Kerala Plus One Computer Science Board Model Paper 2022 with Answers

Reviewing Kerala Syllabus Plus One Computer Science Previous Year Question Papers and Answers Pdf Board Model Paper 2022 helps in understanding answer patterns.

Kerala Plus One Computer Science Board Model Paper 2022 with Answers

Time: 2 Hours
Total Score: 60 Marks

Answer any five questions from 1 to 7. Each carries 1 score. (5 × 1 = 5)

Question 1.
What is the major technological advancement in the fourth generation computers?
a) Transistor
b) Integrated circuit
c) Microprocessor
d) Vacuum Tube
Answer:
Micro processor

Question 2.
___________ memory is small and fast memory between the processor and RAM.
Answer:
Cache memory

Question 3.
Choose the correct exit controlled loop from the following looping statements written below:
a) while
b) for
c) do…while
d) None of the above
Answer:
do – while

Question 4.
____________ character is used as a string terminator and added at the end of the string.
Answer:
Null character(\0)

Question 5.
____________ function is used to check whether a character is in the upper case or not.
Answer:
isupper()

Kerala Plus One Computer Science Board Model Paper 2022 with Answers

Question 6.
The ability of a function to call itself is known as _____________
Answer:
Recursive function

Question 7.
A ___________ is a device that can interconnect differnt networks having different protocols.
a) Router
b) Bridge
c) Switch
d) Gateway
Answer:
Gateway

Answer any 9 questions from 8 to 19. Each carries 2 scores. (9 × 2 = 18)

Question 8.
Do the following number conversions
a) (31 )10 to binary. (1)
b) (10001 )2 to decimal. (1)
Answer:
a) (31 )10 = (11111)2
b) (10001 )2 = (17)10

Question 9.
Define Data processing
Answer:
Data processing is the set of operations performed on data to produce meaningful information

Question 10.
Compare RAM and ROM
Answer:

RAM ROM
Read and write memory (Just like our note book) Read only memory (Just like our text book)
Faster Slower
Volatile Non volatile
Stores programs and data Stores BOOT programs

Question 11.
What is an Operating System?
Answer:
It is a collection of programs that act as an interface between user and computer, without OS computer is a bare machine. Eg. MS DOS, Windows, Linux, Ubuntu,…

Question 12.
What are the two types of Documentation?
Answer:
Documentation is the last phase in programming. A computerized system must be documented properly and it is an ongoing process. It is helpful for the modification of the program later. Two types of documentations are internal and external.

Question 13.
How are non-graphic characters represented in C++? Give an example.
Answer:
It can be represented by using escape sequences, which consists of back slash(\) followed by character. Eg. \0,\n,etc

Kerala Plus One Computer Science Board Model Paper 2022 with Answers

Question 14.
Write the purpose of default statement in switch statement.
Answer:
When no match is found then default statement will be executed.

Question 15.
Compare ‘break’ and ‘continue’ statements in C++.
Answer:

break continue
Used with switch and loops Used only with loops
It is used to quit the loop or switch It is used to bye pass one iteration and continue the loop with next value

Question 16.
Define an array.
Answer:
An array is a collection of elements with same data type. Syntax Data_type Array_name[size];
Eg. int n[10]; It is an array of 10 integers.

Question 17.
Compare Linear search and Binary search.
Answer:

Linear Search Binary Search
The elements need not be in an order The elements must be in a sorted order
It may be visit all the elements Never visit all the elements
Suitable for small sized array Suitable for large sized array
Slower – Takes more time Faster- Takes less time

Question 18.
Explain the merits of modular programming.
Answer:
It reduces the size of the program as well as the complexities. Hence chance of error occurrences, is less. Improves the code reusability.

Question 19.
Pick the odd one out and give reason:
a) strlen()
b) itoa()
c) strcyp()
d) strcat()
Answer:
b) itoa, it is a conversion function all others are string functions.

