Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose

You can Download From The Nightingale and the Rose Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3  helps you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose (Oscar Wilde)

The Nightingale and the Rose Textbook Questions And Answers

The Nightingale and the Rose Activity Question 1. Why does the young man think that his life is wretched?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 2
Answer:
He had good knowledge and wisdom. Still, he was unhappy because he could not have a red rose. So he thinks that his life is wretched.

HSSLive.Guru

Question 2.
How does the Nightingale describe the young student?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 1
Answer:
His hair is as dark as the hyacinth, and his. lips are as the rose, but passion has made his face look like pale ivory, and sorrow has set her seal upon his brow.

Question 3.
Why does the Nightingale think that the Student is a true lover?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 3
Answer:
As he failed to get the rose, he became grief-stricken and hence lamented over his fate. This made the Nightingale think that the Student was a true lover.

Question 4.
The lizard says that it is ridiculous to weep. Do you agree with th is statement? Why?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 4
Answer:
Free response

Question 5.
How does the author describe the flight of the Nightingale?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 5
Answer:
The Nightingale spread its wings and soared high into the air. It passed through the grove like a shadow and sailed across the garden.

Question 6.
Was the third rose-tree able to give a red rose to the Nightingale? Why?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 6
Answer:
No, because the winter had chilled its veins and the frost had nipped its buds and the storm had broken its branches. So it had no red rose that year.

Question 7.
How, according to the third rose- tree, could the Nightingale get a red rose?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 7
Answer:
The Nightingale should press its breast against the thorns and sing the whole night. Its lifeblood should flow into the veins of the rose tree.

Question 8.
Why did the Nightingale think of sacrificing her life?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 8
Answer:
The Nightingale thought that love is better than life. It also believed that the heart of a bird is nothing compared to the heart of a man.

The Nightingale and the Rose Questions and Answers Pdf Question 9. The Nightingale thinks that the heart of a man is more valuable than that of a bird. Do you agree with the Nightingale? Explain.
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 9
Answer:
I don’t agree with the Nightingale.
The very words of the Nightingale prove that the heart of the bird is more noble and valuable than that of a man. The heart of the bird is full of goodness. But the heart of man is full of selfishness. Man thinks that everything in nature is meant for him. But the fact is that man is not superior to any other living being on the earth. Nature will exist even without man. But man cannot exist without other living beings.

Question 10.
What would happen if the Nightingale did not press its breast closer against the thorn?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 10
Answer:
The blood of the Nightingale would not flow into the veins of the rose tree and it might not give a red rose. This would disappoint the student.

The Nightingale and the Rose Question 11. How did the pain affect the Nightingale’s song?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 11
Answer:
The bitter the pain, the wilder the song became.

Question 12.
What is the red rose compared to?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 12
Answer:
To the rose of the eastern sky

Question 13.
Describe the last moments of the Nightingale.
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 13
Answer:
Her voice grew fainter, her wings began to beat, and a film came over her eyes. Her song grew fainter and she felt something choking her throat. She gave one last burst of music and died.

HSSLive.Guru

Question 14.
Why didn’t the Professor’s daughter accept the red rose
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 14
Answer:
She thought that it would not match with her dress. To her wealth and possessions were more valuable than love.

The Nightingale and the Rose Textbook Activities And Answers

The Nightingale And The Rose Activities Let’s revisit

The Nightingale And The Rose Activity 1.

Read the story and answer the following questions. Put a tick mark [✓]in the appropriate box.

The Nightingale and the Rose Lesson Activities Question 1. What is the color of the rose that the Student searches for?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 15
Answer:
Red

Question 2.
What does the Nightingale admire about the Student? (or)

Why Does The Nightingale Admire The Young Student?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 16
Answer:
He values love above everything

Question 3.
Where does the Student plan to present the rose to the girl?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 17
The Nightingale and the Rose Answer:
At the Prince’s ball

Question 4.
Why couldn’t the Student find a red rose by himself?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 18
Answer:
The red rose tree was withered in the winter.

Question 5.
Which of the following was not done by the Nightingale to get the rose?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 19
Answer:
She yelled at the trees until they gave her a rose.

