Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 10 Civic Consciousness

You can Download Civic Consciousness Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 10 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 10 Civic Consciousness

Civic Consciousness Text Book Questions and Answers

Civic consciousness is an important’ idea in the contemporary world. A society lacking civic consciousness will become weak. For maintaining the unity and integrity of a nation, people having civic consciousness are unavoidable. A society with civic consciousness can only solve the problems of die society.

10th Standard Social Question 1.
Point out factors determining civic consciousness.
Answer:

  • Family
  • Education
  • Organizations
  • Social system
  • Political system

HSSLive.Guru

Civic Consciousness Question 2.
Consider the following issues in your society and suggest remedial measures using your civic consciousness

Issues What can be done?
Water scarcity
Environmental Pollution
Corruption

Answer:

Issues What can be done?
Water scarcity 1. Efficient use of water
2. Rainwater harvesting
3. Protection of water bodies
4. Give awareness to friends
Environmental Pollution 1. Waste disposal at sources
2. Afforestation
3. Do not litter waste
4. Keep surroundings clean
5. Do not bum plastics
Corruption 1. Giving awareness about evils of corruption
2. Complaining
3. Do not give bribe

Kerala SSLC Social Science Notes 2017 Question 3.
How can children be educated about Civic consciousness?
Answer:
Children need to be taught civic consciousness early because unlike a specific skill, civic consciousness is a school of thought in itself. It is belief in hygiene, respect for other members of society, and humane behavior. Begin by teaching children to keep their immediate surroundings clean and tidy. If they learn to appreciate cleanliness, they will be able to practice it outside of home as well. Explain to them that just because other people dirty their surroundings do not mean them should too.

10th Standard Science Syllabus Question 4.
Suggest the activities that can be initiated by the school for developing civic consciousness in students.
Answer:

  • Environmental day observation
  • Planting of trees
  • Class on importance of blood donation
  • Visit of orphanages
  • Awareness on storage of water and rainwater harvesting.

Civic Consciousness Example Question 5.
Analyze the role played by organizations in developing civic consciousness. ‘
Answer:

  • Develops political sense
  • Develops nationalism
  • Teacher human rights,\olerance, etc.
  • Participates in environment protection.

Question 6.
Give examples of great personalities who had shown civic consciousness
Answer:

  • APJ Abdul Kalam
  • Mother Theresa
  • Mayilamma
  • Dasharath Manjhi

Social Science Activity for Class 10 Question 7.
Find out relationship between civic sense and morality.
Answer:
Civic consciousness means social ethics. It reflects the actual personality and shows the responsibility of any person. Morality refers to those principles concerning the distinction between right and wrong or good and bad behavior.

Social Science Class 10 Kerala Syllabus Question 8.
Describe the role of democracy in developing civic consciousness.
Answer:
Democracy plays significant role in developing civic consciousness. Democracy is the base of all factors contributing to civic consciousness. Rather than an administrative system, democracy is a lifestyle. In each and every human activity, there should be a democratic approach. It is the requirement of a democratic society to develop a group of people having co-operation and tolerance. So democracy will enable us to think about one fellow man, and protect their freedom, equality, and human rights. In short, democracy is the key element of civic sense.

10 Standard Science Question 9.
There are instances of moral and immoral activities in our society. Identify them and fill the following table.

Moral activities Immoral activities
1. 1.
2. 2.

Answer:

Moral activities Immoral activities
1. Earn money by hard work 1. Earns money by exploiting others
2. Protects public properties 2. Spoils public properties
3. Helps fellow beings 3. Hurts fellow beings
4. Plant trees 4. Cut trees

These are many factors which help the formation of civic consciousness. Family, education, democratic system, etc., help the formation of the civic consciousness. There is a close relation between civic consciousness and morality.

Question 10.
Given below-some activities with civic sense and with-out civic consciousness. Mark (✓) against the one having civic sense an (✗) against the one having no civic sense.

Statement Have conscio­usness Have no conscio­usness
1. Traffic rules should be obeyed while driving in rush roads.
2. There is nothing wrong in littering domestic wastes in public places
3. It is my responsibility too to protect historical monuments
4. It is my duty to protect nature.
5. There is no need to complain against injustice
6. In unavoidable/ necessary circumstances, correction is permissible
7. The elders should be respected and protected.

