Plus One English Textbook Answers Unit 2 Chapter 1 And then Gandhi Came (Essay)

Kerala Plus One English Textbook Answers Unit 2 Chapter 1 And then Gandhi Came (Essay)

♦ Textbook Activities

Read and Reflect (Textbook Page No. 40-44)

Question 1.
What is referred to as the ‘all powerful monster’?
Answer:
Nehru calls the anger, humiliation and f hopelessness experienced by the people of India after World War I the ‘all powerful monster’

Question 2.
What was the impact of the first world war?
Answer:
First world war had a terrible on the Indian people. They were cut off from the land and could not do any kind of manual work. As a result unemployment and poverty increased and people felt helpless.

Question 3.
What does Nehru mean by‘Then Gandhi Came’…..?
Answer:
After the first world war people in India were in a state of darkness. They had grown hopeless and there was no one to guide them. It was at this time that Gandhi came into their lives and showed the way to get out of the darkness.

Question 4.
What was the essence of Gandhiji’s teaching?
Answer:
The essence of Gandhiji’s teaching was fearlessness and truth. He also spoke against exploitation of the poor peasants.

Question 5.
What does the word ‘Abhaya’ mean?
Answer:
The word ‘Abhaya means fearlessness. Gandhiji wanted people to remove fear from their minds.

Question 6.
What did Gandhiji exhort the people to do?
Answer:
Gandhiji exhorted the people not to fear. The British ruled India by instilling fear into them fear of the army, the police, the secret service, the official class, laws, prison, moneylenders, unemployment and starvation.

Question 7.
What did Gandhiji do to remove fear from the minds of the people?
Answer:
Gandhiji told the people not be afraid. He advised them to understand the reality. When reality is calmly analysed and its consequences are willingly accepted fear will disappear.

Question 8.
Why is Gandhiji compared to a psychologist?
Answer:
A psychologist is one who probes into ‘ a patient’s past to find out his mental problems. Gandhiji also did the same thing by probing deep into the minds of the people to find out the cause of their fear. So he is compared to a psychologist.

Question 9.
What, according to Gandhiji, was truth?
Answer:
According to Gandhiji, truths are relative and absolute truth is beyond us. Different people take different views of truth. This depends much on an individual’s background, training and impulses. Gandhiji believed that truth is what an individual himself feels and knows to be true.

Question 10.
How did Gandhiji influence the people of India?
Answer:
Gandhiji influenced the people of India in various degrees. Some changed completely but some changed only partly.

Question 11.
What was the two fold action involved in Gandhiji’s exhortation?
Answer:
One was the action involved in challenging and resisting foreign rule. The other action was to fight against social evils like under touch ability.

Question 12.
What was the visible change in the value system of the country?
Answer:
Gandhiji wanted people to give up the titles given by the British. Many people gave them up. The rich began to practise simplicity in their dress.

Question 13.
What was the influence of Gandhiji in the villages?
Answer:
Gandhiji sent leaders to the villages to awaken the peasants. The peasants were shaken up and began to come out of their shell.

Question 14.
What was the India of Gandhiji’s dream?
Answer:
Gandhiji dreamed of an India where the poorest should feel that it was their country. They should have a good say in the ruling. He also wanted India to be free from class distinctions.

Question 15.
What, according to Gandhi, was the essential culture of India?
Answer:
According to Gandhi, Indian culture was the fusion of all cultures, including Hindu and Islam. Although he was proud of his Hindu heritage, Gandhiji tried to be part of a universal culture.

Question 16.
What was the psychological revolution that Gandhiji brought about?
Answer:
Gandhiji was a man with much self-confidence. He stood for the freedom and equality of the individuals. He attracted the people like a magnet. He made the present appear as the stepping stone for a future hope.

Activity I:
Note Making (Textbook Page No. 45)

Question 1.
Make a note of the above passage. Read the passage again and complete the following (see Page 45 of the text).
Answer:
Plus One English Textbook Answers Unit 2 Chapter 1 And then Gandhi Came (Essay) 6
Plus One English Textbook Answers Unit 2 Chapter 1 And then Gandhi Came (Essay) 7

Activity II:
Think and Write (Textbook Page No. 46)

Question 1.
How did Gandhiji enlighten the freedom . fighters? What kind of a leadership did Gandhiji take? What was the effect of his leadership? Write a paragraph in about hundred words.
Answer:
After world war II India was in a,bad condition. Humiliation, unemployment and poverty were everywhere. With the coming of Gandhiji things began to change. Gandhi with his confidence, unusual power and exemplary leadership influenced the millions of people. Some changed completely, but some others changed partly. His action was two fold, one by challenging and resisting foreign rule and the other by fighting against social evils like untouchability, fearlessness, truth and nonviolence were his principal weapons His leadership could unite the people to fight for India’s freedom. They were prepared for any sacrifice.

