Six Dots Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus

Parents often use SCERT Kerala Syllabus 6th Standard English Textbook Solutions Unit 3 Chapter 1 Six Dots Textual Questions and Answers Activities Notes Pdf Download to assist their kids with homework.

Class 6 English Six Dots Activities Question Answer

Six Dots Class 6 Questions and Answers

6th Standard English Unit 3 Question Answer

Six Dots Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus 1
“It is not the differences that divide us. It is our inability to recognize, accept and celebrate those differences.” -Audre Lorde
“നമ്മെ വിഭജിക്കുന്നത് വ്യത്യാസങ്ങളല്ല. ആ വ്യത്യാസങ്ങളെ തിരിച്ചറിയാനും അംഗീകരിക്കാനും ആഘോഷിക്കാനുമുള്ള നമ്മുടെ കഴിവില്ലായ്മയാണ്” -ഓഡ് ലോർഡ്

Look at the picture and answer the questions:
Six Dots Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus 2

Question 1.
What do these signs mean?
ഈ അടയാളങ്ങൾ എന്താണ് അർത്ഥമാക്കുന്നത്?
Answer:
These signs represent different types of disabilities. Each icon symbolizes a specific kind of impairment:
1 – A person with a cane: Visual impairment or blindness.
2 – An ear with sound waves and a slash: Hearing impairment or deafness.
3 – Two hands making a gesture: Speech or communication disability (Sign language).
4 – Aperson in a wheelchair: Physical or mobility impairment.

Question 2.
Why do you think these signs are important in public places?
പൊതുസ്ഥലങ്ങളിൽ ഈ അടയാളങ്ങൾ പ്രധാനമാണെന്ന് നിങ്ങൾ കരുതുന്നത് എന്തുകൊണ്ട്?
Answer:
These signs are important in public places because they help ensure accessibility, safety, and inclusion for people with disabilities.
വികലാംഗർക്ക് പ്രവേശനക്ഷമത, സുരക്ഷ, എന്നിവ ഉറപ്പാക്കാൻ സഹായിക്കുന്നതിനാൽ ഈ അടയാളങ്ങൾ പൊതു സ്ഥലങ്ങളിൽ പ്രധാനമാണ്.

(How do visually challenged people learn about the world around them? We are going to read the inspiring story of Louis Braille who changed the world of visually challenged people.)

കാഴ്ച വൈകല്യമുള്ള ആളുകൾ അവരുടെ ചുറ്റുമുള്ള ലോകത്തെ എങ്ങനെ മനസ്സിലാക്കും? കാഴ്ച വൈകല്യമുള്ളവരുടെ ലോകത്തെ മാറ്റിമറിച്ച് ലൂയിസ് ബ്രെയിലിന്റെ പ്രചോദനാത്മകമായ കഥയാണ് നമ്മൾ വായിക്കാൻ പോകുന്നത്)

Six Dots Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus

Six Dots Questions and Answers

Question 1.
What caused Louis to lose his sight?
ലൂയിക്ക് കാഴ്ച നഷ്ടപ്പെടാൻ കാരണമെന്താണ്?
Answer:
He had been playing with his Papa’s awl. It pierced his one eye. Then the infection spread to the other eyes and thus he lost his sight.
അവൻ തന്റെ പപ്പയുടെ തുകൽ തുന്നുന്ന സൂചി ഉപയോഗിച്ച് കളിക്കുകയായിരുന്നു. അത് അവന്റെ ഒരു കണ്ണിൽ തുളച്ചുകയറി. പിന്നീട് അണുബാധ മറ്റ് കണ്ണുകളിലേക്ക് പടർന്നു. അങ്ങനെ അവന് കാഴ്ച നഷ്ടട്ടു.

