Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 7 For a Safer Future

You can Download For a Safer Future Development Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 7 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 7 For a Safer Future

For a Safer Future Textual Questions and Answers

Question 1.
Mention any two benefits from the environment
Answer:

  • It provides cool climate
  • It helps cultivation of crops

HSSLive.Guru

Question 2.
Prepare a note on environmental protection.
Answer;
Man is just one among the numerous organisms on earth. No other organism on earth depends on other organisms so much for its sustenance. The plants and animals in the environment provide us food, clothing, shelter, medicine, fuel, etc. Like air and water, soil is also important for survival. You have already learnt about ecosystem and food chain. Man is the last kink in the continuous process of evolution in nature.

The interventions of man in nature with selfish motives will have adverse effects. Interaction in nature without disturbing its diversity is an important aspect in the conservation of the environment. Conservation of the environment and its diversity is a must for the healthy sustenance of not only man but all life forms as well.

Question 3.
What is meant by natural disasters?
Answer;
Disasters occurring due to natural causes are termed as natural disasters.

Question 4.
What is landslide?
Answer;
During severe rains, large quantity of water seeps into the soil, this exerts pressure on the pores in the soil. Due to the pressure of water, the soil under the loose rocks will move downwards. Due to gravity, the whole or part of the area will collapse with great noise. This phenomenon is known as landslide.

Question 5.
Prepare a list of natural disasters occurring in India.
Answer:

  • Cyclone
  • Earthquake
  • Landslide
  • Hailstorm
  • Drought
  • Lightning
  • Tsunami
  • Flood
  • Avalanche
  • Frostbite

Question 6.
Identify the most widespread natural disasters in Kerala.
Answer;

  • Landslides
  • Tsunami
  • Earthquakes
  • Flood

Question 7.
Discuss the after-effects of landslides.
Answer:
Following landslides, the water that is stored in the soil starts flowing down as streams. Many a time this flow will last only for a few days. But on some occasions, these may become permanent streams. Many of the streams in hilly terrains are formed in this manner. The valleys formed by the continuous erosion by streams will grow in area in course of time. The scientific world believes that such formation of streams is a part of the landform evolution.

Question 8.
How are streams formed in the hilly terrains?
Answer:
After the landslide, the water stored in the soil starts flowing down as streams. Many a time this flow will last only for a few days. But on some occasions, there may become permanent streams.

Question 9.
What are the unscientific activities along hilly terrains.
Answer:

  • Demolishing hillsides for soil.
  • Cultivation of crops that need frequent tillage along steep slopes.
  • Construction of houses and other buildings along steep slopes.

Question 10.
Point out two methods of housing to resist earthquakes.
Answer:

  • Adopt seimic resistant construction
  • Light roofs are comparatively safe

Question 11.
What are the precautions to be adopted to avoid the danger offload?
Answer:
The following precautions may be adopted in order to avert the danger of flood.

  • Do not build houses on the river banks.
  • Do not reclaim the paddy fields. They are the natural sinks for rainwater.
  • Construct bunds on the river banks.

Question 12.
Complete the flow chart.
Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 7 For a Safer Future 1
Answer:
Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 7 For a Safer Future 2

Question 13.
Prepare a note an various government mechanism for disaster management.
Answer:
The Kerala State Disaster Management Authority (KSDMA) is entrusted with the task of coordinating the disaster mitigation measures in Kerala. Under the authority, the State Emergency Operations Centre (SEOC) supervises the disaster mitigation measures in the various districts. It issues warnings of disaster possibilities and measures to be adopted in the event of emergency situations.

District Emergency Operations Centre (DEOC) is responsible for the disaster management activities of a particular region. Warnings to people are issued through these centers. Their mission is to coordinate the actions of various government departments such as health, law and order, fire force, and public works in disaster management

Question 14.
Prepare a charts showing steps to tackle the natural disasters.
Answer:
Kerala Syllabus 9th Standard Social Science Solutions Part 2 Chapter 7 For a Safer Future 3

Question 15.
Observe the map of India (page 108) in your textbook and answer the following question.
a) Identify the states/regions where the intensity of the earthquake is more.
b) What is the intensity of earthquake in Kerala?
c) Identify the states where the intensity of the earthquake is less.
Answer:
a) The intensity of earthquake is more: Uttaranchal, Bihar, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram, Assam, Meghalaya, Jammu and Kashmir, and Gujarat.
b) Kerala has average earthquake intensity.
c) Karnataka, Telangana, Odisha, Madhya Pradesh are the states with less intensity.

HSSLive.Guru

Question 16.
If you analyze Kerala based on the intensity of earthquake, what are the things we can understand?
Answer:
The map indicates that Kerala is also prove to earthquakes. Due to frequent occurrence of mild earthquakes, Kerala also is considered as region of high intensity. In these regions, it is advisable to avoid high rise buildings.

Question 17.
Explain the various steps to be followed in the event of flood.
Answer:

  • People residing along river banks should move to higher grounds as fast as they can.
  • Do not step into rivers in torrent.
  • Disconncet electricity if water enters your home.

Question 18.
List down the measures to be adopted in the event of landslide.
Answer:

  • Settle down in areas away from steeper slopes.
  • Be more cautious during the rainy seasons.

Question 19.
Prepare a list of precautions to be adopted in the event of lightning.
Answer:

  • Disconnect electricity.
  • Sit on wooden planks or wooden cot without touching the ground
  • If outside, sit with chin on your knee.
  • Move away from isolated trees.

Question 20.
Explain the precautions to be adopted during Tsunami.
Answer:

  • Move away from the coast if you notice anything strange happening in the sea or get some warning in this regard.
  • Keep life-jacket or inflated tube with you.

Question 21.
Prepare a list of precautions that are to be taken in the event of earthquake.
Answer:

  • Move away from buildings or hoardings that may fall.
  • As there are chances of aftershocks do not return home until formal directions are received.
  • Open spaces are safe.
  • Do not use lifts.
  • The inner corners are the safer areas inside the house.
  • Keep away from windows.

Question 22.
What are the general measures to be adopted in the event of a natural disaster?
Answer:

  • Provide immediate medical aid to the injured.
  • Do not believe or spread rumors.
  • Keep only precious items or documents along with you.
  • Drink boild water only.
  • Keep the necessary medicines with you.

Question 23.
Children also can participate in the disaster management. Explain.
Answer:
Prepare and circulate pamphlets and exhibit notices in public places explaining the steps to be adopted by the people in emergency situations. Organize orientation programmes on scientific landse practices.

Question 24.
Why is it said that the land use practice in Kerala should be scientific?
Answer:
Lack of space is one of the crucial problems that Kerala faces. Besides, more than 30% of the total land area of Kerala consists of slopes also.

HSSLive.Guru

Question 25.
What are flash floods?
Answer:
The phenomenon of sudden rise of water level following heavy rain in known as flash flood.

Leave a Comment

error: Content is protected !!