Class 6 Basic Science Chapter 2 Important Questions Kerala Syllabus Marvel of the Magnetic Realm

The comprehensive approach in SCERT Class 6 Basic Science Textbook Solutions Chapter 2 Marvel of the Magnetic Realm Important Questions ensure conceptual clarity.

Marvel of the Magnetic Realm Extra Questions and Answers Class 6 Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus

Marvel of the Magnetic Realm Class 10 Important Questions

Question 1.
A) A boy brought a magnet from a broken loudspeaker near various objects. He found that some objects attracted him, while others did not. The objects are given below. Classify them and list them Cardboard, piece of steel, iron nail, eraser, plastic pen, piece of glass, coin, bike key

Objects attracted by magnet Objects that are not attracted by the magnet

B) What are the objects that are attracted to magnets and the objects that are not attracted to magnets called?
C) Suggest a way to quickly collect pins that have fallen on the ground.
Answer:

Objects attracted by magnet Objects that are not attracted by the magnet
Piece of steel
Iron nail
Coin
Bike key
Cardboard
Eraser
Plastic Pen
Piece of glass

B) The substances that are attracted by magnet are called Magnetic substances. Those substances that are not attracted by a magnet are called Non-magnetic substances.

C) Wrap a magnet in paper, tie it to a string, and drag it across the floor. The pins will stick to the magnet.

Class 6 Basic Science Chapter 2 Important Questions Kerala Syllabus Marvel of the Magnetic Realm

Question 2.
A) Write the names of the magnets given below.
Class 6 Basic Science Chapter 2 Important Questions Kerala Syllabus Marvel of the Magnetic Realm 1
B) Write an experiment to observe the magnetic field around a magnet.
Answer:
A) a) Bar magnet
b) Magnetic needle
c) U magnet
d) Ring magnet

B) Place a sheet of glass on top of two books of the same size, spaced apart. Place a bar magnet under the sheet of glass. Sprinkle iron powder on top of the sheet of glass. Tap the sheet of glass lightly. The iron powder aligns in a specific way. This indicates a magnetic field.

Question 3.
Observe the pictures given below.
Class 6 Basic Science Chapter 2 Important Questions Kerala Syllabus Marvel of the Magnetic Realm 2
A) Write the names of the magnets given in the pictures.
B) Which among the given magnets is used in mini motor?
C) Write the other two devices in which magnet is used.
D) Among the following, which alloy is used to make magnet?
1) Lodestone
2) Alnico
3) Neodymium
4) Samarium
Answer:
A) Picture – 1: Bar magnet
Picture – 2: U magnet
Picture – 3: Ring magnet
Picture – 4: Arc magnet

B) Arc magnet

C) Speaker, Electric bells

D) Alnico

Question 4.
A) What is the directional property of a magnet?
B) Write the name of a device that uses this property of a magnet.
C) Write how to make such a device.
Answer:
A) A freely suspended magnet always rests in the North-South direction. This is the directional property of a magnet.

B) Compass

C) Materials we need:

  • Magnet
  • Needle
  • Thread
  • Cork

Thread the needle. Hold the thread and rub the needle from one end to the other end with a magnet for about 50 times in the same direction. The needle is threaded for holding it conveniently and for safety.
Class 6 Basic Science Chapter 2 Important Questions Kerala Syllabus Marvel of the Magnetic Realm 3
Take a small cork. After removing the thread, pierce the needle into the cork as shown in the figure. Otherwise, you can glue the needle to the top of the cork.
Class 6 Basic Science Chapter 2 Important Questions Kerala Syllabus Marvel of the Magnetic Realm 4
Place this cork in a bowl of water. We can see that the needle points in the North – South direction. We can also see that the needle returns to its original position if we change the direction of cork. We can make use of this device as a compass to find direction.

Question 5.
Observe the pictures related to magnets.
Class 6 Basic Science Chapter 2 Important Questions Kerala Syllabus Marvel of the Magnetic Realm 5
A) Which of these pictures is correct?
B) Which pictures indicate the like poles?
C) Which property of a magnet is used by the navigators to find the direction?
Name a device in which this property of magnetism is used.
Answer:
A) i) and iii) are correct pictures
B) i) or iv)
C) Directional property.
Device – Compass

Class 6 Basic Science Chapter 2 Important Questions Kerala Syllabus Marvel of the Magnetic Realm

Question 6.
A) Imagine that you are standing in an unknown place. You can’t see the sun due to the rain. Can you find out the directions with the help of a bar magnet?
B) What are the uses of the north-south directive property of magnets?
Answer:
A)Yes, we can find out the direction with the help of a bar magnet. Suspend a magnet freely in the air it aligns in the north-south direction. N Marking on the magnet indicates the North pole, and S marking on the magnet indicates the South pole. If your face is towards the north, then the right side will be towards the south.

B)

  • In ships to find the direction
  • To know the direction inside a forest
  • To know the direction for building a house

Question 7.
A) Does a magnet attract another magnet? Write an activity to prove it.
B) Examine the figures given below. Which of them is correct?
Class 6 Basic Science Chapter 2 Important Questions Kerala Syllabus Marvel of the Magnetic Realm 6
Answer:
A) Aim: To prove whether a magnet attracts another magnet.
Materials required: Two magnets on which N and S are marked
Activity: Take two magnets on which N and S are marked. Place one of them on a surface. Bring the pole of the other magnet to the middle of this magnet.
Observation: The first magnet moves towards the second magnet.
Inference: Like poles repel and unlike poles attract.

B) The figures (a) and (c) are correct.

Question 8.
Write an activity to check whether the attractive power of the magnet same everywhere.
Answer:
To verify whether the magnetic field’s attractive power is uniform throughout.
Materials required: Magnet, needle, scale and stand.

Activity: Suspend the needle using the thread in such a way that it is balanced. Place the scale on the table in such a way that one end of it is below the needle. Move the magnet on the scale from the other end to the side of the needle. Stop moving the magnet when the attractive force is felt on the needle. Measure the distance to the needle. Slowly move the magnet towards the needle. Observe the changes in the needle in each instance.

Observation: There is a change in the attractive force. As the magnet comes close to the needle, it experiences a strong attractive force. The attractive force decreases when a magnet moves away from the needle.

Inference: The Attractive power of a magnet is not the same everywhere. As the distance between the magnet and magnetic substance increases force of attraction decreases.

Question 9.
A) What are the like and unlike poles of magnets?
B) The picture in which two bar magnets are arranged in different ways is given in the first column. Analyze the picture and fill in the other columns.
Class 6 Basic Science Chapter 2 Important Questions Kerala Syllabus Marvel of the Magnetic Realm 7
C) What feature of the poles helped the table analysis?
Answer:
A) The same poles of different magnets are called like poles, and their different poles are called unlike poles. Like poles repel and unlike poles attract.

B) Class 6 Basic Science Chapter 2 Important Questions Kerala Syllabus Marvel of the Magnetic Realm 8

C) Like poles of a magnet repel and unlike poles of a magnet attracts

Question 10.
A) Write how to make a magnet using a battery.
B) An electromagnet is a temporary magnet. Why?
C) What is a permanent magnet? Give an example.
Answer:
A) Materials we need
• 9V battery, connector
• Insulated copper wire
• Soft iron nail
• Pins
Wind the insulated copper wire around an iron nail as shown in the figure.
Class 6 Basic Science Chapter 2 Important Questions Kerala Syllabus Marvel of the Magnetic Realm 9
Make sure to have many coils. Remove the insulation from both ends of the copper wire. Connect these ends to the battery using a connector. Bring the tip of the nail close to a few pins. We can see that the iron nail will attract the pins. If we disconnect the battery, the iron nail will lose its magnetic power.

B) An iron rod becomes a magnet only when there is an electric current. When the electric current is disconnected, the magnetic force is lost. Therefore, an electromagnet is a temporary magnet.

C) The magnets in which the magnetic property persists for a long time are called permanent magnets. Example: Lodestone, Alnico

Class 6 Basic Science Chapter 2 Important Questions Kerala Syllabus Marvel of the Magnetic Realm

Question 11.
A) Write the names of some devices that use magnets.
B) Write which property of magnets is utilised in any two devices.
Answer:
A)

  • Electric bell
  • Electric crane
  • Generator
  • Loudspeaker
  • Magnetic compass

B) Electric crane – Magnet can attract magnetic substances.
Compass – When suspended freely, magnets always align in the North – South direction. (Directional property)

Class 6 Basic Science Chapter 1 Important Questions Kerala Syllabus Food for Health

The comprehensive approach in SCERT Class 6 Basic Science Textbook Solutions Chapter 1 Food for Health Important Questions ensure conceptual clarity.

Food for Health Extra Questions and Answers Class 6 Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus

Food for Health Class 10 Important Questions

Question 1.
A) Complete the below given table by writing the major nutrients present in each food items.

Food item Nutrients
Rice
Fish
Oil
Fruits and vegetables

B) Which is the food item that constitutes the major part of your diet? Why do you include this item in higher quantity?
C) Carbohydrates are present plenty in cereals and tubers. In what form it is present in them?

Answer:
A)

Food item Nutrients
Rice Carbohydrate
Fish Protein
Oil Fat
Fruits and vegetables Vitamins and minerals

B) Rice. Rice contains more carbohydrates, which provide more energy to our body to work.
C) In the form of starch

Question 2.
A) Which is the test used to identify the presence of starch in food. Explain.
B) Complete the given table.

Food item Colour formed on adding iodine Inference
Ash gourd
Wheat flour
Potato
Egg
Tapioca
Milk

Answer:
A) Iodine test. The iodine test is used to find out the presence of starch in food. Two or three drops of diluted iodine solution is added to the test tube /beaker in which the food item is taken, which is to be checked for the presence of starch. A deep blue colour is formed when starch reacts with iodine solution.

B)

Food item Colour formed on adding iodine Inference
Ash gourd No colour change Absence of starch
Wheat flour Light blue colour Presence of starch
Potato Deep blue colour Presence of starch
Egg No colour change Absence of starch
Tapioca Deep blue colour Presence of starch
Milk No colour change Absence of starch

Class 6 Basic Science Chapter 1 Important Questions Kerala Syllabus Food for Health

Question 3.
A) Which among the following food items will you include in your diet if you avoid rice for a day. Why? Egg, Banana, Tapioca, milk
B) Which nutrient provides energy in the absence of carbohydrates?
C) Write if the following statements are true or false. Correct the false statement.
i. Vitamins A, D, E and K are water-soluble.
ii. Vitamin B and C are water-soluble
Answer:
A) Tapioca, because it contains plenty of Carbohydrates which provides energy to our body.

B) Protein

C) i. False. Vitamin A, D, E and K are fat soluble
ii. True

Question 4.
A) How can we detect the presence of fat in food item?
B) Complete the table given below.

Vitamins Soluble in fat Soluble in water Benefits to our body
a) A
b) B
c) C
d) D
e) E
k) K

Answer:
A) Materials Required: A white paper, the food item that we want to test,
Procedure: Rub the food item on a paper. Let it dry in the sun and observe. If the paper is oily even after it is dried, we may conclude that the food contains fat.

Inference: Oily patches show the presence of fat in food items.

B)

Vitamins Soluble in fat Soluble in water Benefits to our body
a) A Yes No Maintains the health of eyes, skin and hair
b) B No Yes Maintains the health of brain, nerves, heart and skin
c) C No Yes For the health of teeth, gum, blood vessels and for immunity
d) D Yes No For the health of bones and teeth and for immunity.
e) E Yes No For proper functioning of nerves
k) K Yes No For blood clotting when wounds occur

Question 5.
A) Jesna include fat in her diet in order to get vitamins. Is she correct. Why?
B) What is the advantage of supplying green gram as part of the mid day meal in school?
C) …………………… colour is formed when starch reacts with iodine solution.
Answer:
A) Jesna is correct because certain vitamins dissolve only in Fat. To get these vitamins, it is essential to include fat in our diet.

B) Green gram has a high amount of protein content, which is required for the health of muscles, hair and skin. They also provide energy. Therefore, green gram is supplied as part of the mid-day meal in schools.

C) Deep blue colour.

Question 6.
A) What do you mean by proteins? What are its functions?
B) Arathy does not like Fish, Eggs, Nuts, Meat, etc. The lower intake of these food items will lead to a deficiency of which nutrient?
C) Name the diseases caused by the deficiency of this nutrient?
Answer:
A) Protein is a nutrient essential for growth and body building. Protein is required for the health of muscles, hair and skin. It also provides energy.

B) Fish, eggs, nuts and meat contain protein. The lower intake of these food items will lead to the deficiency of protein.

C) The deficiency of protein leads to diseases like kwashiorkor and marasmus.

Question 7.
A) Write down the name of any one deficiency disease of the following minerals and vitamins?
Vitamin A, B, C, D, Iron and iodine
B) Which vitamin helps in the clotting of blood in wounds?
C) The Vitamin that is synthesized in the body from sunlight.
Answer:
A) Vitamin A – Night blindness
Vitamin B – Mouth Ulcer
Vitamin C – Scurvy
Vitamin D – Rickets
Iron – Anaemia
Iodine – Goitre

B) Vitamin K

C) Vitamin D

Question 8.
A) The symptoms found in some children who participated in the medical camp are given below.
Child 1 -Paleness
Child 2 – Low vision in dim light
Child 3 – Wound in mouth
Child 4 – Swelling in the throat
Observe the symptoms of diseases of children mentioned above. Complete the table which shows deficiency diseases and deficient nutrients in each child.

Child 1 Deficiency diseases Nutrient
Anaemia Iron
Child 2
Child 3
Child 4

B) Write the food items to be included in the diet of a child suffering from night blindness. (Annual 2024)
Answer:
A) Child 2 – Night blindness, Vitamin A
Child 3 – Mouth sores (mouth ulcer), Vitamin B
Child 4 – Goitre, Iodine

B) A child suffering from night blindness should include food items rich in vitamin A, like fish, leafy vegetables, egg, milk products, amaranthus, moringa leaves, carrots, etc., in their diet.

Class 6 Basic Science Chapter 1 Important Questions Kerala Syllabus Food for Health

Question 9.
The opinion of a child is given below.
“Cholesterol affects our health badly. So I decided to avoid food containing cholesterol completely ”
A) Write the need for including food items containing fat in our diet.
B) It is not good to have fatty food more. Why?
C) Which among the following turn to blue when they are added with iodine.

Milk, tapioca, egg, rice water

1) Milk, tapioca
2) Tapioca, rice water
3) Tapioca, egg
4) All (Term II, 2024)
Answer:
A) Certain vitamins dissolve only in Fat. To get these vitamins, it is essential to include fat in our diet.

B) Fatty foods and fried items contain a high amount of fat in it. High intake of these items increases the level of cholesterol in our blood. If there is excess cholesterol in the blood, it gets deposited in the inner wall of blood vessels and prevents blood flow. This may cause fatal diseases like stroke and heart failure.

C) Tapioca and rice water turn blue when they are added with iodine.

Question 10.
A) Class 6 Basic Science Chapter 1 Important Questions Kerala Syllabus Food for Health 1
Why did the teacher disagree to the student’s opinion?
B) What are the problems of increasing the fat level in food?
C) Some habits to control the fat level in body are given below. Analyse these statements and identify the correct one.

1. Exercise daily.
2. Avoid fried food items.
3. Take protein-rich diet.
4. Take only carbohydrate-rich food regularly (Term II, 2023)

Answer:
A) Even though too much fat leads to cholesterol and cardiac diseases, fats help us to absorb vitamins. That is, certain vitamins dissolve only in Fat. To get these vitamins, it is essential to include fat in our diet. So, one could not completely avoid fat in their day. A small amount of fat is to be included in the diet. That is why the teacher disagreed with the student’s opinion.

B) Fatty foods and fried items contain a high amount of fat in it. High intake of these items increases the level of cholesterol in our blood. If there is excess cholesterol in the blood, it gets deposited in the inner wall of blood vessels and prevents blood flow. This may cause fatal diseases like stroke and heart failure.

C)

  1. Exercise daily
  2. Avoid fried food items

Question 11.
A) Most of the students were detected with night blindness in a medical camp conducted in a school. The doctor said that this problem can be cured through food. List out the food items suggested by the doctor.
B) Which vitamin is lost when the food is cooked, keeping the vessel open?
C) Ramu used plenty of milk and seafood in his diet. But the doctor found that he has a calcium deficiency. Find out the reason behind this problem from the following.
1. Insufficient intake of water.
2. Insufficient intake of Vitamin C-rich food.
3. Insufficient exposure to sunlight.
4. Insufficient intake of protein-rich food. (Term II, 2023)
Answer:
A) Night blindness is caused due to deficiency of Vitamin A. The food items rich in vitamin A, like carrots, fish, milk products, amaranthus, moringa leaves, egg, and spinach, are suggested by the doctor.

B) Vitamin C is lost when the food is cooked, keeping the vessel open.

C) Insufficient exposure to sunlight.

Question 12.
Vegetable Production and Consumption.
A study report that the consumption of vegetables in the diet of people is decreasing while the activities to increase the vegetable production are going on.
Vegetable consumption is decreasing.
Diseases are increasing
Nutrition deficiency diseases are on the rise in the country. The new generation is averse to eating vegetables.
– Have you read the newspaper reports given above.
A. Conducting an interview with a doctor to know more about deficiency diseases. Prepare a questionnaire for this purpose.
B. Iron is a mineral that is abundant in leafy vegetables. Name an iron deficiency disease? (Term II, 2022)
Answer:
A. Questions for questionnaire:
a) How-do deficiency diseases occur?
b) Is there any disease caused by over nutrition?
c) Which are the nutrition deficiency diseases?
d) What do you mean by nutrient deficiency diseases?
e) Name a disease caused by the deficiency of iodine.

B. Anaemia

Question 13.
Check the list of food items.
A. Arrange the food items in the table given below.
Wheat, vegetables, tapioca, rice, cashew nuts, sunflower oil, coconut oil, leafy vegetable meat, ghee, groundnut, palm oil, potatoes, green gram, fruits, bran of cereals.

Nutrients
Carbohydrate Protein ………………….. Fat
Tapioca ………………….. Fruits …………………..
………………….. ………………….. ………………….. …………………..
………………….. ………………….. ………………….. …………………..
………………….. ………………….. ………………….. …………………..

A. Protein is the major nutrient that helps for the development and growth of the body. Name the disease caused by the deficiency of protein.
Answer:

Nutrients
Carbohydrate Protein Vitamins and minerals Fat
Tapioca Cashew nuts Fruits Sunflower oil
Wheat Meat Leafy vegetables Coconut oil
Rice Ground nut Bran of cereals Ghee
Potatoes Green gram Vegetables Palm oil

B. Kwashiorkor

Question 14.
A) What do you mean by non-nutrient components?
B) Write two examples of non-nutrient components.
C) How do fibres help our body?
D) What are the problems caused by the excessive intake of food made of maida flour which contains very little fibre?
Answer:
A) Non-nutrient components are those with no nutritional value and no energy or calories, which are necessary only in small quantities for the body.

