Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam

Students can Download Social Science Part 1 Chapter 8 Kerala towards Modernity Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity in Malayalam Medium, Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity

Kerala towards Modernity Textbook Questions and Answers in Malayalam

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 1

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 2
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 3

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 4
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 5
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 7

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 8
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 9
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 10

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 11
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 12

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 13
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 14
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 15

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 16
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 17
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 18

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 19
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 20
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 21
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 22
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 23

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 24
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 25
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 26
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 27

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 28

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 29
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 30
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 31
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 32
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 33

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 34
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 35
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 36
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 37

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 38
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 39
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 40
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 41

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 42
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 43
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 44
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 45

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 46
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 47
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 8 Kerala towards Modernity in Malayalam 48

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps

You can Download Landscape Analysis through Maps Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2  Chapter 4 Landscape Analysis through Maps

Landscape Analysis through Maps Text Book Questions And Answers

Landscape Analysis through Maps Question 1.
The following map is part of a topo sheet (Fig 4.1). Find out how it differs from the maps you are familiar with.
Answer:

  • It gives details about comparatively small areas.
  • They are large scale maps.
  • It includes both natural as well as man-made features on the earth’s surface.

Important Map Questions for Class 10 Question 2.
Look at the number 45 D/10 noted above the given topo sheet What does this indicate? Do all the topo sheets contain such numbers?
Answer:
The given topo sheet is 45th sheet of a topographical map. All the topo sheets contain such number.

Question 3.
Can you explain how the topo sheet in the fig.4.1 got the number 45 D/10.
Answer:
This represents that India and its adjoining places are divided into 105 sheets. Each sheet again covering 4 latitudinal and 4 longitudinal extent. 45 is such type of a sheet. This sheet again divided into 16 equal parts. It covers 1 latitudinal and 1 longitudinal extent. D is one of such type of sheet. This sheet is divided into 16 parts according to 15 minute longitudinal and latitudinal extent. That is 10.

SST Maps Class 10 Question 4.
Answer the following questions based on the figure 4.2.
a. The parts of states that are included in topo sheet number 45.
b. The Index number of topo sheets which cover the state Odisha.
c. The states that are included in topo sheet No 73.
d. The Index number of topo sheets which cover the state of Karnataka,
e. The index number of topo sheets which cover Kerala.
Answer:
a. Rajasthan, Gujarat, Madhya Pradesh, Haryana.
b. Sheet number 64,65,73,74.
c. Odisha,West Bengal,Chattisgarh and Jhark hand
d. 47,48,56,57
e. 48,49,58.

HSSLive.Guru

Question 5.
Find out the conventional colours used to represent information and complete the table 4.2
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 1
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 2
A → Black color
B → Blue color
C → Green color
D → Yellow color
E → White color
F → Red color
G → Brown color

Question 6.
Look at the given topo sheet (Fig 4.1). Find out the symbols and colors you have familiarized.
Answer:
Cultivable land is represented by yellow color, forest, grassland etc. is represented by green color, rivers are represented by blue color, eastings, northings of their numbers are represented by red color, latitudes and longitudes are represented by black & barrier land is represented by white.

Question 7.
Haven’t you noticed the red lines drawn lengthwise and breadth wise in the given topo sheet (Fig 4.1)? What are they? What are their uses?
Answer:
Eastings:

  • These are north – south lines
  • Their value increases towards the east.
  • The value of the eastings immediately left to the geographic features is considered for identifying a location.

Northings:

  • These are lines drawn in the east-west direction.
  • Their value increases towards the north.
  • The value of the northings immediately to the south of the feature in the map is considered for identifying a location.

Topographic Map of Kerala Question 8.
Find out the eastings and northings in the given toposheet (Fig 4.1)
Answer:

  • Eastings: 02 to 09
  • Northings: 01 to 09

Question 9.
Locate the geographic features – fort, grave¬yard and settlements shown in the model grid using the 4-figure grid reference method.
Answer:

  • Fort- 8134
  • graveyard – 8535
  • settlement – 8534

HSSLive.Guru

Question 10.
Locate the smaller geographic features such as temple, church, well, light house and bridge shown in the model grid(Fig 4.9) using the 6-figure grid reference method.
Answer:

  • Temple – 847346
  • Church-847363.
  • Well-838352
  • Light house – 854374

Now you have understood how the location of features is determined in topographic maps. Let’s see how the shape of the terrain is assessed.

Question 11.
Look at the smooth curved brown lines shown in the topographic map (Fig. 4.1), By what name are these lines known? What is their use?
Answer:
These lines are known as contour lines. They are used to indicate the land forms such as mountains and hills.

Question 12.
Find the contour interval in the topo sheet provided (Fig.4.1).
Answer:
Contour interval is 20 meters.

Question 13.
Find out the contour lines of the elevated regions in Fig 4.1 Mark their contour values on a piece of paper and identify the shape of the land form.
Answer:
Method 1:
Place a paper strip across the contour pattern of which the topography is to be assessed. Mark and label the values of contour lines cutting across the paper strip.Transfer these contour values on to the X-axis of graph pa-per and choose a convenient scale and mark the contour values on y-axis as shown in Figure 2.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 3
Method 2:
Assessing the topography by tracing the con-tour lines: Draw a line AB through the center of contours as shown in figure 1. Draw the X and Y axes below the line AB. Draw vertical lines from the point where the contours cut across AB. Mark the points at which the vertical lines intersect. Thus we get the shape of the land form represented by contours as shown in figure.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 4
Question 14.
Plot the topography represented by the fol-lowing contour patterns (Fig. 4.20 and Fig 4.21)
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 5
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 6
Question 15.
Determine the shape of the terrain represented by the given contour and complete the table by checking the inter visibility between the place M.N.O.P.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 7
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 8
Answer:

Places Intervisible/not Intervisible
Between M and N Yes
Between N and 0 No
Between 0 and P Yes
Between M and O No
Between M and P No
Between N and P No

Question 16.
The indicators regarding the marginal information of topo sheets labelled with such information are given (figure 4.25). Read the sheet based on the indicators and write down the marginal information. Marginal Information indicators

Toposheet number — (a)
Name of the place represented — (b)
Latitudinal location — (c)1, (c)2
Longitudinal location — (d)1, (d)2
Easting — (e)1, (e)2
Northing — (f)1, (f)2
Scale of the map — (g)
Contour interval — (h)
Year of survey — (i)
Year of publication — (j)
Agency in charge of survey — (k)
Answer:

  • Troposheet number — 56 D/11
  • Name of the place represented — Karnataka (Gulbargan, Raichur)
  • Latitudinal position 16° 15 ’, North to 16° 20’North
  • longitudinal position — 76° 30’ East to 76° 35 East
  • Eastings — 94 to 01,
  • Northings 84 to 92
  • Scale of the map 1:50,000,
  • Contour interval 20 meters
  • Year of survey — 1959 — 60
  • Year of publication — 2005
  • Agency in charge of survey — Dr.Parthish Nag

HSSLive.Guru

Question 17.
List the marginal information of the given Topography map [45 D/10] in Fig 4.1 as was done with toposheet [56 D/11].
Answer:

  • Toposheet Number — [45 D/10]
  • Name of the place represented — Gujarat, Rajasthan(Banaskantha, Sihori districts)
  • Latitudinal location — 24°30’ to 24° 35 ’
  • Longitudinal Location — 72° 30’ to 72°35’
  • Eastings — 02 to 09
  • Northings — 01 to 09
  • Scale of map 1:50,000

Question 18.
Find answers to the following questions by reading the Topo sheets (4.25) figure
1. Which is the major river flowing through this area?
2. In which direction does it flow?
3. On which bank of the river are the forests seen?
4. What is the name of the reserve forests in this area?
5. How many springs are seen in this region? locate them based on direction
6. Locate the open scrubs is this area
Find out the location of the following using 6 figure grid reference method
a. 476 A
b. 447
c. The spring north of Parampur village.
Answer:

  1. Major river flowing through this region is Krishna river.
  2. South west to North east direction (to locate or to find out direction of a river sea symbols or signs given or by contour
  3. inter val differences)
  4. Right bank of the river.
  5. Name of the reserve forest is Ling suguar reserve forest.
  6. Two springs one is situated is North east and another is in South east.

Open scrubs are found along the right bank of the river, North east side, south westside and in the middle part.
a. 944839 → 476 A
b. 016903 → 447
c. 013852 spring North of parampur village

Question 19.
Find answers to the following questions by reading the given toposheets (4.25).
1. Identify the districts in Karnataka to which the area belongs?
2. Based on which natural features is district boundary determined?
3. Where is the metaled road seen?
4. In which direction is the Gadala mari village situated?
5. Which are the villages where post offices can be found?
6. Find the location using the 4-figure grid reference method ?
7. Aldobhavi village?
8. Ganavathala village?
9. Fort to the North-eastern corner ?
10. Using the 6-figure grid reference method, find the locations of?
11. Temple near Gadalamari village?
12. Temple within the Lingusugar reserve forest?
13. Post office in Ganavathala village?
Answer:

  1. Gulbarga,Raichur districts
  2. Based on Krishna river
  3. Raichur
  4. South-east side
  5. North-west side
  6. Gadalamari,Ganavatala
  7. Aldobhai → 0090
  8. Ganavathala → 9386
  9. Fort to the North eastern comer 0192.
  10. Temple near Gadalamari village → 942917
  11. Temple with in the lingusugaryeserved forest → 004864
  12. Post office in Ganavathala Village → 937863

Question 20.
Interpret the toposheet No. 45 D/10 given in Fig.4.1 and prepare a report based on the physical and cultural features in it.
Answer:
It is the map of Banaskantha, Sirohi districts of Gujarat and Rajasthan. It is surveyed in 1959 – 60, by Dr. Prithish Nag (Surveyor Gen-eral of India) Published in 2005. A lot of springs and rivers found in that region. Most of the settlements are dispersed and centra-lised settlements found in the northeast side.
Scale of the map = 1 : 50000.
Contour Interval: 20 metre.
Longitude: 72° 30 – 72° 35
Latitudes: 24° 35 -24° 30
It is between the eastings 1 to 10 and northing 0 to 10.

Landscape Analysis through Maps Let Us Assess

Question 1.
Find out the location of settlements and grave yard in the given grid using the 4 figure grid reference method.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 9
Answer:

  • 4 figure grid reference of the settlement is — 2377
  • 4 figure grid reference of the grave yard is — 2277.

HSSLive.Guru

Question 2.
Find out the location of spring, mosque, railway station, police station and well in the given grid. Using six-figure grid reference method.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 10
Answer:

  • 6 figure grid reference of Spring — 358548
  • 6 figure grid reference of Mosque — 343546
  • 6 figure grid reference of Railway Station — 355543
  • 6 figure grid reference of Police Station — 346543
  • 6 figure grid reference of well — 352549

Question 3.
Match the contour in column A with the shape of land forms in column B.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 11
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 12

Landscape Analysis through Maps Orukkam Questions and Answers

Question 1.
List out the important uses of topo sheets To interpret the both physical and cultural features.
Answer:

  • For military operations and the preparation of military maps.
  • To identify and study the natural as well as cultural resources of a region as part of economic planning.
  • For Urban Planning
  • To know heights of the land forms.

Question 2.
Observe the picture 4.2 in the chapter and find out the toposheet with the number 58. List out the states which are represented by this toposheet.
Answer:
Kerala, TamilNadu

Question 3.
Suppose a million sheet with the number 65 is given below. Divide this million sheet properly number them respectively.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 13
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 14

Question 4.
Draw the respective signs and symbols used to represent the following features.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 15
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 16
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 17
Question 5..
Find out the features which are represented by the following signs and symbols
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 18
Answer:
1. Fort
2. Well
3. International Boundary

HSSLive.Guru

Question 6.
List out the methods which are used to represent heights on a toposheets.
Contour lines
Answer:
Form line, Spotlight

Question 7.
Observe the model grids which are depicted in the picture 4.9 and find out the four figure grid reference and six figure grid reference of the following features as indicated below.

Four figure grid reference Six figure grid reference
Fort 8134 Temple 847855
Bridge Wen
Graveyerd light house

Answer:

Four figure grid reference Six figure grid reference
Fort 8134 Temple 847855
Bridge 8236 Wen 838352
Graveyerd 8534 light house 854374

Question 8.
Analyse the picture given below and find out whether the places marked are inter visible or not
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 19
Answer:

A and B are Inter visible
B and C are No
C and D are Inter visible
D and A are No

Question 9.
Interpret to toposheet (pic 4.1) given in the chapter and complete the following table.

Primary information

Physical features Cultural features
45/10 main river Agriculture is the main occupation

Answer:

Primary information

Physical features Cultural features
45/10 main river Agriculture is the main occupation
20 M, Contour Interval Spring Post offices are there in Ganavathala

Landscape Analysis through Maps Evaluation Questions

Question 1.
The toposheets belongs to “India adjacent countries map series’ are called million sheet write the reason.
Answer:
The scale of each map sheet is 1 : 1000000 in India and adjacent countries. So they are called Million sheets.

Question 2.
What does 45 D/10 on a toposheet indicate? Ans.Index number of the million sheet is 45. The million sheet numbered 45 is divided into 16 sheets from 1 .to 16. Each sheet has 15’ latitudinal and longitudinal extent. Thus the topographical map got the number 45 D/10

Question 3.
Some parts of a toposheets are seen in green color. What does the green color represent
Answer:
Forest

Question 4.
Draw the appropriate conventional signs and symbols of the following features.
1. Metalled Road
2. Unmetalled Road
3. Footpath
4. Cart track
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 20

Question 5.
What does blue color on a toposheet represents?
Answer:
Oceans, Rivers, Wells, Tube wells (Perennial water bodies)

Question 6.
How is the height represented on a toposheet if the actual height of an area is not available through survey as the area is inaccessible ?
Answer:
When it is difficult to measure the elevation of places through land surveys due to rugged terrain, the elevation is represented with help of broken lines.These lines are Form lines.

Question 7.
Distinguish between Triangulated height and Bench Mark in a toposheet?
Answer:
Triangulated height — Heights of place estimated through trigonometric surveys are recorded in in maps using symbol.

Bench mark — The height of reservoirs and prominent buildings are recorded along with the letters BM.

Question 8.
What are grids? How are they important in a toposheet?
Answer:
Places are located on maps with the help of latitudes and longitudes. But it is difficult to show the precise location of minor geographical features in toposheets.To solve this difficulty north – south and east west lines in red are incorporated in the toposheets. The north-south lines are called eastings and the east-west lines are called northings. The grid formed by the eastings and the northings are called reference grid.Each grid with 2 cm width and 2 cm breadth covers an area with 1 kilometre length and 1 kilometer breadth on the earth’s surface (in 1: 50000 toposheets)

HSSLive.Guru

Question 9.
From the contour lines given below find out the value of the contour line which represents
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 21
Answer:
400 M

Question 10.
What is intervisibility. How do we make intersibility of places in use?
Answer:
If any two places are mutually visible, then we can establish that these places are inter visible. Intervisibility assessment is being applied for erecting electric posts, mobile towers, wireless communication towers etc.

