Kerala Plus One Zoology Question Paper September 2021 with Answers

Teachers recommend solving Kerala Syllabus Plus One Zoology Previous Year Question Papers and Answers Pdf September
2021 to improve time management during exams.

Kerala Plus One Zoology Previous Year Question Paper September
2021

I. Answer any 3 questions from 1 to 6. Each carries 1 score. (3 × 1 = 3)

Question 1.
Complete the following table.

Heat Sound Caused due to
Lub
Dub

Answer:

Heat Sound Caused due to
Lub Closure of tricuspid and bicuspid valves
Dub Closure of Semilunar valves

Question 2.
Observe the picture and answer the questions.
(a) Identify the picture.
(b) How does this structure help the organism?
Kerala Plus One Zoology Question Paper September 2021 with Answers - 1
Answer:
(a) Cnidoblast
(b) Functions: act as defence organ

Question 3.
Name the following:
(a) Structure which connects two cerebral hemispheres.
(b) Four rounded swellings in midbrain.
Answer:
(a) Corpus callosum
(b) Corpora quadrigemina

Kerala Plus One Zoology Question Paper September 2021 with Answers

Question 4.
Respiratory disorder in which alveolar walls are damaged, due to which respiratory surface is decreased.
Answer:
Emphysema

Question 5.
Prepare two correctly matched pairs from the given terms.
(Ommatidia, Cardiac tissue, Intercalated disc, Malpighian-tubules, Sense organ, Goblet cell)
Answer:
Ommatidia : Sense Organs Cardiac tissue : Intercalated disc

Question 6.
Observe the graph and comment.
Kerala Plus One Zoology Question Paper September 2021 with Answers - 2
Answer:
It’s a graph showing the relationship between . temperature and Enzymatic action. In this low temperature preserves the enzymes in inactive state whereas high temperature destroy enzyme activity because proteins are denatured by heat.

II. Answer any 9 questions from 7 to 24. Each carries 2 scores. (9 × 2 = 18)

Question 7.
Which hormonal deficiency is responsible for the following conditions?
(a) Diabetes insipidus
(b) Grave’s disease
(c) Cretinism
(d) Diabetes mellitus
Answer:
(a) Antidiuretic hormone or ADH
(b) Grave’s disease due to hyperthyroidism.
(c) Thyroid Hormones
(d) Insulin

Kerala Plus One Zoology Question Paper September 2021 with Answers

Question 8.
Give two examples for each of the following:
(a) Synovial joints
(b) Muscle proteins
Answer:
(a) Ball and socket joint
(b) Actin and Myosin

Question 9.
Human dentition is said to be diphyodont and heterodont. What do you mean by these terms?
Answer:

  1. Diphyodont: Human beings forms two sets of teeth during their life, a set of deciduous teeth is replaced by a set of permanent teeth
  2. Heterodont: Humans have four different types of teeth like incisor, canines, premolar and molar

Question 10.
Male cockroach can be easily differentiated from female, in their morphological features.
(a) Name this phenomenon.
(b) Give one external difference between male and female cockroach.
Answer:
(a) Sexual dimorphism

Male Cockroach Female cockroach
Wings extend beyond the tip of the abdomen Wings extend upto abdomen
Anal style present Anal style absent

Question 11.
Complete the representation by filing a, b, c and d.
Kerala Plus One Zoology Question Paper September 2021 with Answers - 2
Answer:
(a) Decrease Reabsorption of water
(b) Adrenal cortex
(c) Pituitary gland
(d) Increases Reabsorption of water

Kerala Plus One Zoology Question Paper September 2021 with Answers

Question 12.
Mention a single word/term for the following:
(a) File like rasping organ in molluscans.
(b) Property of a living organism to emit light.
(c) Alternation of generation in Cnidarians.
(d) Hollow bones with air cavities.
Answer:
(a) Radula
(b) Bioluminescence
(c) Metagenesis
(d) Pneumatic bone

Question 13.
Match the hexagons with stars correctly.
Kerala Plus One Zoology Question Paper September 2021 with Answers - 4
Answer:

  1. Index to plant species found in an area – Flora
  2. Specialised garden with collection of living plants – Botanical Garden
  3. Collection of preserved plants and animals – Museum
  4. Information of any one taxon – Monograph

Question 14.
Label the parts marked (A) and (B). Write their functions.
Kerala Plus One Zoology Question Paper September 2021 with Answers - 5
Answer:
A – Hepatic caeca
Function: It’s a digestive gland secrete digestive juice

B – Malpighian Tubule
Function: Excretory organ of cockroach

Question 15.
Pick out the parts of a nephron from the given pool and arrange them in sequential order from Bowman’s capsule.
Collecting duct, Distal Convoluted Tubule, Henle’s loop, Proximal Convoluted Tubule
Answer:
Bowman’s capsule – Proximal convoluted tubule- Henle’s loop-Distal Convoluted Tubule-Collecting duct

Question 16.
Label the parts (a), (b), (c) and (d) in the given picture
Kerala Plus One Zoology Question Paper September 2021 with Answers - 6
Answer:
(a) Mucosa
(b) Sub mucosa
(c) Lumen
(d) Serosa

Question 17.
The name of different bones, seen in forelimb and hindlimb are given below. Arrange them in two columns.
(Humerus, Tibia, Carpals, Fibula)
Answer:

Bones in Forelimb Bones in Hind limb
Humerus Tibia
carpals Fibula

Question 18.
A boy was trapped in a lift and his heart rate as well as breathing rate increased.
(a) Name the hormone responsible for this.
(b) What is the collective name for these hormones?
(c) Which gland produce these hormones?
(d) Where is this gland located?
Answer:
(a) Adrenaline and noradrenaline
(b) Fight or flight hormone or emergency hormones
(c) Adrenal gland
(d) Anterior part of each kidney

Question 19.
(a) Name the tissue marked A and B
(b) Among these, which one is referred to as pacemaker and why?
Kerala Plus One Zoology Question Paper September 2021 with Answers - 7
Answer:
(a) A- Sino-atrial node or SAN
B-Atrio-ventricular node or AVN

(b) SAN is called pace maker because SAN can generate 70-75 min-1 action potential and is responsible for initiating and maintaining the rhythmic contractile activity of heart.

