Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still

You can Download From Rosa Parks Sat Still Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2  helps you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still (Rosa Parks)

Rosa Parks Sat Still Textbook Questions And Answers

Rosa Parks Questions And Answers

Rosa Parks Sat Still Question Answers Question 1.
What was the only thought in Rosa Parks’ mind as she left her workplace?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 1
Answer:
She wanted to sit down

HSSLive.Guru

Rosa Parks Sat Still Question 2. What was the only thing that the driver knew about Rosa Parks?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 2
Answer:
That she was a black passenger

Rosa Parks Sat Still Lesson Summary Question 3. What was the rule in the bus?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 3
Answer:
Black passengers had to give up their seats when white passengers came in.

Question 4.
What happened when the bus was about to start?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 4
Answer:
Passengers rushed in. Many of them were white Americans. Each time a white passenger climbed into the bus, a black passenger got up from the seat and moved away.

Rosa Parks Sat Still Activities Question 5. Why was Rosa arrested?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 5
Answer:
Rosa Parks refused to give up her seat for a white passenger even after the driver asked her to get up. So he brought the police in and they arrested Rosa as she had broken the law.

Question 6.
Why did the black people decide to fight with the bus-company?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 6
Answer:
When the news ‘of Rosa’s arrest spread all over the town, the black people decided to fight for her. They knew that they could not fight with the police. So they decide to fight with the bus company.

Question 7.
How did the black passengers support the boycott?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 7
Answer:
They decided that no black passenger would use city buses until Rosa was freed; instead, they went to work in private cars and shared the cost of the taxi.

Question 8.
What was the judgment given I by the Supreme Court?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 8
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 9
Answer:
The judges of the Supreme Court said that segregation was unlawful in public transport services. They said it was against the law of the country.

Question 9.
What, do you think, was the reason for the success of the boycott?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 10
Answer:
The boycott lasted for more than a year and the bus company lost millions of dollars. Without black passengers, the buses ran almost empty. Moreover, the unity and will power of the black passengers was indomitable.

Question 10.
There are other stories of such courageous men and women who changed the life of millions. Recollect and write any one of them?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 11
Answer:
Malala Yousafzai is the youngest Nobel prize, winner. Malala was born in Pakistan, where education is not provided to the girl child. She campaigns for the rights of girl children, particularly their right to education. Malala gives voice to all the voiceless millions around the world and exhorts the world to acknowledge the power of education and gender equality.

HSSLive.Guru

Question 11.
What were the events that led to the historic judgment of the Supreme Court? Complete the flow chart given below:
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 12
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 13
Answer:
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 14

Chapter 2 Rosa Parks Sat Still Additional Questions and Answers

Questions 1 to 5: Read the excerpt from the story ‘ Rosa Parks Sat Still’ and answer the questions that follow.

On December 1, 1955, Rosa Parks refused to move- and this transformed a million lives. Rosa Parks had been working all day. Work had been heavier than usual. At the end of the day, there was only one thought in her mind. She wanted to sit down. But it was getting late, and everybody was going home.
Rosa walked to the bus stop and got on a bus. There were many vacant seats. She paid her fare and sat down in the nearest seat.
The bus was nearly empty. Rosa felt grateful. Her feet were very tired. They really needed a rest.
1. How did Rosa Park transform a million lives?
2. There was only one thought in her mind at the end of the day. What was that thought?
3. Pick out the word from the passage which means ‘thankful’.
4. Pick out a sentence from the first paragraph which contains an adjective.
5. Read the following sentence.
Rosa walked to the bus stop and got on a bus. Replace the phrasal verb ‘ got on’ with the suitable word from the bracket.
(entered, enter, entering)
Answer:
1. Rosa Parks transformed a million lives by refusing to move from her seat.
2. She wanted to sit down.
3. Grateful
4. Her feet was very tired/ The bus was nearly empty.
5. Entered

Question 6.
The following are some of the events from the story ‘Rosa Parks Sat Still’ They are jumbled up. Write a paragraph sequencing them in proper order.
( 1 ) The bus driver got angry.
( 2 ) Rosa Parks wanted to sit down after the heavy work of the day.
( 3 ) She occupied a seat in the bus with the least thought of breaking any rule.
( 4 ) Rosa walked to the bus stop and got into a bus.
( 5 ) She refused to give up her seat to the white passenger.
Answer:
1. Rosa Parks wanted to sit down after the heavy work of the day.
2. Rosa walked to the bus stop and got into a bus.
3. She occupied a seat in the bus with the least thought of breaking any rule.
4. She refused to give up her seat to the white passenger.
5. The bus driver got angry.

