Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 10 Philosophy of The Indian Constitution

You can Download Philosophy of The Indian Constitution Document Questions and Answers, Notes, Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 10 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 10 Philosophy of The Indian Constitution

Philosophy of The Indian Constitution Questions and Answers

Question 1.
What is the political philosophy of the Indian Constitution?
Answer:
The political philosophy is contained in Preamble. The most important and precious part of the Constitution is the Preamble. It is the key to the Constitution and the yardstick to measure it. The philosophical and fundamental features of the Constitution are uncovered in the Preamble. The social and economic goals are also seen here. The Indian Constitution is not a mere book of rules. It contains moral values and viewpoints. It has a political philosophy of its own. The ideas in the Constitution should be in the background of the discussions that took place in the Constitutional Assembly.

HSSLive.Guru

Question 2.
The following chart shows the aspects related to the political philosophy of the Indian Constitution. Observe the chart and prepare a seminar paper.
Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 10 Philosophy of The Indian Constitution 1
Answer:
The +1 students of Ernakulam HSS organized a seminar on the topic “The Political philosophy of the Indian Constitution.” The class was divided into 7 groups and the points were discussed. After that, the leaders presented the views of each group.
a) Individual freedom: Our Constitution is very much concerned with Individual freedom. For example, we have the Fundamental Rights.
b) Social Justice: The mission of the nation is ensuring Social Justice. The different articles of the Constitution are the means for this. For example Article 16.
c) Respect for Diversity and Minority Rights: The Constitution guarantees the educational and cultural rights of the minorities in India.
d) Secularism: This is the cornerstone of the Indian Constitution. It treats all religions equally.
e) Universal Franchise: The Constitution ensures that all adults of 18 and above have their voting rights without any discrimination.
f) federalism : India is a Federation. The Centre-State relations are defined clearly.
g) National Identity: Our Constitution nurtures both national identity as well as a regional identify simultaneously.

Question 3.
India adopted a secularist pattern as different from the western model. Give the reasons.
Answer:
The political and social conditions in India are quite different from those of the West. Here we see unity in diversity. The Western Secularist view is that to ensure individual freedom and rights of the citizens, the nation and religion should be kept separate. In India, we treat all religions equally.

Question 4.
Elaborate on the political philosophy of the Indian Constitution.
Answer:
Constitution is the basic document of a nation. The government of any country works according to certain rules. Constitution is the basic document which describes the structure of the Nation, the rights of the government, the rights of the citizens and their responsibilities. In different countries of the world, there are different types of constitutions.

The most important and precious part of the Constitution is the Preamble. It is the key to the Constitution and the yardstick to measure it. The philosophical and fundamental features of the Constitution are uncovered in the Preamble. The social and economic goals are also seen here. The Indian Constitution is not a mere book of rules. It contains moral values and viewpoints. It has a political philosophy of its own. The ideas in the Constitution should be in the background of the discussions that took place in the Constitutional Assembly. The main points of the philosophy of the Indian Constitution are Individual freedom, Social Justice, Respect for Diversity and Minority Rights, Secularism, Universal Franchise, Federalism and National Identity.

Question 5.
Which among the following principles did India adopt for its secularism?
a) The nation has nothing to do with religion.
b) The nation has close ties with religion.
c) The Nation can use its discretionary powers in religion.
d) To abolish certain evil practices in the religion, the nation takes initiatives.
e) The nation recognizes the rights of different religious groups.
f) The nation has only limited powers in interfering in religious matters.
Answer:
c) The Nation can use its discretionary powers in religion.
d) To abolish certain evil practices in the religion, the nation takes initiatives.
e) The nation recognizes the rights of different religious groups.

Question 6.
The Indian Constitution has made some procedural achievements. Explain.
Answer:
The Indian Constitution has made some procedural achievements. There are 5 features which can be considered quite basic. They are:

  • Rights of the religious minorities
  • The right of the nation to intervene
  • Universal adult franchise
  • Federalism
  • National identity.

Apart from these, the Constitution has achieved some practical gains.
They are mainly two;

  1. The faith in discussions and consideration,
  2. the attitude for reconciliation and inclusion.

Question 7.
Match the following:

A B
Secularism Justifiable gain
Universal adult franchise National identity
RowlattAct Mutual exclusion
Single society Personal freedom

Answer:

A B
Secularism Mutual exclusion
Universal adult franchise Justifiable gain
RowlattAct Personal freedom
Single society National identity

Question 8.
Prepare a short description on the criticisms against the Constitution of India.
Answer:
The Indian Constitution is not beyond criticism. There have been many criticisms, but the most important of them are the following 3.
a) Unwieldy: The basis of this criticism is the feeling a constitution must be brief and precise. But since the Indian circumstances are quite different from others, this criticism does not have any validity.
b) It is not representative enough: The members of the Constituent Assembly were chosen with limited franchise. Universal franchise could not be used there. The Indian Constitutional Assembly was formed according to the recommendation of the Cabinet Mission and therefore we could not make it completely democratically representational. It was because in the Assembly there were representations from the Princely States and Territories directly under British control.
c) A Document with a foreign citizenship or Not Fully Indian: Figuratively it means the ideas and provisions of the Constitution were borrowed extensively from different constitutes of the world.

Question 9.
Who wrote the book “In Defence of Liberation’?
Answer:
K.M. Panicker

HSSLive.Guru

Question 10.
Nations that consider religion as a private or personal subject are called
Answer:
Secular Nations (States)

Question 11.
The Indian Constitutional Bill of ……….. was an important step in the history of universal adult franchise.
Answer:
1895

Leave a Comment