Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium

Students can read Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium and Kerala SSLC Biology Previous Year Question Papers with Answers helps you to score more marks in your examinations.

Kerala Syllabus Class 10 Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium

Time: 1½ Hours
Total Score: 40

Instructions:

  • 20 minutes is given as cool oft time.
  • Use cool-off time to read the questions and plan your answers.
  • Attempt the questions according to the instructions.
  • Keep in mind, the score and time while answering the questions.
  • The maximum score for questions from 1 to 36 will be 40.

1 score for each question from 1 to 10.

Question 1.
Complete the illustration according to the Model. (1)
Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium Q1
Answer:
Deoxyribose Sugar

Question 2.
The blood group without antibodies is: (1)
(a) A
(b) B
(c) AB
(d) O
Answer:
(c) AB

Question 3.
Identify the part of the brain which helps to maintain homeostasis. (1)
(a) Cerebrum
(b) Thalamus
(c) Medulla oblongata
(d) Hypothalamus
Answer:
(c) Hypothalamus

Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium

Question 4.
Choose the correct pair. (1)
(a) Prolactin: Production of milk
(b) Aldosterone: Promotes growth
(c) Cortisol: Salt-water balance
(d) Melatonin: Maintains blood pressure
Answer:
(a) Prolactin: Production of Milk

Question 5.
The protein produced through genetic engineering which is used against viral diseases: (1)
(a) Insulin
(b) Interferons
(c) Endorphin
(d) Somatotropin
Answer:
(b) Interferons

Question 6.
Identify the word pair relation and fill in the blank. (1)
Genetic Scissors: Restriction Endonuclease
Genetic Glue: _____________
Answer:
Genetic Glue: Ligase

Question 7.
Which of the following statements is true about the yellow spot? (1)
(a) There is no vision at this point.
(b) Photoreceptors are absent here.
(c) The optic nerve begins from this point.
(d) This is the point of maximum visual clarity.
Answer:
(d) This is the point of maximum visual clarity.

Question 8.
Which is known as youth hormone. (1)
(a) Adrenaline
(b) Thymosin
(c) Aldosterone
(d) Testosterone
Answer:
(b) Thymosin

Question 9.
Identify the protozoal disease. (1)
(a) Malaria
(b) AIDS
(c) Rat fever
(d) Nipah
Answer:
(a) Malaria

Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium

Question 10.
Which organism belongs to cercopithecoidea? (1)
(a) Gorilla
(b) Gibbon
(c) Monkey
(d) Chimpanzee
Answer:
(c) Monkey

2 scores for each question from 11 to 22.

Question 11.
Skin is considered as the safety shield of the body. Why? (2)
Answer:
The outer epidermis of the skin contains a protein called keratin, which prevents germs from entering it. Sebum, produced by the sebaceous glands, makes skin oily and waterproof. Sweat, produced by the sweat glands, contains disinfectants to destroy germs. Skin also contains useful bacteria, which indirectly prevent germs.

Question 12.
Correct mistakes if any in the underlined part of given statements. (2)
(a) Substances responsible for taste should dissolve in mucus to stimulate the chemoreceptors.
(b) The cochlea contains specialized sensory hair cells concerned with hearing.
(c) Colour blindness is a condition caused by a defect in the cone cells.
(d) The cluster of photoreceptors of a housefly is the eye spot.
Answer:
(a) Saliva
(d) Ommatidia

Question 13.
What is the role of mRNA and tRNA in protein synthesis? (2)
Answer:

  • mRNA carries information from DNA to ribosomes.
  • tRNA carries various amino acids to ribosomes.

Question 14.
Complete the following table appropriately. (2)

Symptoms Causes Disease
(i) Production of dopamine in the brain gets reduced. (iii)
Loss of memory and inability to do routine work. (ii) (iv)

Answer:
(i) Loss of body balance. Tremor in muscles, flow of saliva.
(ii) Continuous degeneration of neurons due to accumulating an insoluble protein.
(iii) Parkinson’s
(iv) Alzheimer’s

Question 15.
We withdraw our hands when accidentally touch a sharp object. (2)
(a) What kind of response is mentioned here?
(b) Name two types of such responses.
Answer:
(a) Reflex Action
(b) Cerebral Reflex, Spinal Reflex

Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium

Question 16.
An illustration related to chemical evolution is given below. Complete it appropriately. (2)
Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium Q16
Answer:
(i) Nitrogen Bases, Amino Acids, Fatty Acids
(ii) Nucleotide, Protein, Lipids
(iii) Primitive Cells

