Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials

You can Download Polynomials and Algebra Questions and Answers, Activity, Notes, Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials

Polynomials Textbook Questions & Answers

Textbook Page No. 237

Kerala Syllabus X Questions 1. Write the second degree polynomials. given below as the product of two first degree polynomials. Find also the solutions of the equation p(x) = 0 in each.
i. p(x) = x2 – 7x+12
ii. p(x) = x2 + 7x + 12
iii.p (x) = x2 – 8x +12
iv. p(x) = x2 + 13x +12
v. p (x) = x2 + 12x – 13
vi. p (x) = x2 – 12x – 13
Answer:
i. p (x) = x2 – 7x + 12
a + b = –7, ab = 12
a = –3, b = –4
x2 – 7x + 12 = (x – 3) (x – 4)
x2 – 7x + 12 = 0
(x – 3) (x – 4) = 0
x – 3 = 0, x – 4 = 0
x = 3, x = 4
ii. p(x) = x2 + 7x + 12
a + b = 7, ab= 12 a = 3, b = 4
x2 + 7x + 12 = (x + 3) (x + 4)
x2 + 7x + 12 = 0
(x + 3)(x + 4) = 0
x = 3, x = 4
iii. p(x) = x2 – 8x + 12
a + b = 8, ab= 12
a = 6, b = –2
x2 – 8x + 12 = (x – 6) (x – 2)
(x – 6) (x – 2) = 0
x = 6, x = 2
iv. p(x) =x2 + 13x + 12
a+b = 13, ab = 12
a =12, b=1
(x2 +13x + 12) = (x + 12) (x + 1)
x2+13x + 12 = 0
(x+ 12) (x+ 1) = 0
x+ 12 = 0, x+ 1 = 0
x = -12 ,x = –1
v. p(x) = x2 + 12x – 13
a = –13, b = 1
x2 + 12x – 13 = (x + 13)(x – 1)
x + 13 = 0, x – 1 =0
x = –13, x= 1 .
vi. p(x) = x2 – 12x – 13
x2 – 12x – 13 = (x – a) (x – b)
= x2 – (a + b) x + ab
a + b= 12 ab = –13
(a – b)2 =(a + b)2 – 4ab
= (12)2 – 4x – 13 = 196
a – b = 14
a + b= 12
a= 13; b = –1
x2 – 12x – 13 = (x – 13)(x + 1)
x – 13 = 0, x + 1 =0
x= 13 ,x = –1

HSSLive.Guru

Textbook Page No. 240

Polynomials Class 10 SCERT Questions 1. In each pair of polynomials given below, find the number to be subtracted from the first to get a polynomial for which the second is as factor. Find also the second factor of the polynomial got on subtracting the number.
i. x2 – 3x + 5, x – 4
ii. x2 – 3x + 5, x + 4
iii. x2 + 5x – 7, x – 1
iv. x2 – 4x – 3, x – 1
Answer:
p(x) = x2 – 3x + 5
If x – 4 is a factor, p(4) = 0
p(4) = (4)2 – 3 x 4 + 5 = 9
For x – 4 to become a factor of p (4) must be equal to zero.
For p (4) = 0 here we have to subtract 9 from p(x).
That is, add -9 to p(x) for (x – 4) become a factor.
∴ p(x) = x2 – 3x + 5 – 9 = x2 – 3x – 4
x2 – 3x – 4 = (x – a) (x – b)
= x2 – (a + b) x + ab
a + b = 3
ab = –4
(a – b)2 = (a + b)2 – 4 ab
= (3)2 – 4x – 4 = 25
a – b = 5
a + b = 3
a = 4; b = –1
x2 – 3x – 4 = (x – 4)(x + 1)
Second factor is (x +1)
ii. p(x) = x2 – 3x + 5
If x + 4 is a factor, p(–4) = 0
p(–4) = (–4)2 – 3x – 4 + 5 = 33
For x + 4 to become a factor of p (–4)
must be equal to zero.
For p (–4) = 0 here we have to subtract 33 from p(x).
That is, add –33 to p(x) for (x + 4) become a factor.
∴p(x) = x2 – 3x + 5 – 33 = x2 – 3x – 28
x2 – 3x – 28 = (x – a) (x – b)
= x2 – (a+b) x + ab
a + b = 3
ab = -28
(a – b)2 = (a + b)2 – 4ab
= (3)2 – 4x – 28 = 121
a – b= 11
a + b = 3
a = 7;
b = -4 x2 – 3x – 28 = (x – 7)(x + 4)
Second factor is (x – 7)
iii. p(x) = x2 + 5x – 7
If x – 1 is a factor, p(1) = 0
p(1) = (1)2 +5 x 1 – 7 = –1
For x – 1 to become a factor of p (1) must be equal to zero.
For p (1) = 0 here we have to subtract –1 from p(x).
That is, add 1 to p(x) for (x – 1) become a factor.
p(x) = x2 + 5x – 7 + 1 = x2 + 5x – 6
x2 + 5x – 6 = (x – a) (x – b)
a + b = 5
ab = –6
a = –6; b= 1
x2 + 5x – 6 = (x + 6)(x – 1)
Second factor is (x + 6)
iv. p(x) = x2 – 4x – 3
If x – 1 is a factor, p(1) = 0
p(1) = (1)2 – 4 x 1 – 3 = –6
For x – 1 to become a factor of p (1) must
be equal to zero.
For p (1) = 0 here we have to subtract -6 from p(x).
That is, add 6 to p(x) for (x – 1) become a factor.
∴ p(x) = x2 – 4 x – 3 + 6 = x2 – 4x +3
x2 – 4x + 3 = (x – a) (x – b)
a + b = –4 ab = 3
a =1; b = 3
x2 – 4x +3 = (x – 1)(x – 3)
Second factor is (x – 3)

