Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium

Students can Download Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium Pdf, Kerala SSLC Physics Model Question Papers helps you to revise the complete Kerala State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium

General Instructions:

  1. The first 15 minutes is the cool off time. You may – use the time to read and plan your answers.
  2. Answer the questions only after reading the instructions and questions thoroughly.
  3. Questions with marks series 1, 2, 3 and 4 are categorized as sections A, B, C and D respectively.
  4. Five questions are given in each section. Answer any four from each section.
  5. Answer each question by keeping the time.

Time: 1½ Hours
Total Score: 40 Marks

Section – A

Answer any four questions. Each question carries 1 score. [4 × 1 = 4]

Question 1.
Find the relation between the first pair and complete the second pair.
Electric oven : Heating effect
Mixie : _______.
Answer:
Mechanical effect.

Question 2.
What is. the voltage of electricity supplied to the distribution transformer?
Answer:
11 KV.

Question 3.
Select the odd one
Solar cells, tidal energy, atomic reactor, Hydroelectric power.
Answer:
Atomic reactor

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium

Question 4.
Arrange the given media in the increasing order of their optical densities
Water, Diamond, Glass, Air
Answer:
Air < Water < glass< diamond.

Question 5.
Which mirror always forms diminished and erect image?
Answer:
Convex mirror.

Section – B

Answer any 4 questions. Each question carries 2 score. [4 × 2 = 8]

Question 6.
a) What is the relation between the deviation of component colours of white light through a prism and their wavelength?
b) Classify the colours green, red, indigo and yellow in the descending order of their wavelengths.
Answer:
a) When wavelength increases deviation decreases. When wavelength decreases deviation increases.
b) Red, yellow, green, Indigo.

Question 7.
Write down 2 limitations of wind mills?
answer:

  • This can be established only at those places where wind is available for most time of the year.
  • We may require storage systems to use electricity when there is no wind.

Question 8.
The telescope called ‘Chandra X – ray Observatory’ is placed in the outer space. What is the advantage of placing it there? Explain with, reference to the scattering of light in the atmosphere.
Answer:
In the outer space, there is no atmosphere and scattering of light does not take place. So clear images can be captured.

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium

Question 9.
Give reasons for the following.
a) Red light is used as signal lamps.
b) Sky in the moon appears dark.
Answer:
a) Wave length of red is greater. So rate of scattering is less.
b) Due to the absence of atmosphere, light does not undergo scattering.

Question 10.
In an AC generator which part is kept stationary, Why?
Answer:
Armature is kept stationary and field magnet is allowed to rotate. The armature is too heavy to rotate. Also this helps to eliminate the graphite brushes and thereby avoid sparks.

Section – C

Answer any 4 questions. Each question carries 3 score. [4 × 3 = 12]

Question 11.
In a house 5 lamps of 60 w used in 3 hours and 6 lamps of 40 w are used in 5 hours daily.
a) Which is the device used to measure the used electric current?
b) Find the amount of current used for 30 days?
Answer:
a) Kwh meter
b) The amount of current used 60 w of 5 lamps for 3 hours = \(\frac{60 \times 5 \times 3}{1000}\) = 0.9 unit
The amount of current used 40 w of 6 lamps for 5 hour’s = \(\frac{40 \times 6 \times 5}{1000}\) = 1.2 unit
Total current used in one day = 0.9 + 1.2 = 2.1 unit
Amount of current used in one month = 2.1 × 30 = 63 Unit

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium

Question 12.
The following statements in the boxes are related to working of a loudspeaker. Arrange them in the correct order.
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium 1
Answer:
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium 2

Question 13.
Write down the advantages and limitations of solar cooker.
Answer:
Advantages of solar cooker:

  1. Renewable source of energy is used in it
  2. It does not cause environmental pollution
  3. Low expense

Limitations:

  1. Not practical in rainy seasons and during night.
  2. Fried items can not be prepared
  3. Long time is needed.

Question 14.
A motor cyclist observes a car coming from behind with a magnification 1/6. If the actual distance between the car and the bike is 30 m calculate the radius of curvature of the mirror.
Answer:
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium 3

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium

Question 15.
When Newton’s colour disc rotates fast it appears white.
a) Mention the phenomenon related to this?
b) Define this phenomenon.
c) Write another example related to this?
Answer:
a) Persistence of vision.
b) When a person sees an object, its image remains in the retina for a time interval of a 1/16 second. This phenomenon is called persistence of vision.
c) At the time of rain fall drops, we feel that they are glass rods.

Section – D

Answer any 4 questions. Each question carries 4 score. [4 × 4 = 16]

Question 16.
All the constituent colours of sunlight do not have same rate of scattering.
a) Write the reason for this? (1)
b) Describe an experiment to demonstrate that scattering of all colours are not equal. (2)
c) Under what condition all the colours are scattered equally. (1)
Answer:
a) Rate of scattering is directly proportional to the wavelength of the wave and the size of the particles.

b) Allow light from a torch to fall on the water form one side of the beaker. The light emerging form the beaker is focussed on a white screen. Sodium thiosulphate is dissolved in water. Add, hydochloric acid to the water. Blue colour spreads at the beginning. Then the colours emerging from the solution in the order of VIBGYOR.

c) If the size of the particles is greater than the wave¬length of light, then the scattering is same for all colours.

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium

Question 17.
a) What is the principle of a transformer?
b) When 240 V was applied to the primary of a transformer, the voltage in the secondary was 12 V. If the number of turns in the primary is 4,800 what will be the number of turns in the secondary?
c) To which coil of this transformer thick wire is to be used?
Answer:
a) Mutual induction
b) Vp = 240 v
Vs = 12 v
Np = 4800
Ns = ?
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium 4
c) Secondary

Question 18.
Two electric irons working on 230 V AC. The resistance passed by one is 800 W and by the second is 1200 W. If so
a) Which electric iron posses more intensity of current?
b) Which one posses more power consumption?
c) Calculate the amount of consumed energy while the electric-iron of resistance 800 Ω is to be worked for 2 hours?
Answer:
a) Electric iron having resistance 800 W
b) Electric iron having less resistance
c) H =I²RT
V = 230 V, t = 2 × 60 × 60s, R = 800 Ω
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium 5

Question 19.
The calorific value of hydrogen is 1,50,000 KJ/Kg and that of LPG is 55,000 KJ/Kg.
a) What do you mean by calorific value?
b) What is the unit of calorific values?
c) Which among the above is a good fuel?
d) Which one is selected as a fuel in home? Illustrate your answer.
Answer:
a) The amount of heat liberated by the complete combustion of 1 kg of fuel is.its calorific value.
b) Its unit is kilojoule/kilogram.
c) Hydrogen, because its calorific value is greater than that of LPG.
d) LPG. There is a chance for explosion when hydrogen is burnt. Moreover, it is difficult to store hydrogen safely. This is why we can’t select hydrogen as a fuel in homes.

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium

Question 20.
Observe the figures and answer the following questions:
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium 6
a) Of the circuit A and B which is the one used for household electrical circuit?
b) Write three advantages of making circuits in this manner.
Answer:
a)
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium 7
b)

  • We can control electric appliances with separate switches.
  • Every instrument in the circuit gets maximum and equal voltage. All instruments can separate switches, low effective resistance.

Leave a Comment