Question 11.
The given below are some features on a toposheets. Catergories them an cultural features and physical features.
Road, Forest, Railway line, Rivers, Building Canal, Open Serub, Pond
Answer:

Cultural features Physical features
Road Open serub
Railway line Forest
Building Rivers
canal pond

Landscape Analysis through Maps SCERT Questions and Answers

Question 1.
Toposheeets are maps prepared by incorpo-rating detailed information of comparatively smaller areas. What are its uses?
Answer:

  • Economic planning
  • Urban planning
  • Military operations
  • Analysis of surface features of the earth

Question 2.
In the toposheet numbered 45 F/10 what does F indicate?
Answer:
F indicates degree sheet

Question 3.
55 D/1 represents the number of a toposheet.
i. What is the scale of this toposheet ?
ii. What is indicated by the parts 55 and D in this toposheet number ?
Answer:
i. 1 : 50,000
ii. 55 indicates the Million sheet which includes this toposheet. D indicates the Degree sheet which includes this toposheet.

Question 4.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 22
Suppose the figure represents a 4° x 4° topographical map. Mark the position of 55 D/10 toposheet of scale 1: 50000 by dividing and numbering it in the respective order.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 23

Question 5.
What is represented by the symbol λ in a topographical map?
Answer:
Non – perennial river

Question 6.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 24
Examine the symbol and mention the cultural features represented by this symbol in the topographical maps.
Answer:
• Road
• Bridge

Question 7.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 25
The symbols largely used in a toposheet to represent the transport are given. What is your inference regarding the transport facilities in there region?
Answer:

  • The symbols represent foot paths and unmetalled roads
  • Thus transport facilities are limited in this region

Question 8.
Analyse the symbols and find suitable ones to each of them from those given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 26
I. a. International boundary
b. State boundary
c. District boundary
d. Taluk boundary
II. a. State boundary
b. District boundary
c. Taluk boundary
d. International boundary
Answer:
I. a. International boundary
b. State boundary
c. District boundary
d. Taluk boundary

Question 9.
Distinguish the features represented by conventional signs and symbols in toposheets and make inferences on them.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 27
Observe the columns A and B and find the suitable matches from those given below.
I. 1a, 2b, 3c, 4d
II. 1a, 2c, 3b, 4d
III. 1d, 2c, 3b, 4a
IV. 1d, 2b, 3c, 4a
Answer:
III. 1d,
2c,
3b,
4a

Question 10.
The Colours and symbols used in topographical maps are internationally accepted ones. Why?
Answer:
This is for understanding the maps prepared by a country by any other countries

HSSLive.Guru

Question 11.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 28
These two symbols represents railway lines. What is the main difference between them?
Answer:

  • Broad guage
  • Metre guage

Question 12.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 29
Answer:
Grave yard

Question 13.
What is represented by the signs PO and PS in topographical maps?
Answer:

  • PO- Post Office
  • PS-Police Station

Question 14.
What is indicated by the numbers given along with the contour lines?
Answer:
Altitude

Question 15.
What are the features represented by these two symbols? Name the symbols. What is the main difference between them ?
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 30
Answer:

  • Altitude.
  • Contour lines and Form lines.
  • If the altitude of places are known, contour lines are drawn by joining the places having the same altitude above mean
  • sea level. If the actual elevations of places are not known, broken lines are drawn instead of contours.

Question 16.
Three fourth of the total area in a topographical map is shown in yellow color. What is your inference regarding the main economic activity of the people in this region?
Answer:
Agriculture is the main economic activity

Question 17.
What are the methods of representing relief in topographical maps other than contour lines?
Answer:

  • Form lines
  • Spot heights
  • Triangulated heights
  • Bench marks etc.

Question 18.
Examine the model reference grid and mark the symbol required at the place where the river and road meets.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 31
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 32

Question 19.
The lines drawn in North-South direction in the toposheets are the Eastings. Why these lines are called so?
Answer:
The value of these lines increases eastwards.

Question 20.
Observe the model reference grids. Suppose there is a proposal to construct a water reservoir in this region. Suggest the suitable place for constructing a water reservoir across the river. Substantiate your answer.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 33
Answer:

  • AB is the suitable place. Cost of construct-ion will be less because it is a narrow valley between the hills.
  • Can have much water holding capacity.

Question 21.
The contour lines are closely spaced at place A and B are widely spaced at plAce B in a toposheet. What is your inference regarding the slopes at places A and B?
Answer:
A. Steep slope
B. Gentle slope

Question 22.
Analyse the model reference grids given. Identify the suitable place for the construction of railway line and mark it with appro priate symbol
Answer:

  • Mark along the area in between the hills.
  • Use the conventional symbol for railway line

Question 23.
Analyse the model reference grids and answer the following questions.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 34
1. Find the direction of fort with respect to the temple.
2. Locate the temple in six figure grid reference method.
3. Find the actual length of the road in the area.
4. Locate the settlements in four figure grid reference method.
Answer:
1. West
2. 847345
3. 6.5 Km
4. 8534

Landscape Analysis through Maps Exam Oriented Questions and Answers

Question 1.
In India which agency is entrusted with the preparation of topographic maps ?
Answer:
The Survey of India

HSSLive.Guru

Question 2.
Name the imaginary lines joining places hav-ing the same elevation above the sea level.
Answer:
Contour lines

Question 3.
Find out which is not a function of contour lines in the topographic maps.
a. To understand the height of a place
b. To understand the slope of the place,
c. To understand the pH of landform.
d To understand the shape of the landform.
Answer:
To understand the pH of landform.

Question 4.
How did the word Toposheet derive?
Answer:
The English term topographic is derived from the Greek terms ’topo’ and “graphic”.Topo means place and graphic means to write or explain.

Question 5.
Certain restrictions have been imposed on the Use of topographical maps why?
Answer:
This is because of strategic regions owing to the national security concern.

Question 6.
What are the things that we should keep in mind while preparing or analyzing the topo-sheet?
Answer:

  • A thorough knowledge of the numbering scheme.
  • local aspects.
  • The conventional sign and symbols
  • The elevation and slope of the terrain
  • The methods of their representation

Question 7.
Study the figure 4.2 given in this chapter Analyze the figure 4.2. given is this chapter?
Answer:
It refers to India and adjoining places covering 4° latitudinal and longitudinal extent into 105 sheets. One among the sheet is 55.This 55 sheet is again divided into 16 equal parts This sheets has 1° latitudinal and longitudinal extent. One such type of sheet is D given in this figure. This sheet again divided in to 16 parts. This consists of 15 minute latitudinal and longitudinal extent.

Question 8.
Given picture consists of various conventional symbols. What do they represent?
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 35
Answer:
A. Metaled road
B. Unmetaled road
C. Footpath
D. Cort track
E. Bridge with road

Question 9.
What are the indications of the conventional symbols given below?
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 36
Answer:
A. Railway – broad gauge
B. Railway with station
C. Railway with meter gauge
D. Level crossing
E. Railway with bridge

Question 10.
What are the Geographical features given in the picture below?
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 37
Answer:
A. International boundary
B. State boundary
C. District boundary
D. Taluk boundary

Question 11.
What are the geographical featuros given below?
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 38
Answer:
A. Stream
B. River
C. Tidal river
D. Spring
E. Well
F. Tube well

Question 12.
What are the methods used to represent height in topography sheets?
Answer:

  • Contour lines
  • Form lines
  • Spot height
  • Triangulated height
  • Bench mark

Question 13.
What are the various uses of Topgraphic maps?
Answer:

  • To analyse the physical and cultural features of the Earth.
  • For military operations and the preparations of military maps.
  • To identify and study the natural as well as the cultural resources of a region as a part of economic planning.
  • For urban planning.

Question 14.
There are various methods used to represent height in topography sheet. Give a brief note on it.
Answer:
Contour line — These are imaginary lines joining places having the same elevation above the sea level.

Form lines — When it is difficult to measure the elevation of places through land surveys due to rugged terrain, the elevation is represented with the help of broken lines – These are form lines.

Spot height — It represents the actual height of a place by recording the heights in digits beside a black dot.

Triangulated height — Height of places estimated through trigonometric surveys are recorded is maps using symbols.

Bench mark — The height of reservoirs and prominent buildings are recorded ‘along with the letters BM’.

Question 15.
Name the lines which are drawn both horizontally and vertically for grid reference?
Answer:
Eastings and Northings are the lines used to for grid reference.

Eastings : The lines which are drawn from North – South in red color are called Eastings. Northings – The lines which are drawn from East – West in red color are called Northings

Question 16.
What is grid reference?
Answer:
The grid formed by the eastings and the northings are called grid reference.

HSSLive.Guru

Question 17.
Write a short note on the relationship between grid reference in topography sheet and breadth on the earth surface?
Answer:
Each grid with 2 cm width and 2 cm breadth covers and area with 1 km length and 1 km breadth on the earth surface (1:50,000 topo- sheet)

Question 18.
4 figures and 6 figures are used in topography sheet for grid reference. Write an explanation to this statement.
Answer:
Larger geographic features are generally located through 4 figure. While comparatively smaller geographic features are located through the 6 – figure grid reference.

Question 19.
Find out the 4 figure grid reference of the taken given in the picture.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 39
Answer:

  • Easting 52
  • Worthing 18
  • Grid reference 5218

Question 20.
One tube well is given in the figure. Find out 6 figure grid reference of the tube well.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 40
Answer:

  • Easting – 155
  • Northing – 766
  • Grid reference – 155766

Question 21.
In a grid reference eastings is recorded as 165? What is meant by this?
Answer:
1.6 is vertically drawn and marked in red colour. 5 means in between 16 and 17 imagine there are 10 equal lines,5 stands on 5th line.

Question 22.
Brown lines are shown in the topographic map. By what name are these lines known? What is its use?
Answer:
Brown color lines represents contour lines.They are used to find out the altitude of the place shown in the map.

Question 23.
What are the contour lines?
Answer:
Contours are imaginary lines drawn connecting places having equal elevation from the sea level. The respective altitude will be contour values.

Question 24.
What are the various uses of concur intervals in toposheet?
Answer:

  • To know about height of a place.
  • To know about nature of slope of a place.
  • Shape of the land form.

Question 25.
There are two ways to know about the shape of land forms by contour lines. What are the two ways?
Answer:
Method -1: Place a paper strip, across the contour pattern of which the topography is to be assessed. Mark and label the values of the contour lines cutting across the paper strip. Transfer these values on to the x and y axis of a graph paper in picture 2. We get the shape of the land form after drawing shown in figure 3.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 41

Method-2: Copy the contour lines on the tracing paper and transfer them on to another paper. Draw a line A B through the center of the contours as shown in figure 1. Drawn x and y axis below the line AB as shown. Join the points using pencil as again in picture 2
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 4 Landscape Analysis through Maps 42

HSSLive.Guru
Question 26.
a. How is the English term Topographic formed ?
b. What are things should be considered while interpreting a Topography sheet?
c. List out various marginal/primary information to be collected from a topography sheet.
Answer:
a. The English term topographic is derived from the Greek terms ‘topo’ and ‘graphie’ which mean ‘place’ and ‘to write or draw’ respectively. Topographic maps are also known as toposheets.

b. (i) Printing information
(ii) Physical features
(iii) Cultural features

c. (i) Toposheet number
(ii) Name of the place represented
(iii) Latitudinal location
(iv) Longitudinal location
(v) Eastings
(vi) Northings
(vii) Scale of the map
(viii) Contour interval
(ix) Year of survey
(x) Year of publication
(xi) Agency in charge of survey

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam

Students can Download Social Science Part 1 Chapter 1 Revolutions that Influenced the World Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity in Malayalam Medium, Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World

Revolutions that Influenced the World Textbook Questions and Answers in Malayalam

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 1

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 2
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 3
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 4
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 5

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 6
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 7
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 8
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 9

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 10
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 11
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 12
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 13
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 14

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 15
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 16
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 17
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 18
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 19
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 20
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 21

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 22
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 23
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 24
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 25
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 26
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 27
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 28
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 29

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 30
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 31
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 32
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 33
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 34
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 35
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 36

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 37
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 38
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 39
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 40
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 41

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 42
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 43
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 44
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 45
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 46
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 47

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 48
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 49
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 50
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 51
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 52
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 53
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 54

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 55
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 56
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 57
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 58
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 59
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 60

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 61
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 62
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 63
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 64
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 65
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 66
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 67
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 1 Revolutions that Influenced the World in Malayalam 68

Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने

You can Download आई एम कलाम के बहाने Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने (फ़िल्मी लेख)

आई एम कलाम के बहाने Text Book Activities & Answers

आई एम कलाम के बहाने विश्लेषणात्मक प्रश्न

आई एम कलामप्रश्ना 1.
‘हमारा सौदा था खेल घंटी में खाने की अदला-बदली का।’ इस तरह की अदला-बदली से हम क्या समझ सकते हैं?
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 1
उत्तर:
बच्चों के मन में हमेशा प्यार रहता है। उनके बीच ऊँच-नीच या गरीब-धनी का कोई भेद-भाव नहीं होता। वे एक दूसरे को कुछ भी देने को तैयार होते हैं। चाहे वह खाना हो या और कुछ। निरीह बच्चों के इस अदला-बदली से उनकी मानवीयता का बोधमिल जाता है।

HSSLive.Guru

केरल का रहन सहन प्रश्ना 2.
‘रविवार की छुट्टी का दिन उनके लिए बफ़्ते का सबसे बुरा दिन हुआ करता।’ ऐसा क्यों कहा गया है?
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 2
उत्तर:
मोरपाल स्कूल जाकर खूब पढ़ना चाहता है। बडा होकर कुछ बनने की आकांक्षाएँ उसके मन में होंगी। इसलिए स्कूली दिन उनके लिए उत्साह के दिन और रविवार छुट्टी का दिन सबसे बुरा दिन लग जाता है।

प्रश्ना 3.
‘बाकी निन्यानवे कहानियों को कभी भूलना नहीं चाहिए जो हमारे बचपनों में है। – लेखक ने ऐसा क्यों कहा है?
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 3
उत्तर:
कलाम की कहानी बस एक फिल्म की कहानी है। फिल्म में वह अपनी मंज़िन पाता भी है। . लेकिन लेखक के जीवन में हुई अन्य कहानियों का अंत दर्दनाक है। वे बच्चे अपनी मंज़िल पाये बिना बहुत कष्ट उठाकर जी रहे हैं।

