Parents often use SCERT Class 10 English Solutions Unit 3 Chapter 1 Another Day in Paradise Questions and Answers Activities Notes Pdf to assist their kids with homework.
Class 10 English Another Day in Paradise Question Answer Notes Kerala Syllabus
Std 10 English Another Day in Paradise Question Answer
Class 10 English Unit 3 Question Answer
Let’s log in:
What is the difference between treating everyone the same, and helping people with what they need to succeed?
Circle the words hidden in the grid below. You may use the hints given.
Answer:
1. Equality
2. Rights
3. Equity
4. Justice
5. Fairness
6. Inclusion
7. Freedom
8. Dignity
Let’s read and enjoy:
Take a moment to reflect on the last time you walked past someone in need. Did you notice them? How did you respond to their plight? What thoughts or feelings came to your mind then? Let’s read and reflect on the lyrics of the song “Another Day in Paradise”.
ആവശ്യക്കാരനായ ഒരാളുടെ അരികിലൂടെ നിങ്ങൾ അവസാനമായി നടന്നതിനെക്കുറിച്ച് ഒരു നിമിഷം ചിന്തി ക്കുക. നിങ്ങൾ അവനെ ശ്രദ്ധിച്ചോ? അവന്റെ ദുരവസ്ഥയോട് നിങ്ങൾ എങ്ങനെ പ്രതികരിച്ചു? അപ്പോൾ നിങ്ങളുടെ മനസ്സിൽ എന്ത് ചിന്തകളും വികാരങ്ങളും ആണു വന്നത്?
10th Class English Another Day in Paradise Question Answer – Textual Questions
Question 1.
What do you think the woman in the street really needs?
തെരുവിലെ സ്ത്രീക്ക് ശരിക്കും എന്താണ് വേണ്ടതെന്നാണ് നിങ്ങൾ കരുതുന്നത്?
Answer:
The woman in the street really needs a place to sleep. It is too cold on the street and she has no place to go.
തെരുവിലെ സ്ത്രീക്ക് ശരിക്കും ഉറങ്ങാൻ ഒരു സ്ഥലം ആവശ്യമാണ്. തെരുവിൽ വളരെ തണുപ്പാണ്. അവൾക്ക് പോകാൻ ഒരിടവുമില്ല.
Question 2.
How does the man respond to the woman’s call?
സ്ത്രീയുടെ അപേക്ഷയോട് പുരുഷൻ എങ്ങനെ പ്രതികരിക്കുന്നു
Answer:
The man walks on. He doesn’t look back. He pretends he can’t hear her. He starts to whistle as he crosses the street. He seems embarrassed to be there.
പുരുഷൻ നടക്കുന്നു. അവൻ തിരിഞ്ഞു നോക്കുന്നില്ല. അവളെ കേൾക്കാൻ കഴിയുന്നില്ലെന്ന് അവൻ നടി ക്കുന്നു. തെരുവ് മുറിച്ചുകടക്കുമ്പോൾ അവൻ ചൂളമടിക്കാൻ തുടങ്ങുന്നു. അവിടെ ആയിരിക്കുന്നതിൽ അയാൾക്ക് ലജ്ജ തോന്നുന്നു.
Question 3.
Why does the writer ask us to think twice?
എഴുത്തുകാരൻ നമ്മളോട് രണ്ടുതവണ ചിന്തിക്കാൻ ആവശ്യപ്പെടുന്നത് എന്തുകൊണ്ട്?
Answer:
The writer asks us to think twice because we all have to die sooner or later. When we die we will have to answer for our indifference to our fellow human beings when we were on the earth.
എഴുത്തുകാരൻ നമ്മളോട് രണ്ടുതവണ ചിന്തിക്കാൻ ആവശ്യപ്പെടുന്നു. കാരണം നാമെല്ലാവരും ഈ പാരഡൈസ് വിട്ടു പോകേണ്ടവരാണ്. നമ്മൾ മരിക്കുമ്പോൾ, ഭൂമിയിലായിരുന്നപ്പോൾ നമ്മുടെ സഹമ നുഷ്യരോടുള്ള നമ്മുടെ നിസ്സംഗതയ്ക്ക് നാം ഉത്തരം നൽകേണ്ടി വരും.
