Parents often use SCERT Kerala Syllabus 6th Standard English Textbook Solutions Unit 2 Chapter 1 The Boy Who Harnessed the Wind Textual Questions and Answers Activities Notes Pdf Download to assist their kids with homework.
Class 6 English The Boy Who Harnessed the Wind Activities Question Answer
The Boy Who Harnessed the Wind Class 6 Questions and Answers
6th Standard English Unit 2 Question Answer
“Believe in yourself and all that you are. Know there is something inside you that is greater than any obstacle.”
Christian D. Larson
“നിങ്ങളിലും നിങ്ങൾ ആരാണെന്നും വിശ്വസിക്കുക. ഏതൊരു തടസ്സത്തേക്കാളും വലുതായ എന്തോ ഒന്ന് നിങ്ങളുടെ ഉള്ളിലുണ്ടെന്ന് അറിയുക.”
– ക്രിസ്ത്യൻ ഡി. ലാർസൺ
Look at the picture and the news item and answer the questions:
Question 1.
For what did Vinisha Umashankar receive a standing ovation?
വിനിഷ് ഉമാശങ്കറിന് എന്തിനാണ് സ്റ്റാൻഡിങ് ഒവേഷൻ ലഭിച്ചത്?
Answer:
Vinisha Umashankar received a standing ovation for her passionate speech on climate action at the 2021 UN National Climate Change Conference.
2021 ലെ യുഎൻ ദേശീയ കാലാവസ്ഥാ വ്യതിയാന സമ്മേളനത്തിൽ കാലാവസ്ഥാ പ്രവർത്തന ത്തെക്കുറിച്ചുള്ള വികാരഭരിതമായ പ്രസംഗത്തിന് വിനിഷ് ഉമാശങ്കറിന് എഴുനേറ്റുനിന്നുള്ള കൈയ്യടി ലഭിച്ചു.
Question 2.
What did she invent at the age of 12?
12 വയസ്സിൽ അവൾ എന്താണ് കണ്ടുപിടിച്ചത്?
Answer:
At the age of 12 she invented a solar powered ironing cart to reduce pollution.
മലിനീകരണം കുറയ്ക്കുന്നതിനായി 12 വയസ്സുള്ളപ്പോൾ അവർ സൗരോർജ്ജത്തിൽ പ്രവർത്തിക്കുന്ന ഒരു ഇസ്തിരിപ്പെട്ടി കണ്ടുപിടിച്ചു.
Question 3.
Dou you believe anyone can be an inventor? Or do you need special skills?
ആർക്കും ഒരു കണ്ടുപിടുത്തക്കാരനാകാൻ കഴിയുമെന്ന് നിങ്ങൾ വിശ്വസിക്കുന്നുണ്ടോ? അതോ നിങ്ങൾക്ക് പ്രത്യേക കഴിവുകൾ ആവശ്യമുണ്ടോ?
Answer:
I think only those with special skills can be inventors. Not everyone can be an inventor. It needs curiosity, knowledge, hard work and determination.
പ്രത്യേക കഴിവുകളുള്ളവർക്കേ കണ്ടുപിടുത്തക്കാരാകാൻ കഴിയൂ എന്ന് ഞാൻ കരുതുന്നു. എല്ലാവർക്കും കണ്ടുപിടുത്തക്കാരാകാൻ കഴിയില്ല. അതിന് ജിജ്ഞാസ, അറിവ്, കഠിനാധ്വാനം, ദൃഢനിശ്ചയം എന്നിവ ആവശ്യമാണ്.
Question 4.
If you could invent something, what would it be?
നിങ്ങൾക്ക് എന്തെങ്കിലും കണ്ടുപിടിക്കാൻ കഴിയുമെങ്കിൽ, അത് എന്തായിരിക്കും?
Answer:
It would be a machine that would assist my brain to remember all the things I am taught in the class so that I can do well in the examinations and later in life.
ക്ലാസ്സിൽ പഠിപ്പിക്കുന്ന എല്ലാ കാര്യങ്ങളും ഓർത്തിരിക്കാൻ എന്നെ സഹായിക്കുന്ന ഒരു യന്ത്ര മായിരിക്കും അത്. അതുവഴി എനിക്ക് പരീക്ഷകളിലും പിന്നീടുള്ള ജീവിതത്തിലും നന്നായി കാര്യ ങ്ങൾ ചെയ്യാൻ കഴിയും.
Here is a story about a young boy who made an invention that saved his village from hunger.
