Reviewing Kerala Syllabus Plus Two Computer Application Previous Year Question Papers and Answers Pdf March 2022 helps in understanding answer patterns.
Kerala Plus Two Computer Application Previous Year Question Paper March 2022
Time: 2 Hours
Total Score: 60 Marks
PART – I
A. Answer any 5 questions from 1 to 9. Each carries 1 Score. (5 × 1 = 5)
Question 1.
Write an example for entry controlled loop in C++.
Answer:
while, for(any one)
Question 2.
Accessing each elements of an array at least once is known as ……………………. .
Answer:
array traversal
Question 3.
Name the built in function used to find the square root of a number.
Answer:
sqrt()
Question 4.
Which tag is used to include scripts in HTML page?
Answer:
<SCRIPT>
Question 5.
Write an example of FTP client software.
Answer:
FileZilla, CuteFTP, SmartFTP (any one)
Question 6.
In RDBMS,.columns of a relation are called ………………………… .
(Entity, Tuple, Attribute)
Answer:
Attribute
Question 7.
Pick the DDL command.
(CREATE, SELECT, GRANT)
Answer:
CREATE
Question 8.
Write an example for ERP package.
Answer:
Oracle, Odoo, SAP, Microsoft Dynamics, Tally ERP (anyone)
Question 9.
Name any one mobile operating system.
Answer:
Android, ios, blackberry, windows (any one valid example)
B. Answer all questions from 10 to 13. Each carries 1 score. (4 × 1 = 4)
Question 10.
………………….. statement is used to skip the current iteration of a loop.
(Break, Continue, Go to)
Answer:
continue
Question 11.
The port number used for HTTP is ……………………..
(80, 110, 443)
Answer:
80
Question 12.
Name the tag used to divide the browser window.
Answer:
<frameset>
Question 13.
Pick the CARTESIAN PRODUCT operator.
(U, X, n)
Answer:
X
PART – II
A. Answer any 2 questions from 14 to 17. Each carries 2 scores. (2 × 2 = 4)
Question 14.
List the input and output functions to handle strings containing white spaces.
Answer:
gets(), puts(), getline(), write()
Question 15.
Briefly explain free hosting.
Answer:
Free hosting provides web hosting services free of cost. It is useful for sharing content on the web without spending money.
Question 16.
List 4 DML commands in SQL.
Answer:
Select, Update, Delete and Insert
Question 17.
List out any four benefits of ERP system.
Answer:
- Improved Resource utilization
- Better customer satisfaction
- Provide accurate information
- Decision making capability
- Increased flexibility
B. Answer any 2 questions from 18 to 20. Each carries 2 scores. (2 × 2 = 4)
Question 18.
What are default arguments?
Answer:
It is possible to give values to formal arguments, this is e known as default arguments. When the user does not give any value the default argument will be taken. Eg int sum(int x=5, y=60)
Question 19.
What do you mean by responsive web designing?
Answer:
The website is designed dynamically(flexibly) that suits the screen size of different devices. It is introduced by Ethan Marcotte.
Question 20.
Name any four aggregate functions in SQL.
Answer:
sum(), avg(), min(), max()
PART – III
A. Answer any 3 questions from 21 to 24. Each carries 3 scores. (3 × 3 = 9)
Question 21.
Explain any three data types in C++.
Answer:
- int – whole numbers . Size : 4 bytes
- float – floating point/ fractional numbers . Size: 4 bytes
- double – big floating point numbers . Size : 8 bytes
Question 22.
List and explain any three attributes of <BODY> tag.
Answer:
- bgcolor: used for setting background colour of page
- background: used for setting background image of page
- text: used for setting text(foreground) colour of page
- Link : It specifies the colour of the hyperlinks that are not visited. The default colour is blue.
- Alink : It specifies the colour of the active hyperlink. The default colour is green.
- Vlink : It specifies the colour of the hyperlink which is already visited. The default colour is purple.
(Any three points)
Question 23.
Explain any three Built-in Functions in JavaScript.
Answer:
- alert(): used for displaying message box.