Question 20.
A student of Class XI, collected some specimens during the field trip conducted by the Science club. Help him to classify these animals to their respective phylum/class.
(Spongilla, Ctenoplasa, Laccifer, Calotes)
Answer:

  • Spongilla – Phylum Porifera
  • Ctenoplana – Phylum Ctenophora
  • Laccifer – Phylum Arthropoda
  • Calotes – Class Reptilia

Question 21.
Write the structure of
(a) Alanine
(b) Glycine
Answer:
Kerala Plus One Zoology Question Paper September 2021 with Answers - 10

Question 22.
Draw a flow chart, showing the physiological processes involved in the formation of cross bridges during muscle contraction.
Answer:
Kerala Plus One Zoology Question Paper September 2021 with Answers - 11

Question 23.
Figure (A) and (B) shows the fishes of two different classes. Identify the differentiate between them.
Kerala Plus One Zoology Question Paper September 2021 with Answers - 8
Answer:
A – Shark
B – Catla

Class Chondrichthyes Class Osteichthyes
They have cartilaginous endoskeleton They have bony Endoskeleton
Gill slits are separate and without operculum They have four pairs of gills which are covered by an operculum on each side
The skin minute placoid scales Skin is covered with cycloid/ctenoid scales
Air bladder absent Air bladder is present

Question 24.
Observe the table given below and replace (a), (b),
(c) and (d) from those animals given in brackets. (Hydra, Shark, Spongilla, Starfish)

Asymmetry Radial Symmetry Bilateral Symmetry
Sycon (a) (b)
(c) (d) Cockroach

Answer:

Asymmetry Radial Symmetry Bilateral Symmetry
Sycon Hydra/Star fish Shark
Spongilla Star fish/ Hydra Cockroach

III. Answer any 3 questions from 25 to 30. Each carries 3scores. (3 × 3 = 9)

Question 25.
(a) What is ECG?
(b) Draw a standard EGG and explain the different waves in it.
Answer:
a) ECG is a graphical representation of the electrical activity of the heart during a cardiac cycle
Kerala Plus One Zoology Question Paper September 2021 with Answers - 12
P-wave represents the electrical excitation or depolarisation of the atria. which leads to the contraction of both the atria QRS complex represents the depolarisation of the ventricles which initiates the ventricular contraction. The T-wave represents the return of the ventricles from excited to normal state (repolarisation)

Question 26.
Non-protein constituents called co-factors are bound to the enzyme, to make it catalytically acve.
(a) Name the protein part of the enzyme.
(b) Mention any two kinds of co-factors with examples.
(c) What happens to the catalytic activity of enzyme, when the co-factor is removed?
Answer:
a) Apoenyme
(b) i) Prosthetic group – They are cofactors tightly bound to the apoenzyme.
Example: In peroxidase and catalase-haem is the prosthetic group

ii) Co-enzymes-They are loosely bound to the apoenzyme
Examples: Coenzyme nicotinamide adenine dinucleotide (NAD) and NADP

(c) Catalytic activity is lost when the co-factor is removed from the enzyme.

Kerala Plus One Zoology Question Paper September 2021 with Answers

Question 27.
Name the distinctive character (responsible for the group names) of the following animal:
(a) Ctenophora
(b) Echinodermatä
(c) Mammalia
(d) Chordata
(e) Annelida
(l) Arthropoda
Answer:
(a) Presence, of ciliated comb plate
(b) These animals have an endoskeleton of calcareous ossicles
(c) Presence of milk producing mammary gland
(d) Presence of notochord
(e) Their body surface is distinctly marked out into segments
(f) They have jointed appendages

Question 28.
Kerala Plus One Zoology Question Paper September 2021 with Answers - 9
(a) What is depicted by this graph?
(b) Write any 3 factors which can alter this graph.
(c) What is its significance?
Answer:
(a) The graph shows the relation between pO2 and percentage saturation of haemoglobin with oxygen
(b) Temperature or pH or H+
(c) It is highly useful in studying the effect of factors like pCO2, H+ concentration, etc., on binding of O2 with haemoglobin.

Question 29.
(a) Prepare a pathway of an action, using the following hints: (Hints: Receptor, Interneuron in spinalcord. Motor neutron, Effector organ, Afferent neuron)
(b) Give one example for such action.
Answer:
(a) Receptor-Afferent neuron-lnterneuron in spinal cord-Motor neuron- Effector organ.
(b) Knee jerk reflex.

Question 30.
Cell junctions provide both structural and functional links between its individual cells. Name and comment on the different types of cell functions.
Answer:

  1. Tight junctions: Tight junctions help to stop substances from leaking across a tissue.
  2. Adhering junctions : It perform cementing to keep neighboring cells together.
  3. Gap junctions : It facilitate the cells to communicate with each other by connecting the cytoplasm of adjoining cells, for rapid transfer of ions and molecules.

Leave a Comment