തന്റെ ഗ്രാമത്തെ പട്ടിണിയിൽ നിന്ന് രക്ഷിച്ച ഒരു കണ്ടുപിടുത്തം നടത്തിയ ഒരു ചെറുപ്പക്കാരനെ ക്കുറിച്ചുള്ള കഥ ഇതാ.
The Boy Who Harnessed the Wind Questions and Answers
Question 1.
Why did the villagers go to bed early?
ഗ്രാമവാസികൾ നേരത്തെ ഉറങ്ങാൻ കിടന്നത് എന്തുകൊണ്ട്?
Answer:
The villagers went to bed early because they had no money to light their homes.
വീടുകളിൽ വിളക്കുകൾ കത്തിക്കാൻ പണമില്ലാത്തതിനാൽ ഗ്രാമവാസികൾ നേരത്തെ ഉറങ്ങാൻ കിടന്നു.
Question 2.
Why did William crack open old radios?
വില്യം പഴയ റേഡിയോകൾ തുറന്നത് എന്തുകൊണ്ട്?
Answer:
William cracked open old radios to find out to see the musicians and singers who were singing on the radio.
റേഡിയോയിൽ പാടുന്ന സംഗീതജ്ഞരെയും ഗായകരെയും കാണാനാണ് വില്യം പഴയ റേഡി യോകൾ തുറന്നത്.
Question 3.
What did William think when he saw trucks crossing the path?
ട്രക്കുകൾ പാതയിൽ ഓടുന്നത് കണ്ടപ്പോൾ വില്യം എന്താണ് ചിന്തിച്ചത്?
Answer:
When he saw trucks crossing the path he wondered how the engines made them go.
ട്രക്കുകൾ പാതയിൽ ഓടുന്നത് കണ്ടപ്പോൾ എഞ്ചിനുകൾ എങ്ങനെയാണ് അവയെ ഓടിക്കുന്നത് എന്ന് അയാൾ ചിന്തിച്ചു.
Question 4.
What did William’s father do to help the family survive?
കുടുംബത്തെ നിലനിർത്താൻ വില്യമിന്റെ പിതാവ് എന്താണ് ചെയ്തത്?
Answer:
To help the family survive, William’s father told his children that they could eat only one meal a day from that time.
കുടുംബത്തെ നിലനിർത്താൻ സഹായിക്കുന്നതിന്, അന്നുമുതൽ അവർക്ക് ഒരു ദിവസം ഒരു നേരം മാത്രമേ ഭക്ഷണം കഴിക്കാൻ കഴിയൂ എന്ന് വില്യമിന്റെ പിതാവ് തന്റെ കുട്ടികളോട് പറഞ്ഞു.
Question 5.
What did William learn from the science books in the library?
ലൈബ്രറിയിലെ ശാസ്ത്ര പുസ്തകങ്ങളിൽ നിന്ന് വില്യം എന്താണ് പഠിച്ചത്?
Answer:
From the science books in the library William learned how engines moved the big trucks and how radios pulled music from the sky.
ലൈബ്രറിയിലെ ശാസ്ത്ര പുസ്തകങ്ങളിൽ നിന്ന്, എഞ്ചിനുകൾ വലിയ ട്രക്കുകൾ എങ്ങനെ ചലി പ്പിക്കുന്നുവെന്നും റേഡിയോകൾ ആകാശത്ത് നിന്ന് സംഗീതം എങ്ങനെ വലിച്ചെടുക്കുന്നുവെന്നും വില്യം മനസ്സിലാക്കി.
Question 6.
What attracted William the most in the library?
ലൈബ്രറിയിൽ വില്യമിനെ ഏറ്റവും കൂടുതൽ ആകർഷിച്ചത് എന്താണ്?
Answer:
The thing that attracted William the most in the library was the picture of a machine taller than the tallest tree he had seen. It had huge blades like a fan. It looked like a giant pinwheel.
ലൈബ്രറിയിൽ വില്യമിനെ ഏറ്റവും കൂടുതൽ ആകർഷിച്ചത് അദ്ദേഹം കണ്ടിട്ടുള്ളതിൽ വച്ച് ഏറ്റവും ഉയരമുള്ള ഒരു യന്ത്രത്തിന്റെ ചിത്രമായിരുന്നു. അതിന് ഒരു ഫാനിന്റെ പോലുള്ള വലിയ ബ്ലേഡു കൾ ഉണ്ടായിരുന്നു. അത് ഒരു ഭീമൻ പിൻവീൽ പോലെ കാണപ്പെട്ടു.
