Teachers recommend solving Kerala Syllabus Plus One Zoology Previous Year Question Papers and Answers Pdf Board Model Paper 2023 to improve time management during exams.
Kerala Plus One Zoology Board Model Paper 2023 with Answers
I. Answer any 3 questions from 1-5. Each carries 1 score.
Question 1.
Which among the following is secreted by pineal gland?
(a) Prolactin
(b) Melatonin
(c) Gastrin
(d) Secretin
Answer:
Melatonin
Question 2.
_______ is a difficulty in breathing causing wheezing due to inflammation of bronchi and bronchioles.
Answer:
Asthma
Question 3.
Name the most abundant protein in the animal world.
Answer:
Collagen
Question 4.
Man : Homo sapiens;
Housefly: _________
Answer:
Musca domestica
Question 5.
Inflammation of glomeruli of kidney is
Answer:
Glomerulonephritis
II. Answer any 9 questions from 6-16. Each carries 2 scores. (9 × 2 = 18)
Question 6.
Name the following:
(a) Plasma without clotting factor.
(b) Blood group known as ‘Universal recepients’.
(c) Protective double walled membranous bag covering human heart.
(d) Pacemaker of human heart
Answer:
(a) Serum
(b) AB group
(c) Pericardium
(d) Sino-atrial node I SAN
Question 7.
Diagram of an ivertebrate organism is given below:
(a) Identify the organism.
(b) Name the phylum to which it belongs.
(c) Write any two characteristics of the phylum
Answer:
a) Pleurobrachia
(b) Ctenophora
(c)
1. Comb plates present
2. Bioluminescence present
Question 8.
Observe the graph given below regarding the concept of activation energy.
(a) What is ‘A’ and ‘B’?
(b) Mention the role of enzyme in the progress of biochemical reaction.
Answer:
(a) A – Activation energy without enzyme.
B – Activation energy with enzyme.
(b) Enzymes bring down the activation energy making the transition of substrate to product more easily.
Question 9.
Expand the folllowing:
(a) ACTH
(b) FSH
(c) TSH
(d) ADH
Answer:
(a) ACTH – Adrenocorticotrophic hormone.
(b) FSH – Follicle stimulating hormone.
(c) TSH – Thyroid stimulating hormone.
(d) ADH – Anti-diuretic hormone.
Question 10.
Figure showing fundamental characteristics of phylum chordata is given below. Name the parts labelled A, B, C and D
Answer:
A-Nerve cord
B – Notochord
C – Post anal tail
D – Gill slits
Question 11.
Distinguish between: enjdralrala^’Pjrojca.
(a) IRV and ERV
(b) TV and RV
Answer:
(a) IRV – Additional volume of air, a person can inspire by a forcible inspiration.
ERV – Additional volume of air, a person can expire by a forcible expiration.
(b) TV (Tidal Volume) -Volume of air inspired or expired during a normal respiration.
RV (Residual Volume) – Volume of air remaining in the lungs even after a forcible Expiration.
Question 12.
Arrange the following animals under suitable headings in the table given below base on their mode of nitrogenous waste excretion.
Bony fishes, Birds, Terrestrial, Amphibians, Mammals
Ammonotelic | Ureotelic | Uricotelic |
Answer:
Ammonotelic | Ureotelic | Uricotelic |
Bony fishes | Birds | • Terrestrial amphibians • Mammals |
Question 13.
Match Column ‘A’ with ‘B’
A | B |
Proboscis | Pila |
Malpighian tubules | Balanoglossus |
Radula | Sycon |
Choanocytes | Silkworm |
Answer:
A | B |
Proboscis | Balanoglossus |
Malpighian tubules | Silkworm |
Radula | Pila |
Choanocytes | Sycon |
Question 14.
Details regarding the disorders of human muscular and skeletal system is given below. Name the disorder.
(a) Inflammation of joints due to accumulation of uric acid crystals.
(b) Inflammation of joints.
(c) Rapid spasms in muscle due to low Ca++ in body , fluids.
(d) Age related disorder characterised by decreased bone mass and increased chance of fractures.
Answer:
(a) Gout
(b) Arthritis
(c) Tetany
(d) Osteoporosis
Question 15.
Complete the flow that showing the parts of human brain.
Answer:
A – Hindbrain
B – Corpora quadrigemina
C – Thalamus
D – Cerebellum
Question 16.
Molecular structure of some organic compounds found in living tissues are given below. Identify and write its name.
Answer:
(a) Glucose
(b) Alanine
(c) Fatty acid / Palmitic acid
(d) Glycerol.
III. Answer any 3 questions from 17 to 20. Each carries 3 scoers. (3 × 3 = 9)
Question 17.
Diagrammatic presentation of a standard ECG is given below:
(a) Expand ECG.
(b) What does QRS complex wave denotes?
(c) Mention the clinical significance of ECG.
Answer:
(a) Electrocardiogram
(b) QRS – complex -Depolarization of Ventricle
(c) Any deviation in ECG indicates the abnormality of heart.
Question 18.
Based on the characteristics given below, identify and write the phylum with one example for each.
(i) Presence of cnidoblasts or enidocytes on the tentacles and the body.
(ii) Body consists of a distinct head, muscular foot and visceral hump.
(iii) Presence of jointed appendages.
(iv) Presence of flame cells.
Answer:
(i) Coelentrata
eg :- Hydra
(ii) Mollusca eg Pila
(iii) Arthropoda eg Honey bee
(iv) Platyhelminthes eg Ascaris
Question 19.
(a) Give reason for the following:
(i) Pituitary dwarfism
(ii) Diabetes mellitus
(iii) Acromegaly
(iv) Diabetes insipidus
(b) Name the hormones known as “Emergency Hor-mones’ and the gland secreting it.
Answer:
(a)
-
- Hyposecretion of Growth Hormone
- Prolonged hyperglycemia due to low level of insulin.
- Excess secretion of growth hormone in adults.
- Less secretion of ADH.
(b)
- Adrenaline and noradrenaline.
- Adrenal gland
Question 20.
(a) Structure of a neuron is given below. Label the , parts marked A, B, C and D
Answer:
(a)
A – Nucleus
B – Schwann cells C – Axon
D – Synaptic knob
(b)
- Unipolar – cell body with one axon only.
- Bipolar – with one axon and one dendrite.
- Multipolar -with one axon and two or more dendrites.