Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Students can Download Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application Questions and Answers, Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus Two Chemistry Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Plus Two Accountancy Use of Spread Sheet in Business One Mark Questions and Answers

Question 1.
Which of the following options in a financial function indicates the interest for a period?
(a) FV
(b) PV
(c) N per
(d) Rate
Answer:
(b) PV

Question 2.
Which of the following arguments in a financial function represents the total number of payments?
(a) FV
(b) PV
(c) N Per
(d) Rate
Answer:
(c) N-Per

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Question 3.
What Category of functions is used in this formula: = PMT(C 10/12, C8, C9, 1)
(a) Logical
(b) Financial
(c) Payment
(d) Statistical
Answer:
(b) Financial

Question 4.
LibreOffice Calc is a program
(a) Word Processor
(b) Browser
(c) Spread Sheet
(d) Calculator
Answer:
(c) Spread Sheet

Question 5.
……………… is the statement prepared to show detailed salary calculation
(a) Employee Job Card
(b) Payroll
(c) Loan Repayment Schedule
(d) Worksheet Payroll
Answer:
(b) payroll

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Question 6.
………………… calculates the monthly installment of loan amount
(a) Loan Repayment Schedule
(b) Loan analysis sheet
(c) Loan card
(d) Payroll statement
Answer:
(a) Loan Repayment schedule

Question 7.
Depreciation is provided on
(a) Current Assets
(b) Fixed Assets
(c) Current Liabilities
(d) Long term Liabilities
Answer:
(b) Fixqd Assets

Question 8.
Depreciation =
Answer:
\(\frac{\text { cost of the asset- Scrap Value }}{\text { Life of the asset }}\)

Question 9.
……………………. is the gradual & permanent diminution in the value of assets due to wear and tear, use or abuse or efflux of time.
Answer:
Depreciation

Question 10.
Under …………… method of depreciation, the asset account will be reduced to zero.
(a) Fixed Instalment method
(b) Reducing installment
(c) Depreciation Fund Method
(d) Revaluation method
Answer:
(a) Fixed Instalment Method

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Question 11.
Decrease in the value of fixed assets is called ……………..
Answer:
Depreciation

Question 12.
If the cost of asset is 10000, Scrap value at the end of 10 years will be 2000, what will be the amount of annual depreciation?
Answer:
Depreciation = \(\frac{10000-2000}{10}\) i.e., 800

Question 13.
Depreciation = (Acquisition cost – ………………. ) ÷ Life time
(a) Salvage value
(b) Carriage expenses
(c) Sales price
(d) Installation charges
Answer:
(a) Salvage value

Question 14.
The ……… of an asset is the value, which is realisable at the end of its useful life
(a) Depreciation
(b) Scrap value
(c) Written down value
(d) Acquisition cost
Answer:
(b) Scrap value

Question 15.
Odd one out
(a) Basic Pay
(b) Grade Pay
(c) House Rent Allowance
(d) Provident Fund
Answer:
(d) Provident Fund (It is a deduction)

Question 16.
_________ is a statutory deduction deducted monthly towards income tax liability of an employee
Answer:
Tax Deducted at Source (TDS)

Question 17.
Gross Salary – Total Deduction = ______
Answer:
Net Salary

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Question 18.
In PMT function, Type is, whether payment is made at the beginning of the month, the value = ……(a)…… or at the end of the month, the value = …….(b)……
Answer:
(a) 1
(b) 0

Question 19.
Rate of Depreciation under straight line Method = ………
Answer:
\(\frac{\text { Amount of Depreciation (Yearty Depreciation) }}{\text { Total Depreciable Amount (Cost) }} \times 100\)

Question 20.
The function PMT is used to prepare …………….
(a) Pay Roll statement
(b) Depreciation statement
(c) Loan repayment statement
(d) Interest on Investment statement
Answer:
(c) Loan repayment statement

Question 21.
Match the following

A B
(1) SLN (a) Written down value method of depreciation
(2) DB (b) Monthly salary statement
(3) Salvage value (c) Fixed Instalment method of depreciation
(4) Payroll (d) Acquisition Cost – Total Depreciation

Answer:
1 → c; 2 → a; 3 → d; 4 → b

Question 22.
Which among the following is not a component of PayRoll statement
(a) Professional Tax
(b) Present Value
(c) HRA
(d) Dearness Allowance
Answer:
(b) Present Value