Answer any 9 questions from 20 to 32. Each carries 3 scores. (9 × 3 = 27)

Question 20.
Explain Von Neumann architecture of a computer with proper diagram.
Answer:
Kerala Plus One Computer Science Board Model Paper 2022 with Answers 1
Functional units of computer
A computer is not a single unit but it consists of many functional units(intended to perform jobs) such as Input unit,Central Processing Unit(ALU and Control Unit), Storage (Memory) Unit and Output Unit.
1) Input Unit: Its aim is to supply data (Alpha-numeric, image , audio, video, etc.) to the computer for processing. The Input devices are keyboard, mouse, scanner, mic, camera, etc

2) Central Processing Unit (CPU): It is the brain of the computer and consists of three components

  • Arithmetic Logic Unit(ALU) – As the name implies it performs all calculations and comparison operations.
  • Control Unit(CU) – It controls over all functions of a computer
  • Registers – It stores the intermediate results temporarily.

3. Storage Unit(Memory Unit): A computer has huge storage capacity. It is used to store data and instructions before starts the processing. Secondly it stores the intermediate results and thirdly it stores inf<jrmation(processed data), that is the final results before send to the output unit (Visual Display Unit, Printer, etc)

Two Types of storage unit
i. Primary Storage alias Main Memory: It is further be classified into Two- Random Access Memory (RAM) and Read Only Memory(ROM). The one and only memory that the CPU can directly access is the main memory at a very high speed. It is expensive hence storage capacity is less.

RAM is volatile (when the power is switched off the content will be erased) in nature but ROM is non volatile(lt is permanent)

ii. Secondary Storage alias Auxiliary Memory: Because of limited storage capacity of primary memory its need arises. When a user saves a file, it will be stored in this memory hence it is permanent in nature and its capacity is huge.Eg: Hard Disc Drive(HDD), Compact Disc(CD), DVD, Pen Drive, Blu Ray Disc etc.

4. Output Unit: After processing the data we will get information as result, that will be given to the end user through the output unit in a human readable form. Normally monitor and printer are used.

Kerala Plus One Computer Science Board Model Paper 2022 with Answers

Question 21.
Represent-60 in 1’s complement form.
Answer:
Step 1 : Find the binary equivalent of + 60 + 60 in binary (in 8 bits) is (00111100)2
Step 2 : To take 1 ’s complement, change all ones to zeroes and all zeroes to ones.
So -60 in 1’s complement is (11000011 )2
Step 3 : To take 2’s complement add 1 to 1’s complement.
So -60 in 2’s complement is (11000011 )2 + 1 = (11000100)2

Question 22.
What is e-waste? Explain different e-waste disposal methods.
Answer:
e-Waste(electronic waste): It refers to the mal functioning electronic products such as faulty computers, mobile phones, tv sets, toys, CFL etc.

e-Waste disposal methods
a) Reuse: Reusability has an important role of e-Waste management and can reduce the volume of e-Waste
b) Incineration: It is the process of burning e-Waste at high temperature in a chimney
c) Recycling of e-Waste: It is the process of making new products from this e-Waste.
d) Land filling: It is used to level pits and cover by thick layer of soil.

Question 23.
What is mean by debugging? What are different types of errors in computer programs?
Answer:
The process of correcting errors(bugs) is called debugging. There are three types of errors Syntax error and logical error and run time error. When the programmer violates the syntactical rules then syntax error occurs and it is displayed after compilation. Eg. not using comma for multiple variable declaration, int x y z instead of int x, y, z; If the programmer makes a logical mistake then logical error occurs but it is not displayed at the time of compilation and may not get the correct answer. To find the product (*) of x and y, using + instead of *. Run time occurs during program execution

Question 24.
What are the rules for naming identifiers in C++?
Answer:
Rules for naming variables
a) A variable name must be starts with alphabets to z or A to Z) or Under score(_)
b) Digits can be used followed by an alphabet.
c) Keywords cannot be used.
d) While spaces and special characters are cannot be used.