B) Water and fibres

C) Fibres provide no nutrients to the body. They facilitate digestion and egestion of faeces through the large intestine.

D) The problems are:

  • It leads to an increased risk of w eight gain
  • Risk of obesity
  • Constipation and digestive problems
  • Risk of raising cholesterol

Class 6 Basic Science Chapter 1 Important Questions Kerala Syllabus Food for Health

Question 15.
A) Water is a non-nutrient component, but it is very important for our body. Why?
B) How will you get all the nutrients to your body?
C) Complete the illustration, adding more information.
Class 6 Basic Science Chapter 1 Important Questions Kerala Syllabus Food for Health 2
Answer:
A) We know that about 70% of our body is comprised of water. Water is essential for physiological activities like digestion, circulation and excretion.

B) A person who eats a healthy, balanced diet that includes proteins, vitamins, minerals, fats, carbohydrates, and water will get the nutrients they need.

C)
Class 6 Basic Science Chapter 1 Important Questions Kerala Syllabus Food for Health 3

Question 16.
A) Observe the food chart prepared by three students. Whose food chart is more balanced why?

Time Anil Mini Sinan
Morning Idli
Sambar
Milk
Porotta
Egg Curry
Milk
Idli
Chutney
Noon Rice
Peas Curry
Amaranthus
Fish
Rice
Chicken Curry
Sambar
Rice
Fish Curry
Night Banana
Chapati
Vegetable Kuruma
Chapati
Potato Curry
Chapati
Egg Curry

B) Complete the given chart of a balanced diet.
Class 6 Basic Science Chapter 1 Important Questions Kerala Syllabus Food for Health 4
Answer:
A) Anil’s food chart is more balanced because Anil included the food items that contain nutrients needed for our body in the correct proportion. But Mini and Sinan’s food chart doesn’t contain any fruits.

B) Class 6 Basic Science Chapter 1 Important Questions Kerala Syllabus Food for Health 5

Question 17.
A) Arrange the nutrients given below based on the quantity in which they are required from higher amount to lower (Proteins, carbohydrates, fats, minerals).
Class 6 Basic Science Chapter 1 Important Questions Kerala Syllabus Food for Health 6
B) Class 6 Basic Science Chapter 1 Important Questions Kerala Syllabus Food for Health 7
Analyse the two statements. What is your inference?
C) Veena’s mother always cover the vessel while cooking vegetables. Why?
Answer:
A) Carbohydrates → protein → minerals → fat (The proportion of these nutrients will vary according to the age of the people, gender, and their health status. This answer is based on the pie chart from the SCERT class 6 textbook page no. 22).

B) Vitamins and minerals are nutrients that are inevitable for proper health and the smooth functioning of physiological activities. They are required only in small quantities. Fruits and vegetables are the storehouses of vitamins and minerals. They help us protect against some diseases and help us stay healthy.

C) Fruits and vegetables contain vitamin C in them. When they are cooked, the vitamin C in them dissolves in steam. It goes out of the vessel with the steam. So it is better to cover the vessel while cooking them.

Question 18.
A) Check whether true or false
a) Vitamin A and B are water-soluble
b) Vitamin A and D are water-soluble
c) Vitamin B and C are water-soluble
d) Vitamin B and D are water-soluble
B) Infants who have not started taking food items are exposed to mild sunlight for a short time. Why?
C) Is it advisable to wash vegetables after chopping them? Why?
Answer:
A) a) False
b) False
c) True
d) False

B) Because vitamin D is synthesised in the body from sunlight. So, infants who have not started taking food items are exposed to mild sunlight to get Vitamin D.

C) No, it is not advisable to wash vegetables after chopping them. Fruits and vegetables are rich in vitamins and minerals. Certain vitamins are soluble in water. When we wash vegetables after chopping them, they lose vitamins.

Class 6 Basic Science Chapter 1 Important Questions Kerala Syllabus Food for Health

Question 19.
A) What are some food items that provide water to our body?
B) What is the significance of having fruits and vegetables?
C) Do you think that we have to take all types of food in equal quantities?
D) Choose which habit is to be avoided to prevent loss of nutrients in food.
a) Covering the vessel while cooking.
b) Washing vegetables after cutting them.
c) Consuming fruits and vegetables fresh.
Answer:
A) Cucumber, oranges, watermelon, tomatoes and spinach.

B) Vitamins and minerals are nutrients that are inevitable for proper health and the smooth functioning of physiological activities. They are required in small quantities. Fruits and vegetables are the storehouses of vitamins and minerals, and they contain fibres which help in digestion.

C) No, we should include the food items that contain all the nutrient components in adequate quantities and correct proportions.

D) b) Washing vegetables after cutting them.

Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus

Reviewing Std 6 Basic Science Notes Pdf English Medium and Kerala Syllabus Class 6 Basic Science Chapter 2 Marvel of the Magnetic Realm Question Answer SCERT Solutions Notes Pdf can uncover gaps in understanding.

Class 6 Basic Science Chapter 2 Marvel of the Magnetic Realm Question Answer Notes

Basic Science Class 6 Chapter 2 Question Answer Notes Marvel of the Magnetic Realm

Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Questions and Answers Notes

Let Us Assess

Question 1.
Which of the following is a magnetic substance?
a) Paper
b) Iron nail
c) Wood
d) Copper wire
Answer:
Iron nail

Question 2.
Find the correct statements.
a) A disc magnet has one pole.
b) Like poles of magnets attract.
c) The magnetic power is low at the middle part of a bar magnet.
d) Rubber is a non-magnetic substance.
Answer:
c) The magnetic power is low at the middle part of a bar magnet.
d) Rubber is a non-magnetic substance.

Question 3.
During carpentry work at home, some iron nails have fallen into the sawdust. Can you suggest an easy method to separate these nails?
Answer:
Separating Iron Nails from Sawdust
To easily separate iron nails from sawdust, just use a magnet.
Hold a magnet over the sawdust. The iron nails will stick to the magnet, leaving the sawdust behind. You can wrap the magnet in a plastic bag first to make it easier to remove the nails after ward.

Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus

Question 4.
The mark indicating the pole of a magnet is missing. Suggest some methods to find out the poles?
Answer:
1. Use a Compass:
Place the magnet near a compass.
The compass needle’s North (N) end will point towards the magnet’s South (S) pole.
The compass needle’s South (S) end will point towards the magnet’s North (N) pole.
(Remember: Opposite poles attract.)

2. Float or Suspend it:

  • Tie a thread around the middle of the magnet and hang it freely (like a pendulum).
  • Alternatively, place the magnet on a small piece of Styrofoam and float it in a bowl of water.
  • Allow the magnet to settle. One end will naturally point roughly towards the Earth’s geographic North (which is actually near the Earth’s magnetic South pole). This end is the North (N) pole of your magnet. The other end is the South (S) pole

Question 5.
Observe the figures. In which situations do attraction occur? In which situations do repulsion occur?
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 1
Answer:
a) Attraction
b) Repulsion
c) Attraction
d) No attraction or repulsion
e) Repulsion
f) No attraction or repulsion

Question 6.
The key of a vehicle has fallen into the crack of a slab on the road. It can’t be taken out with hands. You can see the key through the crack of the slabs. Can you suggest a method to get the key without removing the slab?
Answer:
Method: Improvised Magnet Retriever Materials Needed:
1. A strong magnet: The stronger, the better. You might find one from:

  • A large speaker (if you have an old one to dismantle)
  • A refrigerator magnet (some are quite strong)
  • A magnet from a science kit
  • A strong Neodymium magnet (if available)

2. A sturdy stick or rod: Something long enough to reach into the crack, like a broom handle, a strong branch, or a thin piece of wood/metal pipe.

3. Strong tape or string: Duct tape, electrical tape, or a strong piece of twine/rope.

Procedure:

  1. Attach the Magnet: Securely tape or tie the strong magnet to one end of the stick/rod. Make sure it’s firmly attached and won’t fall off when you try to lift the key.
  2. Lower and Locate: Carefully lower the magnet-tipped stick into the crack, guiding it towards the visible key.
  3. Attract the Key: Once the magnet is close enough to the key, the magnetic force will attract the key, causing it to stick to the magnet.
  4. Retrieve: Slowly and steadily lift the stick out of the crack, bringing the key along with it.

Why this works (in the context of magnetism):

  • Vehicle keys are typically made of ferromagnetic materials (like steel), which are attracted to magnets.
  • The magnetic field of the strong magnet extends through the air in the crack to pull on the key.
  • By attaching the magnet to a stick, you can extend your reach to the key without needing to physically enter the narrow crack or remove the heavy slab

Basic Science Class 6 Chapter 2 Question Answer Kerala Syllabus

MAGNETIC AND NON-MAGNETIC SUBSTANCES
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 2
Question 1.
Observe the images. Aren’t these objects familiar to you? Write down what they are.
Answer:
The First one is a pencil box.
Second one – Handbag
Third one – Mobile phone case (Magnetic)

Question 2.
When these things are closed, why do they stick together so easily? Haven’t you noticed this? What could be the reason for this?
Answer:
There are tiny magnets inside the lid and base would pull them together.

Question 3.
What will happen if you bring a pin near the closing parts of these objects? Can you guess why they stick together so easily? Discuss.
Answer:
If the object uses magnets to close, and you bring a pin near the closing parts, the pin will stick to them. You might even see the pin jump a little towards the closing part and cling on. This is because most pins are made of metal that magnets are attracted to.

Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus

Question 4.
There may be a magnet in your house too. Do you have magnets in your Science Kit? Where did you collect them from?
Answer:
We can collect it from the following:

  • Refrigerator Magnets: These are the most common household magnets.
  • Old Toys: Many toys (like magnetic building blocks, train sets, or action figures with movable parts) contain small magnets.
  • Closures: Some cupboard doors, purse clasps, or even pencil boxes use small magnets for closing.
  • Speakers: Old headphones or speakers contain strong magnets.
  • Hardware Stores/Science Stores: You can buy magnets specifically for experiments.

Question 5.
Take a magnet from the Science Kit. Attach a steel gem clip to it. Does the clip fall if you release your hand? Add another clip to it. Let’s see how many clips can be hung up like this.
Answer:
No, the clip will not fall if you release your hand. The magnet will hold onto the steel clip very tightly.

Question 6.
Shall we have a competition? Take the following materials from your Science Kit.
• Magnet
• Gem clips
• Safety pin
• Nail
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 3
First, take the gem clips and the magnet. Then, arrange them one below the other, as shown in the figure above. Try to make a chain. Who made the longest chain? How many gem clips are there in the chain?
Don’t we usually have different kinds of beads in a chain? Similarly, here, what if we use gem clips of different colours, pins, nails, etc.? Check who has made the most beautiful chain.
Answer:
You would hold the magnet, attach one gem clip to it. Then, you would attach another gem clip to the first one, letting it hang. Continue adding gem clips one by one, watching the chain grow.
The person with the strongest magnet will likely be able to make the longest chain.
The exact number of gem clips would vary depending on the strength of the magnet used. A small fridge magnet might hold 3 – 5 clips, while a stronger bar magnet might hold 10 – 20 Or even more.

Instead of just one type of gem clip, we could use:

  • Gem clips of different colours (if available).
  • Small steel pins.
  • Small iron or steel nails.
  • Tiny washers or screws (if they are magnetic).

Question 7.
Shall we perform a magic in class?
Materials required:
• A paper with a picture of a butterfly
• Safety pin
• Magnet
• Chart paper
Cut out the picture of a butterfly. Attach a safety pin to the back of the picture so that it remains hidden. Place it on a chart paper. Try moving a magnet below the chart paper.

a) Doesn’t the butterfly move as you move the magnet?
Answer:
Yes, it absolutely does. As you move the magnet under the chart paper, the butterfly will appear to glide and move magically on top of the paper, following the path of the magnet.

b) What happens when you take away the magnet?
Answer:
When you remove the magnet, the butterfly will stop moving and remain stationary in its final position. It will no longer be attracted or moved.

Question 8.
Let’s draw a picture using a magnet. What materials do we need to draw this picture?
• A paper plate
• Acrylic paint/fabric paint/poster colour (two or three colours)
• Small metal balls (used in bicycles) or gem clips
• Magnet
Let’s start painting. Put some drops of different colour paint at various parts of the plate. Place four or five small metal balls on the plate. Move the magnet underneath the plate.

a) What do you observe?
Answer:
The balls moving over the paint create some patterns. When you move the magnet under the plate, its field pulls the metal objects along.
Will a magnet attract all objects? Let’s do an experiment.

Question 9.
Which are the objects attracted by a magnet? Take the available items from the Science Kit and do the activity. Tabulate your findings.
Answer:

Attracted by magnet Not attracted by magnet
• Screwdriver
• Paper clips
• Coins
• Washer/Flat metal ring
• Nail/Screw (white, top middle)
• Metal part of the clothespin
• Eraser
• Green LEGO brick
• Wooden stick/popsicle stick
• Nut/Seed (brown oval object)
• Rubber band
• frame/stencil (brown, with holes)
• Orange fish toy
• Yellow sponge
• Green plastic clothespin
• Magnifying glass
• Clear plastic/glass dome

 

Magnetic Substances and Non-Magnetic Substances

Magnetic substances are those that are attracted by a magnet. Iron, nickel, cobalt etc., are magnetic substances. Non-magnetic substances are those which are not attracted by a magnet. Paper, plastic, gold, wood, etc., are non-magnetic substances.

Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus

Question 10.
Examine more objects and classify them as magnetic substances and non-magnetic substances.
Answer:

Magnetic substances Non-magnetic substances
Nail
Steel
Nickel
Coins
Gem clip
Needle
Paper
Plastic
Cloth
Wooden piece
Rubber band
Thermocol
Glass
Jute

Question 11.
Bring the tip of a magnet near some pins. Then bring the middle part of the magnet near the pins. Which part of the magnet attracts more pins?
Answer:
When bringing a magnet near pins, it is observed that the tips (poles) of the magnet attract significantly more pins compared to the middle part of the magnet, which attracts very few, if any.

Question 12.
Let’s do one more activity to make this more clear. What are the materials we need?
• A Bar magnet wrapped in paper
• Iron filings
a) Bring the wrapped bar magnet close to the iron filings. Won’t the iron filings stick to it?’
Answer:
Yes, the iron filings will definitely stick to the magnet, especially when the magnet is brought close enough.

b) We wrapped the magnet in paper to make it easier to remove the iron filings from the magnet. Do the iron filings stick to all parts of the magnet in the same way?
Answer:
No, the iron filings will not stick to all parts of the magnet in the same way. You will observe that a much larger quantity of iron filings cluster around the ends (poles) of the magnet, while very few will stick to the middle section.

c) Does any part of the magnet have more iron filings?
Answer:
Absolutely. The poles of the bar magnet (the two ends) will have significantly more iron filings clinging to them.

d) Why does this happen? Discuss
Answer:
This phenomenon occurs because the magnetic field is strongest at the poles of a magnet and weakest in the middle.

Magnetic Poles

Usually, the force of attraction of a magnet is stronger at its ends. These ends with stronger force of attraction are called the magnetic poles. Every magnet has two poles.

Does a Magnet Exert Force?’
Question 13.
Place a magnet on a table. Keep a pin a little away from the tip of the magnet. Slowly move the pin closer to the magnet. What happens to the pin when it comes closer to the magnet? Did this happen due to the force exerted by the magnet? Discuss.
Answer:
As you slowly move the pin closer to the magnet, you will observe that when it reaches a certain distance from the magnet’s tip, the pin will suddenly jump or snap towards the magnet and stick to it. This phenomenon happens directly due to the magnetic force exerted by the magnet.

Magnetic Field

The force exerted by a magnet is called magnetic force. A magnetic field is the region around a magnet where magnetic force is experienced. Magnetic field is invisible.

Question 14.
Let’s do an experiment. What materials do we need?
• A rectangular glass sheet
• A magnet
• Iron filings
Arrange the rectangular glass sheet between the books as shown in the figure.
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 4
Place a bar magnet under the glass sheet and sprinkle iron filings on the upper side of the glass sheet. Gently tap the glass sheet if necessary.
a) What did you observe?
Answer:
We can see that the iron filings arranged in a specific pattern. This arrangement indicates the magnetic field lines. This is a part of the magnetic field.

b) Draw the magnetic field lines you have observed.
Answer:
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 5
There are magnetic field lines in the magnetic field. Both of them are invisible.

Question 15.
Get a magnet from the loud speaker of an old music system. Old speakers can also be found in shops that collect scrap items. Do the given activity in groups. Tie the magnet wrapped with a thick paper to a rope and drag it through the soil for some time. Then check the magnet.

a) Are there any substances stuck to the paper due to the attraction of the magnet?
Answer:
You will likely find small, dark, metallic-looking particles stuck to the paper (and thus attracted by the magnet). These particles will resemble tiny grains of sand but will be clearly distinct from the regular soil.

b) What is the reason for this?
Answer:
The reason for these substances sticking to the paper (and the magnet) is that soil often contains small amounts of iron (or iron compounds like magnetite) or other magnetic minerals.

c) Based on this experiment, can you suggest a method to separate iron from a mixture of soil and iron?
Answer:
Method: Using a Magnet to Separate Iron from Soil.

  1. Spread it out: Lay the mixture of soil and iron thinly on a flat surface (like a table or a tray).
  2. Magnet magic: Hold a strong magnet just above the mixture and slowly move it over the surface.
  3. Collect the iron: The tiny iron pieces will jump up and stick to the magnet.
  4. Clean the magnet: Move the magnet (with the iron stuck to it) to an empty bowl. Then, remove the iron from the magnet (e.g., by sliding a piece of paper over the magnet to drop the iron into the bowl).
  5. Repeat: You can repeat step 2 – 4 a few times to collect all the iron.

Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus

Question 16.
Do all magnets have the same shape? Examine the magnets in your Science Kit and the laboratory. Are they all the same?
Answer:
No, not all magnets have the same shape.