- toUpperCase(): This function returns the upper case form of the specified text.
- toLowerCase(): It returns the lower case form of the specified text.
- isNaN() function: This function is used to check whether a value is a number or not. The function returns true if the given value is not a number.
- charAt() function : It returns the character at a specified position.
(Any three points)
Question 24.
Explain any three database users.
Answer:
- Database Administrator (DBA): The person who is responsible for the control of the centralized and shared database is the Database Administrator (DBA).
- Application Programmers: Application programmers are computer professionals who interact with the DBMS through application programs.
- Sophisticated Users: Users include engineers, scientists, business analysts, and others who are thoroughly familiar with the facilities of the DBMS.
B. Answer any 2 Questions from 25 to 27. Carries 3 scores. (2 × 3 = 6)
Question 25.
List and explain any three types of statements in C++.
Answer:
- declaration statement : used for declaring variables, eg : int n;
- assignment statement(=): used to store values in variables eg : n= 30;
- input statement: used for inputting values from keyboard . eg : cin>> n;
- output statement : used for displaying output on the monitor, eg : cout<<n;
(Any three points)
Question 26.
What is an array? Initialize an array with three elements.
Answer:
Array is a collection of elements with same data type. It is possible to initialise an array at the time of declaration.
int n[3] = { 7, 3, 8 };
Question 27.
Write HTML code to display the following:
(a) H2SO4
(b) a2 + b2 + 2ab
Answer:
H2SO4
a2 + b2 + 2ab
(a) H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub>
(b) a<sup>2</sup>b<sup>2</sup> + 2ab;
PART – IV
A. Answer any 3 questions from 28 to 31. Each carries 4 scores. (3 × 4 = 12)
Question 28.
Explain any two looping statements in C++ with syntax.
Answer:
1. for loop – used for executing a block of statements repeatedly for a given number of times.
It is an entry controlled loop.
for loop The syntax of for loop is for(initiaIization; checking; update loop variable) { Body of loop; } example: for( i=1; i<=10; i++) { cout<<i; }
2. do – while statement: used for executing block of statements repeatedly based on a condition.lt is an exit controlled loop.
Syntax: initialise loop control variable do { Statements }while(expression); example: i=1; do {cout<<i; i++; }while(i<=10)
Question 29.
Compare Call by value and call by reference methods used in C++ functions.
Answer:
Call by Value Method | Call by Reference Method |
Ordinary variables are used as formal parameters. | Reference variables are used as formal parameters. |
Actual parameters may be constants, variables or expressions. | Actual parameters will be variables only. |
The changes made in the formal arguments do not reflect in actual arguments. | The changes made in the formal arguments do ‘ reflect in actual arguments. |
Exclusive memory allocation is required for the formal arguments. | Memory of actual arguments is shared by formal arguments. |
Question 30.
Write and explain any 4 text formatting tags in HTML.
Answer:
- <B> and <STRONG> : To make the text bold face.
- <I> and <EM> : To make the text italics or emphasis.
- <U> : To underline the text
- <S> and <STRIKE> : To strike through the text
Question 31.
Name any four category of operations in JavaScript, give one example for each.
Answer:
- arithmetic operators. Eg: +, -,*, / and %
- relational operators. Eg: <,<=,>,>=,!= and ==
- logical operators. Eg && (logical AND), ||(logical or) and !(logical not)
- assignment operator Eg : =
B. Answer any one question from 32 to 33. Each carries 4 scores. (1 × 4 = 4)
Question 32.
Write HTML code ot generate the following nested list in a web page.
• Kerala
1. Alappuzha
2. Moonnar
• Karnataka
1. Bangalore
2. Mysore
Answer:
<UL> <LI> Kerala </LI> <OL> <LI> Alappuzha </LI> <LI>Moonnar</LI> </OL> <LI> Kamataka</LI> <OL> <LI> Bangalore </LI> <LI> Mysore </LI> </OL> </UL>
Question 33.
Explain ICT Applications in business.
