Teachers recommend solving Kerala Syllabus Plus One Zoology Previous Year Question Papers and Answers Pdf June 2022 to improve time management during exams.
Kerala Plus One Zoology Previous Year Question Paper June 2022
I. Answer any three questions from 1 to 4. Each carries 1 score. (3 × 1 = 3)
Question 1.
Pick out the proenzyme present in gastric juice from the following:
(Trypsinogen, Procarboxypeptidase, Pepsi-nogen, Amylase)
Answer:
Pepsinogen
Question 2.
After ovulation, the ruptured follicle in ovary is converted to a structure called
Answer:
Corpus luteum
Question 3.
Name the most abundant protein in animal world.
Answer:
Collagen
Question 4.
Identify the graph.

Answer:
Oxygen dissociation curve
II. Answer any 9 questions from 5 to 17. Each carries 2 scores. (9 × 2 = 18)
Question 5.
Mention two functions of the following:
(a) Gills in Mollusca
(b) Flame cells in Platyhelminthes.
Answer:
a) It helps in Respiration
b) It helps in Excretion
Question 6.
How does glands differ from endocrine glands? Name two secretions of exocrine glands.
Answer:
| Endocrine glands | Exocrine glands |
| Endocrine glands do not have ducts | Exocrine glands have ducts |
| Their products called hormones are secreted directly into blood | Their products are released through ducts or tubes |
- secretions are hormones
- Secretions are enkymes
Secretions of exocrine glands : Mucus and Saliva.
![]()
Question 7.
Match the following:
| (a) Blood cells | Function |
| (b) Neutrophils | i) Transport of respiratory gases |
| (c) Basophils | ii) Immune |
| (d) Eosinophils | iii) Secrete histamine |
| (e) Lymphocytes | iv) Allergic reactions |
| v) Phagocytic destruction of foreign organisms |
Answer:
| Column A | Column B |
| Neutrophils | Phagocytic destruction of foreign organism |
| Basophi | Secrete Histamine |
| Eosinophil | Allergic reactions |
| Lymphocytes | Immune response of the body |
Question 8.
The given diagram represents a section of small intestinal mucosa.

Answer:
a) A – Villi,
B – Lacteal
b) A-Villus helps in the absorption of food andi increase the surface area B-Lacteal helps in transport of fat globules
Question 9.
Name the different respiratory centres situated in brain. Explain their role in maintaining and moderating the respiratory rhythm.
Answer:
Respiratory rhythm centre: Maintain and moderate the respiratory rhythm to suit the demands of the body tissues.
pneumotaxic centre: It can moderate the functions of the respiratory rhythm centre. Neural signal from this centre can reduce the duration of inspiration and thereby alter the respiratory rate.
Chemosensitive area: It is highly sensitive to CO2 and hydrogen ions. Increase in these substances can activate this centre, which in turn can signal the rhythm centre to make necessary adjustments in the respiratory process.
![]()
Question 10.
Musca domestica is the binomial nomenclature of housefly.
(a) Identify the Generic name and specific epithet.
(b) Mention the phylum and class of Musca domestica.
Answer:
a) Generic name : Musca
Specific epithet: domestica
b) Phylum : Arthropoda
Class : Insecta
Question 11.
(a) Identify the tissue and state its main function.

(b) Write two regions in human body where you can find this tissue.
Answer:
a) Compound epithelium Function: Provide protection against chemical and mechanical stresses,
b) They cover the dry surface of the skin and the moist surface of buccal cavity.
Question 12.
The flowing is the pathway of sound waves in the process of hearing. Fill in the blanks with appropriate terms given in the box.
| Basilar membrane | Ear Ossicles | |
| Tympanum | Utricle | Tectorial membrane |

Answer:
A – Tympanum
B – Ear Ossicles
C – Basilar membrane
D – Tectorial membrane
Question 13.
If the head of cockroach is cut off, it will still live for as long as one week. Justyfy.
Answer:
In the head region, the brain is represented by supra – oesophageal ganglion which supplies nerves to antennae and compound eyes, the head holds a bit of a nervous system while the rest is situated along the ventral part of its body. That is why if the head of a cockroach is cut off, it will still live for as long as one week.
Question 14.
Diagrammatic representation of impulse through and axon is given.