SSLC Maths Polynomials Questions 2. In the polynomial x2 + kx + 6, what number must be taken ask to get a polynomial for which x –1 is a factor? Find also the other factor of that polynomial.
Answer:
p (x) = x2 + kx + 6
If (x – 1) is a factor of p(x)
then p(1) = 0
p(1) = 12 + k x 1 + 6 = 7 + k
7 + k = 0
k= –7
∴ p(x) = x2 – 7x + 6
a + b = 7
ab = 6
a= 1, b = 6
factors are (x – 1 )(x – 6)
Second factor is (x – 6)

Polynomials Class 10 Kerala Syllabus Questions 3. In the polynomial kx2 + 2x – 5, what number must be taken ask to get a polynomial for which x –1 is a factor?
Answer:
p(x) = kx2 + 2x – 5
If (x – 1) is a factor, then p(1) = 0
p(1) = k(l)2 + 2 x 1 – 5
= k + 2 – 5 = k – 3
k – 3 = 0 k = 3

Textbook Page No. 242

Kerala X Question 1. Write the second degree polynomials given below as die product of two first degree polynomials:
i. x2 – 20x + 91
ii. x2 – 20x + 51
iii. x2 + 5x – 84
iv. 4x2 – 16x +15
v. x2 – x – 1
Answer:
p(x) = x2 – 20x + 91
We must solve the equation p(x) = 0
x2 – 20x + 91 = 0
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 1
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 2
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 3
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 4
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 5
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 6

Polynomials Class 10 Question 2. Prove that none of the polynomials below can be factored into a product of first degree polynomials:
i. x2 + x + l
ii. x2 – x + l
iii. x2 + 2x + 2
iv. x2 + 4x + 5
Answer:
i. x2 + x+1
We must solve the equation p(x) = 0
x2 + x +1 =0
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 7
no solutions
p(x) doesn’t have any first degree factors.
ii. x2 – x + 1
We must solve the equation p(x) = 0
x2 – x + 1 = 0
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 8
no solutions
p(x) doesn’t have any first degree factors
iii. x2 + 2x + 2
We must solve the equation p(x) = 0
x2 + 2x + 2 = 0
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 9
no solutions
p(x) doesn’t have any first degree factors.
iv. x2 + 4x + 5
We must solve the equation p(x) = 0
x2 + 4x + 5 = 0
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 10
no solutions
p(x) doesn’t have any first degree factors.

Maths Solutions Question 3. In the polynomial p(x) = x2 + 4x + k, up to what number can we take ask, so that p(x) can be factorized as a product of two first degree polynomials?
Answer:
p(x) = x2 + 4x + k
p(x) = 0
x2 + 4x + k = 0
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 11
p(x) can be factorized as a product of two first degree polynomials, the \(\sqrt{16-4 k}>0\) So, k can take value up to 4.

