Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 3 Public Administration

You can Download Public Administration Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 3 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 1  Chapter 3 Public Administration

Public Administration Text Book Questions and Answers

Question 1.
Some of government institutions and their functions are given below. Expand the table by writing more.
Answer:

Institutions Functions
Primary health center Provide treatment facilities
Krishi bhavan Promotes agriculture
Police station Maintains law and order
Schools Provide learning opportunities
Post offices Provide communications
Courts Protecting liberties and rights

Question 2.
Discuss and list out the changes in the objectives of public administration in monarchy and democracy.
Answer:

Monarchy Democracy
Completely under king. Values on the human rights, liberty and democracy
Law is the king Ensures man’s liberty
King is last and cannot be questioned Humans are given complete control
Ruler may be from selected families All are given chances to vote and elect

Question 3.
Whom do you wish to get the services of public administration? Discuss in your class and write your conclusion.
Answer:
The main aim of public administration is to ensure equality and justice to all is, especially, the deprived society. Government has taken measures for the social safety and enlistment. Crores are spent for the purpose. But corruption and political intervention are a hindrance.

  • Justice for the deserved.
  • Education, employment and treatment facilities for the deprived ones.
  • Control the cost of commodities.
  • Strict laws for the upliftment of women.
  • I believe these to be the main aims of public administration.

Question 4.
Visit a nearby Government. Office and prepare a report on the features of bureaucracy there.
Answer:
Bureaucracy is the main weapon of the government. They play various responsibilities. Employee may be highly experienced as they serve for long years. Ministers are the heads. Employees influence the decisions of the government. Though the ruling party changes, bureaucracy remains the same. Employees help the ministers in order to execute plans.

Question 5.
Discuss and prepare a note on the changes to be brought in the administrative system.
Answer:

  • Ensure justice and equal rights to all sections of the society.
  • Create corruption free administration and responsibility among the workers.
  • Constitution must be to save the victims and punish culprits.
  • Government service must be reached at fixed time.
  • Protect the rights of women and ensure their safety.
  • Ensure the welfare of all.

Question 6.
How far the Right to Information Act make the general administration system efficient. Evaluate.
Answer:
In 2005, RTI Act was passed by the parliament. To get information is the fundamental right of all citizens. The main objectives of this Act are to prevent corruption, create responsibility and make the functioning of the government transparent. The citizens will get copies of public documents if they apply for them.

Question 7.
What are the situations in our society where the Right to Information Act can be positively used? Discuss and prepare a note.
Answer:
In 2005, RTI Act was passed by the parliament. To get information is the fundamental right of all citizens. RTI Act is helpful socially, for all the subjects, quickly in our society.
Example: Waiting for the results after University Exam if delayed, RTI commission could be approached :

  • To get information about certain legal affairs.
  • Any problems concerned with government.

Question 8.
Discuss whether the Right to Service Act is helpful for the people to get the service they should obtain from Government offices.
Answer:
The responsible employer would have to pay the penalty if he fails in his duty. So, the people can get the service from Government offices at the right time.

HSSLive.Guru

Question 9.
What is the use of Ombudsman to the public? Prepare a note.
Answer:
Elected representatives and bureaucrats are part of administration. Complaints are filed against their corruptions to Ombudsman. People can directly approach Ombudsman with complaints.

Question 10.
Can we make Government services transparent and corruption free through the above mentioned system? Conduct a debate.
Answer:
For:

  • Need not wait in Government offices for services.
  • Receives Govt, service with less expense and quickly.
  • Increases the efficiency and excellence of services.
  • Receives feedback quickly.

Against:

  • Is completely hidden in files.
  • Life is free of corruption.
  • Govt, services are obtained based on the financial status.

Public Administration Let Us Assess

Question 1.
Explain the need of public administration in a country?
Answer:
Public administration is related to governmental administration. It is the effective way of utilizing men and materials for implementing the existing law policies and developmental projects. Primary Health Centers, Police station Krishi Bhavan, Village office, Corporation office, Election Commission, and other government organisations are all the parts of public administration.

