Reviewing Kerala Syllabus Plus One English Previous Year Question Papers and Answers Pdf March 2023 helps in understanding answer patterns.
Kerala Plus One English Previous Year Question Paper March 2023
Time: 21/2 Hours
Total Score: 80 Marks
Questions 1 to 8. Answer all the questions. Each carries 1 score.
Read the following passage and answer the questions.
But I reconsidered why should I deprive her of the joy this sacrifice would give her? All that this shilling could have given her she was foregoing for the love of her brother. The joy of doing it was beyond all price. The grief in her heart would be eased a little. What good would it do to deprive her of it? I picked up the shilling.
“Maggies, I said, “I shall use this shilling to buy flowers and put them on your brother’s grave”.
Question 1.
The passage is take from ………………..
Answer:
“Price of Flowers” by Prabhat Kumar Mukoppadhyaya.
Question 2.
Which word in the passage indicates the meaning ‘to decide not to have something/to give up something’ ?
Answer:
Foregoing
Question 3.
Why did the narrator decide to take the shilling ?
Answer:
The narrator decided to take the shilling because Maggie worked hard to get this shilling and it showed her love for her brother. By taking the shilling from her, the grief in her heart would be eased a little.
Question 4.
“The joy of doing it was beyond all price”. Why?
Read the following lines of the poem and answer the questions that follow.
“If you can dream – and not make dreams your master;
If you think – and not make thoughts your aim,
If you can meet with Triumph and Disaster
And treat those two imposters just the same:
If you can bear to hear the truth you’ve spoken
Twisted by knaves to make a trap for fools,
Or watch the things you gave your life to, broken,
And stood and build’em up with worn-out tools;
Answer:
Maggie was a poor girl and even to get a shilling she had to work hard. Placing flowers at the grave of her brother who died in India was her way of showing her love for him. The joy she would get by doing that was beyond the price.
Question 5.
What according to the poet are the two imposters?
Answer:
The two impostors are Triumph and Disaster.
Question 6.
What do knaves represent?
Answer:
Knaves represent the people who twist and turn what other people say.
Question 7.
What is the message conveyed in the above lines?
Answer:
The message conveyed by the lines is that you can dream but never make dreams your master. You should be able to face success and failures equally. That means you should have the virtue of equanimity.
Question 8.
Identify the figure of speech in the phrase ‘Triumph and Disaster’.
Answer:
Personification.
Questions 9 to 12. Answer any 3. Each carries 2 scores.
Question 9.
What is the theme of the story, “His First Flight”?
Answer:
The theme of the story “His First Flight” is building confidence and self-reliance in youngsters. We see the young Seagull afraid to take his first flight. But his mother cleverly persuades him to do it and he succeeds.
Question 10.
Do you agree with A. J. Cronin’s remark “the animals were all outside”, Why? Give two reasons.
Answer:
I agree with A.J. Cronin’s remark that ‘the animals were all outside’. People like Miss Jope-Smith and her companion Ronnie were definitely animals. They could not see a man as a man, but as an animal. I don’t think all the 1500 passenger and the crew outside were as bad as these two people. That is why I said I partly, and not wholly, agree.
Question 11.
Sleep is a fascinating biological process. Sleep is an efficient way to ‘service’ the brain, to make sure it works well and long enough. Give two suggestions for a good sleep.
Answer:
a) Don’t let anxieties and worries bother you.
b) Think of the beautiful sights and sounds you had during the day and, if you are believer, pray God to give you a peaceful and sound sleep.
Question 12.
How does the father in the story “Conceptual Fruit” stand out as different from the other members of the family?
Answer:
The father in the story “Conceptual fruit” stands out as different from the other members of the family because he is very sympathetic to Greta, who is a differently-abled girl. She is 16, but she is in a much lower class than her younger brother. Her and mother are not at all kind to her. But her father encourages hqr and tries his best to fulfil her demands.
Questions 13 to 19. Answer any 5. Each carries 4 scores. (5 × 4 = 20)
Question 13.
a) One of the sheep ……………………… (has/have a bell on its neck.
b) The teacher together with the students …………………. (has/have) come.
c) Neither the teacher nor the students ………………… (has/have) gone for a walk.
d) If you invite her, she ……………………. (will/would) come.