Question 2.
What sounds did Louis hear when he sat by the window?
ജനാലയ്ക്കരികിൽ ഇരിക്കുമ്പോൾ ലൂയി എന്ത് ശബ്ദങ്ങളാണ് കേട്ടത്?
Answer:
When he sat by the window Louis heard many sounds – the “clang bang, kish, kish” from Papa’s shop, the “swoosh-swish, swoosh-swish” of ladies going to the market; the “clamp, clamp, clamp, stomp” of soldiers marching and the angry dog’s “grrrrrr, ruff, rrrruff” from the neighbour’s house.
ജനാലയ്ക്കരികിൽ ഇരിക്കുമ്പോൾ ലൂയി നിരവധി ശബ്ദങ്ങൾ കേട്ടു. പപ്പയുടെ കടയിൽ നിന്ന് “ക്ലാങ് ബാംഗ്, കിഷ്, കിഷ് മാർക്കറ്റിലേക്ക് പോകുന്ന സ്ത്രീകളുടെ “സഷ് – സ്വിഷ്, സൃഷ് സ്വിഷ്” മാർച്ച് ചെയ്യുന്ന സൈനികരുടെ “ക്ലാമ്പ്, ക്ലാമ്പ്, ക്ലാമ്പ്, സ്റ്റാമ്പ്”, അയൽക്കാരന്റെ വീട്ടിൽ നിന്ന് കോപാകുലനായ നായയുടെ “ഗർർർർ, റഫ്, റഫ്” മുതലായ ശബ്ദങ്ങൾ.

Question 3.
How did Louis’ brother, sisters and Papa help him read?
ലൂയിയുടെ സഹോദരനും സഹോദരിമാരും പപ്പയും അവനെ വായിക്കാൻ എങ്ങനെ സഹായിച്ചു
Answer:
Louis’ brother taught him to whistle. When the sound echoed back, it warned him of things in his path. His sisters made a straw alphabet to feel and read. Papa made letters of the alphabet for him with leather strips or by pounding round-topped nails into boards.
ലൂയിയുടെ സഹോദരൻ അവനെ വിസിൽ അടിക്കാൻ പഠിപ്പിച്ചു. ശബ്ദം തിരികെ പ്രതിധ്വനിച്ച പ്പോൾ, അത് അവന്റെ വഴിയിൽ കാണുന്ന തടസ്സങ്ങളെക്കുറിച്ച് അവന് മുന്നറിയിപ്പ് നൽകി. അവന്റെ സഹോദരിമാർ തൊട്ട് അനുഭവിച്ച് വായിക്കാൻ ഒരു വൈക്കോൽ അക്ഷരമാല ഉണ്ടാക്കി. തുകൽ സ്ട്രിപ്പുകൾ ഉപയോഗിച്ചോ വൃത്താകൃതിയിലുള്ള ആണികൾ പലകകളിൽ അടിച്ചോ പപ്പ അവനു വേണ്ടി അക്ഷരമാലയിലെ അക്ഷരങ്ങൾ ഉണ്ടാക്കി.

Question 4.
How did Louis learn to experience the world around him without sight?
കാഴ്ചയില്ലാതെ ചുറ്റുമുള്ള ലോകത്തെ അനുഭവിക്കാൻ ലൂയി എങ്ങനെ പഠിച്ചു?
Answer:
Louis learned to experience the world around him without sight by listening and memorising things. He had a passion to read and write on his own and he worked hard without losing hope. കാഴ്ചയില്ലാതെ ചുറ്റുമുള്ള ലോകത്തെ അനുഭവിക്കാൻ ലൂയി കാര്യങ്ങൾ കേട്ടും മനഃപാഠമാക്കിയും പഠിച്ചു. സ്വന്തമായി വായിക്കാനും എഴുതാനും അദ്ദേഹത്തിന് അഭിനിവേശമുണ്ടായിരുന്നു. പ്രതീക്ഷ നഷ്ടപ്പെടാതെ അദ്ദേഹം കഠിനാധ്വാനം ചെയ്തു.