The Nightingale and the Rose Malayalam Meaning Question 6. Why did the professor’s daughter reject the flower?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 20
Answer:
Money and jewels were more important for her than love.

The Nightingale And The Rose Activity 2. 

you have read the story ‘The Nightingale and the Rose’, haven’t you? Now, read the story once again and complete the story house.
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 21
Answer:
Setting:

  • Garden
  • Gallery
  • Student’s house and window
  • Rose’s house

Characters:

  • Nightingale
  • Garden Lizard
  • Student
  • Professor’s daughter

Climax:

  • The Nightingale pressed her breast against the thorn and started singing.
  • A red rose appeared and the Nightingale died.

Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 22

Let’s enrich our vocabulary

Activity 1.

Look at the sentence quoted below. ‘The musicians will sit in their gallery,’ said the young student, ‘and play upon their stringed instruments, and my love will dance to the sound of the harp and the violin.’ Harp and violin are stringed musical instruments. Here’s a list of some musical Instruments. Classify them as stringed, wind and percussion instruments. Accordion, Bagpipe, Barrel, Bass drum, Chenda, Clarinet, Dholak, Flute, Guitar, Harmonium, Madh- Alam, Mohana veena, Mridangam, Saenghwang, Sarangi, Saxophone, Star, Tabla, Veena, Zurna
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 23
Answer:
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 24

HSSLive.Guru
Activity 2.

Read the following sentences from the story.
On the topmost spray of the Rose- tree, there blossomed a marvelous rose.
‘What a wonderful piece of luck!’ he cried; ‘Here is a red rose!
The words underlined are synonyms. Synonyms are words or expressions which have the same or nearly the same meaning as another in the same language. ‘Big’ and ‘large’ are synonyms.
Find the words and pair them as synonyms from the list below, dawn, rude, tense, wealthy, slight, daybreak, prudent, whisper
healthy, rich, nervous, Impolite, murmur, fit, wise, fain
Answer:
dawn – daybreak
whisper – murmur
slight – faint
rude – impolite
healthy – fit
prudent – wise
tense – nervous
wealthy – rich

Activity 3.

The Student, the Nightingale, and the Professor’s daughter are the characters in the story. What all traits does each character have in the story?
Fill in the following chart with words from the box given below that are most appropriate to the traits of each character.
Innocence, money, love, wisdom, nature, heroism, greed, knowledge, death, compassion, sacrifice, pride, beauty, purity, love, truth bravery frivolous serious, sincere, Insan- romantic, realistic, superficial, selfless, snobbish, Intellectual, sentimental
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 25
Answer:
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 26
Let’s write

Activity 1.

Evaluate the Student in terms of his studies, his understanding of the world, his feelings for love. etc. based on your reading of the story. Pick outlines from the story to support your ideas.
Answer:
The student in the story ‘The Nightingale and the Rose’ is very romantic, sensitive and passionate. He feels depressed when he fails to get a red rose for his beloved. ‘Sorrow has set her seal upon his brow’ and he feels lonely. His studies did not make him wise. He is blind with love. So he does not understand the true nature of the girl. He thinks’ she will have no heed of me, and my heart will break.’ He is sincere in his love. So he weeps thinking of his ill fate. The Nightingale feels pity and decides to sacrifice its life for the sake of the boy.

Finally, when he gets the red rose, he rushes to his beloved. She tells him, ‘I am afraid it will not go with my dress.’ She says that the Chamberlain’s nephew has sent her precious jewels. She rejects him by saying that jewels cost far more than flowers. The Student finally realizes that his lover is ungrateful. He throws the flower into the street. The poor lover walks away saying, ‘What a silly thing love is!’ The ending of the story makes us think seriously about issues like love, sacrifice, greed, etc.

Activity 2.

Imagine that the young Student has realized the sacrifice made by the Nightingale. He feels very sad and writes a letter to his friend about it. What would he write? Write the letter.
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 27
Answer:
Flat no.34
Sector 9
Washington Street
22 March 2018
Dear Tom,
Hope this letter finds you in good health and happiness. Hope all at home are fine. I am writing this letter to tell you about a very touching experience. You know, I was in love with the Professor’s daughter. One day she said that she would dance with me at the Prince’s ball the next night if I broug¬ht her a red rose. You know roses couldn’t be found in that season. So I was very sad.