Question 7.
Why did William think the windmill was more than just a machine?
കാറ്റാടിയന്ത്രം വെറുമൊരു യന്ത്രത്തേക്കാൾ കൂടുതലാണെന്ന് വില്യം കരുതിയത് എന്തുകൊണ്ട്?
Answer:
William thought the windmill was more than just a machine because it was a weapon to fight hunger. He had learned that it was a machine that produced electricity and pumped water.
വിശപ്പിനെതിരെ പോരാടാനുള്ള ഒരു ആയുധമായതിനാൽ കാറ്റാടിയന്ത്രം വെറുമൊരു യന്ത്രത്തേ ക്കാൾ കൂടുതലാണെന്ന് വില്യം കരുതി. വൈദ്യുതി ഉൽപ്പാദിപ്പിക്കുകയും വെള്ളം പമ്പ് ചെയ്യു കയും ചെയ്യുന്ന ഒരു യന്ത്രമാണിതെന്ന് അദ്ദേഹം മനസ്സിലാക്കിയിരുന്നു.
Question 8.
Why did William go to the junkyard?
വില്യം എന്തിനാണ് ജങ്ക്യാഡിലേക്ക് പോയത്?
Answer:
William went to the junkyard because it was a treasure house to him. There he found things that would help him realise his grand dream.
വില്യം ജങ്ക്യാഡിലേക്ക് പോയതിനു കാരണം അത് അദ്ദേഹത്തിന് ഒരു നിധിശേഖരമായിരുന്നു. തന്റെ മഹത്തായ സ്വപ്നം സാക്ഷാത്കരിക്കാൻ സഹായിക്കുന്ന പല കാര്യങ്ങൾ അവിടെ അദ്ദേഹം കണ്ടെത്തി.
Question 9.
What made the villagers think William was crazy?
ഗ്രാമീണർ വില്യം ഭ്രാന്തനാണെന്ന് കരുതാൻ കാരണമെന്ത്?
Answer:
The villagers thought William was crazy because they saw him carrying trash from the junkyard to his home. Only crazy people play with trash.
വില്യം ജങ്കാർഡിൽ നിന്ന് വീട്ടിലേക്ക് പലസാധനങ്ങൾ കൊണ്ടുപോകുന്നത് കണ്ടതിനാൽ ഗ്രാമീ ണർ വില്യം ഭ്രാന്തനാണെന്ന് കരുതി. ഭ്രാന്തന്മാർ മാത്രമേ മാലിന്യവുമായി കളിക്കൂ.
Question 10.
How did William create the tower for the windmill?
വില്യം എങ്ങനെയാണ് കാറ്റാടി യന്ത്രത്തിനായുളള ടവർ നിർമ്മിച്ചത്?
Answer:
William created the tower for the windmill by hammering the planks he and his friends had brought from the forest. They erected the tower and fixed the huge blades on the top.
കാട്ടിൽ നിന്ന് കൊണ്ടുവന്ന പലകകൾ അടുക്കിവച്ചാണ് വില്യം കാറ്റാടി യന്ത്രത്തിനായി ടവർ നിർമ്മിച്ചത്. അവർ ടവർ സ്ഥാപിക്കുകയും അതിനു മുകളിലുള്ള വലിയ ബ്ലേഡുകൾ ഉറപ്പിക്കു കയും ചെയ്തു.
Question 11.
When did the onlookers start cheering?
കാഴ്ച്ചക്കാർ എപ്പോഴാണ് ആർപ്പുവിളിക്കാൻ തുടങ്ങിയത്?
Answer:
The onlookers started cheering when they saw the bulb, powered by the windmill, glowing brightly.
കാറ്റാടിയന്ത്രം ഉപയോഗിച്ച് പ്രവർത്തിക്കുന്ന ബൾബ് തിളങ്ങുന്നത് കണ്ടപ്പോൾ കാഴ്ചക്കാർ ആർപ്പൂ വിളിക്കാൻ തുടങ്ങി.
Question 12.
Why did William think he had just begun?
താൻ കാര്യങ്ങൾ തുടങ്ങിയിട്ടേ ഉണ്ടെന്ന് വില്യം കരുതിയത് എന്തുകൊണ്ട്?
Answer:
William thought he had just begun because a more powerful windmill would work a pump which would water the fields. Creating food in his village where there was none would be a more wonderful magic than what he had heard in grandpa’s stories.
