Kerala Plus Two Computer Science Question Paper March 2023 with Answers

Reviewing Kerala Syllabus Plus Two Computer Science Previous Year Question Papers and Answers Pdf March 2023 helps in understanding answer patterns.

Kerala Plus Two Computer Science Previous Year Question Paper March 2023

Time: 2 Hours
Total Score: 60 Marks

Part – I

Answer any 5 questions from 1 to 6. Each car-ries 1 score. (5 × 1 = 5)

Question 1.
In C++ ___________ operator is used to get the address of a memory location.
Answer:
& (address operator)

Question 2.
In ___________ data structure, the element added at last will be removed first.
Answer:
Stack

Question 3.
In HTML ___________ tag is used to create hyperlink.
Answer:
<a> or <A> or Anchor tag

Question 4.
To transfer the files of the website from our computer to the web server ___________ software is used.
Answer:
FTP Client Software (FileZilla,CuteFTP, SmartFTP)

Question 5.
In RDBMS, the minimal set of attributes that uniquely identifies a row in a relation is called ___________
Answer:
Candidate key

Kerala Plus Two Computer Science Question Paper March 2023 with Answers

Question 6.
Expand DDoS.
Answer:
Distributed Denial of Service

Part – II

Answer any 9 questions from 7 to 18. Each carries 2 scores. (9 × 2 = 18)

Question 7.
Write any two features of dynamic memory allocation.
Answer:

  • In dynamic memory allocation, the amount of memory to be allocated is not known in advance.
  • It is allocated during run time as and when required using new operator.

Question 8.
Briefly explain about POP operation in a STACK data structure.
Answer:
POP operation: It is the process of deleting(removing) a data item from the stack. If the stack is empty and we try to delete an item from the stack makes the stack underflow.

Question 9.
Describe about QUEUE data structure
Answer:
The working principal of a queue is First In First Out (FIFO) manner. A new data item is added at the rear and removed from the front of a queue.

Question 10.
What are the features of Dynamic Web Page?
Answer:
Dynamic web page

  1. Its content and layout is changed frequently
  2. It uses database
  3. Not at all easy to develop.

Question 11.
List the values of Type attribute of <INPUT> tag.
Answer:
Values are text, password, radio, checkbox, reset, submit and button.

Question 12.
Write any two built in – Functions used in JavaScript.
Answer:
alert(),isNaN(),charAt(),toUpperCase (), toLowerCase(),etc

Question 13.
Write short note about virtual private server.
Answer:
It is a combination of dedicated hosting and shared hosting. It is virtually partitioned into more servers using the virtualization technology like shared hosting. But it provides dedicated bandwidth to each website on the server like dedicated hosting. This is suitable for websites that require more features than shared hosting but less features than dedicated hosting.

Kerala Plus Two Computer Science Question Paper March 2023 with Answers

Question 14.
What is free hosting?
Answer:
The name implies it is free of cost service and the expense is meet by the advertisements. Some service providers allow limited facility such as limited storage space and do not allow multimedia files.

Question 15.
Write short note about constraints in SQL.
Answer:
(a) NOT NULL: it specifies that a column can never have null values, i.e., not empty.

(b) UNIQUE: it ensures that no two rows have same value in the specified column.

(c) PRIMARY KEY: it declares a column or a set of columns as the primary key of the table. This constraint makes a column NOT NULL and UNIQUE.

(d) DEFAULT: it sets a default value for a column when the user does not enter a value for that column.

(e) Auto_ncrement: This constraint is used to perform auto_increment the values in a column. That is automatically generate serial numbers. Only one auto_ncrement column per table is allowed.

Question 16.
Distinguish between DROP and DELETE commands used in SQL.
Answer:

DROP DELETE
• It is a DDL command • It is a DML command
• It is used to remove a table from the database • It is used to remove one or more rows from the table

Question 17.
Differentiate between serial and parallel computing.
Answer:

Serial computing Parallel computing
• A single processor is used. • Multiple processors are used with shared memory
• A problem is divided into a series of instructions • A problem is divided into smaller ones that can be solved simultaneously
• Instructions executed sequentially • Instructions executed simultaneously
• One instruction is executed on a single processor at any moment. • More than one ‘ instruction is executed on multiple processors at any moment of time.

Question 18.
List any four applications of computational intelligence.
Answer:
A) Biometrics : Biometrics refers to the unique characteristics of a human being to recognize an individual such as finger prints, face recognition, iris, retina etc. Biometrics are used to record attendance Eg. In banks employee login is restricted by using finger print reader.