Answer:
a) has
b) has
c) have
d) will
Question 14.
While planning a trip, we have to consider many things. What the do’s and don’ts related to this? (2 do’s and 2 don’ts)
Answer:
Do’s
a) Make sure you have appropriate clothes to suit the climate of the places.
b) Ensure you have your travel documents and sufficient money with you.
Don’ts
a) Don’t carry too much luggage; less luggage, more comfort.
b) Don’t accept food and drinks from strangers.
Question 15.
“If thou art worn and hard beset
With sorrows that thou wouldst forget,
If thou wouldst read a lesson, that will keep
Thy heart from fainting and thy sould from sleep.
Go to the woods and hills! No tears
Dim the sweet look that nature wears
-What message do you get from these lines?
Answer:
The message the lines give is loud and clear. If you are tired and disturbed by sorrows that you want to forget, if you want to be cheerful and active, then you should go to the woods and hills. There you will always find joy. Tears never dim the sights of Nature. Nature is always cheerful when you are in immersed in the sights of nature, you will never feel tired and unhappy.
Question 16.
a) The police came only after the thief ………………………. (escape)
b) Last year, I ………………………. (walk) back home every evening.
c) He usually wears pants, but now he (wear) a dhothi.
d) Look, the snow ………………….. (fall)!
Answer:
a. had escaped.
b. used to walk (walked)
c. is wearing
d. is falling.
Question 17.
Briefly describe the heroic acts of the crew of the Titanic at the time of the shipwreck.
Answer:
Captain Smith was the Commander. Not even for a moment he thought of saving his life. He stood on the bridge and told his crew that they were British and they should remember their country and do their duty. They said the women and children should go in the life boats. The life boats were lowered and the women and children were sent away to safety. The crew had no hope of saving themselves. The Titanic sank from sight as the band played “Nearer my God to Thee.
Question 18.
Your school is conducting a debate on “Physical Education” which is mandatory for the Higher Secondary Students. If you are to speak for the topic, what points will you put forward? Write four arguments.
Answer:
a) There is a well-known proverb “A sound mind in a sound body.” If you want to have a healthy mind, you should have a healthy body.
b) To make a healthy body physical education is important. Physical education tells you the importance of physical exercises which include walking, jogging and yoga.
c) Physical education gives you knowledge about the type of foods and drinks you should take and the types of foods and drinks you must avoid to remain healthy.
d) It also teaches you to have sufficient sleep, to avoid distressing thoughts and keep your mind refreshed with hope and optimism.
Question 19.
Esther Dyson in “The Cyberspace” says that there is something in the modern psyche that loves new frontiers, a liking to make rules instead of following them. Do you agree with this statement? Express your views in four sentences.
Answer:
I agree with the statement. Cyberspace is a place j where we make the rules and where we can be ourselves. We can think of cyberspace as a vast and unlimited world of virtual real estate. Cyberspace is a voluntary destination or many destinations. You choose a site. That means you can decide where to go and what to see. Cyberspace frees us from the tyranny of power structures. In cyberspace all communities can flourish, no minority vs. majority or the other way round.
Questions 20 to 25. Answer any 5. Each carries 6 scores. (5 × 6 = 30)
Question 20.
“Hasan had no fondness for speech. But despite the silences of our long night vigils, I gathered some fragments of his history.” Attempt a brief character sketch of Hasan.
Answer:
Hasan is the serang of Ranaganji. A serang is a petty officer in a merchant ship who helps with the various matters connected with the voyage, like loading and unloading of the luggage or any such thing. He also supervises the lascars, workmen in the ship. Hasan is a man of excellent qualities We are impressed with his compassion and selfless service.
We see him first when he brings two men to the doctor. The doctor finds out they have small pox. The ship has some 1500 passengers and if they come to know that there is an outbreak of small pox in the ship, there would be panic. So Hasan builds a shelter for them at the back of the ship where they will not be easily seen or contacted by others. He also agrees to take care of them. The great thing about his willingness is that small pox is a contagious disease and death is almost certain if it is not cured fast enough.