Plus Two Accountancy Use of Spread Sheet in Business Two Mark Questions and Answers

Question 1.
What are the different methods for calculating depreciation on fixed Assets?
Answer:
Methods of calculation of depreciation

  1. Straight Line Method (SLM)
  2. Written Down Value Method (WDV)

Question 2.
What commands are used to

  1. Insert a column and
  2. Delete a column in Libre Office Calc

Answer:

  1. Insert a column
  2. Delete a column

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Question 3.
Develop the command to calculate the Group Insurance Premium and Tax Deducted at source (TDS) by using the ‘IF’ function.

  1. Rate of GI Rs. 200/-. for BP below Rs. 10,000/- and for others Rs. 300/- assuming that BP of employee is given in cell F2
  2. TDS 10% of Gross Pay for employees having Gross Pay below Rs, 25000/- and for others 20%, assuming that the gross pay of the employee is given in cell F2.

Answer:

  1. = IF (B2 < 10000,200,300)
  2. = IF (F2 < 25000, F2*10%, F2*20%)

Question 4.
Name the two basic method of depreciation functions used in LibreOffice Calc
Answer:

  1. SLN
  2. D8

Question 5.
Why is FV taken as Zero (0) in the PMT calculation?
Answer:
At the end of the loan period, the balance amount payable will be zero assuming that the repayments are made on regular basis. Therefore the future value FV is taken as zero.

Question 6.
Write the command to calculate the State Life Insurance (SLI) Premium of an Employee using the ‘IF’ function.
The condition is:- SLI Premium Rs. 250 for basic pay below Rs. 10,000/- for others Rs.500/- (Hint: Basic pay (BP) is given the cell B3)
Answer:
IF (B3 < 10000, 250, 500)

Plus Two Accountancy Use of Spread Sheet in Business Three Mark Questions and Answers

Question 1.
Give some examples for PayRoll components.
Answer:

  1. Basic Pay
  2. Dearness Allowance
  3. House Rent Allowance
  4. Provident Fund
  5. Professional Tax
  6. ESI

Question 2.
Basic Pay, Dearness Allowance, House Rent allowance, Professional Tax, Provident fund contribution are given to prepare the PayRoll statement. Give the equation to calculate Net Salary.

  • Gross salary = Basic Pay + Dearness Allowance + House Rent Allowance
  • Total Deduction = Professional Tax + Provident fund contribution
  • Net Salary = Gross Salary – Total Deduction

Answer:
Net Salary Calculation:
Step 1 – Calculate Gross salary by using the given formula.
Gross salary /Gross Pay = Basic Pay + Grade Pay + Dearness Pay+ Dearness Allowance + House Rent Allowance + Any other Earnings.

Step 2 – Calculate Total Deduction by using the following formula.
Total Deduction = Professional Tax+ Provident Fund + Tax deducted at source + Loan Recovery + Any other deductions

Step 3- Calculate net salary by the given formula.
Net Salary = Gross salary – Total Deduction

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Question 3.
What is the difference between WDV method and SLN method of depreciation?
Answer:
Written Down Value Method (WDV):
This method is also known as Diminishing balance method or Reducing balance method. Under this method, a fixed percentage is written off every year on the book value of the asset at the beginning of the year.

Here the amount of depreciation goes on decreasing and therefore, the book value of asset will not become zero after its working life.
Amount of depreciation = Written Down Value of asset x Rate of depreciation

Straight Line Method:
Under this method a fixed amount is deducted from the value of an asset year after year on account of depreciation and debited to profit and loss account. This method is also called Fixed Instalment method, or Original Cost method. Under this method value of asset will be reduced to zero.
Depreciation = \(\frac{\text { cost of the asset-Scrap Value }}{\text { Life of the asset }}\)

Question 4.
List down the Parameters of the function PMT
Answer:
LOAN REPAYMENT SCHEDULE:
Loan is a sum of borrowed money for a specified period at a pre-specified rate of interest. The loan is repaid through a number of periodic repayment instalments over the loan repayment period. LibreOffice Calc function PMT is used to calculate the loan repayment schedule. The parameters of the function PMT are as follows.