Answer:

Statement Have civic consciousness Have no civic consc­iousness
1. Traffic rules should be obeyed while driving in rush roads.
2. There is nothing wrong in littering domestic wastes in public places
3. It is my responsibility too to protect historical monuments
4. It is my duty to protect nature.
5. There is no need to. complaint against injustice
6. In unavoidable/necessary circumstances, correction is permissible
7. The elders should be respected and protected.

Civic consciousness faces many challenges. The basis of civic consciousness is the activities for the betterment of the society. Media also play an important role in fostering civic consciousness.

Civic Consciousness Model Questions & Answers

Question 11.
What do you mean by civic consciousness?
Answer:
Civic consciousness means social ethics. It reflects the actual personality and shows the responsibility of any person.

HSSLive.Guru

Question 12.
Why is civic consciousness important?
Answer:
Separatism, vandalism, intolerance, racism, road rage etc. are all examples of lack of civic consciousness. People are becoming less and less tolerant of each other, of other’s cultures, backgrounds, and other similar traits. India has really diverse people and the need of the hour is general civic sense. It is not uncommon to read or hear about communal friction. Even living in the city has become difficult because people have no consideration whatsoever for fellow city-dwellers.

When civic consciousness is absent in a society, it leads to a lot of problems. Disregard for the law is a primary cause for lacking civic sense. A person who has high civic values does not resort to shortcuts and unethical tactics to get his work done. And being unethical in daily activities does not benefit anyone, as the behavior only gets emulated by other members of society. Ultimately, the situation will reach a point where hardly anything can be done to restore it.

For example, being inconsiderate towards fellow society members will only come right back at you. You have to be social, mature and unbiased when it comes to situations in public. The current state of public transport, for example, is disheartening. And we have no one to blame but ourselves for this condition. There are spit marks, urine, vulgar graffiti, random garbage and overflowing sewers at every nook and corner of India. No city in this country has managed to fight the menace. It is easy to pin everything on the government, but people must first question themselves and their own civic sense. Roads are not dirty because nobody cleaned it, but because somebody dirtied it in the first place.

And such dirt and grime is not acceptable to anybody; it exists only because everybody does it. Even swine flu, which is quickly spreading across the coun: try, was caused by the absence of hygiene. It does not help that people are irresponsible with the disposal of bio-waste. And people continue to indulge in such behavior in spite of knowing the harmful effect. Using everybody does it is an excuse. In India, even prominent personalities indulge in proud displays of lack of civic sense. Take, for example, ministers who delay planes with complete disregard for other passengers or companies that freely pollute rivers and lakes. Itis difficult for a country to change its mindset when its leaders themselves are setting bad examples, round the clock, all the time.

Question 13.
Point out the evils that will be developed in the absence of civic sense.
Answer:
Separatism, vandalism, intolerance, racism, road rage

Question 14.
Point out the I importance of family values in Life
Answer:

  • A family is a unit of parents and the children. Value is defined as the quality or worth of a thing.
  • Social standards and customs defined by a family prove the emotional and physical basis for a child.
  • Values developed by a family are the foundation for how children learn, grow and function in the world. These beliefs transmit the way of life a child lives and changes into an individual in a
  • society.
  • These values and morals guide the individual every time in his actions. Children tun out to be a good person because of the value taught and given by his family members.
  • Ideas passed down from generation to generation make up a family values. It answers the basic question of how one want to like the family life. Family values enhance the character and turn the children to be good human beings.
  • Beliefs and trusts built around a family helps the children to be responsible and conscientious adults.
  • A child has a strong sense of what is right and wrong and are less likely to become victim of deviant influences.
  • Children who are influenced by strong moral values identify them in others quickly which then produces a new generation with similar beliefs.

Question 15.
Where and how does civic education take place? Many institutions help develop citizens’ knowledge and skills and shape their civic character and commitments. Family, religious institutions, the media, and community groups exert important influences. Schools, however, bear a special and historic responsibility for the development of civic competence and civic responsibility. Schools fulfill that responsibility through both formal and informal education beginning in the earliest years and continuing through the entire educational process.

Question 16.
What is the major challenge of civic consciousness?
Answer:
Standing for one’s own interest by neglecting general interests of the society is the major challenge of civic consciousness.