I was very frustrated. I sat in my garden weeping. I feared that the professor’s daughter would not dance with me. Seeing my sorrow, a nightingale took pity on me. It wanted to help me. The Nightingale appro-ached all the Rose trees and told them about my strange condition. The Rose trees could not help the Nightingale. Finally, it came to the rose tree near my window. The Rose tree said that the winter had chilled its veins, the frost had nipped its buds, and the storm had broken its branches, and so it could have no roses that year. On repeated persuasions, the Rose tree finally said that it could give a red rose only if the Nightingale would sing to the tree with its breast against a thorn. The red blood must flow into its veins. What a great sacrifice the Nightingale had done for me! The Nightingale thought that love was better than life, and that bird’s heart was nothing compared to a man’s heart.

All the night the Nightingale sang, with her breast against the thorn and stained the Rose tree with its lifeblood. A marvelous rose blossomed. She pressed closer and closer, Bitter and bitter was the pain. Fainter and fainter grew her song. The rose became crimson. The Nightingale gave one last burst of music and lay dead in the grass, with the thorn in her heart. What a heroic deed! I feel quite sad about this bird. I can never forget the glorious sacrifice of the Nightingale. I have made up my mind to love all the birds and animals and do whatever I can to preserve and protect everything in nature.
Regards,
Sd/-
Tony

HSSLive.Guru

Activity 3.

The dejected Student goes to his room, overwhelmed with feelings and makes a diary entry. Write the diary entry in which you should express:
1. the Student’s feelings about being rejected in love.
2. what he thinks of the Professor’s daughter
3. what he would do in future.
Answer:
21st January 2018,

Thursday

What a wretched fate! How cruel the professor’s daughter is! I never thought she would be so ungrateful! I can’t even imagine She said the red rose would
not go with her dress. The Chamberlain’s nephew he has given her jewels. How dare she say that jewels cost far more than flowers!

Today is the darkest day in my life. What a silly thing love is! I pined for it. Worthless …….. Can wealth and position be more valuable than a man’s love? ….. never again trust a girl. A Nightingale sacrificed its life for me. Well, hereafter I will never do any harm to any living being. I take a pledge that I shall dedicate my whole life for the protection and preservation of everything in nature.

Activity 4.

The relationship between man and nature is one of the themes of the story ‘The Nightingale and the Rose’. In the story, the Nightingale, the Green Lizard, and the Rose-tree speak like human beings. Look at the poster given below and identify the features of a poster. Design a poster for promoting awareness on the need for conserving nature.

Posters usually contain notices, advertisements or invitations. They are attractive and captivating. They are designed either to invite our attention to an event or to create awareness on an important social issue.

Feature of Poster

Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 28
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 29
Answer:
Features of Poster

  • Imaginative and interesting
  • Effective in highlighting the issue
  • Good use of text/image/layout, etc.
  • Illustration
  • Captions
  • Clear and bold message
  • Simple and attractive language
  • Details like place, time, organizers, etc.
  • Self-explanatory

Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 30
Plant a tree, so that next generation can get air for tree
Trees the legs of the world
Save trees now they will save you in future.
There is enough on the earth for the
human’s need but not for the human’s greed

Let’s speak

Activity 1.

The Nightingale sacrificed her life for true and ideal love. Do you think that the Nightingale has made the right choice? Why? Give at least two reasons to support your answer. Try to use the following expressions while speaking.
1. I think
2. I believe
3. It seems to me that
4. I am convinced that
5. I feel absolutely certain that
Answer:
1. I think the Nightingale has made the right choice because she sacrificed her life to give joy to the boy.
2. I believe that the Nightingale’s decision was good because it was for the sake of true love that she lost her life.
3. It seems to me that the Nightingale has done a great thing by sacrificing her life. Only such sacrifices will make people un¬derstand the value of true love.
4. In my opinion, the nightingale should not have sacrificed her life for such a simple reason.
5. I am convinced that the Nightingale was stupid to die for the boy because he did not seek her help.
6. I feel absolutely certain that the Nightingale was a fool to have sacrificed her life for the sake of the selfish Student.