Parameter – Explanation

  • Rate – Interest rate
  • Nper – Total Number of payments for the loan
  • PV – Present value(Loan amount)
  • FV – Future value, which is taken a zero, is the balance at the end of the loan period
  • Type – Whether payment is made at the beginning (value = 1) or at the end (value = 0) of the period.

Question 5.
Classify the assets under computerised asset accounting.
Answer:
Assets are classified into the following categories:

  1. Goodwill
  2. Land: Freehold and leasehold
  3. Building: Factory, office & residential building
  4. Plant & Machinery
  5. Furniture and fixtures
  6. Vehicles
  7. Work in progress (Capital)
  8. Other assets

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Question 6.
List out common Payroll components regarding salary computation and its payment.
Answer:
Earnings:

  1. Basic pay
  2. DearnessAllowances
  3. House Rent Allowances
  4. Transport Allowances
  5. Other allowances.

Deductions:

  • Provident Fund
  • Professional Tax
  • Tax deducted at source
  • E.S.I. Premium

Question 7.
What are the common accounting applications done with the help of Libre Office Calc?
Answer:

  1. Payroll Accounting
  2. Asset Management
  3. Loan Repayment Schedule

Question 8.
Write the formula in Libre Office Calc to find the Professional Tax in cell B2 where annual income is given in cell A2. Profession Tax is 5% for income in between Rs. 100000 and Rs.200000 and 8% for income more than Rs. 2,00,000. No tax for income below Rs. 1,00,000.
Answer:
= IF(B2 > 200000, B2*8%, IF(B2>100000, B2*5%,))

Plus Two Accountancy Use of Spread Sheet in Business Four Mark Questions and Answers

Question 1.
Write command to calculate state life Insurance Premium (SLI) of employee using the ‘IF’ function.
Condition
Premium Rs. 350/- below Basic Pay of Rs. 25000 and for others Rs. 450/- (BP is given in cell A3)
Answer:
= IF(A3 < 25000, 350, 450)

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Question 2.
Briefly explain the procedure of preparation of salary bill and disbursement of cash.
Answer:
Preparation of Salary Bill:
The preparation of salary bill should provide for the following:
1. Maintaining payroll related data such as Employee No., Name, attendance, Basic Pay, DA, and other allowances, deductions to be made etc.

2. Periodic Payroll Computations:
It includes the calculation of various earnings and deductions.

3. Preparation of salary statement and employee’s salary slip.

4. Generation of advice to bank:
It contains the net salary to be transferred to individual bank account of employees and other salary related statutory payments such as provident fund, tax, etc.

Question 3.
The column headings of payroll to be prepared through Libre Office Calc is given below.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 1

  1. Write the formula to calculate DA, HRA, Gross pay, TDS and Net pay of Jexin Jose the first employee, in the second row of the worksheet.
  2. Give the command to fill the calculation automatically for the remaining ‘10’ employees in the firm.

Answer:
1. DA → C2 =B2 * 20%
HRA → D2 = B2 * 5%
GP → E2 = B2 + C2+ D2
TDS → F2 = E2 * 10%
NP → G2 = E2 – F2

2. Fill the calculation for the remaining ‘10’ employees in the firm.

Question 4.
Distinguish between straight line method and diminishing balance method of depreciation
Answer:

Straight line Method Diminishing balance Method
1. A Fixed amount is deducted from the value of an asset. 1. The amount of depreciation goes on reducing year after year.
2. Depreciation is computed on the original cost of the asset. 2. Depreciation is calculated on the written down value of the asset.
3. The value of the asset is reduced to zero at the end of effective working life. 3. The value of the asset will not become zero after its effective working life.
4. The method is also known as Fixed Instalment method or original cost method. 4. This method is also known as reducing balance method or written down value method.

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Question 5.
Mr. Jyothis, a Plus two commerce student, entered the following details in a worksheet of LibreOffice Calc.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 2
Write the command to calculate Net Salary
Answer:
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 3
Fill down the calculation to remaining 4 employees

Question 6.
Develop the commands to calculate the group insurance premium (Gl) and Tax Deducted at source (TDS) by using the ‘IF’ function.

  1. Rate of GI Rs. 200/- for BP below Rs: 8000/- and for others Rs. 300/-, assuming that BP of employee is given in B2.
  2. TDS 10% of Gross pay, for employees having Gross pay below Rs. 15,000/- and for others, 20%, assuming that the gross pay of the employee is given in F2.