Question 17.
Name the secretions that defend pathogens in the following body parts. (2)
(a) Ear
(b) Stomach
(c) Trachea
(d) Urinary tract
Answer:
(a) Ear – Ear Wax
(b) Stomach – Hydrochloric Acid
(c) Trachea – Mucus
(d) Urinary Tract – Lysozyme

Question 18.
Complete Column B of the given table using the suitable functions given in the box. (2)

A. Plant Hormones B. Functions
(a) Gibberellin (i) _________________
(b) Auxin (ii) _________________
(c) Abscisic acid (iii) _________________
(d) Abscisic acid and Ethylene (iv) _________________
  • Dropping of leaves and fruits
  • Sprouting of leaves
  • Fruit Formation
  • Dormancy of Embryo

Answer:

A. Plant Hormones B. Functions
(a) Gibberellin (i) Sprouting of Leaves
(b) Auxin (ii) Fruit Formation
(c) Abscisic Acid (iii) Dormancy of Embryo
(d) Abscisic Acid and Ethylene (iv) Dropping of Leaves and Fruits

Question 19.
Write any two uses of DNA fingerprinting technology. (2)
Answer:

  • To find out hereditary characteristics.
  • To identify real parents in the case of parental dispute.
  • To identify persons found after a long period of missing due to war or natural calamities.
  • To find the real culprit to prove murder, robbery, etc.

Question 20.
Complete the table including the name of endocrine glands and their hormones responsible for the balance of Calcium levels in blood. (2)

Calcium Level in Blood Hormone Gland
(a) Increase (i) (ii)
(b) Decreases (iii) (iv)

Answer:

Calcium Level in Blood Hormone Gland
(a) Increase (i) Calcitonin (ii) Thyroid
(b) Decreases (iii) Parathormone (iv) Parathyroid

Question 21.
Observe the picture and answer the questions given below.
Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium Q21
(a) Identify the photoreceptor.
(b) Name the pigment present in this receptor.
(c) Write the function of this pigment.
(d) Name the eye defect caused due to the deficiency of this pigment.
Answer:
(a) Rod Cell
(b) Rhodopsin
(c) Vision under dim light
(d) The deficiency of Vitamin A causes Night blindness

Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium

Question 22.
Analyze the illustration and answer the questions.
Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium Q22
(a) Fill up (i) and (ii). (1)
(b) The chromosome of the father determines the sex of the child. Explain. (1)
Answer:
(a) (i) XX
(ii) XY
(b) The XY chromosomes of the father determine whether the child is male or female. The sex chromosomes of females are XX and males are XY. If the X chromosome in a male unites with the X chromosome in a female the offspring will be female (XX) and if the Y chromosome in a male unites with the X chromosome in a female, the offspring will be male (XY).

3 scores for each question from 23 to 32.

Question 23.
Observe the illustration and answer the questions.
Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium Q23
(a) Identify the illustration. (1)
(b) What do A and B indicate? (1)
(c) Name the type of ‘B’ found only in DNA molecules. (1)
Answer:
(a) Nucleotide
(b) A: Sugar Molecule
B: Nitrogen Base
(c) Thymine

Question 24.
Read the statement and answer the questions.
‘Cancer is caused by the uncontrolled division of cells’.
(a) What is the reason for the uncontrolled division of cells? (1)
(b) Write any two factors causing cancer. (1)
(c) Suggest any two measures that reduce the chance of cancer. (1)
Answer:
(a) When the cell division mechanism fails, the normal cells get transformed into cancerous cells.
(b) Environmental factors, smoking, radiation, viruses, hereditary factors, etc.
(c) Avoid bad habits like consumption of alcohol, drug abuse; smoking, eat healthy food. Do exercise regularly, and maintain a healthy lifestyle.

Question 25.
Complete the following illustration using the appropriate statements given in the box. (2)
Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium Q25

  • Maintain equilibrium of the body Cerebellum.
  • Evoke sensation.
  • Centre of thought, intelligence, memory, and imagination.
  • Thalamus.
  • Analyses impulses from various parts of the body and sends to the cerebrum.

Answer:
(i) Cerebellum.
(ii) Maintain the equilibrium of the body.
(iii) Thalamus.
(iv) Centre of thought, intelligence, memory, and imagination.
(v) Evoke sensation.
(vi) Analyses impulses from various parts of the body and sends them to the cerebrum.

Question 26.
Analyse the given table and arrange Columns B and C according to Column A. (3)

A B C
Acromegaly Increased production of somatotropin during the growth phase. Overgrowth on the neck.
Cretinism Excessive production of somatotropin after growth phase. Excessive growth of the body.
Gigantism Decreased production of thyroxine during infancy. Overgrowth of bones on the face, jaws, and fingers.
Excessive production of thyroxine. Physical and mental growth retardation in children.