Let Us Assess

Question 17.
Point out the characteristics of persons having civic consciousness.
Answer:

  • Social commitment.
  • Tolerance.
  • Helping Mentality
  • Environmental concerns
  • Moral values
  • Sympathy

Question 18.
Explain Civic consciousness?
Answer:
Civic sense is nothing but social ethics. It is considered by the people for the unspoken norms of society. A lot of people assume that civic sense is just about keeping the roads, streets and public property clean. But civic sense is more than that; it has to do with law-abiding, respect for fellow men and maintaining decorum in public places. A lot of foreign countries function in a smooth manner because of the strong civic sense amongst its people.

Question 19.
Discuss the role of family in inculcating civic consciousness.
Answer:
The family is important in developing the moral values of child. There is a close contact between the parents and children, which determines the personality of child.
Family is the foundation on which values are built. Moral values like truthfulness, happiness, peace, justice are instilled in children’s thoughts, feelings and actions and they function as ideals and standards that govern their actions in their life.

The value system practiced in the family becomes automatic to the young family embers if they are taught moral values systematically. The family, shapes the child’s attitude towards people and society, and helps in mental growth in the child and supports his ambitions and values. Blissful and cheerful atmosphere in the family will develop the love, affection, tolerance, and generosity.

A child learns his behavior by modeling what he sees around him. Family plays a major role in helping a child socialize and has great influence and bearing on the progress of the child. Joint family stem, the presence of elders in the family plays the effective . role in social and moral development of the children. It will also help young generation of the family to imbibe human values and eradicate their negative mental tendencies when they are among elders. Children identify themselves with their parents, other family elders and adopt them as their personal models for emulation and imitation and hero-worship them.

The behavioral problems are set correct only by the involvement of family in the child’s life as they spend most of their time in adolescence with the parents. Family is the first social organization that provides the immediate proximity from which the kid can learn his behavior.

 

Question 20.
What is civic education?
Answer:
Civic Education in a democracy is education in self-government. Democratic self-government means that citizens are actively involved in their own governance; they do not just passively accept the dictums of others or acquiesce to the demands of others. As Aristotle put it in his Politics (c 340 BC), “If liberty and equality, as is thought by some, are chiefly to be found in democracy, they will be attained when all persons alike share in the government to the utmost. “In other words, the ideals of democracy are most completely realized when every member of the political community shares in its governance.

Members of the political community are its citizens, hence citizenship in a democracy in membership in the body politic. Membership implies participation, but not participation for participation’s sake. Citizen participation in a democratic society must be based on informed, critical reflection, and on the understanding and acceptance of the rights and responsibilities that go with that membership.

Question 21.
Suggest methods for overcoming the challenges feed by civic consciousness.
Answer:
i) Critically evaluate one’s own activities.
ii) Stand for own interests without hurting public interests.
iii) Develop democratic approach.
iv) Give equal consideration to rights and duties.

Question 22.
Discuss the role of education and media in developing civic consciousness.
Answer:
The aim of education is to enable a person to practice the knowledge he learnt from various subjects in the society. In this way, education helps in developing tolerance, values, leadership qualities, scientific awareness, and environmental awareness. A society with great civic sense can be produced by value-based education.

Media also play important role in developing civic sense. Both print and electronic media influence the society. News and information are brought to the society by these media. Correct and fact-based in-formation will help in creative idea dorm action. Thus media should be free and impartial. Their role should also be evaluated critically.

HSSLive.Guru

Question 23.
Prepare a note on “Social science learning and civic consciousness”.
Answer:
The study of social science helps in developing civic sense in people. Social science itself deals with studies related to man and society. The study of social studies help in civic sense development in the following ways.

  • Social science studies help individuals to behave will in a society and respect the diversities of the nation wittolerance.
  • Social studies helps to understand the socio-political-economic and environmental issues under various
  • situations.
  • Social studies studies enable a person to suggest creative and effective solutions to solve social issues.
  • Social studies being the message of peace and coexistence into the propel.
  • Social studies familiarise examples of great personalities and thereby enrich the society with great civic sense.

Question 24. (Qn. Pool-2017)
What is meant by civic consciousness?
Answer:
Civic consciousness is the awareness that each citizen is for the society and the best interests of the society are same that of the interests of the citizen.

