Teachers recommend solving Kerala Syllabus Plus One Economics Previous Year Question Papers and Answers Pdf Board Model Paper 2023 to improve time management during exams.
Kerala Plus One Economics Board Model Paper 2023 with Answers
Time: 2½ Hours
Total Scores: 80
Answer any 8 questions from 1 to 10. Each carries 1 score. (8 × 1 = 8)
Question 1.
Operation Flood is associated with
(a) Fish production
(b) Milk production
(c) Fruit production
(d) Flower production
Answer:
(b) Milk production
Question 2.
The ‘Jail Cost of Living’ is related to
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Amartya Sen
(c) V.K. R. V. Rao
(d) R.C. Desai
Answer:
(a) Dadabhai Naoroji
Question 3.
The process of hiring regular services from external sources by a company is known as
(a) Commercialization
(b) Nationalization
(c) Privatisation
(d) Outsourcing
Answer:
(d) Outsourcing
Question 4.
Land ceiling is related to ______________
(a) Land Reforms
(b) White Revolution
(c) Golden Revolution
(d) Egg Revolution
Answer:
(a) Land Reforms
Question 5.
The majority of Indian workers belong to
(a) Casual wage
(b) Self-employed
(c) Government salaried
(d) Semi-government salary
Answer:
(b) Self-employed
Question 6.
The data collected by an investigator from a website
(a) Primary data
(b) Secondary data
(c) Tertiary data
(d) None of the above
Answer:
(b) Secondary data
Question 7.
The middlemost value of a distribution
(a) Arithmetic mean
(b) Median
(c) Mode
(d) Standard deviation
Answer:
(b) Median
Question 8.
The statistical device for measuring changes in the magnitude of a group of related variables
(a) Index number
(b) Range
(c) Mean deviation
(d) Quartile deviation
Answer:
(a) Index number
Question 9.
Which of the following is a two-dimensional diagram?
(a) Simple Bar Diagram
(b) Multiple Bar Diagram
(c) Component Bar Diagram
(d) Histogram
Answer:
(d) Histogram
Question 10.
The sum of the values of all observations divided by the number of observations is
(a) Arithmetic mean
(b) Median
(c) Mode
(d) Partition of values
Answer:
(a) Arithmetic mean
Answer any 4 questions from 11 to 15. Each carries 2 scores. (4 × 2 = 8)
Question 11.
Write any two institutional agencies involved in rural credit.
Answer:
Rural credit is an important factor in rural development.
NABARD and RRBs are examples of such institutions.
Question 12.
Differentiate population and sample.
Answer:
All items under study is known as population. A section of population from which information is collected can be termed as sample.
Question 13.
What are the uses of index numbers in economics?
Answer:
Index numbers are very important tools used to understand some important socio-economic facts such as inflation, wage negotiations, formulation of price policy and active government intervention in market.
Question 14.
Write any 4 causes of poverty in India.
Answer:
Poverty is one of the biggest challenges faced by India.
Causes of Poverty:
- Inequality
- Unemployment
- Overpopulation
- Lack of Capital Formation
Question 15.
Mention 4 steps towards making a project.
Answer:
Project is a useful device to understand important problems faced by society and it also helps us to seek solutions.
Steps towards Making a Project:
- Identifying a Problem
- Choice of a target group
- Collection of Data
- Organisation and Presentation of Data
Answer any 4 questions from 16 to 20. Each carries 3 scores. (4 × 3 = 12)
Question 16.
Distinguish between the formal sector and the informal sector.
Answer:
We can classify the workers into formal sector workers/employees and informal sector workers or employees. Formal sector workers enjoy some benefits like paid leave, social security, medical, provident fund, pension, job security, etc. The informal sector comprises all enterprises other than the formal sector, it includes farmers, agricultural labourers, and casual labors, they do not have fixed wage, job protection, pension or other benefits.
Question 17.
List out the functions of the environment.
Answer:
It supplies resources, assimilates waste, sustains life, and provides aesthetic services.
Question 18.
Write down the uses of statistics in economics.
Answer:
Statistics plays an important role in economic analysis. It helps in the formation of economic policies and planning.
Question 19.
Convert the inclusive classes into exclusive classes.
Class | Frequency |
2 – 4 | 12 |
6 – 8 | 18 |
10 – 12 | 27 |
14 – 16 | 28 |
18 – 20 | 19 |
22 – 24 | 8 |
Answer:
Class | 1 – 5 | 5 – 9 | 9 – 13 | 13 – 17 | 17 – 21 | 21 – 15 |
Frequency | 12 | 18 | 27 | 28 | 19 | 8 |
Question 20.
Draw a Pie diagram for the following data:
Sector | No. of Workers (%) |
Primary | 72 |
Secondary | 10 |
Tertiary | 18 |
Answer:
Answer any 4 questions from 21 to 25. Each carries 4 scores. (4 × 4 = 16)
Question 21.
Distinguish between the Consumer Price Index (CPI) and the Wholesale Price Index (WPI).