आई एम प्रश्ना 4.
‘लेकिन छोटू सिर्फ छोटू होकर नहीं जीना चाहता’ – इससे आपने क्या समझा?
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 4
उत्तर:
छोटू स्कूल जाकर खूब पढ़ना चाहता है। राष्ट्रपति अब्दुलकलाम के शब्दों से प्रभावित होकर कलाम बनना चाहता है। इसलिए उसने स्वयं ही अपना नाम कलाम रखा है। अपना भविष्य उज्ज्वल बनाना चाहता है।

प्रश्ना 5.
‘लेकिन कलाम फिर कलाम है’ – लेखक के इस प्रस्ताव पर चर्चा करें।
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 5
उत्तर:
कलाम एक ईमानदार लड़का है। चोरी का आरोप लगाते समय भी वह सबकुछ सहता है। कुँवर रणविजय को सज़ा मिलने के डर से उनसे हुई दोस्ती के बारे में भी कुछ नहीं कहना। सच्ची दोस्ती यही है। दोस्ती के लिए कुरबान करने वाला ही असली दोस्त निकलता है।

आई एम कलाम के बहाने Text Book Activities and Answers

प्रश्ना 1.
लिखें, प्रत्येक पात्र क्या करता था?
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 6
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 7
उत्तर:
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 8

प्रश्ना 2.
संबंध पहचानें, लेख से उचित शब्द चुनकर रिक्त स्थान की पूर्ति करें।
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 28
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 9
उत्तर:
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 10

प्रश्ना 3.
संबंध पहचानकर सही मिलान करें।
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 29
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 11
उत्तर:
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 12

HSSLive.Guru

प्रश्ना 4.
यह प्रसंग पढ़ें, मिहिर और मोरपाल के जीवन अनुभवों के आधार पर टिप्पणी लिखें।
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 13
‘जिस स्कल में बिताए समय को मैं अपने बचपन का सबसे खराब समय समझ करता था, शायद वही मोरपाल के लिए उसके जीवन का सबसे अच्छा समय होता था।’
उत्तर:
समाज के दो पहलू
मिहिर एवं मोरपाल दोस्त थे। दोस्ती इतनी घनी थी कि खाने की चीज़ भी आपस में बाँट लेते थे। मोरपाल गरीब घराने का लड़का है। उसके माँ-बाप खेत-मजूरी करते थे। घर में उसे कमर तोड़ मेहनत है। फिर भी वह रोज़ स्कूल आना पसंद करता है। पंद्रह किलोमीटर दूर किसी गाँव से रोज़ साइकिल चलाता स्कूल आता था। रोज़ छाछ का डिब्बा लेकर आता था। स्कूल आकर लेखक (मिहिर) का राजमा-चावल बडी चाव से खाता था। क्योंकि उसने पहले कभी यह देखा ही नहीं। स्कूल के प्रति उसका लगाव कुछ खास है इतना कि बिना नागा रोज़ स्कूल आता था। रविवार की छुट्टी का दिन उसके लिए हफ़्ते का सबसे बुरा दिन था। किसी शादी में भी स्कूल के नीली-खाकी यूनीफॉर्म पहनते दिखाई पड़ता था। बेचारे के पास जो कमीज़पैंट का एक ही जोड़ा था, वह नीली-खाकी यूनीफॉर्म था। मोरपाल का स्कूल आठवीं के बाद छूट जाता है। वह आज भी अपने पिता की तरह वहीं खेती-मजूरी करता है।

मिहिर पांडेय धनी परिवार का है। घर मे सारी सुविधाएँ हैं। वह स्कूल जाने से रोया करता था। रोज़ नए बहाने बनाता था। स्कूल से इतना नफ़रत करता था कि अगर स्कूल के रास्ते में पानी भर जाने के कारण स्कूल की छुट्टी हो जाए तो घर में वह नाचता रहता था। उसे स्कूल की नीली-खाकी यूनीफॉर्म से घृणा थी। उसे पहनना हमेशा टाल देता था। स्कूल में बिताए समय को वह अपने बचपन का सबसे खराब समझा जाता था। अपने राजमा-चावल के बदले मोरपाल का छाछ का डिब्बा अपना लेता था।

समाज के दो विभिन्न पहलुओं को मिहिर और मोरपाल के माध्यम से हमारे सामने पेश किया है। मोरपाल के लिए घर में कोई सुविधा नहीं है, फिर भी वह पढ़ना चाहता है। जबकि मिहिर के लिए सुविधा होते हुए भी स्कूल जाना पसंद नहीं करता। स्कूल एवं यनीफॉर्म से गहरा प्यार रखते हुए भी मोरपाल को आठवीं से स्कूल छोडना पडता है और वह पिताजी की तरह खेतीमजूरी करने को विवश होता है। मगर विशेष रुचि न रखते हुए भी मिहिर ऊँचे पद पर पहूँचता है। यहाँ सामाजिक असमता का तस्वीर खींच लिया है।

प्रश्ना 5.
पढ़ें, डायरी लिखें।
वह तय करता है कि वह अपनी चिट्ठी सीधे अपने हमनाम डॉ कलाम को दिल्ली जाकर खुद देगा। और वह अकेला ही निकल पड़ता है। रास्ते में मुश्किलें हैं। लेकिन कथा के अंत में कलाम को अपनी मंजिल मिलती है।
फ़िल्म के अंत में छोटू उर्फ कलाम का सपना साकार होता है। अपनी सफलता की बात वह अपनी डायरी में लिखता है। संभावित डायरी लिखें।
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 14
उत्तर:
20 मई 2019
आज कैसा दिन रहा ! सालों का मेरा सपना आज पूरा हुआ। मेरी खुशी का ठिकाना नहीं। स्कूल में मेरी भर्ती हुई। दोस्त रणविजय के साथ मैं भी स्कूल जा रहा हूँ। सारे लोगों ने मुझे चोर बुलाया था। उस दिन मैं कितना रोया था। मुझे लूसी मैडम से मिलने था। इसलिए सीधे दिल्ली गया था। रास्ते में कितनी मुश्किलें सहना पड़ा था। न खाना, न रहन-सहन। संयोग से हुई मुलाकात की वजह से दोस्त रणविजय एवं रिश्तेदारों को मिला। इसलिए आज स्कूल जाने का सौभाग्य प्राप्त हुआ है। आगे मन में यही वादा है खूब पढूँगा और मंज़िल तक पहुँच जाऊँगा। सीधे डॉ. कलाम से मिलूँगा और खूब बातें करेगा। गाँववालों की मदद करूँगा। काश मैं कलाम बन जाएँ.

प्रश्ना 6.
‘हम’ शब्द सर्वनाम के रूप में जाना जाता है। मगर ‘हम’ पूर्व प्रत्यय के रूप में विभिन्न प्रसंगों में विशेष प्रकार का अर्थ पैदा करता है। नीचे दिए आरेख का विश्लेषण करें, ‘हम’ से जुड़े अन्य पदों को ढूँढ़ निकालें और रिक्त स्थानों की पूर्ति करें।
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 15
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 16
उत्तर:
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 17

प्रश्ना 7.
पढ़ें,
1. वह अपनी चिट्ठी कलाम को दिल्ली जाकर खुद देगा।
2. लूसी मैडम वादा करती हैं कि वे उसे अपने साथ दिल्ली लेकर जाएँगी। रेखांकित शब्दों पर ध्यान दें।
चर्चा करें,
1. रेखांकित शब्द क्रिया के किस समय के होने की सूचना देते हैं?
2. इन वाक्यों में क्रिया की अन्विति किन शब्दों से है
उत्तर:
1. रेखांकित शब्द क्रिया के सामान्य भाविकाल की सूचना देते हैं।
2. इन वाक्यों में क्रिया की अन्विति कर्ता के साथ है। (उदा : देगा – वह, जाएँगी – वे)

HSSLive.Guru

प्रश्ना 8.
पढ़ें,
1. मैं स्कूल जाने में रोया करता।
2. पानी भर जाने से छुट्टी हो जाया करती।
क्रिया रूपों की विशेषता पर
चर्चा करें।,
रेखांकित क्रिया रूपों से क्रिया के होने से संबंधित कौन-सा आशय मिलता है?
उत्तर:
1. क्रिया रूप नित्यता बोधक क्रिया रूप हैं।
2. नित्य करनेवाले काम को इन क्रियारूपों से घोतित करते हैं। हमेशा मुख्य क्रिया के भूतकाल रूप के साथ ‘जाना’ क्रिया का प्रयोग करते हैं।

प्रश्ना 9.
इस प्रकार के अन्य वाक्य चुनकर लिखें ।
उत्तर:

  • रोज़ नए बहाने बनाया करता ।
  • पानी भर जाने से छुट्टी हो जाया करती ।
  • मैं घर पर नाचा करता।
  • मैं स्कूल की नीली-खाकी यूनीफॉर्म से हमेशा चिढ़ा करता ।
  • उसे पहनना हमेशा टाला करता।
  • रविवार की छुट्टी का दिन उनके लिए हफ़ते का सबसे बुरा दिन हुआ करता।

आई एम कलाम के बहाने Additional Questions and Answers

प्रश्ना 1.
‘हमारा सौदा था खेल घंटी में खाने की अदला-बदली का’ । खेलघंटी के समय मिहिर और मोरपाल के बीच का संभावित वार्तालाप लिखें।
उत्तर:
मिहिर : घंटी बज गई, चलो हम कुछ खाएँ।
मोरपाल : हाँ ठीक है।
मिहिर : अरे मोरपाल, तुम्हारे पास क्या है?
मोरपाल : बस छाछ का डिब्बा।
मिहिर : हाय! वह मुझे दे दो, यह तुम लो।
मोरपाल : यह क्या है भाई?
मिहिर : अरे राजमा – चावल।
मोरपाल : राजमा – चावल ! मुझे बहुत पसंद है।
मिहिर : पहले कभी देखा नहीं क्या?
मोरपाल : नहीं तो, मैं पहली बार देख रहा हूँ।
मिहिर : पेट भर खाओ।
मोरपाल : कल भी यही लाना। तुम्हारे लिए छाछ पक्का।
मिहिर : ठीक है।

प्रश्ना 2.
स्कुल में भाषण-प्रतियोगिता चलाई गई। उसमें भाग लेते हुए कुँवर रणविजय को प्रथम स्थान प्राप्त हुआ। मान लें अगले दिन के समाचार-पत्र में प्रस्तुत घटना का रपट आ रहा है। वह रपट तैयार करें।
उत्तर:
भाषण प्रतियोगिता-कुँवर को प्रथम स्थान
जैसलमेर : कल जैसलमेर के कोसमोस हायर सेंकन्टरी स्कूल में एक भाषण प्रतियोगिता चलाई गई। ढाणी के राणा सा का बेटा कुँवर रणविजय को प्रथम स्थान प्राप्त हुआ। पुरस्कार प्राप्ति के बाद उसने कहा कि उसके दोस्त कलाम ने यह भाषण तैयार किया था। इसलिए यह पुरस्कार उसके लिए है। कुँवर की हिंदी उतनी अच्छी नहीं थी। इसलिए दोस्त ने तैयार किया था। उनके बीच की दोस्ती की अनूठी निशानी भी है यह पुरस्कार प्राप्ति। पुरस्कार वितरण स्कूल के प्रधानाध्यापक ने किया। ढाणी में कुँवर के विजय पर खुशी मनाई गई।

आई एम कलाम के बहाने  Summary in Malayalam and Translation

Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 18
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 19
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 20
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 21
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 22
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 23
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 24

HSSLive.Guru

आई एम कलाम के बहाने  शब्दार्थ 

Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 25
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 26
Kerala Syllabus 10th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 आई एम कलाम के बहाने 27

Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam

Students can Download Adisthana Padavali Unit 3 Chapter 2 Panayam Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity, Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Guide Unit 3 Chapter 2 Panayam

Panayam Questions and Answers, Summary, Notes

Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 1

Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 2
Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 3
Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 4

Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 5
Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 6
Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 7
Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 8

Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 9
Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 10
Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 11
Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 12

Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 13
Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 14
Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 15
Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 16
Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 17

Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 18
Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 19
Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 20

Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 21
Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 22
Adisthana Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 3 Chapter 2 Panayam 23

Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu

Students can Download Kerala Padavali Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity, Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Guide Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu

Michelangelo, Mappu Questions and Answers, Summary, Notes

Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 1

Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 2
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 3

Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 4
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 5
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 6

Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 7
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 8
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 9
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 10

Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 11
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 12
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 13
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 14

Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 15
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 16
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 17
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 18
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 19

Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 20
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 21
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 22
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 23

Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 24
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 25
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 26
Kerala Padavali Malayalam Standard 10 Solutions Unit 5 Chapter 2 Michelangelo, Mappu 27

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current

You can Download Magnetic Effect of Electric Current Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current

Magnetic Effect of Electric Current Text Book Questions And Answers

Textbook Page No. 33

Observe the depiction of magnetic fields of two types of magnets.

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 1

Magnetic Effect Question 1.
The magnetic field of which magnets are depicted?
Answer:

  • Bar magnet
  • Soft iron core (Electromagnet)

Magnetic Effect of Electric Current Class 10 Notes Question 2.
How can you identify the direction of the magnetic fields?
Answer:
The presence of the magnetic field and the polarity can be understood using a magnetic compass. The direction of the magnetic fields can also determine using the Right hand thumb rule of James Clark Maxwell. Magnetic field lines are continuous, forming closed loops without beginning or end. They go from the north pole to the south pole.

Magnetic Effect of Electric Current Question 3.
How can you find out the polarity of these magnets using a magnetic compass?
Answer:
If the North end of the compass needle is j pointing toward your magnet, if it attract you have found the South pole of your j magnet. Rotate the other side of your magnet toward the compass; the South end of the compass needle will now be pointing directly to the North pole of your magnet.

HSSLive.Guru

Magnetic Effect of Electric Current Solutions Question 4.
What are the main differences between the magnets in the picture?
Answer:
The first figure indicates the magnetic field lines of the bar magnet, second figure indites the magnetic field lines of a electromagnet.The magnetic strength magnetism of an electromagnet is temporary while magnetic strength of a bar magnet is permanent.

Textbook Page No. 35

Magnetic Effects of Electric Current Class 10 Notes Question 5.
Arrange a circuit above a pivoted magnetic needle in such a way that the part AB of the conductor is parallel and close to the magnetic needle, as shown in Fig 2.3 (a).
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 2
Switch on the circuit. Observe the direction in which the North Pole(N) of the magnetic needle deflects and complete the Table 2.1.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 3
→ When the direction of electric current is from A to B, what will be the direction of the electron flow through it?
Answer:
From B to A

→ Repeat the experiment after reversing the current and record your observations in the table.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 4
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 5

→ Repeat the experiment keeping the conductor below the magnetic needle and record the observations in the table.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 6
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 7

Magnetic Effect of Electric Current Class 10 Solutions Question 6.
Find out the answer for the following based on the experiment.