Question 5.
How did Louis initially learn to ‘read’ at the Royal School for the Blind?
റോയൽ സ്കൂൾ ഫോർ ദ് ബ്ലൈൻഡിൽ ലൂയി എങ്ങനെയാണ് തുടക്കത്തിൽ വായിക്കാൻ പഠിച്ചത്?
Answer:
Louis initially learned to ‘read’ at the Royal School for the Blind by tracing the raised letters on a board with his fingers. His fingers traced each letter just as he had done with the letters Papa had made for him at home.
റോയൽ സ്കൂൾ ഫോർ ദ് ബ്ലൈൻഡിൽ ലൂയി തുടക്കത്തിൽ വായിക്കാൻ പഠിച്ചത്. ഒരു ബോർഡിൽ ഉയർത്തിയ അക്ഷരങ്ങൾ വിരലുകൾ കൊണ്ട് ട്രേയ്സ് ചെയ്തുകൊണ്ടാണ്. പപ്പ വീട്ടിൽ ഉണ്ടാക്കിയ അക്ഷരങ്ങൾ പോലെ തന്നെ അദ്ദേഹത്തിന്റെ വിരലുകൾ ഓരോ അക്ഷരവും ട്രേയ്സ് ചെയ്തു.

Question 6.
What was the major challenge Louis faced at the Royal School for the Blind?
റോയൽ സ്കൂൾ ഫോർ ദ് ബ്ലൈൻഡിൽ ലൂയി നേരിട്ട് പ്രധാന വെല്ലുവിളി എന്തായിരുന്നു?
Answer:
The major challenge Louis faced at the Royal School for the Blind was that the board was long and the letters were too large. He had to turn the page after only a few sentences. The words were as large as his hand. A sentence took half a page.
റോയൽ സ്കൂൾ ഫോർ ദ് ബ്ലൈൻഡിൽ ലൂയി നേരിട്ട് പ്രധാന വെല്ലുവിളി ബോർഡ് നീളമുള്ളതും അക്ഷരങ്ങൾ വളരെ വലുതുമായിരുന്നു എന്നതാണ്. കുറച്ച് വാക്യങ്ങൾക്ക് ശേഷം അദ്ദേഹത്തിന് പേജ് മറിക്കേണ്ടി വന്നു. വാക്കുകൾ കൈ പോലെ വലുതായിരുന്നു. ഒരു വാക്യം തന്നെ ഏതാണ്ട് അരപേജ് എടുത്തു.

Six Dots Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus

Question 7.
What was peculiar about the French army captain’s code?
ഫ്രഞ്ച് ആർമി ക്യാപ്റ്റന്റെ കോഡിന്റെ പ്രത്യേകത എന്താണ്?
Answer:
The French army captain’s code was read by touch, not by sight. The matter is written with patterns of dots. Each pattern stands for a sound, such as “ou” or “ch”.
ഫ്രഞ്ച് ആർമി ക്യാപ്റ്റന്റെ കോഡ് കാഴ്ചയിലൂടെയല്ല സ്പർശനത്തിലൂടെയാണ് വായിക്കുന്നത്. അതിലെ കാര്യങ്ങൾ കൂത്തുകളുടെ പാറ്റേണുകൾ ഉപയോഗിച്ചാണ് എഴുതിയിരിക്കുന്നത്. ഓരോ പാറ്റേണും “ഔ”, അല്ലെങ്കിൽ “ച് ‘പോലുള്ള ഒരു ശബ്ദത്തെ സൂചിപ്പിക്കുന്നു.

Question 8.
How was the code different from the normal alphabet?
സാധാരണ അക്ഷരമാലയിൽ നിന്ന് കോഡ് എങ്ങനെ വ്യത്യസ്തമായിരുന്നു?
Answer:
The code was different from the normal alphabet because the code stood for sounds, not letters. കോഡ് സാധാരണ അക്ഷരമാലയിൽ നിന്ന് വ്യത്യസ്തമായിരുന്നു. കാരണം കോഡ് അക്ഷരങ്ങളെ യല്ല, ശബ്ദങ്ങളെയാണ് സൂചിപ്പിക്കുന്നത്.

