Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 6 The Biology of Movement

You can Download The Biology of Movement Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Part 2 Chapter 6 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 6 The Biology of Movement

The Biology of Movement Textual Questions and Answers

The Biology of Movement Question 1.
Are exercise and games necessary?
Answer:
On physical strength increases as we involve in interesting exercises such as games. Exercise reduces mental stress and helps us to work energetically.

Question 2.
Prepare a note on how exercise is beneficial to the body?
Biology Answer:
Exercise helps us in many ways.
It increases blood circulation all over the body. Cardiac muscles become strong. More capillaries are formed in muscles. Increases the efficiency of muscles. Stored fat is broken down thereby reduces obesity. Sweats more and so more waste is eliminated through sweat. Exchange of respiratory gases becomes more effective. Vital capacity increases.

HSSLive.Guru

Question 3.
‘Exercise helps our respiratory system more healthy.’ Do you agree with this statement? Substantiate your answer?
Answer:
Exercise increases our vital capacity and exchange of respiratory gases becomes more effective,

Involuntary Movements

Question 4.
Prepare a table about voluntary movements and involuntary movements?
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 6 The Biology of Movement 1
Answer:

Voluntary movements Involuntary movements
Hand movements Movement of tongue Leg movements Heart beat Lung’s movement Pulse rate

Biology Save my Exams Question 5.
What do you mean by voluntary movements?
Answer:
The movements which occur according to our will is called voluntary movements.

Question 6.
Define involuntary movements?
Answer:
The movements which are not controlled by our will is called involuntary movements.

Types Of Muscles

Question 7.
Which muscle make voluntary movements possible?
Answer:
Skeletal muscle

Question 8.
Striated muscle have cells
Answer:
Cylindrical

Locomotion and Movement Class 11 Question 9.
Where do you find smooth muscles in human body?
Answer:
Smooth muscles are seen in internal organs like the stomach, small intestine and in blood vessels.

Question 10.
Smooth muscles are also known as
Answer:
Nonstriated muscles

Skip Beat Chapter 1 Question 11.
Shape of smooth muscle is
Answer:
Spindle

Question 12.
Cardiac muscles are seen on the
Answer:
Walls of the heart

Biology Unit 6 Question 13.
…….. & ……… makes involuntary movements possible.
Answer:
Smooth muscle and cardiac muscle

9th Class Biology Question 14.
Skeletal muscle: Cylindrical shape
…………………..: Spindle shape
Answer:
Smooth muscle

Question 15.
Skeletal muscle: striated muscle
………………….: nonstriated muscle
Answer:
Smooth muscle

9th Standard Biology Question 16.
Different types of muscles and their characteristics. Prepare a table.
Answer:
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 6 The Biology of Movement 2

Muscles Fatigue

Question 17.
What do you mean by muscle fatigue?
Answer:
When we are engaged in continuous and strenuous exercises, lactic acid accumulates in the muscles due to anaerobic respiration. This increases acidity in muscles and slows down the action of many enzymes associated with muscle contraction. As a result, muscles get exhausted and temporarily lose their power of contraction. This condition is called muscle fatigue.

Bones and Movement

Question 18.
The human skeleton system consists of bones.
Answer:
206

Question 19.
Based on the position, the human skeleton can be divided into ………. & …………
Answer:
Axial skeleton and appendicular skeleton.

HSSLive.Guru

Question 20.
Number of bones in the human skull is
Answer:
29

Question 21.
How many bones are there in human ribs?
Answer:
12 × 2 = 24

Question 22.
Hind limbs: 60 bones
………………: 26 bones
Answer:
Vertebral column

Question 23.
There are bones in the pelvic girdle of human beings.
Answer:
1 × 2 = 2

Question 24.
Muscles which contracts on folding the forelimb?
Answer:
Flexor muscle

Question 25.
Complete the illustration given below
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 6 The Biology of Movement 3
Answer:
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 6 The Biology of Movement 4

Question 26.
Muscle which contracts on extending the forelimb?
Answer:
Extensor muscle

Question 27.
Muscle which relaxes on folding the forelimb?
Answer:
Extensor muscle

Question 28.
Muscle which relaxes on extending the forelimb?
Answer:
Flexor muscle

Question 29.
What is antagonistic muscle?
Answer;
A movement is effective and complete when muscles work in unison with bones. In forelimb, when one muscle contracts the other muscle relaxes. These types of muscles which are opposite in action are called antagonistic muscles.