→ What might be the reason for the deflection of the magnetic needle?
Answer:
A magnetic field is created which repels the magnetic needle. It is due to the current flow through the conductor. A magnetic field is created around a conductor when current flows through it.

→ Does the deflection depend on the direction of current?
Answer:
Yes

Textbook Page No. 36

Question 7.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 8
Is the direction of current in the circuit between A and B from A to B or from B to A?
Answer:
From A to B

→ Examine whether the direction of magnetic field lines around X are in the . clockwise or anticlockwise direction by observing the North Pole of the magnetic compass.
Answer:
Anticlockwise direction

HSSLive.Guru

Question 8.
Compare the directions of the fingers of the right hand encircling the conductor and the magnetic field lines.
Answer:
According to Right Hand Thumb Rule of James Clark Maxwell holding a current carrying conductor with the right hand in such a way, that the thumb points in the direction of the current. The direction in which the other fingers encircle the conductor gives the direction of the magnetic field.

Textbook Page No. 37

Magnetic Effects of Electric Current Notes Question 9.
Are the magnetic field lines inside the coil seen in the same direction?
Answer:
No

Magnetic Effect of Electricity Question 10.
What is the difference observed in the direction of magnetic field lines on reversing the current through the solenoid?
Answer:
Direction of magnetic lines reversed.

Magnetic Effect of Electric Current Class 10 Question 11.
When the coil is viewed in such a way that the current is in the clockwise direction, I how are the magnetic fields marked? (Into the coil/ out from the coil)
Answer:
Into the coil

Class 10 Physics Chapter 2 Question 12.
How will the magnetic field lines appear when the coil is viewed in such a way that the current is in the anticlockwise direction?
Answer:
out from the coil

Textbook Page No. 38

Question 13.
Record in the science diary the various factors affecting the magnetic effect of electricity.
Answer:
The strength of the magnetic field in-creases when the number of turns of the coil or current is increased.

Question 14.
Take an insulated copper wire of length not less than 1 m and make a solenoid (preferably a wire of gauge number 26)

→ It will act as a magnet when current from a cell is passed through it after inserting a soft iron core. What is this device known as?
Answer:
Electromagnet

→ With the help of a magnetic compass check the specialty of the magnetism at either ends of the solenoid.
Answer:
Magnetism at either ends of the solenoid are different. The needle of the magnetic compass will be attracted by the south pole and repelled by the north pole.

→ What is the change observed in the movement of the magnetic needle when the experiment is repeated after removing the soft iron core?
Answer:
The strength of the magnetic field will decrease.

HSSLive.Guru

Question 9.
From the movements of the magnetic needle in the magnetic compass, find out the polarity of the solenoid and mark them.
Answer:
When current flows through the solenoid, it behaves like a bar magnet.

→ Hold a current carrying solenoid with one end facing you. Note the direction of current at that end. Is it clockwise or anticlockwise?
Answer:
When a solenoid is hold in the right hand and if the four fingers represent the direction of current flow, then the thumb represents the direction of the North pole.

→ Find out the relationship between the direction of current and the polarity.
Answer:
The end of the solenoid through which current flows in the clock wise direction is the south pole and the end through which current flows in the anti clockwise direction is north pole.

Textbook Page No. 39

Question 15.
Based on the above activities, tabulate the factors affecting the strength of the magnetic field of a solenoid carrying current.
Answer:

  • Increase the number of turns
  • Increase the strength of current flow.
  • Use soft iron as the core.
  • Increase the area of cross section of the solenoid.

Question 16.
Analyse and compare the ability of solenoid and bar magnet to bring changes in permanency of the magnetism, polarity and the strength of the magnetism.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 9

Answer:

Bar magnet Solenoid
1. The magnetism is permanent 1. The magnetism is temporary
2. Permanent magnet 2. Electromagnet It act as a magnet when current passed through it
3. Weak magnetic field 3. Strong magnetic field
4. Strength cannot be changed. 4. Strength can be changed by changing the current through it or changed the number of turns.
5. Polarity is fixed and cannot be easily reversed. 5. The polarity can be reversed by changing the direction of current through it

Textbook Page No. 40

Question 17.
The figure shows a copper wire suspended between the pole pieces of a U shaped magnet, using thin conductors in such a way that the wire is perpendicular to the magnetic field and it is free to oscillate in the magnetic field.

→ Does the conductor move when the circuit is switched on? Observe in which direction it is moving.
Answer:
The copper wire deflects. Conductor will move perpendicular to direction of current.

→ Repeat the experiment by changing the direction of current.
Answer:
The direction of deflection of the copper wire also changes to the opposite direction.

→ Repeat the experiment by interchanging the position of the magnetic poles
Answer:
When the polarity of the magnetic field is changed the deflection is in the opposite direction.

→ Aren’t the direction of the magnetic field and the direction of current mutually perpendicular in this arrangement?
Answer:
Yes

Textbook Page No. 41

Question 18.
Armature is the metallic coil wound round a soft iron core so that it is free to rotate. It is fixed firmly on the axis XY. In the figure, are the forces acting on sides AB and CD in the same direction? Find out on the basis of Fleming’s Left Hand Rule and write it down.
Answer:
No, AB moves forward and CD moves back wards.

→ What are the effects produced by these forces on the armature?
Answer:
Forces produced are in the opposite directions. They are experiences on the different positions of same object. So it rotates.

Question 19.
Observe the structure of a loud speaker.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 10

→ Where is the voice coil situated?
Answer:
In the magnetic field

→ To which the diaphragm is connected?
Answer:
It is connected with the voice coil.

→ From where current reaches to the voice coil
Answer:
Current reaches from the amplifier.

→ What happens when current reaches through the voice coil
Answer:
It vibrates.

Magnetic Effect of Electric Current Let Us Assess

Question 1.
Current is passed from South to North through a conductor placed below a freely pivoted magnetic needle.
a. To which direction will the North Pole of the magnetic needle turn?
b.Which is the rule used to arrive at this inference?
c. State the rule.
d. If the current flows in the conductor in the East West direction, what do you guess about the deflection of the magnetic needle? Explain
Answer:
a. Towards east

b. Ampere’s swimming rule

c. Ampere’s swimming rule
Suppose a man swims in the direction j of current flow in a conductor by looking towards a magnetic needle, the north pole deflects towards the direction of the left hand.

d. A freely suspended magnetic needle remains in the north south direction. When the current flows in the east west direction, the magnetic field produced will be in the north south direction. Magnetic needle does not deflect.

HSSLive.Guru

Question 2.
How can we find the polarity when current flows through a solenoid? Write the methods to increase the strength of magnetic field around a current carding solenoid?
Answer:
If the direction of current flow in the end of the solenoid is in the clock wise direction. South pole is formed there . If the direction of current flow is in the anti clockwise direction, the pole formed there is North. methods to increase the magnetic strength of solenoid.

  • Increase the number of turns
  • Increase the intensity of current.
  • Increase the area of cross section of the soft iron which is used as the core.

Question 3.
The figure shows an insulated copper wire AB made into a coil. Suppose current flows from A to B through this.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 11
a. What will be the direction of electron flow through it?
b. Can you find out the direction of the j magnetic field around the conductor AB? State the rule that substantiates this.
c. Explain how you can find out the direction of the magnetic field inside the coil,
Answer:
a. From B to A

b. The magnetic field across the conductor AB can be formed out. The direction of the magnetic field will be below the table, The rule which helps to find out this is the right hand thumb rule.
According to Right Hand Thumb Rule of James Clark Maxwell holding a current carrying conductor with the right hand in such a way, that the thumb points in the direction of the current, i The direction in which the other fingers j encircle the conductor gives the direction of the magnetic field.

c. The direction of current flow in the coil will 1 be from B to A. That is when viewed from top in the clockwise direction so the direction of magnetic field lines will be from outside to inside the coil.

Question 4.
The magnetic field around the current carrying conductor AB is depicted
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 12
Based on the Maxwell’s Right Hand Cork Screw Rule find out the direction of cur¬rent and record it.
Answer:
If a right hand screw is rotated in such a wave that its tip advances along the direction of the current in the conductor, then the direction of rotation of the screw gives the direction of the magnetic field around the conductor. In figure the current flows from B to A.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 13

Question 5.
Electricity flows through a very long solenoid. Some statements are given below related to the magnitude of the magnetic field developed. Find out the correct ones and write them down.
a. It is zero
b. It will be the same at all points
c. It gradually decreases towards the ends,
d. It gradually increases towards the ends.
Answer:
It will be the same at all points

Question 6.
The direction of movement of electrons through a magnetic field is depicted. “The force felt by the electrons due to the influence of the magnetic field is into the plane of the paper”. Is this statement correct? Explain based on the Fleming’s Left Hand Rule.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 14
Answer:
Yes. Current flows on the opposite direction of electrons. According to Fleming’s Left hand rule, When the thumb, point finger and middle finger of the left hand are kept mutually perpendicular and if the point finger represents the direction of the magnetic field middle finger the direction of current then the thumb represents the direction of motion experienced on the conductor.

HSSLive.Guru

Question 7.
In an experiment to know the intensity of magnetic field around a current carrying coil, why is the coil kept in the North South Direction.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 15
Answer:
When the coil is kept in south north direction the magnetic field becomes free. That is when kept in south north direction the geomagnetic does not influence the experiment.

Question 8.
In the split ring commutator of a DC motor, semi circular rings are used. What is the need for this?
Answer:
Tn the motor the split rings rotate, according to the armature rotation. When the position of the semiconductor rings in the split ring changes the direction of the current in the armature also change. In this way the continuous rotation of the DC motor is possible.

Question 9.
A current carrying solenoid is stretched to increase the distance between the coils. What change will occur in its magnetic field? Describe.
Answer:
The magnetic intensity will decrease. The magnetic intensity decreases as the number of magnetic lines decreases through as area of 1 unit.

HSSLive.Guru

Question 10.
State the Motor Rule. If the directions of current in the conductor and the magnetic field are the same, in which way will the conductor move?
Answer:
Principle of motor:
A freely suspended current carrying conductor when kept in a magnetic field moves when current flows through it. If the direction of current in the coil and the direction of the magnetic field are same, the conductor doesn’t move.

Magnetic Effect of Electric Current Exam Oriented Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions (Score 1)

Question 1.
Observe the figure. If current flows from P to Q in the conductor PQ, then find the direction of the magnetic field in ABCD?
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 16
Answer:
Clockwise

Question 2.
Find the odd one in the group and write the reason.
[Voice coil, field magnet, slip rings, armature]
Answer:
Voice coil. Others are parts of microphone.

Question 3.
Find out the relation and fill in the blanks.
Slip ring : AC Generator
…………. : DC Generator
Answer:
Split ring commutator

Question 4.
Choose the incorrect statement related with electromagnets.
a. The magnetism is permanent
b. Strength can be changed by changing
c. The polarity can be reversed by changing the direction of current through it.
Answer:
The magnetism is permanent

Question 5.
When current passes through a conductor a magnetic field is produced around it What rule helps to find the direction of magnetic field.
Answer:
Right hand thumb rule

Question 6.
is a coiled conductor wound up in the shape of a spring
Answer:
Solenoid

Question 7.
Which effect of electricity is made used of in a solenoid?
Answer:
Magnetic effect of electricity

Very Short Answer Type Questions (Score 2)

Question 8.
a. Which are the components of an electric motor
b. Explain an armature?
Answer:
a. Magnetic poles, Armature, Split rings, graphite brushes and axis
b. An armature is the will wound upon a soft iron core which is suspended such that it can rotate freely.

HSSLive.Guru

Question 9.
Draw the direction of magnetic flux lines around a solenoid when current flows through it. Show the direction of current flow and that of magnetic field?
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 17

Question 10.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 18
a. Find out the polarity in A&B.
b. Which are the way to increase the magnetic strength ?
Answer:
a. A – South pole
B – North pole

b. 1. Increase the number of turns
2. Increase the strength of current flow.
3. Use soft iron as the core.
4. Increase the area of cross section of the solenoid.

Question 11.
List some devices which use electromagnets.
Answer:
Electric bell, MCB, ELCB, Generator & Crane

Question 12.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 19
a The direction of current flow at one end of a solenoid is given above. Which pole of the solenoid is this,
b. What is the relationship between the direction of current flow and magnetic polarity?
Answer:
a. South pole

b.The end of the solenoid through which current flows in the clock wise direction is the south pole and the end through which current flows in the anti clockwise direction is north pole.

Short Answer Type Questions (Score 3)

Question 13.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 20
Observe the U magnet and the direction of current flow in the figure,
a Which is the direction of rotate an of the wheel?
b. Name and state the rule which is the base of this experiment?
Answer:
a. Clockwise direction,

b. Fleming’s left hand rule.
When the thumb point finger and middle finger of the left hand are kept mutually perpendicular and if the point finger represents the direction of the magnetic field middle finger, the direction of current then the thumb represents the direction of motion experienced on the conductor

HSSLive.Guru

14. When current is passed through a conductor a magnetic field is produced. The direction of the magnetic field can be found out using the right hand thumb rule,
a State this rule.
b. Name and state another rule used for this purpose.
Answer:
a. Right hand thumb rule:
Imagine you are holding a current carrying conductor with the right hand in such a way, that the thumb points in the direction of the current. The direction in which the other fingers encircle the conductor gives the direction of the magnetic field.

b. Right Hand Screw Rule:
If a right hand screw is rotated in such a way that its tip advances along the direction of the current in the conductor, then the direction of rotation of the screw gives the direction of the magnetic field around the conductor.

Question 15.
Write down the working of a moving coil loud speaker by rearranging the following in correct sequence.
a. strengthened electrical pulses are sent through the voice coil of a loudspeaker.
b. The voice coil, which is placed in the magnetic field, moves to and fro rap¬idly, in accordance with the electrical pulses.
c. The electrical pulses from a micro-phone.
d. Make the diaphragm vibrate, thereby reproducing sound
e. Electrical pulses are strengthened using an amplifier
Answer:
Answer:
c. The electrical pulses from a microphone.

e. Electrical pulses are strengthened using an amplifier

a. strengthened electrical pulses are sent through the voice coil of a loudspeaker

b.The voice coil, which is placed in the magnetic field, moves to and fro rapidly, in accordance with the electrical pulses.

d.Make the diaphragm vibrate, thereby reproducing sound

Short Answer Type Questions (Score 4)

Question 16.
a. Current flows towards west in a straight electric line. Find out the direction of the 1 magnetic field below and above the electrie line.
b. When the switch of the below given circuit is ON. What will be the direction of the north pole of the needle in the compass box ?
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 21
Answer:
a. According to Right Hand Thumb rule, the j direction of the magnetic field above the electric line will be from south to north whereas the direction of magnetic field below the current line will be from north to douth.

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 22
Since the direction of current flows is in clockwise direction. The compass needle will be directed towards the south pole.