കൂടുതൽ ശക്തമായ കാറ്റാടിയന്ത്രം വയലുകൾക്ക് വെള്ളം നൽകുന്ന പമ്പ് പ്രവർത്തിപ്പിക്കുന്നതി നാൽ താൻ ഇപ്പോൾ കാര്യങ്ങൾ തുടങ്ങിയിട്ടേ ഉള്ളു എന്ന് വില്യം കരുതി. ഭക്ഷണം ഇല്ലാത്ത തന്റെ ഗ്രാമത്തിൽ ഭക്ഷണം ഉണ്ടാക്കുന്നത് മുത്തച്ഛന്റെ കഥകളിൽ കേട്ടതിനേക്കാൾ അത്ഭുതകര മായ ഒരു മാന്ത്രികതയായിരിക്കും.
The Boy Who Harnessed the Wind Activities
The Boy Who Harnessed the Wind Class 6 Question Answer – Activity 1
Read the notes given on p. 39 and see how you can make your community a better place.
1. Are you inspired by William’s story?
Read the following sentence from the story.
“I will make an electric wind,” William whispered to himself.
Now it’s your turn to make a difference in your community. What ideas can you contribute to make your community a better place using the
following hints?
• Village library
• Gardening project
• Village newsletter
• Waste management
Answer:
Let’s look at the example given – A Village Library
What can we do? | How will it help? |
• Build a small library in the village • Place a big box where villagers can donate books |
• Kids can enjoy reading fun stories and learn exciting new things. • Everyone can share their favourite books and ideas. |
Class 6 English The Boy Who Harnessed the Wind Activities Pdf – Activity 2
2. a. Some characters in the story are given below. What qualities in them attract you?
Answer:
Character | Qualities |
William | Benevolence, Curiosity, Inventive spirit, Hard work, Perseverance. |
William’s father | Loving, Supportive, sacrificing spirit. |
Gilbert & Geoffrey | Friendly, Supportive, Hard working |
b. Write a sentence about the characters.
William is …………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………..
Answer:
i) | William is a benevolent character who wants to do good for others. He is curious with an inventive spirit. He is ready for hard work and has perseverance. |
ii) | William’s father: He is a loving father. He is supportive of his son’s efforts. He is frugal and that is why he tells his children that they can now eat only one meal a day as there is a shortage of food. He makes a big sacrifice by allowing William to take one of wheels of his bicycle, the only family vehicle. |
iii) | Gilbert and Geoffrey: Gilbert is William’s best friend and Geoffrey is William’s cousin. They both are supportive of William. They help him in many ways. They go to the forest with him to get the planks to build the tower for the wind mill. |
The Boy Who Harnessed the Wind Class 6 Questions and Answers Pdf – Activity 3
Arrange the sentences in order in the space shown in the picture on p. 41.
3. Some events from the story are given. Read them carefully and arrange the events in order. Write them in the given space below.
• He saw the picture ola windmill and decided to build one.
• He built a windmill and used it to light a bulb.
• Without food Malawi began to starve.
• He found a library and learned about science.
• William collected old parts of machines and tools from a junkyard.
• William had to stop going to school because his family had no money.
Answer:
Class 6 English The Boy Who Harnessed the Wind Question Answer – Activity 4
4. Read the conversation on p. 42. There are things which we can do alone and there are things we like to do in groups. Write down the things you can do alone and things you love to do in groups.
Read the following sentences from the story.
Geoffrey and his best friend Gilbert soon appeared.
“Can we help with the electric wind?” they asked him.
“Get your axes and follow me,” William said.
Why do you think William decided to involve his friends in making the windmill?
Can you think of situations from your life where you can do things alone and in groups? Write them down.
Answer:
Things I can do alone | Things I love to do in groups |
Read a book | Go for a picnic |
Watch T.V. | Play a game |
Listen to music | Dancing |
Praying | Acting |
Meditate | Discussing things |
Std 6 English The Boy Who Harnessed the Wind Question Answer – Activity 5
5. Read the sentences on p. 42.
Read the sentences from the story.
William closed his eyes.
It looked like a giant pinwheel.
He kept toy trucks with wheels made of bottle-caps under his bed.
William took them to the forest.
The discussion is on Regular and Irregular Verbs.
