Parents often use SCERT Kerala Syllabus 5th Standard English Textbook Solutions Unit 3 Chapter 1 The Moon Questions and Answers Activities Notes Pdf to assist their kids with homework.
Class 5 English The Moon Question Answer Activities
The Moon Class 5 Questions and Answers
5th Standard English Unit 3 Question Answer
Look at the picture.
a. What do you see in the picture? How do you feel?
ചിത്രത്തിൽ എന്താണ് നിങ്ങൾ കാണുന്നത്? നിങ്ങൾക്ക് എന്തു തോന്നുന്നു?
Answer:
In the picture I see nature with all its wealth of animals, birds, trees, plants, flowers, butterflies, insects and a boy happily singing.
I feel happy.
പ്രകൃതിയുടെ ചിത്രമാണത്. പ്രകൃതിയിലെ മൃഗങ്ങളും, പക്ഷികളും, മരങ്ങളും, സസ്യങ്ങളും, പൂക്കളും, ചിത്രശലഭങ്ങളും, പ്രാണികളും സന്തോഷമായി പാടുന്ന കുട്ടിയേയും അതിൽ കാണാം. എനിക്ക് നല്ല സന്തോഷം തോന്നുന്നു.
b. Can we think of Nature as our friend? Why?
പ്രകൃതിയെ നമ്മുടെ സുഹൃത്തായി നമുക്ക് ചിന്തിക്കാനാകുമോ? എന്തുകൊണ്ട്?
Answer:
Yes, because nature gives us everything to live on this earth.
അതെ, കാരണം ഈ ഭൂമിയിൽ ജീവിക്കാൻ പ്രകൃതി നമുക്ക് എല്ലാം നൽകുന്നു.
The Moon Class 5 Question Answer
Question 1.
Have you ever walked in the moonlight? What do you feel when you see the moon in the sky?
ചന്ദ്രന്റെ നിലാവിൽ നിങ്ങൾ നടന്നിട്ടുണ്ടോ? ആകാശത്തിൽ ചന്ദ്രനെ കാണുമ്പോൾ നിങ്ങൾക്ക് എന്താണ് തോന്നുക?
Answer:
Yes, I have walked in the moonlight. When I see the moon in the sky I feel very happy.
ഞാൻ ചന്ദ്രികയിൽ നടന്നിട്ടുണ്ട്. ആകാശത്തിൽ ചന്ദ്രനെ കാണുമ്പോൾ എനിക്ക് സന്തോഷം അനുഭവപ്പെടുന്നു.
Question 2.
What is the moon’s face compared to?
ചന്ദ്രന്റെ മുഖം എന്തുമായിട്ടാണ് താരതമ്യപ്പെടുത്തിയിരിക്കുന്നത്?
Answer:
The moon’s face is compared to like a clock in the hall.
ഹോളിലെ ക്ലോക്കിന്റെ മുഖവുമായി.
Question 3.
Where, according to the poet, do birds sleep at night?
കവിയുടെ അഭിപ്രായത്തിൽ രാത്രി പക്ഷികൾ എവിടെയാണുറങ്ങുന്നത്?
Answer:
According to the poet, birds sleep in the forks of trees at night.
അവ ഉറങ്ങുന്നത് മരത്തിന്റെ ശാഖകൾക്കിടക്കാണ്
Question 4.
Where does the moon shine and spread its beautiful beams?
എവിടെയാണ് ചന്ദ്രൻ അവളുടെ പ്രകാശം പരത്തുന്നത്?
Answer:
The moon shines and spreads its beautiful beams on thieves on the garden wall, on streets and fields and harbour quays and the birds sleeping in the trees.
ഗാർഡനിലെ മതിലിൽ നിൽക്കുന്ന കള്ളന്മാരുടെ മേലും, വഴികളിലും, വയലുകളിലും, തുറമുഖങ്ങ ളിലെ കപ്പൽത്തുറകളിലും, മരത്തിന്റെ ശാഖകളിൽ ഉറങ്ങുന്ന പക്ഷികളിലും.
Question 5.
Why could the dog be howling by the door of the house?
എന്തുകൊണ്ടായിരിക്കണം വീടിന്റെ വാതിലിനടുത്തുനിൽക്കുന്ന പട്ടി കുരക്കുന്നത്?