Answer:

  1. IF (B2 < 8000, 200, 300)
  2. IF (F2 < 15000, F2*10%, F2*20%)

Plus Two Accountancy Use of Spread Sheet in Business Five Mark Questions and Answers

Question 1.
How the assets are classified in computerised Asset Accounting? What are the different methods of calculating depreciation on such assets?
Answer:
In computerised Asset Accounting, Assets are classified into the following categories.

  1. Goodwill
  2. Land (Normally, depreciation is not provided on freehold land)
  3. Building
  4. Plant and Machinery
  5. Furniture and Fixtures
  6. Vehicles
  7. Work in progress (Capital)
  8. Others

The different methods of calculating depreciation are:

  • Straight Line Method (SLM)
  • Written Down Value Method (WDV)

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Question 2.
Which built in function of LibreOffice Calc can be used to compute monthly instalments of repayment of loan? Give the parameters of this function.
Answer:
PMT function can be used to prepare Loan Repayment Schedule in LibreOffice Calc.
The parameters of PMT function are:-

Parameter – Explanation

  • Rate – Interest on Loan
  • Nper – Number of payments for the loan
  • PV – Present value; (ie the loan amount)
  • FV – Future value, which is taken a zero
  • Type – If the payment is made at the beginning of the month, the value = 1 or at the end of the month, the value = 0

Question 3.
From the following particulars prepare a payroll of employees of a firm by using LibreOffice Calc

  • DA – 40% of basic pay
  • HRA – 8% of basic pay
  • Contribution to PF – 10% of basic pay.

Answer:

  • DA = Basic pay *40%
  • HRA = Basic pay *8%
  • PF = Basic pay *10%
  • Gross Pay = Basic Pay + DA + HRA
  • Net Pay = Gross pay – PF

Question 4.
From the following particulars, prepare a payroll of employees of a firm by using LibreOffice Calc.

  • DA = 70% of Basic pay
  • HRA = 10% of Basic pay
  • Contributions to PF at 15% of Basic pay.

Answer:
Step 1 – Enter the following

Cell Content
A1 Name of employee
B1 Basic pay
C1 DA
D1 HRA
E1 GROSS SALARY
F1 PF
G1 Net Salary

Step 2

Cell Formula
C2 = B1 * 70%
D2 = B1 * 10%
E2 = B2 + C2 + D2
F2 = B1 * 15%
G2 = E2 – F2

Step 3 – Copy this formula to the remaining cells

Plus Two Accountancy Use of Spread Sheet in Business Practical Lab Work Questions and Answers

Question 1.
Prepare a Pay Roll statement of Viswanath Enterprises from the table given below and additional information.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 4

  1. DA is provided at 90% of Basic Pay
  2. HRA: Rs. 500 for manager, 400 for accountant and 200 for others.
  3. PF is deducted @ 20% on Basic + DA

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Procedure:
Step 1 – Open a blank worksheet in LibreOffice Calc.

Step 2 – Enter the following text/formula in respective cells
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 5
Step 3 – Enter the given details

Cell Formula
E2 = D2 * 90%
F2 = IF(C2 = “Manager”, 500, IF(C2 = “Accountant”, 400, 200))
G2 = SUM (D2: F2)
H2 = SUM(D2: E2) * 20%
K2 = SUM(H2: J2)
L2 = G2 – K2

Step 4 – Copy the formula down up to the last employee.
Output:
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 6

Question 2.
Mr. Shibu wants to take a housing loan of Rs. 2,00,000 repayable in 60 equal monthly installments over the next 5 years. Assuming that the installments are paid in the beginning of each month. Find out the amount of monthly installments. Use PMT Function.
Procedure:
Step 1 – Open blank work sheet in LibreOffice Calc.
Applications → Office → Libre Office Calc.

Step 2 – Enter the following data in appropriate cells
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 7
Output:

Monthly Installments -4,404.84

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Question 3.
Riya took a industrial loan of Rs. 300000, repayable in 4 years (equal monthly installments). The annual rate of interest is 10%. Assuming that the installments are paid at the end of each month. Find out the amount of monthly installments. Use PMT Function.
Procedure:
Step 1 – Open a blank work sheet in LibreOffice Calc.
Application → Office → Libre Office Calc.

