Teachers recommend solving Kerala Syllabus Plus One Economics Previous Year Question Papers and Answers Pdf March 2020 to improve time management during exams.
Kerala Plus One Economics Previous Year Question Paper March 2020
Time: 2½ Hours
Total Scores: 80
Answer any 10 questions from 1 to 12. Each carries 1 score. (10 × 1 = 10)
Question 1.
Before 1921 India was in which stage of demographic transition?
(a) First Stage
(b) Second Stage
(c) Third Stage
(d) None of these
Answer:
(a) First Stage
Question 2.
Which of the following is a discrete variable?
(a) Rainfall
(b) Population
(c) Temperature
(d) None of these
Answer:
(b) Population
Question 3.
Which of the following statements is not true for the Industrial Policy Resolution, of 1956?
(a) Basis of the second Five Year Plan
(b) Classified industries into three categories
(c) Promoted regional equality
(d) Abolished industrial licensing
Answer:
(d) Abolished industrial licensing
Question 4.
Which Indian Five-Year Plan recognized the importance of human capital in economic growth?
(a) Third Five-Year Plan
(b) Fourth Five-Year Plan
(c) Sixth Five-Year Plan
(d) Seventh Five-Year Plan
Answer:
Any Answer (From the bracket)
Question 5.
A system of farming that restores maintains and enhances ecological balance:
(a) Co-operative Farming
(b) Terrace Farming
(c) Organic Farming
(d) Non of these
Answer:
(c) Organic Farming
Question 6.
Which of the following indicates the worker-population Ratio?
(a) \(\frac{\text { Total Number } \text { of workers }}{\text { Population }} \times 100\)
(b) \(\frac{\text { Population }}{\text { Total Number of workers }} \times 100\)
(c) \(\frac{\text { Total Number of workers }}{\text { LabourForce }} \times 100\)
(d) None of these
Answer:
(a) \(\frac{\text { Total Number } \text { of workers }}{\text { Population }} \times 100\)
Question 7.
Which of the following is a measure of dispersion from the average?
(a) Range
(b) Quartile Deviation
(c) Standard Deviation
(d) None of these
Answer:
(c) Standard Deviation
Question 8.
The dominant source of electricity in India.
(a) Hydel Source
(b) Thermal Source
(c) NuclearSource
(d) None of these
Answer:
(b) Thermal Source
Question 9.
Example for Social infrastructure:
(a) Roads
(b) Ports
(c) Schools
(d) Power Plants
Answer:
(c) Schools
Question 10.
Which of the following countries is related to the ‘Great Proletarian Cultural Revolution’?
(a) China
(b) Pakistan
(c) India
(d) None of these
Answer:
(a) China
Question 11.
Which of the following is a graphical method of studying correlation?
(a) Histogram
(b) Lorenz Curve
(c) Scatter Diagram
(d) Frequency Curve
Answer:
(c) Scatter Diagram
Question 12.
Which of the following price indexes depends on the quantity of the base period?
(a) Laspeyere’s Price Index
(b) Paasche’s Price Index
(c) Fisher’s Price Index
(d) None of these
Answer:
(a) Laspeyere’s Price Index
Answer any 5 questions from 13 to 18. Each carries 2 scores. (5 × 2 = 10)
Question 13.
Identify any two reasons for the stagnation of the Indian agricultural sector during the colonial period.
Answer:
There are two reasons for the stagnation of the Indian agricultural sector during the colonial period. They are:
- Exploitative land revenue system
- Lack of technology
Question 14.
List any four indicators which are used to assess people’s health.
Answer:
Four indicators are used to assess people’s health. They are given below.
- Infant mortality
- Life expectancy
- Maternal mortality
- Number of hospitals or other health infrastructure
Question 15.
Identify the importance of the Pilot Survey.
Answer:A
Pilot Survey is very important because of the following factors:
- Get a preliminary idea about the actual survey.
- Shortcomings and draw hacks of questions.
- Substance suitability of questions.
- Cost and time for the actual survey.
Question 16.
Calculate Range and coefficient of Range:
20, 30, 40, 50, 60, 70
Answer:
20, 30, 40, 50, 60, 70
Range = L – S
= 70 – 20
= 50
Coefficient of Range = \(\frac{L-S}{L+S}=\frac{50}{90}\) = 0.55
Question 17.
Identify any two similarities in the development strategies of India, Pakistan, and China.
Answer:
- India, China, and Pakistan started their development strategies at almost the same time.
- All three economies adopted the Five Year Plans strategy for economic growth.
Question 18.
Identifying a problem and choosing of target group are the first two steps towards making a project. List the other steps.
Answer:
One should follow steps in the making of a project.
- Identify a problem
- Choice of a large group
- Collection of data
- Organization and presentation of data
- Analysis and interpretation
- Conclusion
- Bibliography
Answer any 6 questions from 19 to 25. Each carries 3 scores. (6 × 3 = 18)
Question 19.
List any three arguments each in favor of and against the Green Revolution.
