Kerala Plus Two Computer Application Board Model Paper 2023 with Answers

Reviewing Kerala Syllabus Plus Two Computer Application Previous Year Question Papers and Answers Pdf Board Model Paper 2023 helps in understanding answer patterns.

Kerala Plus Two Computer Application Board Model Paper 2023 with Answers

Time: 2 Hours
Total Score: 60 Marks

Answer any 5 questions 1 to 6. Each carries 1 score. (5 × 1 = 5)

Question 1.
Which date type in C++ represents an empty set of data ?
(a) int
(b) void
(c) double
Answer:
void

Question 2.
Which function is used to find the length of a string ?
(a) strlen ()
(b) strcpy ()
(c) strcat ()
Answer:
strlen()

Question 3.
Which tag is used to partition the browser window into different frame sections in HTML?
(a) <TABLE>
(b) <FORM>
(c) <FRAMESET>
Answer:
<FRAMESET>

Question 4.
The keyword used to declare variables in JavaScript is __________
Answer:
var

Question 5.
The custom of designing a web site suitable to work on every device and every screen size is known as _____________
Answer:
responsive web designing

Kerala Plus Two Computer Application Board Model Paper 2023 with Answers

Question 6.
Analysis and redesign of workflow within an enterprise is called __________
Answer:
Bussiness Process Re-engineering (BPR)

Answer any 9 questions 7 to 18. Each carries 2 score. (9 × 2 = 18)

Question 7.
Write the basic structure of a C++ program.
Answer:

#include<iostream> 
using namespace sts; 
intmain()
{
Code; 
return 0;
}

Question 8.
What are the components of a loop?
Answer:
initialisation, Test expression, update statement, body of loop

Question 9.
Name the console input and output functions for string input/output operations.
Answer:
getchar() and putchar()

Question 10.
What is the difference between actual parameters and formal parameters?
Answer:
The variables that are used in the function definition as arguments are known as formal arguments. Th§ constants, variables or expressions used in the function call are known as actual arguments.

Question 11.
List the mathematical functions in C++
Answer:
pow(), sqrt(), abs()

Question 12.
Compare container tag and empty tag.
Answer:
Container tags have opening tag and closing tag. Eg. <html></html>
Empty tag has only opening tag no closing tag. Eg.<hr>,<br>, etc

Kerala Plus Two Computer Application Board Model Paper 2023 with Answers

Question 13.
Write HTML code segment to display the following:
(a) H2SO4
(b) x3 + y3
Answer:
a) H<sub> 2 </sub> SO<sub> 4 </sub>
b) x<sup>3</sup> + y<sup>3</sup>

Question 14.
List the form controls used to collect data using HTML form.
Answer:
text,password,checkbox,radio button,submit button, reset button, button, text area, drop down list box

Question 15.
Write short note on the data types in JavaScript.
Answer:

  1. Number: It consists of all types of numbers. Eg. 8172, 3.14,…
  2. Stringilt is a combination of characters (text data) Eg. “BVM”
  3. Boolean: boolean data (true/false)

Question 16.
List the users of a database.
Answer:
Database Administrator DBA, Application Programmer, Sophisticated User, Naive User

Question 17.
List any four aggregate functions in SQL.
Answer:
sum(), avg(), max(), min(), count()

Question 18.
Write short note on GPS.
Answer:
It is called Global Positional System.lt is a satellite based navigation system that is used to locate the geographical position of objects anywhere on earth, using its longitude and latitude.

Kerala Plus Two Computer Application Board Model Paper 2023 with Answers

Answer any 9 questions 19 to 29. Each carries 3 score.

Question 19.
(a) Define an array in C++ (2)
(b) Declare an array to store 10 register numbers. (1)
Answer:
a) An array is a collection of elements of the same type placed in contiguous memory locations,
(b) int regno[10];

Question 20.
Briefly explain any three string functions and their use in C++.
Answer:
String functions
To manipulate string in C++ a header file called string.h must be included.
a) strlen()- to find the number of characters in a string(i.e. string length).
Syntax: strlen(string);
Eg.
cout<<strlen(“Computer”); It prints 8.

b) strcpy()- It is used to copy second string into first string.
Syntax: strcpy(string1, string2);
Eg.
strcpy(str,”BVM .HSS”);
cout<<str; It prints BVM HSS.

c) strcat()- It is used to concatenate second string into first one.
Syntax: strcat(string1,string2)
Eg.
strcpy(str1,”Hello”);
strcpy(str2,” World”);
strcat(str1, str2);
cout<<str1; It displays the concatenated string “Hello World”

Question 21.
Briefly explain any 6 text formatting tags with their use.
Answer:
<B> and <STRONG> :To make the text bold face.
<I> and <EM> :To make the text italics or emphasis. <U>: To underline the given text
<S> and <STRIKE> :To strike through the text
<BIG>: To make the text big sized
<SMALL> : To make the text small sized
<SUB>: To make the text subscripted(X2)
<SUP>: To make the text superscripted(X2)

Question 22.
Compare static web page and dynamic web page.
Answer:
STATIC AND DYNAMIC WEB PAGES
Some pages are displaying same content(same text, images,etc) every time. Its content are not changing. This type of web pages are called static page.Conventional wep pages display static pages . and has some limitations.