Activity 2.

Go through the following speech delivered by the Oak-tree to mourn the death of the Nightingale.

Dear friends,
I am very sad. It is with deep sorrow and shock that I speak about the de¬mise of my Mend, the Nightingale. She used to spend most of the time sitting on my branches and pinging. How happy I was when I listened to her melodious songs! She sacrificed her life for the happiness of the young student. For her, love was eternal and mud! more precious than her life. I am deeply moved by her sacrifice. She was a great bird and a true Mend to all of us I know I will miss her a lot. May her soul rest in eternal peace.

Hold a condolence meeting mourn¬ing the death of the Nightingale. Imagine that you are one of the following and deliver the speech.
Learner 1: The Rose-tree
1. expresses grief at her death
2. tells that you had warned her but she did not pay any heed.
Learner 2: The Green Lizard
1. expresses grief at her death.
2. remarks that it was silly of her to have sacrificed her life for love.
3. puts the blame of her death on the student.
Learner 3: The Young Lover
1. expresses his sorrow at the sacrifice made by the Nightingale.
2. remarks how the Nightingale was very special to you
3. recalls the help given by the Nightingale.
Learner 4: The Moon
1. recalls the night when the Nightingale died and was lost in grief.
2. bemoans the terrible loss.
3. acclaims that the Nightingale understood the true meaning of love.
4. proclaims that the Nightingale is a martyr of love.
Answer:
The Rose-tree:
Dear friends,
Our dear friend has gone forever. As all of you know. I am one who is responsible for her death. But I had no alternative when she came to me for a red rose. I warned her about the difficulty to get a flower in this season. She compelled me for a flower so informed her to build a flower out of music by moonlight and stain it with her own heart’s blood. But I did not think she would have to spend all her blood. That was why she lost her life. Her death deeply touches my heart. She is a model for all of us. Let me stop.

The Green Lizard:
Dear friends,
It is really a shocking incident- the departure of my dear friend – the Nightingale. She considered love more valuable than life. What a great sacrifice the Nightingale has done for the student when I heard the sad news, I first told daisy about it. Beware, humans, think twice before you think of falling in love. I cannot say anything more. Let me stop.

The young Lover:
My dear friends the plants and animals,
I am the one who is responsible for her death. My foolishness forced the Nightingale to sacrifice her life. The Nightingale thought that love is better than life. Nature does not belong to man alone, you animals, birds and plants are as important as humans. She is a model for all of us. Now I understand my foolishness very well. The Nightingale taught me a lesson by her sacrifice. I can never forget her. Let me stop.

The Moon:
Dear friends,
I am eye witness to all that happened from beginning to end. She is not lost forever. Her memories are here with us forever. Her life is a lesson for all humans on the earth. Let them learn to love each other. Let them not run after money, fame or power. If so there will be peace on your earth. She understood the true meaning of love. But neither the lady love nor the lover understood the real value of love. What a heroic deed. I feel quite sad about the bird Let me stop.

Let’s discover how grammar works

Activity 1.

Read the following passage. A word is missing where [/] is marked. Fill in the blanks with suitable words to make the passage meaningful.
The Nightingale and the Rose is / (a) fairy tale, /(b) plot of the story is very simple. A young student thought that he was madly/(c) love with the Professor’s daughter. The girl told him that she would only dance with him. /(d) he brought a red rose. He felt miserable because he could not find a single red rose in /(e) whole garden. The Nightingale overheard this and was deeply touched by/(f) young man’s, true love. So she decided /(g) help the young man, but she was told that the only way to get a red rose in that cold winter/(h) for her to build it out of her music and her heart’s blo¬od. She was ready to lay/(i) her own life for the happiness of the young couple. She, therefore, did what she was j told to do. The next morning, the | most beautiful red rose appeared, but the Nightingale was found dead/(j) the Rose-tree
Answer:
a. a
b. The
c. in
d. if
e. the
f. the
g. to
h. was
i. down
j. beneath

HSSLive.Guru

Activity 2.