Answer:
Favor of Green Revolution:
- Self-sufficiency in food grains
- Marketed surplus
- Export of food grains
- Buffer stock increased
- Reduce import of foodgrains
Against of Green Revolution:
- Increased the disparity between the rich and the poor farmers
- The burden of subsidy
- Attack of pests on HYV Seeds
- Increased use of fertilizers.
Question 20.
Statistics is an indispensable tool for an economist. Substantiate.
Answer:
Without statistics economics cannot function, it analyses NI, poverty, unemployment, price change, and economic activities with the help of statistics. Many statistical tools like mean, median, mode, standard deviation, etc.. used in economics for analysis, statistical analysis, and results help economists in policy-making, etc…
Question 21.
Briefly explain the liberalization policy introduced in the industrial sector of India as part of the new Economic Policy, 1991.
Answer:
The highlights of new economic reforms in the industrial sector are the following.
- Delicensing
- Dereservation
- Amendment of MRTP and FERA
- Dereservation of goods for the small-scale sector which is given in detail below.
(i) Delicensing:
Now, only a few industries need licensing others have been delicensed. This means a license is not required for investment in the delicensed category.
(ii) Dereservation:
The number of industries reserved for the public sector has been drastically reduced. Now, only defense equipment, atomic energy, and railways are reserved for the public sector.
(iii) Amendment of MRTP and FERA:
MRTP Act and FERA were amended to facilitate investment.
(iv) Dereservation of goods for the small-scale sector:
The number of goods reserved for the small-scale sector was reduced.
Question 22.
A simple survey is preferred to a Census survey by researchers in many situations. Substantiate.
Answer:
A sample survey is preferred to a census survey by researchers because of the following factors.
- Low cost and time.
- Need less number of enumerators.
- Better results.
- This method is free from sampling errors.
- It is useful for further studies.
- We can study each unit in detail, under this method.
- It is maintained in the original regarding characters of items.
Question 23.
Critically evaluate the Poverty alleviation programs of India.
Answer:
Poverty alleviation programs face some deficiencies. Which are given below.
- Resources allocated for various programs are not sufficient.
- The implementation of programs is not satisfactory.
- Programmes are fraught with leakages.
- The benefits of some programs have been appropriated by the non-poor.
Question 24.
Find two examples each for the categories self-employed, regular salaried employees, and actual wage laborers.
Answer:
- Self-Employed Workers – Lawyer, GoldSmith
- Regular Salaried Workers – Teachers, Govt, Employees
- Casual Labourers – Farmers, Construction Workers
Question 25.
The share of different sectors in the State Domestic Product for the year 2017-18 is given below. Construct a Pie diagram.
Sector | Share (%) |
Primary Sector | 11 |
Secondary Sector | 27 |
Tertiary Sector | 62 |
Answer:
Pie diagram
Answer any 4 Questions from 26 to 30. Each carries 4 scores. (4 × 4 = 16)
Question 26.
Explain any four important sources of Human Capital Formation.
Answer:
Human capital formation is created through investment in education, Health, on-the-job training, Migration, and information.
1. Education:
It is an important source of human capital formation. An educated population contributes substantially to a country’s economic growth and development. It raises the quality of life and social status. It improves the ability to understand the world and stimulates discoveries and innovations.
2. Health:
Only a healthy person can work. Therefore, health is an important source of human capital Expenditure on health takes different forms such as expenditure on
- Preventive medicines
- Curative medicines
- Social medicines
- Social medicines
- Provision of clean drinking water
- Provision of sanitation facilities
3. On-the-job training:
Companies spend money on giving on-the-job training to their employees it enhances productivity.
4. Migration:
Migration is a major trend now people migrate mainly due to two reasons:
- Unemployment in the home country.
- To get a higher standard of living.
Above these fair sources are important human capital formation in India.
Question 27.
(a) Classified data is better than raw data substantiated.
(b) Identify the importance of classification data.
Answer:
(a)
- It helps in the identification of data.
- It facilitates the relationship among various groups of data.
- It helps to the easy understand the data easily.
- It helps to compare.
(b) Data can be classified on the following four basis.
- Geographical ie, area-wise.
- Chronological ie, based on time.
- Qualitative ie, according to the same attributes.
- Quantitative ie, in terms of magnitudes.
Question 28.
Analyze the measures initiated by the Government of India to improve the rural credit system in India.
Answer:
There are different measures initiated by the government of India to improve the rural credit system in India. These are given in detail below.
- Nationalization of 14 commercial banks in 1969
- Setting up of NABARD in 1982.
- Expanding the cooperative credit system
- Priority sector lending.
- Commercial banks
- Regional Rural Banks (RRBs)
- Co-operative credit institutions
- Land development banks and
- Self Help Groups (Micro Credit)
Question 29.
The scores obtained by five students in Economics and Accountancy are given below:
Scores in Economics | Scores in Accountancy |
92 | 85 |
84 | 63 |
67 | 60 |
74 | 65 |
80 | 70 |
(a) Calculate the Rank correlation coefficient.
(b) Identify another numerical method of calculating correlation.
Answer:
(a)
(b) Karl Person’s Co-efficient of Correlation
Question 30.
(a) List any index numbers used in economics.
(b) Identify one use of each of these index numbers.