Question 25.
Define data types in C++? List fundamental data types in C++.
Answer:
Kerala Plus One Computer Science Board Model Paper 2022 with Answers 2

Question 26.
Rewrite the following statement using if…else statement.
result =mark>30? ‘p’: ‘f’:
Answer:
if(mark>30)
result=’p’;
else
result=’f’;

Question 27.
Write an algorithm for bubble sort.
Answer:
Following are the steps involved in bubble sort(for sorting a given array in ascending order):

  1. Starting with the first element(index = 0), compare the current element with the next element of the array.
  2. If the current element is greater than the next element of the array, swap them.
  3. If the current element is less than the next element, move to the next element. Repeat Step 1.

Question 28.
Differentiate between ‘get()’ and ‘getline()’ functions in C++.
Answer:
get() – To read a character or characters from the keyboard. Eg.cin.get(ch); orcin.get(str,10);
getline() – To read a string with specified length from the keyboard. Eg. cin.getline(str.len);

Question 29.
Write down the differences between call by value and call by reference function calling techniques in C++.
Answer:

Call by Value Method Call by Reference Method
Ordinary variables are used as formal parameters. Reference variables are used as formal parameters.
Actual parameters may be constants, variables or expressions. Actual parameters will be variables only.
The changes made in the formal arguments do not reflect in actual arguments The changes made in the formal arguments do reflect in actual arguments.
Exclusive memory allocation is required for the formal arguments. Memory of actual arguments is shared by formal arguments.

Kerala Plus One Computer Science Board Model Paper 2022 with Answers

Question 30.
What is a computer network? What are the major advantages of a computer network?
Answer:
Computer network: Two or more computers connected through a communication media that allows exchange of information between computers is called a Computer Network. Eg: Internet

Need for network
The advantages of Networks are given below.

  1. Resource sharing: All the computers in a network can share software (programs, data) and hardware (printer, scanner, CD drive etc.).
  2. Reliability: If one computer fails, the other computer can perform the work without any delay. This is very important for banking, air traffic control and other application.
  3. Price Vs Performance: A main frame computer can be 10 times faster than a PC but it costs thousand times a PC. Therefore instead of a main frame 10 personal computers are used with less cost and same performance.
  4. Communication Medium: It is a powerful corfimunication medium. We can exchange information between computers in a network.
  5. Scalable: This Means, System performance can be increased by adding computers to a network.

Question 31.
Explain the main sections of e-mail with an example.
Answer:
E mail(Electronic mail): It is used to send text, multi media messages between computers over internet. An example of an email id is jobi_cg@rediffmail.com.

The email message contains the following fields.

  1. To: Recipient’s address will be enter here. Multiple recipients are also allowed by using coma.
  2. CC: Enter the address of other recipients to get a carbon copy of the message.
  3. bcc: The address to whom blind carbon copies are to be sent. This feature allows people to send copies to third recipient without the knowledge of primary and secondary recipients.
  4. From: Address of the sender
  5. Reply to: The email address to which replies are to be sent.
  6. Subject: Short summary of the message.
  7. Body: Here the actual message is to be typed.

Question 32.
Write the disadvantages of social media. What are the different ways to avoid the disadvantages of social media?
Answer:
Disadvantages of social media

  • Intrusion to privacy: Some people may misuse the personal information.
  • Addiction: sometimes it may waste time and money.
  • Spread rumours: The news will spread very quickly and negatively.

The following measures can be taken to avoid disadvantages of socila media

  • Avoid unnecessary uploading of personal data like e-mail address, phone number, address, pictures etc.
  • Set time schedule for using different websites.
  • Avoid posting wrong or misleading content on websites.
  • Set privacy levels (private, friends, public) such that you know exactly who can see your posts.