Question 17.
All those shown in the figures given below are different types of magnets.
How do they differ in their shape? Compare them.
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 6
Are they named according to their shape?
Answer:
Horse Shoe Magnet: This is a classic “U” shape, similar to a horseshoe. Its poles (N and S) are brought close together, concentrating the magnetic field in the gap.
Bar Magnet: A straight, rectangular prism. It has poles at its ends.
Cylindrical Magnet: A straight, cylindrical shape, with poles at its circular ends. .
Magnetic Needle: A thin, elongated, pointed shape, often balanced to allow free rotation (like in a compass). Its poles are at the ends.
Oval Magnet: An elongated, oval-shaped prism.
U Magnet: Very similar to the “horseshoe magnet” in its U-shape, often used interchangeably, emphasising the letter ‘U’ form.
Disc Magnet: A flat, circular shape, like a coin. Its poles are typically on its flat faces.
Ring Magnet: A flat, circular shape with a hole in the centre, resembling a washer. Its poles are also typically on its flat faces.
These magnets are named according to their shape.

Question 18.
We have understood that a magnet has two poles. Do these poles have any other special features? Let’s examine.
Materials required:
• Stand
• Thread
• Bar magnet
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 7
a) Tie a thread in the middle of the bar magnet and suspend it freely as shown in the figure. When the magnet comes to rest, which direction do the poles point to?
Answer:
When a bar magnet is suspended freely, it will always come to rest pointing in a specific direction. One end of the magnet will point towards the Earth’s North geographical direction, and the other end will point towards the Earth’s South geographical direction.
So, it points to the north-south direction.

b) Change the direction of the magnet and examine again. Does it return to the same direction as before?
Answer:
If you push the magnet, it will swing. But it will always come back to point North and South again.

c) Based on this activity, name the magnetic poles.
Answer:
Based on this activity, the magnetic poles are named as follows:

  • The end of the magnet that points towards the Earth’s North geographical direction is called the North pole of the magnet.
  • The end of the magnet that points towards the Earth’s South geographical direction is called the South pole of the magnet.

d) Repeat the activity from different places.
Answer:
If we repeat this activity from different places, the result will be the same: the freely suspended magnet will consistently align itself in the north-south direction at different places.
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 8

Magnetic Poles

The pole of the magnet that points towards the Earth’s North is the North Pole of the magnet, and the pole that points towards the Earth’s South is the South Pole of the magnet. They are denoted by the letters N and S respectively. To indicate the North pole of a bar magnet, a special mark is given. Usually, a white spot is used to mark the north pole.

Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 9

 

Question 19.
In the past people who travelled across the sea and desert used many methods to find the direction. They used to depend on the Pole Star and other constellations for this. After identifying the special property of magnets, finding directions became easier. Which property of the magnet did they make use of? Discuss with your friends.
Answer:
The special property of magnets that people used to find direction is:
The property that a freely suspended magnet always points in the North-South direction.
This is often called the directional property of a magnet.

A magnetic compass is a device which uses a magnet to determine the direction.

MAKING A MAGNETIC COMPASS
Materials we need:

  • Magnet
  • Needle
  • Thread
  • Cork

Thread the needle. Hold the thread and rub the needle from one end to the other end with a magnet for about 50 times in the same direction. The needle is threaded for holding it conveniently and for safety.
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 10
Take a small cork. After removing the thread, pierce the needle into the cork as shown in the figure. Otherwise, you can glue the needle to the top of the cork.
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 11
Place this cork in a bowl of water. Observe the direction of the needle on the cork. We can see that the needle points in the North – South direction. We can also see that the needle returns to its original position if we change the direction of cork. We can make use of this device to find direction.

Question 20.
Take a magnet and suspend it freely. Place another bar magnet in the East-West direction below this magnet. To which direction does the suspended magnet point now? Try changing the direction of the suspended magnet. Does it again come back to the East-West direction? Discuss the reason.
Answer:
A hanging magnet naturally points North-South.
If you put another magnet East-West below, the hanging magnet will change direction, pulled by the lower magnet. If you push it, it will not go back to East-West unless the bottom magnet is super strong. It always points where the strongest magnetic pull is from both magnets and Earth.
This activity beautifully demonstrates the fundamental principle of how a compass works and the Earth’s natural magnetism.
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 12

Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus

Question 21.
Let’s do an experiment.
Take two bar magnets with their poles marked. Place one magnet on a table.
Place one pole of the other magnet on different parts of the magnet on the table. At which regions do they attract?
At which regions do they repel?
Repeat the activity by changing the poles. When the same poles are brought together, do they attract or repel?
What about unlike poles?
Arrange the magnets as shown in the figure and record the observations. Share the observations with your friends. Record it in your Science Diary.
Answer:
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 13

Attraction and Repulsion

The same poles of different magnets are called like poles, and their different poles are called unlike poles. Like poles repel and unlike poles attract.

Question 22.
Place the magnets in the following manner. In each case, do their poles attract or repel? Discuss the reason.
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 14
Answer:
Figure 1: The magnets will repel each other.
Reason: In Figure 1, like poles are facing each other (N-N and S-S). Like magnetic poles always push each other away.
Figure 2: The magnets will attract each other.
Reason: In Figure 2, opposite poles are facing each other (S-N and N-S). Opposite magnetic poles always pull towards each other.

Question 23.
Do magnets vary in their magnetic force? Let’s do an experiment to test the strength of magnets. Materials required: Bottle, sand, two pieces of half-inch PVC pipe (50 cm, 15 cm), \(\frac{1}{2}\) inch elbow pipe, blade, thread, scale, double-sided tape.
Procedure: Take sand in the bottle and insert the long PVC pipe into the sand and fix it. Fix the short PVC pipe to the top of the long pipe using the elbow pipe. Place the bottle on the table. Place the scale near the bottle as shown in the figure. Stick the scale with the double-sided tape to prevent it from moving. Suspend a blade from the short PVC pipe as shown. Slowly bring a magnet from the far end of the scale towards the blade. When attraction is felt on the blade, note the position of the magnet with the help of the scale. Repeat the experiment using different magnets.
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 15

a) Record the observations in the table.
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 16
Answer:
(Readings are given according to the experiment done using the magnets we had. Readings can vary as the magnets)

Magnet The position of magnet when magnetic force is felt on the blade (Scale reading)
Magnet – 1 5 cm in the scale
Magnet – 2 7 cm in the scale
Magnet – 3 9 cm in the scale
Magnet – 4 11 cm in the scale
Magnet – 5 15 cm in the scale

b) Of the magnets you have examined, which magnet has the highest magnetic force? Analyse the scale reading and find out.
Answer:
The magnet that attracts the blade from the greatest distance (the highest scale reading) is the strongest magnet. The magnet that needs to be brought closest to the blade (the lowest scale reading) is the weakest.

Question 24.
What are the daily life situations where magnets are used? Discuss with the help of the figure.
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 17
Answer:

  • Screwdriver
  • Electric bell
  • Electric crane
  • Magnetic holder
  • Toys
  • Generator
  • Loudspeaker
  • Earphone

Question 25.
Find more situations where magnets are being used. Write them in your Science Diary.
Answer:

  • MRI scan machine
  • Magnetic strips in credit/debit cards
  • Maglev train
  • Electric Fan
  • Cycle dynamo

Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus

Class 6 Basic Science Chapter 2 Question Answer Extended Activities

Question 1.
Finding Directions
Using the compass you have made, determine the directions of the kitchen, front door, dining table, bedroom, etc. of your home with respect to your position. Discuss your experiences with your friends.
Answer:
Hints are given below

  • Find North: Use your compass from a central spot in your home.
  • Determine Directions: Look at each room/object (kitchen, door, etc.) from that spot and use the compass to figure out its direction (e.g., “Kitchen is East”).
  • Discuss Experiences: Share with friends any surprises, challenges (like metal interference), or confirmations about your home’s layout.

Question 2.
Iron-Picking Puppet
Take a puppet and make a slit on its palm. Glue a small magnet inside it. Make sure it is not visible from outside. Bring the puppet’s hand closer to a pile of objects made of different materials. It will only pick iron objects. Take your puppet to the class and demonstrate.
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 18
Answer:
Iron-Picking Puppet
Purpose: Show magnets only attract iron (and steel).
Setup: Hide a small magnet inside a puppet’s palm.
Demonstration: Bring the puppet’s hand to a mix of iron and non-iron objects. The puppet will only pick up the iron ones, proving magnets are selective.

Question 3.
Jumping Frog
Fix a stick vertically on a stand. Place two ring magnets over the stick with its like poles near each other as shown in the figure. Can you bring them closer? Why? This principle of repulsion is used in Maglev Trains. Stick an image of a frog on the upper ring magnet. Press the upper ring and release. What do you see? Make such interesting devices and demonstrate them in your class.
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 19
Answer:
Observation:

  • You can push them closer, but you’ll feel a strong push back.
  • When you press the top magnet down and release, the frog jumps up.
    Why it happens: Like poles repel. This magnetic push acts like an invisible spring, making the frog jump.
    Real-world link: This is the same idea used in Maglev Trains to make them float.
    Making and Demonstrating Other Devices:
    You can use the principles of attraction and repulsion to create many other simple magnetic devices for
    demonstration:
  • Floating Paper Clip: Suspend a paper clip from a thread and hold a magnet above it so it floats without touching the magnet.
  • Magnetic Pendulum: A suspended magnet swinging back and forth, interacting with another fixed magnet below.
  • Magnetic Car Race: Two toy cars with magnets on them. Push them using repulsion or pull them using attraction.
    These demonstrations are excellent for illustrating the invisible forces of magnetism in a fun and engaging way.

Question 4.
Magnetic Force Through Liquids
Does magnetic force pass through liquids? Do an activity to understand this. Take equal amounts of water, kerosene coconut oil and palm oil in four identical, small glass vessels respectively. Put three or four pins in each vessel. Cover the glass vessel with a square glass sheet. Move a bar magnet over the glass sheet as shown in the figure. Record your observation and discuss in your class.
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 20
Answer:
Observations (Expected):
In all four cases, you will observe that the pins at the bottom of the vessels will move and follow the magnet as you move it over the glass sheet. The magnetic force will attract the pins, regardless of the liquid they are submerged in.

Discussion in Class (Reason):

  • Magnetic fields are not obstructed by non-magnetic materials. Liquids like water, kerosene, coconut oil, and palm oil are non-magnetic materials. This means they do not interfere with or block the magnetic field produced by the bar magnet.
  • The magnetic force (the invisible magnetic field) passes right through the non-magnetic liquid and the non-magnetic glass sheet to act on the ferromagnetic pins at the bottom.
  • This experiment demonstrates that magnetic force can pass through liquids, just as it can pass through air, paper, wood, or thin plastic. The presence of these non-magnetic mediums does not diminish the magnetic attraction.

Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus

Marvel of the Magnetic Realm Notes Pdf

Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Kerala Syllabus

  • Magnetic substances are those that are attracted by a magnet. Iron, nickel, cobalt etc., are magnetic substances. Non-magnetic substances are those which are not attracted by a magnet. Paper, plastic, gold, wood, etc., are non-magnetic substances.
  • Usually, the force of attraction of a magnet is stronger at its ends. These ends with stronger force of attraction are called the magnetic poles. Every magnet has two poles.
  • The force exerted by a magnet is called magnetic force. A magnetic field is the region around a magnet where magnetic force is experienced. Magnetic field is invisible.
  • There are different types of magnets namely Horse shoe magnet, Bar magnet, Cylindrical magnet, Magnetic needle, Oval magnet, U magnet, Disc magnet, Ring magnet.
  • The pole of the magnet that points towards the Earth’s North is the North Pole of the magnet, and the pole that points towards the Earth’s South is the South Pole of the magnet. They are denoted by the letters N and S respectively. To indicate the North pole of a bar magnet, a special mark is given. Usually, a white spot is used to mark the north pole.
  • A magnetic compass is a device which uses a magnet to determine the direction.
  • A freely suspended magnet always rests in the North-South direction. This is the directional property of a magnet.
  • The Earth acts as a magnet. This geo magnet has a magnetic field. The poles of the Earth’s magnet are in the North-South direction. The North Pole of the Earth is the South Pole of the geo magnet. The South Pole of the Earth is the North Pole of the geo magnet. That’s why a freely suspended magnet always points in the North-South direction.
  • The same poles of different magnets are called like poles, and their different poles are called unlike poles. Like poles repel and unlike poles attract.
  • When electricity passes through a copper wire, a magnetic field is created around it and the nail becomes a magnet. This is an electromagnet. Its magnetic power is temporary. When the electric current is cut off, the electromagnet loses its magnetic power.
  • General properties of a magnet
    • A magnet attracts magnetic substances,
    • A magnet has two poles,
    • Always Points North-South
    • Like Poles repel, Unlike Poles attract
    • Magnets are having different shapes. They are named according their shapes

INTRODUCTION

This chapter includes distinguishing magnetic and non-magnetic substances; understanding magnetic poles, the invisible magnetic field, and its field lines. It includes exploration of magnetic substances in soil, different types of magnets, and the function of a magnetic compass. Key concepts, such as attraction and repulsion, are covered, alongside permanent and temporary magnets, as well as the various magnets found in daily life.

MAGNETIC SUBSTANCES IN SOIL
Are there magnetic substances in the soil of the school ground and its surroundings? Let’s conduct an activity to find out.

NORTH-SOUTH DIRECTION
A freely suspended magnet always rests in the North-South direction. This is the directional property of a magnet.

ATTRACTION AND REPULSION

Geo Magnet

The Earth acts as a magnet. This geo magnet has a magnetic field. The poles of the Earth’s magnet are in the North-South direction. The North Pole of the Earth is the South Pole of the geo magnet. The South Pole of the Earth is the North Pole of the geo magnet. That’s why a freely suspended magnet always points in the North-South direction.

Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus

MAGNET
GENERAL PROPERTIES OF A MAGNET

  • A magnet attracts magnetic substances.
  • A magnet has two poles.
  • When suspended freely magnets always points in the North-South direction.
  • Like Poles repel, Unlike Poles attract
  • Magnets are having different shapes. They are named according their shapes.

THE HISTORY OF MAGNET
About 2500 years ago, there was a place called Magnesia in Greece and there lived a shepherd named Magnus. One day, he was resting, keeping his iron-tipped staff on a rock. After resting when he tried to pick up his staff from the rock, the shepherd had a strange experience. Hearing this, all the villagers rushed to the spot.
Observe the illustration related to the subsequent incidents.
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 21
Analyse this incident in relation to the properties of a magnet.
Later, scientists discovered the real reason behind this. Such rocks would not only attract the shepherd’s staff but also all other magnetic substances. In memory of the shepherd, these rocks were called magnets. There are mountains having such rocks with magnetic power in many places on Earth. These rocks known as Lodestones, are natural magnets.

PERMANENT MAGNET AND TEMPORARY MAGNET
When magnetic materials are placed in a magnetic field, they acquire magnetic properties. When the magnetic field is removed, they lose their magnetic power. The gem clip, nail and pin behave as temporary magnets. The natural magnet, Lodestone, and various other magnets you became familiar with are also permanent magnets. The magnetic property of permanent magnets persists for a long time.

DON’T WEAKEN ME!
The magnetic force decreases over time. Given picture below illustrates the reasons.
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 22

TO RETAIN MAGNETIC FORCE
If magnets are dumped together carelessly, they quickly lose their magnetic force. This can be solved by storing the magnets properly.
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 23
Methods for storing Bar magnets:

  • Bar magnets are stored in pairs
  • Unlike poles should be on same side
  • A non-magnetic substance should be placed between two bar magnets.
  • Place a magnetic substance (Stopper) on the tips of the magnet.

Methods for storing U-magnets:

  • U Magnet can be kept alone.
  • A magnetic substance is placed by connecting the poles.

Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus

ELECTROMAGNET
We can make a magnet using electricity.
Materials we need

  • 9V battery, connector
  • Insulated copper wire
  • Soft iron nail
  • Pins

Wind the insulated copper wire around an iron nail as shown in the figure.
Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 2 Kerala Syllabus 24
Make sure to have many coils. Remove the insulation from both ends of the copper wire. Connect these ends to the battery using a connector. Bring the tip of the nail close to a few pins. We can see that the iron nail will attract the pins. If we disconnect the battery, the iron nail will lose its magnetic power.

Electromagnet

When electricity passes through a copper wire, a magnetic field is created around it and the nail becomes a magnet. This is an electromagnet. Its magnetic power is temporary. When the electric current is cut off, the electromagnet loses its magnetic power.

Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus

Reviewing Std 6 Basic Science Notes Pdf English Medium and Kerala Syllabus Class 6 Basic Science Chapter 1 Food for Health Question Answer SCERT Solutions Notes Pdf can uncover gaps in understanding.

Class 6 Basic Science Chapter 1 Food for Health Question Answer Notes

Basic Science Class 6 Chapter 1 Question Answer Notes Food for Health

Food for Health Class 6 Questions and Answers Notes

Let Us Assess

Question 1.
Nutrients and food items which contain them in plenty are given below. Match them drawing lines.
• Carbohydrate – Leafy vegetables
• Minerals – Pulses, Egg
• Fat – Cereals
• Protein – Oils
Answer:
• Carbohydrate – Cereals
• Minerals – Leafy vegetables
• Fat – oils
• Protein – pulses, egg

Question 2.
Which is the health issue faced by a person who doesn’t eat food containing iodine?
A. Night blindness.
B. Rickets
C. Anaemia
D. Goitre
Answer:
D. Goitre

Question 3.
Our body can’t digest fibre. If so, why is it said that we should eat food items which contain fibre?
Answer:
Fibres are the cellulose obtained from plant-based food that can’t be digested by our body. Fibres are not nutrient components. However, fibres facilitate the digestion and egestion of faeces through the large intestine. So it said that we should eat food items that contain fibre.

Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus

Question 4.
Which nutrient is required for the health of teeth? From which food items do we get this nutrient?
Answer:
Calcium. From food items like egg, milk, leafy vegetables and fish, we get calcium.

Question 5.
“The teacher gave me an iron tablet today, but I didn’t eat it.” Do you agree with Aruna? Why?
Answer:
No. I cannot agree with Aruna.
Iron is a mineral. Such kind of minerals are essential for the proper growth and health of the body. It plays a major role in the formation of haemoglobin in blood. To prevent iron deficiency disease like anaemia, iron tablets are supplied in schools. So Aruna should eat the iron tablets provided to her.

Question 6.
Vitamins and minerals are required by our body in lesser quantities. Hence, it is enough to include small quantities of food items which contain them in our diet.’ This is a child’s opinion. Do you agree with this? Why?
Answer:
I cannot agree with the child’s opinion.
Vitamins and minerals are required by the body in small quantities only. However, if they are not available to the body in the required quantity, deficiency diseases are bound to manifest. In addition to that, the food items that contain vitamins and minerals may also contain other nutrients, and hence reducing the quantity can lead to many other deficiency diseases.

Basic Science Class 6 Chapter 1 Question Answer Kerala Syllabus

Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 1
Question 1.
Did you notice the conversation between the mom and the doctor? Some of you have had this kind of experience. What is meant by nutritious food? Write your guess.
Answer:
Food that contains all the essential nutrients, used by our body to sustain growth and vital processes and to provide energy is meant by nutritious food.
We have a variety of food items around us. We eat different kinds of cooked and raw food items.