Question 4.
Why can’t the woman walk?
സ്ത്രീക്ക് നടക്കാൻ കഴിയാത്തത് എന്തുകൊണ്ട്?
Answer:
The woman can’t walk because she’s got blisters on the soles of her feet. She is trying to walk and because of the pain she is crying.
കാലിൽ കുമിളകൾ ഉള്ളതിനാൽ സ്ത്രീക്ക് നടക്കാൻ കഴിയില്ല. അവൾ നടക്കാൻ ശ്രമിക്കുന്നു. വേദന കാരണം അവൾ കരയുന്നു.
Question 5.
Comment on the significance of the line “…Is there nothing more anybody can do?”
ആർക്കും ഇനി ഒന്നും ചെയ്യാൻ കഴിയുന്നില്ലേ?” എന്ന വരിയുടെ പ്രാധാന്യത്തെക്കുറിച്ച് അഭി പ്രായം പറയുക.
Answer:
The line “Oh Lord, is there nothing more anybody can do?” is very significant. The man whom she approached for help is utterly indifferent. She is crying because of the blisters on her soles give her pain as she ties to walk. But nobody seems to be bothered about her miserable plight. The question is to the society which has become so callous, so selfish that it just ignores the sufferings of the poor people like the helpless, crying woman in the poem.
“ഓ ദൈവമേ, ഇനി ആർക്കും ഒന്നും ചെയ്യാൻ കഴിയുന്നില്ലേ?” എന്ന വരി വളരെ പ്രധാനമാണ്. സഹാ യത്തിനായി അവൾ സമീപിച്ച പുരുഷൻ തീർത്തും നിസ്സംഗനാണ്. നടക്കാൻ ശ്രമിക്കുമ്പോൾ അവളുടെ കാലിലെ കുമിളകൾ വേദന നൽകുന്നതിനാലാണ് അവൾ കരയുന്നത്. പക്ഷേ അവളുടെ ദയനീയാവ സ്ഥയെക്കുറിച്ച് ആരും വിഷമിക്കുന്നില്ല. കവിതയിലെ നിസ്സഹായയായ, കരയുന്ന സ്ത്രീയെപ്പോലെ ദരി ദരുടെ കഷ്ടപ്പാടുകൾ അവഗണിക്കുന്ന തരത്തിൽ വളരെ നിർദയവും സ്വാർത്ഥവുമായി മാറിയ സമൂഹ ത്തോടാണ് കവിയുടെ ചോദ്യം.
Question 6.
Why is the woman always asked to move on?
സ്ത്രീയോട് എപ്പോഴും മുന്നോട്ട് പോകാൻ ആവശ്യപ്പെടുന്നത് എന്തുകൊണ്ട്?
Answer:
The woman is always asked to move on because nobody wants her near them. She is driven away from the places she is found. As she has no home to go to, she is constantly on the move, driven from one place to another by the insensitive society.
ആർക്കും അവളെ അവരുടെ അടുത്ത് വേണ്ടാത്തതിനാൽ എപ്പോഴും അവളോട് മുന്നോട്ട് പോകാൻ ആവശ്യപ്പെടുന്നു. അവൾ എത്തിപ്പെടുന്ന സ്ഥലങ്ങളിൽ നിന്ന് അവളെ ആട്ടിയോടിക്കുന്നു. പോകാൻ വീടില്ലാത്തതിനാൽ സംവേദനക്ഷമതയില്ലാത്ത സമൂഹം അവളെ ഒരു സ്ഥലത്തു നിന്ന് മറ്റൊരിടത്തേക്ക് ആട്ടിയോടിക്കുന്നു. അവൾ നിരന്തരം യാത്രയിലാണ്.
Question 7.
Do you think the woman shows perseverance? Give reasons.
