Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Rights

You can Download Rights Questions and Answers, Notes, Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 5 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Rights

Rights Questions and Answers

Question 1.
Define the term “Rights”.
Answer:
Rights are some social and political privileges that a person gets as a citizen of a nation, and as a member of a society. According to the famous philosopher Barker: “Rights are the external conditions which are essential for the maximum

Question 2.
Where do rights come from?
Answer:
Natural Rights
Rights given by the society
Rights assured by the Constitution

HSSLive.Guru

Question 3.
Show the features of rights using a chart.
Answer:
Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Rights 1

Question 4.
Which day is observed as the Human Rights Day?
Answer:
December 10

Question 5.
Complete the following flow chart:
Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Rights 2
Answer:
Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Rights 3

Question 6.
Observe the following picture:
Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Rights 4
Explain what the picture relates to.
Answer:
It is a picture related to Human Rights.

Question 7.
Prepare a note on various types of rights.
Answer:

  1. Moral Rights: These are rights based on man’s morality, sense of justice and conscience. They are not guaranteed by law. For example, the poor, the sick and the old have the moral right to get sympathetic consideration by others.
  2. Legal Rights: They are assured the by the Nation.
  3. Natural Rights: They include Right to life, Right for personal freedom, Right to earn wealth.
  4. Civil Rights: They are related to the life, wealth and freedom of individuals. They include the right to live, right to freedom, right to work, right to express one’s views, right to property, right to education, right to religion, right to equality, right to assemble, right to live family life and right to make contracts.
  5. Economic Rights: They are related to economic security and the right to earn one’s livelihood. They include right to work, right to get decent wages, right to leisure, right to have social security and right to earn wealth.
  6. Political Rights: It is the right of an individual to participate in the political matters of the nation. They include right to vote, right to contest in elections, right to be appointed to various posts, right to criticize, and right to make complaints.
  7. Fundamental Rights: These are essential for the full development of one’s personality. The Constitution and ourts ensure these rights. They are Right to Equality (Article 14-18), Right to freedom (19-22), Right against Exploitation (23-24), Right to Religious Freedom (25-28), Cultural and Educational Rights (29-30) & Right to Constitutional Remedies (32).

Question 8.
Find the odd one out:
i) a) Rights are deserved
b) Rights are not absolute
c) Rights are a recognition
d) Rights are an assurance
ii) a) Moral rights
b) Citizenship rights
c) Religious rights
d) Legal rights
Answer:
i) Rights are not absolute
ii) Moral rights

Question 9.
What are the fundamental rights? Prepare a short note.
Answer:
In chapter 3 of the Indian Constitution, from article 12 to 35, the fundamental rights of the Indian citizens are given. Rights are some social and political privileges that a person gets as a citizen of a nation, and as a member of a society. Fundamental rights are the most important of these rights and the Constitution assures the people of these rights. They are legally guaranteed. The fundamental rights are:

  • Right to Equality (article 14-18)
  • Right to freedom (19-22)
  • Right against Exploitation (23-24)
  • Right to Religious Freedom (25-28)
  • Cultural and Educational Rights (29-30)
  • Right to Constitutional Remedies (32)

Question 10.
Which among the following is not a fundamental right?
Religious right, right to equality, right to property, right to freedom.
Answer:
Right to Property

Question 11.
Rights are generally classified into three. Give examples for each of them
Answer:
a) Citizenship Rights: Right to life, Right to freedom.
b) Political rights: Right to vote, Right to criticize
c) Economic rights: Right to work, Right to social security.

Question 12.
“Rights are meaningless, if there is no support of laws and governments.” Do you agree with this statement?
Answer:
Yes, I do agree. Moral rights are rights based on man’s morality, sense of justice and conscience. Rights can be denied. The work of an individual might be against conscience of the society. Even then there are no laws to punish those who breach the moral rights. On the other hand, legal rights are guaranteed by the Constitution and the Courts. Since the nation can punish the offenders, these rights become meaningful.

Question 13.
Mention any four civil rights of the citizens
Answer:
i) Right to life
ii) Right to express one’s opinion
iii) Right to equality
iv) Right to education

Question 14.
Match the following columns appropriately.

A B C
Moral rights Person’s civic life Right to the unemployed for security
Citizenship Rights Participation in nation’s affairs Rights to work
Political rights Natural rights Right to vote
Economic rights Conscience of the Society Right to life
Human rights Profitable work Right of children for parental protection

Answer:

A B C
Moral rights Conscience of the Society Right of children for parental protection
Citizenship Rights Person’s civic life Right to life
Political rights Participation in nation’s affairs Right to vote
Economic rights Profitable work Right to work
Human rights Natural rights Right to the unemployed for security

Question 15.
“Rights and responsibilities are closely related.” Do you agree? Substantiate your answer
Answer:
I do agree. Rights and responsibilities are the two sides of the same coin. As you enjoy your right, you have to carry out your responsibilities. The statement that “My right is your responsibility and your right is my responsibility” shows the relation between rights and responsibilities.

Question 16.
Rights also impose’certain duties on a nation. Illustrate.
Answer:
Rights give the nation the duty to carry out certain responsibilities. Each right shows that a nation should do and should not do. For example, since people have a right to live, the nation has the responsibility of making laws to protect them from others. It asks the nation to punish those who wound or harm us. Imagine that by the “right to life”, a society means “right to a decent and healthy life”. Naturally, the society expects that the nation will take steps to ensure to provide the people with a clean and healthy environment necessary fora good life. The rights of the citizens give the nation the responsibility to act in certain ways. The two examples above prove that.

Question17.
Distinguish between natural and social inequalities.
Answer:
In political theory, inequalities are classified as natural and social inequalities. The inequalities that come from the different abilities and intellectual powers are called natural inequalities. They are quite different from social inequalities. The inequalities that result from one section of the society exploiting another section and denying them equal opportunities are social inequalities.

Question 18.
…………. points out that rights originated even before the coming of nation.
Answer:
Lasky

Question 19.
Which is the Human Rights Day?
a) 10 November
b) 10 December
c) 25 December
d) 24 October
Answer:
10 December

HSSLive.Guru

Question 20.
Pair the following appropriately.
1. Right to Vote
2. Right to work
3. Freedom of Opinion
4. Citizen’s Rights
5. Economic Rights
6. Political Rights
Answer:
Right to Vote → Political Right
Right to Work → Economic Right
Freedom of Opinion → Citizen’s Rights

Leave a Comment