Class 6 Social Science Chapter 6 Important Questions Kerala Syllabus From Agriculture to Industry

By reviewing Kerala Syllabus SCERT Class 6 Social Science Solutions Chapter 6 From Agriculture to Industry Important Questions, students can improve their conceptual understanding.

From Agriculture to Industry Extra Questions and Answers Class 6 Social Science Chapter 6 Kerala Syllabus

From Agriculture to Industry Class 6 Important Questions

Question 1.
a. What was the practice of exchanging goods for other goods known as?
b. What is the importance of this exchange?
Answer:
a. Barter system

b. Earlier this practice of exchange existed only locally. Later it spread across regions. Gradually for the exchange of goods, coins made of copper, silver and gold were used as a medium of exchange. Handicrafts, textiles and spices were the main items of domestic trade. Later on, the exchange of goods also began with distant regions. This led to the formation of new trade routes. Silk Route which maintained the commercial relationship between the east and the west of Asia and between Asia, Europe and Africa was an example for this.

Question 2.
Complete the missing stage.
……………(a)………….., Surplus production, ……………(b)………….., Exchange of Goods, ……………(c)………….., ……………(d)…………..
Answer:
(a) Expansion of agriculture
(b) Storage of goods
(c) Fairs/ Markets
(d) Trade centers/cities

Class 6 Social Science Chapter 6 Important Questions Kerala Syllabus From Agriculture to Industry

Question 3.
a. What is meant by Trade?
b. How the agricultural expansion leads to the growth of trade centers.
Answer:
a. Trade is the process of exchanging goods or services for reward
b. Class 6 Social Science Chapter 6 Important Questions Kerala Syllabus From Agriculture to Industry 1

Question 4.
List the following into Primary, secondary and Tertiary Sector.
Fishing, Banking, Construction, Health sector, Agriculture, Industry
Answer:

Primary Sector Secondary sector Tertiary sector
Agriculture Construction Banking
Fishing Industry Health sector

Question 5.
Fill in the Blanks.
a. The ____________ sector directly uses natural resources.
b. The ____________ sector produces goods from raw materials.
c. The ____________ sector supports the other two sectors with services.
Answer:
a. Primary sector
b. Secondary sector
c. Service sector

Question 6.
Form three groups in class. Each group collects and lists at least three more examples of activities under:
■ Primary Sector
■ Secondary Sector
■ Tertiary Sector
Answer:
Primary Sector examples:

  • Fishing
  • Mining
  • Forestry

Secondary Sector examples:

  • Car manufacturing
  • Food processing
  • Construction

Tertiary Sector examples:

  • Transport services
  • Education
  • Tourism

Question 7.
Match the Following.

Activity Sector
Agriculture (a) Tertiary Sector
Textile Industry (c) Primary Sector
Banking (b) Secondary Sector

Answer:

Activity Sector
Agriculture (c) Primary Sector
Textile Industry (b) Secondary Sector
Banking (a) Tertiary Sector

Class 6 Social Science Chapter 6 Important Questions Kerala Syllabus From Agriculture to Industry

Question 8.
Fill in the blanks
I. Goods:
a) Pen
b) ………………..

II Services:
i) Teaching
ii) …………………..
Answer:
I. Bag
II. Banking

Question 9.
a. Name the process of creating goods and services to satisfy human wants.
b. What is the result of a production process?
Answer:
a. Production
b. Product

Question 10.
Class 6 Social Science Chapter 6 Important Questions Kerala Syllabus From Agriculture to Industry 2
The given collage includes the picture of a shoe factory. Which are the factors involved in the production of shoes?
Answer:

  • Buildings
  • Machinery
  • Workers
  • Electricity
  • Entrepreneur
  • Distributors

Question 11.
Discuss the features of land as a factor of production based on the indicators given below.
a. Which are the natural resources included in land as a factor of production?
b. Can we increase the area of land in accordance with our requirements?
Answer:
a.

  • Soil
  • Water
  • Forest
  • Air
  • Coal
  • Oceans
  • Plants
  • Animals

b. No. We can’t increase the natural size of our land. But we can make some changes artificially.

Question 12.
Given below are some examples of goods and services. Categorize them.
Teaching, clothes, table, legal advice, bag, pen, banking, nursing care.
Answer:

Goods Services
Çlothes Teaching
Table Legal advices
Bag Banking
Pen Nursing care

Question 13.
Complete the chart depicting the role of an organizer ¡n the production process.
Class 6 Social Science Chapter 6 Important Questions Kerala Syllabus From Agriculture to Industry 3
Answer:
Class 6 Social Science Chapter 6 Important Questions Kerala Syllabus From Agriculture to Industry 4

Question 14.
Which are the four factors of production?
Answer:
a) Land
b) Labour
c) Capital
d) Organization

Question 15.
Match the following.

A B
Land Profit
Labour Rent
Capital Wage
Organisation Interest

Answer:

A B
Land Rent
Labour Wage
Capital Interest
Organisation Profit

Class 6 Social Science Chapter 6 Important Questions Kerala Syllabus From Agriculture to Industry

Question 16.
a. What you mean by factors of production?
b. Which are the various factors of production?
c. Name the factors of production which co-ordinates all other factors?
Answer:
a) The factors involved in the production process are called factors of production.
b) Land, labour, capital, organisation
c) Organisation

Question 17.
Fill in the blanks.
a. Those things which are visible and tangible and can satisfy human wants are regarded as …………………….
b. …………………………. are invisible and intangible but can be experienced.
c. Various factors involved in the production process are termed as ……………………….
Answer:
a. Goods
b. Services
c. Factors of production

Question 18.
a. What is meant by capital?
b. What are the different forms of capital?
Answer:
a.

  • The production process of any product requires capital.
  • Capital refers to the wealth and resources used to produce goods and services.
  • Factories, buildings, machineries, raw materials, vehicles, computers, and wages for workers are all part of capital.

b. Forms of Capital: Capital takes many forms, such as financial capital (money, investment), human capital (skill, knowledge), physical capital (machinery, infrastructure), and natural capital (resources, environment).

Leave a Comment