arranging the following suitably by giving the names of suitable agricultural practices as headings. (3)

  • Agricultural practise in which soil is covered with polythene sheet.
  • Temperature and moisture content can be constantly regulated.
  • Effective control of weed is possible.
  • Pest infestation will be less.

Answer:

Polyhouse farming Precision farming
Temperature and moisture content can be constantly regulated. Agricultural practice in which soil is covered with polythene sheet.
Pest infestation will be less. Effective control of weed is possible.

Question 12.
Arrange column B and C according to columnA.

A B C
Organisms Kingdom Peculiarities
Amoeba Monera Autotrophic Multicellular non motile organisms
Mushrooms Protista Unicellular organisms without nucleus.
Bacteria Fungi Unicellular organisms with nucleus.
Animalia Non motile heterotrophic Unicellular/mu lti cellular organisms.

Answer:

A B C
Organisms Kingdom Peculiarities
Amoeba Protista Unicellular organisms with nucleus
Mushroom Fungi Nonmotile heterotrophic unicellular/multicellular organisms.
Bacteria Monera Unicellular organisms without – nucleus.

8th Standard Basic Science Second Term Question Paper 2022-23 Kerala Syllabus

Question 13.
The various levels of classification of ‘Lion’ based on the six kingdom classification are given below. Complete the table given suitably. (3)

Domain Eukarya
i) _____ Animalia
Phylum ii) _______
Class Mammalia
Order iii) _______
Family iv) _______
v) _____ Panthera
Species vi) ______

Answer:

Domain Eukarya
1) Kingdom Animalia
Phylum ii) Chordata
Class Mammalia
Order iii) Carnivora
Family iv) Felidae
v) Genus Panthera
Species vi) Leo

Leave a Comment