Question 7.
Prepare a profile of Rosa Parks using
Born: February 4, 1913, Alabama, United States
Education: Alabama State Teachers College for Negroes
Awards: Presidential Medal of Freedom
Spouse: Raymond Parks
Died: October 24, 2005
Answer:
Rosa Parks:
Rosa Parks was born on February 4, 1913, in Alabama in United States. She was educated at the Alabama State Teachers College for Negroes. She was awarded the Presidential medal of Freedom. Raymond Parks is her husband. She passed away on October 24, 2005.

HSSLive.Guru

Questions 8 to 11: Read the passage carefully and answer the questions that follow:

From Rameshwaram to the Rashtrapati Bhavan, it’s been a long journey. Talking to Nona Walia on the eve of Teacher’s Day, President Dr. A.P.J. Abdul Kalam speaks about life’s toughest lessons and his mission of teaching the Indian youth. “ A proper education would help nurture a sense of dignity and’ self- respect among our youth,” says President Kalam. There’s still a child in him though, and he’s curious about learning new things. Life’s a mission for President Kalam. Nonetheless, he remembers his first lesson in life and how it had changed his destiny. “ I was studying in standard V and must have been all of 10. My teacher, Sri Sivasubramania Iyer was telling us how birds fly.

He drew a diagram of a bird on the blackboard, depicting the wings, tail and the body with the head and then explained how birds soar to the sky. At the end of the class, I said I didn’t under¬stand. Then he asked the other students if they had understood but nobody had understood how birds fly” he recalls. That evening, the entire class was taken to Rameshwaram shore, the President continues. “ My teacher showed us sea birds. We saw marvelous formations of them flying and how their wings flapped. Then my teacher asked us. Where is the bird’s engine and how is it powered? I knew then that birds are powered by their own life and motivation. I understood all about birds dynamics”.
8. When did Nona Walia talk to President Dr. APJ Abdul Kalam?
9. What did the teacher draw on the blackboard?
10. What did Dr. A.P.J Abdul Kalam learn when the entire class was taken to the Rameshwaram shore?
11. What message does the passage convey to you?
Answer:
8. On the eve of Teacher’s day
9. A diagram of a bird
10. The birds are overpowered by their own life and motivation. He understood all about birds dynamics.
11. Be curious about learning new things

Question 12.
Look at the following word pyramid.
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 15
Construct a similar word- pyramid with the word ‘ Shoes’.
Answer:
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 16

Rosa Parks Sat Still Lesson Summary in English

This is a story of a freedom – fighter who fought against the white people for the Black people’s rights in America. Rosa Parks was a working woman. One day after her work she was traveling in a bus. The bus was full of people. There were white people and Black people in the Bus. There was a rule at that time in 1955 that in a bus if there is a vacant seat it would be of the white people. The Black people were not supposed to sit there. Rosa Parks protested against this rule. When a white man approached her she did not get up and give the seat. This made the bus driver angry. He called the police and the police arrested Rosa Parks. Then there was a revolution among the Black people.

This resulted in the freedom struggle of the Blacks in America. In the court, there were many people who argued for her rights. Thus the white people came to know that there should not be any difference between the white people and Black people. This incident in the bus changed millions of minds of Americans. This awareness was made in their minds by the famous Indian leader Mahatma Gandhi; the writer thanks Gandhiji for his great ideas without which the Black people would not have achieved their rights.

Rosa Parks Sat Summary in Malayalam

Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 17

HSSLive.Guru

Rosa Parks Sat Glossary

Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 18
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 3 Chapter 2 Rosa Parks Sat Still 19

Leave a Comment

error: Content is protected !!