Practicing Physics Question Paper Class 10 Kerala Syllabus Set 4 English Medium helps identify strengths and weaknesses in a subject.
Physics Class 10 Kerala Syllabus Model Question Paper Set 4
General Instructions:
- The first 15 minutes is the cool off time. You may – use the time to read and plan your answers.
- Answer the questions only after reading the instructions and questions thoroughly.
- Questions with marks series 1, 2, 3 and 4 are categorized as sections A, B, C and D respectively.
- Five questions are given in each section. Answer any four from each section.
- Answer each question by keeping the time.
Time: 1½ Hours
Total Score: 40 Marks
Section – A
I. Answer any FOUR questions from 1 to 5. Each question carries 1 score. [4 x 1 = 4]
Question 1.
Potential difference between the ends of conductor, AB is 6 V. What is the quantity of charge flowing through the conductor using 30 J
(6 C, 230 C, 1 C, 5 C)
Answer:
5 C
Question 2.
One kilowatt hour is how much joule?
Answer:
3600000J
Question 3.
Which of the following has less refractive index?
(water, air, glass, diamond)
Answer:
Air
Question 4.
Using the relation from the first pair complete the second.
Near – sightedness : Concave lens
Presbyopia : ………….
Answer:
Convex lens
Question 5.
Find the odd one from the following and state the reason (Solar energy, Tidal energy, Nuclear energy, Biomass)
Answer:
Nuclear energy. It is brown energy. All others are green energies
II. Answer any FOUR questions from 6 to 10. Each question carries 2 score. (4 × 2 = 8)
Question 6.
Correct the underlined part of the sentences if there is any mistakes.
a. Magnetic field in a long current carrying selenoid is more at the middle regions of it.
b. To find the direction of magnetic field due to the flow of current use Fleming’s left hand rule
Answer:
(a) Same at everywhere
(b) Right hand thumb rule
Question 7.
Write the functions of the following devices?
a. Wire stripper
b. Tester
Answer:
(a) It is used to remove insulation of wires
(b) It is used to check whether the curent is present
Question 8.
Choose the correct options related to a,b and c in the figure from the box.
direction of magnetic field, direction of induced current, direction of motion of conductor
Answer:
(a) direction of induced current
(b) direction of magnetic field
(c) direction of motion of conductor
Question 9.
Which type of mirrors are used in the following situations
a. Used in the sharp curve in roads.
b. Used as head mirror by doctors.
Answer:
(a) convex mirror
(b) concave mirror
Question 10.
Ocean thermal energy conversion plants making use of some features of oceans.
a. Which feature of ocean is used here?
b. Which substance is used for energy transformation?
Answer:
(a)The difference in temperature between the surface of ocean and at the deep level.
(b) Ammonia
III. Answer any FOUR question from 11 to 15. Each question carries 3 score. (4 × 3 = 12)
Question 11.
Solar energy can solve the energy crisis to some extent.
a. Which device is used to convert solar energy into electrical energy?
b. Which phenomenon is based on its working?
c. What will be the energy transformation taking place there?
Answer:
(a) Solar cell, Solar panel
(b) Photovoltaic effect
(c) Light energy become electrical energy
Question 12.
Optical fiber cables make revolution in the field of communication.
a. Which phenomenon of light is used there?
b. What are the two conditions that require to occur this phenomenon?
Answer:
(a) Total internal reflection
(b) (i) Ray of light passes from a medium of higher optical density to a medium of lower optical density.
(ii) Angle of incidence greater than the critical angle.
Question 13.
International Dark Sky Week is celebrated to create awareness about light pollution.
a. What do you mean by light pollution?
b. Write any two consequences of light pollution.
Answer:
(a) The use of light in excess in a non-judicious manner is referred to as light pollution.
(b)(i) The life cycle of living beings will be affected adversely
(ii) Sky watching becomes imposible due to diminishal sky vision.
Question 14.
a. Which lens is indicated by MN in the figure?
b. Place appropriate lens in the given figure and complete the ray diagram.
c. What are the features of image formed?
Answer:
(a) Convex lens
(b)
(c) Inverted; magnified and real
Question 15.