HSSLive.Guru

Question 17.
The structure of a loud speaker is given.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 23
a. What A and B represent?
b. Explain the working of this device?
Answer:
a. A – Diaphragm
B – Soft iron core

b. A voice coil which is kept in a magnetic field deflects, when current reaches on it. Sound is produced when the dia-phragm which is connected to the coil vibrated.

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry

You can Download Reactivity Series and Electrochemistry Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 10th Standard Chemsitry Solutions Chapter 3 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 10th Standard Chemistry Solution Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry

Reactivity Series and Electrochemistry Text Book Questions and Answers

Text Book Page No: 48

→ Which metal reacts vigorously?
Answer:
Sodium.

→ Which gas is formed as a result of this reaction?
Answer:
Hydrogen.

→ Write down its chemical equation.
Answer:
2Na + 2H2O → 2NaOH + H2

→ Complete the table (3.1) given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 1
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 2

→ Based on your observation, arrange these metals in the decreasing order of their reactivity.
Answer:
Sodium > Magnesium > Copper
→ 2Mg + O2 →
Answer:
2Mg + O2 → 2MgO

Text Book Page No: 49

→ Which metal among magnesium, copper, gold, sodium and aluminium, loses its lustre at a faster rate?
Answer:
Sodium

→ List the above metals in the decreasing order of their reactivity with air and thereby losing lustre
Answer:
Sodium > Magnesium > Aluminium > Copper > Gold.

Text Book Page No: 50

→ What happened to the Zn rod?
Answer:
Before the experiment the Zn rod was colourless. After the experiment Zn rod became blue due to the deposition of copper.

→ What is the reason for this?
Answer:
When the Zn rod is dipped in CuSO4 solution, the Cu2+ ions in the solution get deposited at the Zn rod as Cu atoms.

→ What is the reason for the change in intensity of the colour of CuSO4 solution?
Answer:
The blue colour of CuSO4 solution is due to the presence of Cu2+ ions. The change in intensity of the colour of CuSO4 solution because when the Zn rod is dipped in CuSO4 solution, the Cu2+ ions in the solution get, deposited at the Zn rod as Cu atoms.

HSSLive.Guru

→ Which is the metal that gets displaced here?
Answer:
Copper

→ Which is more reactive Zn or Cu?
Answer:
Zn

→ On the basis of the position of Zn and Cu in the reactivity series, can you explain why Cu had been displaced?
Answer:
Zn is placed above Cu in the reactivity series because Zn has a higher reactivity than Cu.

→ Isn’t it due to the higher reactivity of zinc (Zn) when compared to copper (Cu)?
Answer:
Yes.

Text Book Page No: 51

→ Is this reaction oxidation or reduction? Why?
Answer:
Oxidation. Because the losing of electrons is called oxidation.

→ The change that happened to Cu2+
Answer:
Cu–2+ + 2e → Cu

→ What is the name of this reaction? Why?
Answer:
Reduction. The gaining of electrons is called reduction.

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 29
Complete this chemical equation by assigning oxidation numbers.
Answer:
2 Ag+1 NO31–+ Cu°→ Cu2+ (NO3)–12 + 2Ag0

→ Which metal was oxidised in this case? Which metal was reduced?
Answer:
Metal which was oxidised: Cu
Metal ion which was reduced: Ag+

→ Write equations showing oxidation and reduction.
Answer:
Oxidation : Cu0 → Cu2+ + 2e
Reduction : Ag++ le → Ag0

Text Book Page No: 52

→ Complete the table 3.3.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 3
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 4

Text Book Page No: 53

→ Which electrode has the ability to donate electrons in a cell constructed using these metals?
Answer:
Zn

→ Which one can gain electrons?
Answer:
Cu

→ Identify the chemical reaction that takes place at the Zn electrode. Tick ✓ the right one.
Answer:
Zn(s) → Zn2+ (aq) + 2e  (✓)
Zn2+(aq) + 2e → Zn(s)   (✘)

→ What is the reaction taking place here?
Answer:
Oxidation.

→ Write the chemical equation for the reaction taking place at the Cu electrode.
Answer:
Cu2+ (aq) + 2e → Cu(s)

→ Sketch the cell constructed.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 5

→ Note down the reaction of the Galvanic cell.
Answer:
Cu(s) + 2Ag+(aq) → Cu2+ (aq) + 2Ag(s)
Cu(s) → Cu2+(aq) + 2e (Anode)
Ag+(aq) + le → Ag(s) (Cathode)

→ Direction of flow of electrons From Cu to Ag
Answer:
Mark the direction of electron how in the cell illustrated.

HSSLive.Guru

→ write the reactions taking place at cathode and anode.
Answer:
At cathode : Ag+ + le → Ag
At anode : Cu → Cu2+ + 2e

Text Book Page No: 55

→ You have used three metals Zn, Cu and Ag. How many cells can be produced using these?
Answer:
Three.

→ Complete the Table 3.4 by writing anode and cathode in each.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 6
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 7

→ What are the substances obtained when electricity is passed through acidified water?
Answer:
Hydrogen, Oxygen.

→ Do such type of chemical changes happen when electricity is passed through metals?
Answer:
Yes.

Text Book Page No: 56

→ To which electrodes are the positive ions attracted during electrolysis?
Answer:
Towards negative electrodes(Cathode)

→ To which electrodes are the negative ions attracted?
Answer:
Towards positive electrodes(Anode),

→ What changes happen to the ions which N are attracted to cathode?
Answer:
Reduction

→ What about the changes happening to the ions attracted to anode?
Answer:
Oxidation

→ Which ion is attracted to the positive electrode (anode)?
Answer:
Chloride ion (Cl)

→ What is the chemical reaction taking place there?
Answer:
2Cl (aq) → Cl2(g) + 2e

Text Book Page No: 57

→ Which is the gas liberated at the anode?
Answer:
Chlorine(Cl2)

→ Which is the ion attracted to the negative electrode (cathode)? Write the change happening to it?
Answer:
Na+ ions. These ions accept one electron and changes to sodium atom. That is sodium ions are reduced.

→ Which is the metal deposited at the cathode?
Answer:
Sodium (Na)

→ Which are the ions attracted to the positive electrode?
Ans.
Cl,OH

HSSLive.Guru

→ Which are the ions attracted to the negative electrode?
Answer:
Na+,
H3O+,
H2O.

Text Book Page No: 59

→ Which metal is connected to the negative terminal of the battery?
Answer:
Iron.

→ Which metal is connected to the positive terminal of the battery?
Answer:
Copper.

→ Which solution is used as the electrolyte?
Answer:
Copper sulphate solution.

→ What happens to Cu2+ ions at the cathode? Complete the equation.
Answer:
Cu2+ + 2e → Cu

→ What happened to the copper ions? Oxidation/Reduction?
Answer:
Reduction.

→ Complete the equation given below.
Answer:
Cu → Cu2+ + 2e

Text Book Page No: 60

→ Find out more examples and extend the list.
Answer:

  • Chromium plating is used in motor car etc.
  • To make metal coating easily corroding metals to prevent corrosion.
  • In ICs (Integrated Circuits) coating of gold /silver is made by electroplating.

Reactivity Series and Electrochemistry Let Us Assess

Kerala Genetics Question 1.
The solutions of ZnSO4, FeSO4, CuSO4 and AgNO3 are taken in four different test tubes. Suppose, an iron nail is kept immersed in each one
In which test tube the iron nail undergoes a colour change?
What is the reaction taking place here?
Justify your answer. (Refer reactivity series of metals).
Answer:
Iron nail immersed in solution of CuSO4 and AgNO3 undergoes a colour change.
i. Fe(s) + CuSO4(aq) →
FeSO4 (aq) + Cu (s).
ii. Fe(s) + 2AgNO3 (aq) →
Fe(NO3)2(aq) + 2Ag(s).
Iron displaces Cu from CuSO4 and Ag from AgNO3 because Fe has higher reactivity than Cu and Ag.

HSSLive.Guru

Genetic Engineering Syllabus Question 2.
Compare the electrolysis of molten potassium chloride and solution of potassium chloride. What are the processes taking place at the cathode and the anode?
Answer:
Molten KCl
KCl (s) → K+ + Cl
At the negative electrode:
K+ + le → K (reduction – cathode)
At the positive electrode:
2Cl → Cl2 + 2e (oxidation- anode)
Solution of potasium chloride.
At the negative electrode:
2H2O + 2e → H2 + 2OH (cathode).
At the positive electrode:
2Cl → Cl2 + 2e (anode).

Future Diary 10th Question 3.
You are given a solution of AgNO3, a solution of MgSO4, a Ag rod and a Mg ribbon. How can you arrange a Galvanic cell using these? Write down the reactions taking place at the cathode and the anode.
Answer:
At anode,
Mg (s) → Mg2+ (aq) + 2e
At cathode,
Ag (aq) + le → Ag (s)
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 8

Reactivity Series and Electrochemistry Extended Activities

The Reactivity Question 1.
1. Keep two carbon rods immersed in copper sulphate solution. Then pass electricity through the solution.
i. At which electrode does colour change occur anode or cathode?
ii. Is there any change in the blue colour of the copper sulphate solution?
iii. Write down chemical equations for the changes occurring here.
Answer:
i. At cathode
ii. Colour fades
iii.At cathode: Cu2+ (aq) + 2e → Cu (s)
At anode: 2H2O → O2(g) + 4H+ (aq) + 2e

SSLC Chemistry Chapter 4 Question 2.
When acidified copper sulphate solution is electrolysed oxygen is obtained at the anode. What arrangements are to be made for this? Find the element deposited at the cathode.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 9
Element deposited at the cathode: Copper.

Question 3.
a. When Galvanic cells are made using the metals like Mg, Cu, Zn and Ag, what will be the nature of reactions in each cell?
(Reactivity: Mg > Zn > Cu >Ag)
b. How many Galvanic cells can be made by using the metals Ag, Cu, Zn and Mg?
Chapter 7 Biology test Answers:
a. i. Cu-Ag cell
Anode: Cu (s) → Cu2+ (aq) + 2e
Cathode: Ag+ (aq) + le → Ag(s)
ii.Zn-Ag cell
Anode: Zn (s) → Zn2+ (aq) + 2e
Cathode: Ag+ (aq) + le → Ag (s)
(iii) Mg-Ag cell
Anode: Mg (S) → Mg2+ (aq) + 2e
Cathode: Ag+ (aq) + le → Ag (s)
(iv) Zn – Cu cell
Anode: Zn (s) → Zn2+ (aq) + 2e
Cathode: Cu2+ (aq)+ 2e → Cu(s)
(v) Mg-Cu cell
Anode: Mg (s) → Mg2+ (aq) + 2e
Cathode: Cu2+ (aq) + 2e → Cu (s)
(vi) Mg-Zn cell
Anode: Mg (s) → Mg2+ (aq) + 2e
Cathode: Zn2+(aq) + 2e → Zn(s)
b. 6 cells

Reactivity Series and Electrochemistry Orukkam Questions and Answers

Scope of Genetic Engineering Question 1.
1. Take cold water and Hot water in two test tubes, Add one or two drops of phenolphtha lein in it. Drop equally sized Mg ribbon in it.
a. In which test tube pink colour occured sharply?
b.Why did pink colour appear in that test tube so early?
c. Which gas evolved out from both test tubes?
d. Write balanced equation for the above mentioned reaction.
Answer:
a. Pink colour occurred sharply in the test tube with hot water.
b. Temperature is a factor that affects the rate of a reaction. When heated the kinetic energy of molecules increases and hence the rate of chemical reaction also increases which causes the pink colour to appear early.
c. Hydrogen
d. Mg(s) + 2H2O(l) → Mg(OH)2(aq) + H2(g)

SCERT Question Pool 2017 Question 2.
Cut a small sodium metal piece into two, watch it.
a. What change occurred on the surface of sodium metal?
b.Write one word for the process of this type of decomposition.
c. Write down the equations for this.
Answer:
a. After some time the cut piece of sodium will turn dull.
b.Corrosion.
c. 4Na(s) + O2(g) → 2Na2O
2Na(s) + 2H2O(l) → 2NaOH(s) + H2(g)
2NaOH (s) + CO2(g) → Na2CO3(s) + H2O(l)

Question 3.
Take equal quantities of dil HCl in five test tubes. Drop Mg, Zn, Fe, Cu in each test tube. Watch carefully.
a. Arrange metals in decreasing order of reactivity.
b.Write balanced equations for each reaction.
SCERT Question Pool Answer:
a. Mg > Zn > Fe > Cu
b. Zn + 2HCl → ZnCl2 + H2
Fe + 2HCl → FeCl2 + H2
Cu + HCl → No reaction
Mg + 2HCl → Mg Cl2 + H2

HSSLive.Guru

SCERT Question Pool Question 4.
Some metals and metallic compounds are given in the table. If the metal substitute the metal in the compound put a tick mark in the corresponding column and otherwise a cross mark in the column. Write down correct answer based on the table given below.

Metalsolution Mg Cu Zn Ag Fe
CuSO4 × ×
ZnSO4 × × × ×
AgNO4 ×
MgSO4 ×

a. Correct the table if necessary.
b. Is it possible to substitute lower positioned metals by top positioned metals in the reactivity series?
c. What type of reaction is this?
d. Write down balanced equations for all the true sign given in the table.
Answer:
a.

Metalsolution Mg Cu Zn Ag Fe
CuSO4 × ×
ZnSO4 × × × ×
AgNO4 ×
MgSO4 ×

b.Yes. It is possible.
c. Substitution reactions.
d.CuSO4 + Mg → Cu + MgSO4
CuSO4 + Zn → ZnSO4+ Cu
CuSO4 + Fe → FeSO4 + Cu
ZnSO4 + Mg → MgSO4 + Zn
AgNO3 + Mg → Ag + MgNO3
AgNO3 + Cu → CuNO3 + Ag
AgNO3 + Zn → ZnNO3 + Ag
AgNO3 + Fe → FeNO3 + Ag

Human Insulin Gene Question 5.
Draw maximum number of Galvanic cell using substances given in the table.
Salt bridge, Zinc rod, Copper rod, Voltmeter, Aluminium chloride, Copper sulphate, Zinc sulphate, Silver nitrate, Silver rod, Calcium chloride
a. Complete the table based on the figures drawn.

Galvanic Cell Electrode which Gives Electron Electrode which Gain Electron

B. Write down the general names used for an electrode which gives electrons,
c. Metals in that electrode in the reactivity series is (in the Top, Bottom)
d. General name of the Electrode which accepts electron.
e. Process of giving electron is
f. Process of Accepting electron is
g.Direction of the flow of Electron
h.Write down the balanced equation taking place in both electrodes.

