Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium

Students can read Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium and Kerala SSLC Biology Previous Year Question Papers with Answers helps you to score more marks in your examinations.

Kerala Syllabus Class 10 Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium

Time: 1½ Hours
Total Score: 40

Instructions:

  • The first 15 minutes is cool-off time.
  • You may use the time to read the questions and plan your answers.
  • Answer only based on instructions and questions given.
  • Consider score and time while answering.

Answer any 5 from Qn. No. 1 to 6. Each carries 1 score. (5 × 1 = 5)

Question 1.
Find the word pair relation and fill in the blank. (1)
Treatment of Heart: Cardiology
Cancer Treatment: ______________
Answer:
Cancer Treatment: Oncology

Question 2.
Correct mistakes if any in the underlined part of the given statements. (1)
(a) The eye of an insect consists of a cluster of photoreceptors called eve spot.
(b) Chemoreceptors seen in the tongue help to detect taste.
(c) When the circular muscles contract in dim light, the size of the pupil increases.
(d) Cone cells contain a pigment called Photopsin.
Answer:
(a) Ommatidia
(c) Radial Muscles

Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium

Question 3.
The technology helps to identify the location of a gene in the DNA responsible for a particular trait is: (1)
(a) Gene therapy
(b) Gene mapping
(c) Genome
(d) Human Genome Project
Answer:
(b) Gene Mapping

Question 4.
Which process is indicated in the figure? (1)
Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium Q4
Answer:
Crossing Over

Question 5.
Find out the odd one. What is the common feature of others? (1)
Cortisol, Glucagon, Aldosterone, Adrenaline.
Answer:
Glucagon. Others are hormones of the adrenal gland.

Question 6.
Which theory of evolution is mentioned in the given statement? (1)
“New species are formed by the inheritance of the sudden changes that occur in the genes”.
Answer:
Mutation Theory

Answer any 6 from Qn. No. 7 to 13. Each carries 2 scores. (6 × 2 = 12)

Question 7.
Analyze the illustration indicating the transmission of impulses through a neutron and answer the questions.
Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium Q7
(a) When stimulated, what change occurs in the charges of ions inside and outside the plasma membrane? (1)
(b) Does this charge cause the transmission of impulses? Why? (1)
Answer:
(a) When stimulated, in that particular part, the outer surface of the plasma membrane becomes negatively charged while the inner surface becomes positively charged.
(b) Yes, the momentary charge difference stimulates its adjacent parts and similar changes occur there resulting in a continuous flow of the impulse.

Question 8.
A type of lymphocyte destroys pathogens by producing antibodies.
(a) Which lymphocyte is mentioned here? (1)
(b) Write any two methods by which antibodies produced by them destroy pathogens. (1)
Answer:
(a) B-lymphocytes.
(b) Destroy the bacteria by disintegrating their cell membrane.
Neutralize the toxin of the antigens.
Destroy the pathogens by stimulating other white blood cells.

Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium

Question 9.
Choose suitable ones from those given below and arrange them in the table. (2)
(a) Under the control of an autonomous nervous system.
(b) A thorn pricked the leg suddenly and the leg was withdrawn.
(c) Light suddenly flashed and eyes were blinked.
(d) Under the control of the cerebrum.
(e) Under the control of the spinal cord.

Spinal Reflex Cerebral Reflex

Answer:

Spinal Reflex Cerebral Reflex
(b) A thorn pricked the leg suddenly and leg was withdrawn. (c) Light suddenly flashed and eyes were blinked.
(e) Under the control of the spinal cord. (d) Under the control of the cerebrum.

Question 10.
Complete the missing portions is the poster given below. (2)
Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium Q10
Answer:
(a) Corynebacterium diphtheriae.
(b) Fever, throat pain, inflammation in lymph glands of the throat. The mucus membrane becomes an ash-colored thick coating in the throat. (any two)

Question 11.
Observe the illustration and answer the questions given below.
Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium Q11
(a) Fill in (i) and (ii). (1)
(b) What are the characters of the plant in the F1? (1)
Answer:
(a) (i) ttrr
(ii)
Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium Q11.1
(b) Tall Plant, Round Seed.

Question 12.
Identify the disease from the hints given below and answer the questions.

  • Excess blood is lost even from minor wounds.
  • As it is a genetic disease, a complete cure is not possible.

(a) How does the defect of the gene cause this disease? (1)
(b) How is temporary relief brought in, in these patients? (1)
Answer:
(a) Haemophilia.
(b) Temporary relief is brought in by identifying and injecting the deficient protein helps in blood clotting.

Question 13.
Read the statement and give a reason. (2)
The structure of forelimbs in lizards, bats, whales etc. differ in their external appearance even if they are similar in their internal structure. (2)
Answer:
Differences in their external appearances are their adaptations to live in their habitats. All these organisms were evolved from a common ancestor.

Answer any 5 from Qn. No. 14 to 20. Each carries 3 scores. (5 × 3 = 15)

Question 14.
Analyze the table given below and rearrange columns B and C by column A. (3)

A B C
Oval Window Connects the middle ear and the pharynx. Vibrates in resonance with sound waves.
Eustachian Tube The membrane is attached to the stapes. Carries sound waves to the auditory canal.
Tympanum The part where small hairs and wax are present. Balances the pressure on either side of the tympanum.
A thin circular membrane that separates the middle ear from the external ear. Spreads the vibration of ear ossicles to the inner ear.