Answer:

A B C
Acromegaly Excessive production of somatotropin after growth phase. Overgrowth of bones on the face, jaws, and fingers.
Cretinism Decreased production of thyroxine during infancy. Physical and mental growth retardation in children.
Gigantism Increased production of somatotropin during the growth phase. Excessive growth of the body.

Question 27.
Complete the flow chart related to hearing by adding missing terms. (3)
Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium Q27
Answer:
(i) Auditory canal
(ii) Eardrum
(iii) Ear ossicles
(iv) Cochlea
(v) Auditory nerve
(vi) Cerebrum

Question 28.
AIDS is a dreadful disease caused by HIV.
(a) Which cells in the human body are affected by HIV? (1)
(b) Write any two ways by which HIV is transmitted. (2)
Answer:
(a) Lymphocytes
(b) Through sexual contact with HIV infected person.
From HIV-infected mother to fetus.
By sharing needles and syringes contaminated with HIV components.
Through the reception of blood and organs contaminated with HIV.

Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium

Question 29.
Processes in the sense of sight are given below. Arrange them in sequential order. (3)

  • Sense of sight.
  • The lens focuses the light rays into the retina.
  • The cornea refracts light into the eye.
  • Impulse is transmitted through the optic nerve to the cerebrum.
  • Photosensory cells on the retina are stimulated.
  • Light enters through the pupil and falls on the lens.

Answer:

  • The cornea refracts light to the eye.
  • Light enters through the pupil and falls on the lens.
  • The lens focuses on the light rays to the retina.
  • Photosensory cells in the retina are stimulated.
  • Impulse is transmitted through the optic nerve to the cerebrum.
  • Sense of light.

Question 30.
Observe the News given below and answer the questions.
Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium Q30
(a) What are vaccines? (1)
(b) Write any two components used in vaccines. (1)
(c) Name any two vaccines. (1)
Answer:
(a) Vaccines are substances, given in advance to prevent certain diseases they are used for artificial immunization.
(b) Dead, inactive, alive but neutralized germs, components of cellular parts of pathogens are used as vaccines.
(c) BCG, OPV, Pentavalent, MMR, TT.

Question 31.
Analyze the illustration and answer the questions.
Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium Q31
(a) Fill up (i). (1)
(b) How does Natural Selection lead to the origin of new species? (2)
Answer:
(i) Struggle for existence.
(ii) When overproduction of organisms occurs, they compete for food, space, mates, and other limited resources (struggle for existence). In this struggle, only organisms with favorable variations survive in that nature. Over a long period, favorable variations accumulate, resulting in the formation of new species. (Natural selection).

Question 32.
Analyze the illustration and answer the questions given below:
Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium Q32
(a) Identify the process illustrated here. (1)
(b) Name two white blood cells performing this function. (1)
(c) What is the importance of this process? (1)
Answer:
(a) Phagocytosis.
(b) Monocytes and neutrophils.
(c) Engulfing and destroying germs.

4 scores for each question from 33 to 36.

Question 33.
Observe the figure and answer the questions.
Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium Q33
(a) Identify the cell. (1)
(b) Name the parts labeled A and B. (2)
(c) Write down the function of C. (1)
Answer:
(a) Neuron
(b) A: Dendron
B: Axon
Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium Q33.1
(c) Secretes neurotransmitters, which stimulate the adjacent dendrite or cell and new electric impulses are generated.

Question 34.
Observe the illustration and answer the questions.
Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium Q34
(a) Identify (i) and (ii). (1)
(b) Write two functions of (ii). (2)
(c) Name the condition resulting from the deficiency of (ii). (1)
Answer:
(a) (i) beta cells
(ii) Insulin
(b) It accelerates the process of glucose intake by the cells and the conversion of the excess glucose into glycogen.
(c) Diabetes.

Question 35.
‘BCG is the vaccine used against this disease’.
(a) Which disease is mentioned here? (1)
(b) How is this disease transmitted from one person to another? (1)
(c) Name the bacteria causing this disease. (1)
(d) Write any two organs affected by this disease. (1)
Answer:
(a) Tuberculosis.
(b) When the patient speaks, coughs, or sneezes, the pathogens spread into the air, and thereby to others.
(c) Mycobacterium tuberculosis.
(d) Lugs, kidneys, bones, joints, brain.

Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium

Question 36.
Redraw the figure. Identify, name, and label the following parts.
Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium Q36
Redrawing diagram. (1)
(a) The projected transparent anterior part of the sclera. (1)
(b) The aperture is seen at the center of the iris. (1)
(c) The nerve that transmits impulses to the brain. (1)
Answer:
Kerala SSLC Biology Question Paper March 2021 with Answers English Medium Q36.1

Leave a Comment