Kerala Plus One Zoology Question Paper March 2020 with Answers

Teachers recommend solving Kerala Syllabus Plus One Zoology Previous Year Question Papers and Answers Pdf March 2020 to improve time management during exams.

Kerala Plus One Zoology Previous Year Question Paper March 2020

Answer any 3 questions from 1 to 5. Each carries 1 score. (3 × 1 = 3)

Question 1.
Select the enzyme that facilitate the following reaction:
Kerala Plus One Zoology Question Paper March 2020 with Answers - 1
a) Succinic dehydrogenase
b) RuBiScO
b) Carbonic anhydrase
d) Lipase
Answer:
b) Carbonic anhydrase

Question 2.
Which among the following is a primary metabolite?
Answer:
Amino acids

Question 3.
Name the portion of the myofibril between two successive Z-Hne.
a) H-zone
b) Sarcomere
c) l-band
d) M-line
Answer:
b) Sarcomere

Kerala Plus One Zoology Question Paper March 2020 with Answers

Question 4.
Identify the word pair applicable to phylum ctenophora.
a) Nephridia, Parapodia
b) Comb plates, Bioluminescence
c) Polyp, Metagenesis
c) Radula, Visceral hump
Answer:
b) Comb plates, Bioluminescence

Question 5.
Unit of classification is ______.
a) Taxon
b) Species
c) Genus
d) Cell
Answer:
a) Taxon

II. Answer any 9 questions from 6 to 16. Each carries 2 scores. (9 × 2 = 18)

Question 6.
Cells of human body perform different types of . movement.
Write any two types of movement and the parts that exhibit the movement.
Answer:
Amoeboid movement – It is shown by macrophages and leucocytes in blood
Muscular movement – It is shown by limbs, jaws and tongue

Kerala Plus One Zoology Question Paper March 2020 with Answers

Question 7.
Find out the suitable term from the box for the disorders stated.
a) Accumulation of Urea in blood.
b) Insoluble mass of crystallised salts in the kidney.
c) Surgical method for the correction of Renal failures.
d) inflammation of golmeruli of kidney.
Answer:
a) Uremia
b) RenaI Calculi
c) Kidney Transplantation
d) Glomerulonephntis

Question 8.
Characteristics of certain animals are given. Arrange them under the ‘Class’ to which these animals belong.
i) Skin is moist without scales.
ii) Body is covered by dry and corn ified skin.
iii) Shed the scales as skin cast.
iv) Can live in aquatic as well as terrestrial habitats.
Answer:

Class Amphibia Class Reptilia
Skin is moist without scales Body is covered by dry and cornified skin
Can Hve in aquatic as well as terrestrial habitats Shed the scales as skin cast

Question 9.
When substrate concentration increases, the velocity of enzymatic reaction increases at first. After attaining a mzximum velocity, it cannot be exceeded by further addition of substrates. Why?
Answer:
Enzyme molecules are fewer than substrate molecules. After saturation of substrate molecules; there are no free enzyme molecules to bind with additional substrate molecules.

Question 10.
“The products of digestion like glucose and amino acids are absorbed to the blood by active transport, where as electrolytes like chloride ions are generally absorbed by simple’diffusion.”
How will you differentative active transport from simple diffusion?
Answer:

  1. In active transport, passage of substance into the blood takesplace against the concentration gradient by using energy.
  2. In simple diffusion, substances are moved from higher concentration to lower concentration without using energy.

Kerala Plus One Zoology Question Paper March 2020 with Answers

Question 11.
Distinguish between the following terms :
a) IRV, ERV
b) Tidal volume, Residual volume
Answer:
a) Expiratory Reserve Volume (ERV): Additional volume of air, a person can expire by a forcible expiration.
Inspiratory Reserve Volume (IRV): Additional volume of air, a person can inspire by a forcible inspiration.

b) Residual Volume (RV): Volume of air remaining in the lungs even after a forcible expiration
Tidal Volume (TV): Volume of air inspired or expired during a normal respiration

