Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 5 Chapter 4 Solitude

You can Download From Solitude Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 5 Chapter 4  helps you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 5 Chapter 4 Solitude (Ella Wheeler Wilcox)

Solitude Textbook Questions And Answers

Solitude Poem Questions and Answers Question 1.
What does the opening lines tell us about the present-day world?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 5 Chapter 4 Solitude 1
Answer:
In the present day world, people are only interested in sharing happiness and joy with others. Sorrows are to be faced all alone. This shows selfishness.

HSSLive.Guru

Question 2.
’ Life is a mixture of joy and sorrow.’ How differently do people react to reach to each of them?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 5 Chapter 4 Solitude 2
Answer:
There are many to share a person’s joy but none to comfort him/ her during his/her unhappy moments.

Question 3.
Even the earth is indifferent to human suffering. Identify lines that hint this idea.
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 5 Chapter 4 Solitude 3
Answer:
For the sad, old earth must borrow its mirth,

Question 4.
‘Succeed and give and it helps you live. ‘Is this line an exhortation to help and support others in need?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 5 Chapter 4 Solitude 4
Answer:
Yes, The poet means to suggest that success alone can motivate us to live and sharing the joy of our success can promote harmony.

Question 5.
Every human being must undergo pain as a part of life. Which lines give you this idea?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 5 Chapter 4 Solitude 5
Answer:
‘But one by one we must all file on Through the narrow aisles of pain.’

Solitude by Ella Wheeler Wilcox Question 6.
‘The poem throws light on the need to be ‘self-reliant’. Do you agree? Why?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 5 Chapter 4 Solitude 6
Answer:
Yes, Being self-reliant helps us to overcome the problem of life and gives us confidence to face the challenges in life.’

Question 7.
Does the poem establish the idea that this is essentially a pleasure-seeking world? How?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 5 Chapter 4 Solitude 7
Answer:
‘Yes, The world abides with us only when we are happy. Nobody will be there to share our sorrows.

Question 8.
What does the poet mean by the expressions ‘nectared wine’ and ‘life’s gall’?
Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 5 Chapter 4 Solitude 8
Answer:
Nectared wine: the happiest moment of her life. Life’s gall: the sorrows of one’s life.

Solitude Textbook Activities And Answers

Solitude Ella Wheeler Wilcox Question 1.
The theme of the poem is:
a. If you stay positive, you will become successful.
b. If you seclude yourself, you will have lots of friends.
c. If you weep, you weep alone.
d. If you stay positive, people will be with you.
Answer:
If you stay positive, people will be with you.

Solitude Ella Question 2.
The tone of the poem is:
a. optimistic
b. pessimistic
c. indifferent
d. frustrated
Answer:
optimistic

HSSLive.Guru

Ella Wheeler Wilcox Solitude Question 3.
Which line in the poem describes the speaker’s outlook on life?
a. ‘There is room in the halls of pleasure.’
b. ‘Rejoice, and men will seek you’.
c. The echoes bound to a joyful sound’.
d. For the sad old earth must borrow its mirth’.
Answer:
‘Rejoice, and men will seek you’.

Solitude Additional Questions and Answers

Read the lines from the poem ‘ Solitude’ and answer the questions that follow.
Laugh, and the world laughs with you,
Weep, and you weep alone;
For the sad old earth must borrow its mirth But has trouble enough of its own Sing, and the hills will answer;
Sigh, it is lost on the air
The echoes bound to a joyful sound;
But shrink from voicing care
1. What idea do we get from the opening lines?
2. Even the earth is indifferent to human suffering. Identify lines that hint this idea?
3. Life is a mixture of joy and sorrow. How differently do people react to reach each of them?
4. Pick out a word that means ‘ desire’.
Answer:
1. In the present day world, people are only interested in sharing happiness and joy with others. Sorrows are to be faced alone. This shows selfishness.
2. For the sad, old earth must borrow its mirth,
3. There are many to share a person’s joy but none to comfort him/ her during his/ her unhappy moments.
4. Mirth

Solitude Poem Line by Line Explanation Question 5.
Prepare a short profile on Ella Wheeler Wilcox using the hints given below.
Born: November 5, 1850
Famous as: American author and poet
Spouse: Rob ert Wilcox (1884)
Notable works: Solitude, Yesterday, Sweet Danger
Death: October 30, 1919, 68 years
Answer:
Ella Wheeler Wilcox:
Ella Wheeler Wilcox the famous author and poet was born on November 5, 1850. She married Robert Wilcox in the year 1884. Solitude, Yesterday and Sweet Danger are her notable works. She passed away on October 30, 1919, at the age of 68.

Solitude Solutions Question 6.
The following table shows the results gained by a school in the SSLC examination.
Read them carefully and answer the questions that follow.

Year No attended No passed Percentage of pass
2006 98 32 32.6
2007 75 64 85-3
2008 103 90 87.5
2009 105 92 87.5
2010 103 90 87.4
2011 100 93 93

a. Which year did the highest number of students qualify for higher studies?
b. Identify the years in which equal number of students attended the examina¬tion?
c. What was the lowest percentage of pass recorded?
d. How many students appeared for exam in the year 2008?
e. Compare the results of the years 2006 and 2011.
Answer:
a. 2011
b.2008 and 2010
c. 32.6
d.103
e. In 2011 the pass percentage was 93 (Highest) and in 2006 the pass percentage was 32.6 (lowest).

Solitude Summary in English

This is a delightful little poem. The imagery is simple but it has layers of meaning and interconnections.Life is full of ups and downs and we can’t help but feel sad or happy at times. One day you feel like you are on top of the world and then the next you just want to be alone and you hate everyone. It is also full of unexpected twists because you’ll never know what life has for. Even if we are sad, we have to move on with life or we won’t feel like we are part of this world. The sad old earth must borrow its mirth .

It is just a poetic contrivance, but it seems to be saying that even the earth wouldn’t be interested in helping you to shoulder your burdens as it needs to gain strength only from the happiness of those who share its world. Even the last verse too is saying that ultimately you have to do something alone, no one can share your pain or your deathbed.

Solitude Summary in Malayalam

Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 5 Chapter 4 Solitude 9

HSSLive.Guru

Solitude Glossary

Kerala Syllabus 8th Standard English Solutions Unit 5 Chapter 4 Solitude 10

Leave a Comment