Which part of LED bulb related to each of the following statements?
a. Part gives DC output voltage
b. Part from which light comes out.
c. Part that fixes it to the holder
d. LEDs are c on this board
e Part absorbing heat from the base.
f. Part that connects the bulb to the holder
Answer:
(a) Power supply board
(b) Diffuser cup
(c) Base plate
(d) LED chip board
(e) Heat sink
(f) Base unit
IV. Answer any FOUR questions from 16 to 20. Each question carries 4 score (4 × 4 = 16)
Question 16.
a. Calculate the quantity of heat produced in the circuit for 5 minutes
b. Suggest a method to double the ammeter reading without adjusting the rheostat and also without changing battery.
c. Then find the heat produced during that time.
Answer:
V = 12V, R = 12 Ω, t = 5 × 60s
a) \(\frac{V \times R}{R}\) = \(\frac{12 \times 12}{12}\) × 5 × 60 = 3600J
b) connect another resistor of 12 Ω parallel to the given resistor. Then effective resistance become half intensity become double
c) effective resstance in cricuit = 6 Ω
Current I = \(\frac { V }{ R }\) = \(\frac { 12 }{ 6 }\) = 2A
current through 12 Ω resistor, I = 1 A
Quantity of heat produced H = I2Rt = 1 × 1 × 12 × 5 × 60 = 3600 J
The total heat produced in the circuit = 3600 + 3600 = 7200J
Question 17.
a. In which direction current flows through the coil?
b. Which low helped to find this?
c. How will be the direction of magnetic field when reversing the direction of current?
d. Suggest any 2 methods to increase the strength of magnetic field produced?
Answer:
(a) Anticlock wise direction
(b) Right hand thumb rule
c) From outward to inward
(d) (1) increase the intensity of current
(ii) ncrease the number of turns
Question 18.
A bulb which is marked as 6W, 12V connected to secondary of a transformer. The ratio of number of turns of this transformer is \(\frac { Ns }{ Np }\) = \(\frac { 1 }{ 10 }\)
a. What will be the voltage given to the primary if the bulb glows with 6W intensity?
b. Which type of transformer is this?
c. How the turns in primary and that in secondary differ each other?
d. What will be the current obtained by the primary coil from the supply line if the bulb connected to secondary glows with 6W intensity?
Answer:
Vs = 12 V, Oût put power = 6 W
\(\frac { Ns }{ Np }\) = \(\frac { 1 }{ 10 }\)
(a) Vs= 12V, Vp = ?
\(\frac { Ns }{ Np }\) = \(\frac { Vs }{ Vp }\)
\(\frac { 1 }{ 10 }\) = \(\frac { 12 }{ Vp }\)
∴ Vp = \(\frac{12 \times 10}{1}\) = 120V
(b) Step down transformer
(c) (1) Number of turns in primary is more than that in the secondary
(ii) Thickness of secondary turns is more than the thickness of primary turns.
(d) output power input power = 6 W
∴ Vp = lp = 6W
lp = \(\frac { 6 }{ Vp }\) = \(\frac { 6 }{ 120 }\) = \(\frac { 1 }{ 20 }\) A
Question 19.
A spherical mirror produces an image of an object placed 5 cm away from it The size of the image is two times that of the object and it sormed on the same side of the object.
a. Which type of mirror is this?
b. Calculate its focal length?
c. Find the magnification and also write its features
Answer:
(a) Concave mirror
(b) u = -5cm, v=?, f=?
m = -2, v = \(\frac { -v }{ u }\)
∴ \(\frac { v }{ u }\) = 2, v = 2u = 2 × -5 = -10 cm
f = \(\frac{u v}{u+v}\) = \(\frac{(-5) \times(-10)}{(-5)+(-10)}\) = \(\frac{5 \times 10}{.15}\) = 3.33cm
(c) m=-2 Image is inverted, magnified and real.
Question 20.
Write the following measurements from the figure according to the new cartesion sign convention.
a. height of the object h0
b. distance of the object, u
c. height of the image, h
d. magnification of the image m
Answer:
(a) h0 = +1cm
(b) u = – 25 cm
(c) h1 = -4cm
(d) Magnification, m = \(\frac { v }{ u }\) = \(\frac{+100}{-25}\) = -4
OR m = \(\frac{h_1}{h_0}\) = \(\frac{-4}{+1}\) = -4