Kerala Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 2 Poetry

You can Download Poetry Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 2 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 2 Poetry (Poem)

Poetry Textual Questions Activities and Answers

Question 1.
Do you think the speaker in the poem earnestly wishes to be a poet? Which lines says so?
Answer:
No, he does not. “Poetry arrived in search of me.”

Question 2.
What is the figure of speech used in the expression ‘poetry arrived’?
Answer:
The figure of speech used in the expression ‘poetry arrived’ is personification. Poetry, likes a person, comes looking for him.

Question 3.
Winter is a season when everything seems frozen and lifeless whereas the river represents die how of life. Find out a similar expression of contrast from the poem.
Answer:
They were not words, nor silence.

Kerala Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 2 Poetry

Question 4.
What was the poet’s condition before poetry arrived?
Answer:
He was without a face. He did not know what to say. His mouth had no way with names. His eyes were blind.

Question 5.
What happened to the poet when poetry arrived?
Answer:
Some fire started in his soul. He remembered his forgotten wings. He made his own way understanding that fire that started in his soul.

Question 6.
How did the poet show that after the arrival of poetry his imagination knew no bounds?
Answer:
The poet showed that after the arrival of poetry his imagination knew no bounds by saying he has remembered his forgotten wings. The wings of imagination can take him anywhere as imagination has no bounds.

Question 7.
Poetic intuition is like seeing without eyes. Which line says so?
Answer:
“My eyes were blind, and something started in my soul.”

Question 8.
What does “fever or forgotten wings” indicate?
Answer:
They indicate the floods of ideas that surge through his mind. The wings of imagination are taking him to places.

Question 9.
How does the vast, infinite and complex universe unfold itself before the poet in the poem?
Answer:
Suddenly he saw the heavens opening up. He saw the planets and palpitating plantations. He saw perforated shadows riddled with arrows, fire and flowers and the winding night – in fact the universe itself.

Question 10.
What do you think is referred to as ‘fire’ and ‘flowers’?
Answer:
Fire stands for the sun and flowers stand for the stars. Figuratively fire can mean the imaginative power of his sou I and flowers can mean the thoughts and ideas that bloom there.

Kerala Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 2 Poetry

Question 11.
‘I wheeled with the stars.’ What does the poet mean this?
Answer:
It means his fancy travelled everywhere. He could go to any place he wanted. There were no limits to his fancy.

Question 12.
How does the poet express his delight of writing the first line of poetry?
Answer:
He says the line was faint, it was pure nonsense and at the same time pure wisdom. It was the wisdom of someone who knows nothing and therefore it can be original and challenging. Now he was riding with stars with his heart loose on the wind.

Question 13.
What is the theme of the poem?
Answer:
The theme of the poem is how the writer became a poet.

Question 14.
What are the expressions used by the poet to show the inspired moments?
Answer:
The expressions used by the poet to show the inspired moments are:

  • Poetry arrived in search of me.
  • Something started in my soul.
  • Suddenly I saw the heavens unfastened and open.
  • I wheeled with the stars.
  • My heart broke loose on the wind.

Question 15.
What is the tone of the poem? (Choose from the options)
i) cheerful
ii) sarcastic
iii) ecstatic
iv) melancholic
Answer:
iii) ecstatic

Kerala Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 2 Poetry

Let’s Revisit

Activity 1

The poem is an example of free verse and does not have end rhymes. The poet has made use of instances of alliteration to give rhythm to the poem. Underline the initial sounds repeated in the given lines.
… something started in my soul,
Identify similar lines having alliteration.
Answer:
something started; first faint line; plant, palpitating plantations; wheeled with; heart broke

Activity 2

Complete the following word web by selecting appropriate images from the poem?
Kerala Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 2 Poetry 1
Answer:

Kerala Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 2 Poetry 2

Activity 3

Following is the review of the poem written by one of the students in Std X. Some parts of it are missing. Supply suitable words from those given in the brackets below.

Pablo Neruda’s poem titled Poetry is taken from the poet’s collection of _______a_______ poems which appeared under the title Isla Negra: the name of his place of residence in Chile.

Poetry is the inner evolution of a poet in the making. It is as abrupt and unexpected as if summoned by a mysterious Poet whose origins are unknown Where does it come from?’ The poet doesn’t know whether it is from _____b_______ or _______c_______ Perhaps it came from the _______d_______ which symbolises obscurity and mystery. The poet is trying to express the inexpressible. It is like _____e_______. The fire is an inner fire – the fire of poetic inspiration. Similar images occur at many places in the Poem. It is something that started in his soul like _____f_______. wings also stand for the same inspired state of mind when the poet will be able to take a flight of imagination. when he started to write, the first line seemed to be pure nonsense. Then the poet saw the ______g_____ plantations and ______h______ shadows. In Kear’s poem Ode to a Nightingale, we come across a similar expression, ‘viewless wings of Poesy’. Through creativity the poet experiences a kind of inner expansion which discloses the vast expanse of the universe before his inner eyes. It is like being drunk with the _______i_________ or ______j_________ with the stars.
Answers:
a) autobiographical
b) winter
c) a river
d) starry void
e) deciphering the fire
f) forgotten wings
g) palpitating
h) perforated
i) branches of night
j) wheeling

Kerala Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 2 Poetry

Poetry About The Poet

Basoalto (1904-1973) is better known as Pablo Neruda. He is a Chilean. He adopted his pen name from the Czech poet Jan Neruda. He won the Nobel Prize for Literature in 1971. He often wrote in green ink which was his personal symbol for desire and hope.
Kerala Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 2 Poetry 3
– Neftali Ricardo Reyes Basoalto

Poetry Summary in English

Lines 1-13: At that age Poetry came looking for me. I don’t know where it came from. It may have come from winter or a river. I don’t know how or when it came. They were not voices, words, or silence. I was called separately from the street at night unexpectedly. I was among violent fires or returning home alone. I was without a face and then it touched me.

Lines 14-22: I did not know what to say. My mouth. had no way with names. My eyes were blind. But something started in my soul. There was a fever of activities there. I was getting wings. I made my own way understanding the fire that was kindled in me.

Lines 23-36: I wrote the first faint line. It did not have much meaning. It was pure nonsense and it was also pure wisdom of someone who knows nothing. Suddenly I saw the heavens getting untied and open. I could see planets, palpitating plantations and perforated shadows. I was riddled with arrows, fires, flowers and the winding night making up the universe. Nothing was invisible to me now.

Lines 37-45: I am an extremely small thing, a nothing and nobody. But suddenly I become an elite member of the supernatural. Now I hold the keys to the abyss. 1. am free to wheel the stars. My heart is breaking loose on the wind and it is free to travel anywhere and feel any kind of experience.

Kerala Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 2 Poetry

Poetry Summary in Malayalam

Kerala Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 2 Poetry 4
Kerala Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 2 Poetry 5
Kerala Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 2 Poetry 6

Kerala Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 2 Poetry

Poetry Meanings of Words And Phases

Kerala Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 2 Poetry 7

Leave a Comment