B) Robotics : It is a branch of scientific study associated with the design, manufacturing and control the movements of the robots. Roboticss are used in all the areas. Some of them are discussed below.

C) Computer vision: The world is changed from 2 dimensional images to 3 dimensional. 3D TVs are available in the market. Multiple cameras are used to capture the images and merge them to form 3D pictures. 3D scanners are used in the Medical field to diagnose the diseases

D) Natural Language Processing : It deals with how computers are communicate just like a human being communicate naturally. Natural languages are languages spoken by the people. To achieve this ability to communicate like a human being is a laborious task. NLP is further be classified into two, Natural Language Understanding (NLU) and Natural Language Generation (NLG)
NLU-The ability to understand the languages like English, Malayalam, etc.
NLG- It is deal with creation of output, i.e. generate words and giving reply.

Part – III

Answer any 9 questions from 19 to 29. Each carries 3 scores. (9 × 3 = 27)

Question 19.
Differentiate between array and structure.
Answer:

Structures Array
• It is a user defined datatype. • Predefined data type.
• It is a collection of different types of logically related data under one name. • Collection of data elements of same data type having a common name.
• Elements referenced using dot operator (.). • Elements references using its subscripts (position value).
• When an element of a structure becomes another structure nested structure and complex structures are formed. • When an element of another becomes another array, multidimensional arrays are formed.
• Structures contains array as its elements. • Array of structure can be formed.

Question 20.
Write short note about polymorphism.
Answer:
Polymorphism : It is the ability for a message or data to be processed in more than one form. This is achieved by function overloading, operator overloading and dynamic binding.

Kerala Plus Two Computer Science Question Paper March 2023 with Answers

Question 21.
Briefly explain about any two attributes of <BODY> tag.
Answer:
Web page contents are given int the body section. Attributes of body tag are:
1) BGCOLOR-Specifies background color for the document Body
Eg. <BODY BGCOLOR= “RED”>

2) BACKGROUND -Sets the image as background for the document body
Eg.<BODYBACKGROUNG=“C:\result.jpg”>

3) TEXT-Specifies the color of the text content of the page
Eg. <BODY TEXT= “Red”>

4) LINK- Specifies colour of the hyperlinks that are not visited by the user

5) ALINK-Specifies the colour of hyperlinks

6) VLINK-Specifies the color of hyperlinks which are already visited by the viewer.
Eg. < BODY ALINK= “Cyan” LINK=” Magenta” VLINK= “Orange”>

7) Leftmargin and Right margin-Sets margin from left ‘ and top of the document window.

Question 22.
Write short note about the tags used to create a table in HTML.
Answer:
Following are the Tags used to create a table in HTML

  1. <table> – Used to create a table.
  2. <tr> – Used to create a row
  3. <th> – Used to create heading cells
  4. <td> – Used to create data cells

Question 23.
Differentiate between ordered and unordered lists in HTML.
Answer:
Ordered List (<OL>) – Items are displayed with the following type values.
Type = 1 for 1, 2, 3,
Type = i for i, ii, iii, ……..
Type = I for I, II, III
Type = a for a, b, c,
Type = A for A, B, C,
Unordered List (<UL>) – Items are displayed with square, circle or disc in front.

Question 24.
Write short note about Data types in JavaScript. JavaScript
Answer:
Unlike C++ it uses only three basic data types

  1. Number: Any number(whole or fractional) with or without sign.
    Eg: +1977,-38.0003,-100, 3.14157,etc
  2. String: It is a combination of characters enclosed within double quotes.
    Eg: “BVM”, “jobi_cg@rediffmail.com”, etc
  3. Boolean : We can store either true or false. It is case sensitive. That means can’t use TRUE OR FALSE

Question 25.
Briefly explain about any two control structures in JavaScript.
Answer:
In general the execution of the program is sequential, we can change the normal execution by using the control structures.
■ Simple if’

Syntax:
if(test expression)
{
statements;
}

First the test expression is evaluated, if it is true then the statement block will be executed otherwise not.

* if-else
Syntax:
if(test expression)
{
statement block 1;
}
else
{
statement block2;
}

First the test expression is evaluated, if it is true then the statement blockl will be executed other wise statement block2 will be evaluated.