സ്ത്രീ സ്ഥിരോത്സാഹം കാണിക്കുന്നുണ്ടെന്ന് നിങ്ങൾ കരുതുന്നുണ്ടോ? കാരണങ്ങൾ നൽകുക
Answer:
The woman does show perseverance. The soles of her feet are full of blisters. She feels much pain when she walks. But she is trying to walk and she is crying because of her pain.
സ്ത്രീ സ്ഥിരോത്സാഹം കാണിക്കുന്നു. അവളുടെ കാലിന്റെ അടിഭാഗം നിറയെ പൊള്ളലേറ്റപോലെ കുമിളകളാണ്. നടക്കുമ്പോൾ അവൾക്ക് വളരെയധികം വേദന അനുഭവപ്പെടുന്നു. പക്ഷേ അവൾ നട ക്കാൻ ശ്രമിക്കുകയാണ്. വേദന കാരണം അവൾ കരയുകയാണ്.
Question 8.
What, in your opinion, is the message of the song?
നിങ്ങളുടെ അഭിപ്രായത്തിൽ, പാട്ടിന്റെ സന്ദേശം എന്താണ്?
Answer:
In my opinion, the message of the song is to show compassion to the poor. We should know that we are not permanent on this earth. After our brief sojourn on this earth, we expect to go to the Paradise, where the poor, crying woman will also be there!
എന്റെ അഭിപ്രായത്തിൽ, പാട്ടിന്റെ സന്ദേശം ദരിദ്രരോട് അനുകമ്പ കാണിക്കുക എന്നതാണ്. ഈ ഭൂമി യിൽ നമ്മൾ സ്ഥിരമല്ലെന്ന് നാം അറിയണം. ഈ ഭൂമിയിലെ നമ്മുടെ ഹ്രസ്വകാല വാസത്തിനുശേഷം, പാവപ്പെട്ട, കരയുന്ന സ്ത്രീയും ഉണ്ടായിരിക്കുന്ന സ്വർഗത്തിലേക്ക് പോകാൻ നാം പ്രതീക്ഷിക്കുന്നു!
10th Std English Another Day in Paradise Question Answer Notes – Let’s appreciate
Question 1.
Identify the poetic devices in the song and complete the table.
Answer:
Poetic device | Example from the song | Purpose |
Refrain | Oh, think twice, ’cause it’s another day for you and me in paradise”. | To stress the point by repeating |
Imagery picture | She’s got blisters on the soles of her feet. She can’t walk, but she’s trying. | To impress the listeners with a vivid image. |
Anaphora | It’s just another day for you and me in paradise | emphasizes the stark contrast between the privileged and the destitute. |
Metaphor | another day for you and me in paradise | Paradise is metaphorically used to contrast between the privileged and the homeless. |
Question 2.
Do the man’s actions reveal the general attitude of society to the homeless? Give reasons.
Answer:
The man’s actions certainly reveal the general attitude of society to the homeless. She calls out to the man and asks him to help her. She says it is cold and she has nowhere to sleep. She asks him if he can tell her some place where she can sleep. But what does the man do? He walks on. He doesn’t look back. He pretends he can’t hear her. He starts to whistle as he crosses the street. He seems embarrassed to be there. This is what the majority of us also do. Many of us may have huge mansions with a lot of empty rooms. We will not allow any homeless person to come and stay in our empty room. We may have our justifications. But on the whole we are also indifferent to the sufferings and needs of others.
Question 3.
The central theme of the song “Another Day in Paradise” is social indifference to the poor and the homeless. Write a brief appreciation of the song, focusing on its theme, images and poetic devices.
Answer:
“Another Day in Paradise,” a song by Phil Collins, is a poignant exploration of social injustice and the plight of the homeless, prompting reflection on empathy and social responsibility. It talks about empathy, social awareness, and the moral duty to assist those in need. Collins uses the narrative of a homeless woman pleading for help to evoke a sense of urgency and compassion in the listener. The helpless woman calls out to the man on the street requesting him to help her. It is too cold for her on the street. She wants a place to sleep. Is there some place he knows and can tell her? But he walks on. He doesn’t look back. He pretends he can’t hear her. He starts to whistle as he crosses the street. He seems embarrassed to be there.