Answer:
The consumer price index measures the average change in retail prices. The wholesale price index measures the changes in the general price level. The Consumer Price Index (CPI) is used for the following purposes.
- To measure the purchasing power of the currency.
- To measure the changes in the standard of living.
- Adjustment in salaries and allowances.
- Helps in formulating various governmental policies. The wholesale price index is also used to measure inflation.
Question 22.
Identify the type of correlation.
Answer:
Types of Correlation
(a) Negative Correlation
(b) Perfect Positive Correlation
(c) Perfect Negative Correlation
(d) Positive Correlation
Question 23.
Write a short note on the Green Revolution.
Answer:
The term green revolution refers to the huge progress made in Indian agriculture through the inception of some preplanned programs termed strategies. The components of the green revolution are the use of high-yielding varieties of seeds, extended irrigation facilities, chemical fertilizers and pesticides, and the availability of institutional credit.
Question 24.
What are the merits and demerits of organic farming?
Answer:
Advantages of Organic Farming:
- Eco-friendly farming.
- Use of locally available seeds and manures.
- High nutritional value.
Disadvantages of Organic Farming:
- Low production and productivity when we compare with modern farming.
- Production cost is high.
- Product prices are high.
- Lack of marketing facilities.
Question 25.
Compare any two development strategies followed by India and China.
Answer:
India and China are two big nations in Asia competing with each other in areas of economic growth and development. Two strategies adopted by India and China to achieve economic growth and development are
- Economic Planning
- Economic Reforms
China implemented economic reforms in 1978, and India adopted reforms in 1991.
Answer any 4 questions from 26 to 30. Each carries 5 scores. (4 × 5 = 20)
Question 26.
Explain the different sources of human capital formation.
Answer:
Human capital formation is an important prerequisite to attain economic development, we can make it possible through the following ways.
- Investment in education
- Investment in health
- Investment in on-the-job training
- Migration
- Expenditure on information
Question 27.
What are the factors responsible for the land degradation in India?
Answer:
Land degradation is a very serious environmental issue, main reasons for land degradation are
- Deforestation.
- Shifting cultivation.
- Encroachment into forest land.
- Forest fires.
- Lack of proper land conservation laws and poor enforcement of existing laws.
- Improper crop rotation.
- Unscientific use of chemical pesticides and fertilizers.
- Overexploitation of groundwater.
Question 28.
What are the different methods of collecting primary data? Write the advantages of any two methods.
Answer:
Primary data can be collected through the following methods.
- Personal Interview
- Mailing Questionnaire
- Telephone Interview
Merits of Personal Interview
- Response rate is very high
- Use all types of questions
- Possible to use open-ended questions
- Possible to make more clarifications
Merits of Mailing Questionnaire
- Least expensive
- The best method in case of sensitive questions.
- Gives enough time to answer the question.
- Maintains anonymity of respondents.
- The only method to reach remote areas.
Question 29.
Prepare a frequency distribution table by taking class intervals of 7.
Answer:
Question 30.
Complete the following.
Answer:
B. Title
D. Captions OR Column Headings
E. STUBS OR Row Headings
G. Source
H. Notes
Answer any 2 questions from 31 to 33. Each carries 8 scores. (2 × 8 = 16)
Question 31.
Calculate Arithmetic Mean, Median, and Mode.
Class | Frequency |
0 – 10 | 4 |
10 – 20 | 5 |
20 – 30 | 9 |
30 – 40 | 14 |
40 – 50 | 10 |
50 – 60 | 6 |
60 – 70 | 2 |
Answer:
Question 32.
Explain the policies and programs of poverty eradication implemented in India.
Answer:
Poverty is one of the biggest challenges faced by modern India. To solve this problem government implemented many programs, which are given below.
- Growth-Oriented Approach: This government expects poverty reduction when the economy experiences high growth (trickle-down).
- Generation of income and employment through the creation of assets:
Self-employment and Wage Employment Programs
- Food Security Programs
- Social Securing Programs
(i) Self-employment and Wage Employment Programmes
- Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana
- Prime Minister’s Rozgar Yojana
- Rural Employment Generation Programme
- Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana
- Jawahar Rozgar Yojana
- Nehru RozgarYojana
- National Rural Employment Guarantee Programme
(ii) Food Security Programmes
- Public Distribution System
- Integrated Child Development Schemes
- Mid-Day Meals at School
- Annapoorna Scheme
- Antyodaya Anna Yojana
(iii) Social Security Programs
- Aam Aadmi Bimayojana
- Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme
- Rashtriya Swastika Bimayojana
- Atal Pension Yojana
- Janasree Bima Yojana
- Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana
- National Social Assistance Program
Question 33.
Explain the New Economic Policy of 1991.
Answer:
India introduced the New Economic Policy in 1991, it has two parts.
- Stabilisation Measures: Short-term measures to control inflation and to remove the balance of payment crisis.
- Structural Adjustment Programmes: Long-run measures to improve the efficiency of the economy.
New Economic Policy (NEP) has three components.
- Liberalisation
- Privatisation (LPG)
- Globalisation
Explain all measures introduced as part of the above-mentioned LPG programs.