Question 2.
Some food items we usually eat are given in the pictures. How can we Classify them? Write down in the Science Diary.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 2
Answer:
A. Cereals
B. Fruits
C. Vegetables
D. Pulses
E. Leafy vegetables

Question 3.
What are your favourite food items among them? Any dislikes? Why? Discuss.
Answer:
(Just for your reference)
Cereals and fruits are my favourite food items. I do not like leafy vegetables because I feel they are not tasty.

Question 4.
List the food items you usually eat in a day.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 3
Answer:

Breakfast Lunch Dinner
Idli and sambar
Appam and Bengal gram curry
Puttu and green gram curry
Upma and tapioca
Egg
Rice and dal curry
Biriyani and Chilli gobi
Fried rice and salad
Fish
Curd
Soup
Chapati and vegetable curry
Noodles
Milk

Should we eat only the food items we like? Pay attention to the conversation below.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 4

Question 5.
Did you notice what the three children said? Will the food they like be enough for the growth and health of these three? Write down your opinion. Present in the class and explain.
Answer:
Yes. I noticed what the children said. No, the food these children like will not be enough for their growth and health. They need to eat the food items that contain vitamins, protein, minerals, carbohydrates and other nutrients. Our body needs different kinds of food items like fruits, vegetables, milk, rice, and pulses to grow strong and stay healthy. So, everyone should eat all types of food, not just their favourite food items.

Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus

Question 6.
Did you read the write-up? Analyse it using the indicators given below.
a) Which are the major nutrients?
b) What is the need for preparing food using different ingredients?
c) Why do we eat nutrient rich food?
Answer:
a) Carbohydrates, proteins, fats, vitamins and minerals are the major nutrients.

b) All food items may not contain all essential nutrients in adequate quantity. Hence, we eat a variety of food items prepared using different ingredients.

c) Nutrients are the components required for our growth, to maintain health and to prevent diseases. So we eat nutrient-rich food.

To Obtain Energy
We eat food not only to enjoy the taste, and to satisfy hunger alone. There are many activities in which you usually engage in a day. Observe the picture.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 5

Question 7.
What activities do you see in the picture?
Answer:
Playing with a toy car, playing football, playing with balloons, and reading a book.

Question 8.
Don’t these activities require energy?
Answer:
Yes

Question 9.
Do these activities require the same amount of energy?
Answer:
No, these activities require different amounts of energy.

Let’s examine from where the energy required for these activities is obtained.

Question 10.
What are the food items that should be included more in our diet to get the required amount of energy?
Answer:
Cereals and tubers should be included more in our diet to get the required amount of energy.
Let’s do an experiment to find out if starch is present in the food we eat.

Iodine test
Materials required: Two test tubes, milk, diluted iodine solution, rice water.
Activity – Take two test tubes. Take milk in one test tube and rice water in the other one. Add two or three drops of iodine solution to each test tube. Observe the colour change in both test tubes when iodine solution is added. Repeat the same experiment with other food items you eat.

Question 11.
Record your findings in the table.

Food items Change in colour when iodine solution is added
Potato Changes to deep blue colour
Cucumber No colour change
Maida Changes to light blue colour
Egg white No colour change
Milk No colour change
Curd No colour change
Tomato Juice No colour change
Rice water Changes to deep blue colour
Wheat flour(Atta) Changes to light blue colour

When iodine combines with starch, a dark blue colour is formed. Depending on the quantity of starch the intensity of blue colour varies.

Question 12.
Find out the food items with more starch content based on the intensity of blue colour formed when iodine was added.
Answer:
Potato and rice water have more starch content as they form a deep blue colour.

Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus

Question 13.
You have already listed the food items you usually eat. Analyse the table and examine whether more food items you consume contain starch.
Answer:
Food items like tapioca, wheat flour and rice contain starch.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 6
For Growth
It is not enough to include only carbohydrates in our diet. Let’s find the other nutrients needed for our body.

PROTEIN
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 7
Question 14.
Did you notice what the doctor told the child’s mom? Why does the doctor say so?
Answer:
Yes. The child feels tired because he has protein deficiency. Food items like egg, green gram, ground nut, fish, milk etc. are rich in protein. Having them will provide energy.

Read the suggestions given by the dietician in a programme organised by the Health Club in the school.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 8

Question 15.
What are the functions of protein?
Answer:
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 9

Question 16.
What are the diseases caused by the deficiency of protein? Discuss.
Answer:
• Kwashiorkor
Kwashiorkor is a condition resulting from inadequate protein intake. The symptoms are fatigue, irritability, growth failure, loss of muscle mass, generalised swelling, protruded belly and decreased immunity.

• Marasmus
The main symptoms of marasmus are extreme thinness, weakness, dry and wrinkled skin, and sunken eyes.
The child may also experience slow growth, lack of body fat, and feel extremely tired all the time.

Question 17.
Pictures of food items which contain protein are given below. Identify them and write.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 10
Answer:
A. Green gram
B. Cashew nut
C. Peanut
D. Egg
E. Milk

Question 18.
Which food items among these are included in your diet?
Answer:
All of them are included in the diet.

Question 19.
There may be vegetarians among you. What food items are to be included in their diet to compensate the deficiency of protein?
Answer:
Green gram, cashew nuts, peanuts, seeds, whole grains, and other pulses are to be included.

Question 20.
Find out more food items which contain protein and write down in the Science Diary.
Answer:
Milk products, fish, meat, soyabean, oats, green peas, asparagus, egg, almonds, pumpkin seeds, walnuts, chickpeas.

Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus

Question 21.
Repeat the experiment by rubbing the food items given below on the paper. List them. Discuss your findings in the class.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 11
Answer:

Food items Observations
Chips The paper becomes translucent. Fat is present.
Raw banana Oil patch is not visible. Fat is not present.
Crushed sesame The paper becomes translucent. Fat is present.
Dried coconut The paper becomes translucent. Fat is present.
Crushed groundnut The paper becomes translucent. Fat is present.

Question 22.
Write down the other food items you are familiar with that contain fat.
Answer:
Oil, ghee, meat, egg, coconut, sesame, mustard, ground nut, milk and butter.

We get fat from plant and animal sources.

Question 23.
Observe the pictures given below and write their names. Classify the given pictures as ‘fat obtained from plants’ and ‘fat obtained from animals’.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 12
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 13
Answer:

Fat obtained from plants Fat obtained from animals
A. Coconut oil
E. Sunflower oil
C. Fish oil
B. Ghee
D. Butter
The majority of food items like vegetables, rice, wheat etc1, contain small amount of fat.

Cholesterol
Question 24.
Have you heard doctors advise not to eat too much fatty foods? What could be the reason?
Answer:
Cholesterol is a form of fat. A moderate amount of cholesterol is required for the body. If there is excess cholesterol in the blood, it gets deposited in the inner wall of blood vessels and prevents blood flow. This may cause fatal diseases like stroke and heart failure.

Question 25.
Analyse the table given below to understand different types of vitamins and their significance.

Vitamin Significance
Vitamin A Maintains the health of eyes, skin and hair
Vitamin B Maintains the health of the brain, nerves, heart and skin
Vitamin C For the health of teeth, gum, blood vessels and for immunity
Vitamin D For the health of bones and teeth, and for immunity
Vitamin E For the proper functioning of nerves
Vitamin K For blood clotting when wounds occur

a) Which vitamins are essential for the health of the skin?
b) What health issues will occur if you don’t get an adequate quantity of vitamin D?
c) Haven’t you analysed the table? Prepare a note on vitamins and present it in the class.
Answer:
a) Vitamin A, Vitamin B

b) Affects the health of bones and teeth. Immunity power decreases.

c) Vitamin is an essential nutrient required for the body. There are different types of vitamins. The function of each of them is different. Vitamin A is essential for eye and hair health. Vitamin A and B are essential for the health of the skin. Vitamin C helps in maintaining the health of teeth, gum and blood vessels and immunity. Vitamin D helps in maintaining the health of bones and teeth. Vitamin E helps in the proper functioning of nerves. Vitamin K is essential for the clotting of blood.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 14

Question 26.
What food items should be included in the diet to prevent the physical issues caused by vitamin deficiency? Observe the table and identify the food items which contain different types of vitamins. Refer to books and elaborate the list by adding more food items.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 15
Answer:

Vitamin Food items
Vitamin A Fish, Carrot, Spinach, Cow pea leaf, Colocasia leaf, Moringa leaves, Milk nroducts, liver, Fruits, egg
Vitamin B Matta rice, Spinach, egg, Colocasia leaf, milk, fish
Vitamin C Gooseberry, Lemon, moringa leaves. Tomato, guava, papaya, mango, iackfruit, other fruits
Vitamin D Fish, Egg, cereals, cheese, other milk products
Vitamin E Peanut, Almond, vegetable oils, egg, milk, ghee, leafy vegetables
Vitamin K Cabbage, Cauliflower, spinach, milk, egg, fruits
Edible leaves and fruits obtained from our surroundings contain vitamins in abundance. Now we have understood the importance of including food items like moringa leaves, spinach, guava, papaya and mango in our diet.

Water and fat-soluble vitamins

Water-soluble vitamins Fat-soluble vitamins
Vitamin B, C Vitamins A, D, E and K
In the absence of fat, these vitamins will not be absorbed by the body.

MINERALS
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 16
Question 27.
Didn’t you notice the announcement? Why are iron tablets given to children?
Answer:
Iron is a mineral. Such kind of minerals are essential for the proper growth and health of the body. The deficiency of iron can cause many health issues. To avoid such deficiency diseases like anaemia, iron tablets are given to children.

Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus

Question 28.
Which are the minerals required for our body? How do these minerals support our growth and health? Analyse the table and write them in the Science Diary.

Important minerals Food items Significance
Iron Leafy vegetables, jaggery, fish, liver Plays a significant role in the formation of haemoglobin in blood.
Calcium Egg, milk, leafy vegetables, fish Helps in the formation of bones, teeth etc. and also helps in the clotting of blood.
Iodine Sea foods Helps in the functioning of the thyroid gland.

a) Which mineral helps in the formation of haemoglobin in the blood? What food items should be included in the diet to get this mineral?
b) Why should we eat sea food?
c) What health issues will occur if we avoid eggs, milk and leafy vegetables?
Answer:
a) Iron helps in the formation of haemoglobin in the blood. Leafy vegetables, jaggery, fish, liver etc. should be included in diet to get this mineral.

b) Sea food provides iodine, which helps in the functioning of the thyroid gland.

c) Vitamin C helps in the formation of bones, teeth, etc. and helps in the clotting of blood. Food items like egg, milk and leafy vegetables contain calcium. Avoiding these food items affects the health of teeth, bones and the clotting of blood.

Haemoglobin: Haemoglobin is the pigment present in red blood cells. It imparts red colour to blood. Haemoglobin carries oxygen to the cells and brings back carbon dioxide. A low level of haemoglobin in the blood leads to a condition called anaemia.

Question 29.
You have already learned about the diseases related to protein deficiency. Pay attention to the vitamin deficiency diseases listed below.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 17
a) Deficiency of which vitamin causes scurvy?
b) What food items will you suggest to include in the diet, if someone in your home suffers from mouth ulcer?
c) Deficiency of which vitamin causes night blindness?
d) Deficiency of which vitamin causes rickets?
Answer:
a) Vitamin C
b) Include vitamin B-rich food items like matta rice, spinach, legumes, vegetables, fish, milk, liver, etc., in the diet.
c) Vitamin A
d) Vitamin D

Night Blindness
Night blindness is the poor vision experienced in dim light and night. Persons with night blindness have no issues in vision during day time and in bright light at night.

Question 30.
Deficiency diseases caused by the lack of minerals are given in the table below. Analyse the table and find answers to the questions.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 18

Minerals Deficiency diseases
Iron Anaemia
Iodine Goitre
Calcium Osteoporosis

a) Which disease is caused by the deficiency of iron?
b) What food items should be included in our diet to prevent goitre? Why?
c) What food items are to be included in our diet to prevent osteoporosis?
d) Why are iron tablets supplied in schools? Explain.
e) Analyse the two tables given above. Prepare a write-up on deficiency diseases and display it on the bulletin board.
Answer:
a) Anaemia

b) Sea foods are rich in iodine. They should be included in diet to prevent goitre. It is because goitre is an iodine deficiency disease. So, to prevent goitre, iodine-rich food items are to be included in the diet.

c) Osteoporosis is caused due to the deficiency of calcium. Calcium-rich food items like eggs, milk, fish, leafy vegetables, etc., are to be included in the diet.

d) Iron is a mineral essential for our body. It plays a major role in the formation of haemoglobin in blood. To prevent iron deficiency disease, like anaemia, iron tablets are supplied in schools.

e) Write-up:
• Anaemia is a condition occurring when there is lack of haemoglobin in a person’s blood. Haemoglobin carries oxygen from the lungs to the whole body. The body gets tired quickly when the count of haemoglobin is less. The common symptoms of anaemia are tiredness, paleness and feeling dizzy. This is caused due to the deficiency of Iron. To prevent such a condition, more leafy vegetables, jaggery, fish liver, etc., should be included in the diet.

• Simple goitre is the condition in which the thyroid gland, situated in the throat, becomes enlarged. This is caused by the deficiency of iodine. Iodine is essential to produce hormones by the thyroid gland. To prevent this condition, seafood should be included in the diet.

• Osteoporosis is a condition occurring when bones become soft and brittle, due to the decrease in density of minerals in the bones. This may lead to weakness of bones and fractures. This is caused by the deficiency of calcium. Calcium-rich food items like egg, milk, leafy vegetables, fish, etc. are to be included in the diet.

Question 31.
Which other dietary fibres do you know? Why is it essential to include fibres in the diet? Discuss the note given below. Write down your inferences in the Science Diary.

Fibres

Fibres are the cellulose obtained from plant-based food that can’t be digested by our body. Fibres are not nutrient components. However, fibres facilitate the digestion and egestion of faeces through the large intestine. Cereals with bran, leafy vegetables, vegetables, banana stem, banana flower, etc., contain fibres in abundance.

Answer:
Fruits, vegetables, leafy vegetables, banana stem(vazhapindi), vazhakoombu, whole grains, beans, peas, nuts and seeds are rich in fibres.

It is essential to include fibres in the diet because they help in the movement of excretory materials in the large intestine, even though they do not provide any nutrients to the body. They facilitate the digestion and egestion of faeces through the large intestine.

Question 32.
Observe the picture.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 19
Did you see the mango slices and the strained mango juice? Which has more fibre? Why? Discuss.
Answer:
Mango slices have more fibre. Mango slices have the pulp and flesh of the fruit. This part contains
dietary fibre, which helps in digestion and keeps the stomach healthy. Most of the pulp and tiny bits of the fruit are being removed from the strained mango juice. That means most of the fibre is lost when the juice is strained. Therefore, mango slices have more fibre.

So you should try to eat whole fruits like mango, orange and apple instead of their juice.

Water

  • About 70% of our body is comprised of water.
  • Water is essential for physiological activities like digestion, circulation and excretion.
  • Water is lost from the body through urine and sweat. So, we must drink plenty of pure water.
  • Children should drink at least 10 to 12 glasses of water a day.
  • Vegetables like tomato, cucumber, watermelon, etc., contain plenty of water. So, they are to be included in food.

Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus

Question 33.
Earlier, you had prepared the menu for a day. Examine the menu and find out whether it is a balanced diet. If not, make necessary changes in the diet and write them down in the table.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 20
Answer:
Changes to be made in my diet

Items to be included in breakfast Items to be included in lunch Items to be included in dinner
Boiled eggs, nuts (For protein) Banana (for fibre), milk (for calcium) Leafy vegetables (for minerals and vitamins) Fish and meat (For protein) Roti (for carbohydrates), Ghee (for fat), mixed vegetable salad (for fibres, vitamins and minerals), fruits (for vitamins and fibres).

My Food Plate
We have understood that none of the nutrients discussed so far can be excluded from our diet.

A sample that contains all nutrients is given below. Find out the quantity of food items to be taken in a day from the picture.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 21

Question 34.
Prepare a food chart for a day, including all the nutrients as per your food habit, and exhibit it in your home and class.)
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 22
Answer:
An example is given below..
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 23
Lunch and its Calorie
Examine the menu of school noon meal for five days.

Question 35.
Which food items are included in it? Discuss the menu of each day with the teacher and examine the food items and the nutrients in them. Tabulate your findings.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 24
Answer:
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 25

Question 36.
Did you notice the food items and their nutrients for each day? What did you understand?
Answer:
Yes, we can understand that the menu for the noon meal in schools is prepared to ensure a balanced diet for every child.

Calorie
Calorie is the unit that measures the amount of energy in food items. Energy is required for physiological activities like respiration, circulation etc. A man engaged in physical activities requires about 1900 to 2400 calories of energy per day. A woman having physical activities needs about 1600 to 2000 calories of energy per day. A grown-up child needs an average of 1200 to 1400 calories of energy per day.

A child gets about 750 calories of energy from the noon meal. Make it sure to get the remaining amount of calories from the food items you eat at other times.

Question 37.
Can you suggest less expensive and nutritious dishes to improve the noon meal?
Answer:

  • Ragi Porridge (Ragi Kanji) using ragi flour, water or milk and jaggery. This dish is rich in calcium, iron and carbohydrates.
  • Vegetable pulao and curd salad using different vegetables (beans, carrots, potato, green peas), rice, curd (tomato, onions, cucumber), which is rich in vitamins, minerals, calcium and carbohydrates.
  • Rice porridge with green gram curry, raw mango chutney and boiled eggs. This dish is rich in
    carbohydrates, protein, calcium and fibres.
  • Also include tubers like tapioca, elephant foot yam (chena), Colocasia (chembu), different types of pulses, banana stem (vazhapindi), vazhakoombu and pickles.

Question 38.
What are your suggestions to get the ingredients for preparing these dishes? Discuss.
Answer:

  • A small school vegetable garden which will help grow cultivation habit in children and at the same time it gives the opportunity to have nutritious meals prepared using fresh vegetables, which is economical too.
  • Make use of various government schemes that provide support for the noon meal at schools.
  • Take help from local societies.
  • Take help from various voluntary organisations.

Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus

To Prevent Loss of Nutrients
Question 39.
What are the possibilities for the loss of nutrients while cooking? Discuss and write in your Science Diary.
Answer:

  • Washing vegetables after cutting them.
  • Cooking using a large amount of water.
  • Overcooking of vegetables.