Question 9.
What was special about the new code?
പുതിയ കോഡിന്റെ പ്രത്യേകത എന്താണ്?
Answer:
The new code used just dots, arranged in two columns, like dominoes. Each dot pattern stood for a letter of the alphabet.
പുതിയ കോഡിൽ ഡോമിനോകൾ പോലെ രണ്ട് നിരകളിലായി ക്രമീകരിച്ച ഡോട്ടുകൾ മാത്രമേ ഉപയോഗിച്ചിട്ടുള്ളൂ. ഓരോ ഡോട്ട് പാറ്റേണും അക്ഷരമാലയിലെ ഒരു അക്ഷരത്തെ സൂചിപ്പിക്കുന്നു.

Question 10.
How did the other students react to Louis’ new system?
ലൂയിയുടെ പുതിയ സംവിധാനത്തോടെ മറ്റ് വിദ്യാർത്ഥികൾ എങ്ങനെ പ്രതികരിച്ചു?
Answer:
The other students were happy with Louis’ new system. They said, “So easy. And so fast. We can read words and write letters like anyone else.”
ലൂയിയുടെ പുതിയ സംവിധാനത്തോടെ മറ്റ് വിദ്യാർത്ഥികൾ സന്തുഷ്ടരായിരുന്നു. അവർ പറഞ്ഞു, “വളരെ എളുപ്പമാണ്. വളരെ വേഗതയുള്ളതും, മറ്റാരെയും പോലെ ഞങ്ങൾക്ക് വാക്കുകൾ വായി ക്കാനും അക്ഷരങ്ങൾ എഴുതാനും കഴിയും.

Six Dots Activities

Six Dots Class 6 Question Answer – Activity 1

Read this sentence from the story:
The infection spread to my other eye, until I could see nothing at all. No trees, no sparrows. No faces. No loaves of bread.

a. What would be the thoughts that passed through Louis’ mind when he lost his eyesight?
Six Dots Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus 3
Answer:
Six Dots Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus 4

b. Write Louis’ thoughts in a paragraph.
I wonder how I …………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………..
Answer:
How can I read? I wonder how I can see the trees, the flowers, and the sparrows. How can I see the things I want to eat? How can I see my parents, siblings and my friends? How will I play with my friends? I shouldn’t have played with the awl. I should have. been more careful. I cannot see my parents.

Six Dots Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus

Class 6 English Six Dots Activities Pdf – Activity 2

2. At the School for the Blind, a guide led Louis to the school library. Discuss In groups how visually challenged children In your school can be guided to find their way. Write down the directions.
How can the visually challenged children be guided to find their way?
Six Dots Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus 5
Go straight from the gate. …………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………
Answer:
Six Dots Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus 5
Go straight from the gate. Take 30 steps and then you will reach the school. If you want to go to the library, come out of the class and turn left. Take 15 steps and then you reach the library. If you want go to the toilet, come out from the class room, and turn right. Walk 20 steps and then you will reach the toilet. Train your senses of hearing, touch and smell (technically they are called auditory, tactile and olfactory senses) to understand the things around you.

Six Dots Class 6 Questions and Answers Pdf – Activity 3

Read the following sentences from the story:
I’m sorry.
But I didn’t want people to feel sorry for me.
I’m is the short form for I am and didn’t means did not.
We join two words together and write them and say them as if they are just one word. One of the uses of the apostrophe (‘) is to replace the missing letter or letters in a word. Thus we have: don’t (do not); we’re (we are); they’re (they are); he’s (he is); it’s (it is), etc.
They are called contracted forms.
a. Now, let’s read the story again. Find out the sentences with contracted forms and write them in the space provided.
• …………………………………………………………………
• …………………………………………………………………
• …………………………………………………………………
Answer:
Some sentences from the story with contracted forms:
a) You’re are too careless, Louis.
b) I couldn’t keep them away.
c) You’re each holding a message, written with patterns of dots.
d) Why shouldn’t we spell words and write sentences like normal people?