Polynomials Orukkam Questions & Answers

Worksheet 1

Kerala 2x Question 1. Write the product (x – 1) x (x + 1)
Find the product of (x – 1),(x + 1),(x + 2) If the poduct is p(x)find p(1), (-1), p(-2) Write the solution of the equation p(x) = 0.
Answer:
(x – 1)x (x + 1) = x2 – 1
(x – 1) (x + 1) (x + 2)=(x2 – 1) (x + 2)
= x3 – x + 2x2 – 2 = x3 + 2x2 – x – 2 = 0
p(x) = x3 + 2x2 – x – 2 = 0
p(1) =1 + 2 – 1 –  2 = 0
p(–1) = – 1 + 2 + 1 – 2 = 0
p(–2) = – 8 + 8 + 2 – 2 = 0
1, – 1, – 2 are the solutions of the equation p(x) = 0.

HSSLive.Guru

Question 2.
Expand (x – a)(x – b). If x2 – 7x + 12 = (x – a)(x – b) then find a+b.
Also find ab Calculate the values of a, b. Write the factors of (x2 – 7x +12 ).
Find the solutions of (x2 – 7x + 12).
Answer:
(x – a) (x – b) = x2 – bx – ax + ab
= x2 – x (a + b) + ab
= x2 – 7x + 12 = (x – a)(x – b)
a + b = 7
ab = 12
(a + b)2 – 4ab = 72 – 4 x 12 = 49 – 48 = 1 = a – b
a + b = 7
a – b = 1, 2a = 8 a = \(\frac { 8 }{ 2 }\) =4
b = 7 – 4 = 3 a = 4 and b = 3.
Solution of x2 – 7x + 12 is x2 – 7x + 12 = (x – 4) (x – 3)
Solutions = 4, 3

Question 3.
If p(x) = x3 – 6×2 + 11x – 1 then find p(1), p(2), p(3). Find p(x) – p(1), p(x) – p(2), p(x) – p(3), p(x) – p(1). Write the solutions of p(x) – p(1) = 0
Polynomials Class 10 Worksheet with Answer:
p(x) = x3 – 6x2 + 11x – 1
p(1) = 1 – 6 + 11 – 1 = 5
p(2) = 8 – 24 + 22 – 1 = 5
p(3) = 27 – 54 + 33 – 1 = 5
p(x) – p(1) = x3 – 6x2 + 11x – 6
p(x) – p(2) = x3 – 6x2 + 11x – 6
p(x) – p(3) = x3 – 6x2 + 11x – 6
p(x) – p(1) = x3 – 6x2 + 11x – 6 = 0
If x = 1, 2, 3 then p(x) – p(1) = 0.
Factors of the equations are (x – 1), (x – 2), (x – 3).
Solutions of the equations are 1, 2, 3.

Question 4.
When p(x)is divided by (ax + b), the quotient is q(x)and the remainder is c. p(x) = (ax + b) x q(x) + c
When does the value of p(x) equal to c \(p\left(\frac{-b}{a}\right)=\left(a \times \frac{-b}{a}+b\right) \times q\left(\frac{-b}{a}\right)+c\)
What is the remainder when p(x)is divided by ax + b. When does(ax + b)becomethe factor of p(x).
Answer:
The remainder obtained when p(x) is divided by (ax + b) = \(p\left(\frac{-b}{a}\right)\)
When \(p\left(\frac{-b}{a}\right)\) = 0, then (ax + b) will be a factor of p(x).

Worksheet 2

Question 5.
Write the following as the product of first degree polynomials
1. x2 + 7x + 12
2. x2 + 3x + 2
3. x2 – 9x – 22
4. 2x2 + 5x – 3
Answer:
1. x2 + 7x + 12 = (x + 4)(x + 3)
2. x2 + 3x + 2 = (x + 2)(x + 1)
3. x2 – 9x – 22 =(x – 11)(x + 2)
4.2x2 + 5x – 3 =\(\left(x-\frac{1}{2}\right)\)(x+3)=(2x-l)(x+3)

Question 6.
Write a polynomial p(x) in which p(1) = 0, P(-2) = 0, p(2) = 0.
Answer:
If p( 1) = 0, then x – 1 is a factor.
If p(–2) = 0, then x + 2 is a factor.
If p(2) = 0, then x – 2 is a factor.
p(x) = (x – 1) (x + 2) (x – 2) = x3 – x2 – 4x + 4

Question 7.
Write a second degree polynomial p(x) in which \(p(\sqrt{2}+1)=p(\sqrt{2}-1)=0\)
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 12

Question 8.
Prove that x2 + 2x +2 cannot be written as the product of first degree polynomials
Answer:
b2 – 4ac = 22 – 4 x 1 x 2 = –4 < 0
∴ x2 + 2x + 1 cannot be written as the product of first degree polynomials