■ Switch
It is a multiple branch statement. Its syntax is given below.

switch(expression)
{
case value1: statements;break;
casevalue2: statements;break;
case value3: statements;break;
case value4: statements.break;
case value5: statements;break;
..................
default : statements;
}

First expression evaluated and selects the statements with matched case value.

■ for loop
The syntax of for loop is given below For(initialisation; testing; updation)

{
Body of the for loop;
}

■ while loop
It is an entry controlled loop The syntax is given below Loop variable initialised

while(expression)
{
Body of the loop;
Update loop variable;
}

Here the loop variable must be initialised out side the while loop. Then the expression is evaluated if it is true then only the body of the loop will be executed and the loop variable must be updated inside the body. The body of the loop will be executed until the expression becomes false.

Kerala Plus Two Computer Science Question Paper March 2023 with Answers

Question 26.
Write short note about following terminologies in RDBMS:
(a) Relation
(b) Domain
(c) Foreign key
Answer:
a) Relation means table
b) Domain – A pool of possible values from which column values are drawn.
c) Foreign key – A single or a set of attributes, which is a candidate key in another table is called foreign key.

Question 27.
Write short note about data types in SQL.
Answer:

  1. Char – It is used to store fixed number of characters. It is declared as char(size).
  2. Varchar – It is used to store characters but it uses only enough memory.
  3. Dec or Decimal – It is used to store numbers with decimal point. It is declared as Dec (size, scale). We can store a total of size number of digits.
  4. Int or Integer – It is used to store numbers with-out decimal point. It is declared as int. It has no argument. Eg: age int.
  5. Smallint – Used to store small integers.
  6. Date – It is used to store date. The format is yyyy- mm-dd. Eg:‘1977 – 05 – 28’.
  7. Time – It is used to store time: The format is
    HH:MM:SS
    Eg. ‘10:05:25’

Question 28.
Briefly explain about operators in PHP.
Answer:
Operators are the symbols used to perform an operation

a) Assignment operator(=)
The value of RHS is assigned to LHS variable.
If $a=10 and $b=3 then $a=$b. This statement sets the value of $a and $b are same ,i.e. it sets a to 3.

b) Arithmetic operators
It is a binary operator. It is used to perform addition(+), subtraction(-), division (/), multiplication(*) ,modulus(%-gives the remainder).
Eg. If $x=10 and $y=3 then
Kerala Plus Two Computer Science Question Paper March 2023 with Answers 1

c) Relational (Comparison) operators
It is used to perform comparison or relational operation between two values and returns either true or false.
Eg: If $X= 10 and $Y=3 then
Kerala Plus Two Computer Science Question Paper March 2023 with Answers 2

d) Logical operators
Here (and , &&), (or, ||), xorare binary operators and not(!) is a unaryoperator. It is used to combine relational operations and it gives either true or false
lf$X=trueand$Y=falsethen
Kerala Plus Two Computer Science Question Paper March 2023 with Answers 3
Both operands must be true to get a true value in the case of && operation
If $X=true and $Y=false then
Kerala Plus Two Computer Science Question Paper March 2023 with Answers 4
Both operands must be true to get a true value in the case of ‘and’ operation lf$X=trueand$Y=falsethen
Kerala Plus Two Computer Science Question Paper March 2023 with Answers 5
Either one of the operands must be true to get a true value in the case of || operation
If $X=true and $Y=false then
Kerala Plus Two Computer Science Question Paper March 2023 with Answers 6
Either one of the operands must be true to get a true value in the case of or operation
If$X=trueand $Y=falsethen
Kerala Plus Two Computer Science Question Paper March 2023 with Answers 7
Either one of the operands must be true to get a true value in the case of xor operation
If $X= true and $Y=false then

!$X !$Y
false true

e) String addition operator(‘.’, ‘.=’)
This is also called concatenation operator. It joins(concatenates) two strings and forms a string. They are ‘.’ and ‘.=’.
Eg:
$x= “BVM HSS”;
$y= “ Kalparamba”;
$z=$x.$y;
• Here the variable z becomes “BVM HSS Kalparamba”.
$x.=$y;
• Here the variable $x becomes “BVM HSS Kalparamba”.

f) Combined operators.
It is also called short hands If $X=10 and $Y= 3 then
Kerala Plus Two Computer Science Question Paper March 2023 with Answers 8

g) Increment and decrement operators.
1) pre increment (++variable)
Eg:
If $x=10then
echo(++$x); -> It prints 10+1=11

2) post incrempnt (variable++)
lf$x=10then
echo($x++); -> It prints 10 itself.