He cooks for them and takes care of them. More people, fourteen of them, are diagnosed with the disease.‘But Hasan serves all of them as if they were his own brothers. Hasan is silent person. The doctor collects some information about him. He had neither friends nor family in India. He is a devout Muslim. All his life he acquired nothing substantial. He was not worried about getting any reward. Here we see him following what the Gita teaches. “Work is thy duty, reward is not thy concern.” In his readiness to lay down his life for his brethren, he is following the advice of Jesus who said that There is no greater sacrifice than laying one’s life for his friend.” Thus in him we see the best of all religions. Love seems to be his religion. We see his greatness when we see him sewing the shroud and reading a passage from the Ramayana before casting the dead body of one of the sick persons into the water.
When the ship reaches Colombo, the sick persons with running sores were carried in the arms of Hasan.
It needs real compassion to do that, knowing fully well-that small pox is a killer disease and it easily spreads through contact. Hasan impresses me as a really great man. In my mind he is not just a serang but a sage.
Question 21.
Prepare a short profile on Rabindranath Tagore by using the following hints.
Rabindranath Tagore Born – 7th May 1861 |
Answer:
Rabindranath Tagore was born on 7th May 1961. He was a popular poet, writer, playwright, composer, philosopher, social reformer and painter. He was a versatile genius. He is referred to as “The Bard of Bengal” just like Shakespeare is called “The Bard of England”. That shows the high esteem in which he is held in India. He won the Nobel Prize for Literature in 1913 for his famous work “Gitanjali”. Apart from Gitanjali, his notableworks are: “Gora”, “Red Oleanders”, “Rost office”, “Chitra”, “Chandalika”, “Natir Puja”, and “Mukhta-Dhara”. His pen name was Bhanusimha. He died on 7 August 1941.
Question 22.
The story “Gooseberries” tells us how Nicholai Ivanich attains his goal and his long cherished dream. If you were a reporters, how would you cover the success story of Nicholai? Write a newspaper report, giving it a suitable title.
Answer:
A Man Realises His Dream
Ivan and Nicholai are brothers, Ivan 2 years older than Nicholai. After their father’s death, they had a hard time. They spent their days and nights in the fields and the wood. They minded the horses, took the bark of the lime trees and fished. Ivan went in for studies and became a veterinary surgeon. Nicholai was at the Exchequer Court when he was 19. Nicholai did not like his job. For years he was thinking of only one thing -how to get back to the country and buy a small farm with a gooseberry bush near the bank of a river or lake.
Ivan loved city life. He did not like Nicholai’s idea of shutting himself up in his farm. It is a common saying that a man needs only 6 feet of land. It is the corpse that wants it, not the man. To leave town and the struggle and swim of life and go and hide yourself in a farmhouse is not life for Ivan. It is egoism, laziness. Nicholai married an elderly, ugly, widow for hermoney. She died and Nicholai bought 300 acres with a farmhouse. He got 20 gooseberry bushes to be planted in his farm. When Ivan visited him, Niholai took him to see his estate. In the evening when they were having tea, the cook laid a plateful of gooseberries on the table. They were from Nicholai’s garden. The gooseberry was hard and sour but there was a lot of happiness in Nicholai. Even in the night Nicholai made trips to the dining table to eat his gooseberries. Gooseberries may be hard and sour to Ivan, but to Nicholai they were like elixir or manna from heaven. People are happy for different reasons. One man’s meat is another man’s poison and one man’s religion is another man’s madness.
Question 23.
Liam O’ Flaherty’s “His First Flight” makes the reader think about the kind of support given by parents to make their children self-reliant and self-confident. After reading the story, you decide to communicate your feelings to your friend abroad.
Draft an e-mail to your friend about it.
Answer:
Ashiquemehboob@gmail.com
I recently read the story “His First Flight” by Liam O’ Flaherty. It talks about the support given by parents to make their children self-reliant and self-confident. Let me share with you my feelings about the story.
In the story “His First Flight” by Liam O’Flaherty we see a good example of fine parenting. Here we see how the mother of a young sea gull who was afraid to fly out of its nest is persuaded by her to venture out. Even when the young seagull saw his brothers and sister running to the end of the ledge, flapping their wings and flying away, he did not have the courage to follow them. His father and mother shouted at him and threatened to starve him. But he was not ready to leave his nest and fly out.
