Kerala Syllabus Class 10 Biology Model Question Paper Set 3

Reviewing solved Biology Question Paper Class 10 Kerala Syllabus Set 3 English Medium helps in understanding answer patterns.

Biology Class 10 Kerala Syllabus Model Question Paper Set 3

Time: 1½ Hours
Score: 40 Marks

Instructions:

  • First 15 minutes is given as cool off time.
  • This time is to be used for reading and understanding the questions.
  • Answer the questions based on instructions.
  • Answer the questions according to the score and time.

I. Answer any five questions from Q. No. 1 to 6. Each carries one score.

Question 1.
Blood group without antibody
a. A
b. AB
c. O
d. B
Answer:
AB

Question 2.
In Mendel’s experiments which are the alleles used to represent tall and round seeds?
a. TtRR
b. TTRr
c. TTRR
d. TtRr
Answer:
TTRR

Kerala Syllabus Class 10 Biology Model Question Paper Set 3

Question 3.
The scientists who recreated the atmosphere of premitive earth.
a. Oparin – Haldane
b. Lamarck – Jenner
c. Stanley Miller – Harold Urey
Answer:
c. Stanley Miller – Harold Urey

Question 4.
Which bone in the middle ear is attached to the tympanum?
a. Stapes
b. Malleus
c. Incus
Answer:
b. Malleus

Question 5.
The hormone that stimulates break down of stored food to facilitate germination
a. Cytokinin
b. Ethylene
c. Gibberellin
d. Auxin
Answer:
c. Gibberellin

Question 6.
Fill the blanks according to the word pair
a. Civet cat – Civetone
b. …………… – bombikol
Answer:
b. Female silkworm moth

II. Answer any six questions from Q. No. 7 to 13. Each carries two score.

Question 7.
Explain how diseases occur without germs.
Answer:
Genetic, occupational, lifestyle and Deficiency of nutrients.

Question 8.
What is the cause of parkinson’s?
Answer:
Distruction of specialised ganglions in the brain, production of dopamine, a neuro transmitter in the brain gets reduced.

Question 9.
How many types of nerve cells are classified on the basis of direction of impulses? Which are they?
Answer:
Classified into two.
a. Sensory neurons
b. Motor neurons

Question 10.
How does smoking affect the functions of the heart?
Answer:
Hypertension, Loss of elasticity of arteries, Decrease in functional efficiency.

Question 11.
Identify the picture and write down its use.
Kerala Syllabus Class 10 Biology Model Question Paper Set 3 Img 1
Answer:
Stethoscope – Used to check the heart beat and heart sound.

Kerala Syllabus Class 10 Biology Model Question Paper Set 3

Question 12.
Complete the table.

Specialization Related area
(a) Treatment of heart
Ophthalmology (b)
Neurology (c)
(d) Cancer treatment

Answer:
a. Cardiology
b. Treatment of eye
c. Treatment of nerve diseases
d. Oncology

Question 13.
Find the odd one and justify the answer.
ECG, BCG, EEG, MRI
Answer:
BCG. This is a vaccination given to the children.

III. Answer any five questions from Q. No. 14 to 20. Each carries three score.

Question 14.
Match the diseases and causative agents.

Diseases
• Leptospirosis
• Diphtheria
• Malaria
• Nipah
Causative agents
• Virus
• Bacteria
• Fungus
• Protozoa

Answer:
Leptospirosis – Bacteria
Diphtheria – Bacteria
Malaria – Protozoa
Nipah – Virus

Question 15.
What is the main functions of myelin sheath?
Answer:
To provide nutrients and oxygen to the axon, accelerate impulses, act as an electric insulator and protect the axon from external shocks.

Question 16.
Fill the blanks

Rod cell Cone cell
Pigment Rodopsin (a)
Shape Shape of stick (b)
Function (c) Gives colour vision

Answer:
a. Photopsin
b. Cone shape
c. Vision in dim light.

Question 17.
Which are the organs affected by TB?
Answer:
TB mainly affects the lungs. It also affects the kidneys, bones, joints, brain etc.

Question 18.
‘Everyone cannot receive blood from all blood groups.’ Comment on the statement.
Answer:
When a foreign antigen reaches one’s blood, it stumulates the defense mechanism. On receiving unmatching blood, the antigen present in the donor’s blood and the antibody present in the recipient’s blood will react with each other and form a blood clot. Hence, everyone cannot receive blood from all blood groups.

Kerala Syllabus Class 10 Biology Model Question Paper Set 3

Question 19.
Complete the picturisation. What does it indicate?
Kerala Syllabus Class 10 Biology Model Question Paper Set 3 Img 2
Answer:
Arrangement of nucleotide in a DNA molecule.
Kerala Syllabus Class 10 Biology Model Question Paper Set 3 Img 3

Question 20.
What are the evidences provided by fossils?
Answer:

  • Primitive fossils have simple structure.
  • Recently formed fossils have complex structure.
  • Certain fossils are connecting links. between different species.

Answer any two questions from Q. No. 21 to 23. Each carries four score.

Question 21.
Complete the flow chart.
Kerala Syllabus Class 10 Biology Model Question Paper Set 3 Img 4
Answer:
a. Central nervous system
b. Peripheral nervous system
c. Spinal cord
d. Spinal nerves

Question 22.
Which are the hormomes that regulates blood sugar level? Explain their activity.
Answer:
Insulin, glucagon
Insulin:
→ Cellular uptake of glucose molecules.
→ Converts glucose into glycogen in the liver and muscles.

Glucagon:
→ Converts the glycogen stored in the liver to glucose.
→ Synthesizes glucose from amino acids.

Kerala Syllabus Class 10 Biology Model Question Paper Set 3

Question 23.
Copy the picture and label according to indicators.
a. Part which helps in hearing.
b. Part which maintains body balance.
c. The nerve that carries impulses to cerebellum.
Kerala Syllabus Class 10 Biology Model Question Paper Set 3 Img 5
Answer:
Kerala Syllabus Class 10 Biology Model Question Paper Set 3 Img 6

Leave a Comment