Answer any 2 questions from 33 to 36. Each carries 5 scores. (2 × 5 = 10)

Question 33.
a) State De Morgan’s theorems. (2)
b) Draw logic circuit for the Boolean expression X + \(\bar{Y}\). (2)
c) Draw the logical symbol of universal gates (2)
Answer:
a) De Morgan’s theorem
Demoraan’s first theorem states that
\(\overline{X . Y}\) = \(\bar{X} . \bar{Y}\)
ie. the compliment of sum of two variables equals product of their compliments.
The second theorem states that
\(\overline{X . Y}\) = \(\bar{X} + \bar{Y}\)
ie. The compliment of the product of two variables equals the sum of the compliment of that variables
Kerala Plus One Computer Science Board Model Paper 2022 with Answers 3

Question 34.
a) What is flowchart? List any three advantages of flowcharts. (21/2)
b) Convert the following algorithm to corresponding flowchart. (21/2)
Step 1 : START
Step 2 : Input A, B, C
Step 3 : S = A+B+C
Step 4 : Avg = S/3
Step 5 : Print S, Avg
Step 6 : STOP
Answer:
a) The diagrammatic(pictorial) representation of algorithm is called flow chart.
Advantages are

  • Better communication
  • Effective analysis
  • Effective synthesis
  • Efficient coding

b) Kerala Plus One Computer Science Board Model Paper 2022 with Answers 4

Question 35.
a) Write the basic structure of a C++program. (21/2)
b) Explain any one method of type conversion in C++. (21/2)
Answer:
a)

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
Body of the program
return 0;
}

b) Statements: Statements are smallest executable unit of a programming language. Each and every statement must be end with semicolon(;).

Kerala Plus One Computer Science Board Model Paper 2022 with Answers

Question 36.
What is Topology? Compare different LAN topologies
Answer:
Network topologies: Physical or logical arrangement of computers on a network is called structure or topology. It is the geometrical arrangement of computers in a network. The major topologies developed are star, bus, ring, tree and mesh.

1) Star Topology: A star topology has a server all ’ other computers are connected to it. If computer A wants to transmit a message to computer B. Then computer A first transmit the message to the server then the server retransmits the message to the computer B. That means all the messages are transmitted through the server. Advantages are add or remove workstations to a star network is easy and the failure of a workstation will not effect the other. The disadvantage is that if the server fails the entire network will fail.
Kerala Plus One Computer Science Board Model Paper 2022 with Answers 5
2) Bus Topology: Here all the computers are attached to a single cable called bus. Here one computer transmits all other computers listen. Therefore it is called broadcast bus. The transmission from any station will travel in both the direction. The connected computers can hear the message and check whether it is for them or not.

Advantages are add or remove computer is very easy. It requires less cable length and the installation cost is less. Disadvantage is fault detection is very difficult because of no central computer.
Kerala Plus One Computer Science Board Model Paper 2022 with Answers 6

3) Ring Topology: Here all the computers are connected in the shape of a ring and it is a closed loop. Here also there is no central computer. Here a computer transmits a message, which is tagged along with its destination computer’s address. The message travels in one direction and each node check whether the message is for them. If not, it passes to the next node.

It requires only short cable length. If a single node fails, at least a portion of the network will fail. To add a node is very difficult.
Kerala Plus One Computer Science Board Model Paper 2022 with Answers 7

4) Hybrid Topology: It is a combination of any two or more network topologies. Tree topology ahd mesh topology can be considered as hybrid topology.

a) Tree Topology: The structure of a tree topology is the shape of an inverted tree with a central node and branches as nodes. It is a variation of bus topology. The data transmission takes place in the way as in bus topology. The disadvantage is that if one node fails, the entire portion will fail.
Kerala Plus One Computer Science Board Model Paper 2022 with Answers 8
b) Mesh Topology: In this topology each node is connected to more than one node. It is just like a mesh (net). There are multiple paths between computers. If one path fails, we can transmit data through another path.
Kerala Plus One Computer Science Board Model Paper 2022 with Answers 9

Leave a Comment