The responsibilities of these institutions must be strictly executed for the public welfare.There must be an accurate method of public administration for all the sectors of people in our country. The following is a list of a few public administration.

Centers and their duties are given:
1. Vanitha Commission: Ensures the rights and welfare of women.

2. Election Commission: Relates with the election procedures.

3. Human Rights Commission: Protects the rights of men.

4. Village office: Ensures the primary needs of people.

Question 2.
How are employees selected in a public administration system?
Answer:
Certain methods are adopted in the selection of employees to the public administrative system in India. The first step is the notification through Public Service Commission of India.Through this, the vacancies in various sections of governments are made known to the public. Later, through the exam conducted on the date notified or on the basis of interviews, candidates are selected and appointed.

Civil Service began during the British rule. It came to be the Civil Service of India after Independence. All the employees who work under the central and state governments and the employees under public sector undertakings are a part of India’s Civil Service. It is divided into All India Service, Central Service and State Service. The selection procedures of employees to these are given below.

All India Service:

  • Recruits at national level.
  • Appoints in Central Service or State Service.
    eg: IAS, IPS.

Central Service:

  •  Recruits at national level.
  •  Appoints in central government department only.
    eg: Indian Foreign Service, Indian Railway Service.

State Service:

  • Recruits at State level
  • Appoints in state government department
    eg: Sales Tax officer.

Candidates to All India Services and Central Services are recruited by the Union Public Service Commission (UPSC). The chairman and members of this commission are selected by the President of India. The UPSC has elaborate mechanisms for the selection based on qualifications.

In the state level, candidates are recruited by the Public Service Commission (PSC) of the state. The governor appoints the Chairman and the member of the State Public Service Commission. UPSC and state PSCs are on the basis of constitutional provisions and can be called constitutional institutions.

Question 3.
What are the features of bureaucracy ?
Answer:
Hierarchical organisation:
Bureaucracy is organised in such a way that there is one employee at the top and the number increases, when it reaches the lower levels. This is known as hierarchical organisation.

Permanence:
Persons appointed will continue in service till the age of retirement.

Appointment based on qualification:
Employees are recruited and appointed on the basis of educational qualification.

Political Neutrality:
Bureaucrats are liable to implement the policies of which ever party comes to power. Party interests should not reflect in their work.

Professionalism:
Every government employee must be skilled in their work.

Question 4.
Classify the bureaucracy in India and explain ?
Answer:
Kerala Public Service Commission notifies for the recruitment of employees to the government service. Then candidates are selected on the basis of competitive examinations and interviews and are appointed in different government sectors. All those appointed in this way become a part of the civil service of India.

The aim of it is to bring welfare programmers speedily to all. Now there are specific services at the central and state levels. All the employees who work under public sector undertakings are the part of India’s civil service. There are All India services, central services and state services.

HSSLive.Guru

Question 5.
What are the measures taken for the administrative reforms in India? Prepare a note.
Answer:
Government has taken a number of steps to increase the efficiency of services and to provide service to people within a time limit. This is called as administrative reforms. It makes the administration friendly and effective. Administrative reform commissions are made at national and state levels. Here are some steps taken for the reformation in our country.

E-Governance:
The single window system for Higher Secondary education, online applications for several scholarships etc are example of E-Governance. The use of electronic technology has helped to obtain the services of government effectively in a faster way.

Right to Information:
Every citizen has the right to collect the information from any government office about its working. This is under the Right to Information Act in 2005. The efforts of Mazdoor Kiran Shakthi Samghathan of Rajasthan led to this Act. The interventions of several organisations and social activities helped in passing this Act in 2005. The Right to Information ensures the right of all citizens of India to receive information.

