Reviewing solved Biology Question Paper Class 10 Kerala Syllabus Set 1 English Medium helps in understanding answer patterns.
Biology Class 10 Kerala Syllabus Model Question Paper Set 1
Time: 1½ Hours
Score: 40 Marks
Instructions:
- First 15 minutes is given as cool off time.
- This time is to be used for reading and understanding the questions.
- Answer the questions based on instructions.
- Answer the questions according to the score and time.
I Answer any five questions from Q. No. 1 to 6. Each carries one score.
Question 1.
Identify the word pair and fill in the blanks.
a. Branch of axon : axonite
b. ………. : dendrite
Answer:
Branches of dendron
Question 2.
Identify the viral disease from the box.
Rat fever, Ringworm, Nipah, Diphtheria
Answer:
Nipah
Question 3.
Which is the part of central nervous system?
a. spinal cord
b. spinal nerves
c. cranial nerves
Answer:
Spinal cord
Question 4.
The pathway of reflex action is given below. Fill in the missing part.
stimulus → receptor → …………. interneuron →………→ related muscle
Answer:
Sensory neuron, motor neuron
Question 5.
The gland which is known as biological clock?
a. adrenal gland
b. thymus gland
c. pineal gland
Answer:
Pineal gland
Question 6.
The scientist who pointed that scarcity of food, diseases and starvation would lead to the struggle for existence.
a. Hugo de Vries
b. Darwin
c. Robert Malthus
d. Stanley Miller
Answer:
Robert Malthus
II. Answer any six questions from Q. No. 7 to 13. Each carries two score.
Question 7.
Complete the picturisation.
Answer:
a. tt b. Tt.
Question 8.
Which are the cells present in Islets of langerhans? Name the hormones produced them.
Answer:
Alpha cell and beta cell insulin, glucagon
Question 9.
From the given symptoms identify the disease and write down its causes. Epilepsy due to continuous muscular contraction, frothy discharge from the mouth, clenching of the teeth following which the patient falls unconscious.
Answer:
Epilepsy. Continuous and irregular flow of electric charges in the brain.
Question 10.
Fill in the table.
Blood groups | Antigens | Antibodies |
A | A | (a) …. |
B | (b) …. |
a |
AB | (c) …. |
Nil |
O | (d) …. |
a and b |
Answer:
(a) b
(b) B
(c) A and B
(d) Nil
Question 11.
Which are the four bases present in DNA?
Answer:
Adenine, guanine, thymine, cytosine.
Question 12.
Name some lifestyle diseases.
Answer:
Heart attack, Fatty liver, Hypertension, Stroke, Diabetes.
Question 13.
Weight loss, fatigue, persisting cough…. these are the symptoms of which disease? What is the causative organism?
Answer:
Tuberculosis, Mycobacterium tuberculosis.
III. Answer any five questions from Q. No. 14 to 20. Each carries three score.
Question 14.
Give suitable titles to the following actions.
a. Urinary bladder contracts.
b. Heartbeat increases.
c. Production of saliva increases.
d. Glycogen is converted to glucose.
Answer:
Sympathetic system | Parasympa- thetic system |
Heart beat increases | Urinary bladder contracts |
Glycogen is converted to glucose | Production of saliva increases |
Question 15.
Identify the given picture. Describe how smoking affects this organ.
Answer:
Organ is lungs.
Question 16.
Given below is the steps of protein synthesis. Fill in the blanks.
1. a. mRNA is forms from DNA.
b. ………………………
c. mRNA reaches ribosomes.
d. tRNA brings different kinds of amino acids to ribosome.
e. …………………………….
2. Which cell organelle is helps to protein synthesis?
Answer:
1. b. mRNA reaches outside the nucleus.
e. Based on the information of mRNA, protein is synthesized by adding amino acids.
2. Ribosome
Question 17.
1. Logo of which project is given below?
2. What is gene mapping?
Answer:
1. Human genome project.
2. Helps to identify the location of a gene in the DNA responsible for a particular trait.
Question 18.
Write down the evolution of human being based on the development of the brain.
a. Homo erectus
b. Homo habilis
c. Ardipithecus ramidus
d. Homo sapiens
f. Homo neanderthalensis
e. Australopithecus afarensis
Answer:
Ardipithecus ramidus
Australopithecus afarensis
Homo habilis
Homo erectus
Homo neanderthalensis
Homo sapiens
Question 19.
Name the fluid which is present within the inner membranes of meninges and the ventricles of brain. What is its function?
Answer:
Cerebrospinal fluid.
To provide nutrients and oxygen to the tissues of the brain, regulate the pressure inside the brain and to protect the brain. from injuries.
Question 20.
What is DNA profiling? What are its possibilities?
Answer:
The technology of testing the arrangement of nucleotides is DNA profiling.
DNA finger printing is helpful to find out hereditary characteristics, to identify the real parents in cases of parental dispute and to identify persons found after long periods of missing due to natural calamities or wars.
IV. Answer any two questions from Q. No. 21 to 23. Each carries four score.
Question 21.
What is blood transfusion? What are the precautions to be taken for it?
Answer:
The transfer of blood from one person to another is called blood transfusion.
a. People in the age group 18-60 can donate blood.
b. Blood donation can be done once in three months.
c. Pregnant women and breast feeding mothers should not donate blood.
d. Persons with communicable diseases should not donate blood.
Question 22.
Copy the picture and label the parts according to the indicators.
Indicators
a. The part which the optic nerve begins.
b. Part where photoreceptors are seen.
c. The layer which covers and protects the front part of eye except the cornea.
Answer:
c. Conjunctiva
Question 23.
What is antibiotics? Who invented it first? What are the side effects of the continuous use of antibiotics?
Answer:
- Medicines that are extracted from microorganisms like bacteria, fungi etc. and used to destroy bacteria are called antibiotics.
- It was Alexander Fleming who first discovered antibiotics.
- Regular use develops immunity in pathogens against antibiotics.
- Destroys useful bacteria in the body.
- Reduces the quantity of some vitamins in the body.