A Friend Like Simon Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus

Parents often use SCERT Kerala Syllabus 6th Standard English Textbook Solutions Unit 3 Chapter 3 A Friend Like Simon Textual Questions and Answers Activities Notes Pdf Download to assist their kids with homework.

Class 6 English A Friend Like Simon Activities Question Answer

A Friend Like Simon Class 6 Questions and Answers

A Friend Like Simon Questions and Answers

Question 1.
What did Simon’s mum ask him to do?
സൈമണിന്റെ അമ്മ അവനോട് എന്തു ചെയ്യാണാണ് ആവശ്യപ്പെട്ടത്?
Answer:
Simon’s mum asked him to say hello to Mathew.
സൈമണിന്റെ അമ്മ അവനോട് മാത്യൂവിനോട് ഹലോ പറയാൻ ആവശ്യപ്പെട്ടു.

Question 2.
How did Simon react to his mother’s request?
അമ്മയുടെ അഭ്യർത്ഥനയോട് സൈമൺ എങ്ങനെ പ്രതികരിച്ചു?
Answer:
Simon just turned away and looked at the ground instead of saying hello to Mathew as requested by his mum.
മാത്യുവിന്റെ അമ്മ ആവശ്യപ്പെട്ടതുപോലെ ഹലോ പറയുന്ന തിനു പകരം സൈമൺ തിരിഞ്ഞ് നിലത്തേക്ക് നോക്കി.

Question 3.
What was the only thing which was bad about the school?
സ്കൂളിനെക്കുറിച്ച് മോശമായ ഒരേയൊരു കാര്യം എന്തായിരുന്നു
Answer:
The only thing which was bad about the school was a girl called Hettie, whom Mathew called Horrible Hettie.
സ്കൂളിനെക്കുറിച്ച് മോശമായ ഒരേയൊരു കാര്യം ഹെറ്റി എന്ന പെൺകുട്ടിയായിരുന്നു. മാത്യു അവളെ ഹോറിബിൾ ഹൈറ്റി എന്ന് വിളിച്ചു.

A Friend Like Simon Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus

Question 4.
Why did Mathew and his friends call the girl “Horrible Hettie”?
മാത്യൂവും സുഹൃത്തുക്കളും പെൺകുട്ടിയെ “ഹോറിബിൾ ഹെറ്റി” എന്ന് വിളിച്ചത് എന്തു കൊണ്ടാണ്?
Answer:
Mathew and his friends called the girl “Horrible Hettie” because she always pushed her way to the front of the queue for lunch saying, “I’m next”.
ഉച്ചഭക്ഷണത്തിനായി ക്യൂവിന്റെ മുൻവശ ത്തേക്ക് “ഞാൻ അടുത്ത ആളാണ്.” എന്ന് പറഞ്ഞ് എപ്പോഴും തള്ളിക്കയറി വന്നിരുന്ന തിനാൽ മാത്യുവും കൂട്ടുകാരും ആ പെൺകു ട്ടിയെ “ഹോറിബിൾ ഹെറ്റി” എന്ന് വിളിച്ചു.

Question 5.
What was something unusual about Simon that Mathew noticed?
സൈമണിൽ മാത്യു ശ്രദ്ധിച്ച് അസാധാരണ മായ കാര്യം എന്താണ്?
Answer:
Mathew noticed that Simon acted a little differently from the other boys and girls in his class. Simon would often get upset by something very small, like someone bumping into him by accident.
സൈമൺ തന്റെ ക്ലാസിലെ മറ്റ് ആൺകുട്ടിക ളിൽ നിന്നും പെൺകുട്ടികളിൽ നിന്നും അൽപ്പം വ്യത്യസ്തമായി പെരുമാറുന്നത് മാത്യു ശ്രദ്ധിച്ചു. ആകസ്മികമായി ആരോ തന്നെ ശല്യപ്പെടുത്തുന്നതു പോലെ വളരെ ചെറിയ എന്തെങ്കിലും കാര്യത്തിന് പോലും സൈമൺ പലപ്പോഴും അസ്വസ്ഥനാകുമായി രുന്നു.

Question 6.
What problem did Simon have about sitting in the classroom?
ക്ലാസ് മുറിയിൽ ഇരിക്കുന്നതിൽ സമ ണിക്ക് എന്ത് പ്രശ്നമാണ് ഉണ്ടായിരുന്നത്?
Answer:
The problem Simon had about sitting in the classroom was he would get upset about things like the school bell ringing or having to move his seat.
ക്ലാസ് മുറിയിൽ ഇരിക്കുന്നതിൽ സൈമണിക്ക് ഉണ്ടായിരുന്ന പ്രശ്നം സ്കൂളിലെ മണി അടി ക്കുന്നത് പോലെയുള്ള കാര്യങ്ങളിൽ അയാൾ അസ്വസ്ഥനാകുമെന്നതായിരുന്നു.

Question 7.
What did Simon do when Hettie tried to push her way to the front of the ice- cream queue?
ഹെറ്റി ഐസ്ക്രീം ക്യൂവിന്റെ മുന്നിലേക്ക് തള്ളിക്കയറാൻ ശ്രമിച്ചപ്പോൾ സൈമൺ എന്തു ചെയ്തു?
Answer:
When Hettie tried to push her way to the front of the ice-cream queue, Simon suddenly shouted “NO!” very loudly. Hettie got such a fright that she turned around and ran off.
ഹെറ്റി ഐസ്ക്രീം ക്യൂവിന്റെ മുന്നിലേക്ക് തള്ളിക്കയറാൻ ശ്രമിച്ചപ്പോൾ സൈമൺ പെട്ടെന്ന് പറ്റില്ല എന്ന് ഉച്ചത്തിൽ വിളിച്ചു പറ ഞ്ഞു. ഹെറ്റി ഭയന്ന് തിരിഞ്ഞു ഓടി.