Galvanic Cell

Electrode which Gives Electron

Electrode which accepts Electron

Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 10
Zn-Ag cell is also possible.
a.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 11
b. Anode.
c. In the top.
d. Cathode.
e. Oxidation.
f. Reduction.
g. From Anode to Cathode.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 12

Chemistry Reactivity Series Question 6.
Take Cupric chloride (CuCl2) solution in a beaker. Dip two graphic rod in it. Pass 5V electricity through it.
a. Why electricity passes through cupric chloride solution?
b.Which gas evolved out through positive electrode? How did you identify that gas?
c. Which product formed in negative electrode?
d. In which electrode oxidation and reduction take place?
e. Write one word for the process of chemical change happening in a Electrolyte while passing Electricity?
Answer:
a. Electrolytes are substances which conduct electricity in molten states or in aqueous solutions. In molten state ions of CuCl2 can more freely. These ions are responsible for the Conduction of electricity by electrolytes.
b.Chlorine.
c. Copper.
d.Oxidation takes place at the positive electrode and Reduction takes place at the negative electrode.
e. Electrolysis.

Reactivity Series Class 10 Question 7.
Take 25 ml water in a beaker and the pass electricity through it. Then add little sulphuric acid in it.
a. Why electricity didn’t pass through pure water?
b. What happens when dil H2SO4 is added?
c. Which type of ion formed more when sulphuric acid is added in water?
d. Complete the equation of the Ionization 0f H2SO4
H2SO4 → 2H+ +
Based on the equation given below write down the correct answers.
2H+ +  + 2H2O → 2H3O +  + SO42–
e. Complete the equation.
f. Write down the name of H3O+ ion?
g.Which ion is moving towards negative ion?
h.Complete the reaction taking place in the negative electrode.
2H3O+(aq) + 2e →  +
i. Whicfrion is having highest oxidation potential?
j. Complete the reaction taking place in positive electrode.
2H2O →  + 4H+
k. Ions remain in the beaker after the electrolysis are
I. What product form when these two combined together
Answer:
a. Since the number of ions is less, pure water does not allow the passage of electricity.
b. When dil H2SO4 is added the water becomes a good electrolyte. Hence electricity passes through it. When a little dilute sulphuric acid is mixed with water large quantity of hydronium ions are formed.
c. Hydronium ion (H3O+)
d. H2SO4 → 2H+ + SO42–
e. 2H+ + S042– + 2H2O → 2H3O+ + SO42–
f. Hydronium ion
g. H3O+
h. 2H3O+(aq) + 2e → H2(g) + 2H2O
i. H2O has the highest oxidation potential when compared to SO42–
j. 2H2O → O2(g) + 4H+ + 4e
k. 4H+, SO42–ions.
l. H2SO4 is formed when these 2 combine together.

HSSLive.Guru

Reactivity Series Chemistry Question 8.
a. Complete the table based on the Electrolysis of molten sodium chloride.

Electrodes

Reaction taking place

product

Anode
Cathode

b. Write down the reaction taking place in each electrodes and products formed in the electrolysis of sodium chloride solution.

Electrodes Reaction taking place product
Anode
Cathode

c. Why is hydrogen formed in the cathode instead of sodium?
d. Write one word for a solution undergoes chemical change when electricity passes through it.
e. Write the name of the above process.
f. Write down the uses of above type of reaction.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 13
c. When Na+ ion and water are compared reduction occurs to water. Hence H2 is liberated at cathode.
H++ e → H,
H + H → H2.
d. Electrolyte.
e. Electrolysis.
f. Electroplating, Production of chemicals, Purification of metals.

Reactivity Series and Electrochemistry Evaluation Questions

Take little water in a test tube add two drops of phenolphthalein in it Same quantity of Kerosene is added to the mixture and a small piece of sodium is dipped in it.

Insulin Gene Question 1.
What kind of colour formed in the test tube? Why?
Answer:
Water become pink in colour. Because when phenolphthalein is added to water it becomes alkaline.

Question 2.
Which gas is bubbled on the surface of sodium metal?
Answer:
Hydrogen

Question 3.
Write balanced equation of the reaction between sodium and water.
Answer:
2Na(s) + 2H2O(l) → 2NaOH (aq) + H2(g).

Question 4.
What products occurs when Iron reacts with water vapour?
Answer:
Fe3O4 (Iron Oxide) and Hydrogen gas.

Question 5.
Lustre of magnesium disappeared fast when it placed in open space why?
Answer:
When Magnesium is kept in open space it reacts with atmosphere air and a light coat of magnesium oxide is formed. This is the reason for Magnesium to lose its lustre.

Question 6.
Verdigris formed on copper utensils disappeared after some days why?
Answer:
The copper in copper utensils react with atmospheric air and forms copper oxide. Due to this verdigris are formed on Copper utensils.

Question 7.
Lustre of aluminium utensils disappear after some days. Why?
Answer:
Aluminium reacts with atmospheric air and Aluminium oxide is formed. This process takes place slowly. Hence Aluminium utensils loose their lustre.

Question 8.
Write down the equation for the reaction between CuSO4 and iron nail? What type of reaction is this?
Answer:
CuSO4 + Fe → FeSO4 + Cu.
Redox reaction.

Reactivity Series and Electrochemistry SCERT Questions and Answers

Question 1.
5ml water is taken in 3 test tubes. Copper, sodium and magnesium of equal mass are dropped in different test tubes. Test tubes having copper and magnesium are heated.
a. Write the observations in the heated test tubes.
b. Write the equation for the reaction in the test tube in which sodium is dropped,
c. Arrange these metals in the decreasing order of their reactivity.
Answer:
a. Mg reacts with hot water liberating hydrogen, Copper does not react with hot water.
b. 2Na + 2H2O → 2NaOH + H2.
c. Na > Mg > Cu.

Question 2.
a. Which metal among copper, aluminium and gold loose its metallic lustre at a faster rate? Write the equation of the reaction.
b. Sodium is kept in Kerosene. Why?
Answer:
a. Aluminium, Al + 3O2 → 2Al2O3
b. Na reacts with air (oxygen) and water.

HSSLive.Guru

Question 3.
An experimental setup is made to compare the reactions of Mg, Zn and Cu with dilute hydrochloric acid.
a. Write the procedure and observation of the reaction.
b. Which is the gas evolved when zinc reacts with dilute hydrochloric acid?
Answer:
a. Take Mg, Zn and Cu in different test tubes and add dilute HCl to each.
Observation: Magnesium and Zinc reacts with dilute hydrochloric acid copper does not react with the acid.
b.Hydrogen.

Question 4.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 14
a. What are the changes that can be observed with the iron rod and the colour of copper sulphate solution?
b. Write the equations of the oxidation and reduction reactions.
c. What will be the change if silver rod is used instead of iron rod? What is the reason?
Answer:
a. Copper is deposited on iron and the blue.colour of copper sulphate solution decreases.
b. Cathode – Cu2+(aq) + 2e → Cu (s) (Reduction)
Anode – Fe (s) → Fe2+(aq) + 2e (Oxidation)
c. No change occurs, Reactivity of silver is less than that of copper. In the reactivity series, the position of silver is below copper.

Question 5.
Sodium reacts with water.
a. Identify the gas evolved in the reaction h If two drops of phenol[ihthaloin is added to the water, what will be colour change of the resultant solution? Explain the reason?
Answer:
a. Hydrogen.
b. Colour changes to pink. Due to the presence of sodium hydroxide (alkaline nature).

Question 6.
Three Galvanic cells are given.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 15
a. Find out the most reactive metal and least reactive metal among them.
b. In cell, which electrode undergoes oxidation why?
c. Write the equation of the redox reaction occurring in cell 3 (Valency of A, B are 2.)
Answer:
a. Most reactive metal A, Least reactive metal B.
b. A Reactivity of A is higher than B.
c. A+ 2e → A2+,
C2+ + 2e → C ,
A + C2+ → A2+ C .

Question 7.
Some metals and salt solutions are given (Cu, Zn, Ag, ZnSO4, AgNO3, MgCl2)
a. Draw the diagram of a Galvanic cell that can be made using these substances.
b. Find out the anode and cathode of this cell and write the chemical equation for the reaction at cathode.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 16
b. Anode – Zn,
Cathode – Ag
2Ag++ 2e→ 2Ag

Question 8.
Give reasons for the following.
a. Iron vessels are not used a boilers that are used to boil water.
b. Blue vitriol solution is not kept in iron vessels.
Answer:
a. Iron reacted with steam-heated to high temperature

Question 9.
Examine the given electrolytic cell.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 17
a. Which gas is evolved at the positive electrode?
b. Write the oxidation and reduction reactions of this cell.
c. What is the difference in the energy transformation of a Galvanic cell and an electrolytic cell?
Answer:
a. Chlorine / Cl2
b. 2Cl → Cl2 + 2e
Cu2+ + 2e → Cu
c. Galvanic cell – Chemical energy is converted to electrical energy.
Electrical Cell – Electrical energy is changed to chemical energy.

Question 10.
The solutions in the given table electrolyzed.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 18
List any two areas in which electrolysis is made use of?
Answer:
a. i. Hydrogen.
ii. Chlorine.
iii.Chlorine.
iv. Hydrogen.
b.

  • Purification of metals.
  • Electroplating.
  • Production of chemicals.

Question 11.
The position of iron is below that of zinc in reactivity series. The cell formed by them is given. Correct the mistakes and redraw.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 19
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 20

Question 12.
Sodium chloride solution is electrolysed using platinum electrodes.
a. Write the chemical equation of the reaction at cathode.
b. What happens when phenolphthalein is added to the solution? State the reason?
Answer:
a. 2H2O + 2e → H2 + 2OH
b. Colour turns pink. Presence of sodium hydroxide in the solution.

HSSLive.Guru

Question 13.
The anode and cathode of two Galvanic cells are given.

Galvanic Cell

Anode

Cathode

Cell 1 Mg Zn
Cell 1 Zn Ag

A. Mg → Mg2+ + 2e
B. Zn2++2e → Zn
C. Ag+ +le → Ag
D. Zn → Zn2+ + 2e
E. Ag → Ag+ + le
F. Mg2+ +2e → Mg
a. Find out the reactions at the anode and cathode for each cell from the above.
b. Which metal can act only as cathode? Why?
Answer:
a. Cell 1: Anode Mg → Mg2+ + 2e
Cathode Zn2+ + 2e → Zn
Cell 2: Anode Zn → Zn2+ + 2e
Cathode Ag+ + le → Ag
b. Ag. Lesser tendency to give up electron that is it is a less reactive metal.

Question 14.
The chemical reactions of various Galvanic cells are given as incomplete in the table. Complete them.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 21
Answer:
a. Zn → Zn2++ 2e
b. Zn+Cu2+ → Zn2+ + Cu
c. Fe → Fe2+ + 2e
d. 2Ag+ + 2e- → 2Ag
e. Pb2++ 2e → Pb
f. Mg + Pb2+ → Mg2+ + Pb

Question 15.
The picture of a Galvanic Cell is given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 22
a. Identify A and B.
b. Give the direction of electron flow?
c. Write the chemical equation at the anode and cathode.
Answer:
a. A – Zn,
B – FeSO4Solution
b. From Zn to Fe
c. Anode Zn → Zn2+ + 2e
Cathode Fe2+ + 2e → Fe

Question 16.
An incomplete table about the electrolysis of different electrolytes are given below. Complete it.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 23
Answer:
a. Cu2+,
Cl,
H2O.
b. 2H2O → O2 + 4H+ + 4e
c. Na+,
Cl
d. Na+ + le → Na
e. 2Cl → Cl2 + 2e
f. 2H2O + 2e→ H2 + 2OH

Question 17.
5mI AgNO3 is taken in a test tube and a copper rod is dipped into
a. Identify the changes occurring with the copper rod and the solution?
b. Complete the equation of the reaction.
Cu + 2AgNO3 →  +
c. Write the equations of the oxidation and reduction reactions.
Answer:
a. Silver is deposited in copper rod. Colour of solution changes to blue.
b. Cu + 2 AgNO3 → Cu(NO3)2 + 2Ag
c. 2Ag+ + 2e → 2Ag (Reduction)
Cu → Cu2+ + 2e (Oxidation)

Reactivity Series and Electrochemistry Exam Oriented Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions (Score 1)

Question 1.
The symbols of certain metals are given below. Arrange them as they are given in the reactivity series.
Mg, Pb, Ag, Cu, Zn, Fe, Au, Sn.
Answer:
Mg, Zn, Fe, Sn, Pb, Cu, Ag, Au.

Question 2.
Analyse the table given below and answer the questions.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 24
a. Find out the metals which are likely to be A, B and C from the box given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 25
b. Write down the chemical equation between metal ‘B’ and water.
Answer:
a. A – Mg,
B – Cu,
C – Ca
b. Cu (s) + 2H2O (l) → Cu OH2 (aq) + H2 (g)

Very Short Answer Type Questions (Score 2)

Question 3.
Certain metals are given below:
Ag, Zn, Pb, Sn, Fe
a. When a galvanic cell is constructed using these metals, which one acts only as anode? Give the reason.
b. Draw Zn-Fe cell. Mark the direction of electron flow and write the chemical equation anode.
Answer:
a. Zn. Because Zn has a higher reactivity than the other 4 metals.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 26
Direction of electron flow from Zn to Fe Chemical reaction at anode:
Zn(s) → Zn2+(aq) + 2e

Question 4.
Zn (s) + 2AgNO3 (aq) →
Zn(NO3)2 (aq) + 2Ag
a. Write the oxidation state of each element in this displacement reaction.
b. Write the chemical equation for oxidation and reduction.
Answer:
a. Zn° (s) + 2Ag1+N5+ O32– (aq)
→ Zn2+(N5+O2–3)2 (aq) + 2Ag°

b.Oxidation:
Zn° (s) → Zn2+ (aq) + 2e
(Oxidation means losing of electrons)

Reduction:
Ag1+ (aq) + le → Ag (s)
(Reduction means gaining of electrons)

HSSLive.Guru

Question 5.
Based on the reactions given below, answer the following questions.
i. Aqueous solution of CuCl2 undergoes electrolysis using graphite rods.
ii. Molten KCl undergoes electrolysis.
iii. Aqueous solution of NaCI undergoes electrolysis.
a. In which all reactions Cl2 gas is formed? At which electrode is Cl2 gas formed?
b. In which reaction H2 gas is formed? Write the chemical equation of this reaction.
Answer:
a. Cl2 gas is formed in all the three reactions. Chlorine gas is formed at anode.

b. When aqueous solution of NaCI undergoes electrolysis, hydrogen gas is formed at cathode.
Equation: 2H2O + 2e → H2 + 2OH

Very Short Answer Type Questions (Score 3)

Question 6.
Take water in 4 different beakers and add a small piece of sodium, lead, iron and copper in each.
a. In which all solutions gas bubbles will be formed? Which gas is formed?
b. Which solution will turn pink on adding phenolphthalein? Why?
c. Write the chemical equation between this metal and water.
Answer:
a. Gas bubbles are formed in the beaker containing sodium. Hydrogen is tlie gas formed.

b. Beaker containing sodium turns pink because sodium reacts with water and forms an alkali, sodium hydroxide. Alkalies turn phenolphthalein pink.

c. 2Na (s) + 2H2O (l) → 2NaOH (aq) + H2 (g)

Question 7.
Analyse the picture given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 27
a. Identify ‘A’.
b. Write the chemical equation at ‘B’.
c. Add few drops of phenolphthalein to the remaining solution after electrolysis. What change will take place? Why?
Answer:
a. A – cathode.

b. Chemical equation at ‘B’:
2Cl → Cl2 + 2e

c. Solution turns pink. Because, after electrolysis K+ and OH ions are present in the remaining solution. That means KOH, an alkali is formed.