Regular verbs add ‘ed’ or ‘d’ to make their past tenses. Examples: walk-walked; jump-jumped; close-closed; block-blocked Irregular verbs do not use ‘ed’ or ‘d’ to make their past tenses. They use different forms: Examples: see-saw; keep-kept; take -took; come-came, run-ran; eat-ate |
a. Read the letter on p. 43 and write the sentences which refer to the actions that took place in the past.
Read the following letter and identify the sentences which refer to the actions that took place in the past. Write them in the space below.
Answer:
i) Yesterday I went to the park with my Mom.
ii) We played on the ride.
iii) She bought me a small purse.
iv) Last week we baked cookies together.
b. Look at the words in the bowl on p. 44. Write their past forms and place them in the correct ice cream cone.
Look at the words in the bowl. Write their past forms and place them in the correct ice cream cone. One cone is for regular verbs and the other is for irregular verbs.
Answer:
c. Look at the pictures on p. 45. Using the past tense forms of the verbs given below develop a story.
(sit, look, request, sing, fall down, catch, go, ask, run, draw, hold, fly, become, find)
Answer:
6. Read the sentence below. Note the words in italics.
Chicken squawked, dogs howled and neighbours shook their heads.
The words in italic are sounds made by chicken and dogs. Similarly Meow is the sound made
by a cat and whoosh is the sound made by the wind.
There are many words like squawked. howled, meow and whoosh which represent sounds.
Look at the picture on p. 46.
Your find some words there which represent sounds: pitter-patter; boom, buzz.
Pick out the appropriate sound words from the list given on p. 47 and write them below the pictures.
Answer:
7. a. The beginning of a report is given on p. 47. Complete it by using the hints given there.
Akash and Veena are reporters. They want to report about the village in Malawi. Look at the beginning of the report on the village. Complete the report. You may use the following hints.
(failure of crops, lack of electricity lack of drinking water, little food to eat, students missing the classes)
Answer:
“Good morning, this is Akash and Veena reporting live from a small village in Malawi. Here, people are facing hard times with no rain. There is s failure of crops. Because of that there is no food to eat. There is lack of electricity and there is a serious shortage of drinking water. The students are missing their classes. People have no money and they are suffering. The drought has brought a lot of pain to the people here.
They are praying hard for rain. But so far their prayers were not answered and their suffering is increasing day by day. We feel the international community should help these people.”
b. Look at the various pictures given on p. 48. Prepare a live report on any one of them.
Answer:
School Book Fair:
Good morning, this is Simi and Joe reporting live from the School Book Fair taking place in Christ Vidyaniketan, Irinjalakuda. The Fair is organised jointly by Christ Vidyaniketan, the Mahatma Gandhi Library and Maximum Publications, Koratty. The Book Fair is especially meant for school students up to +2. Books are arranged in various sections – Malayalam, English and Hindi. Again they are grouped under various subjects that are usually taught in schools. There is a big section under Malayalam Literature and English Literature. Parents are also visiting the Book fair to see which books are appropriate for their children. The Fair is progressing well as huge crowds are coming to take advantage of the Fair. In connection with the fair, there is also a discount sale of books. Up to 40% discount is given for the publications of Maximum Publishers for orders placed during the Fair. This Fair is a welcome and fine experience for the students and their parents in and around Irinjalakuda. Remember: “Reading Makes a Full Man”. The Fair will close on 20 July 2025.
Thank you.
8. Correcting errors in the report on p. 48.
Here is the live report of a School Book Fair. There are some errors ¡n ¡t. Read ¡t carefully and edit it.
Live Report: School Book Fair Inaguration
Good morning,
We are live from CUPS vazhiyoram, where the School Book Fair has just been inagurated. The event was over presided by the headmistress, mr. nidha S Kumar, and inaugurated by dr. sajeev, who highlight the importance
of reading. A total of 13 publishers is participating, showcasing storybooks, educational books, and reference materials. Students and parents will enthusiastically exploring the stalls, and the headmistress spoke about
how reading shape a child’s future. We wonder, which book will be you’re favourite today.
Thank you.
Answer:
Live Report: School Book Fair Inauguration
We are reporting live from GUPS Vazhiyoram, where the School Book Fair has been inaugurated. The event was presided over by the Headmistress, Mrs. Nidha S. Kumar, and inaugurated by Dr. Sajeev, who highlighted the importance of reading. A total of 13 Publishers are participating, showcasing story books, educational books, and reference materials. Students and parents are enthusiastically exploring the stall, and the Headmistress spoke about how reading shapes a child’s future. We wonder which book will be your favourite today.
Thank you.