Look at the words/phrases underlined in the following sentence. Then he put on his hat and ran up to the Professor’s house.
They are phrasal verbs. Phrasal verbs usually do not bear the meaning of the words used as such.
The meaning of ‘put on’ is ‘to wear’ and ‘ran up’ is ‘to move quickly to, where someone is’.
Find out such examples from the story and write them down.
Answer:
1. Pass by
2. ran past
3. passed through
4. sailed across
5. pay for
6. put on
7. ran up

Make a few phrasal verbs using the following verbs.

Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 31
Now, frame sentences selecting one phrasal verb from each set.
………………………………..
………………………………..
………………………………..
Answer:
Take:
Take away: Remove
eg: The police took the protestors away.
Take after: look like, resemble
eg: He takes after his mother
Take on: Employ
eg: The council has had to take on 20 extra employees to handle their increased workload.
Take to: Make a habit of something* eg: He’s taken to wearing a baseball cap since his hair started thinning more noticeably

Bring:
Bring off: Succeed with something difficult
eg: No one thought she had managed to do it, but she brought it off in the end.
Bring in: Earn
eg: The job brings in two thousand dollars a month.
Bring back: return, cause someone to remember
eg: He took the calculator home yesterday and hasn’t brought it back yet.
Bring forward: make something happen
eg: The meeting has been brought forward to this Friday instead of next week.

Turn:
Turn away: Not allow someone to enter a place.
eg: Dozens of people were turned away from the hostel.
Turn against: stop liking and start disliking
eg: A lot of his supporters turned against him.
Turn off: stop a machine
eg: Turn off the lights as you leave.
Turn over: Give to the authorities
eg: The want or cleared the company to turn over their financial records.

Carry:
Carryover: continue past a certain point,
eg: The meeting carried over into the afternoon because there was so much to talk about.
Carry out: Perform a task
eg: The government is carrying out test on grousing genetically modified crops
Carry off: Win, Succeed
eg: She carried off the first prize in the competition.
Carry forward: make something progress
eg: They hope the new management will be able to carry the project forward.

Get:
get after: Nag or exhort someone
eg: You should get after them to finish the work
get ahead: Progress
eg: Nowadays, you need the skill if you
want to get ahead.
getaway: Escape
eg: The robbers got away in a stolen car, which the police later found abandoned,
get behind: Support
eg: All students got behind the teacher.

Make:
Makeover: Change appearance
eg: The beauty saloon gave her a makeover before the party.
Makeup: Invent a story
eg: They made up an excuse for being late.
Make out: Progress, pretend
eg: How are your children making out at the new school?
Make it: Arrive or get a result
eg: I thought you weren’t coming, so I was really pleased you made it.

Put:
Put over: Successfully execute
eg: They put over a clever practical joke
on us.
Put up: Increase prices, twice, etc.
eg: The government have put tuition fees for U. G students up again Put off: Postpone
eg: The concert’s been put off until next month because the singer got a throat infection.
Put out: Broadcast
eg: Most of the stuff they put out isn’t worth watching.

HSSLive.Guru

Activity 3.

Read the following sentences.
1. But there is no red rose in my garden, so I shall sit lonely, and she will pass me by. She will have no heed of me. and my heart will break.
2. He buried his face in his haggis and wept.
The words underlined in the above sentences are words we use in the place of a noun. They are called pronouns. They have subject, object, and possessive forms. We can categorize the above pronouns as shown in the table below.
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 32
There are seven personal pronouns in English. Prepare a table of all the seven personal pronouns and their object and possessive forms.
Answer:

Subject Object Possessive
I me my
We us our
You you your
he him his
She her her
it it its
they them their