Information Commission:
Files documents, circulars, memos, advice or orders, agreements statistics, reports, log books, press notes, samples, models, information in the form of electronic data, e-mail etc. related to government offices belong to public departments. Information commission helps to know everything.To perform the functions under the Right to information Act, Information Commissions are constituted at National and state levels.

A chief Information Commissioner and members not more than ten are in the Information Commission. If the information given is wrong and unsatisfactory we have the right to approach the Information Commission. If the commission is convinced a fine of Rs. 250 can be imposed on the employee.

Right to Service:
This ensures service to the people. This law determines the time limit for every service given by a government office. If the deserved service is not given within the time limit the responsible employee should pay fine. As per the Right to Service, an officer is appointed to give proper guidance and help to the applicants.

Lokpal and Lokayuktha:
These are the institutions to prevent corruption at administrative, bureaucratic and political levels. Lokpal has the power to register cases on issues of corruption against public workers and then suggest necessary actions. Lokayuktha hears the corruption cases at the state level. Both follow judicial procedures.

Central Vigilance Commission:
This is constituted at the national level to prevent corruption. It came in to force in 1964. It was formed to prevent corruption at central government offices.

Ombudsman:
Complaints of corruption against the elected representatives and bureaucrats who are a part of public administration are filed to ombudsman. A retired Judge of the High Court is appointed as Ombudsman. People can directly approach the Ombudsman with complaints.

He has the power to summon anyone on receiving the complaints, can order inquiry and recommend actions. Ombudsman began in the banking sector to hear the complaints of clients and rectify them.These actions recommended for the welfare of people as a part of administration maintains the public administration more trans parent.

Question 6.
How is E-Governance helpful to the public?
Answer:

  • Need not wait in the government offices for services.
  • Can receive service with the help of information technology.
  • It services offers fast and at less expense.
  • Enhances efficiency of offices and quality of the service.

Question 7.
Right to Information and Right to Service help to make public administration popular. Substantiate this statement.
Answer:
We can collect information from any government office about its working. People got this opportunity under the right to information act, 2005. This ensures the right of all citizens of India to receive information. The main objectives of this act are to prevent corruption, create responsibility and make the functioning of government transparent.

The citizens will get copies of public documents if they apply for them. Right to Service act is a law which ensures services to the public. As per the Right to Service Act, an officer is appointed in every government office to give guidance and proper help to the applicants. That is Right to Information and Right to Service helps to make public administration popular.

Question 8.
List out the steps taken to prevent corruption in India.
Answer:
1. Lokpal and Lokayuktha
2. Central vigilance commission
3. Ombudsman.

Public Administration Extended Activities

Question 1.
Prepare an application for getting information from an office under the Right to Information Act.
Answer:
From
Madhavan
Mahal Nivas
Ollavanna

To
Secretary
Grama Panchayath
Ollavanna

Based on RTI Act of 2005
Sir,
Sub: Amount spent for the electrification of houses for schedule tribes in the year 2015-16.
Could you kindly give details about how many applicants there were and how many money was spent in previous years. Expecting the reply within 15 days.
Ollavanna — Madhava
25/08/19  —  sd/-

Question 2.
Prepare a chart o the importance of All India Services.
Answer:
All the employees who work under the central and the state governments and the employees under the public sector under takings are part of India’s civil service. India’s civil service classification as All India Service, Central Service ans State Service.

All India Service.
Recruits at National level.
Appoints in the central or state service.
The UPSC has elaborate mechanisms for the recruitment of candidates based on qualification.
e.g., Indian Administrative Service.
Indian Foreign Service.
Indian Police Service.

Question 3.
Prepare a questionnaire to conduct an interview with the District Collector.
Answer:
Interview with kozhikode District Collector.

Sir, could you please share with me the inspiration behind your selection this position?

What were the changes you have thought to bring in Kozhikode before becoming the District Collector?

Sir, even in the presence of Lokpal, Lokayuktha, Central Vigilance Commission, Ombudsman being launched against corruption still corruption exists in Kerala. Don’t you long for a change ? How do you react as a district collector?

