The comprehensive approach in SCERT Class 6 Basic Science Textbook Solutions Chapter 2 Marvel of the Magnetic Realm Important Questions ensure conceptual clarity.
Marvel of the Magnetic Realm Extra Questions and Answers Class 6 Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus
Marvel of the Magnetic Realm Class 10 Important Questions
Question 1.
A) A boy brought a magnet from a broken loudspeaker near various objects. He found that some objects attracted him, while others did not. The objects are given below. Classify them and list them Cardboard, piece of steel, iron nail, eraser, plastic pen, piece of glass, coin, bike key
Objects attracted by magnet | Objects that are not attracted by the magnet |
B) What are the objects that are attracted to magnets and the objects that are not attracted to magnets called?
C) Suggest a way to quickly collect pins that have fallen on the ground.
Answer:
Objects attracted by magnet | Objects that are not attracted by the magnet |
Piece of steel Iron nail Coin Bike key |
Cardboard Eraser Plastic Pen Piece of glass |
B) The substances that are attracted by magnet are called Magnetic substances. Those substances that are not attracted by a magnet are called Non-magnetic substances.
C) Wrap a magnet in paper, tie it to a string, and drag it across the floor. The pins will stick to the magnet.
Question 2.
A) Write the names of the magnets given below.
B) Write an experiment to observe the magnetic field around a magnet.
Answer:
A) a) Bar magnet
b) Magnetic needle
c) U magnet
d) Ring magnet
B) Place a sheet of glass on top of two books of the same size, spaced apart. Place a bar magnet under the sheet of glass. Sprinkle iron powder on top of the sheet of glass. Tap the sheet of glass lightly. The iron powder aligns in a specific way. This indicates a magnetic field.
Question 3.
Observe the pictures given below.
A) Write the names of the magnets given in the pictures.
B) Which among the given magnets is used in mini motor?
C) Write the other two devices in which magnet is used.
D) Among the following, which alloy is used to make magnet?
1) Lodestone
2) Alnico
3) Neodymium
4) Samarium
Answer:
A) Picture – 1: Bar magnet
Picture – 2: U magnet
Picture – 3: Ring magnet
Picture – 4: Arc magnet
B) Arc magnet
C) Speaker, Electric bells
D) Alnico
Question 4.
A) What is the directional property of a magnet?
B) Write the name of a device that uses this property of a magnet.
C) Write how to make such a device.
Answer:
A) A freely suspended magnet always rests in the North-South direction. This is the directional property of a magnet.
B) Compass
C) Materials we need:
- Magnet
- Needle
- Thread
- Cork
Thread the needle. Hold the thread and rub the needle from one end to the other end with a magnet for about 50 times in the same direction. The needle is threaded for holding it conveniently and for safety.
Take a small cork. After removing the thread, pierce the needle into the cork as shown in the figure. Otherwise, you can glue the needle to the top of the cork.
Place this cork in a bowl of water. We can see that the needle points in the North – South direction. We can also see that the needle returns to its original position if we change the direction of cork. We can make use of this device as a compass to find direction.
Question 5.
Observe the pictures related to magnets.
A) Which of these pictures is correct?
B) Which pictures indicate the like poles?
C) Which property of a magnet is used by the navigators to find the direction?
Name a device in which this property of magnetism is used.
Answer:
A) i) and iii) are correct pictures
B) i) or iv)
C) Directional property.
Device – Compass
Question 6.
A) Imagine that you are standing in an unknown place. You can’t see the sun due to the rain. Can you find out the directions with the help of a bar magnet?
B) What are the uses of the north-south directive property of magnets?
Answer:
A)Yes, we can find out the direction with the help of a bar magnet. Suspend a magnet freely in the air it aligns in the north-south direction. N Marking on the magnet indicates the North pole, and S marking on the magnet indicates the South pole. If your face is towards the north, then the right side will be towards the south.
B)
- In ships to find the direction
- To know the direction inside a forest
- To know the direction for building a house
Question 7.
A) Does a magnet attract another magnet? Write an activity to prove it.
B) Examine the figures given below. Which of them is correct?
Answer:
A) Aim: To prove whether a magnet attracts another magnet.
Materials required: Two magnets on which N and S are marked
Activity: Take two magnets on which N and S are marked. Place one of them on a surface. Bring the pole of the other magnet to the middle of this magnet.
Observation: The first magnet moves towards the second magnet.
Inference: Like poles repel and unlike poles attract.
B) The figures (a) and (c) are correct.
Question 8.
Write an activity to check whether the attractive power of the magnet same everywhere.
Answer:
To verify whether the magnetic field’s attractive power is uniform throughout.
Materials required: Magnet, needle, scale and stand.
Activity: Suspend the needle using the thread in such a way that it is balanced. Place the scale on the table in such a way that one end of it is below the needle. Move the magnet on the scale from the other end to the side of the needle. Stop moving the magnet when the attractive force is felt on the needle. Measure the distance to the needle. Slowly move the magnet towards the needle. Observe the changes in the needle in each instance.
Observation: There is a change in the attractive force. As the magnet comes close to the needle, it experiences a strong attractive force. The attractive force decreases when a magnet moves away from the needle.
Inference: The Attractive power of a magnet is not the same everywhere. As the distance between the magnet and magnetic substance increases force of attraction decreases.
Question 9.
A) What are the like and unlike poles of magnets?
B) The picture in which two bar magnets are arranged in different ways is given in the first column. Analyze the picture and fill in the other columns.
C) What feature of the poles helped the table analysis?
Answer:
A) The same poles of different magnets are called like poles, and their different poles are called unlike poles. Like poles repel and unlike poles attract.
B)
C) Like poles of a magnet repel and unlike poles of a magnet attracts
Question 10.
A) Write how to make a magnet using a battery.
B) An electromagnet is a temporary magnet. Why?
C) What is a permanent magnet? Give an example.
Answer:
A) Materials we need
• 9V battery, connector
• Insulated copper wire
• Soft iron nail
• Pins
Wind the insulated copper wire around an iron nail as shown in the figure.
Make sure to have many coils. Remove the insulation from both ends of the copper wire. Connect these ends to the battery using a connector. Bring the tip of the nail close to a few pins. We can see that the iron nail will attract the pins. If we disconnect the battery, the iron nail will lose its magnetic power.
B) An iron rod becomes a magnet only when there is an electric current. When the electric current is disconnected, the magnetic force is lost. Therefore, an electromagnet is a temporary magnet.
C) The magnets in which the magnetic property persists for a long time are called permanent magnets. Example: Lodestone, Alnico
Question 11.
A) Write the names of some devices that use magnets.
B) Write which property of magnets is utilised in any two devices.
Answer:
A)
- Electric bell
- Electric crane
- Generator
- Loudspeaker
- Magnetic compass
B) Electric crane – Magnet can attract magnetic substances.
Compass – When suspended freely, magnets always align in the North – South direction. (Directional property)