Let’s edit

Aswin, a student of Class VIII, wrote a summary of the story ‘The Night¬ingale and the Rose’. Read it. There are some errors which are under¬lined. Edit the errors.
A rich girl tells a young man, which
(a) is a student, that she will dance
(b) with him at the ball the next night if he brings her a red rose. However, he has no
(c) red roses and vocalizes his despair when a nightingale hears her
(d). The nightingale are
(e) touched by the soul of this student, and desires strongly to help him. The bird filed
(f) around trying to find a red rose, but none j are red. She finally
(g) pierces her heart on a thorn to bleed onto a white rose, making it a brilliant red rose, and in the process dies.
(h) student finds the rose and is thrilled, so he plucks it and brings it to his love. The girl rejects the rose saying it won’t match her dress; someone else has brought her jewels
(i), which are much better. Angrily, the student walks away and throws the rose in the gutter where it is run over by a cart. He concludes
(j) that love is ridiculous and logic is better.
Answer:
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 33

Let’s play with language

Read each sentence and fill in the blanks with an adverb from the box.
loudly, hard, angrily, happily, well, hopefully, slowly, lightly, never, hungrily, there, finally, fast

Across:

1. Henry ate the soup …………….
4. Malavika hit the ball and ran …………….
6. Durga brushed the canvas ………….. with yellow paint.
8. All the students did very …………… in the reading test.
9. The twins couldn’t believe their birthday had ……………. arrived.
11. I will sit here; you can sit ……………..

Down

1. Naveen ………… agreed to join the game.
2. The crickets chirped ………….. outside the window.
3. The tired children walked home from school …………..
5. The cat hissed …………… when the dog walked by.
7. When I heard the announcer begin to name the winners, I looked up ………….
9. Lucia ran ………….. enough to catch up with others.
10. Rita has …………… experienced snowfall before.

Now, write your answers in the crossword puzzle.
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 34

Across

1. hungrily
4. had
6 . lightly
8. well
9. finally
11. three

Down

1. happily
2. loudly
3. slowly
5. angrily
7. hopefully
9. hard
10. never

The Nightingale and the Rose Additional Questions and Answers

Question 1.
Read the excerpt from the story ‘ The Nightingale and the Rose’ and answer the questions that follow:

You said that you would dance with me if I brought you a red rose,’ cried the Student. ‘Here is the reddest rose in all the world. You will wear it tonight next to your heart, and we will dance together.’
But the girl frowned.
‘ I am afraid it will not go with my dress,’ she answered and besides, the Chamberlain’s nephew has sent me some real jewels, and everybody knows that jewels cost far more than flowers.’
‘ Well upon my word, you are very ungrateful,’ said the Student angrily; and he threw the rose into the street, where it fell into the gutter, and a cartwheel went over it.
‘ What a silly thing Love is! said the Student as he walked away.
a. What was the Student’s request to the Professor’s daughter after giving her a rose?
b. Why did the Student call the Professor’s daughter ‘ungrateful’?
c. What is your opinion about the Professor’s daughter?
d. Pick out a word from the passage which means ‘ to show displeasure’
e. The young Student threw away the rose angrily. (Identify the word that qualifies the verb in this sentence.)
Answer:
a. He requested her to wear the rose that night next to her heart and dance with him.
b. She turned down his request by saying that the flower wouldn’t go with her dress.
c. Her love to the student was not sincere. She valued the jewels more than his love.
d. Frown
e. Angrily

Question 2.
Read the excerpt from the story ‘The Nightingale and the Rose’ and answer the questions that follow.
‘ No red rose in all my gardenlhe cried, and his beautiful eyes filled with tears. ‘Ah on what little things does happiness depend! I have read all that the wise men have written, and all the secrets of philosophy are mine, yet for want of a red rose in my life made wretched’
‘ Here, at last, is a true lover’, said the Nightingale. ‘ Night after night have I sung of him, though I knew him not: night after night I have told his story to the stars and now I see him. His hair is dark as the hyacinth – blossom and his lips are red as the rose of his desire, but passion has made his face like pale ivory, and sorrow has set her seal upon his brow’.
a. Who is the ‘true love’ mentioned in the passage?
b. Why was the student’s beautiful eyes filled with tears?
c. Who did the Nightingale tell the story to?
d. The color of the student’s hair is compared to
e. What made the Student‘s face look like pale ivory?
Answer:
a. Student
b. Because he failed to give red rose to her lover.
c. Nightingale told the stories to the stars.
d. Hyacinth blossom
e. Passion