Question 12.
Enzymes present in Saliva, gastric juice and intestinal juice are given in the box.
a) Identify the enzyme present in gastric juice and intestinal juice one each.
b) Write their digestive function :
Pepsin, Lysozyme, Trypsinogen, Rennin, Lipases Salivary amylase
Answer:
a) Gastric juice : Pepsin, Rennin Intestinal juice: Lipase

b) Pepsin – Proteolytic enzyme
Rennin – Proteolytic enzyme of infants Lipase – Lipolytic enzyme

Question 13.
Complete the flow chart showing the regulation of kidney functioning by Juxta Glomerukar Apparatus and Adrenal Cortex.
Kerala Plus One Zoology Question Paper March 2020 with Answers - 2
Answer:
A) Renin
B) Angiotensin-l
C) Aldosterone
D) Increase in blood pressure and GFR

Question 14.
‘Adrenal medulla is the centrally located tissue in the adrenal gland, where as adrenal cortex is located outside.’
How do adrenal and medulla differ in their function?
Answer:

Adrenal Cortex Adrenal Medulla
They secrete Glucocorticoids, Mineralo? corticoids & Sex corticoids They secrete Epinephrine and nor epinephrine (Catecholamine)
Gluco corticoids involved in carbohydrate metabolism It is produced during emergency situations. Hence called emergency hormone

Kerala Plus One Zoology Question Paper March 2020 with Answers

Question 15.
‘Cockroach is said to be Uricotelic.
a) What do you understand about the nature of excretion of Cockroach from this statement?
b) Name two excretory organs of Cockroach.
Answer:
a) Cockroach excrete uric acid
b) Malpighian tubule and Nephrocytes

Question 16.
Rewrite the given sentences if there is any mistake in the underlined part.
• Cartilage cells are called osteocvcles.
• Bones are rich in Calcium salts.
• Intercalated discs are seen in skeletal muscle.
• Skeletal muscles are striated.
Answer:
Cartilage cells are called Chondrocytes
Intercalated discs are seen in Cardiac muscle

III. Answer any 3 questions from 17 to 20. Each carries 3 scores.

Question 17.
Observe the diagram
Kerala Plus One Zoology Question Paper March 2020 with Answers - 3
a) What does it denote?
b) What do P, QRS, T represent?
c) What is its clinical significance?
Answer:
a) ECG
b) P-Wave: Electrical Excitation (Depolarisation) of atria
QRS-Wave-Depolarisation of ventricle T-Wave- Return of the ventricle from excited to normal state (Replarisation)

c) ECG: It gives electrical activity of heart during a cardiac cycle, ECGs obtained from different individuals have the same shape any deviation from this shape indicates abnormality or disease

Question 18.
Complete the given table appropariately?

Gland Hormones Function
i) (A) ___ Androgens Development of male accessory sex organs
ii) Thymus (B) ___ (C) ___
iii) (D) ___ Glucogen Maintains normal blood glucose levels
iv) Pineal (E) ___ (F) ___

Answer:
A – Testis
B – Thymosin
C – Provide CMI and Humoral immunity or differentiation of Tlymphocyes
D – Pancreas
E – Melatonin
F – Regulate 24 hour rhythm of our body

Question 19.
Observe the figures.
Kerala Plus One Zoology Question Paper March 2020 with Answers - 4
a) Identify the organisms A, B & C.
b) Name the phylum to which each of them belong,
Answer:
A – Balanoglossus – Phylum Hemichordata
B – Nereis-Phylum Annelida
C – Liver Fluke-Phylum Platy helminthes (Flat worms)

Question 20.
Observe the diagram.
Kerala Plus One Zoology Question Paper March 2020 with Answers - 5
a) Name the parts A & B.
b) Write the characteristics features of ‘C’.
c) Arrange the given parts of eye in the sequence that light travels from the external environment into the eye. (Vitreous, chamber, lens, retina, Aqueous chamber)
Answer:
a) A-lens B-Optic nerve

b) Fovea- yellowish pigmented spot on retina .Here the. cones are densely packed. It is the point where the visual acuity (resolution) is the greatest

c) Cornea → aqueous chamber → lens → vitreous chamber → Retina

Leave a Comment