Answer:
Drastic developments in ICT has changed the shopping habits of people. Earlier people shops traditionally. But nowadays people buy products and services through online. A study reveals that online shopping habits of people are increased. After sale service is also good, delivery of the products is prompt and safe. The status of the product can be tracked easily hence increase the confidence level of the online customers.
Social networks and big data analytics : Earlier before buying a product people may consult two or three shop keepers or local friends and take decisions. But nowadays before taking decisions people search shopping sites, social network groups(facebook, whatsapp, instagram,twitter, etc), web portals etc.for the best prices. Almost all online sites have product comparison menus. By this we can compare the price, features, etc. Earlier a product is created and customers are forced to buy. But today customer is the King of the market, so products are created for the choices of the customers.
So companies gathering information about the customers from various sources such as social medias like Internet forums, social blogs, Micro blogs, etc. The volume of such data is very large and considered as big data in business. With the help of a s/w analysis this big data and generate a report that contain all the information such as choices, taste, needs, status etc of a customer.
Business logistics : It is the management of the flow(transportation) of resources such as food, consumer goods, services, animals etc in a business between the point of origin(source) and the point of consumption (destination) in order to meet the needs of companies and customers. Business logistics consists of many more complexities. The effective use of hardware and software reduces the complexities faced in Business logistics. For this the hardware used is RFID(Radio Frequency Identification) tag and the reader. It is like the bar code. The RFID tag contains all the details of a product and it consists of a combination of transmitter and a receiver. The data stored in the RFID tag can be accessed by a special reader and to read the data no need of RFID tag and reader in a line of site instead both are within a range.
This tag is used in Vehicles as a prepaid tag and makes the payments easier in Toll booths. Similarly it is useful to take the Census of wild animals also.
PART – V
Answer any 2 questions from 34 to 36. Each carries 6 scores. (2 × 6 = 12)
Question 34.
Write the HTML code to display the following table in a web page.
Roll | Name |
1 | Arya |
2 | Arun |
Answer:
<HTML> <HEAD> <TITLE>TABLE</TITLE> </HEAD> <BODY> <TABLE BORDER=”1"> <TR align= center> <TH> RollNo </TH> <TH> Name </TH> </TR> <TR align= center> <TD> 2 </TD> <TD>Arya </TD> </TR> <TR align= center> <TD> 2 </TD> <TD> Arun </TD> </TR> </TABLE> </BOD Y> </HTML>
Question 35.
List and explain the Advantages of DBMS.
Answer:
Data Redundancy – It means duplication of data. DBMS eliminates redundancy. DBMS does not store more than one copy of the same data.
Inconsistency can be avoided – If redundancy occurs there is a chance to inconsistency. If redundancy is removed then inconsistency cannot occur.
Efficient data access It stored huge amount of data efficiently and can be retrieved whenever a need arise.
Data can be shared – The data stored in the database can be shared by the users or programs.
Standards can be enforced – The data in the database follows some standards. Eg: a field ‘Name’ should have 40 characters long. Some standards are ANSI, ISO, etc.
Security restrictions can be applied – The data is of great value so it must be kept secure and private. Data security means the protection of data against accidental or intentional disclosure or unauthorized destruction or modification by unauthorized person. Integrity can be maintained – It ensures that the data is to be entered in the database is correct. Crash recovery- Some times all or a portion of the > data is lost when a system crashes . A good DBMS helps to recover data after the system crashed.
Question 36.
a) Write SQL query to create a table with following details: (3)
Attributes | Type | Description |
AccNo | Numeric | Primary key |
Name | String | 30 char |
Gender | Char | Default ‘M’ |
Amount | Numeric | NOT NULL |
b) Write SQL query to display All the details from the table. (1)
c) Write SQL query to display All Male customers in the table with amount > 5000. (2)
Answer:
a. CREATE TABLE bank (
(AccNo int Primary Key,
Name Varchar(30),
Gender Char(1) Default‘M’,
Amount dec(8,2) NOT NULL);
b. select * from bank;
c. select * from bank WHERE Gender = ‘ M ‘ and Amount > 5000;