Question 8.
The flow of electron in certain galvanic cells are given below:
i. Cu → Ag
ii. Ag → Zn
iii.Na → Mg
iv.Fe → K
a. Choose the incorrect ones.
b. Explain your answer.
Answer:
a. ii. Ag → Zn,
iv. Fe → K are the incorrect ones.

b. Zn has a higher reactivity than Ag. Hence Zn undergoes oxidation (loses electrons). So the direction of electron flow is from Zn to Ag. Similarly, K has higher reactivity than Fe. Hence direction of electron flow is from K → Fe.

Question 9.
Which of the chemical reactions given below are wrong? Explain the reason.
a. Cu (s) + 2HCl (aq) →
CuCl2(aq) + H2 (g)
b. Mg(s) + Pb(NO3)2 (aq) →
Mg(N03)2 (aq) + Mg (s)
c. 3Fe (s) + 4H2O (l) →
Fe3O4(s) + 4H2(g)
Answer:
Equations (a) and (c) are wrong.
a. Copper cannot displace hydrogen from acids because it is placed below hydrogen in the reactivity series.

c. Fe reacts only with superheated steam. Fe does not react with water in liquid state.

Question 10.
Write the chemical equation of the electrolysis of water to which little sulphuric acid (H2SO4) is added.
Answer:
H2SO4 (l) + 2H2O (l) → 2H3O (aq) + SO22–(aq)
at cathode:
2H3O+ (aq) + 2e → H2(g) + 2H2O (l) (reduction)
at anode:
2H2O (l) → O2(g) + 4H (aq) + 4e (oxidation)

Long Answer Type Questions (Score 4)

Question 11.
Analyse the reactions and answer the following questions:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 3 Reactivity Series and Electrochemistry 28
a. Which among the following test tubes will undergo a chemical reaction?
b. What are these chemical reactions called?
c. Explain the oxidation and reduction reactions taking place here including the chemical equation?
Answer:
a. Chemical reaction takes place in test tube (ii) only.
b. These chemical reactions are called displacement reactions. .
c. Chemical equation: (including oxidation states)
Mg° (s) + Fe2+S6+O42– (aq) →
Mg2+S6+O2–4 (aq) + Fe° (s)
At Mg : Mg°(s) → Mg2+(aq) + 2e (oxidation)
At Fe2+, Fe2+ (aq) + 2e →  Fe°(s) (reductipn)

Question 12.
A students observation is given below:
i. When Zn is put in salt solution, Na gets deposited over Zn.
ii. Au reacts with water vapour and hydrogen gas is formed.
iii. Al reacts with acid and forms hydrogen gas.
iv. Mg reacts with hot water and forms hydrogen gas.
a. Which statements are incorrect?
b. Give reason for your answer.
Answer:
a. Statements (i) and (ii) are wrong.

b. i. Zn cannot displace sodium. Because sodium has a higher reactivity than Zn.
ii. Au does not react with water vapour.

HSSLive.Guru

Question 13.
“Sodium cannot be kept open in atmospheric air, and cannot be stored in water. So it is stored in kerosene.” Give explanation for the above statement with its chemical equation.
Answer:
Sodium which is placed above in the reactivity series reacts vigorously with water and oxygen.
4Na (s) + O2 (g) → 2Na2O (s)
2Na (s) + 2H2O (l) →
2NaOH (aq) + H2(g)
This NaOH reacts with CO2 in the atmospheric air and forms sodium carbonate.
2NaOH (s) + CO2 (g) → Na2CO3 + H2O (l)
To avoid the reaction with O2, H2O and CO2, sodium is stored in kerosene.

Question 14.
The direction of electron flow in certain galvanic cells are given below. (Symbols are not real)
i. B → A,
ii. E → C,
iii.D → E,
iv.A → D.
a. Arrange the metals A, B, C, D and E in the decreasing order of their reactivity.
b. Choose the reaction taking place at ‘C’ in cell (ii) E → C. Give the reason.
i. C+ (aq) + le → C(s)
ii. C (s) → C+ (aq) + le
iii.C (s) → C+ (aq) + le
Answer:
a. B,
A,
D,
E,
C.
b.C+ (aq) + le → C (s) is the correct equation. Because ‘E’ has higher reactivity than. So ‘C’undergoes reduction.

Question 15.
Give reason for the following.
a. CuSO4 solution is not stored in iron vessels.
b. Buttermilk is not stored in aluminium vessels.
Ans.
a. Fe displaces copper from copper sulphate solution and forms FeSO4.
b. Aluminium reacts with acid in the buttermilk.

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence in Malayalam

Students can Download Social Science Part 1 Chapter 7 India after Independence Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity in Malayalam Medium, Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence in Malayalam

India after Independence Textbook Questions and Answers in Malayalam

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 1

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 2
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 3

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 4
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 5
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 6
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 7
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 8

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 9
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 10
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 11
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 12

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 13
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 14
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 15
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 16
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 17

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 18
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 19
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 20
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 21
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 22

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 23
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 24
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 25
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 26
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 27

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 28
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 29
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 30
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 31
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 32

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 33
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 34
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 35
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 36
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 37

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 38
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 39
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 40
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 41
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Chapter 7 India after Independence 42

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism

You can Download Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism

Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism Text Book Questions and Answers

Text Book Page No: 97

Question 1.
The given structures indicate the valency of carbon. Imagine that hydrogen atoms are added to these structures. Complete the given structures.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 1
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 2

Text Book Page No: 98

Question 2.
Complete the table (6.2) given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 3
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 4

Question 3.
What is the relationship between the number of atoms of carbon and hydrogen in alkane?
Answer:
Number of hydrogen atoms are equal to adding 2 with twice of number of carbon atoms.

Question 4.
If an alkane contains ‘n’ carbon at-oms, how many hydrogen atoms will be there?
Answer:
2n + 2

HSSLive.Guru

Question 5.
If so, can you deduce a general formula for alkanes?
Answer:
CnH2n+2

Text Book Page No: 99

Question 6.
What is the difference between the number of carbon atoms and hydrogen atoms in CH4 and C2H6 ?
Answer:
One carbon and two hydrogen atoms (CH2)

Question 7.
Is the difference same in the case of C2H6 and C3H8.
Answer:
Yes

Question 8.
What is the difference between the molecular formulae of any two successive alkanes?
Answer:
CH2

Question 9.
Complete the table given below (Table 6.3).
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 5
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 6

Text Book Page No: 100

Question 10.
Analyze Table 6.3 and find the number of hydrogen atoms in an alkene with ‘n’ carbon atoms.
Answer:
2n

Question 11.
If so, can a general formula of alkenes be deduced? Try to write it.
Answer:
CnH2n

Question 12.
Complete the table 6.4.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 7
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 8

Question 13.
Analyse Table 6.4 and find out how many hydrogen atoms would be present in an alkyne within carbon atoms.
Answer:
2n – 2

Question 14.
If so, can a general formula of alkynes be deduced? Try to write the general formula of alkynes?
Answer:
CnH2n-2

Question 15.
Check whether the alkynes given in the above table are members of a homologous series.
Answer:
Yes

Text Book Page No: 102

Question 16.
Write the IUPAC names of all the alkanes in Table 6.2.
Answer:
CH4 — Methane
C2H6 — Ethane
C3H8 — Propane
C4H10 — Butane
C5H12 — Pentane

Text Book Page No: 103

Question 17.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 9
number for the carbon atom carrying the branch?
b. Number of carbon atoms in the main chain.
c. Word root
d. Suffix
e. Name of the alkyl radical coming as branch.
f. Position of the branch.
Answer:
a. 2
b. 4
c. But
d. -ane
e. methyl
f. 2

Questions 18.
Complete the table 6.3.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 10
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 11

Text Book Page No: 104

Question 19.
Some structural formula are given below. Name them.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 12
Answer:

  • Number of carbon atoms in the main chain: 5
  • Number of branch/branches: 2
  • Position of the first branch while numbering from left to right: 2
  • Position of the first branch while numbering from right to left: 2
  • Is there any change in the position number: Nil
  • IUPAC name: 2, 4 dimethyl pentane

Text Book Page No: 105

Question 20.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 13
Number the carbon atoms in the main chain of the above compound given above. Put an ✓ against the correct position numbers of the branches.

Answer:

a. What is the IUPAC name?
Answer:
2,4 – Dimethyl hexane.

b. Which is the second branch?
Answer:
CH3

c. When does this branch get the lowest number? Put a ✓ mark against the correct one.
d. While numbering from left to right
e. While numbering from right to left
Answer:
While numbering from right to left ✓

Question 21.
Write the IUPAC name of the compound given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 14
Answer:
2, 3, 6 – trimethylheptane

Question 22.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 15
See the given compound
Answer:
No. of branches in this compound: 2
Names of the branches: methyl
Position numbers of branches: 2, 2
IUPAC name: 2, 2-dimethylbutane

Text Book Page No: 106

Question 23.
How can the structure of 2, 3- dimethylbutane be written?
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 16

a. How many carbon atoms are present in its main chain?
Answer:
4

b. Let us represent the main chain.
Answer:
C – C – C- C

c. Which are the branches?
Answer:
Methyl groups – 2 in number

d. What are the positions?
Answer:
2, 3

Question 24.
Complete the table given below. (Table 6.4).
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 17
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 18

Text Book Page No: 107

Question 25.
Complete the table 6.5.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 19
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 20

Question 26.
Can you write the structural formula of the compound C2H4 ?
Answer:
CH2 = CH2

Question 27.
If so, what will be structural formula of But – 2- ene?
Answer:
CH3 – CH = CH – CH3

HSSLive.Guru

Text Book Page No: 108

Question 28.
Which is IUPAC name of the com-pound CH3 – CH2 – CH = CH – CH3? Tick (✓) the right one.
Pent – 3 – ene
Pent – 2 – ene
Answer:
Pent – 2 – ene ✓

Question 29.
CH3 – C = C – CH3 But – 2 – yne
How many hydrocarbons can be written by changing the position of triple bond in this compound? Try to write their IUPAC names also.
Answer:
CH3 = C – C – CH3 But – 1 – yne
CH3 – C = C – CH3 But – 2 – yne
CH3 – C – C = CH3 But – 1 – yne

Text Book Page No: 109

Question 30.
Try to write down the molecular formula of Benzene.
Answer:
C6H6

Text Book Page No: 110

Question 31.
See the compound given below.
CH3 – CH2 – CH2 – OH
Write its molecular formula.
Answer:
C3H8O

Question 32.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 21
Write the molecular formula.
Answer:
C3H8O

Question 33.
Then try to write the IUPAC name of the second compound.
Answer:
Propan – 2 – ol

Text Book Page No: 112

Question 34.
Complete the table 6.6.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 22
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 23

Question 35.
See the two compounds given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 24
a. What are the similarities between these two compounds?
Answer:
No change in the molecular formula and functional group

b. Molecular formula : C3HgO
c. Functional group: OH
d. What is the difference between them?
Answer:
Position is different

Question 36.
Examine the two compounds given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 25
a. Try to write the molecular formula. Can’t you write the IUPAC names of these compounds?
Answer:
Molecular formula: C4H10
IUPAC Name: Butane, 2 – Methyl Propane.

b. What is the difference between them?
Answer:
The structure of carbon chains differs from each other.

Text Book Page No: 113

Question 37.
What are the functional groups in CH3 – CH2 – OH and CH3 – O – CH3 ?
Answer:
-OH, CH3-O-

Question 38.
Try to write down their molecular formula
Answer:
C2H6O

Question 39.
Are they isomers?
Answer:
Yes. They show functional isomerism

Text Book Page No: 114

Organic Chemistry Chapter 2 Problem 15s Question 40. Try to write down all position isomers of the compounds CH3 -CH2 – CH2 – Cl.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 26

Question 41.
Examine the compounds given below and find out the isomeric pairs. To which type do they belong?
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 27
Answer:
Pairs of isomers :
1. CH3 – CH2 -CH2 -CH2 -CH3,
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 28
: Chain isomerism.
2. CH3 -CH2 -CH2 -CH2 -OH,
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 29
: Position isomerism.
5. CH3 -CH2 -CH2 -OH
6. CH3 -CH2 -O -CH3
: Functional Isomerism

Organic Chemistry Chapter 2 Problem 5s Question 42. How many position isomers are possible for CH3 -CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – OH.
Answer:
3

a. Write the structure and IUPAC names of its functional isomers?
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 30

Question 43.
How many position isomers are possible for CH3 – CH2 – CH2 – CH2- CH2 – CH3 ? Write them down.
Answer:
5

i. CH3 -CH2 -CH2 -CH2 -CH2 -CH3
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 31
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 31a

Organic Chemistry Chapter 1 Problem 6s Question 44.
The structural formula of various compounds are given. Tabulate them into different pairs of isomers. Write down their IUPAC names also.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 32
Answer:
Chain isomers
1. CH3 -CH2 -CH2 -CH2 -CH2 -CH3
Hexane
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 33
Functional group isomers
2. CH3 – CH2 – O – CH3
Methoxy ethane
4. CH3 – CH2 – CH2 – OH
Propan -1 -ol

HSSLive.Guru

Let Us Assess

SSLC Chemistry Chapter 6 Question 1. Mark the main chain in the compounds given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 34
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 35

Question 2.
See how the carbon chains are numbered. Correct the wrong ones.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 36
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 37
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 38
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 39

Question 3.
Write down the IUPAC names of the given compounds.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 40
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 41
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 42
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 43
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 44

Question 4.
Write down the structural formulae of compounds given below.
a.2, 2 – Dimethylhexane
b. But – 2 – ene.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 45
b. CH3 – CH = CH – CH3

Question 5.
Write down the structural formula of compound C2H10. Write down the structural formula of one of its isomers which is an alicyclic compound.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 46

Extended Activities

Question 1.
Given below are certain hints about a hydrocarbon.
1. The molecular formula is C5H10.
2. Has a methyl radical as branch.
a. Write the structural formula of any two possible isomers of their compound.
b. Write their IUPAC names.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 47
b. i. 3-Methyl but – 1 – ene
ii. 2 – Methyl but – 2 – ene
iii. 2 – Methyl but -1 – ene

Organic Chemistry Chapter 2 Problem 14s Question 2. Write down the IUPAC names of the compounds given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 48
d. CH3 – CH2 – CH2 – C = CH
e. CH3 – CH2 – CH2 – OH
f. CH3 – CH2 – O – CH3
g. CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – COOH
Answer:
a. 4-Methylhept-l-ene
b. 3, 5 – diethylheptane
c. 2, 4-dimethyl hexane
d. Pent – l – yne
e. Propane – 1 – ol
f. Methoxyethane
g. Hexanoic acid

Question 3.
Write the structural formulae of all possible isomers of the compound with molecular formula C4H10. Identify the different isomer pairs from them and find the type of isomerism to which each pair belongs.
Answer:
a. CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – OH
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 49
c. CH3 – O – CH2 – CH2 – CH3
d. CH3 – CH2 – O – CH2 – CH3
e. CH3 – CH – CH2 – OH
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 50
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 51

Question 4.
Find three pairs of isomers from the compounds given below. Identify the type of isomerism to which each pair belongs.
a. Propan -1 – ol
b. 2, 2, 3, 3 – Tetra methyl butane
c. Octane
d. Propan – 2 – ol
e. Methoxyethane
Answer:
1. Propan – l – ol
Propan – 2 – ol (Position isomerism)
2. Octane
2, 2, 3, 3 -Tetramethyl butane (Chain Isomerism)
3. Propan – l – ol Methoxyethane (Functional Isomerism)

Question 5.
The structural formulae of two organic compounds are given.
i. CH3 – O – CH2 – CH3
ii. CH3 – CH2 – CH2 – OH
a. What are the IUPAC name of these compounds?
b. Write one similarity and one difference between these two compounds,
c. What is this phenomenon known as?
Answer:
a. i. Methoxy ethane ii. Propan – l – ol
b. Similarity: Molecular formula is same
Difference: Functional group is different
c. Functional group isomerism.

