Parents often use SCERT Kerala Syllabus 6th Standard English Textbook Solutions Unit 3 Chapter 2 Hello, I’m a Wheelchair Textual Questions and Answers Activities Notes Pdf Download to assist their kids with homework.
Class 6 English Hello, I’m a Wheelchair Activities Question Answer
Hello, I’m a Wheelchair Class 6 Questions and Answers
Hello, I’m a Wheelchair Questions and Answers
Question 1.
Who is the speaker in the poem.
കവിതയിൽ ആരാണ് സംസാരിക്കുന്നത്?
Answer:
The speaker in the poem is Becky’s wheelchair.
കവിതയിൽ സംസാരിക്കുന്നത് ബെക്കിയുടെ വീൽചെയറാണ്.
Question 2.
What does Becky dream of doing as she moves on her wheelchair down the street?
തെരുവിലൂടെ വീൽചെയറിൽ നീങ്ങുമ്പോൾ ബെക്കി എന്താണ് ചെയ്യാൻ ആഗ്രഹിക്കുന്നത്?
Answer:
As she moves on her wheelchair down the street, Becky’ dream is standing on her feet.
തെരുവിലൂടെ വീൽചെയറിൽ നീങ്ങുമ്പോൾ ബെക്കിയുടെ സ്വപ്നം അവളുടെ സ്വന്തം കാലിൽ നിൽക്കുക എന്നതാണ്.
Question 3.
People’ don’t notice Becky’s smile. Why?
ആളുകൾ ബെക്കിയുടെ പുഞ്ചിരി ശ്രദ്ധിക്കുന്നില്ല എന്തുകൊണ്ട്?
Answer:
People don’t notice Becky’s smile because they are too busy looking at the wheelchair. വീൽചെയറിൽ നോക്കുന്നതിൽ ആളുകൾ തിരക്കിലായതിനാൽ ബെക്കിയുടെ പുഞ്ചിരി ശ്രദ്ധിക്കു ന്നില്ല.
Question 4.
What does the poet mean by saying, “I could not move without her, any more than she could move without me?”
“അവളില്ലാതെ എനിക്ക് നീങ്ങാൻ കഴിയില്ല. ഞാനില്ലാതെ അവൾക്ക് നീങ്ങാൻ കഴിയാത്തതു പോലെ” എന്ന് കവി പറയുന്നതിലൂടെ എന്താണ് ഉദ്ദേശിക്കുന്നത്?
Answer:
The poet is a differently-abled person and so she can’t move or walk by herself. To move, she needs the help of the wheelchair. The wheelchair can’t move by itself. It needs the poet’s help to move. Thus they depend on each other for movement.
കവി ഒരു ഭിന്നശേഷിക്കാരിയാണ്. അതിനാൽ അവൾക്ക് സ്വയം നീങ്ങാനോ നടക്കാനോ കഴിയില്ല. നീങ്ങാൻ, അവൾക്ക് വീൽചെയറിന്റെ സഹായം ആവശ്യമാണ്. വീൽചെയറിന് സ്വയം നീങ്ങാൻ കഴിയില്ല. അതിന് നീങ്ങാൻ കവിയുടെ സഹായം ആവശ്യമാണ്. അങ്ങനെ അവർ ചലനത്തിനായി പരസ്പരം ആശ്രയിക്കുന്നു.
Question 5.
Where would the wheelchair be without Becky?
ബെക്കി ഇല്ലാതെ വീൽചെയർ എവിടെയായിരിക്കും?
Answer:
Without Becky, the wheelchair would be parked in the garage.
ബെക്കി ഇല്ലായിരുന്നെങ്കിൽ, വീൽചെയർ ഗാരേജിൽ പാർക്ക് ചെയ്തിരിക്കുമായിരുന്നു.
Question 6.
Can you identify the lines that show Becky’s desire for independence?
ബെക്കിയുടെ സ്വാതന്ത്ര്യാഭിലാഷം കാണിക്കുന്ന വരികൾ ഏതൊക്കെയാണെന്ന് നിങ്ങൾക്ക് തിരിച്ചറിയാൻ കഴിയുമോ?
Answer:
The lines are: “A girl who’d so much rather be climbing a tall tree.”
ഒരു ഉയരമുള്ള മരത്തിൽ കയറാൻ വളരെയധികം ആഗ്രഹിക്കുന്ന ഒരു പെൺകുട്ടി എന്ന വരികൾ.
Hello, I’m a Wheelchair Activities
Hello, I’m a Wheelchair Class 6 Question Answer – Activity 1
1. Read the characteristics of Becky and the wheelchair given on p. 77. Pick out the characteristics of each one and write them in sentences.
dreams of climbing trees
provides comfort and support
enables easy steering
determines to overcome obstacles
faces challenges with courage
goes smoothly over different terrains
needs a person to operate
loves to explore new places
Now pick out the characteristics of each one and write them in sentences.
Answer:
Becky | Wheelchair |
dreams of climbing trees | provides comfort and support |
determines to overcome obstacles | enables easy steering |
faces challenges with courage | goes smoothly over different terrains |
loves to explore new places | needs a person to operate |
In Sentences:
1. My brother always dreamt of climbing trees.
2. I am determined to overcome all obstacles on my way.
3. We should be ready to face all challenges with courage.
4. I very much love to explore new places.
5. A wheelchair provides comfort and support to the people who can’t walk.
6. A car with power steering enables easy steering of the car.
7. The Mahendra Rover is built to go smoothly over different terrains.
8. A road-roller can’t operate itself; It needs a person to operate it.
Class 6 English Names and Names Activities Pdf – Activity 2
2. Look at the pictures:
Question 1.
What do you see in picture B instead of the steps in picture A?
Answer:
Instead of the steps in picture A, in picture B I see a ramp.
Question 2.
How is a ramp helpful for a differently-abled person?
Answer:
Using the ramp a differently able person can go up and come down on his wheelchair.
Question 3.
Can you suggest three ways to make your school more comfortable for differently-abled children?
Answer:
a) The school should be accessible by ramps
b) Provide them with comfortable places to sit.
c) Give them a lot of love, making them feel that they are also capable of doing things.
Hello, I’m a Wheelchair Class 6 Questions and Answers Pdf – Activity 3
3. Read the sentence written on the leaf.
You too may have dreams like Becky.
Class 6 English Hello, I’m a Wheelchair Question Answer – Activity 4