Activity III:
Speech (Textbook Page No. 46)

Question 1.
In connection with Gandhi Jayanthi, your j school is organizing a program to propagate j the relevance of Gandhian values in the present day. Prepare and deliver a speech before the class. (Hints: peace, fearlessness, truthfulness, influence…)
Answer:
Respected teacher and my dear Friends, One more Gandhi Jayanthi is come. We are celebrating the 146th birthday of Mahatma Gandhi, our father of the nation. After studying law from England he set up practice as a lawyer in Bombay. Later he went to South Africa as a legal adviser. He did great service to the Indian immigrants there. It was our great fortune that he came back to India. If he had remained in Africa, we would not have won our independence till this day. Gandhiji was responsible for removing fear from the minds of the Indian people.

Nonviolence and peace and truth were the weapons with which he fought. His action was two-fold to challenge and resist foreign rule, and to fight against our own social evils like untouchability. Gandhiji could influence all Indians; while some were influenced completely others were only partly influenced. Gandhiji was large-ly responsible for India’s freedom. He was not prepared to occupy any powerful position. He worked for the people till the very last moment of his life. We should say that he sacrificed his life for his people. Gandhiji is honoured not only in India but in every country. He is looked upon as a great apostle of peace. It was he who showed to the world that great things can be achieved through nonviolence. When we celebrate this great man’s birthday, let us take a pledge that we will emulate him by practising peace, fearlessness, truthfulness and nonviolence, which he upheld all his life. Thank you

Activity IV:
Group Discussion (Textbook Page No. 46)

Question 1.
Women will enjoy the same right as men… This is the India of my dreams’, Gandhiji said. There is a role for each individual citizen, society and political party to ensure equal rights to women. Conduct a group discussion on the topic.
Answer:
Moderator : Friends, we all know that (leader) Indian women are not fully free even after 68 years of independence. We are going to conduct a group discussion on the topic. You already know how to conduct a good group discussion. Now let us begin.

Participant – 1: Friends, I am fully convinced that women do not enjoy as much freedom as men. But I do not think that they are not free. One reason for their backwardness is their own fault. They should come forward and take up responsibilities.

Participant 2 : I agree with my friend s opinion that women are still backward in India. But I think that the reason is not that they are not prepared to come forward but they are in no way permitted or encouraged by the male dominated society to come to the fore front.

Participant 3 : That’s exactly true. Men have a feeling that women will not be able to take up any serious responsibilities. So they are discouraged from work ing in politics, religion and society Mode in general. There are many women rator who have proved their ability in various fields.

Participant 4: I cannot agree with all that you said. Women are kept away from responsible positions because there are other reasons. Biologically, childbirth, rearing of children, household duties, educating children, etc are womens responsibilities. Where is time for them to get involved in other activities?

Participant 2: I disagree with what my friend said just now. Except child-birth all the other duties mentioned by my friend are decided by the male-dominated society.

Participant – 1: Friends, I am fully convinced that women do not enjoy as much free-dom as men. But I do not think that they are not free. One reason for their backwardness is their own fault. They should come forward and take up responsibility.

Participant – 4: Let me ask you, how many of you are prepared to send your wife or sister for social work or political propaganda? We have to admit that men are selfish and they do not permit women to take up responsibilities because of their selfishness.

Moderator : We have to stop the discussion here because time is up. You have given some very relevant points about women s lack of freedom and their state of backwardness. There are many more things to be discussed. We shall continue the discussion on other occasion.

Thank you

Activity V:
Letter to the Editor (Textbook Page No. 47)

Question 1.
Write a letter to the editor of a newspaper, about the way in which women’s issues are presented (Study the example given on Page 47 of the Text)
Answer:
From
———–
———–
———–
October 2, 2015

To
The Editor
The Hindu
Coimbatore

Sir,
The purpose of this letter is to highlight some of the problems women are facing in our counry even now. The number of women employees in all offices and departments are fewer compared to that of men. In the Parliament and the State assemblies women representation is meagre. In the local bodies they have more representation. Our Father of the Nation, Mahatma Gandhi insisted that women should enjoy the same right as men. This was said nearly a century ago. But nothing has» happened so far. So the central government should hasten steps to pass a bill guaranteeing proper representation to women in the Parliament and State assemblies. Their representation in the government will also rise automatically.

Yours truly
(Sd)/-
Devika N.

Activity VI:
Concord (Grammar) (Textbook Page No. 48-49)

The word ‘concord’ means formal agreement between different words in a sentence. This formal agreement may be mainly between:

Subject and verb: When the subject is in the singular, the verb also should be in the singular, and when the subject is in the plural, the verb also should be in the plural.

E.g., The boy is intelligent.
He works very hard.
He has a computer.

The boys are more active
They work very hard.
They have their own computers.

(Study the rules given on Pages 48 and 49 in your text.) Choose the correct alternatives
Answer:

  1. have
  2. likes
  3. has
  4. is
  5. has

Correct the following sentences
Answer:

  1. Each of the employees is working hard
  2. One of the students is absent today
  3. Neither nor his relatives have arrived
  4. One of us has brought a globe
  5. Neither the man nor his wife is careful
  6. The books placed on the table need binding
  7. There are a lot of people waiting there.
  8. The police are closely watching all his movements.
  9. The price of vegetables is going up.
  10. Keep all the luggage in the cloak room,

HSSLive Plus One English Textbook Answers Unit 2 Chapter 1 And then Gandhi Came (Essay) 9

Activity VII:
Wordfinder (Textbook Page No. 49-50)

(Read page 50 from the text)

What are the items given in the entry?