Question 6.
Write down the structural formulae of the following compounds.
a. Cyclopentane
b. Cyclobutene
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 52

Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism Orukkam Questions and Answers

Question 1.
Write the structure, Root word, Suffix and IUPAC name of
CH4, C3H6, C3H8 ,C4H10, C5H12, C6H14, C2H4, C3H6, C4H8, C5H10, C6H12, C2H2, C3H4, C4H6, C5H8, C6H10.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 53

Question 2.
Write down the IUPAC name of the compound
CH3
CH3 – CH2 – CH – CH3
a. How many Carbon sare there in the main Chain?
b. Position number of the branch,
c. Name of the branch,
d. IUPAC Name.
Answer:
a. Four
b. Two
c. Methyl
d. 2 – Methyl Butane

HSSLive.Guru

Question 3.
Write down the IUPAC name of the following structures by finding the branch no, Branch name and no.of carbons in the main chain.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 54

Question 4.
Draw the structure of the following compounds.
a 2, 2 – Dimethyl pentane
b. 2, 4 – Dimethyl octane
Answer:
a. 2, 2 – Dimethyl pentane
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 55
b. 2, 4 – Dimethyl octane
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 56

Question 5.
Complete the table.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 57
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 58

Question 6.
Find out the pairs exhibiting same type of Isomerism from those given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 59
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 60

Evaluation Questions

Question 7.
Write down the structure of C4H10 then write possible isomeric forms of the same.
Answer:
C4H10 → CH3 – CH2 – CH2 – CH3 Butane Chain Isomerism
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 61

Question 8.
Write down all the position isomers of CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – OH
Answer:
CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – OH – pent – l – ol
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 62

Question 9.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 63
Write down the IUPAC name of the compounds given above and then write the name of the isomerism exhibited by it.
Answer:
Functional Isomerism
CH3 – CH2 – CH2 – O – CH2 – CH2 – CH3 – Propoxy propane
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 64

Question 10.
Write down all the possible structures of C5H10. Name them, what type of isomerism are they exhibiting?
Answer:
Position Isomerism
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 65
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 66

Question 11.
Write down all the position isomers and functional group isomers of the compound. Name all of the compounds.
CH3 – CH2 – CH2 – O – CH2 – CH2 – CH3
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 67

Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism SCERT Question Pool Questions and Answers

Question 12.
Complete the table.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 68
Answer:
a. C7H16
b. CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – CH3
c. Hexane
d. CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – CH3

Question 13.
The structure of a hydrocarbon having 5 carbon atoms is given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 69
a. Complete the structure by adding hydrogen atoms.
b. Write the molecular formula of the compound
c. Write a possible chain isomer of the compound
d. Write its IUPAC name.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 70
b. C5H12
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 71
d. Pentane or 2, 2 – dimethyl propane

Question 14.
The parts of the structure of an organic compound are given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 72
a. Write a completed structure of an organic compound by connecting all the groups given above.
b. Write the IUPAC name of the compound
c. Write the structure of a position isomer of the compound.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 73

Question 15.
A hydrocarbon chain with molecular C7H16 is numbered in four different ways.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 74
a. Which of the above is numbered correctly?
b. What is the name of alkyl radical found as the branch?
c. Write the IUPAC name of the compound.
Answer:
a. Cb. Methyl
c. 3 – methyl hexane

Question 16.
Analyze the following structural formula and answer the questions.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 75
a. How many carbon atoms are there in the longest chain?
b. What are the positions of the branches?
c. Write the IUPAC name of the compound.
Answer:
a. 6
b. 2, 4
c. 2,4 dimethyl hexane

Question 17.
The features of an organic compound are given.
1. It’s an alkane.
2. There are 7 carbon atoms in the longest chain.
3. There is a methyl radical on the 3rd carbon and ethyl radical on the 4th carbon.
a. Write the structural formula of the compound.
b. Write the IUPAC name of the compound
Answer:

b. 4- ethyl – 3 – methyl heptane

Question 18.
The functional groups of two compounds with same molecular formula are given. Analyze it and complete the boxes.

ii. What is the name of this
Answer:
i. (a) CH3 – CH2 – CO – CH3 or CH3 – CO – CH2 – CH3
(b) Butan – 2 – one
(c) CH3-CH2-CH2CHO
ii. Functional isomerism

HSSLive.Guru

Question 19.
Analyse the given organic compounds and answer the following questions.
i. CH3 – CH2 – CH2 – CH3

iii. CH3 – CO – CH3
iv. CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – OH
v. CH3 – CH2 – CH2 – CHO
a. Identify the isomer pairs. Write the type of isomerism observed in them.
b. Write the structure of the isomer of compound (iii). Write the IUPAC name.
Answer:

& CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – OH
Position isomerism
b. CH3 – CH2 – CHO, Propanal

Question 20.
Complete the table.

Answer:
a. Hydroxyl
b. Amino
c. Butane – l – amino
d. CH3 – CH2 – O – CH2 – CH2 – CH3

Question 21.
a, b, c, are the different isomers of C4H10O.

i. identify a, b, c
ii. identify a pair of functional isomers among them.
Answer:

Question 22.

a. Write the IUPAC name of this compound.
b. Write the molecular formula.
c. Write the structural formula of its isomer
d. Identify the type of isomerism in the above.
Answer:
a. 2 – Methyl propane
b. C4 – H10
c. CH3 – CH2 – CH2 – CH3
d. Chain isomerism

Question 23.
The structural formula of two organic compounds are given below.
i. CH3 – CH2 – CH2 – OH
ii. CH3 – O – CH2 – CH3
a. What is the similarity between these two? What is the phenomenon known as?
b. Is their chemical properties the same? What is the reason?
c. Write the functional groups of these two compounds.
Answer:
a. Same molecular formula, Isomerism.
b. No, In these functional groups are different
c. Hydroxyl, Alkoxy

Question 24.
Analyze the IUPAC names given to the following organic compounds and correct them, if incorrect.

iii. CH3 – CH2 – CH = CH – CH3 : Pent – 3 -ene
Answer:
i. 3 – Methylhexane
ii. Pent – 2 – ene

Question 25.
An organic compound is given below. CH3 – CH2 – CH2 – CH = CH – CH3
Pick out suitable statements for the given compound from below.
a. It’s a saturated compound b The general formula is CnH2n
c. It’s an alkene
d. IUPAC name is hex – 4 – ene
e. Similar with the molecular formula of cyclohexane.
f. IUPAC name is hex – 2 – ene.
Answer:
b.The general formula is CnH2n
c. It’s an alkene
e. Similar with the molecular formula of cyclohexane.
f. IUPAC name hex – 2 ene.

Question 26.
CH3 – CH2 – C = C – CH2 – CH3
a. Write the IUPAC name of this organic compound.
b. Write the structure of any two isomers of this compound.
Answer:
a. Hex-3-yne
b. CH3 – C = C – CH2 – CH2 – CH3
CH3 – CH2 – C = C – CH2 – CH3

Question 27.
Some details about the structure of an organic compound are given below.
i. There are 5 carbon atoms in the main chain.
ii. There is a double bond between 1st and 2nd carbon atoms.
iii. There is a methyl radical on the 3rd carbon as a branch.
a. Write the structural formula of this compound.
b. Identify the category of organic compounds.
Answer:
a. CH2 = CH – CH – CH2 – CH3
CH3
b. Alkene

Question 28.
Match the following.

Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 86

Question 29.
CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – OH
a. Write the structure of a chain isomer of this compound.
b. Write the IUPAC name of a position isomer of the given compound.
c. Write the structure of the functional isomer of the given compound. What is the name of the functional group in the isomer.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 87
b. Butan – 2 – ol
c. CH3 – CH2 – O – CH2 – CH3
CH3 – O – CH2 – CH2 – CH3
Alkoxy group

Question 30.
CH3 – CH2 – CH = CH2
a. Write the IUPAC name of this organic compound.
b. Give the structure of the alicyclic compound having the same molecular formula. Write its IUPAC name.
Answer:
a. But – 2- ene
b. Cyclobutane
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 88

Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism Exam Oriented Questions And Answers

Very Short Answer Type Questions (Score 1)

Question 31.
Examine the organic compound given below
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 89
a. How many carbons atoms are there in the longest carbon chain?
b. Which are the substituents?
c. How is the longest carbon chain numbered in this? (Left to right or right to left)
d. Give the IUPAC name of the compound.
Answer:
a. 8
b. Methyl, Ethyl
c. Right to left
d. 3 – Ethyle – 6 – Methyloctane

Question 32.
The names of some organic compounds are given below. Identify the wrong ones and correct them.
a Butan – 3 – ol
b. Hexanoic acid
c. 3 – ethyl – 2 – methyl pentane
d. 2, 2, 3 – methyl hexane
e. Methanol
Answer:
a. In this Butane – 3 – ol is incorrect. Butane – 2 – 0l is correct name.
d. 2, 2, 3 – Trimethylhexane

Question 33.
The name of an organic compound was written as 5- Methyl hexane.
a. Is this name correct?
b. If not draw its structural formula and give reason.
c. Give the correct IUPAC name.
Answer:
a. Name of the compound is incorrect.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 90
In this compound, the longest carbon chain can numbered from right to left. Therefore 2 is the position value of branched carbon.
c. 2 – Methylhexane

Question 34.
Ether is a functional isomer of alcohol.
a. Which is the alcohol that has no functional isomer?
b. Write its IUPAC name.
Answer:
a. CH3 – OH
b. Methanol

Question 35.
From the below organic compounds, identify the pairs of isomers.
a. CH3 – CH2 – CH = CH2
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 91
c. CH3 – C = CH
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 92
Answer:
(a), (d) are isomers,
(b), (c) are isomers.

Short Answer Type Questions (Score 2)

Question 36.
Some hints are given below about an organic compound:
1. It contains 4 carbons.
2. It contains 1 oxygen atoms and 10 hydrogen atoms.
a. Write the structural formulas of the possible compounds using the above hints.
b. Write the IUPAC names of each.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 93

Question 37.
The names of some organic compounds are given below. Identify their functional group.
a. 2 – Methoxybutane
b. Heptane – 2 – ol
c. Propan – l – amine d Propanone
e. Pentanal
Answer:
a. Methoxy (CH3 – O -): Ether
b. Hydroxine (-OH): Alcohol
c. Amino (-NH2): Amines
d. Keto (-CO-): Ketones
e. Aldehyde (-CHO): Aldehydes
i. 1 – Methoxypropane
ii. Ethoxyethane

HSSLive.Guru

Question 38.
Look at the compounds given in the bracket [ Methanoic acid, Propane, Chlorobutane, Butyne, Methoxy-methane]
a. Which is the hydrocarbon that doesn’t have a chain isomer?
b. Which one has position isomer?
c. Which one has only one carbon atom?
d. Which belongs to the family of ether?
Answer:
a. Propane.
b. Chloroquine.
c. Mehtanoic acid
d. Methoxymethane

Short Answer Type Questions (Score 3)

Question 39.
a. Write all possible organic compounds with formula C3H8O. Give their IUPAC names.
b. Find out the isomers from this. Which type of isomerism do each exhibit?
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 94
Methoxyethane
b. (i), (ii) are isomers.
Position isomerism
(i) , (iii) are isomers.
Functional isomerism
(ii), (iii) are isomers.
Functional isomerism

Question 40.
Give numbers in the correct order to the carbon chains given below:
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 95
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 96

Question 41.
Write the names of the following groups.
a. CH2 – CH3
b. -CO
c. -O – CH2 – CH3
d. -Cl
e. -COOH
f. -OH
Answer:
a. Ethane
b. Keto
c. Ethoxy
d. Chloro
e. Carboxyl
f. Hydroxyl

Long Answer Type Questions (Score 4)

Question 42.
Write the IUPAC names of the following organic compounds:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 97
b. CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – OH
c. CH3 – COOH
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 98

Question 43.
Draw the structural formula of the following compounds.
a. Butanone
b. Methoxyethane
c. 2-Chloropropane
d. 2, 2, 3, 3- Tetramethylbutane
e. Ethanal
f. Ethyne
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 99

Question 44.
Complete the following table.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 100
Answer:
a. CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH3 b.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 101
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 102
d. Pentane
e. 2 – Methylbutane
f. 2, 2 – Dimethylpropane
g. CH3 – CH2 – CHO
h. CH3 – CO – CH3
i. Propanol
j.propanone

Question 45.
Match the molecular formula with the IUPAC names of the following compounds.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 103
Pentanal, 1 – Methoxypentane, Methanoic acid, 3 – Ethyl – 3 – Propyl Pentane, 1 – Methoxybutane, 3, 3-Diethylhexane, Hex – 3 -yne.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 104

error: Content is protected !!