Answer:
The dog could be howling by the door of the house because it has seen the thieves on the garden wall.
മതിലിൽ കാണുന്ന കള്ളന്മാരെ കണ്ടുകൊണ്ടായിരിക്കണം.
Question 6.
Which are the creatures that like to spend time in the moonlight?
ഏതു ജീവികളാണ് നിലാവിൽ സമയം ചിലവഴിക്കാൻ ഇഷ്ടപ്പെടുന്നത്?
Answer:
The creatures that like to spend time in the moonlight are the yelling cat and the squeaking mouse, the howling dog that is standing by the door of the house, and the bat that sleeps at noon.
കരയുന്ന പൂച്ച, നേരിയ ശബ്ദമുണ്ടാക്കുന്ന എലി, കുരക്കുന്ന പട്ടി, പകൽ ഉറങ്ങുന്ന വവ്വാൽ എന്നിവ.
Question 7.
How long do the flowers and children sleep and take rest?
പൂക്കളും കുട്ടികളും എത്രനേരം ഉറങ്ങി വിശ്രമിക്കുന്നു?
Answer:
The flowers and children sleep and take rest all night long till the sun rises.
രാത്രി മുഴുവൻ, രാവിലെ സൂര്യനുദിക്കും വരെ, അവർ ഉറങ്ങി വിശ്രമിക്കും.
The Moon Activities
Class 5 English The Moon Activities Pdf – Activity 1:
Look at the words used to describe the sounds made by animals – the chirping birds, and trumpeting elephants. There are similar words in the poem that describe the sounds made by animals. Pick out those and write them down.
Answer:
squalling
squeaking
howling
The Moon Questions and Answers – Activity 2:
Match the phrases in column A with those in column B and make complete sentences.
Answer:
1. The thieves are on the garden wall.
2. The birds are asleep in the forks of trees.
3. The bat lies in bed at noon.
4. The dog is howling by the door of the house.
5. The children sleep till the sun rises.
The Moon Class 5 Questions and Answers Pdf – Activity 3:
Here are some balloons. Some are red. Some are green. Rhyming words are given in the green balloons. The words on the red balloons do not rhyme. Add rhyming words on the green balloons from the poem.
Answer:
The Moon Class 5 Question Answer – Activity – 4
Collect nature poems. Write one of them and recite it in the class.
MUD
– Polly Chase Boyden
Mud is very nice to feel
All squishy-squash between the toes!
I’d rather wade in wiggly mud
Than smell a yellow rose.
Nobody else but the rosebush knows
How nice mud feels
Between the toes.
Here is another poem:
MAYTIME MAGIC (Mabel Watts)
A little seed
For me to sow…
A little earth
Mabel Watts
To make it grow…
A little hole,
A little pat…
A little wish,
And that is that.
A little sun,
A little shower…
A little while,
And then- a flower!
(Nature is beautiful. But if we harm her, she will show her scary face.)
1. What are the human activities that harm nature?
Answer:
Mining, deforestation, urbanization, use of pesticides and artificial fertilisers in agriculture, throwing waste here and there, polluting the atmosphere, land and rivers by letting all kinds of poisonous gases and effluents from factories get into them.
2. What would then be the consequences?
Answer:
Diseases will spread. The earth will become inhabitable in the long run.
Here is a news report. Please read it.
What is the news report about?
Answer:
The newspaper report is about the floods playing havoc with lives and property in Kerala. People have died. Houses have collapsed. Roads are flooded. Rail services are suspended. Telecommunication lines are snapped.
Here is a collage made of news headlines. Read them.
What is the collage about?
The collage is about environmental degradation and its disastrous consequences.
Collect a few headlines related to environmental issues.
Answer:
Keep the oceans blue, the planet green, and the animals safe.
Raise your voice, not pollution.
No pollution is the only solution.
Protect your environment, don’t pollute it.
G7 must lead the way on tackling global warming.
El Nino and La Nina wreak havoc.
G7 nations fall far short of 2030 emission reduction targets. Nuclear Plant explosion – dangerous radiation in Europe
Floods kill hundreds; millions worth of property destroyed.
Make a collage by pasting slogans and some relevant pictures in your notebook.