Advanced tools are used to create web pages dynamic, that means pages are more attractive and interactive. For this JavaScript, VBScript, ASP, JSP, PHP, etc are used
Following are the differences

Static web pages Dynamic web pages
Content and layout is fixed Content and layout is changed frequently
Never use database Data base is used
Run by browser It runs on the server and result get back to the client(browser)
Easy to develop Not at all easy

Question 23.
Briefly explain the built-jn-functions in JavaScript.
Answer:
BUILT IN FUNCTIONS (methods)
1) alert() : This is used to display a message (dialogue box) on the screen.
eg: alert(“Welcome to JS”);

2) isNaN(): To check whether the given value is a number or not. It returns a Boolean value. If the value is not a number(NaN) then this function returns a true value otherwise it returns a false value.
Eg.
1. isNaN(“BVM”); returns true

2. isNaN(8172); returns false

3. isNaN(“680121”); returns false

4. alert(isNaN(8172); displays a message box as false

3. toUpperCase(): This is used to convert the text to upper case.
Eg: var x=”bvm”;
alert(x.toUpperCase());

4. toLowerCase() -: This is used to convert the text to lower case.
Eg: var x=”BVM”;
alert(x.toLowerCase());

5. charAt(): It returns the character at a particular position.
Syntax: variable.charAt(index);
The index of first character is 0 and the second is 1 and so on.
Eg.varx=’HIGHER SECONDARY”;
alert(x.charAt(4));
Eg 2.
var x-’HIGHER SECONDARY”;
alert(“The characters @ first position is “+ x.charAt(0));

6. length property : It returns the number of characters in a string.
Syntax : variable.length;
Eg.
varx=”HIGHER SECONDARY”;
alert(“The number of characters is “+ x.length); Output is as follows(note that space is a character)

Kerala Plus Two Computer Application Board Model Paper 2023 with Answers

Question 24.
Briefly explain the various types of web hosting.
Answer:
Types of web hosting
Various types of web hosting services are available. We can choose the web hosting services according to our needs depends upon the storage space needed for hosting, the number of visitors expected to visit, etc.

  1. Shared Hosting
  2. Dedicated Hosting
  3. Virtual Private Server (VPS)

Question 25.
Briefly explain the keys in RDBMS.
Answer:

  1. Candidate Key : It is a set of attributes that uniquely identifies a row. There may be more than candidate key and may be a combination of more than one attribute.
  2. Primary Key: A primary key is one of the Candidate Keys. It is a set of one or more attributes that can uniquely identify tuples in a relation.
  3. Alternate Key : The Candidate key that is not the primary key is called the alternate key.
  4. Super Key : A combination of a primary key with any other attribute or group of attributes is called a super key.
  5. Foreign Key : A single attribute or a set of attributes, which is a candidate key in another table, is called foreign key.

Question 26.
Briefly explain the components of SQL.
Answer:
Components of SQL are DDL.DML and DCL. DDL(Data Definition Language) commands (3 – CAD)
Create, Alter and Drop
DML(Data Manipulation Language) Commands(4 – SUDI)
Select, Update, Delete and Insert.
DCL(Data Control Language) Commands(2-GR) Grant and Revoke.

Question 27.
Briefly explain the column constraints in SQL.
Answer:
a) NOT NULL: it specifies that a column can never have null values, i.e., not empty

b) UNIQUE: it ensures that no two rows have same value in the specified column.

c) PRIMARY KEY: it declares a column or a set of columns as the primary key of the table. This constraint makes a column NOT NULL and UNIQUE.

d) DEFAULT: it sets a default value for a column when the user does not enteF a value for that column.

e) Auto_increment: This constraint is used to perform auto_increment the values in a column. That is automatically generate serial numbers. Only one auto_increment column per table is allowed.

Question 28.
Write short note about ERP packages.
Answer:
Popular ERP packages are given below

Oracle
American based company famous in database(Oracle 9i-SQL) packages situated in Redwood shores, California.

Their ERP packages is a solution for finance and accounting problems. Their other products are

  1. Customer Relationship Management (CRM)
  2. Supply Chain Management (SCM) Software

SAP
SAP stands for Systems, Applications and Products for data processing.
It is a German MNC in Walldorf and founded in 1972.
Earlier they developed ERP packages for large MNC. But nowadays they developed for small scale industries also.
The other software products they developed are

  1. Customer Relationship Management (CRM)
  2. Supply Chain Management(SCM)
  3. Product Life cycle Management(PLM)

Odoo
Formerly known as OpenERP.
It is an open source code ERP. Unlike other companies their source code is available and can be modified as and when need arises.