Question 40.
Did you understand why it is said that fruits and vegetables should not be washed after cutting them? Discuss with the elders in your home the measures to be adopted to prevent the loss of nutrients from food items. Write them in your Science Diary.
Answer:
Yes.
Measures to be adopted to prevent the loss of nutrients:

  • Cook vegetables by covering the vessel
  • Don’t overcook vegetables
  • The leftover water after cooking vegetables can be used.
  • Consume fruits and salads fresh
  • Do not peel the vegetables too thick in size.

Now we have understood the need to eat nutritious food for growing up healthy. Nutritious food is not only essential for health, but it is also our right.

Class 6 Basic Science Chapter 1 Question Answer Extended Activities

Question 1.
Prepare the recipe of a food item cooked in your home. Exchange your recipes and read.
Answer:
Avial

Ingredients: Cucumber, Drumstick, Carrot, Yam, Papaya, Tender plantain, ivy gourd (Kovaikka), Pea, Curd, Coconut and green chilli, coconut oil, Curry leaves, Salt and turmeric powder.

Method of Preparation: Cut vegetables into long and narrow slices. Add one teaspoon of turmeric powder and salt for taste. Cook it in a flat vessel. Add scraped coconut and green chilli, which is cut into small pieces, into it. After taking it out from the stove, add curd and stir. Then add coconut oil and curry leaves, stir gentl) and close the vessel.

Question 2.
Prepare a balanced diet chart including items available in your surroundings. Exhibit it in the classroom.
Answer:

Food items Nutrients obtained
Breakfast Breakfast -Puttu and Bengal gram curry, boiled eggs, banana, Wheat bread -butter toast, milk Carbohydrates (puttu), Protein (boiled eggs, Bengal gram, wheat bread). Fibre (Banana, wheat bread), Fat (wheat bread, butter, toast), calcium (milk)
Lunch Rice, curd, mixed vegetables, fish curry, gooseberry pickle Carbohydrates (rice), vitamins and minerals (mixed vegetables), fish curry (protein), curd(calcium), vitamin C (gooseberry pickle)
Tea time Roasted peanuts, Coconut jaggery laddu Iron (jaggery), Protein (nuts)
Dinner Roti, Egg curry, Fruits(Guava ,mango) Carbohydrates (Roti), protein (Egg curry), Fibres and vitamins (Fruits)

Question 3.
Observe food packets bought from shops and identify the nutrients in them. Prepare a note and present it.
Answer:

Food item Nutrient chart Key Nutrients
Toned milk Nutrient chart
• Energy: 62 kcal
• Protein: 3.1 g
• Fat: 3.0 g
• Carbohydrates: 4.8 g
• Calcium: 120 mg
• Protein – helps in body repair and growth
• Calcium – strengthens bones and teeth
• Carbohydrates – provide energy
• Fat – Helps in absorbing vitamins
Wheat bread • Energy: 70-80 kcal
• Protein: 2-3 g
• Carbohydrates: 13-14 g
• Fat: 1-1.5 g
• Fibre : 1.5-2 g
• Calcium: 25-40 mg
• Iron :0.5-1 mg
• Sodium: 100-150 mg
• Sugar: 1-2 g
• Carbohydrates-Main energy source
• Protein – helps in body repair and growth
• Fat – Helps in absorbing vitamins
• Calcium – For bone and teeth strength
• Fibre: Helps in digestion

Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus

Question 4.
Conduct a seminar in the class on ‘Food and Health’. Collect information related to different aspects of the topic and prepare a report for presenting in the Seminar.
Answer:
Topic – ‘Food and health’
Introduction: There is a close relationship between food and health. The nutrients our body requires to maintain energy, support growth, prevent sickness, and function correctly are found in the food we eat. Healthy eating practices and a balanced diet are essential for preserving good health.

The main topics for discussion:
1. Importance of food for a healthy body and mind
2. Different food groups and nutrients
3. Deficiency diseases
4. Importance of food hygiene and healthy eating habits

1. Importance of food for a healthy body and mind
Our bodies need the essential nutrients that food gives us in order to survive and lead a healthy life. These nutrients consist of vitamins, minerals, proteins, carbohydrates and fats. Non-nutrient components like water and fibre are also essential. What we eat not only affects our physical health but also our mental health. Healthy food is a must for a healthy mind.

2. Different food groups and nutrients
A healthy diet should include a variety of food groups. Each group provides different nutrients that our body needs. Let’s check the importance of each nutrient factor.

  • Carbohydrates -Energy required for the body is mainly obtained from carbohydrates. Carbohydrate is found in food items in different forms like starch, sugar, glucose, cellulose and fibres. Starch is present in abundance in cereals and tubers.
  • Proteins: Found in food items like eggs, beans, lentils, meat, and dairy. Protein is essential for
    growth, tissue repair, and immune function.
  • Fats -Like carbohydrates and proteins, fat is also essential for us. It helps in absorbing some vitamins. Healthy fats from sources like nuts, olive oil, and avocados help with brain function and hormone production. But it is important to limit unhealthy fats as it can lead to cholesterol and cardiac issues which is a major issue of the time due to the fast food habit and lack of exercise.
  • Vitamins and minerals: Fruits and Vegetables are rich in vitamins, minerals, and fibres, they help prevent chronic diseases and improve digestion.
  • Calcium: Milk, yogurt, and cheese are rich in calcium and Vitamin D, which are essential for bone and teeth health.

3. Deficiency diseases
Vitamins and minerals are required by the body in small quantities only. However, if they are not available to the body in the required quantity, deficiency diseases are bound to manifest.

  • The common vitamin deficiency diseases include night blindness, glossitis, scurvy and rickets.
  • The common protein deficiency diseases are kwashiorkor and marasmus.
  • Each nutrient is to be taken in a sufficient amount to prevent deficiency diseases. So, including different types of food groups containing the essential nutrients is very important.

4. Importance of food hygiene and healthy eating habits

  • In order to maintain health, we should follow a Balanced Diet.
  • Drink plenty of water
  • Limit junk food habit
  • Eat food at proper intervals of time without skipping.
  • Control overeating, not just eating ,but eating the required amount with essential nutrients is important.
  • Keep food at the correct temperature to avoid bacterial growth.
  • Wash hands, utensils, and food before cooking or eating to prevent contamination.
  • Ensure food is cooked at the correct temperature to kill harmful bacteria and viruses.
  • Always consume food within its shelf life to avoid food poisoning.

Conclusion
A crucial part of preserving health is eating. Our general well-being can be greatly enhanced by following healthy eating practices, eating a well-balanced diet, and paying attention to food safety. We may prevent many diseases and live healthier, happier lives by making educated dietary choices and understanding the connection between food and health.

Food for Health Notes Pdf

Food for Health Class 6 Notes Kerala Syllabus

  • Carbohydrates, proteins, fats, vitamins and minerals are the major nutrients.
  • Carbohydrates: Energy required for the body is mainly obtained from carbohydrates. Carbohydrate is found in food items in different forms like starch, sugar, glucose, cellulose and fibres.
  • Iodine test is done to find if starch is present in the food we eat. When iodine combines with starch in a food item dark blue colour is formed.
  • Protein: Protein is a nutrient essential for growth and body building. Protein is required for the health of muscles, hair and skin. Moreover, proteins provide energy. The deficiency of protein causes diseases like Kwashiorkor and Marasmus.
  • Fats are essential because they help in the absorption of vitamins like A, D, E, and K, which are soluble only in fat.
  • Vitamins are essential nutrients required in small quantities for the growth and health of our body. They are essential for health of eyes, hair, skin, brain, bones, nerves, heart, teeth, gum and blood vessels. They also help in maintaining immunity, helps in the proper functioning of nerves and is essential for clotting of blood.
  • The pigment haemoglobin present in red blood cells imparts red colour to blood and it carries oxygen to the cells and bring back carbon dioxide. Low level of haemoglobin in the blood leads to a condition called anaemia.
  • Minerals like iron, calcium, iodine are essential in the formation of haemoglobin in blood, formation of bones, teeth and clotting of blood, and help in the functioning of the thyroid gland.
  • Night blindness, Glossitis, Mouth Ulcer, bleeding gums (Scurvy) and rickets are the vitamin deficiency diseases.
  • Anaemia is caused due to deficiency of iron
  • Goitre is caused to deficiency of iodine.
  • Osteoporosis is caused due to deficiency of calcium.
  • Fibres and water are non-nutrient components.
  • Fibres are the cellulose obtained from plant-based food that can’t be digested by our body. Fibres facilitate digestion and egestion of faeces through the large intestine.
  • Water is essential for physiological activities like digestion, circulation and excretion.
  • In order to maintain health, we should follow a diet that includes protein, carbohydrate, fat, vitamins and minerals in appropriate quantities. Such a diet is called a Balanced Diet.
  • Fruits and vegetables should not be washed after cutting them and vegetables should be cooked by covering the vessel to prevent loss of nutrients in them.

INTRODUCTION

Eating a variety of healthy foods like fruits, vegetables, nuts, cereals, meat, fish, eggs, and pulses helps to keep our body strong and healthy. Our body needs nutrients like carbohydrates, proteins, vitamins, minerals, and fats to grow and stay active. Food gives us the energy to do work and helps our brain and body function properly. Eating a healthy diet can improve sleep, boost energy, and protect us from illness. A balanced diet helps us feel good and live a healthy life. In this chapter, we deal with topics like food and nutrients, deficiency diseases, components other than nutrients and balanced diet.

FOOD AND NUTRIENTS
Why Food?
Understand why do we eat food and what do we get from food by reading the write-up from a children’s magazine.

Our Health: Food provides energy for our daily physiological activities. Nutrients are the components required for our growth, to maintain health and to prevent diseases. We obtain nutrients from food items. Carbohydrates, proteins, fats, vitamins and minerals are the nutrients present in food items. Though water is not a nutrient component, it is an important requirement for our bodily activities. Fibres present in the food items are also required for bodily activities. All food items may not contain all essential nutrients in adequate quantity. Hence, we eat a variety of food items prepared using different ingredients. The quantity of food we eat, its quality and time of consumption influence our health. So, everyone should eat nutritious food.

CARBOHYDRATE
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 26
FAT

Like carbohydrate and protein, fat is also essential for us. If we consume equal amount of carbohydrate, protein and fat, we will get more energy from fat.

Activity to find out the presence of fat in your diet
Take a sheet of paper and put a drop of oil on it. Observe the paper. Likewise put a drop of ghee on another piece of paper. Identify the presence of fat by observing the changes in the paper when ghee and oil were added.

Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus

VITAMINS

Vitamins are essential nutrients required in small quantities for the growth and health of our body.

Let’s understand the importance of vitamins.

DEFICIENCY DISEASES
Deficiency Diseases
Vitamins and minerals are required by the body in small quantities only. However, if they are not available to the body in the required quantity, deficiency diseases are bound to manifest.

COMPONENTS OTHER THAN NUTRIENTS
Components other than Nutrients
Just like nutrients, there are certain other components that are required for our health. Let’s see what they are. Cut a banana stem and observe the fibres in it.
Food for Health Class 6 Notes Questions and Answers Basic Science Chapter 1 Kerala Syllabus 27

BALANCED DIET

Balanced Diet
In order to maintain health, we should follow a diet that includes protein, carbohydrate, fat, vitamins and minerals in appropriate quantities. Such a diet is called a Balanced Diet.

There is no single food item we discussed earlier that contains all the nutrients in adequate quantities. We compensate the nutrient deficiency in one food item with another one. So the food we eat should be diverse.

Std 6 Basic Science Notes Pdf English Malayalam Medium SCERT Kerala Syllabus

Expert Teachers at HSSLive.Guru has created Kerala Syllabus Std 6 Basic Science Notes Pdf Malayalam Medium English Medium of SCERT Class 6 Basic Science Notes Textbook Solutions, Basic Science Class 6 Question Answer are part of Kerala Syllabus 6th Standard Textbooks Solutions. Here we have given Basic Science Class 6 Kerala Syllabus Notes Pdf of SCERT Class 6 Basic Science Solutions.

SCERT Class 6 Basic Science Notes Textbook Solutions

Basic Science Class 6 Question Answer Solutions

Basic Science Class 6 Kerala Syllabus Notes Pdf Part 1

Basic Science for Class 6 Questions and Answers Part 2

SCERT Class 6 Basic Science Solutions (Extra Questions)

  1. Food for Health Class 6 Important Questions
  2. Marvel of the Magnetic Realm Class 6 Important Questions
  3. Let’s Stand Straight Class 6 Important Questions
  4. Flowering and Fruiting Class 6 Important Questions
  5. Association of Substances Class 6 Important Questions

Class 6 Basic Science Previous Year Question Papers English Medium

Kerala Syllabus 6th Standard Basic Science Question Paper English Medium

SCERT Class 6 Basic Science Solutions

Std 6 Basic Science Notes Pdf Malayalam Medium

SCERT Class 6 Basic Science Solutions Malayalam Medium Part 1

Std 6 Basic Science Notes Pdf Malayalam Medium Part 2

Class 6 Basic Science Previous Year Question Papers Malayalam Medium

6th Standard Basic Science Question Paper Malayalam Medium

Kerala State Syllabus Class 6 Basic Science Notes

We hope the given Std 6 Basic Science Notes Pdf English Medium Kerala Syllabus of Basic Science for Class 6 Questions and Answers, SCERT Class 6 Basic Science Solutions will help you. If you have any queries regarding Kerala Syllabus 6th Standard Basic Science Notes Pdf of 6th Class Basic Science Notes, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ Summary in Malayalam Class 6

Students can use Malayalam Adisthana Padavali Class 6 Solutions and വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ Vellam Pongumbol Summary in Malayalam to grasp the key points of a lengthy text.

Class 6 Malayalam Vellam Pongumbol Summary

Vellam Pongumbol Summary in Malayalam

വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ Summary in Malayalam

എഴുത്തുകാരനെ പരിചയപ്പെടാം

പുലിക്കോട്ടിൽ ഹൈദർ
വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ Summary in Malayalam Class 6 1
മാപ്പിളപ്പാട്ടുകളും കത്തുപാട്ടുകളും ധാരാളം രചിച്ച പ്രശസ്തനായ മാപ്പിള സാഹിത്യകാരനാണ് പുലിക്കോട്ടിൽ ഹൈദർ. സാധാരണക്കാർക്ക് മനസ്സിലാകുന്ന വിധത്തിൽ ലളിതമായ രീതിയിലാണ് അദ്ദേഹം മാപ്പിളപ്പാട്ട് രചിച്ചത്. മാപ്പിളപ്പാട്ട് ശാഖയിലെ കുഞ്ചൻ നമ്പ്യാരെന്നും ഇദ്ദേഹത്തെ വിശേഷിപ്പിക്കുന്നു. ഇസ്ലാമിക ചരിത്രവും പേർഷ്യൻ കഥകളും ഇതിവൃത്തമാക്കിയിരുന്ന കാലത്ത് കേരളത്തിലെ ജനകീയ പ്രശ്നങ്ങൾ വിഷയമാക്കിയാണു ഇദ്ദേഹം പാട്ടുകളെഴുതിയത്.

മലബാറിലുടനീളമുണ്ടായ വെള്ളപ്പൊക്കത്തെ കുറിച്ച് അദ്ദേഹം രചിച്ച കൃതിയാണ് വെള്ളപ്പൊക്കമാല. ഇത് കൂടാതെ മലബാറിലെ കവികളെ കുറിച്ച് അദ്ദേഹമിങ്ങനെ എഴുതി. 1940 കളിൽ സമകാലീനരായ കവികളുടെ പേരുകൾ കോർത്തെഴുതിയ ഒരു ഗാനത്തിലെ ചില ഭാഗങ്ങൾ.

വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ Notes Question Answer Class 6 Adisthana Padavali Chapter 8

“മലബാറിലെ മാപ്പിളകവികൾ
ഊരിലിക്കാലം പെരുത്ത്
പാട്ട് കെട്ടുന്നോരാം
ഉണ്ടതിൽ ഒന്നാമനാം കമ്മുട്ടി മരക്കാരാം
പേര് വീരാനെന്നൊരുത്തൻ
നല്ലളത്തുണ്ടോലോ
പേശുവാൻ കുറ്റിപ്പുലാനും കെസ്സ് കെട്ടുംമ്പോലോ
പോലെ ഏതോ പോക്കരെ മോനവറാൻ കുട്ടി
പോതറവറുട്ടിയും പള്ളിക്കലയമോട്ടി
ഏല് തെറ്റിടാതരിയകോട്ടുയെ തന്നരാജി
യത്തിലുണ്ണി മമ്മതും പുവ്വത്തിയും ലാഹാജി
മാലവേലക്കാരിലാരും മേലയല്ലാകൊണ്ട്
വെട്ടിമോ യിൻകുട്ടി വൈദ്യരെ മോനൊന്നുണ്ട്
ബോലുവാൻ മമ്മാലിഹാജിയും മതിവുണ്ടാക്കാൻ
പൊന്നവരാണെന്ന് കേൾക്കുന്നിക്കിളിമൊല്ലാക്ക
കാളികാവിലുണ്ടൊരുത്തൻ കേട്ടുഞാൻ ഇന്നാള്
കാപ്പിലുണ്ടാലൊ സൈതാലിക്കുട്ടി എന്നൊരാള്
കേൾക്കുവിൻ പിന്നെ മലയാളത്തിലൊക്കെകേളി
കേട്ടിടുന്ന പാട്ട് കാരനാണ് തോട്ടപ്പാളി.”

പുലിക്കോട്ട് ഹൈദരിന്റെ പേരിൽ മലപ്പുറം ജില്ലയിലെ വണ്ടൂരിൽ സ്മാരകം സ്ഥാപിക്കാനുള്ള നടപടികൾ പുരോഗമിച്ചുവരുന്നു.

പാഠസംഗ്രഹം

വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ Summary in Malayalam Class 6 2
‘വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ’ – ദുരന്തത്തിന്റെ ഓർമ്മപ്പാട്ട്
‘വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ’ എന്ന ഈ പാഠഭാഗം, കേരളത്തിലെ മഴക്കാല ദുരന്താനുഭവങ്ങൾ വർണ്ണിച്ചെടുക്കുന്ന ഒരു മാപ്പിള പാട്ട് ശൈലിയിലുള്ള നാടൻ ഗാനമാണെന്നു പറയാം. പ്രളയസമയത്ത് പ്രകൃതിയിലുണ്ടാകുന്ന വ്യതിയാനങ്ങളും മനുഷ്യജീവിതത്തിൽ അതുണ്ടാക്കുന്ന ആഘാതങ്ങളും ഈ പാട്ടിലൂടെ ചിത്രീകരിക്കുന്നു.

