Plus One Zoology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Living World

Students can Download Chapter 1 The Living World Questions and Answers, Plus One zoology Chapter Wise Questions and Answers helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examination

Kerala Plus One Zoology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Living World

Plus One The Living World One Mark Questions and Answers

Question 1.
As we go from species to kingdom in a taxonomic hierarchy, the number of common characteristics
(a) Will decrease
(b) Will increase
(c) Remain same
(d) May increase or decrease
Answer:
(a) Will decrease

Plus One Zoology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Living World

Question 2.
Which of the following ‘suffixes’ used for units of classification in plants indicates a taxonomic category of ‘family’.
(a) -Ales
(b) -Onae
(c) -Aceae
(d) none of the above
Answer:
(c) -Aceae

Question 3.
The term ‘systematics’ refers to:
(a) Identification and classification of plants and animals
(b) Nomenclature and identification of plants and animals
(c) Diversity of kinds of organisms and their relationship
(d) Different kinds of organisms and their classification
answer:
(c) Diversity of kinds of organisms and their relationship

Question 4.
Genus represents
(a) An individual plant or animal
(b) A collection of plants or animals
(c) Group of closely related species of plants or animals
(d) None of these
Answer:
(c) Group of closely related species of plants or animals

Question 5.
The taxonomic unit ‘Phylum’ in the classification of animals is equivalent to which hierarchical level in classfication of plants.
(a) Class
(b) Order
(c) Division
(d) Family
Answer:
(c) Division

Question 6.
Correct and rewrite the following if there is any mistake.
Sativa Oriza, Tigris Panthera
Answer:
Oriza sativa, Panthera tigris

Plus One Zoology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Living World

Question 7.
Kingdom – Carnivora
Phylum – Mammalia
Class – Felidsffe
Order – Chordata
Family – Tigris
Genus – Animalia
Sps – Panthera

Correct the mistakes of the flow chart to get the hierarchical arrangement of tiger in the ascending order.
Answer:
Kingdom – Animalia
Phylum – Chordata
Class – Mammalia
Order – Carnivora
Family – Felidae
Genus – Panthera
Sps – Tigris

Question 8.
Match the following:

  1. A Unit of classification – kingdom
  2. Lowest taxonomic category – Genus
  3. Panthera – Species
  4. Highest Taxonomic category – Taxon

Answer:

  1. A Unit of classification – Taxon
  2. Lowest taxonomic category – Species
  3. Panthera – Genus
  4. Highest Taxonomic category – kingdom

Question 9.
Expand the term ICBN and ICZN.
Answer:
1. ICBN: International Code for Botanical Nomenclature.
2. ICZN: International Code for Zoological Nomenclature.

Question 10.
Given below is the scientific name of Frog. Identify the correctly written name.
(a) Rana Tigrina
(b) Rana tigrina
Answer:
(b) Rana tigrina

Plus One Zoology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Living World

Question 11.
Rearrange the order of classification.
Genus, Family, Phylum, Species, Class, Kingdom, Order
Answer:
Species, Genus, Family, Order, Class, Phylum, Kingdom

Question 12.
Arrange the given terms in their taxonomic hierarchy.
Primata, Homosapien, Chordata, Mammalia, Hominidae.
Answer:
Homosapiens, Hominidae, Primata, Mammalia, Chordata.

Plus One The Living World Two Mark Questions and Answers

Question 1.
You are provided with a stuffed rabbit and a dried leaf. As a student of biology which taxonomic aid will you choose to store them.
Answer:
1. Stuffed rabbit – Museum
2. Dried leaf – Herbarium.

Question 2.
Find the odd one out and give reason.
Herbarium, botanical garden, museum, aquarium
Answer:
Aquarium – Aquarium is not a taxonomical aid.
All other are taxonomical aids.

Plus One Zoology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Living World

Question 3.
Once you visited a museum. There are different kinds of animals and plants are preserved. How these plants and animals all preserved in a museum.
Answer:
Plants and animals are preserved in the containers or jars in preservative solutions. These may also be preserved as dry specimen. Insects are preserved in insect box.