Question 30.
The basis of almost all the movements of the body is the proper functioning’ of ………….
Answer:
Antagonistic muscles

Joints And Movements

Question 31.
Complete the table of skeletal joints. Which shows its position and peculiarities.
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 6 The Biology of Movement 5
Answer:
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 6 The Biology of Movement 6

Structure Of Joint

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 6 The Biology of Movement 7

Question 32.
…………. are the meeting place of two bones
Answer:
Joints

Question 33.
Explain the function of joints
Answer:
joints help in the movement of bones. Joints give more flexibility to bones to move. The nature of movements varies with the nature of joints.

Question 34.
…………. secretes synovial fluid
Answer:
Synovial membrane

Question 35.
…………. covers and protects the joints
Answer:
Capsule

Question 36.
…………. reduces friction between the bones
Answer:
Cartilage

HSSLive.Guru

Question 37.
What is the function of synovial fluid?
Answer:
Synovial fluid functions as a lubricant between the bones.

Question 38.
What is the function of ligaments?
Answer:
Ligaments ensure that bones are not displaced and holds them in position.

Question 39.
What are the functions of the skeletal system?
Answer:
Skeletal system facilitating movements, maintains posture, helps in hearing, protects our internal organs from damage, produces blood cells and maintains the mineral homeostasis.

Skeletal And Muscular Disorders

Rheumatic Arthritis:

  • Caused by infection in joints, injuries, degenerative changes due to old age.
  • Damage to cartilage
  • Severe pain, incapable of moving joints

Dislocation:

  • Displacement of bones in joints
  • Damage to ligaments
  • Severe pain oedema and difficulty in movements

Sprain:

  • The stretching or breaking of ligaments
  • Severe pain and oedema

Osteoporosis:

  • A condition in which bones become brittle and cause fracture
  • This may be due to the deficiency of calcium, defects in metabolic activities and deficiency of Vitamin D

Muscular dystrophy:

  • A condition that leads to degeneration of muscles due to various reasons.
  • Muscles become weak
  • Generally, affect boys.

Skeleton Outside the Muscles

Organisms Parts of exoskeleton
Humans Nail, Hair
Reptiles Scales, Nail

Locomotion Without Skeleton

Question 40.
Different types of movement in organisms which move without skeleton.
Answer:

Organisms Different types of movement
Paramecium Cilia
Euglena Flagellum
Earthworm Circular muscles and longitudinal muscles setae

Locomotion And Movement

Movement is the displacement occurring in any part of the body. Displacement of the entire body is called locomotion

The diversity of locomotion in animal world:
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 6 The Biology of Movement 8

Do plants move?

Question 41.
Plants exhibit movements in response to various
Answer:
Stimuli

Question 42.
What are the various stimuli which cause movements in plants?
Answer:
Light, gravity, water, touch, chemicals, etc. are the various stimuli which cause movements in plants.

Question 43.
Complete the table relating to the plant movement
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 6 The Biology of Movement 9
Answer:
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 6 The Biology of Movement 10
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 6 The Biology of Movement 11

Question 44.
Identify the type of movement, roots grow towards water
Answer:
Hydrotropism

Question 45.
What do you mean by tropic movement?
Answer:
If the direction of plant movements is in accordance with the direction of stimulus it is called tropic movements.

Question 46.
Is there any relation between stimulus and the direction of movement in mimosa?
Answer:
No. Hence it is nastic movement.

HSSLive.Guru

Question 47.
What do you mean by nastic movement?
Answer:
If the direction of plant movement is not in accordance with the stimulus, it is called nastic movement.

Question 48.
Write some examples for nasty plant movements from your surroundings.
Answer:
Movements of Mimosa pudica, prayer plant, venus flytrap, etc.

Let Us Assess

Question 1.
What is the reason for muscle fatigue?
a) Lack of glucose in muscle cells
b) Lack of oxygen in muscle cells
c) Increase in the level of carbon dioxide in muscle cells
d) cellular respiration ceases
Answer:
b) Lack of oxygen in muscle cells

Question 2.
Observe the figure and answer the following questions. What changes do you observe in the growth of root and stem in a plant, if it is kept stationary as shown in the figure for a few days? Why?
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 6 The Biology of Movement 12
Answer:
Roots grow towards gravity and the stem grows against gravity.

Question 3.
Identify the odd one giving reason
a) Coconut trees near a river bend towards the river
b) Root of trees near a well grows towards the well
c) Leaves of touch-me-not fold when we touch it
d) Roots of plants grows towards gravity
Answer:
Leaves of touch-me-not fold when we touch it because it is a nastic movement.

Leave a Comment