Answer:
When a stimulus is applied at a site on the polarised membrane, the membrane at that site becomes freely permeable to Na+.
This leads to a rapid influx of Na+ that result outer surface of the membrane becomes negatively charged and the inner side becomes positively charged. The polarity of the membrane at that is thus reversed . ie, Action potential developed.
Question 15.
Complete the following table:
| Genus name | Common name |
| Wuchereria | A |
| B | Silk-worm |
| Pheretima | C |
| D | Honey-bee |
Answer:
A – Filariaworm
B – Bombyx
C – Earthworm
D – Apis
![]()
Question 16.
Distinguish between diabetes insipidus and diabetes mellitus.
Answer:
| Diabetes insipidus | Diabetes mellitus |
| Due to low secretion of ADH | insulin deficiency result in a disease called diabetes mellitus |
| Diabetes insipidus results Excess loss of water through urine | Presence of glucose (Glycosuria) and ketone bodies (Ketonuria) in urine |
Question 17.
Comment on the symmetry of phylum Porifera and phylum Echinodermata. Name the system of transport of food in the members of these phylums.
Answer:
| Symmetry | System of transport of food |
| • Phylum porifera : asymmetrical | • Phylum porifera : water canal system |
| • Phylum Echinodermata : In this Larva shows bilateral symmetry and adult shows radial symmetry. | • Phylum Echinodermata: water vascular system |
III. Answer any 3 questions from 18 to 22. Each carries 3 scores. (3 × 3 = 9)
Question 18.
Graphical representation of electrical activity of the heart while it is working is given.

Write down the different activities of the heart represented by the peaks from ‘P’ to T.
Answer:
- PWave: contraction of both the atria
- QRS Wave: depolarisation of the ventricles or ventricular contraction
- T Wave: It represent repolarisation of ventricle
Question 19.
Enlist three differences between Red muscle fibre and White muscle fibres.
Answer:
| Red musle fibre | White muscle fibre |
| 1. They have high amount of mitochondria and myoglobin. | 1. They have lesser amount of mitochondria and myoglobin. |
| 2. These muscle fibres undergo aerobic respiration | 2. These muscleifibres undergo anaerobic respiration |
| 3. Thave a lesser amount of Sarcoplasmic Reticulum | 3. They have a higher amount of Sarco-plasmic Reticulum |
Question 20.
(a) Identify the level of protein structure in the given diagram.

(b) Name two levels of protein structure which are not three dimensional.
(c) Give an example for protein having quaternary structure and justify your answer.
Answer:
a) A tertiary structure of proteins
b) Primary structure and Secondary structure
c) Adult human haemoglobin It consists of two subunits of beta type and two subunits of alpha type together constitute the human haemoglobin (Hb).So it consist of more than one polypeptide
Question 21.
Write any three differences between chordates and non-chordates.
Answer:
| Chordates | Non chordates |
| 1. Notocord present. | 1. Notochord Absent. |
| 2. Central nervous system is hollow and dorsal. | 2. Central nervous system is solid and vental. |
| 3. Post anal tail is present. | 3. Post anal tail is absent. |
![]()
Question 22.
By selecting appropriate terms from the bracket complete the given table which is related with excretory system.
(Urea, Mammals, Uricotelic, Bony fish, Ammonotelic, Uric acid, Snails)
| Types of excretion | Nitrogeneous waste | Example |
| A | Ammonia | E |
| Ureotelic | C | F |
| B | D | Birds |
Answer:
A – Ammonotelic
B – uricotelic
C – Urea
D – Uric acid
E – Many bony fishes
F – many terrestrial amphibians