Larger animals like birds and mammals are usually stuffed and preserved. Museums often have collections of skeleton of animals too.

Question 4.
Zoological parks are different from museums. Give reason?
Answer:
Zoological parks are the places where wild animals are kept in protected environments, that the conditions similar to their natural habitats. Museums have collection of preserved plants and animal specimens for study and reference.

Question 5.
Raju collected a skull of an animal and a living rare animal during a study tour. Select the suitable location for each from the list given in the brackets. (Botanical garden, Zoological park, Herbarium, Museum)
Answer:
Skull of an animal – museum
Living rare animal – Zoological park

Question 6.
Distinguish between taxonomic category and taxonomic hierarchy.
Answer:
Classification involves hierarchy of steps in which each step represents a rank or category. Since category is a part of overall taxonomic arrangement, it is called taxonomic category. All the categories together constitute taxonomic hierarchy.

Question 7.
Write the scientific name of following animals.

  1. Lion
  2. Frog
  3. Housefly
  4. Tiger

Answer:

  1. Pantheraleo
  2. Ranatigrina
  3. Musca domestica
  4. Panthera tigris

Plus One Zoology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Living World

Question 8.
Fill in the blank spaces in the table given below.
Plus One Zoology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Living World 1
Answer:

(a) Live
(b) Museum

Question 9.
Panthera jeo is the scientific name of Lion. List the rules you follow to write this scientific name.
Answer:

  1. Biological names are generally in Latin and written in italics.
  2. When handwritten, the words in a biological name are separately underlined.
  3. The first word in a biological name represents the genus and second word represents the species name.
  4. The first name (Genus) starts with capital letter and the second name (species) starts with small letter.

Question 10.
List the advantages of

  1. Taxonomical key
  2. Herbarium

Answer:
1. axonomical key is a taxonomical aid used for identification of plants and animals based on the similarities and dissimilarities. Key are generally analytical in nature.

2. Herbarium is a store house of collected plant specimens that are dried, pressed and preserved on sheets. These specimens, along with their descriptions on herbarium sheets, became a store house or repository for future use. Herbarium serves as quick reference system in taxonomical studies.

Question 11.
Give the terms.

  1. The actual account of habital and distribution of plants of a given area.
  2. Providing information for identification of names of species found in an area.
  3. Contain information on any one taxon.
  4. Identification of plants and animals based on the similarities and dissimilarities.

Answer:

  1. Flora
  2. Manuals
  3. Monographs
  4. Taxonomical key

Plus One Zoology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Living World

Question 12.
Define a taxon. Give some examples of taxon at different hierarchical levels.
Answer:
Each category in the taxonomical hierarchy is considered as a taxonomic unit and is known as a taxon. The taxon used in the classification of animals are kingdom, phylum, class, order, family, genus and species.

Plus One The Living World NCERT Questions and Answers

Question 1.
What do we learn from identification of individuals and populations?
Answer:
In a diverse country like India can learn following things from identification of individuals and population:

  1. Native place
  2. MotherTongue
  3. Costumes
  4. Cuisine
  5. Religion
  6. Caste
  7. Socio-economic Background

Question 2.
Can you identify the correct sequence of taxonomical categories?
(a) Species → Order → Phylum → Kingdom
(b) Genus → Species → Order → Kingdom
(c) Species → Genus → Order → Phylum
Answer:
As clear from the table in previous answer, (a) and (c) are showing the correct order.

Plus One Zoology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Living World

Question 3.
Why are the classification system changing every now and then? ,
Answer:
In any branch of science nothing is written in concrete. Theories keep on changing as more relevant and correct theories are being discovered. In case of living beings certain species become extinct and some new species is being formed in every era.

This process of addition and deletion of species necessitates the continuous change of the classification system.