Answer:
(a) (i) Whole Sale Price Index (WPI)
(ii) Consumer Price Index (CPI)
(iii) Human Development Index (HDI)
(iv) SENSEX
(b) WPI is the price of a representative basket of wholesale goods.
CPI is used for identifying periods of inflation or deflation.
HDI is Used to measure a country’s development.
SENSEX shows the movement of stock prices on the exchange and functions in the market.
Answer any 2 questions from 31 to 33. Each carries 5 scores. (2 × 5 = 10)
Question 31.
Outstanding is an important outcome of the globalization process.
(a) Write a note on outsourcing.
(b) Identify any two reasons which made India a good destination for global outsourcing.
Answer:
Outsourcing is one of the important outcomes of the globalization process. In outsourcing, a company hires regular service from external sources, mostly from other countries, which was previously provided internally or from within the country (like legal advice, computer service, advertisement, and security, each provided by respective departments of the company). As a form of economic activity, outsourcing has intensified, in recent times, because of the growth of fast modes of communication, particularly the growth of Information Technology (IT). Most multinational corporations, and even small companies, are outsourcing their services to India where they can be availed at a cheaper cost with a reasonable degree of skill and accuracy. The low wage rates and availability of skilled manpower in India have made it a destination for global outsourcing in the post-reform period. Thus I think in this reform period outsourcing is good for India.
Question 32.
(a) Define Poverty.
(b) Explain the various causes of poverty in India.
Answer:
(a) Poverty is a state in which a person or community lacks the financial resources essential for a minimum standard of living.
(b) There are different causes of poverty in India. Which are they?
- Low income
- Lack of assets
- Unemployment
- Inequality
- Isolation and powerlessness
- Vulnerability
- Unsatisfactory economic growth
- Population explosion
- Backward agriculture and industrialisation
- Inflation
Question 33.
Draw ogives and locate Median.
Class Interval | Frequency |
0 – 5 | 2 |
5 – 10 | 5 |
10 – 15 | 8 |
15 – 20 | 16 |
20 – 25 | 6 |
25 – 30 | 3 |
Answer:
Answer any 2 questions from 34 to 36. Each carries 8 scores. (2 × 8 = 16)
Question 34.
Define Sustainable Development. Explain the various strategies for Sustainable Development.
Answer:
Sustainable development is environment-friendly development that sustains itself. It does not degrade the environment and damage the prospects for future generations. There are some important strategies for sustainable development which are given below.
(i) Use of Non-Conventional Sources of Energy:
Conventional sources of energy, such as thermal and hydropower, are highly damaging to the environment. Sustainable development requires extensive use of non-conventional sources of energy.
(ii) LPG, Gobar Gas in Rural Areas:
Households in rural areas use different types of fuels. These fuels are not energy efficient. Moreover, they cause pollution. A good strategy for sustainable development is the promotion of LPG and gobar gas in rural areas.
(iii) CNG in Urban Areas:
CNG (Compressed Natural Gas) is non increasingly used to public transport systems. This reduces air pollution. This is used in the public transport system in New Delhi.
(iv) Wind Energy:
This energy is an important renewable energy. Wind energy which is an eco-friendly energy should be extensively promoted.
(v) Solar Energy:
The sun is an inexhaustible source of energy. Solar energy can be stored in photovoltaic cell. It can be used in cooking, water heating, lighting etc. The advantage of solar energy is that it is a renewable source of energy and is completely pollution free.
(vi) Mini-Hydel Projects:
Three projects are constructed across streams. The merit of these projects is that they do not destroy the environment. The capital expenditure is very low compared to large hydel projects.
(vii) Traditional Knowledge and Practices:
Human life has been environment friendly, traditional knowledge was extensively used in economic activities.
For example, traditional plants and herbs were extensively used in medical treatment.
(viii) Organic Farming:
A Sustainable alternative is organic farming. Two important elements of organic farming are bio-composing, and Biopest Control.
Bio compost is compost made from organic waste, cattle dung, bird droppings, green leaves, etc. are very good biofertilisers. Neem and tobacco are good bio pesticides. Mixed cropping and crop rotation have also been found to be effective in controlling pests. Rockless Industrialisation and consumerist life style can severely damage the environment. If human civilisation is to survive and proper, sustainable development is the only way.
Question 35.
Calculate Mean, Median, and Mode.
Class Interval | Frequency |
0 – 10 | 4 |
10 – 20 | 7 |
20 – 30 | 10 |
30 – 40 | 14 |
40 – 50 | 8 |
50 – 60 | 5 |
60 – 70 | 2 |
Answer:
Question 36.
Below is given a schedule.
Class Interval | Frequency |
0 – 10 | 6 |
10 – 20 | 4 |
20 – 30 | 10 |
30 – 40 | 12 |
40 – 50 | 5 |
50 – 60 | 3 |
(a) Calculate Quartile Deviation and Coefficient of Quartile Deviation.
(b) Identify a merit and a defect of Quartile Deviation.
Answer:
(a)
(b) Merits of Quartile Deviation:
- It is easily computed and understood.
- It is not affected by the values of extreme items.
Demerits of Quartile Deviation:
- It does not take into account all the items.
- It does not indicate the variation of items from the average.