Worksheet 3

Question 9.
Find the remainder and quotient obtained by dividing x3 – 5x2 + 7x + 3by (x + 2).
Answer:
Let quotient = x2 + ax + b and remainder be c, then
x3 – 5x2 + 7x + 3 =(x + 2)(x2 + ax + b) + c +
= x3 – 5x2 + 7x + 3 = x3 + ax2 + bx + 2x2 + 2ax + 2b + c
= x3 +( a + 2) x2 + (b + 2a)x + 2b + c From this equation,
a + 2 = –5,
b + 2a = 7, 2b + c = 3
i.e., a = –7
b= 21
c = -39
quotient = x2 – 7x + 21,
remainder = –39

HSSLive.Guru

Question 10.
Given x – 1 is a factor of x2 + ax + b. Prove that (a + b = –1)
Answer:
Let (x – 1) be a factor, then p(1)=0
p(1) = 12 + a x 1 + b = 0
i.e., a + b = –1

Question 11.
p(x) = (4x2 – 1)(x + 2)Write p(x) as the product of first degree factors.Write p(x) in the form of a trird degree polynomial What is the remainder obtained by dhpding 4x3 + 6x2 – x + 2by (x + 2) .What is the re¬mainder obtained by dividing 4x3 + 6x2 – x + 1 by (2x – 1).
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 13

Polynomials SCERT Questions & Answers

Question 12.
Write the second-degree polynomial p(x)= x2 + x – 6 as the product of first-degree polynomials. Find also the solution of the equation p (x)=0 [Score: 4, Time: 7 minute]
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 14

Question 13.
For what values of x, the polynomial 2x2 – 7x – 15 is equal to zero? Write this polynomial as the product of two first degree polynomials. [Score: 4, Time: 7 minute]
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 15

Question 14.
Write the polynomial p(x) = x2 + 4x + 1 as the product of two first degree polynomials. Find the solution of the equation p (x) = 0. [Score: 4, Time: 5 minute]
Answer:
x2 + 4x + 1 = (x – a) (x – b) = x2 – (a + b) x + ab(1)
a + b = –4, ab = 1, a – b = 2√3
a = –2 + √3, b = –2 – √3 (1)
x2 + 4x + 1 =(x + 2+ √3 ) (x + 2 – √3 ) (1)
x2 + 4x + 1 = 0 =>(x + 2 + √3 )(x + 2 –√3 ) = 0 (1)
x = –2 – √3 ,or x = –2 + √3

Question 15.
In the polynomial p (x) = x2+ ax + b p (3 + √2 )= 0, p (3 – √2 ) = 0, write this polynomial after finding a and b. [ Score: 4, Time: 5 minute]
Answer:
p (x) = x2 + ax + b
p(3 + √2) = 0, (x – 3 – √2) is a factor (1)
p(3 – √2 ) = 0, ( x – 3 + √2) is a factor (1)
p(x) = x2 + ax + b = (x – 3 – √2) (x – 3 + √2)
= (x – 3)2 – ( √2)2 (1)
x2 + ax + b = x2 – 6x + 7 (1)

Question 16.
What number should be added to the polynomial p(x) = x2 + x – 1, so that (x – 2)is a factor of the new polynomial. [Score: 4, Time: 6 minute]
Answer:
p (x) = x2 + x – 1, remainder p(2) (1)
p (2) = (2)2 + 2 – 1 = 5 (1)
For x – 2 to become a factor of p (2) must be equal to zero.
For p (2) = 0 here we have to substract 5 ffomp(x). (1)
That is, add –5 to p(x) for (x – 2) become a factor. (1)

Question 17.
What is the smallest natural number k, for which the polynomial 2x2 + kx + 6 can be written as a product of two first degree polynomials? Write down the polynomial using k and express it as the product of two first degree polynomials [Score: 4, Time: 8 minutes]
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 16
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 17

Question 18.
Method to check whether(x – a), and (x + a)are factors of a polynomial P(x).
Check whether (x + 2) and (x – 5) are factors of the polynomial p(x) = x2 + 7x + 10 [Score: 4, Time: 6 minute]
Answer:
When a polynomial p(x) is divided by (x – a), if p(a) = 0 then (x – a) is a factor of p(x). When a polynomial p(x) is divided by (x + a), if p(–a) = 0 then (x + a) is a factor of p(x).
p(x) = x2 + 7x + 10
p(–2) = 4 – 14 + 10 = 0 (1)
∴ x + 2 is a factor (1)
Remainder p(5) = (5)2 + 7(5) +10 (1)
= 25 + 35 + 10 ≠ 0 (1)
∴ x – 5 is not a factor