Step 2 – Enter the following data in appropriate cells.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 8
Output:

Monthly Installments -7608.78

Question 4.
From the following particulars of employees in Anu Traders, prepare the Pay Roll.

Name Basic pay
Thomson 8760
Nilson 9340
Shibu 10100
Shijo 7690
Shyjan 8350
Rejo 11200

Additional information:

  1. DA – 50% of BP
  2. HRA – 10% of BP
  3. A monthly subscription to PF – 15% of BP
  4. Group insurance premium -120 from each employee.

Procedure:
Step 1 – Open a new worksheet in LibreOffice Calc

Step 2 – Enter the following details in the following cells.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 9

Step 3 – Enter the following details in the respective cells

Cell Formula
C3 = B3 * 50%
D3 = B3 * 10%
E3 = SUM(B3: D3)
F3 = B3 * 15%
H3 = F3 + G3
13 = E3 – H3

Step 4 – Copy the formula down up to the last employee.
Output:

Name Net Salary
Thomson 12582
Nilson 13423
Shibu 14525
Shijo 11030.50
Shyjan 11987.50
Rejo 16120

Question 5.
The salary information of a company named Seasons India Ltd. is given below. Prepare Payroll.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 10
DA – 50% of Basic pay, CCA – 5% of Basic pay, PF 8% of Basic pay.
Procedure:
Step 1 – Open a blank worksheet in LibreOffice Calc

Step 2 – Enter the following details in the following cells.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 11
Step 3 – Enter the following formula in respective cells

Cell Formula
C2 = B3 * 50%
E2 = B3 * 5%
F2 = SUM(B3: E3)
G2 = B3 * 8%
H2 = F3 – G3

Step 4 – Copy the formula down up to the last employee
Output:

Name of Employee Net Salary
Adarsh 12760
Alwin Paul 12613
Amal Mohan 12760
Amarnath 12098.50
Anurag 14230

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Question 6.
Mr.Anil Kumar a plus two commerce student entered the following details in a worksheet of LibreOffice Calc.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 12
But, he faces some difficulty in completing the task. Can you help him by giving necessary commands or formula for filling the bank columns in the given spread sheet.
Answer:
Give the Following Formula:

Cell Formula
C3 = B3 * 15%
D3 = B3 * 5%
E3 = B3 * 2%
F3 = B3 + C3 + D3 + E3
G3 = B3 * 10%
H3 = F3 – G3

Copy these formula to the remaining cell. Edit – Fill – Down or use Drag option.
Output:
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 13

Question 7.
Prepare the payroll of Amal Bros, for the month of January 2016.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 14

  • DA – 36% of Basic Pay
  • HRA – Rs 500
  • CCA – 6% of Basic pay

Deduction:

  1. PF subscription – 8% of BP.
  2. Group insurance premium Rs. 200 below basic pay Rs. 6000 and for others Rs. 350.
  3. Tax deducted at source 10% of Gross Pay for employees below gross pay of Rs. 10000 arid for others 20%. Also, find out the total salary payable to employees for the month.

Procedure:
Step 1 – Open a blank work sheet in LibreOffice Calc

Step 2 – Enter the following details in the following cells.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 15

Step 3 – Enter the following formula in the respective cell

Cell Formula
C2 = B2 * 36%
E2 = B2 * 6%
F2 = SUM(B2: E2)
G2 = B2 * 8%
12 = IF(B2 < 6000, 200, 350)
J2 = IF(F2 < 10000, F2 * 10%, F2 * 20%)
K2 = SUM(G2: J2)
L2 = F2 – K2

Step 4 – Copy the formula down up to the last employee.
Output:

Name of Employee Net Salary
Jaizal Grace 7134
Haizal Rose 7218.80
Joshwin Zian 6688
Anlino Zinan 6359.80

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Question 8.
Prepare a pay roll of Jayakumar Associates for the month of June 2016 from the following details
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 16
Additional Information’s

  1. DA – 50% of Basic pay earned
  2. HRA – Manager – 30%, Accountant – 20%, clerk 10%, no HRA for saleswoman/Salesman and driver.
  3. Transport allowance – 1500 for saleswoman, 2500 for salesman and 1000 for driver
  4. PF contribution – 6% of BP for all employees except the driver.

