Reviewing solved Biology Question Paper Class 10 Kerala Syllabus Set 2 English Medium helps in understanding answer patterns.
Biology Class 10 Kerala Syllabus Model Question Paper Set 2
Time: 1½ Hours
Score: 40 Marks
Instructions:
- First 15 minutes is given as cool off time.
- This time is to be used for reading and understanding the questions.
- Answer the questions based on instructions.
- Answer the questions according to the score and time.
I Answer any five questions from Q. No. 1 to 6. Each carries one score.
Question 1.
Write only the correct word pair.
a. Finger print – Darwin
b. Immunization – Edward Jenner
c. Antibiotic – Alec Jeffrey
Answer:
Immunization – Edward Jenner
Question 2.
Identify the word pair and fill the blanks.
a. Retina – photoreceptor cells
b. ………… – hair cells
Answer:
b. basilar membrane
Question 3.
Find out the odd one.
Alexander Fleming, Lamarck, Darwin, Hugo de Vries.
Answer:
Alexander Fleming
Question 4.
The human ancestor who made weapons from stone and bone pieces.
a. Ardipithecus ramidus
b. Homo erectus
c. Homo habilis
Answer:
c. Homo habilis
Question 5.
When we look at nearby objects ciliary muscles ………….
a. will be relaxed
b. will be stable
c. contract
Answer:
c. contract
Question 6.
The world famous branch of medicine which originated in India
a. Homeopathy
b. Allopathy
c. Ayurveda
Answer:
c. Ayurveda
II. Answer any six questions from Q. No. 7 to 13. Each carries two score.
Question 7.
White blood cells | Defense Action |
Monocyte | (a) |
…………(b)…………… | Identifies and destroys germs specifically. |
Answer:
a. Engulfs and destroys germs.
b. Lymphocyte
Question 8.
Write the gametes formed by the self pollination of first generation.
Answer:
a. TR
b. Tr
c. tR
d. tr
Question 9.
a. Identify the picture.
b. What do A, B indicate?
Answer:
a. Olfactory receptors
b. A) Olfactory receptors B) Mucus
Question 10.
Write down the function of the hormone called aldosterone which is secreted by the cortex of adrenal gland.
Answer:
Maintain the salt-water level by acting in kidneys.
Maintains blood pressure.
Question 11.
Fill the blanks.
Vaccine | Disease gaine |
BCG | (a) |
(b) | Poliomyelitis |
Answer:
a. Tuberculosis
b. Oral polio vaccine
Question 12.
Write any two methods of Defense Mechanisms in plants.
Answer:
Wax covering, cuticle – prevents the entry of germs through leaves.
Bark – protects the inner cells from direct contact of pathogens.
Cell wall the germs that have crossed the cell wall are prevented from entering through the cell membrane by callose, a polysaccharide formed in the cell wall.
Question 13.
Which are the hormones secreted from the posterior lobe of the pituitary gland? Write the function of any one.
Answer:
Oxytocin, vasopressin
Oxytocin → Helps contraction of smooth muscles in the uterine wall, facilitates lactation.
Vassopressin → Helps in the reabsorption of water in the kidney.
III. Answer any five questions from Q. No. 14 to 20. Each carries three score.
Question 14.
Give suitable titles to the given statements and tabulate.
a. Carries impulses to and from the brain and the spinal cord.
b. Carries impulses from various parts of the body to the brain and spinal cord.
c. Carries impulses from brain and spinal cords to various parts of the body.
Answer:
Nerves and their pecu- liarities | Functions |
Sensory nerve (formed of sensory nerve fibres) | Carries impulses from various parts of the body to the brain and the spinal cord. |
Motor nerve (formed of motor nerve fibres) | Carries impulses from brain and spinal cord to various parts of the body. |
Mixed nerve (formed of sensory nerve fibres and motor nerve fibres) | Carries impulses to and from the brain and spinal cord. |
Question 15.
How is brain protected?
Answer:
The brain is protected inside the skull. It is covered by the meninges, a three layered membrane.
The cerebrospinal fluid is filled within the inner membranes of meninges and the ventricles of the brain.
Question 16.
What is conjunctivitis? Which are the causative organisms? How does it spread.
Answer:
Conjunctivitis:
This is an injection of the conjunctiva.
The causitive organisms may be bacteria, virus etc.
This desease is transmitted through contact.
Question 17.
Observe the picture and give answer to the following questions.
a. What was the purpose of this experiment?
b. Who conducted this experiment?
c. Which is the organic compond produced by this experiment?
Answer:
a. Artificially recreating the atmosphere of primitive earth.
b. Stanley Miller and Harold Urey
c. Amino acids
Question 18.
What is the basis of the classification of blood? Why does blood groups known as positive and negative?
Answer:
The basis of blood grouping is the presence of antigen A and antigen B in red blood cells.
The blood groups in which D or Rh factor is present are known as positive blood. groups and those without Rh factor are called negative blood groups.
Question 19.
What is nucleotide? Illustrate.
Answer:
A nucleotide contains one sugar molecule, a phosphate molecule and a nitrogen base.
Question 20.
Which are the various RNAS? What is the role of mRNA in protein synthesis?
Answer:
mRNA, tRNA, rRNA
RNA that carries information from DNA is called as mRNA. mRNA controls of protein synthesis.
IV. Answer any two questions from Q. No. 21 to 23. Each carries four score.
Question 21.
Identify the picturisation and answer the questions.
a. What does this picturisation indicate?
b. Write the flowchart related to it.
Answer:
a. The pathway of impulses in a reflex action.
b. Stimulus → receptor → sensory neuron → interneuron → motor neuron → related muscle.
Question 22.
Copy the picture and label the parts on the basis of indicators.
Indicators
a. The membrane which separate the middle ear from the external ear.
b. The part which helps in hearing.
c. The tube that connects the middle ear and the pharynx.
Answer:
Question 23.
Name the scientist who proposed the idea of natural selection. What are the major concepts of this theory?
Answer:
Charles Darwin
- Over production.
- Struggle for existence.
- Those with favourable variations survive.
- Natural selection.
- Survive.