b. Neenu is looking for words that can be contracted in the sentences given on p. 73. What are the words?
Neenu is looking for words that can be contracted in the following sentences. Can you help her find them, and write them below? One has been done for you.
• Tomorrow, they will go on holiday.
Tomorrow, they’ll go on holiday.
• As planned, we are going to the beach in the evening.
……………………………………………………………………………….
• The children were excited! They had never seen such a beautiful festival.
………………………………………………………………………………..
• I have always wanted to visit the backwaters.
………………………………………………………………………………..
• Where is the school located?
………………………………………………………………………………..
Answer:
• they’ll (already given)
• we’re
• They’d
• I’ve
• Where’s

Six Dots Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus

Class 6 English Six Dots Question Answer – Activity 4

Dr. Pignier introduced a new pattern of codes. Louis could read the message by touch. He felt excited. Imagine Louis is living in our times. He rang up his father at night. Write a possible telephonic conversation between Louis and his father.
Six Dots Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus 6
Answer:
Louis: Hello Dad, Good evening!
Father: Good evening, boy. It’s pretty late. What’s going on?
Louis: Dad, I just had to tell you something amazing!
Father: Something amazing? What’s it?
Louis I’m so excited, Dad. I’ve found out a new way to read.
Father: You’ve found a new way to read? What are you saying?
Louis: Yes, Dad. I’ve discovered a new way by which the blind can read.
Father: Are you joking, Louis?
Louis I’m not joking, Dad. I’m serious. My new code for reading is just six dots, arranged in
two columns, like dominoes. Each dot pattern stands a letter of the alphabet.
Father: Did you test your new cod with others who’re also visually impaired?
Louis: I did, dad, I did. They all could read easily with my new code. They all said it was easy and fast and they could read and write like normal people.
Father: Congrats boy! I knew that you’re a genius. Let me tell the news to your Mom and your siblings. They’ll be so proud of you. I’m proud of you, my son!
Louis: Thank you, Dad. Thank you very much! Good night!
Father: Good night, dear boy! Good night!

Std 6 English Six Dots Question Answer – Activity 5

Read the news report on p. 74. What does the report say?
Here is a news report that appeared in one of the leading dailies. Read it carefully.

a) What was the invention?
Answer:
The invention was the creation of a new alphabet to help visually challenged people. It is called Braille. It uses raised dots that can be felt by fingers.

b) Who invented it?
Answer:
It was invented by Louis Braille, a 15 year-old student at the Royal School for the Blind in Paris.

c) Where was it invented?
Answer:
It was invented at the Royal School for the Blind in Paris.

d) Why is it important?
Answer:
It is important because with the Braille system, even the visually challenged people can read and write like the normal people.

Six Dots Questions and Answers – Activity 6

Imagine you are going to visit Louis Braille. What would you ask him about his inspiration, challenges, and the influence of his invention? Write down a few questions to ask him.
Six Dots Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus 8
Answer:
• What was the inspiration behind your invention?
• How did your family and teachers support you in your efforts?
• You became world famous at the tender age of 15. What did you feel when you were honoured by the world?
• What are your future plans?
• What advice do you give to the youths of today?

Six Dots Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus

Class 6 English Six Dots Activities Pdf – Activity 7

a. Look at the invitation card below and identify the details.
Six Dots Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus 9
Answer:
Six Dots Questions and Answers Activities Notes Class 6 English Kerala Syllabus 10
b. Your School is arranging a programme to observe the birth anniversary of the famous scientist Dr.
C.V. Raman. Prepare an invitation card to inform the public about the event.
Answer:

CRESCENT PUBLIC SCHOOL, CHALAKUDY
20 October 2025

Our School is arranging a programme to observe the birth anniversary of the famous scientist Dr. C.V. Raman on 7 November 2025.
Time: 3 p.m.
Venue School Auditorium
The programme will Consist of a meeting and different Entertainment Programmes by the students. The programme will end by 7 pm.

You are very cordially invited to the programme.

Headmaster

Leave a Comment