Procedure:
Step 1 – Open a blank worksheet in LibreOffice Calc

Step 2 – Enter the following text/formula in the following way
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 17
Step 3 – Enter the given formula in F2
F2 = 30 – E2
Copy the formula down to the last employee

Step 4 – Enter the given formula in G2
G2 = D2*F2 ÷ 30
Copy the formula down to the last employee.

Step 5 – Enter the text for formula in the following cells.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 18
Step 6 – Copy the formula down to the last employee.
Output:
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 19
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 20

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Question 9.
Megha Associates purchased a new Machinery on 1/1/2010 for Rs. 8000 and spent Rs. 2000 for its installation. The expected salvage value is Rs. 2000 at the end of its useful life of 10 years. Calculate the amount of depreciation under straight line method.
Procedure:
Step 1 – Open a new blank worksheet in LibreOffice Calc.

Step 2 – Enter the following details as follows
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 21
Output:

Depreciation 1800

Question 10.
On 1.1.2010, Vahida Enterprises purchased a new machinery for Rs. 150000 and incurred Rs. 10000 for its installation. Preoperative expense amounted to Rs. 5000. The expected salvage value at the end of its useful life of 8 years is Rs. 2000. Calculate depreciation by straight line method by using spread sheet.
Step 1 – Open a new blank worksheet in LibreOffice Calc.

Step 2 – Enter the following details in respective cells.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 22
Output:

Depreciation 20375

Question 11.
On 1st April 2000, a company purchased a Machinery for Rs. 20,00,000, The installation charge is 50,000, pre-operation expenses are 1,50,000 and its salvage value is calculated Rs. 1, 00,000. Life of machinery is estimated to 15 years. Calculate depreciation under straight line method.
Procedure:
Step 1 – Open a new blank worksheet in LibreOffice Calc.

Step 2 – Enter the following data/formula in the following way.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 23
Output:

Depreciation 1,40,000

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Question 12.
From the following details, calculate depreciation under written down value method by using spread sheet.

  1. Purchase fo Machinery – 10-6-2012
  2. Cost of the Machinery – 300000
  3. Machinery installed on – 15-6-2012
  4. Installation Expenses – 2000
  5. Pre operating cost – 13000
  6. Salvage value after 8 years – 18000
  7. 1st year end date – 31/3/2013

Procedure:
Step 1 – Open a new blank worksheet in LibreOffice Calc.

Step 2 – Enter the given data/ formula as follows.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 24
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 25
Output:

Depreciation 79012.50

Question 13.
From the following details, calculate depreciation of machinery under written down value method using spreadsheet.

Name of asset Machinery
Date of purchase 10-5-2009
Date of installation 20-5-2009
Purchase cost 200000
Installation cost 30000
Pre operating cost 20000
Salvage value 10,000
Expected life of asset 8 years
1st year end date 31/3/2010

Step 1 – Open a new blank worksheet in LibreOffice Calc.

Step 2 – Enter the given data in respective cells.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 26
Output:

Depreciation 75854.17

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Question 14.
From the following details, calculate depreciation underwritten down value Method.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 27
Procedure:
Step 1 – Open a new blank worksheet in LibreOffice Calc.

Step 2 – Enter the following data in the respective cells.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 28
Output:

Depreciation – Filling Machine 2,31,882.75
Depreciation – Packing Machine 31,205.63

Question 15.
On 1-2-2015, Vikram borrowed Rs. 6,00,000 from Canara bank at 9.6% interest. The period of loan is 36 months. Calculate monthly installment assuming the installments are made at the beginning of each month.
procedure:
Step 1 – Open a new blank worksheet in LibreOffice Calc.

Step 2 – Enter data/formula as follows:
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 29
Output:

Monthly Loan installment 54567.32

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application

Question 16.
Mr. Chandramohan has taken a loan of Rs. 300,000 from a bank at an interest rate of 10% p.a. The loan is to be repaid in 36 monthly installments over the next 3 years. Assuming that the monthly installments are paid at the end of each month. Calculate the amount of interest paid by him in the 2nd year only. Use CUMIPMT Function.
Procedure:
Step 1 – Open a new blank worksheet in LibreOffice Calc.

Step 2 – Enter the following details and formula in different cells as given below.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Use of Spread Sheet in Business Application - 30
Output:

Interest for the 2nd year 16491.63

Leave a Comment