Question 19.
When dividing x2 + ax + b by (x – 2) and (x – 3) the remainder is zero. What are the numbers a and b. [Score: 3, Time: 5 minute]
Answer:
p(x) = x2 + ax + b = (x – 3)(x – 2)
= x2 – 5x + 6
a = –5, b = 6 (3)

Polynomials Exam Oriented Questions & Answers

Short Answer Type Questions (Score 2)

Question 20.
Check whether x – 1 is a factor of 3x3 – 2x2 – 3x + 2.
Answer:
P(1)=3 x 13 – 2 x 12 – 3 x 1 + 2 = 0
Therefore x – 1 is a factor.

Question 21.
If (x – 1) is to be a factor of p(x) = a2x2 – 4ax + 4a – 1. What should be the value of ‘a’ ?
Answer:
p(1) = 0
a2 – 4a + 4a – 1 = 0
a2 – 1 =0
a = +1 or –1

Question 22.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 18
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 19

Question 23.
Prove that (x – 1) is a factor of x13 – 1
Answer:
p(x) = x13 – 1
p(1)= 113 – 1 = 1 – 1=0
p(1) = 0
(x – 1) is a factor of p(x)

Question 24.
Write the solution of polynomials p(x) = x2 – 7x + 12.
Answer:
x2 – 7x + 12 = (x – 4)(x – 3)
p(x) = 0 (x – 4) ( x – 3) = 0
x = 4, x = 3

Question 25.
The quotient is x2 – 5x + 6 when the polynomial p(x) is divided by (x – 1), and the remainder is 7. Then
a. p(x) = (………. ) ( ……… ) + 7. Complete it
b. Find P(2).
Answer:
a. p(x) = (x2 – 5x + 6) (x – 1) + 7
b. p(2) = 4 – 10 + 6 + 7 = 7

Short Answer Type Questions (Score 3)

Question 26.
a. Find the remainder when
x3 – 4x3 + 12x – 45 is divided by (x – 2)?
b. Find the value of k if the remainder is zero on dividing 2x3 + 4x2 – 10x + k by (x – 1)
Answer:
a. p(x) = x3 – 4x2 – 12x – 45
remainder = p(2) = 23 – 4(2)2 + 12 x 2 – 45 = 32 – 61 = –29
b. p(x) = 2x3 + 4x2 – 10x + k; p(l) = 0
=> 2 x 13 + 4 x 12 – 10 x 1 + k = 0
2 + 4 – 10 + k = 0 – 4 + k = 0; k = 4

HSSLive.Guru

Question 27.
Factorise 3x2 + 5x + 2 completely.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 20

Question 28.
Which first-degree polynomial is added to the polynomial 5x3 + 3x2 to get x2 – 1 as a factor.
Answer:
p(x) = 5x3 +3x2 + ax + b
∴ x2 – 1 isafoctorthen p(1), p(–1) will be zero.
p(1) = 5 x 1 + 3 x 1 + a x 1 + b = 0
= 5x – 1 + 3 x 1 + ax – 1 + b = 0
a + b = –8 (1)
= 5x – 1 + 3 x 1 + ax – 1 + b = 0
–a + b = 2 (2)
Find the solutions of the equation
b = –3, a = –5 added polynomial = –5x – 3

Long Answer Type Questions (Score 4)

Question 29.
a. Find the value of k if remainder when 5x3 + 4x – 11x + k is divided by (x – 1) is 0.
b. When x3 – 2x2 + kx + 7 is divided by (x – 4) remainder is 11. Find k.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 21

Question 30.
a Show that the polynomial x + x + 1 has no first degree factors,
b. What is the remainder when the polynomial (x – 1) (x – 2) (x – 3) is divided by (x – 1)?
c. When (x – 1) (x – 2) (x – 3) + 2x + k is divided by (x – 1), the remainder is 10.
Then find out the remainder when it is divided by (x – 2).
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 22
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 23

Long Answer Type Questions (Score 5)

Question 31.
Write 2x2 + 5x + 3 as a product of two first degree polynomials.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 24

Question 32.
If(x + 1)and(x – 1) are factors of x3 + 2x2 + px +q, find p and q.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 25.

Polynomials Memory Map

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials 26

Leave a Comment