Plus One English Textbook Answers Unit 1 Chapter 2 I Will Fly (Speech)

Kerala Plus One English Textbook Questions and Answers Unit 1 Chapter 2 I Will Fly (Speech)

Textbook Activities

Read And Reflect (Textbook Page No. 15-16)

Question 1.
Why does Dr. Kalam say that “No youth need fear about future”?
Answer:
Dr. Kalam says that “No youth need fear about future” because the ignited mind of the youth is the most powerful resource on the earth, under the earth and above the earth.

Question 2.
What was the mission of Sasthrayan?
Answer:
The purpose (mission) of Sasthrayan was the preparation of about two thousand students from various schools to become engineers, doctors, scientists, qualified managers, and civil servants. This would empower two thousand families in the village.

Question 3.
Dr. Kalam’s talk was on the topic ‘Science Empowers the Nation’. How does science empower the nation?
Answer:
Science empowers the nation through its inventions in the fields of agriculture, medicine, industries, architecture, space exploration, transportation, communication, etc. These bring tremendous progress to the nation.

Question 4.
Why couldn’t the boy gather confidence?
Answer:
The boy did not have confidence because he was not given any training in this during the course of his education. This is one of the defects of our educational system.

Question 5.
What was the boy’s concern?
Answer:
The boy’s ambition was to become a marine engineer. His concern was whether he would be able to fulfill his dreams.

Question 6.
Why did the audience look at Kalam when the boy completed the question?
Answer:
When the boy completed his question the audience looked at Dr. Kalam because it was a tough and relevant question and the audience wanted to know how Dr. Kalam would answer it.

Question 7.
Why did Dr Kalam value the boy’s question?
Answer:
Dr. Kalam valued the boy’s question because it was the most difficult question among the numberless questions he had received from millions of students. The boy was expressing the fear and concern of many a student in the country

Question 8.
How can you be unique?
Answer:
According to Dr. Kalam, you can be unique by being yourself. People (parents, teachers, and well-wishers) advise you to become like somebody. The only way for you to be unique is to be yourself.

An activity I: Think And Respond (Textbook Page No. 17)

Question 1.
Are you confident enough to express your views in public?
Answer:
Yes, I am confident enough to ask questions and to express my views in public.

Question 2.
Have you ever felt inferior to others in any way?
Answer:
I have felt inferior to others on several occasions. But Dr. Kalam’s speech has changed me a lot. I won’t have this feeling anymore.

Question 3.
How can you overcome your fear or inhibition?
Answer:
The cause of fear or inhibition is the absence of exposure. By taking the risk of exposing myself I can overcome the fear or inhibition

Question 4.
What is your ambition in life?
Answer:
My ambition in life is ______ (to become a teacher, an engineer, a doctor, a nurse, a qualified manager, a civil servant, a social worker, a politician ______)

Question 5.
Are you confident that you can fulfil your dream?
Answer:
Yes, I can fulfill my dream with determination, hard work and the support of my parents.

Question 6.
How do you think that you can attain your goal?
Answer:
I think I can attain my goal through determination, hard work and through the support of my parents and teachers.

Activity II: Speech (Textbook Page No. 17)

Question 1.
imagine that you get the opportunity to address class X students before their public examination. on the basis on Dr. Kalam’s message, prepare a speech to motivate and present them for the examination.
Answer:
Dear Friends,
You are all waiting for your SSLC examination. As you all know it is an important event in your life. It is based on the results of this examination that your future course of study is decided. We recently studied a lesson, containing the adapted form of a speech Dr. Kalam made to students who were preparing themselves to become engineers, doctors, scientists, civil servants and so on. The first piece of advice he gives to students is to have no fear about the future. This is the first thing that I want to tell you. “Remove from your mind any fear that you have about the coming examination”

We studied another lesson, “His First Flight”. It is the story of a young seagull, who was afraid to fly. The story tells us how his parents, especially his mother filled him with confidence and made him fly. So the second quality that we should practice is confidence. In order to develop confidence, you should have determination and should work hard. Perseverance is another quality that will help you in your preparation for the examination.

You should also be optimistic. If you have worked hard and studied well, then face the exam courageously and hope for the best.

I wish you all great success in your examinations.

Activity III: E-Mail (Textbook Page No. 17)

Question 1.
You get inspired by A.P. J. Abdul Kalam’s message and decide to communicate your thoughts and ideas to your Mend who is studying abroad. Draft an e-mail to your friend.
Answer:
Plus One English Textbook Questions and Answers Unit 1 Chapter 2 I Will Fly 1

I Will Fly Exam Oriented (Theory Exam) Questions & Answers

Questions Based On Passages

Question 1.
I thought of it, and breaking the silence, I said, ‘My dear friend, you have put the most difficult question among the many questions that I have received from millions of students whom I have met. I value your question’.

Question i.
What does‘it’ at the beginning of the passage refer to?
Answer:
‘It’ at the beginning of the passage refers to the question asked to Abdul Kalam by a village boy.

Question ii.
Why does the author say that it was the most difficult question ever put to him?
Answer:
It was a tough question and the answer to it was not easy. The boy was raising a common problem of all village boys.

Question iii.
Why did Kalam value the boy’s question?
Answer:
The boy was echoing the fear of most of the village boys. The existing system of education does not give opportunities for students to ask questions or present their views in public.