Microsoft Dynamics

  • American MNC in Redmond, Washington
  • ERP for midsized companies.
  • This ERP is more user friendly
  • Other s/w is Customer Relationship Management(CRM)

Tally ERP

  • Indian company situated in Bangalore.
  • This ERP provides total solution for accounting, inventory and Payroll.

Kerala Plus Two Computer Application Board Model Paper 2023 with Answers

Question 29.
Write short note on any 3 cyber crimes against individuals.
Answer:
Cyber crimes against individuals
i) Identity theft: The various information such as personal details(name, Date of Birth, Address, Phone number etc) , Credit / Debit Card details(Card number, PIN, Expiry Date, CW, etc), Bank details, etc. are the identity of a person. Stealing these information by acting as the authorized person without the permission of a person is called Identity theft. The misuse of this information is a punishable offence.

ii) Harassment : Commenting badly about a particular person’s gender, colour, race, religion, nationality, in Social Media is considered as harassment. This is done with the help of Internet is called Cyber stalking (Nuisance). This is a kind of torturing and it may lead to spoil friend ship, career, self image and confidence. Sometimes may lead to a big tragedy of a whole family or a group of persons.

iii) Impersonation and cheating: Fake accounts are created in Social Medias and act as the original one for the purpose of cheating or misleading others. Eg: Fake accounts in Social Medias (Facebook, Twitter,etc), fake sms, fake emails etc.

iv) Violation of privacy: Trespassing into another person’s life and try to spoil the life. It is a punishable offence. Hidden camera is used to capture the video or picture and black mailing them.

v) Dissemination of obscene material: With the help of hidden camera capture unwanted video or picture. Distribute or publish this obscene clips on Internet without the consent of the victims may mislead the people specifically the younger ones.

Answer any 2 questions 30 to 32. Each carries 5 score. (2 × 5= 10)

Question 30.
Explain various tokens in C++
Answer:
Token: It is the smallest individual units similar to a word in English or Malayalam language. C++ has 5
tokens
1) Keywords : These are reserved words for the compiler. We can’t use for any other purposes Eg: float is used to declare variable to store numbers with decimal point. We can’t use this for any other purpose

2) Identifier: These are user defined words. Eg: variable name, function name, class name, object nameetc…

3) Literals (Constants): Its value does not change during execution

  • Integer literals : Whole numbers without fractional parts are known as integer literals, its value does not change during execution. There are 3 types decimal, octal and hexadecimal.
    Eg. For decimal 100, 150,etc
    For octal 0100, 0240, etc
    For hexadecimal 0x100,0x1 A,etc
  • Float literals : A number with fractional parts and its value does not change during execution is called floating point literals.
    Eg. 3.14157,79.78, etc
  • Character literal : A valid C++ character enclosed in single quotes, its value does not . change during execution.
    Eg. ‘m’, ‘f ’ etc
  • String literal: One or more characters enclosed in double quotes is called string constant. A string is automatically appended by a null character(‘\0’) ‘
    Eg. “Mary’s”,’’India”,etc

4) Punctuators: In English or Malayalam language punctuation mark are used to increase the readability but here it is used to separate the tokens. Eg:{,},(,),………

5) Operators : These are symbols used to perform an operation(Arithmetic, relational, logical ,etc…)

Question 31.
(a) Briefly explain the types of lists in HTML. (2)
(b) Write HTML code segment to display the list given below. (3)
Courses After 12th Commerce
• Bachelor of Commerce (B.Com)
• Chartered Accountancy (CA)
• Company Secretary (CS)
Answer:
a) 3 types of Lists in HTML.
1) Unordered List (<UL>) – Items are displayed with square, circle or disc in front.

2) Ordered List (<OL>) – Items are displayed with the following type values.
Type = 1 for 1, 2, 3, ……………..
Type = i for i, ii, iii, ……………..
Type = I for I, II, III, ……………..
Type = a for a, b, c, ……………..
Type = A for A, B, C, ……………..

3) Definition List (<DL>) – It is formed by defini¬tions.

  • <LI> – It is used to specify List items.
  • <DT>- It is used to specify Definition Term.
  • <DD>- Used to specify the description

b) <B>Courses after 12<SUP>th<y SUP>Commerce</B>
<UL>
<LI>Bachelor of Commerce (B.Com )</LI>
<LI>Chartered Accountancy (CA)</LI>
<LI>Company Secretary (CS )</LI>
</UL>

Kerala Plus Two Computer Application Board Model Paper 2023 with Answers

Question 32.
(a) Define DBMS. (1)
(b) Explain the advantages of DBMS. (4)
Answer:
DBMS means Data Base Management System. It is a tool used to store large volume of data, retrieve and modify the data as and when required. DBMS consists of data and programs.

Advantages of DBMS

  1. Data Redundancy
  2. Inconsistency can be avoided
  3. Data can be shared
  4. Standards can be enforced
  5. Security restrictions can be applied
  6. Integrity can be maintained
  7. Efficient data access
  8. Crash recovery

Leave a Comment