3) pre decrement—variable)
If $x=10 then
echo(-$x); It prints 10-1=9

4) post decrement(variable-)
lf$x=10then
• echo($x-);-> It prints 10 itself.

Kerala Plus Two Computer Science Question Paper March 2023 with Answers

Question 29.
Explain about the types of interactions in e-Govemance.
Answer:
Types of interactions in e-Governance
e-Governance facilitates interaction between different stakeholders in governance

  • Government to Government (G2G)
  • Government to Citizens (G2C)
  • Government to Business (G2B)
  • Government to Employees(G2E)

Part – IV

Answer any 2 questions from 30 to 32. Each carries 5 scores. (2 × 5 = 10)

Question 30.
(a) Write the basic structure of a HTML document. (3)
(b) List any two text formatting tags. (2)
Answer:
(a) Basic structure of an HTML Document

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>
Give a title to the web page Here
</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
This is the body Section.
</BODY>
</HTML>

(b) <B> to make the content Bold
<I>to make the content Italic

Question 31.
(a) List any four advantages of DBMS. (2)
(b) Write short note about any two operations on relational algebra. (3)
Answer:
a) Advantages of e-Business

  • Data Redundancy – It means duplication of data. DBMS eliminates redundancy. DBMS does not store more than one copy of the same data.
  • Inconsistency can be avoided – If redundancy occurs there is a chance to inconsistency. If redundancy is removed then inconsistency cannot occur.
  • Efficient data access It stored huge amount of data efficiently and can be retrieved whenever a need arise.
  • Data can be shared – The data stored in the database can be shared by the users or programs.
  • Standards can be enforced – The data in the database follows some standards. Eg: a field ‘Name’ should have 40 characters long. Some standards are ANSI, ISO, etc.
  • Security restrictions can be applied – The data is of great value so it must be kept secure and private. Data security means the protection of data against accidental or intentional disclosure or unauthorized destruction or modification by unauthorized person.
  • Integrity can be maintained – It ensures that the data is to be entered in the database is correct.
  • Crash recovery – Some times all or a portion of the data is lost when a system crashes. A good DBMS helps to recover data after the system crashed.

b) Relational algebra operations
A) SELECT operation
SELECT operation is used to select tuples in a relation that satisfy a selection condition. Greek letter CT (sigma) is used to denote the operation.
Syntax,
σ<sub>condition</sub>(relation)
eg. a<sub>salary < 10000</sub> (EMPLOYEE)-selects tuple whose salary is less than 10000 from EMPLOYEE relation.

B) PROJECT operation
PROJECT operation selects certain columns from the table and discards the other columns. Greek letter n(pi) is used to denote PROJECT operation.
Syntax, π<sub>condition</sub> (relation)
eg.π<sub>name, salary</sub> (EMPLOYEE) displays only the name and salary of all employees

C) UNION operation
This operation returns a relation consisting of all tuples appearing in either or both of the two specified relations. It is denoted by U. duplicate tuples are eliminated. Union operation can take place between compatible relations only, i.e., the number and type of attributes in both the relations should be the same and also their order. e.g. SCIENCE U COMMERCE gives all the tuples in both COMMERCE and SCIENCE.

D) INTERSECTION operation
This operation returns a relation consisting of all the tuples appearing in both of the specified relations. It is denoted by n. It can takes place only on compatible relations, e.g. FOOTBALL & CRICKET returns the players who are in both football and cricket teams.

Kerala Plus Two Computer Science Question Paper March 2023 with Answers

Question 32.
(a) What are the advantages of e-Business? (2)
(b) Explain about e-Learning tools. (3)
Answer:
a) Advantages of e business

  • It overcomes geographical limitations
  • It reduces the operational cost
  • It minimizes the time and cost
  • It remains open all the time
  • We can locate the product faster from a wider range of choices

b) e Learning tools
a) Electronic books reader(e Books)
With the help of a tablet or portable computer or any other device we can read digital files by using-a s/w is called electronic books reader.

b) e text
The electronic format of textual data is called e-Text.

c) Online chat
Real time exchange of text or audio or video messages between two or more person over the Internet.

d) e Content
The data or information such as text, audio, video, presentations, images, animations etc, are stored in electronic format.

e) Educational TV channels
TV channels dedicated only for the e-Leaming purpose : Eg. VICTERS (Virtual Class room Technology on Edusat for Rural Schools OR Versatile ICT Enabled Resources for Students)

Leave a Comment