Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 9 Peace

You can Download Peace Questions and Answers, Notes, Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 9 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 9 Peace

Peace Questions and Answers

Question 1.
Define Peace.
Answer:
Peace is the absence of war, revolt, mass murders, killings, and physical attacks. The satyagraha and non-violence preached by our Father of the Nation Mahatma Gandhi was for peace.

Question 2.
“Peace is generally defined as the absence of war.” Do you agree with this statement?
Answer:
I don’t agree with it fully. It is not merely the absence of war, but also the absence of violent acts like revolt, mass murders, killings, and physical attacks.

HSSLive.Guru

Question 3.
There are several great personalities who tried to maintain world peace. Name some of them.
Answer:
Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Mother Theresa, Martin Luther King (Jr), Abraham Lincoln.

Question 4.
Point out some events that destroyed world peace.
Answer:
Attack on the World Trade Centre
Terrorist attacks by Al-Qaida terrorists
Bombing of Hiroshima and Nagasaki
Invasion of Kuwait by Iraq.

Question 5.
There are different kinds of structural violence arising from several sources. What does structural violence mean? What are its different forms?
Answer:
Structural violence is the violence that originates from social institutions and practices. Casteism, Class distinction, male domination, colonialism, tribalism, racism, communalism, etc. can produce structural violence.

Question 6.
Complete the following chart:
Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 9 Peace 1
Answer:
Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 9 Peace 2

Question 7.
Which day is observed as the International Peace Day?
Answer:
27

Question 8.
Observe the picture. In our patriarchal society, discrimination against women is ever increasing day by day. Identify them.
Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 9 Peace 3
Answer:

  • Dowry-related violence
  • Domestic violence
  • Not giving women proper representation
  • Not giving equality in religious matters
  • Rapes and molestations
  • Female foeticide

Question 9.
There are three different approaches in pursuit of peace. Explain those approaches.
Answer:
a) Give importance to nations.
b) Give stress to mutual dependence of nations.
c) Give stress to the growth of a global community.
The UNO, which was formed to maintain world peace and to prevent wars, has all these 3 approaches.

Question 10.
Name the organizations working for maintaining world peace.
Answer:

  • World Red Cross Society
  • Gandhi Peace Foundation
  • United Nations Organization
  • Non-Aligned Movement

Question 11.
Do you think that violence can ever promote peace?
Answer:
No, it can’t. Violence is not a means of peace. Non-violence is the way to lasting peace.

Question 12.
Evaluate Gandhiji’s approach to non-violence.
Answer:
The greatest pers5n who argued for peace and non-violence in the 20th century was Gandhiji. He argued for non-violent resistance. Gandhiji used to say: “The goal does not justify the means. Just like the goal, the means also must be pure.” There are people who consider non-violence as helplessness and cowardice. Some people argue that non-violence is the means of protest of the weak. But Gandhiji put forward a new kind of non-violence. According to Gandhiji, non-violence isn’t merely not harming a person physically or mentally, but also keeping away from thoughts of harming him.

Gandhiji gave non-violence a creative meaning. To him, non-violence should be an active power to do things for the welfare of others. Non-violent resistance can take the form of protects. Civil Disobedience Movement was such a protest. Another form was satyagraha. The Civil Disobedience Movement and the satyagraha Gandhiji organized put the British in a dilemma. People like Martin Luther King (Jr) and Nelson Mandela were influenced by Gandhiji.

Question 13.
“Often the State creates obstacles to peace.” Do you agree with this statement? Explain.
Answer:
I do agree with it. There are countries in the world which encourage and support terrorism.

Question 14.
Prepare a note on the contemporary challenges to peace in the world.
Answer:
The UNO and World Peace: The primary objective of the UNO is international peace and security. Although the UNO has been able to prevent wars and establish peace in many parts of the world, it is controlled by Western Powers and this is a threat to world peace. Terrorism: The attack on the World Trade Centre on II September 2001 was a big shock to the endeavors to peace in the world. Terrorists have chemical, biological and atomic weapons in their possession and this is a great threat to world peace. Ethnic Cleansing: Secessionist Movements, Racism, etc. are great threats to peace. The non-cooperation of many countries in Disarmament is also a challenge to world peace.

Question 15.
Match the following

A B
a) International World Peace Day Movement for Citizen’s Rights
b) Communalism International Peace
c) Martin Luther King (Jr) September 21
d) Mahatma Gandhi Structural violence
e) UNO Non-violence

Answer:

A B
a) International World Peace Day September 21
b) Communalism Structural violence
c) Martin Luther King (Jr) Movement for Citizen’s Rights
d) Mahatma Gandhi Non-violence
e) UNO International Peace

Question 16.
Suggest 3 approaches to maintain peace.
Answer:
a) Give importance to nations.
b) Give stress to mutual dependence of nations.
c) Give stress to the growth of a global community.

Question 17.
Point out non-violent efforts to promote peace.
Answer:
Lovers of peace recommend protests like Civil Disobedience when struggling against exploitative governments. Satyagraha used by Gandhiji during our independence struggle is an example for this. Through Satyagraha Gandhiji tried to awaken the sense of justice and fair play in the British. When he failed there, he organized Civil Disobedience Movement. This Movement breached some harsh laws and put moral and political pressure on the British government. Although non-violent, these things shook the foundations of the British Raj. Getting inspired by Gandhiji, Martin Luther King (Jr) started a similar movement in the US. He led protests against the discrimination against Blacks in the 1960s.

Question 18.
What is usually defined as ‘the absence of war’?
Answer:
Peace

Question 19.
Who is the spokesperson of Non-Violence?
Answer:
Mahatma Gandhi

HSSLive.Guru

Question 20.
From the following, find out the form of structural violence:
a) Caste hierarchy
b) Class difference
c) Colonialism
d) all of these
Answer:
all of these

Question 21.
Causing physical injury is usually called
Answer:
Violence

Leave a Comment

error: Content is protected !!