Kerala Plus Two Zoology Question Paper March 2024 with Answers

Teachers recommend solving Kerala Syllabus Plus Two Zoology Previous Year Question Papers and Answers Pdf March 2024 to improve time management during exams.

Kerala Plus Two Zoology Question Paper March 2024 with Answers

I. Answer any three questions from 1 to 5. Each carries 1 score. (3 × 1 = 3)

Question 1.
Genes which code for a pair of contrasting traits are known as _____.
Answer:
Alleles

Question 2.
The process of copying genetic information from one strand of the DNA into RNA.
Answer:
Transcription

Kerala Plus Two Zoology Question Paper March 2024 with Answers

Question 3.
Name an. oral contraceptive for females developed by scientists at Central Drug Research Institute.
Answer:
Saheli

Question 4.
The enlarged end of penis called the glans penis is covered by a loose fold of skin called _____.
Answer:
Foreskin

Question 5.
Biodiversity is the term popularized by the sociobiologist to describe the combined diversity at all the levels of biological organization.
Answer:
Edward Wilson

II. Answer any 9 questions from 6 to 16. Each carries 2 scores. (9 × 2 = 18)

Question 6.
Differentiate between analogous organs and homologous organs and mention one example each.
Answer:

Homologous organs Analogous organs
. Organs that have similar structure but having differentfunction . The organs that are having similar function but differ in structure and ongins are calLed analogous organs
. Homology indioetes common ancestry. . Analogous organ represents the convergent evolution.
. Homologous organ represents the divergent evolution.
Examples: Examples:
. Fore limbs of whale, bat, human and cheetah. . Wings of Butterfly and Birds.
. Hearts of Vertebrates . Eye of Octopus and Mammals.
. Brain of Vertebrates . Fhppers of Penguins and Dolphins
. Tendril in Cucurbits & Thom in Bougainvillea . Tuber of Potato and Sweet Potato.

Question 7.
Observe the given diagram of male reproductive system, and identify the parts labelled as A, B, C and D.
Kerala Plus Two Zoology Question Paper March 2024 with Answers - 1
Answer:
A – Vas deferens
B – Urethra
C – Epididymis
D – Rete testis

Kerala Plus Two Zoology Question Paper March 2024 with Answers

Question 8.
Infections or diseases which are transmitted through sexual intercourse are collectively called sexually transmitted infections.
(a) NameanytwoSTis.
(b) Suggest any two methods to prevent STIs.
Answer:
(a) Gonorrhoea
• Syphilis

(b) • Avoid sex with unknown partners
• Always use condoms during coitus.

Question 9.
Complete the following table:

Chromosomal Disorder Karyotype Symptoms
(A) _______ Trisomy 21 Palm is broad, Short statued
(B) _______ (C)  _______ Gynaecomastia
Turner’s Syndrome 44 + Xo D

Answer:
A – Down’s Syndrome
B – Kllnefelter’s Syndrome
C – 47 with XXY / 44A + XXY
D – Sterile female

Question 10.
Innate immunity is non-specific type of defence, that is present at the time of birth. Which are the four types of barriers involved in innate immunity and mention one example for each.
Answer:

  1. Physical Barriers
    • It includes’ the anatomical barriers like skin.
  2. Physiological Barder
    • It indude body temperature Cellular Barriers
    • Phagocytic cells in our bod y such as Polymorpho-nuclear leucocytes (PMNLe neutrophils)
  3. Cytokine Barriers
    • Interferons. (My one example in each)

Question 11.
Complete the following flow chart which shows the origin and evolution of man.
Kerala Plus Two Zoology Question Paper March 2024 with Answers - 2
Answer:
A – Ram apithecus
B – Homo habilis
C – Homo erectus
D – Homo sapiens

Kerala Plus Two Zoology Question Paper March 2024 with Answers

Question 12.
A wide range of contraceptive methods are presently available.
(a) Name two surgKal methods advised for male and female partner as a terminal method to prevent any more pregnancies. (1)
(b) Give two examples for copper releasing IUDS. (1)
Answer:
(a) Male – Vasectomy.
Female – Tubectomy.
(b) CuT, Cu7 and Multiload 375 (Any two exam pies)