Sir, hope you have noted that vegetables from Tamil Nadu were sold less here in the Onam season. Do you expect the same for Vishu? As a District Collector, what all steps would you take to improve the agriculture sector of Kerala?

Though Kerala has developed in the educational field, the number of suicidal attempts have also increased. A change in our educational system is unavoidable. Sir, what all changes could be made possible?

Sir, M. C. Noufal was arrested here in Kozhikode for raping a woman from Bangladesh. Though many were arrested they were refused saved. Let me ask you sir with due respect, don’t you long for a change in the system of punishment here ?

Public Administration Orukkam Questions and Answers

Question 1.
List out the changes and objectives of public Administrative in monarchy and democracy.
Monarchy – The interest of the Monarch were the basis of public administration.
Democracy –
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 3 Public Administration 1
Democracy – Importance is given to the interests of the people.

Question 2.
Complete the diagram showing the importance of public administration
Answer:

  • Formulate government policies.
  • Ensure welfare of the people.
  • Find out solutions to public issues.
  • Provides goods and services.

Question 3.
Some features of public administration are given in column A. Find out the definitions of each one of them in column B.
i. Hierarchical Organisation – one employee at the top and the number increases when it reaches the lower levels.
ii. Permanence- i
iii.Appointment on the Basic of qualification- iii
iv. Political Neutrality – iii.
x Professionalism – iv
Answer:
i. Permanence – Persons appointed will continue in service till the age of retirement.
ii. Appointment on the basis of qualification- Employees are recruited and appointed on the basis of educational qualification.
iii. Political Neutrality – Bureaucrats are liable to implement the policies of which ever party comes to power. Party inters ts should not reflect in their work. They should act neutrally.
iv. Professionalism – Every government employee must be skilled in their work.

HSSLive.Guru

Question 4.
Find out the functions of the following constitutional institutions.
1. State public service commission.
2. Union Public Service Commission.
Answer:
1. State Public Service Commission – At the state level, candidates are recruited by the public service commission of the state.

2. Union Public Service Commission- Candidates to all India services and central services are recruited by the Indian Public service commission.

Question 5.
Complete the short showing the classification of India’s Civil Service.
All India Service
Central Service
State Service
Answer:
All India Service: Recruits at national level, Appoints in the central or state service.
Eg: Indian Administrative Service, Indian Police.

Central Service : Recruits at national level, Appoints in central government departments only.
Eg: Indian foreign service, Indian Railway Service.

State Service: Recruits at state level, Appoints in state government departments only.
Eg: Sales Tax Officer

Question 6.
Find out and list the benefits of E – Governance to Public.
Need not to wait in government offices for services.
Answer:

  • Can receive service with the help of information technology.
  • Government services offered speedily and with less expense.
  • Efficiency of the offices and quality of the service get enhanced.

Question 7.
Prepare a sample applications of Right to Information Act 2005
Answer:
From
Smitha Vijayan
DeviVihar
Arppookara

To
Secretary
Grama panchayath
Arpookara

Sir,
I request you to furnish information regarding the following questions under the right to information act 2005.

  • In the academic year 2015-2016 what is the amount of money taken from the fund for the constriction of houses for the backward castes in arpookara grama panchayath.
  • What was the amount of money spent in the past years for this purpose.
  • Expecting reply within 15 days.

Question 8.
Lokpal, and Lokayukta are institutions constituted to prevent corruption at administrative, bureacrative and political level, find out the features and complete the chart.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 3 Public Administration 2
Answer:

Lokpal Lokayukta
The institution constituted at national level to prevent corruption is called Lokpal. Lokayukta is the institution constituted at the state level to hear the corruption cases.
Lokpal has the power to register cases on issues of corruption against employees and pub lie workers and can suggest necessary actions. Follow judicial Procedures.