Question 2.
‘Every youth wants to be unique, that is You!’. But the world all around you is doing its best, day and night, to make you just ‘everybody else’.

Question i.
What does Dr. Kalam mean by saying to be unique?
Answer:
By being unique what Dr kalam means is that you should become yourself and not be like anybody.

Question ii.
What is the danger that students are facing now?
Answer:
The world all around you is doing its best to make you just ‘everybody else’. This is the danger that students face now.

Question iii.
How can you be unique?
Answer:
You can be unique by being yourself. People around you will tell you to be like other children. Dr. Kalam tells you to be ‘You’. You should not try to be somebody else. Be you and you can become unique.

Tips For Preparing A Good Speech

  • Specify your purpose (whether it is meant to inspire, to instruct, to support, or lead to action).
  • Let the beginning be attractive (with a story, with a joke, with a quotation, etc).
  • Organize your speech in a logical order (introduction, body, conclusion).
  • Use expressions of interaction to capture attention.
  • End the speech with an appropriate conclusion.

The important parts of a speech

  • Salutation (greeting the dignitaries on the stage and the audience)
  • Introduction: begin with a quotation, a story or an incident to capture the audience.
  • Body of content: The details of the subject should be given in the order of importance.
  • The ideas should be arranged in a logical order. Use attractive language. Rhetorical questions, stories, quotes may be used appropriately.
  • Conclusion: Give some suggestions or end with an exhortation. Do not forget to thank the audience for their patient listening.

Grammar

Direct and Indirect (Reported) Speech
Speech can be reported in two ways:

  • In the speaker’s own words
  • In the reporters’ words

The first is called ‘direct speech’ or quote structure. The second method is called ‘indirect’ or ‘reported’ speech. Look at the following examples.
The boy said, “Sir, I don’t know what I should ask”.
He said, “I want to become a marine engineer”
I replied, ‘You have put the most difficult question I have received from millions and millions of students I have met’.
All the above sentences are indirect speech or in quote structure because the actual words of the speakers are reported. In each of these sentences, there is a reporting verb ‘said’ (in example 1 and 2) and ‘replied’ (in example 3). When we change a sentence from direct into indirect the verb in the reporting sentence and the verb in the reported speech should be the same. In all the above examples, the reporting verb is the past tense and so the verb in the following clause also must be in the past tense.

Question 1.
The boy said, “Sir, I don’t know what I should ask”.
Answer:
The boy said that he didn’t know what he should ask. ‘I’ in the second clause becomes ‘he’ which is the subject of the first clause ‘don’t know’ becomes didn’t know (to make the same tense). The inverted commas are removed.

Question 2.
He said, “I want to become a marine engineer”
Answer:
He said that he wanted to become a marine engineer.

Question 3.
I replied ‘You have put the most difficult question I have received from millions and millions of students I have met’.
Answer:
I replied that he had put the most difficult question I had received from millions and millions of students I had met.

Now let us change some sentences in the indirect speech to direct speech or quote structure:

Question 1.
He said that his brother had got a promotion.
Answer:
He said, “My brother has got a promotion”.

Question 2.
The girl said that she could not study as she had a headache.
Answer:
The girl said, “I cannot study as I have a headache”.

Question 3.
The boy says that he has not applied for the job as he has not passed the degree examination.
Answer:
The boy says, “I have not applied for the job as I have not passed the degree examination”.

I Will Fly About the author

A.P.J. Abdul Kalam is the former President of India. He is a great scientist. He has contributed much to space research. It is his great wish that India should change into a developed nation by 2020. He is the source of inspiration to all young men. Abdul Kalam was born on 15th October 1931 at Rameswaram in Tamil Nadu.
Plus One English Textbook Questions and Answers Unit 1 Chapter 2 I Will Fly 2
He specialized in Aeronautical Engineering from the Madras Institute of Technology. He became a professor of Technology and Social Transformation at Anna University and was teaching and guiding research.

I Will Fly Summary in English

(I Will Fly is an adapted version of Dr. A P J Abdul Kalam’s speech delivered at Hyderabad for the school children of Andhra Pradesh in August 2013) Abdul Kalam says that students need not fear about their future. According to him, the ignited mind of the youth is the most powerful resource on the earth. The mission of Sastrayaan was the preparation of about 2000 students from different schools to be engineers, doctors, scientists, qualified managers, and civil servants. After Kalam’s introductory address, a boy stood up and said that he lacked the confidence to ask a question in public. The boy said that his ambition was to become a marine engineer. He asked Kalam whether we would be able to fulfill his dream. Kalam valued the boy’s question since it was the toughest question he had ever been asked. In answer to the question Kalam recited an ancient poem with the title “I Will Fly”. The answer he gave was that each one can be unique by being oneself. People tell us to be somebody else. But Kalam tells us to be ourselves. By being ourselves, we can be unique.

I Will Fly Summary in Malayalam
HSSLive Plus One English Textbook Answers Unit 1 Chapter 2 I Will Fly (Speech) 1
HSSLive Plus One English Textbook Answers Unit 1 Chapter 2 I Will Fly (Speech) 2

I Will Fly Glossary

HSSLive Plus One English Textbook Answers Unit 1 Chapter 2 I Will Fly (Speech) 3
HSSLive Plus One English Textbook Answers Unit 1 Chapter 2 I Will Fly (Speech) 4

Plus One English Textbook Answers

Leave a Comment