പാട്ടിന്റെ ഇശലായ ‘വീണ് ബഹർതന്നിലവൻ’ എന്ന സംഗീത രീതിയിൽ ആലപിക്കേണ്ട ഈ ഗാനം, കേരളം മുഴുവൻ വെള്ളപ്പൊക്കത്തിലാഴുന്ന ഭീഷണി ദൃശ്യങ്ങളിലൂടെ നമ്മ കടത്തിക്കൊണ്ടുപോകുന്നു. അട്ടപ്പാടിയിൽ തുടങ്ങി കൊല്ലം വരെയുള്ള പ്രദേശങ്ങളിലായി പെയ്തിറങ്ങുന്ന കനത്ത മഴയും പുഴകളും കടലുകളും പൊങ്ങി കയറുന്ന ദുരിതാ വസ്ഥയും പ്രതിപാദിക്കുന്നു.

പാട്ടിൽ വിവിധ സ്ഥലങ്ങളിലെ വെള്ളപ്പൊക്ക ഭീഷണി പ്രാദേശികമായി വിവരിച്ചിരിക്കുന്നു – കാക്കൻമലയിൽ നിന്നു വരുന്ന പാമ്പുകൾ, ആന മുതലകളെ പോലെ സംവേദന മില്ലാതെ പെരുമാറുന്ന പ്രകൃതി ദുരന്തങ്ങൾ, കുരുക്കി കളഞ്ഞ നദികൾ, മൂടിപ്പറക്കുന്ന കടൽ തീരങ്ങൾ ഇവയൊക്കെ ചേർന്ന് മനുഷ്യജീവിതത്തെ വിഴുങ്ങുന്ന പ്രളയത്തെ ശക്തമായി അനാവരണം ചെയ്യുന്നു.

ഈ പാട്ട് പ്രകൃതിദുരന്തങ്ങളിൽപ്പെട്ട മനുഷ്യരുടെ ഹൃദയവേദനയും അവസ്ഥയുടെ ഗുരുത്വബോധവും പ്രാധാന്യത്തോടെ എത്തിച്ചേരുന്നു. പഴയ കാലങ്ങളിൽ കാനനങ്ങളിലും ഗ്രാമങ്ങളിലും ആളുകൾ അനുഭവിച്ച ദുരിതം, വാചാലതയില്ലാതെ പക്ഷേ വേദനയോടെ പാടുന്ന തനിമയുള്ള ഈ പാട്ടിൽ ശബ്ദമാകുന്നു.

ഈ പാഠപശ്ചാത്തലത്തിൽ കണ്ട് നാം മനസ്സിലാക്കേണ്ടത്, പാട്ടുകൾ കേവലം വിനോദം മാത്രമല്ല, ദുരന്തങ്ങളെ രേഖപ്പെടുത്തുന്ന ചരിത്രസാക്ഷ്യങ്ങളും ആകാമെന്നതാണ്.
താഴെ വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ’ എന്ന പാഠഭാഗത്തിന്റെ അടിസ്ഥാനത്തിൽ നൽകിയ ചോദ്യങ്ങൾക്ക് ഓരോന്നായി വിശദമായ ഉത്തരം നൽകിയിരിക്കുന്നു.

വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ Notes Question Answer Class 6 Adisthana Padavali Chapter 8

കൂടുതൽ അറിവിന്
അർത്ഥം

ഇശൽ = മാപ്പിളപ്പാട്ടിന്റെ സംഗീതരൂപം; രാഗത്തിന്റേതായ ഈണം
ബഹർ = ഇശലിന്റെ താളചാരുത; മാപ്പിളപ്പാട്ടുകളിലെ സംഗീതശൈലി
കൂണ്ടിടിഞ്ഞ് = തടിയിലോ പിടിയിലോ ഉണ്ടായിരുന്ന നിയന്ത്രണം നഷ്ടപ്പെട്ടത്
ആളപായം = മനുഷ്യന്റെ നാശം; ജീവഹാനി
കൂറുവാൻ = വലിയ നാശം വരുത്തുന്ന കാറ്റോ മഴയോ ഉള്ള പ്രകൃതിദുരന്തം
ജബൽ = മല; (അറബിഭാഷയിൽ ‘ജബൽ’ എന്നത് പർവതം എന്നാണ്)
അണ്ടപോലെ = അപ്രതീക്ഷിതമായി
നാടുകാണി = പ്രദേശത്തെക്കുറിച്ച് വിവരം വഹിക്കുന്ന ഒറ്റവാക്ക്; ഭൂമിശാസ്ത്രപരമായ വിവരചിഹ്നം
കേറ്റിട = പൊങ്ങിപ്പൊട്ടി തീരത്തടിച്ച വെള്ളം
മോറി ഊറ്റിയ വിധം = കലങ്ങി ഒഴുകിയ രീതിയിൽ; ത്വരിതമായി നിറഞ്ഞൊഴുകിയത്
തൊല്ലാ = ദുരന്തം; വല്യ പ്രതിസന്ധി

വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ Notes Question Answer Class 6 Adisthana Padavali Chapter 8

Practicing with Class 6 Malayalam Adisthana Padavali Notes Pdf Unit 2 Chapter 8 വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ Vellam Pongumbol Notes Questions and Answers Pdf improves language skills.

Vellam Pongumbol Class 6 Notes Questions and Answers

Class 6 Malayalam Adisthana Padavali Notes Unit 2 Chapter 8 Vellam Pongumbol Question Answer

Class 6 Malayalam Vellam Pongumbol Notes Question Answer

പഠനപ്രവർത്തനങ്ങൾ

I. വരിയും പൊരുളും

Question 1.
എന്തിനെക്കുറിച്ചാണ് പാട്ടിൽ വിവരിക്കുന്നത്?
Answer:
പാട്ടിൽ വിവരിക്കുന്നത് കേരളത്തിലെ വിവിധ പ്രദേശങ്ങളിൽ സംഭവിച്ച വലിയ മഴയും അതിന്റെ ഭാഗമായി ഉണ്ടായ വെള്ളപ്പൊക്കവും അതിനാൽ സംഭവിച്ച നാശനഷ്ടങ്ങളുമാണ്. പുഴകളും നദികളും കരകവിഞ്ഞ് ഒഴുകുകയും, വീടുകളും ആളുകളും മുങ്ങുകയും, ജീവനുകളും ഉപജീവനവുമെല്ലാം തകർന്നുപോകുകയും ചെയ്യുന്ന ഭീകരമായ അനുഭവങ്ങളാണ് പാട്ടിൽ ആലപിക്കുന്നത്.

Question 2.
ഏതെല്ലാം വരികളാണ് കൂടുതൽ രസകരമായി തോന്നിയത്?
Answer:
‘ഉന്നുവാൻ കേക്കൻമലയിൽനിന്നു വന്ന പാമ്പ്’…
ഈ വരിയിൽ പാമ്പ് മരത്തിൽ തട്ടി വീണതും, പിന്നെ മുതല പോത്തിനെ വിഴുങ്ങുന്നത് മുതലായത് ഒരു നാടൻ ഭീതിയുണർത്തുന്ന ശൈലിയിലാണ് അവതരിപ്പിക്കുന്നത്.
‘അണ്ടപോലെ നാടുകാണി വീണിടിഞ്ഞുകൊണ്ടേ’….
ഈ വരിയും അതിന്റെ താളവും ദൃശ്യസങ്കൽപ്പവും ശ്രദ്ധേയമാണ്. ആവർത്തനങ്ങളും ശബ്ദതാളവും ചേർന്ന് അതിന്റെ ദൃശ്യഭാവം മനസ്സിൽ ഗാഢമായി പതിക്കുന്നു.

വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ Notes Question Answer Class 6 Adisthana Padavali Chapter 8

Question 3.
പാട്ടിൽനിന്നു മനസ്സിലാക്കിയ കാര്യങ്ങൾ ചർച്ചചെയ്യുക.
Answer:
പാട്ടിലൂടെ നമ്മുക്ക് മനസ്സിലാകുന്നത്, പ്രകൃതിദുരന്തങ്ങൾ എത്രത്തോളം മനുഷ്യജീവിതത്തെ ബാധിക്കുന്നു എന്നതും, ദുരന്തസമയത്തെ ഭീതിയും ആശങ്കയും സമൂഹത്തിൽ ഉണ്ടാക്കുന്ന ആഘാതവുമാണ്. വെള്ളപ്പൊക്കത്തിന്റെ പ്രകോപനം വ്യക്തമായ ഘടകങ്ങളായി പാട്ടിലുണ്ട് – താഴ്ന്ന പ്രദേശങ്ങളിൽ വെള്ളം കയറ്റം, മൃഗങ്ങൾക്കുണ്ടാകുന്ന സ്വഭാവമാറ്റം, യാത്രാമാർഗങ്ങൾ തകർക്കപ്പെടൽ എന്നിവ പാട്ടിലൂടെ കൈവരുന്നു. ഇത് കേവലം ഒരു പാട്ടല്ല, ഒരു സാമൂഹിക ആഖ്യാനമാണെന്നും ഈ പാട്ട് നമ്മെ ബോധ്യപ്പെടുത്തുന്നു.

II. അക്ഷരച്ചന്തം

Question 1.
ണ്ടപോലെ നാടുകാണി വീണിടിഞ്ഞുകൊണ്ടേ
അങ്ങുമിങ്ങും പോക്കും വരവും മുടങ്ങീട്ടുണ്ടേ.
രണ്ടു വരികളിലെയും ആദ്യാക്ഷരവും അവസാനത്തെ അക്ഷരവും ശ്രദ്ധിക്കൂ. പാട്ടിലെ മറ്റു വരികൾ കൂടി പരിശോധിച്ച് അവയുടെ പ്രത്യേകതകൾ കണ്ടെത്താമോ?

കുഞ്ചൻ നമ്പ്യാരുടെ തുള്ളൽപ്പാട്ടിലെ ചില വരികളും നോക്കാം.

കല്ലോലജാലം കളിക്കുന്ന കണ്ടു
കമലമണി നിറമുടയ കമലമതു കണ്ടു
കല്യാണിമാരും കുളിക്കുന്ന കണ്ടു
പൊലിമയൊടു ചടുല ജലവടിവുമതു കണ്ടു
അന്നങ്ങളങ്ങു പറക്കുന്ന കണ്ടു
അനവരതമവരുടയ നടനമതു കണ്ടു
(കല്യാണസൗഗന്ധികം ശീതങ്കൻ തുള്ളൽ കുഞ്ചൻ നമ്പ്യാർ)

നിങ്ങൾ പഠിച്ച മറ്റേതെല്ലാം കവിതകളിൽ ഇങ്ങനെ അക്ഷരങ്ങളുടെ ആവർത്തനം വരുന്നുണ്ട്? അക്ഷരങ്ങളുടെ ആവർത്തനംകൊണ്ട് കവിതയ്ക്കും പാട്ടിനും ഉള്ള മെച്ചമെന്താണ്? ചർച്ചചെയ്യു.
Answer:
ഉദാഹരണം വരികൾ:

• അണ്ടപോലെ നാടുകാണി വീണിടിഞ്ഞുകൊണ്ട്
അങ്ങുമിങ്ങും പോക്കും വരവും മുടങ്ങിട്ടുണ്ട്.

ഈ വരികളിൽ ആദ്യാക്ഷരങ്ങൾ (അ) രണ്ട് വരികളിലും ആവർത്തിക്കുന്നു. അക്ഷരങ്ങളുടെ ആവർത്തനത്താൽ പാട്ടിന് ചന്തവും സംഗീതാത്മകതയും ലഭിക്കുന്നു. അക്ഷരച്ചന്തം പാട്ടിന് താളത്മികമായ രസം കൊണ്ടുവരുന്നു.
കുഞ്ചൻ നമ്പ്യാരുടെ തുള്ളൽപ്പാട്ട് ഉദാഹരണം:

• കല്ലോലജാലം കളിക്കുന്ന കണ്ടു
കമലമണി നിറമുടയ കമലമതു കണ്ടു
കല്യാണിമാരും കുളിക്കുന്ന കണ്ടു
പൊളിമയൊടു ചടുലജലവടിവുമതു കണ്ടു

ഇവിടെയും ആദ്യാക്ഷരങ്ങളുടെ ആവർത്തനം (ക, കൊണ്ടുള്ള പ്രഭാവം ശ്രദ്ധേയമാണ്. ഇ രീതിയിൽ വരികളിൽ ലാളിത്യവും കൂട്ടുന്നു.

വരികളുടെ അവസാനങ്ങളിൽ കണ്ടു എന്ന പദത്തിന്റെ ആവർത്തനവും നമുക്കിവിടെ കാണാൻ അന്ത്യ അക്ഷരപ്രാസം കൊണ്ട് വരികളുടെ ഹൃദ്യഭാവത്തെ വർധിപ്പിച്ചിരിക്കുന്നു.

Question 2.
അക്ഷരങ്ങളുടെ ആവർത്തനം വരുന്ന മറ്റ് കവിതകൾ:
Answer:
• “പേരറിയാത്ത ഒരു പെൺകിടാവേ നിന്റെ
നേരറിയുന്നു ഞാൻ പാടുന്നു..”
(ഒ. ൻ. വി. കുറുപ്പ്)

• മുട്ടായിക്ക് ബുദ്ധി വെച്ചാൽ ബുദ്ധിമുട്ടായി
മത്തായിക്ക് ശക്തതി വെച്ചാൽ ശക്തിമത്തായി നായി

• ഓർക്കേണ്ടത് മറക്കരുത്
മറക്കേണ്ടത് ഓർക്കരുത്
(കുഞ്ഞുണ്ണി മാഷ്)

• കനകച്ചിലങ്ക കിലുങ്ങിക്കിലുങ്ങി
കാഞ്ചനകാഞ്ചി കുലുങ്ങിക്കുലുങ്ങി
കടമിഴിക്കോണുകളിൽ സ്വപ്നം മയങ്ങി
കതിരുതിരപ്പൂപ്പുഞ്ചിരി ചെഞ്ചുണ്ടിൽത്തങ്ങി
(ചങ്ങമ്പുഴ)

• ഒരു തൈ നടാം നമുക്കമ്മയ്ക്കുവേണ്ടി
ഒരു തൈ നടാം കൊച്ചുമക്കൾക്കുവേണ്ടി
ഒരു തൈ നടാം നൂറു കിളികൾക്കുവേണ്ടി
ഒരു തൈ നടാം നല്ല നാളേയ്ക്കുവേണ്ടി
(സുഗതകുമാരി)

[അക്ഷരാവൃതിയുടെ പ്രാധാന്യങ്ങൾ
• പാട്ടിന്റെ സംഗീതാത്മകത വർധിപ്പിക്കുന്നു.
• കേൾവിയിൽ ആസ്വാദ്യത കൂട്ടുന്നു.
• ശ്രദ്ധാകേന്ദ്രത്വം പിടിച്ച് നിർത്തുന്നു.
• കവിതയുടെ താളം നിലനിറുത്താൻ സഹായിക്കുന്നു.]

പാട്ടിലെ മറ്റ് നാട്ടുഭാഷാപദങ്ങൾ:

കുമ്പോൾ = കയറിയപ്പോൾ (ഉയരത്തിൽ എത്തിയപ്പോൾ)
അണ്ടപോലെ = ഗോളമായി/ഉറുണ്ട പോലെ
ഉന്നിയാൽ = എടുത്താൽ
കുഴിഞ്ഞ് = അടിഞ്ഞ് / താഴ്ചവെച്ച്
അറ്റപ്പെട്ട് = പിഴച്ചുപോയി / തെറ്റി പോയി
കുടഞ്ഞ് = പൊട്ടിത്തെറിച്ചു

വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ Notes Question Answer Class 6 Adisthana Padavali Chapter 8

എന്തെന്തു പ്രയോഗങ്ങൾ!

Question 1.
മോറി ഊറ്റിയവിധം തിരുവിതാംകൂറെല്ലാം
അടിവരയിട്ട പദം ശ്രദ്ധിക്കൂ. മോറുക, ഊറ്റുക എന്നിവ നാട്ടുഭാഷാപദങ്ങളാണ് ഇതുപോലെ മറ്റു പദങ്ങൾ പാട്ടിലുണ്ടോ?
നിങ്ങളുടെ നാട്ടിലെ നാടൻ പദങ്ങലും പ്രയോഗങ്ങളും കണ്ടെത്തി എഴുതി വയ്ക്ക്. അവയുടെ അർഥവും എഴുതണം.
Answer:
നാടൻ പദം / പ്രയോഗം അർഥം
പച്ചിലോട്ടം = പായൽ പോലെ ഓടൽ
കുഴിമടിയൻ = വളരെയധികം മടിയുള്ളവൻ
കുതിച്ചുപോയി = പെട്ടെന്ന് തണ്ടിച്ചു പോയത്
ചന്തകേടായിരിന്നു = നിരാശയിലായിരുന്നു
തലവേദന = വിഷമത
വഴിത്തിരിവ് = വഴിയുടെ തിരിഞ്ഞുമാറൽ, (അതുവരെയുള്ള അവസ്ഥയിൽ നിന്നുള്ള മാറ്റം)

പാട്ടരങ്ങ്

Question 1.
മാപ്പിളപ്പാട്ടുകളിൽ പല അനുഭവങ്ങളും കാഴ്ചകളും ജീവിതസന്ദർഭങ്ങളും വിവരിക്കുന്നുണ്ട്.
മുല്ലപ്പൂഞ്ചോലയിൽ മൂളുന്ന വണ്ട
മാനിമ്പം മാനിമ്പം തേനുണ്ട വണ്ട
(മോയിൻകുട്ടിവൈദ്യർ)
നെൽവയൽ മുത്തിയ കാറ്റുവന്ന്
അല്ലലിൽ നിങ്ങളെ തഴുകാറുണ്ടോ
കുഞ്ഞുകിടാങ്ങളും ഭാര്യയും നിങ്ങടെ
പൊന്നും കിനാവിൽ വന്നെത്താറുണ്ടോ
വേർപ്പുകൾ പൊൻപണമാക്കീടുമ്പോൾ
മലയാളമണ്ണിനെ ഓർക്കാറുണ്ടോ
വീർപ്പുകളോരോന്നും നാട്ടിലെത്താനുള്ള
പ്രാർഥന ഉള്ളിൽ നടത്താറുണ്ടോ
(പി. ടി. അബ്ദുറഹിമാൻ)