Question 9.
Right to service Act is a law which ensures services to the people. Find out and list the treasures of Right to service Act. This law determines the time limit for every service given by a government office.
Answer:

  • If the deserved service is not given within this time limit, the responsible employee should pay a fine.
  • An officer is appointed in every government office to give guidance and proper help to the applicants.

Question 10.
Compare and the list out central vigilance commission and state vigilance commission.
Answer:
Central Vigilance Commission :
The Central Vigilance Commission constituted at national level to prevent Corruption, Central Vigilance Commission, it came into effect into 1964, Formed to prevent corruption in central government offices, in every department there will be a chief vigilance officer.

State Vigilance Commission :
Constituted at State level to prevent corruption, Inquires in to corruption in the state government offices.

Question 11.
Complete the diagram of administrative reform measures adopted by the government.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 3 Public Administration 3
Answer:

  • Right to information.
  • Information commission.
  • Lokpal and lokayuktha.

12. Complete the concept map given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Solutions Part 1 Chapter 3 Public Administration 4
Answer:

  • Create responsibility
  • The citizen will get copies of public documents if they apply for them.

Public Administration Evaluation Questions

Question 1.
‘Public Administration is about Governmental Administration’ on the basis of Gladden’s definition examine the features of public administration.
Answer:
From the definition of Gladden we can under stand that the important area of public administration is governmental administration. Public administration is the effective utilization of men and materials for the implementation of existing laws, governmental policies, programmer and developmental projects. Government try to find the solutions to various problems and ensure the welfare of the people through public administration.
Significance of Public administration.

  • Formulate government policies.
  • Provide goods and services.
  • Ensure welfare the people.
  • Find out solutions to public issues.

Question 2.
Explain Gandhiji’s vision on public administration.
Answer:
Gandhiji expected the protection of the interests of all through public administration. But there are a number of persons in our society who require special consideration and protection. Fie opined that public administration should consider them specially and protect them. Gandhiji’s concept of Grama Swaraj influenced India’s outlook of public administration to a great extent.

Question 3.
Define Bureaucracy. Examine the features of Bureaucracy?
Answer:
The employees who work under public administrative system are together known as Bureaucracy.

Features of Bureaucracy:
Hierarchical Organisation:
Bureaucracy is organised in such a way that there is one employee at the top and the number increases when it reaches the lower levels. This is known as Hierarchical organisation.

Permanance:
Persons appointed will continue in service till the age of retirement. Appointment on the basis of qualification Employees are recruited and appointed on the basis of educational qualification.

Political Neutrality:
Bureaucrats are liable to implement the policies of whichever party comes to power. Party interests should not reflect in their work.They should act neutrally.

Professionalism:
Every Government employee must be skilled in their work.

HSSLive.Guru

Question 4.
Name of the feature of bureaucracy which intercepts quick decisions.
a. Political Neutrality.
b.Professionalism.
c. Permanence.
d. Hierarchical organisation.
Answer:.
Hierarchical Organisation.

Question 5.
The Rajasthan based organisation paved the way for the legislation of right to Information Act.
a. Narmada Bachao Andolan.
b. Swabhimana Prasthanam
c. Mazdoor Kisan sakthi Sangathan.
d. Bharatiya Kissan Union.
Answer:
Mazdoor Kisan Shakti Sangathan.

Question 6.
Write a short note on the functions of central and state information commission.
Answer:
To perform the functions under the right to information act, Information Commissions are constituted at national and state levels.

Question 7.
State level organisation to prevent corruption at administrative, bureaucratize and political levels
a. Lokpal b. Lokayuktha
c. Central Vigilance Commission d Child rights commission
Answer:
Lokyukta

Question 8.
Match the items of column A with B

A B
1. All India Service i. Sales Tax Officer
2.Central Service ii. Indian Police Service
3.State Service iii.Indian Railway Service

Answer:
1-ii,
2-iii,
3-i.