  • spelling
  • pronunciation
  • part of speech or word class
  • the word is used in a sentence as an example
  • other meanings and different usages

Refer to a dictionary and find out the meaning and the parts of speech of the following words and make your own sentences.
Plus One English Textbook Answers Unit 2 Chapter 1 And then Gandhi Came (Essay) 8

And Then Gandhi Came  Exam Oriented (Theory Exam) Questions & Answers

Questions Based on Passages

Question 1.
Large numbers of people, cut off from the land and incapable of any kind of manual or technical work, joined the swelling army of the unemployed, and helpless, hopeless, sank ever deeper into the morass.

Question (i).
What period does the author refer in this passage?
Answer:
The author refers to the period after World War I.

Question (ii)
What is the purpose of the author?
Answer:
The author’s purpose is to bring out the political and social conditions in India.

Question (iii)
What was the impact of the first world war?
Answer:
The first world war had a terrible impact on the Indian people. They were cut off from the land and could not do any kind of manual work. The result was unemployment and poverty. People became helpless and lost all hope.

Question 2.
What is truth? I do not know for certain, and perhaps our truths are relative and absolute truth is beyond us. Different persons may and do take different views of truth.

Question (i)
What is the importance of truth in Gandhiji’s life?
Answer:
Gandhiji upheld the virtue of truth all his life. He gave it more importance than to any other virtue.

Question (ii)
Can you think of an example from Gandhiji’s life for the importance he gives
Answer:
For his autobiography Gandhiji gave the title “My Experiments with Truth”.

Question (iii)
What does Nehru say about truth?
Answer:
According to Jawaharlal Nehru, our truths are relative and absolute truth is beyond us. Each person will have different views about truth and they may act differently. There can be no room in such an India for the curse of untouchability or the curse of intoxicating drinks and drugs ….. Women will enjoy the same right as men …. This is the India of my dreams. 3

Question (i)
Whose words are these?
Answer:
These are the words of Mahatma Gandhi, quoted by Nehru in his essay “Then Gandhi Came?

Question (ii)
What is he speaking about?
Answer:
Gandhiji is speaking about the India of his dream.

Question (iii)
What was the India of Gandhiji’s dream?
Answer:
Gandhiji wanted an India where the poorest should feel that it was their country. They should have an active participation in the ruling of the country. He wanted an India where there were no class distinctions. His India had no place for untouchability or disunity.

And Then Gandhi Came  About the author

Jawaharlal Nehru (1889-1964) was the first Prime Minister of India. Nehru encouraged and practised democracy, socialism, secularism and unity. He did this by adopting modern values to Indian conditions. Nehru was a good writer. His famous books are “The Discovery of India”, “Glimpses ofWorld History” and “An Autobiography”. In 1955 Nehru was awarded the Bharat Ratna, India’s highest civil award.
Plus One English Textbook Answers Unit 2 Chapter 1 And then Gandhi Came (Essay) 1

And Then Gandhi Came  Summary in English

And Then Gandhi Came’ by Pandit Jawaharlal Nehru is an essay that pays tribute to his master, Mahatma Gandhi. Nehru begins his essay by making a reference to the bad aspects of our national life. The social life of India was disturbed by the first world war. Poverty and unemployment was rampant. The political conditions also became worse. It was at this time that Gandhi arrived. His coming was like a beam of light that pierced the darkness. India’s freedom struggle took a new path. Gandhi stressed the importance of truthfulness and fearlessness. He awakened millions of Indians. He exhorted the people to fight against political slavery, economic backwardness, social inequalities and abuses like untouchability and caste system. Gandhiji s teachings and leadership gave a new energy to India’s freedom movement, morally and politically. According to Nehru, Gandhiji was a leader of excellence. He is a vital man with self-confidence and unusual power. Gandhiji attracted the Indian masses and is enshrined in the minds of millions of people in the world.

And Then Gandhi Came Summary in Malayalam-
HSSLive Plus One English Textbook Answers Unit 2 Chapter 1 And then Gandhi Came (Essay) 1
HSSLive Plus One English Textbook Answers Unit 2 Chapter 1 And then Gandhi Came (Essay) 2

And Then Gandhi Came  Glossary
HSSLive Plus One English Textbook Answers Unit 2 Chapter 1 And then Gandhi Came (Essay) 3
HSSLive Plus One English Textbook Answers Unit 2 Chapter 1 And then Gandhi Came (Essay) 4
HSSLive Plus One English Textbook Answers Unit 2 Chapter 1 And then Gandhi Came (Essay) 5
HSSLive Plus One English Textbook Answers Unit 2 Chapter 1 And then Gandhi Came (Essay) 6
HSSLive Plus One English Textbook Answers Unit 2 Chapter 1 And then Gandhi Came (Essay) 8
HSSLive Plus One English Textbook Answers Unit 2 Chapter 1 And then Gandhi Came (Essay) 7

Plus One English Textbook Answers

Leave a Comment