She has been crying. She’s got blisters on the soles of her feet. She can’t walk. She can’t rest anywhere because people drive her away. She is really suffering and in agony. But the society seems to be utterly indifferent. To convey the message the poet uses fine vivid imagery. We can see the woman walking awkwardly as the blisters on the soles of her feet torment her. The poet uses refrain “Oh, think twice, because it’s another day for you and me in paradise” to stress the point. He uses anaphora “It’s just another day for you and me in paradise” to emphasizes the stark contrast between the privileged and the destitute. There is a fine metaphor in “Paradise”. The poor woman with blisters on her soles, shivering with cold and crying, is walking in the Paradise!
The poem gives us a fine message. Many of us may have huge mansions with a lot of empty rooms. We will not allow any homeless person to come and stay in our empty room. We may have our justifications. But on the whole we are indifferent to the sufferings and needs of others. To some this earth may be a paradise but to many others it is a place of tortures and torments. On the whole it is a fine song that shows the inequality between the haves and the have-nots, exhorting the haves to be empathetic to the have-nots.
10th English Another Day in Paradise Question Answer – Let’s perform:
Shall we attempt a choreography of the song ‘Another Day in Paradise’? Prepare a script detailing the movements and gestures to capture the central idea of the song. You may perform it in groups.
Answer:
(To be performed in class.)
Another Day in Paradise Extra Questions and Answers
Question 1.
When the woman asks the man on the street for help, what does he do?
Answer:
When the woman asks the man on the street for help, he walks on. He does not look back. He pretends he can’t hear her.
Questions 2.
What lines are repeated in the song many times?
Answer:
The repeated lines are: “Oh, think twice because it’s another day for you and me in paradise. Just think about it.”
Question 3.
How was the weather when the woman seeks help from the man?
Answer:
When the woman seeks help from the man, the weather was very cold.
Question 4.
Why do you think she has blisters on her feet?
Answer:
She has blisters on her feet because she has been walking for long.
Question 5.
Was she staying in the same place every day?
Answer:
No, she was not staying in the same place every day as she has been moved from every place because she did not fit in there.
Question 6.
What message does the song give you?
Answer:
The song gives me a good message: Never turn a deaf ear to anyone who seeks your help.
Let’s read and reflect
“Another Day in Paradise” paints a heart-rending picture of the suffering of the homeless. Now, think about how people would feel when they lose someone important to them. How would they express their emotions and share their feelings? How would they find the strength to move on? Let’s read a story by Luigi Pirandello which explores how people grapple with loss and grief in times of war.
“പറുദീസയിലെ മറ്റൊരു ദിവസം ഭവനരഹിതരുടെ കഷ്ടപ്പാടുകളുടെ ഹൃദയഭേദകമായ ഒരു ചിത്രം വര യ്ക്കുന്നു. ഇനി, ആളുകൾക്ക് പ്രധാനപ്പെട്ട ഒരാളെ നഷ്ടപ്പെടുമ്പോൾ എങ്ങനെ തോന്നുമെന്ന് ചിന്തിക്കു ക. അവർ അവരുടെ വികാരങ്ങൾ എങ്ങനെ പ്രകടിപ്പിക്കുകയും വികാരങ്ങൾ പങ്കിടുകയും ചെയ്യും? മുന്നോട്ട് പോകാനുള്ള ശക്തി അവർ എങ്ങനെ കണ്ടെത്തും? യുദ്ധസമയത്ത് ആളുകൾ നഷ്ടവും ദുഃഖവും എങ്ങനെ നേരിടുന്നുവെന്ന് പര്യവേക്ഷണം ചെയ്യുന്ന ലൂയിജി പിരാൻഡെല്ലോയുടെ ഒരു കഥ നമുക്ക് വായിക്കാം.