വിവിധ വിഷയങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെട്ട മാപ്പിളപ്പാട്ടുകൾ ശേഖരിക്കാം. അവ ഉൾപ്പെടുത്തി ക്ലാസ് സർഗവേളയിൽ ഒരു പാട്ടരങ്ങ് നടത്തു.
Answer:
(പാട്ടരങ്ങ് സംഘടിപ്പിക്കുന്നതിന് കൂട്ടുകാർക്ക് കുറച്ചു മാപ്പിളപ്പാട്ടുകൾ നൽകുന്നു.. മറ്റു പാട്ടുകൾ കൂടി കണ്ടെത്തി സംഘങ്ങളായി തിരിഞ്ഞ് ഈണത്തിൽ അവതരിപ്പിക്കുമല്ലോ…)
വരികൾ: പി. എ. ഖാദർ
സംഗീതം: വി. എം. കുട്ടി

ഗുണമണിയായ റസുലുല്ലാ
തണി പകരും ഗുരു നൂറുല്ലാ
ഇഹപരനബിയാം ഹബീബുല്ലാ
ഇറയോന്റെ കനിയേ സ്വല്ലല്ലാ (2)

പതിമക്കത്തുദിച്ചുള്ള മലരല്ലേ
പരിശുദ്ധ കതിരൊളി ബദ്റല്ലേ
പരിമള സുരഭില കാവല്ലേ
പെരിയോന്റെ ഖുദ്സിലെ മയിലല്ലേ (2)

മർഹബാ യാ നൂറ് ഐനീ
മർഹബാ യാ ജദ്ദൽ ഹുസൈനി
മർഹബ മർഹബ നൂറു മുഹമ്മദ്
മർഹബ മർഹബ മർഹബ
മർഹബ മർഹബ നൂറു മുഹമ്മദ്
മർഹബ മർഹബ മർഹബ (ഗുണമണിയായ)

മഹ്ശറയിൽ തണിയായോരേ
മുറുവ്വത്ത് പെരുത്ത നബിയോരേ
ഫളീലത്തും ഫസ്വാഹത്തും മികച്ചോരേ
ശഫാഅത്ത് കനിയും റസൂലോരേ (2)

മർഹബാ യാ നുറ് ഐനീ
മർഹബാ യാ ജദ്ദൽ ഹുസൈനി
മർഹബ മർഹബ നൂറു മുഹമ്മദ്
മർഹബ മർഹബ മർഹബ
മർഹബ മർഹബ നൂറു മുഹമ്മദ്
മർഹബ മർഹബ മർഹബ (ഗുണമണിയായ)

വരികൾ: പി. റ്റി. അബ്ദുറഹിമാൻ
ആലാപനം: വി. റ്റി. മുരളി

ഓത്തു പള്ളീലന്നു നമ്മൾ
പോയിരുന്ന കാലം
ഓർത്തു കണ്ണീർ വാർത്തു
നിൽക്കയാണ് നീലമേഘം
കോന്തലക്കൽ നീയെനിക്കായ്
കെട്ടിയ നെല്ലിക്ക
കണ്ടു ചുരൽ വീശിയില്ലേ
നമ്മുടെ മൊല്ലാക്കാ…

പാഠപുസ്തകത്തിൽ മയിൽപ്പീലി
വെച്ചുകൊണ്ട്
പീലി പെറ്റു കൂട്ടുമെന്ന്
ഉപ്പു കൂട്ടി പച്ചമാങ്ങ
നമ്മളെത്ര തിന്ന്
ഇപ്പോഴക്കഥകളേ നീ
അപ്പടി മറന്ന്
(ഓത്തു പള്ളീലന്നു)

കാട്ടിലെ കോളാമ്പി പൂക്കൾ
നമ്മളേ വിളിച്ചു
കാറ്റുകേറും കാട്ടിലെല്ലാം
നമ്മളും കുതിച്ചു.
കാലമാമിലഞ്ഞിയെത്ര
പൂക്കളേ പൊഴിച്ചു
കാത്തിരിക്കും മോഹവും
ഇന്നെങ്ങനെ പിഴച്ചു

ഞാനൊരുത്തൻ നീയൊരുത്തി
നമ്മൾ തന്നിടയ്ക്ക്
വേലി കെട്ടാൻ ദുർവിധിക്ക്
കിട്ടിയോ മിടുക്ക്
എന്റെ കണ്ണുനീരു തീർത്ത
കായലിലിഴഞ്ഞ്
നിന്റെ കളിത്തോണി നീങ്ങി
എങ്ങു പോയ് മറഞ്ഞു
(ഓത്തു പള്ളീലന്നു)

ബലിപെരുന്നാൾ
രചനയും പാടിയതും കെ.ജി. സത്താർ
(15 – 01 – 1973 ന് റേഡിയോയിൽ അവതരിപ്പിച്ചത്)

വലിയ പെരുന്നാള് – നമ്മുടെ ബലിപെരുന്നാള്
തലമുറയായി സ്മരണ പുതുക്കും
വലിയ പെരുന്നാള് – നമ്മുടെ ബലിപെരുന്നാള്
അന്ന് കിനാവിൽ ദർശിച്ചു.

വന്ദ്യ നബിയാർ ഇബ്രാഹിം
അരുമ മകന്റെ തിരുകണ്ഠത്തിൽ
അറുക്കുവാനാജ്ഞാപിച്ചു
(അല്ലാഹു അല്ലാഹു)

ആ ബലി എന്തെന്നറിയേണ്ട
ആ മകനാരെന്നറിയണ്ട
അഭയം നൽകാൻ കാരണമാക്കിയ
പിതാവ് ആരെന്നറിയണ്ട
ഖലീല് നബിയാം ഇബ്രാഹിമിന്ന്
അരുമക്കിടാങ്ങളില്ല-
(അല്ലാഹു തന്റെ ഖലീൽ)

അതിനാൽ ഹാജറ ബീവിയെ വരിച്ചു
അതിലൊരു മകൻ ജനിച്ചു
(ഇസ്മായിൽ നാമത്തിൽ)

വാൽസല്യത്തിൻ തേൻ മലരായ്
വിടർന്ന സുന്ദരസുമമല്ലെ
ആ നറുമലരെ പിഴുതെറിയാൻ
ആജ്ഞകൊടുത്തു പരീക്ഷിക്കാൻ
(അല്ലാഹുവിൽ ഈമാൻ)

വിശ്വാസത്തിൽ അടിപതറാ-
മാർഗം നമുക്ക് കാട്ടിടുവാൻ
ആശക്കനിയാം പൂമകനെ
അറുക്കുവാനായ് ബന്ധിച്ചു
(അല്ലാഹു കൽപ്പിച്ചു

വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ Notes Question Answer Class 6 Adisthana Padavali Chapter 8

പാഠഭാഗത്തെ അടിസ്ഥാനമാക്കി കൂടതൽ ചോദ്യങ്ങൾ

Question 1.
പാട്ടിന്റെ ശൈലി എന്താണ്? ഇതിന്റെ സംഗീതപരമായ പ്രത്യേകതകളെക്കുറിച്ച് എഴുതുക.
Answer:
ഈ പാട്ട് മാപ്പിളപ്പാട്ട് ശൈലിയിലാണ് എഴുതപ്പെട്ടിരിക്കുന്നത്. മാപ്പിളപ്പാട്ടുകൾക്ക് അനുയോജ്യമായ ഈണം, താള ചാരുത, ഇശൽ, ബഹർ എന്നിങ്ങനെയുള്ള സംഗീതഘടകങ്ങളാണ് ഈ ശൈലിയുടെ പ്രത്യേകത. പാട്ടിന്റെ തുടക്കത്തിൽ തന്നെ “ഇശൽ വീണു, ബഹർ തന്നിലവൻ…” എന്നുള്ള വരികൾ ഈ സംഗീതപരമായ ഘടകങ്ങൾ സ്പഷ്ടമാക്കുന്നു. ഒരുതരം ഭാവനാഭരിതവും ലയഭംഗിയുള്ളതുമായ ആലാപനരീതി ഈ ശൈലിയെ ലക്ഷണമാക്കുന്നു. ആചാരപരമായ സന്ദർഭങ്ങളിലെത്തിയ ഈ പാട്ട് തനത് നാടൻ പശ്ചാത്തലത്തിലും ആധികാരികമായി അനുഭവപ്പെടുന്നു.

Question 2.
പാട്ടിൽ വിവരിച്ചിരിക്കുന്ന പ്രകൃതിദുരന്തങ്ങൾ ഏതെല്ലാമാണ്?
Answer:
പാട്ടിൽ മഴയും വെള്ളപ്പൊക്കവും മൂലം ഉണ്ടായ കൂണ്ടിടിച്ച ആളപായം, വെള്ളം പൊങ്ങി നാശം വിതച്ചതും, മുതലയും പാമ്പും പോലെയുള്ള അപകടകാരികളായ ജീവികൾ മൂലം ഉണ്ടാകുന്ന ഭീതിയും, കടൽ തീരത്ത് വെള്ളം അടിച്ചു പൊങ്ങുന്നും, തൊഴിലിടങ്ങളിലെയും കൃഷിയിടങ്ങളിലെയും നാശനഷ്ടങ്ങളും തുടങ്ങി നിരവധി ദുരന്തങ്ങൾ പ്രതിപാദിക്കുന്നു. അട്ടപ്പാടിയിലെ വലിയൊരു പ്രകൃതിപരമായ വിപത്തിനെ ചിത്രീകരിക്കുന്നു.

Question 3.
“കൂണ്ടിടിഞ്ഞ് ആളപായം വന്ന്…” എന്ന വരിയിൽ നിന്ന് കവി പറയുന്ന സാമൂഹിക സാഹചര്യം എന്താണ്?
Answer:
ഈ വാക്യത്തിൽ നിന്ന് കവി സൂചിപ്പിക്കുന്നത് ഒരു നിയന്ത്രണങ്ങൾ നഷ്ടപ്പെട്ട സാമൂഹികാവസ്ഥയാണ്. ഭൗതികമായ കൂണ്ടിന്റെ തകർച്ചയെ പ്രകൃതിദുരന്തത്തിന്റെ തുടക്കമായി കാണുമ്പോൾ, അതിനോടൊപ്പം സമൂഹത്തിൽ ഉണ്ടാകുന്ന ആളപായവും ഭീതിയും അടങ്ങിയിരിക്കുന്നു. അതായത്, പ്രകൃതിദുരന്തങ്ങൾ സാമൂഹ്യസുരക്ഷയെ ഭംഗപ്പെടുത്തുകയും ജീവിതരീതികൾ ഇല്ലാതാക്കുകയും ചെയ്യുന്ന വാസ്തവം കവി ചൂണ്ടിക്കാട്ടുന്നു. ഇത് എളിയവരെ കൂടുതൽ ബാധിക്കുന്ന ഒരു സാമൂഹിക യാഥാർത്ഥ്യവും അടയാളപ്പെടുത്തുന്നു.

Question 4.
മാപ്പിളപ്പാട്ടുകൾക്ക് ഉണ്ടാകുന്ന ഭാഷാശൈലി പാഠഭാഗത്തിൽ എങ്ങനെ പ്രകടമാകുന്നു
Answer:
പാട്ടിന്റെ ഭാഷാശൈലി സവിശേഷമായി മാപ്പിളഭാഷ, അറബിക്മലബാർ, നാടൻ വിഷയങ്ങൾ, ചിന്താഭംഗി, ലളിതവും സംഗീതപരവുമായ രൂപം എന്നിവയിലൂടെ പ്രകടമാകുന്നു. “ഉന്നുവാൻ”, “പോത്തും കൂട്ടിനെ വിഴുങ്ങി”, “കൂട്ടം അണ്ടപോലെ”, “കൊല്ലാ” തുടങ്ങിയ പ്രയോഗങ്ങൾ മാപ്പിളഭാഷയിലെ സംഭാഷണശൈലിയെ ഓർമിപ്പിക്കുന്നു. അതോടൊപ്പം, സമൂഹത്തിനിടയിലെ അനുഭവങ്ങൾ വളരെ ശക്തമായി ഈ ഭാഷയിൽ ഉൾക്കൊള്ളുന്നു. ഭാഷയുടെ നാടൻ തനിമയും പശ്ചാത്തലവുമായി ചേർന്ന് ഒരു മാപ്പിളപ്പാട്ടിന്റെ എല്ലാ ഘടകങ്ങളും പാട്ടിൽ കാണാം.

വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ Notes Question Answer Class 6 Adisthana Padavali Chapter 8

Question 5.
പാട്ടിൽ പ്രതിപാദിച്ച “വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ…” എന്നത് ഏത് സംഭവവുമായി ബന്ധപ്പെട്ടു
കാണാം?
Answer:
“വെള്ളം പൊങ്ങുമ്പോൾ..” എന്നത് കേരളത്തിൽ പതിവായി നേരിടുന്ന പ്രളയദുരന്തങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെടുത്തി കാണാം. അതിലൂടെ കവിയിലേയ്ക്കും സമൂഹത്തിലേക്കുമുള്ള ഒരു പ്രകൃതി പ്രതിസന്ധിയുടെ മുന്നറിയിപ്പാണ് ഇതിൽ പ്രത്യക്ഷപ്പെടുന്നത്. സമീപകാലങ്ങളിൽ കേരളം അഭിമുഖീകരിച്ച പ്രളയാനുഭവങ്ങൾ ഇതിന്റെ പശ്ചാത്തലമാകാം.

Question 6.
ഈ പാട്ടിന്റെ ഭാഷയും രൂപഭംഗിയും എങ്ങനെ പശ്ചാത്തലം സന്ദേശവുമായ് ചേർന്ന് പോവുന്നു?
Answer:
പാട്ടിന്റെ ഭാഷ വളരെ നാടൻ തനിമയും സ്വാഭാവികതയും നിറഞ്ഞതും, മാപ്പിളഭാഷയിലെ ആഴവും ആകുലതയും ഉൾകൊള്ളുന്നതുമാണ്. അതിന്റെ രൂപഭംഗി – പ്രളയദുരന്തം പ്രതിപാദിക്കു ന്നതിലുപരി – സമൂഹം നേരിടുന്ന ഭീഷണിയും ബോധവൽക്കരണവുമാണ്. ഈ പാട്ട്, മനുഷ്യന്റെ ദുരന്തങ്ങളോട് ഉള്ള പ്രതികരണവും സഹജീവിതവും മുൻനിർത്തിയാണ്. ഭാഷയും സന്ദേശവും ചേർന്ന് മനുഷ്യന്റെ ജാഗ്രതയും പരിസ്ഥിതി ബോധവും ഉണർത്തുന്ന തനതായ സാഹിത്യമൂല്യമായി ഇത് മാറുന്നു.

കളിക്കിടയിൽ Summary in Malayalam Class 6

Students can use Malayalam Adisthana Padavali Class 6 Solutions and കളിക്കിടയിൽ Kalikkidayil Summary in Malayalam to grasp the key points of a lengthy text.

Class 6 Malayalam Kalikkidayil Summary

Kalikkidayil Summary in Malayalam

കളിക്കിടയിൽ Summary in Malayalam

എഴുത്തുകാരനെ പരിചയപ്പെടാം

ബാബു ഭരദ്വാജ്
കളിക്കിടയിൽ Summary in Malayalam Class 6 1
മലയാള മാദ്ധ്യമ പ്രവർത്തകനും, നോവലിസ്റ്റുമായിരുന്നു ബാബു ഭരദ്വാജ്. മികച്ച നോവലിനുള്ള 2006ലെ കേരള സാഹിത്യ അക്കാദമി പുരസ്കാരം കലാപങ്ങൾക്കൊരു ഗൃഹപാഠം എന്ന നോവലിനു ലഭിച്ചിട്ടുണ്ട്. മീഡിയാവൺ ടിവി പ്രോഗ്രാം എഡിറ്ററായിരുന്നു

രവീന്ദ്രൻ സംവിധാനം ചെയ്ത ‘ഇനിയും മരിച്ചിട്ടില്ലാത്ത നമ്മൾ’ എന്ന സിനിമയുടെ നിർമാതാവാണ്. ലെനിൻ രാജേന്ദ്രൻ സംവിധാനം ചെയ്ത അന്യർ എന്ന സിനിമയിലെ ‘മുണ്ടകപ്പാടത്തെ നാടൻ കുഞ്ഞേ…’ എന്ന ഗാനം രചിച്ചത് ബാബു ഭരദ്വാജ് ആണ്. ‘ചിന്ത’യിലൂടെയാണ് പത്രപ്രവർത്തന ജീവിതം ആരംഭിച്ചത്. ഹാർബർ എൻജിനീയറിങ് ഡിപ്പാർട്മെന്റിലും പ്രവർത്തിച്ചു. കുറെക്കാലം പ്രവാസജീവിതവും നയിച്ചു. ചിന്ത വീക്കിലി എഡിറ്റർ കൈരളി ചാനലിന്റെ ക്രിയേറ്റിവ് എക്സിക്യൂട്ടിവ് ആയും മീഡിയവൺ ചാനലിന്റെ പ്രോഗ്രാം മേധാവിയായും സേവനമനുഷ്ഠിച്ചു. നിലവിൽ ഡൂൾ ന്യൂസ് ചീഫ് എഡിറ്ററായിരുന്നു.

കളിക്കിടയിൽ Summary in Malayalam Class 6

പാഠസംഗ്രഹം
കളിക്കിടയിൽ Summary in Malayalam Class 6 2
കെ.പി.എ.സി. ലളിതയുടെ ഓർമ്മക്കുറി പ്പിൽ നിന്ന് എടുത്ത ഈ പാഠഭാഗം, പഴയ നാടകവേദികളിലെ അനുഭവങ്ങളും ആനു കാലിക ചിന്തകളും ഏറെ ആത്മസമർപ്പ ണത്തോടെ അവതരിപ്പിക്കുന്നു. ചിറയിൻ കീഴിലെ ഒരു തിയേറ്ററിലാണ് നാടകം അര ങ്ങേറുന്നത്. വേദിയിൽ നിന്നും പുറത്തേ ക്കുള്ള വഴി ഏക വാതിലിലൂടെയായിരുന്ന തിനാൽ സംവിധാനപരമായി വലിയ വെല്ലുവിളിയായിരുന്നു. എന്നാൽ സംഘാട കർ അഭിനേതാക്കൾക്ക് ഭക്ഷണം കിട്ടുന്ന തിനായി പൊതിച്ചോറ് കുട്ടയിൽ വച്ച് ഒരുക്കം ചെയ്തിരുന്നതിലൂടെ, നാടക വേദിയുടെ പിന്നണിയിലുണ്ടായിരുന്ന ലാളി ത്യവും സൗഹൃദവുമാണ് ലളിത സ്നേഹ ത്തോടെ ഓർക്കുന്നത്.