Then the mother knew what to do. She knew the young seagull was starving. She sat on a plateau which could be reached only by flying. There she sat and started tearing a piece of fish at her feet. The sight of the food maddened the hungry young seagull. He made a low sound as if begging his mother to give him a piece. But the mother also made a low sound, showing she heard the cry but did not come near the nest. Then he cried ‘ga, ga, ga’. The mother screamed back at him, mocking him. His mother picked up a piece of fish and flew towards him.
He was happy and was hoping to get his food. But the mother did not come to the nest but stood a little far, in mid air, tempting the young seagull to venture out. Maddened by anger he dived at the fish. With a loud scream he fell outwards and downwards into the space. He was terrified for a moment and his heart froze. The next moment he felt his wing spreading outwards. He felt the wind under his stomach and against his wings. He was flying. He was no longer afraid. He flapped his wings and soared upwards. His parents and his siblings joined him in his joyful ‘ga-ga-ga-ga-ga’ noise. He had his first flight. Parents should help the children to be self-reliant.
Question 24.
As a news reporter, you are present at the venue to report the trip of the hot air balloon, Le Horla. Prepare a report about the balloon’s take off.
Answer:
Today, the 8th of July is an important day for Le Horla and its passengers. Le Horla is a hot air balloon and it is to take off from La Vilette. The balloon is now getting filled up and it is swelling and wriggling like a huge worm. There are some 300 enthusiastic people surrounding it to witness its flight. The passengers are getting in. The captain is Jovis. The others in the basket attached to the balloon are JJeutenant Malet, M. Etierine Beer, M. Paul Bassand and Mr. Patrice Eyries. Before they take off one could see them talking animatedly. The basket was overloaded and so one of them has to come out. Patrice Eyries climbs out of the basket. He walks away dejectedly. All the people standing there felt sorry for poor Eyries. His plan for a great adventure is dashed. M. Joliet asks all the ladies to keep off. When the balloon lifts, sand will be thrown into their hats. He cuts the ropes that hold the balloon to the ground. Le Horla is lifting upward now, just like birds lift off. Up, up and up goes the balloon. People scream in joy. Le Horla climbs above the city of Paris and it slowly disappears! We wish the passengers god luck!
Question 25.
The boy who raised the question in “I will Fly” discovers a new path in his life after his encounter with Dr. APJ Abdul Kalam. He writes a letter to his friend, describing the impact of Kalam’s words on him and the changes that came over his character. Draft the letter for the boy.
Answer:
17, Kalina Road
Mumbai
10 Dev 2013
Dear Rahul,
I am writing this letter with a special purpose. Recently I was a participant in the programme called “Sashtrayan” which Dr. APJ Abdul Kalam inaugurated in our village. It was a programme to ensure the preparation of about 2000 students from different schools to be engineers, doctors, scientists, qualified managers and civil servants. Dr. Kalam then spoke on the topic “Science Empowers the Nation”. I was greatly impressed by his speech. He said, “Every youth wants to be unique, that is you. The world around you wants to make you just everybody else.”
I was greatly impressed by this philosophy. We always try to be like others, But after listening to the speech of Dr. Kalam, I wanted to be me. I took His advice seriously and I worked hard. Today I am a marine engineer because I wanted to be one although my parents wanted me to be a doctor. I am proud of my job. I am doing well and my superiors are very pleased with my work. All this happened because of the inspiration Dr. Abdul Kalam gave me.
I want to tell you that you should try to be you. Don’t do any course because your parents want it or your other relatives want it. Do it only if you like it. You should be you!
I shall be glad to hear from you. Say Hi to Sheela.
Yours lovingly,
Svetlana
Questions 26 to 28. Answer any 2. Each carries 8 scores. (2 × 8 = 16)
Question 26.
Elaborate on the views of Nehru about Mahatma Gandhi in the lesson “And then Gandhi Came”.
Answer:
Gandhi and Nehru were the most important leaders of the freedom struggle. Nehru loved and respected Gandhi very much. Following the assassination of Mahatma Gandhi, Nehru lamented: “The light has gone out of our lives.” To Nehru, Gandhi was the light of India.
In the lesson “Then Gandhi came”, Nehru clearly expresses his views on Gandhi.