Question 3.
Prepare a short profile of Oscar Wilde using the hints given below:
Born: October 16, 1854
Awards: Retro Hugo Award for the Best Dramatic Presentation
Education: Portora Royal School, Magdalen College College, Oxford ( 1874 – 1878)
Notable works: The Importance of Being Earnest, The Picture of Dorian Gray
Died: November 30, 1900, at the age of 46.
Answer:
Oscar Wilde:
Oscar Wilde was born on October 16, 1854. He won the Retro Hugo Award for the Best Dramatic Presentation. He did his schooling in Portora Royal School and later joined the Magdalen College, Oxford from 1874 to 1878. Importance of Being Earnest and The Picture of Dorian Gray are his notable works. He passed away on November 30 in 1900 at the age of 46.

HSSLive.Guru

Question 4.
The passage given below has a few errors in it. The errors are under¬lined. Edit the passage.
When I was in Chennai last year, I meet (a) a group of school children playing at the seashore. One of the boy (b) in the group did not know swimming. He was keeping away from other children. But his friends dragged him to their midst and he too joined them final (c). They were playing at the beach which (d) a lot of tourists assembled to watch the sunset. Suddenly the boy who didn’t know swimming took (e) away by a huge wave. Fortunately, the coast guards on the beach could save him.
Answer:
a. met
b. boys
c. finally
d. where
e. was taken

The Nightingale and the Rose Summary in English

There was a student who was very upset because he did not have a red rose in his garden to be given to his lover. If he could give it to her the next day, then she would dance with him. But as he didn’t have any rose, he started crying. A nightingale was watching all this. The nightingale said that this man is a true lover. Then the Green Lizard and the Daisy noticed the student crying. The nightingale told them that he was weeping for a red rose which made them laugh. Now the nightingale felt sorry for the student and wanted to get him a red rose. She went to the Rose tree at the center of the grass-plot and requested for a red rose. She said that she would sing for it as a reward. But the tree only had white roses and it directed the Nightingale to its brother who was growing at the sun-dial. But that tree had yellow roses.

It asks the Nightingale to fly to another tree that was growing under the window of the student’s room. She made the same request to the next tree. But it said” My flower is very, very red. But my veins are chilled by the cold season and the snow has nipped my buds. The storm has broken my branches. So I cannot produce any flower this year”. The bird asked if there was any possible way to get a red rose. The tree said that for getting the rose the bird had to sing in the moonlight and stain the tree with the blood of the bird. It had to sing pressing its breast upon a thorn. The thorn had to go into the heart of the bird and blood had to flow into the veins of the rose. The Nightingale thought of how beautiful her life was. But she said that love is superior to life and that a man’s life is better than a bird’s life, the nightingale continued. It asked the student to be a true lover. But he couldn’t understand anything. The Oaktree was very upset about the Nightingale, so she sang one last song for it.

Then the bird flew to Red-rose tree, pressed her breast against a thorn and started singing songs. The thorn pierced into her heart deeper and deeper and blood came out of her body. Before morning a red rose was born and the Nightingale was gone. The student was very happy to find the red rose and he rushed to his lover, who was the Professor’s daughter and requested her to dance with him as he had brought the rose. She said “ I don’t think it matches with my dress. There is another thing also. The nephew of Chamberlain has sent me some jewels. You know that jewels are more valuable than flowers’. The student thought that she was very ungrateful and not trustworthy. He very angrily threw the flower into the street and it fell into the gutter where the wheel of a cart ran upon it. The student said ‘ What a silly thing love is!’. The irony here is that even though the Nightingale thought that love was more valuable than life and she gave her life for it, the girl just so easily rejected the student’s red rose, which came from the great sacrifice of the Nightingale!.

The Nightingale and the Rose Summary in Malayalam

Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 35
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 36

HSSLive.Guru

The Nightingale and the Rose Glossary

Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 4 Chapter 3 The Nightingale and the Rose 37

Leave a Comment

error: Content is protected !!