Answer:

A B C
Oval Window The membrane is attached to the stapes. Spreads the vibration of ear ossicles to the inner ear.
Eustachian Tube Connects the middle ear and pharynx. Balance the pressure on either side of the tympanum.
Tympanum A thin circular membrane that separates the middle ear from the external ear. Vibrates in resonance with sound waves.

Question 15.
Observe the illustration and answer the questions.
Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium Q15
(a) Identify the part indicated as X? Which is the fluid present in this part? (1)
(b) Write the name of the parts Y and Z. (1)
(c) Is the same type of impulses pass through Y and Z. Why? (1)
Answer:
(a) X = Central canal, Cerebrospinal fluid.
(b) Y = Dorsal root, Z = Ventral root.
(c) No, the Y (dorsal root) carries sensory impulses and the Z (ventral root) carries motor impulses.

Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium

Question 16.
Information regarding plant hormones is given in the box. Choose the appropriate ones and complete the illustration. (3)
Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium Q16
Answer:
(i) Ethylene
(ii) Auxine
(iii) Gibberellin
(iv) Break down of stored food to facilitate germination.
(v) Abscicic acid.
(vi) Cell differentiation.

Question 17.
Observe the illustration related to protein synthesis and answer the questions.
Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium Q17
(a) Identify the parts indicated as X and Y. (1)
(b) What is the role of X in this process? (1)
(c) What are the processes occur in part indicated as Y? (1)
Answer:
(a) X = mRNA, Y = Ribosome.
(b) The X, (mRNA) carries information for protein synthesis from DNA to the ribosomes.
(c) Protein Synthesis.

Question 18.
Analyze the information given in the box and answer the questions.

Fatty Liver, Malaria, Stroke, Sickle Cell Anaemia, Hepatitis

(a) Which are the lifestyle diseases? (1)
(b) Write any four healthy habits that should be adopted to prevent lifestyle diseases. (2)
Answer:
(a) Fatty liver, Stroke
(b) Avoid the use of food containing high fat & salt.
Do regular exercise.
Take steps to minimize mental stress.
Avoid bad habits like smoking, consumption of alcohol, drug abuse, etc.

Question 19.
Analyze the illustration regarding the test samples in DNA fingerprinting and answer the questions.
Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium Q19
(a) What conclusion can be drawn from the sample examination? (1)
(b) What is the basis of the technology of DNA fingerprinting? (1)
(c) Write two other uses of this technology. (1)
Answer:
(a) The arrangement of nucleotides of suspect 2 is similar to the DNA sample collected from the scene of the crime. Suspect 2 is the real culprit.
(b) The arrangement of nucleotides in the DNA of each person differs. This finding led to DNA testing.
(c) To identify real parents in the case of parental dispute. To find out the hereditary characteristics.

Question 20.
The stages of chemical evolution are given below. Arrange them in the sequential order. (3)
(a) Formation of complex organic molecules.
(b) Formation of the atmosphere of primitive earth.
(c) Formation of a simple organic molecule.
(d) Formation of oceans.
(e) Primitive cell.
(f) Nucleic acids, lipid layer.
Answer:
(b) Formation of the atmosphere of primitive earth.
(d) Formation of oceans.
(c) Formation of a simple organic molecule.
(a) Formation of complex organic molecules.
(f) Nucleic acids, lipid layer.
(e) Primitive cell.

Answer any 2 from Qn. no. 21 to 23. Each carries 4 scores. (2 × 4 = 8)

Question 21.
Observe the illustration and answer the following questions.
Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium Q21
(a) Identify the defense mechanism mentioned above. (1)
(b) Which are the white blood cells participate in this process? (1)
(c) How pathogens are destroyed by this process? (2)
Answer:
(a) Phagocytosis.
(b) Monocytes, Neutrophils.
(c) The pathogens are degenerated and destroyed by the enzymes in the lysosome.

Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium

Question 22.
Name the hormones given below, analyze them, and answer the questions.

Oxytocin, Somatotropin, Inhibitory Hormones, Vasopressin, Prolactin, Releasing Hormones, Melatonin

(a) Which are the hormones secreted by the pituitary gland? (1)
(b) Name any one hormone that is stored in the posterior lobe of the pituitary gland and write its function. (1)
(c) Which are the hormones secreted by the hypothalamus that control the pituitary gland? (1)
(d) How do these hormones regulate the function of the pituitary gland? (1)
Answer:
(a) Somatotropin, Prolactin.
(b) Oxytocin – facilitates childbirth by stimulating the contraction of smooth muscles in the uterine wall and also facilitates lactation.
(b) Vasopressin, helps in the reabsorption of water in the kidney. (any 1)
(c) Releasing hormone, Inhibitory hormone.
(d) Releasing hormone stimulates the anterior lobe of the pituitary gland and secretes tropic hormones. Inhibitory hormone inhibits the production of tropic hormones.

Question 23.
Redraw the diagram and answer the questions.
Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium Q23
For redrawing. (1)
(a) Identify and label the parts.
(i) Transmits impulses to the visual center in the brain. (1)
(ii) The point of maximum visual clarity. (1)
(b) How do the fluids labelled as X, and Y differ in their functions? (1)
Answer:
Kerala SSLC Biology Board Model Paper March 2023 with Answers English Medium Q23.1
(b) X-Aqueous humor supplies nutrients and oxygen to the cornea and lens.
Y-Vitreous humor helps to maintain the shape of the eyeball.

Leave a Comment