Question 25. (Qn. Pool-2017)
Write two problems in society due to the lack of civic consciousness. Suggest two measures to rectify them.
Answer:
Problems — Measures to rectify
Water scarcity — Rainwater harvesting
Environmental pollution — Garbage treatment of source
Corruption — Awareness against corruption
Epidemics — Awareness, cleaning
Poisoned vegetables — Organic farming (Any two)

Question 26.
What are the important factors that formulate civic consciousness?
Answer:
Family, education, associations, social system, political system.

Question 27. (Qn. Pool-2017)
Family and education play significant role in fostering civil consciousness. Substantiate.
Answer:
Family:

  • Respect elders
  • Foster responsibility in members
  • Encourage social-services

Education:

  • Equips to utilize knowledge for the benefit of society.
  • Creates value-based education, environmental awareness, scientific awareness, tolerance, etc.

Question 28. (Qn. Pool-2017)
Explain the role of media and democratic system in fostering civic consciousness.
Answer:
Media:

  • Truthful news and information made possible to reaches the people.
  • Do independent and impartial media work.
  • Evaluate information critically.

Democratic system:

  • Inevitable component of civic consciousness.
  • Democracy is a way of life. Foster co-operation and create awareness about liberty, equality and right.
  • Democracy is based on the rule of law.

Question 29. (Qn. Pool-2017)
Mother Teresa and Kallen Pokkudan became role models of civic consciousness based on their style of life. Substantiate.
Answer:
Mother Teresa: Nursing the destitute and charity work
Kallen Pokkudan: Planted mangroves and created environmental awareness

Question 30. (Qn. Pool-2017)
What is meant by morality?
Answer:
Morality means executing one’s duties as responsible persons with discretion to choose right from the wrong.

Question 31. (Qn. Pool-2017)
Those who tries to foster civic consciousness in society faces a number of challenges. Write two measures to overcome them.
Answer:

  • Should take up work without denying public interest.
  • Act democratically with tolerance. (Similar answers should be considered)

Question 32. (Qn. Pool-2017)
How can we utilize the study of social science in formulating civic consciousness?
Answer:

  • Respects diversity through study to social science.
  • Behave intolerance.
  • Helps to understand the various backgrounds of political, social, economic and environmental problems.
  • Equips the individual to suggest comprehensive solutions to different problems.
  • Disseminate the message of peace and co-operation among the people in society.

10 Standard Science Part Question 33. (Qn. Pool -2017)
What are the problems faced by people due to the absence of civic consciousness?
Answer:
Selfishness, absence of peace and insecurity.

Question 34. (Qn. Pool-2017)
Civic consciousness helps to solve several problems faced by society. Substantiate.
Answer:
Problems — Measures to rectify
Scarcity of water — Rainwater harvesting
Environmental pollution — Garbage disposal at source
Corruption —Awareness against corruption

Question 35. (Qn. Pool-2017)
Associations can promote environmental awareness and awareness on human rights in individuals. Substantiate.
Answer:
Possible. Several associations are working in the fields of environmental protection, human rights protection, charity, etc.,

Question 36. (Orukkam – 2017)
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 10 Civic Consciousness 1
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 10 Civic Consciousness 2

Question 37. (Orukkam – 2017)
The main challenge faced by civic consciousness is the mindset to do anything for the sake of one’s own personal interest by.negating public interest. Find out the ways to overcome the challenges of civic consciousness.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 10 Civic Consciousness 3
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 10 Civic Consciousness 4

HSSLive.Guru

Question 38. (Orukkam – 2017)
Prepare a table and classify the following statements as activities with civic consciousness and without civic consciousness.
1. Obey traffic rules even if you are busy.
2. There is nothing wrong in disposing of garbage in public places.
3. Don’t complain against injustice.
4. It is my duty to protect historical monuments.
5. Corruption is permissible during crucial situations.
Answer:

Civic Consciousness Absence of Civic ’ Consciousness
1. Obey traffic rules even if you are ‘ busy. 1. There is nothing wrong in disposing garbage in public places.
2. It is my duty to protect historical monuments. 2. Don’t complain against injustice.
3. Corruption is permissible during crucial situations.

Leave a Comment

error: Content is protected !!