Reviewing solved Biology Question Paper Class 10 Kerala Syllabus Set 4 English Medium helps in understanding answer patterns.
Biology Class 10 Kerala Syllabus Model Question Paper Set 4
Time: 1½ Hours
Score: 40 Marks
Instructions:
- First 15 minutes is given as cool off time.
- This time is to be used for reading and understanding the questions.
- Answer the questions based on instructions.
- Answer the questions according to the score and time.
I Answer any five questions from Q. No. 1 to 6. Each carries one score.
Question 1.
The scientist who formulated the theory of mutation.
a. Robert Malthus
b. Lamarck
c. Hugo de Vries
Answer:
c. Hugo de Vrles
Question 2.
The condition in which the lens of the eyes become opaque resulting in blindness.
a. Glaucoma
b. Cataract
c. Colour blindness
d. Xerophthalmia
Answer:
b. Cataract
Question 3.
When the production of vasopressin decreases, the quantity of urine
a. Raises
b. Does not change
c. Lowers
Answer:
a. Raises
Question 4.
Write the full form of HIV.
Answer:
Human Immuno deficiency Virus
Question 5.
The part of neuron which secretes neurotransmitter.
a. Axonite
b. Schwann cell
c. Dendrite
d. Synaptic knob
Answer:
d. Synaptic knob
Question 6.
The reason for the difference in the colour of skin in people living in various parts of the world.
a. The rise or fall in the production of melanin.
b. Difference in genes.
c. The rise or fall in sunlight.
Answer:
a. The rise or fall in the production of melanin.
II. Answer any six questions from Q. No. 7 to 13. Each carries two score.
Question 7.
Which are the different methods of treatment that we depend on?
Answer:
Ayurveda, Allopathy, Homeopathy, Naturopathy, Sidda and Unani.
Question 8.
What is allele? Write example.
Answer:
A gene that controls a character has different forms. They are called alleles. For example, T and t are the different ist alleles of the gene that controls the character, height.
Question 9.
Identify the word pair relation and fill the blanks.
a. Interpherons – Viral Diseases
b. ………………… – Diabetes
c. Pain – ……………………
Answer:
b. Insulin
c. Endorphin
Question 10.
How many chromosome numbers are there in human beings? How many somatic chromosomes and sex chromosomes present?
Answer:
46 chromosomes. 44 are somatic chromosomes and two are sex chromosomes.
Question 11.
Fever is not a disease, it is a defense mechanism of the body. How will you respond to this statement?
Answer:
Fever is a symptom of a disease. When infection becomes uncontrollable, the body temperature may rise tremendously to destroy the pathogens. This is fever. It is a defense mechanism.
Question 12.
What are the various receptors present in the skin?
Answer:
Pain receptor, Cold receptor, Touch receptor, Pressure receptor and Temperature receptor.
Question 13.
Choose the correct pair and write it.
a. Planaria – Eye spot
b. Jacobson’s organ – Shark
c. Ommatidia – Housefly
d. Lateral line – Snake
Answer:
a. Planaria – Eye spot
c. Ommatidia – Housefly
III. Answer any five questions from Q. No. 14 to 20. Each carries three score.
Question 14.
Write the difference:
Yellow spot, Blind spot
Answer:
Yellow spot: The part of the retina where plenty of photoreceptors are present. It is the point of maximum visual clarity.
Blind spot: The part of the retina from where the optic nerve begins. Here there is no vision as photoreceptors are absent.
Question 15.
What is cancer? What are the reasons?
Answer:
Cancer is the disease state caused by the uncontrolled division of cells and their spread to other tissues.
Due to environmental factors, smoking, radiations, virus, hereditary factors.
Question 16.
Complete the flow chart.
Sound waves → Pinna → (a) → (b) → (c) → Oval window (d) → Hair cells → Impulse → (e) → (f) → Sense of hearing.
Answer:
a. Auditory canal
b. Tympanum
c. Ear ossicles
d. Cochlea
e. Auditory nerve
f. Cerebrum
Question 17.
What are the facts revealed through Human Genome Project?
Answer:
Human genome has about 24000 functional genes.
Major share of human DNA includes junk genes.
There is only 0.2 percent difference in DNA among humans.
About 200 genes in human genome are identical to those in bacteria.
Question 18.
Fertilization causes variations in the next generation. Substantiate this statement.
Answer:
The chromosomes of parents reach the off springs through gametes. When gametes undergo fusion, the combination of allele changes. This causes the expression of characteristics in off springs that are different from parents. Thus fertilization causes variations in the next
generation.
Question 19.
Define the following.
a. Gene mapping
b. Genome
c. Junk genes
Answer:
a. Gene mapping is the technology which helped to identify the location of a gene in the DNA responsible for a particular trait.
b. The complete genetic material present in an organism is called its genome.
c. Non-functional genes are called junk genes.
Question 20.
There are close resemblances in the cell structure and physiology in certain organisms. By understanding this, what are the similarities seen in Bacteria and Human beings?
Answer:
Enzymes control chemical reactions.
- Energy is stored in ATP molecules.
- Genes determine hereditary traits.
- Carbohydrates, proteins and fats are the basic substances.
IV. Answer any two questions from Q. No. 21 to 23. Each carries four score.
Question 21.
Redraw the diagram and label on the basis of indicators.
a. The part which controls voluntary movements.
b. The part which plays a major role in the maintenance of homeostasis.
c. The part which maintains equilibrium of the body.
Answer:
Question 22.
How sympathetic system and parasympathetic system acts in the organs given below.
Pupil, Salivary gland, Trachea, Stomach
Answer:
Sympathetic system | Parasympathetic system | |
Pupil | Dilates | Contracts |
Salivary gland | Production of saliva decreases. | Production of saliva increases. |
Trachea | Expands | Contracts |
Stomach | Gastric activities slow down. | Gastric activities become normal. |
Question 23.
How are the very minute genes cut and joined? Which technology is using for this?
Answer:
Enzymes are used to cut and join genes.
The enzyme restriction endonuclease is used to cut genes. This enzyme is known as genetic scissors. The enzyme ligase is used for joining. This enzyme is called genetic glue.