Question 13.
In a cross between true breeding red-flowered (RR) and true breeding white-flowered (rr) plants, the F1 (Rr) was pink coloured.
(a) Name the inheritance pattern mentioned here. (1,4)
(b) F1 was self-pollinated and F2 was obtained. What is the genotypic ratio and phenotypic ratio of F2. (1)
(c) Mention a plant which shows this inheritance. (1/2)
Answer:
(a) Incomplete dom inanc
(b) Phenotypic ratio = 1 : 2 : 1
Genotypic ratio = 1 : 2 : 1
(c) Dog flower plant or Snapdragon or Antirrhinum

Question 14.
The following diagram shows central dogma in molecular biology. Write the name of process represented asAand B.
Kerala Plus Two Zoology Question Paper March 2024 with Answers - 3
Answer:
A – Transcription
B – Translation

Question 15.
Match the following:

A B
Clostridium butylicum Acetic acid
Aspergillus niger Lactic acid
Acetobacter aceti Butyric acid
Lactobacillus Citric acid

Answer:

A B
Clostridium butylicum Butyric acid
Aspergillus niger Citric acid
Acetobacier aceti Acetic acid
Lactobacillus Lactic acid

Kerala Plus Two Zoology Question Paper March 2024 with Answers

Question 16.
In a debate conducted in school, your friend said that AIDS can be transmitted through touch or physical contact.
(a) Do you agree with that statement? (1/2)
(b) Name theeclinical test used to diagnose AIDS. (1/2)
(c) How do HIV infect human body? (1)
Answer:
(a) No.

(b) ELISA- Enzyme Linked Immuno-Sorbent Assay.

(c)

  1. HIV enters body and infect the Macrophages
  2. RNA genome replicates to form viral DNA by Reverse transcriptase.
  3. Viral DNA incorporates into host cell’s DNA.
  4. Infected cells produce more and more viral particles.
  5. Enters Helper T Lymphocytes (TH).
  6. Replicates and produce progeny virus.
  7. Attack other T cells so that T cells count decreases.
  8. Immunity weakens.

III. Answer any three questions from 17 to 20. Each carries 3 scores. (3 × 3 = 9)

Question 17.
Observe the diagrammatic presentation of various events during a menstrual cycle.
Kerala Plus Two Zoology Question Paper March 2024 with Answers - 4
(a) Identify ‘A’ and ‘B’ in graph. (1)
(b) Name two different methods of biodiversity conservation. (1)
(c) What is so special about tropics that might account for their greater biological diversity? (1)
Answer:
(a) A – Estrogen; B – Progesterone.

(b) C – Corpus luteum. It secretes a large amount of progesterone, which maintain the endometrium of uterus.

(c) Luteinizing hormone.

Question 18.
Pedigree analysis of two Mendelian disorders are shown below:
Answer:

  1. Isolation of DNA
  2. Digestion of DNA by restriction endonuclease enzyme
  3. Separation of DNA fragments by electrophoresis
  4. Blotting of separated DNA fragments into synthetic nylon or nitrocellulose membrane.
  5. Hybridisation using labelled VNTR (Variable Number of Tandem Repeats) pcobe.
  6. Detection of hybridised DNA fragment by autoradÍography.

Kerala Plus Two Zoology Question Paper March 2024 with Answers

Question 19.
Answer:
(a)

  1. Habitat loss and fragmentation,
  2. Over-exploitation,
  3. Alien species invasions,
  4. Co-extinctions

(b) In Situ Conservat ion – Ex Situ Conservation

  1. Speciation is generally a function of time.
  2. Tropical latitudes have remained relatively undisturbed for millions of years and thus had a long evolutionary time for species diversification.

Question 20.
Pedigree analysis of two Mendelian disorders are shown below:
Kerala Plus Two Zoology Question Paper March 2024 with Answers - 5
(a) Identify the trait represented asAand B.(1)
(b) Which is the symbol for consanguineous mating used in pedigree analysis? (1)
(c) What do you mean by pedigree analysis?(1)
Answer:
(a) A – Autosomal dominant trait/ Myotonic dystrophy
B – Autosomal recessive trait I Sickle cell anaemia

(b)
Kerala Plus Two Zoology Question Paper March 2024 with Answers - 6

(c) Analysis of a genetic trait in a several generations of a family is called pedigree analysis.

Leave a Comment