When Gandhi came India was in a bad shape. Humiliation, unemployment, poverty and desperation were everywhere. When Gandhiji came things changed. Through his confidence, unusual power, astonishing vitality and exemplary leadership, Gandhi influenced millions of people in India in varying degrees. Some changed completely; others were affected only partly. His call for action was two-fold. One involved in challenging and resisting foreign rule. The other was fighting against our own social evils. ! His principal aims were freedom through peaceful means, national unity, solution of minority problems, improvement of the depressed classes and the ending , of untouchability. The effect of his leadership was electrifying. People were no more willing to suffer under foreign domination. They wanted freedom and they were willing to make any sacrifice for it.
Question 27.
“A travel, in fact, is an eye-opener. It opens up new, refreshing snapshots before us and often helps us change our philosophy of life”. Write a travel essay describing the travel experience you had recently.
Answer:
A travel is certainly is an eye-opener. It opens up new, refreshing snapshots before us and often helps us change our thoughts about life. I had such an experience recently when I visited Munnar. Kerala is popularly called God’s Own Country. It is named as one of the ten paradises of the world by National Geographic Traveller. It has so many tourist attractions and people love it. I would especially mention Munnar which was the main reason for Kerala to get the name “God’s Own Country”.
Munnar is very popular hill station. It was once the summer capital for the British. The gradient and alignment of hills were particularly designed for tea farming. With about 80,000 miles of tea plantation, an equal measure of aromatic vegetation, misty valleys, and low-flying clouds, Munnar has become the best tourist place in Kerala.
Here you have cute bungalows, moderate home-stays and lavish hotels and resorts. The old world colonial feel has its own charms and it certainly makes for a good selfie drive. People can enjoy in the extraordinary blend of luxury and beauty. There you can visit the TATA Tea Museum, Meesapulimala, Blossom Park, Pothamedu View Point, Life of Pi Church, Attukal Waterfalls, Cheeyappara Waterfalls, Top Station, Marayoor Dolmens, Indo Swiss Dairy Farm, Kundala Lake, Lockhart Gap, Mattupetty Dam, Anamudi, and Eravikulam National Park . Do visit Munnar and have a pre-taste of Paradise!
Question 28.
Prepare a critical appreciation of the following poem. (Hints – Summary of the poem-Themes-Poetic devices and style, Evolution of thought – The perspectives of the student)
The Sands of Dee
By Charles Kingsley
O Mary, go and call the cattle home.
And call the cattle home
And call the cattle home
Across the sand of Dee’,
The western wind was wild and dank with foam,
And all alone went she.
The western tide crept up along the sand,
And o’er and o’er the sand,
And round the round the sand,
As far as eye could see.
The rolling mist came down and hid the land:
And never home came she.
‘Oh! is it weed, or fish, or floating hair.
A tress of golden hair.
A drowned maiden’s hair
Above the nets at sea?
Was never salmon yet that shone so fair
Among the stakes of Dee’.
They rowed her in across the rolling foam,
The cruel crawling foam,
The cruel hungry foam,
To her grave beside the sea.
But still the boatmen hear her call the cattle home
Across the sands of Dee.
Answer:
“Sands of Dee” by Charles Kingsley is a folklore that tells the sad story of a little girl named Mary whom her parents send out to bring their cattle home before it rained. Her parents told to go and bring the cattle home. The cattle were grazing across the sands of Dee.
The western wind was very strong and there were strong waves in the sea. But obeying her parents, Mary went alone to bring the cattle home. The western tide crept up along the sand and over the sand which extended as far as eye could see. There was mist which prevented Mary from seeing things clearly. Mary never came back home.
The boatmen then saw a tress of golden hair of the drowned maiden. They took her body and brought it, rowing over the cruel foam, and buried her in a grave beside the sea. It is said that the boatmen still hear her call the cattle home across the sands of Dee.
The poem has 4 stanzas of 6 lines each and it is in rhyme. The rhyming scheme is aaabab. There is repetition in the poem. In the first stanza itself “And call the cattle home” is repeated 3 times. “Call the cattle home across the sands of Dee” in the first stanza is repeated as the final lines of the poem.
We find alliteration in the poem. “Western wind was wild”, and “cruel crawling” are examples for it. We also find inversions in many places like “And never home came she.’’There is metaphor when golden hair of the maiden is compared to salmon. The poem has fine imagery and it brings tears to our eyes thinking of the cruel fate of poor Mary and her parents.