Question 9.
The Institution constituted at the national level to prevent corruption in 1964
a. NitiAyog.
b. Administrative Tribunal.
c. Central Information Commission.
d. Central Vigilance Commission.
Answer:
Central Vigilance Commission.

Question 10.
UPSC and PSC are caused constitutional institutions why?
Answer:
UPSC( Union Public Service Commission) and state PSC are constituted on the basic of constitutional provisions.So they are called constitutional institutions.

Question 11.
Define E-Governance and write down two examples of E – Governance.
Answer:
E- governance is the use of electronic technology in administration . This help to obtain government services easily in a speedy manner. The single window system for admission to higher secondary courses, Online applications for various scholarships etc are exam pies for E- governance.

Question 12.
Explain different administrative reforms adopted by government for increasing the affiance of service.
Answer:
information Commission:
To perform the functions under the right to information act, In formation Commissions are constituted at the national and state levels. There will be a chief Information commission and not more than ten members in the Information Com mission.

Central Vigilance Commission:
The Central Vigilance Commission is the institution constituted at the national level to prevent corruption. It came into effect in 1964. It is formed to prevent corruption in the central government offices.The Central Vigilance Commissioner is the head of the Central Vigilance Commission.

Lokpal and Lokayuktha:
Lokpal and lokayuktha are institutions constituted to prevent corruption at administrative, bureaucratic and political levels, the institution constituted at the national level to prevent corruption is lokpal.

Lokpal has the power to register cases on issues of corruption against employees and public workers and can suggest necessary actions. Lokayukta is the institution constituted at the state level to hear the corruption cases.

Ombudsman:
Elected representatives and bureaucrats are part of public administration. Complaints can be filed against their corruption,nepotism or financial misappropriation or negligence of duties. Ombudsman is constituted for this purpose.

Public Administration SCERT Questions and Answers

Question 1.
Pick out any two public administration institutions and write about their functions.
Answer:

Institution Functions
a. Krishi Bhavan Promotes agriculture
b. Police Station Maintains law and order
c. Primary health center Provides treatment for illness

Question 2.
What are the differences found in the public administration under monarchy and democracy?
Answer:

  • In monarchy, the interest of the monarch is the basis of public administration,
  • In democracy importance is given to the interests of the people.

Question 3.
Explain the importance of public administration.
Answer:

  • Ensures welfare of people
  • Formulates government policies
  • Provides goods and services
  • Finds out solution for public grievances

Question 4.
Explain the importance of bureaucracy in public administration.
Answer:

  • Makes the public administration system dynamic,
  • Services of the government made accessible to the people ,
  • Performs the day- to-day administration of the country.

Question 5.
What is meant by hierarchical organisation and permanence of bureaucracy.
Answer:

  • Organization made up of one employee at the top and more towards the bottom.
  • Persons once appointed as employee will continue in service till the age of retirement. This is permanency.

Question 6.
Prepare a note on civil service in India.
Answer:

  • All India service
  • Central services
  • Stateservice. Explain hints

Question 7.
Why PSC and UPSC are called as constitutional institutions?
Answer:
UPSC and PSC are constituted on the basis of constitutional provisions. So they are cal led as constitutional institutions.

HSSLive.Guru

Question 8.
Find out the factors that adversely affect the efficiency of public administration.
Answer:

  • Inefficiency of bureaucracy,
  • Corruption
  • Shortage of employees

Question 9.
Write a brief note on e-Governance implemented as part of administrative reforms?
Answer:

  • e-Governance is the use of electronic technology in administration. This helps people to obtain government services quickly and easily .
  • Information technology is used in the field of public service.
  • Government service is made available less expensively expensively

Question 10.
A road constructed before six months in your place is damaged now. You became aware that there is some corruption, Prepare an application under Right to Information Act addressing panchayat secretary to get the details of it.
Answer:
To Prepare an application under the RTI Act.

Question 11.
What are the benefits attained by society as a result of formulation of the Right to Information Act.
Answer:

  • Controlled corruption,
  • Increased the responsibility of bureaucrats,
  • Functioning of government became transparent.