Question 4.
Define a taxon. Give some examples of taxa at different hierarchical levels.
Answer:
A taxon is a particular level of hierarchy in the system of classification of living beings. The following figure gives taxa at different hierarchical levels:

Plus One Zoology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Living World 2

Plus One The Living World Multiple Choice Questions and Answers

Question 1.
Binomial nomenclature is described in the book
(a) Genera Plantarum
(b) Historia Plantarum
(c) Systema Naturae
(d) Flora Japonica
Answer:
(c) Systema Naturae

Question 2.
Which of the following is not the main criteria for five kingdom system of classification?
(a) Cell structure and thallus organization
(b) Mode of nutrition and reproduction
(c) Phylogenetic relationship.
(d) Gram staining
Answer:
(d) Gram staining

Question 3.
Two plants can be conclusively said to belong to the same species if they
(a) Can reproduce freely with each other and form seeds
(b) have more than 90 percent similar genes
(c) look similar and possess identical secondary metabolites
(d) have same number of chromosomes
Answer:
(a) Can reproduce freely with each other and form seeds

Question 4.
ICZN stands for
(a) International code of Botanical Nomenclature
(b) International code of Zoological Nomenclature
(c) international code of Viral Nomenclature
(d) International code of Zoo Nomenclature
Answer:
(b) International code of Zoological Nomenclature

Plus One Zoology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Living World

Question 5.
In Mangifera indica L. Generic epithet is
(a) Indica
(b) Mangifera
(c) Linnaeus
(d) None of these
Answer:
(b) Mangifera

Question 6.
ICBN stands for
(a) Indian Congress of Biological Names
(b) International Code of Botanical Nomenclature
(c) International Congress of Biological Names
(d) Indian Code of Botanical Nomenclature
Answer:
(b) International Code of Botanical Nomenclature

Question 7.
Taxon is the
(a) taxonomic group of any rank
(b) procedure to assign a scientific name
(c) process of classification
(d) process by which anything is grouped into convenient categories based on characters
Answer:
(a) taxonomic group of any rank

Question 8.
Which of the following is famous for stating that “Population increases much faster than its food supply”?
(a) Fredrick Losch
(b) R Vircow
(c) T R Malthus
(d) Karl Von Baer
Answer:
(c) T R Malthus

Question 9.
Reproduction is the characteristic feature of living organisms. Which of the following can not reproduce?
(a) Amoeba and Paramecium
(b) Fungi and filamentous algae
(c) Humans and Ayes
(d) Mules and worker bees
Answer:
(d) Mules and worker bees

Question 10.
Nicotiana sylvestris flowers only during long days and N.tobacurh flowers only during short days. If raised in the laboratory under different photoperiods, they can be induced to flower at the same time and can be cross fertilized to produce self-fertile offspring. What is the best reason for considering N. sylvestris and N. tobocum to be separate species?
(a) They are physiologically distinct
(b) They are morphologically distinct
(c) They cannot interbreed in nature
(d) They are reproductively distinct
Answer:
(c) They cannot interbreed in nature

Question 11.
Which of the following book is not associated with Carolus Linnaeus, the father of Taxonomy and Nomenclature?
(a) Systema Naturae
(b) Genera Plantarum
(c) Species Plantarurn
(d) Historia Generalis Plantarum
Answer:
(d) Historia Generalis Plantarum

Plus One Zoology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Living World

Question 12.
Philosophie Zoologique, a book written by Jean Baptiste de Lamarck is based on
(a) Survival of the fittest
(b) Natural Selection
(c) Inheritance of acquired characters
(d) Biogenetic law
Answer:
(c) Inheritance of acquired characters

Question 13.
The book “Philosophic Zoologique” was written by
(a) Lamarck
(b) Mendel
(c) Haeckel
(d) Hugo deVries
Answer:
(a) Lamarck

Question 14.
Binomial nomenclature was introduced by
(a) Linnaeus
(b) Darwin
(c) Aristotle
(d) deCandoile
Answer:
(a) Linnaeus

Leave a Comment