Question 8.
How did the opinion of other students about Simon change?
സൈമണിനെക്കുറിച്ചുള്ള മറ്റ് വിദ്യാർത്ഥിക ളുടെ അഭിപ്രായം എങ്ങനെ മാറി?
Answer:
The opinion of other students about Simon changed because they soon learned to understand him. They realised that he was just the same as everyone else in the school.
സൈമണിനെക്കുറിച്ചുള്ള മറ്റ് വിദ്യാർത്ഥിക ളുടെ അഭിപ്രായം മാറി. കാരണം അവർ താമ സിയാതെ അവനെ മനസ്സിലാക്കാൻ പഠിച്ചു. സ്കൂളിലെ മറ്റെല്ലാവരെയും പോലെ തന്നെ യാണ് അവനും എന്ന് അവർക്ക് മനസ്സിലായി.

Question 9.
What does Simon’s story tell you about dealing with people who are different from us?
നമ്മളിൽ നിന്ന് വ്യത്യസ്തരായ ആളുകളു മായി ഇടപെടുന്നതിനെക്കുറിച്ച് സൈമണിന്റെ കഥ നിങ്ങളോട് എന്താണ് പറയുന്നത്?
Answer:
Simon’s story tells us that we should try to understand people who are different from us and we should be considerate and loving in our dealings with them. We should remember each one of us is different from the others in one way or the other.
വ്യത്യസ്തരായ ആളുകളെ മനസ്സിലാക്കാൻ നമ്മൾ ശ്രമിക്കണമെന്നും അവരോടുള്ള ഇട പെടലുകളിൽ പരിഗണനയും സ്നേഹവും പുലർത്തണമെന്നും സൈമണിന്റെ കഥ നമ്മോട് പറയുന്നു. നമ്മൾ ഓരോരുത്തരും ഒരു തരത്തിൽ അല്ലെങ്കിൽ മറ്റൊരു തരത്തിൽ മറ്റുള്ളവരിൽ നിന്ന് വ്യത്യസ്തരാണെന്ന് ഓർമ്മിക്കണം.

A Friend Like Simon Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus

A Friend Like Simon Activities

A Friend Like Simon Class 6 Question Answer – Activity 1

Imagine you are meeting a child in your neighbourhood for the first time. How would you introduce yourself?
A Friend Like Simon Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus 1
Hi, I’m ………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………..
Answer:
Hi, I’m Kumaran. I am a student in Standard 6 in Don Bosco School, irinjalakuda. My parents are Govindan and Madhavi. My father works in a bank. My mother is a homemaker. We live in Azad Road. May I know your name and where you study?

Class 6 English A Friend Like Simon Activities Pdf – Activity 2

Mathew was talking about Simon to his friend Dolly. What might they talk about? Complete the conversation.
A Friend Like Simon Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus 2
Mathew: Dolly, did you know now I have a new friend called Simon?
Doll: Oh really! How is he?
Mathew: Well, he is a little different.
Dolly: …………………………………………………………………………………………..
Mathew: ……………………………………………………………………………………….
Dolly: …………………………………………………………………………………………..
Mathew: ………………………………………………………………………………………
Dolly: …………………………………………………………………………………………..
Answer:
Mathew: Dolly, did you know now I have a new friend called Simon?
Doll: Oh really! How is he?
Mathew: Well, he is a little different.
Dolly: What do you mean by he is a little different?
Mathew: He likes to be alone. He does not want to mingle with others.
Dolly: There are many people like that. They are introverts.
Mathew: He gets upset over small things.
Dolly: What do you mean by small things?
Mathew: He sometimes gets upset when he hears the ringing of the school bell or when he is asked move from his seat.
Dolly: There may be some reasons behind his getting upset over such things. I think he should be taken to a psychiatrist who can help him to overcome his unnecessary fears.
Mathew: But he is getting better and he is becoming more sociable.
Dolly: That’s good news. Your friendship must be helping him.
Mathew: Oh really! Thank you, Dolly, for the compliment.

A Friend Like Simon Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus

A Friend Like Simon Class 6 Questions and Answers Pdf – Activity 3

a. A few events related to Simon are given on p. 85. Arrange them as they happened in the story.
A Friend Like Simon Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus 3
Answer:
1. Sometimes Simon would get help with his work from a special teacher.
2. Simon always liked to arrange the books and pencils on his desk in the same way every day.
3. Simon shared his sandwiches with Mathew.
4. Simon shouted “NO!” to Hettie at the funfair.

b. Write a brief description of Simon from the sentence above.
Simon was a little different. He ………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
Answer:
Simon was a little different. He liked to do things on his own. Sometimes Simon would get help with his work from a special teacher. Mathew wanted Simon to join him in games, but Simon was reluctant to play with him. Then one day they sat near each other in the bus taking them for a funfair. When Simon took out his sandwiches and Mathew asked if he liked sandwiches very much. Simon asked him the same question and he shared his sandwiches with Mathew. Later when they were waiting in the queue for the ice-cream, Hettie, the horrible girl tried to break the queue and get her ice-cream before them. Simon suddenly shouted “NO!” to Hettie and she got afraid and ran off. It showed Simon was a courageous boy who could act boldly when needed.

Leave a Comment