Question 12.
Explain the structure of Information Commission?
Answer:

  • Central Information Commission,
  • Chief Information Commissioner and not more than ten members,
  • State Information Commission.

Question 13.
How the Right to Service Act is helpful to people?
Answer:

  • Ensures government services to people.
  • Gets service within time limit.
  • Employee should pay fine in case of delay.
  • Appoints an officer in charge as per Right to Service Act in all offices to give service.

Question 14.
Differentiate the functioning of Lokpal and Lokayuktha?
Answer:
Lokpal:

  • Institution constituted to prevent corruption charges at national level
  • Has the power to register cases of corruption against employees and public workers.

Lokayuktha :

  • Constituted at state level to hear corruption cases.
  • Follow Judicial procedures

Question 15.
From the following select the statement appropriate to central vigilance commission and state vigilance commission?
a. Esquires about corruption in state government offices.
b. Institution to prevent corruption at national level.
Answer:
a. State vigilance commission .
b. Central vigilance commission

Question 16.
How the functioning of Ombudsman helps the public to prevent corruption.
Answer:

  • Complaints against corruption among elected representatives and bureaucrats can be filed in Ombudsman,
  • People can directly approach Ombudsman to give complaints.
  • Ombudsman can enquirer into such complaints and recommend actions.

Question 17.
Compare and list the different levels of civil services in India.
Answer:

  • All India Service
  • Central Service
  • State Service

Question 18.
What is considered as corruption by modern society?
Answer:

  • Delayed service, Denial of right to service is corruption.
  • Making service as a favor.

Public Administration Exam Oriented Questions and Answers

Question 1.
The chairman and the members of this commission are appointed by
Answer:
The president of India

NSUI full form stands for National Students’ Union of India.

Question 2.
What is the full form of U. P. S.C ?
Answer:
Union Public Service Commission.

Question 3.
In which year Central Vigilance Commission come into effect ?
Answer:
1964

Question 4.
Write a note on Akshaya Center and E-literacy.
Answer:
For the benefit of people, Akshaya centers have been constituted to make use of Government service delivered through E – governance. It also aims at making people E-literate. E – literacy is the awareness about basic information about technology.

Question 5.
Prepare a seminar report on the importance of public administration.
Answer:
Without public administration, the government cannot operate and manage activities effectively and efficiently. The administration plays a vital role for delivering and distributing the public services to all comers of the country.

Administration spreads all over the country for supplying the governmental and public goods and services up to the villages and door to door. The administration is not operating and managing the activities properly and smoothly in developing countries. The scopes of administration shows the importance of public administration.

Following are the importance of Public Administration:
Management of Public Service, Distribution Social Change, Disaster Management, Population Control, Preservation of Human Right, Management of Industrial Relationship, Internal and External attached Economic Development. These points show that the administration is used all over the sections of the country.

HSSLive.Guru

Question 6.
Write a note on Administrative Tribunal.
Answer:
Actions are taken by various government departments against the government officials. The Administrative Tribunal is the institution where the employees can lodge their complaints against such actions. ”

Question 7.
The famous western administrative thinker Gladden says “ Public administration is concerned with an administration of the government”. On the basis of this definition, explain the relationship between Public administration and the government.
Answer:
From this definition we can understand that the important area of public administration is governmental administration. Public administration is the effective utilization of men and materials for the implementation of existing laws, governmental policies, programmers and developmental projects and the government has constituted a number of institutions for this purpose. All these governmental institutions are part of public administration. They function for the welfare of the people.

An administrative system is needed for governments to exist and function. The history of public administration begins with the formation of state. Based on differences in the form of government we can find differences in public administration also. In a monarchy, the interests of the monarch was the basis of public administration. But in a democratic system, importance is given to the interests of the people. Democratic administration becomes more effective and efficient through public administration.

Leave a Comment

error: Content is protected !!