നാടകത്തിനിടയിൽ അതിക്രമിച്ച് കടന്നൊരു പട്ടി കാണികളെ വരെ ഉല്ലസിപ്പിച്ചുവെങ്കിലും അരങ്ങിന്റെ ക്രമം തകർക്കുന്നതിന് കാരണമാവുകയും ചെയ്തു. നടന്മാരുടെ മധ്യേ കടന്നുപോയ പട്ടി സ്റ്റേജിൽ തന്നെ നിന്നു കുരയ്ക്കുന്നതോടെ അരങ്ങ് ബഹളമായി; കർട്ടൻ അടയ്ക്കേണ്ടിവന്നു. കുറേ നേരം കഴിഞ്ഞ് നാടകാവതരണം വീണ്ടും തുടങ്ങുകയായി.

ഈ സംഭവങ്ങളിലൂടെ, അണിയറയിലെ അനിശ്ചിതത്വങ്ങൾ, അഭിനേതാക്കളുടെ തത്പരതയും താത്പര്യവുമൊക്കെ പ്രകാശിപ്പിക്കുന്നു. അതേസമയം, നാടകവേദിയുടെ ‘ജീവിച്ച്’ കാലങ്ങളെയും, അതിനോടുള്ള വാത്സല്യവും സമർപ്പണവും ഈ പാഠഭാഗം നമ്മുടെ മുമ്പിൽ അവതരിപ്പിക്കുന്നു.

കെ.പി.എ.സി ലളിത യിരുന്നു.
കളിക്കിടയിൽ Summary in Malayalam Class 6 3
തോപ്പിൽ ഭാസിയാണ് കെ.പി.എ.സി ലളിത എന്ന പേരിട്ടത്. 1970-ൽ ഉദയയുടെ ബാനറിൽ കെ.എസ്.സേതുമാധവൻ സംവിധാനം ചെയ്ത കൂട്ടുകുടുംബം എന്ന സിനിമയിലൂടെ മലയാള ചലച്ചിത്ര രംഗത്തെത്തിയ ലളിത പിന്നീട് മലയാള സിനിമയിലെ നിറസാന്നിധ്യമായി മാറുകയായിരുന്നു. നാടകത്തിലൂടെ അഭിനയ രംഗത്തെത്തിയ കെ.പി.എ.സി ലളിത മലയാളത്തിലും തമിഴിലുമായി ഇതുവരെ 550ലേറെ ചിത്രങ്ങളിൽ അഭിനയിച്ചിട്ടുണ്ട്. മികച്ച സഹനടിക്കുള്ള ദേശീയ പുരസ്കാരം രണ്ടു വട്ടവും സംസ്ഥാന ചലച്ചിത്ര പുരസ്കാരം നാലു പ്രാവശ്യവും ലഭിച്ചു. 2016 മുതൽ കേരള സംഗീത നാടക അക്കാദമിയുടെ ചെയർപേഴ്സനാ യിരുന്നു.

1970ൽ റിലീസായ കൂട്ടുകുടുംബം സിനിമ വിജയിച്ചതോടെ പിന്നീട് ഇറങ്ങിയ ഏകദേശം എല്ലാ സിനിമകളിലും ലളിതയ്ക്ക് വേഷം കിട്ടി. 1978ൽ സംവിധായകൻ ഭരതനെ വിവാഹം ചെയ്തതോടെ സിനിമയിൽ നിന്ന് താത്കാലികമായി ഒഴിവായെങ്കിലും 1983ൽ ഭരതൻ സംവിധാനം ചെയ്ത കാറ്റത്തെ കിളിക്കൂട് എന്ന സിനിമയിലൂടെ മലയാളത്തിൽ വീണ്ടും സജീവ സാന്നിധ്യമായി മാറി. സന്മനസുള്ളവർക്ക് സമാധാനം, പൊന്മുട്ടയിടുന്ന താറാവ്, മുകുന്ദേട്ടാ സുമിത്ര വിളിക്കുന്നു, വടക്കുനോക്കിയന്ത്രം, ദശരഥം, വിയറ്റ്നാം കോളനി, സ്ഫടികം, അനിയത്തിപ്രാവ് എന്നീ സിനിമകളിലും രണ്ടാം വരവിൽ ഒരുപിടി കഥാപാത്രങ്ങൾ അവതരിപ്പിച്ച് കൈയടി നേടി.

കളിക്കിടയിൽ Summary in Malayalam Class 6

ഏറ്റവും സവിശേഷമായ ഒരു കഥാപാത്രമായിരുന്നു അടൂർ ഗോപാലകൃഷ്ണൻ സംവിധാനം ചെയ്ത ‘മതിലുകൾ’ എന്ന സിനിമയിൽ കെ.പി.എ.സി. ലളിത അവതരിപ്പിച്ച ‘നാരായണി.’ ഏകാന്തത, മുഷിപ്പ്, ജീവിതത്തോടുള്ള മുരടിപ്പ്, ഒപ്പം തന്നെ ആഗ്രഹം, പ്രതീക്ഷ, സ്നേഹത്തിനുള്ള ആർത്തി, പരുഷനെ ഭ്രമിപ്പിക്കാനുള്ള വശ്യത ഒക്കെനിറഞ്ഞ ഒരു കഥാപത്രമായിരുന്നു നാരായണി. അത്തരമൊരു വേഷത്തിന് ലളിതയല്ലാതെ മറ്റൊരാൾ ഉണ്ടായിരുന്നില്ല എന്ന് സംവിധായകൻ തെന്നെ പറഞ്ഞിട്ടുണ്ട്.

ദേശീയ ചലച്ചിത്ര പുരസ്കാരങ്ങളും സംസ്ഥാന ചലച്ചിത്ര പുരസ്കാരങ്ങളും നിരവധി തവണ കരസ്ഥമാക്കിയ അഭിനേത്രി കൂടിയാണ് കെ പി എ സി ലളിത.

കൂടുതൽ അറിവിന്
അർത്ഥം

തിയേറ്റർ = നാടകങ്ങൾ അവതരിപ്പിക്കുന്ന പാർശ്വവേദി (വേലമല)
പൊതിച്ചോറ് = പൊതിയിലൊതുക്കി കൊണ്ടുവന്ന ഭക്ഷണം
ഭ്രാന്തനായ് = മാനസിക രോഗം ഉള്ളതായി നടിച്ചവൻ
നടു = മദ്ധ്യഭാഗം (മദ്ധ്യവേദി)
കൂക്കും വിളിയും = കാണികളുടെ ആവേശപരിപാടികൾ (shouting and whistling)

കളിക്കിടയിൽ Notes Question Answer Class 6 Adisthana Padavali Chapter 7

Practicing with Class 6 Malayalam Adisthana Padavali Notes Pdf Unit 2 Chapter 7 കളിക്കിടയിൽ Kalikkidayil Notes Questions and Answers Pdf improves language skills.

Kalikkidayil Class 6 Notes Questions and Answers

Class 6 Malayalam Adisthana Padavali Notes Unit 2 Chapter 7 Kalikkidayil Question Answer

Class 6 Malayalam Kalikkidayil Notes Question Answer

പഠനപ്രവർത്തനങ്ങൾ
വായിക്കാം പറയാം

Question 1.
നാടകാവതരണത്തിന്റെ വേദിയെക്കുറിച്ചും അവിടത്തെ ഒരുക്കങ്ങളെക്കുറിച്ചും കെ.പി.എ.സി. ലളിത പറഞ്ഞ കാര്യങ്ങൾ എഴുതുക.
Answer:
നാടകത്തിന്റെ വേദിയായിരുന്നത് ചിറയിൻകീഴിലെ ഒരു തിയേറ്ററാണ്. അതിൽ നിന്നും പുറത്തേക്ക് ഇറങ്ങുന്നതിനുള്ള വഴി ഒറ്റ വാതിലിലൂടെയായിരുന്നു. അതായത് സ്റ്റേജിലേക്കും സ്റ്റേജിൽ നിന്നുമുള്ള ഗതാഗതത്തിന് വളരെ കുറവ് സൗകര്യമായിരുന്നു.

മേക്കപ്പ് റൂമും വേദിയുടെ ഭാഗമായിരുന്നു. അണിയറയിൽ തയ്യാറാകുന്ന അണികൾക്ക് (ആൺ പെൺ ഭേദമന്യേ) ആ വാതിലിലൂടെയാണ് അരങ്ങിലേക്ക് വരേണ്ടത്. ഇത്തരം പരിമിതികളുണ്ടായിരുന്നിട്ടും, സംഘാടകർ അനുയോജ്യമായ രീതിയിൽ ചില ഒരുക്കങ്ങൾ ചെയ്തു.

ഭക്ഷണം പൊതിച്ചോറായി തയ്യാറാക്കി ഒരു കുട്ടയിൽ ആക്കി, അത് നേരിട്ട് മേക്കപ്പ് റൂമിന്റെ കോണിലാണ് വെച്ചിരുന്നത് . അതിനാൽ ആർക്കെങ്കിലുമാവട്ടെ ആവശ്യമായപ്പോൾ അതിൽനിന്ന് എടുത്ത് ഭക്ഷണം കഴിക്കാൻ കഴിയുന്ന വിധത്തിലായിരുന്നു ഒരുക്കം. ഇത് അണിയറയിൽ പ്രവർത്തിക്കുന്നവർക്കുള്ള പ്രായോഗിക സൗകര്യങ്ങൾക്കുള്ള ഉദാഹരണമായാണ് അഭിനേതി ലളിത പറഞ്ഞിരിക്കുന്നത്.

കളിക്കിടയിൽ Notes Question Answer Class 6 Adisthana Padavali Chapter 7

Question 2.
പട്ടി വന്നതോടെ അണിയറയിലും സ്റ്റേജിലുമുണ്ടായ സംഭവങ്ങൾ വിശദീകരിക്കുക.
Answer:
നാടകത്തിൽ ‘തുലാഭാരം’ എന്ന നാടകത്തിൽ കഥാപാത്രമായി ഭ്രാന്തനായ ആളുടെ വേഷത്തിൽ തോപ്പിൽ കൃഷ്ണപിള്ളച്ചേട്ടൻ അഭിനയിക്കുകയാണ്. അദ്ദേഹം വടി കൈവശമെടുത്ത് വേഷത്തിൽ മുഴുകി സ്റ്റേജിൽ കയറേണ്ട അവസ്ഥയിലാണ്.

അപ്പോൾ തന്നെ, ഒരു പട്ടി ഷെഡിലേക്ക് കയറി, ചോറ് കപ്പാനുള്ള ഉദ്ദേശത്തോടെയാണ് മേക്കപ്പ് റൂമിലെ കുട്ടയിലേക്ക് നോക്കി പോകുന്നത്. കൃഷ്ണപിള്ളച്ചേട്ടൻ അതിന്റെ സമീപം നില്ക്കുമ്പോഴും പട്ടി അദ്ദേഹത്തെ ഗൗനിക്കാതെ നേരെ ഭക്ഷണം ഉള്ള ഭാഗത്തേക്ക് പോകുന്നു.

ഈ അവസരത്തിൽ കൃഷ്ണപിള്ളച്ചേട്ടൻ അവിടെ ഒരതിബുദ്ധിയോടെ പ്രതികരിക്കുന്നു-പട്ടിയെ നേരിട്ട് തല്ലാതെ, ആർക്കും അറിയാത്തവിധത്തിൽ വടികൊണ്ടൊരു വീക്ക് കൊടുക്കുന്നു. അതിൽ പ്രതികരിച്ച പട്ടി കുരച്ച് ബഹളമുണ്ടാക്കുകയും കർട്ടന്റെ വിടവിലൂടെയാണ് അതെല്ലാം കലഹമായി മാറുകയും ചെയ്യുന്നു.

അവസാനത്തിൽ, പട്ടി നേരെ സ്റ്റേജിലേക്ക് കയറി, നടന്മാരായ ലീല, ലളിത, ഗോവിന്ദൻകുട്ടി, എന്നിവരുടെ ഇടയിൽ വന്ന് നിൽക്കുകയും, ഗോവിന്ദൻകുട്ടി ഇയാളെ ഓടിക്കാനായി കാലുയർത്തിയപ്പോൾ പെട്ടെന്നായി സ്റ്റേജിന്റെ നടുവിൽ ചെന്നുനിന്ന് കുരയ്ക്കാൻ തുടങ്ങുകയും
ചെയ്യുന്നു.

ഇതോടെ കാണികൾ അമ്പരന്ന് എഴുന്നേറ്റുനിന്നു; കൂക്കുകളും വിളികളും മുഴങ്ങി. ആകെ അരങ്ങിൽ കലാപാവസ്ഥയും ബഹളവുമുണ്ടായി. ഒടുവിൽ കർട്ടൻ ഇട്ടു. കുറച്ചുനേരം കാത്ത ശേഷം മാത്രമാണ് നാടകം വീണ്ടും തുടർന്നത്.

ഇതിലൂടെ നാടകവേദിയിലുണ്ടാകുന്ന കുഴപ്പങ്ങളും, അതിന് നടന്മാർ എങ്ങനെ നേരിടുന്നു എന്നതും, കാഴ്ചക്കാർക്കും ചിരിയുമേകുന്ന ഓർമ്മകളുമായി നമ്മുടെ മുന്നിൽ തെളിയുന്നു.

പാഠഭാഗത്തെ അടിസ്ഥാനമാക്കി കൂടതൽ ചോദ്യങ്ങൾ

Question 1.
“തുലാഭാരം” എന്ന നാടകത്തിൽ കൃഷ്ണപിള്ളച്ചേട്ടൻ എന്താണ് അഭിനയിച്ച കഥാപാത്രം?
Answer:
“തുലാഭാരം” എന്ന നാടകത്തിൽ കൃഷ്ണ പിള്ളച്ചേട്ടൻ ഭ്രാന്തനായ കഥാപാത്രത്തെ അവതരിപ്പിക്കുകയാണ്. വടിയുമായി എപ്പോഴും സ്റ്റേജിൽ കയറി വരേണ്ട കഥാപാത്രമായിരുന്നു ഇത്. ഭ്രാന്തൻ എന്ന വേഷപ്രകാരം ആകെയുള്ള കഥാപാത്രം ഭാവ പ്രകടനത്തിലും സമയക്രമത്തിലും സൂക്ഷ്മമായ കൃത്യത ആവശ്യപ്പെടുന്നതായതിനാൽ അതൊരു തിരിച്ചറിയാവുന്ന പ്രധാനപാത്രമായി മാറുന്നു.

Question 2.
ഭക്ഷണത്തിന് ഏർപ്പെടുത്തിയ പ്രത്യേക ക്രമീകരണം എങ്ങനെ ആയിരുന്നു?
Answer:
അവിടെ ഭക്ഷണത്തിനായി പ്രത്യേക മുറി ഉണ്ടായിരുന്നില്ല. മേക്കപ്പ് കഴിഞ്ഞവർക്ക്, ആണുങ്ങൾക്കും പെണ്ണുങ്ങൾക്കും ഒരേ വാതിലിലൂടെ മാത്രമേ സ്റ്റേജിലേക്ക് പ്രവേശിക്കാൻ കഴിയുകയായിരുന്നുള്ളൂ. അതിനാൽ സംഘാടകർ പൊതിച്ചോറായി ഭക്ഷണം തയ്യാറാക്കി, മേക്കപ്പ് റൂമിന്റെ ഒരു മൂലയിലേക്ക് എത്തിച്ച് വെച്ചിരുന്നു. ആ സമയത്ത് ആവശ്യമായവർക്ക് അത് എടുത്തുകൊണ്ട് കഴിക്കാവുന്ന വിധം ക്രമീകരിക്കുകയായിരുന്നു.

Question 3.
കൃഷ്ണപിള്ളച്ചേട്ടൻ പട്ടിയെ കണ്ടപ്പോഴുണ്ടായ സാഹചര്യം വിശദീകരിക്കുക.
Answer:
ഒരു പട്ടി മേക്കപ്പ് റൂമിലേക്ക് കയറിവന്ന് ചോറിന്റെ ഗന്ധം മൂലം നേരെ ആ ഭക്ഷണകൂട്ടിനോടു ചേർന്ന് എത്തുന്നു. കൃഷ്ണപിള്ളച്ചേട്ടൻ അതിനെ നേരിട്ട് തല്ലി ഓടിക്കുന്നതിന് പകരം, വെറും കതകടച്ച് തടയുന്നതിൽ പരിമിതനാകുന്നു. പക്ഷേ പിന്നീട് വടിയൊന്നെടുത്ത് പട്ടിയെ തട്ടിയതോടെ, പട്ടി പെട്ടെന്നു സ്റ്റേജിലേക്ക് കയറി പോകുന്നു. അതിനുശേഷം വലിയ രീതിയിലുള്ള സംഭവങ്ങൾ അരങ്ങിൽ ഉണ്ടാകുന്നതിന്റെ തുടക്കമാകുന്നു ഇത്.

Question 4.
സ്റ്റേജിലേക്ക് പട്ടി കയറിയതിന്റെ ഫലമായി എന്തുണ്ടായി?
Answer:
പട്ടി നേരെ നടിമാരുടെ ഇടയിൽ വന്ന് നിൽക്കുകയും അതിനെ ഒഴിവാക്കാനുള്ള ശ്രമത്തിൽ മറ്റ് അഭിനേതാക്കൾക്കു ചിരിയടക്കാൻ കഴിയാതാവുകയും ചെയ്തു. അതിനുശേഷം ഗോവിന്ദൻകുട്ടിച്ചേട്ടൻ പട്ടിയെ ഓടിക്കാൻ ശ്രമിച്ചപ്പോൾ പട്ടി നടുവിലേക്ക് ചെന്നുനിന്ന് കുരയ്ക്കുകയായിരുന്നു. അതോടെ കാണികളിൽ നിന്നും കൂക്കും വിളിയും ഉണ്ടായി. ആകെ ഗതികെട്ട് നിലവരുകയും, നാടകം കർട്ടൻ വീഴ്ത്തി താത്ക്കാലികമായി നിർത്തേണ്ട സാഹചര്യം ഉണ്ടാവുകയും ചെയ്തു.

കളിക്കിടയിൽ Notes Question Answer Class 6 Adisthana Padavali Chapter 7

Question 5.
ഈ സംഭവത്തിൽ നിന്ന് സജീവരംഗപ്രവർത്തനങ്ങളുടെ വെല്ലുവിളികളെപ്പറ്റി എന്താണ് പഠിക്കാൻ കഴിയുന്നത്?
Answer:
ലൈവ് തിയേറ്ററിൽ പ്രതീക്ഷിക്കാത്ത സാഹചര്യങ്ങളുമായി നേരിടേണ്ടി വരുന്നു എന്നതാണ് ഈ സംഭവത്തിന്റെ പ്രധാനപാഠം. ഒരുപാട് പരിശീലനം നടത്തിയിരുന്നെങ്കിലും, അപ്രതീക്ഷിതമായി വേദിയിൽ കടന്നുവന്ന ഒരു പട്ടി മുഴുവൻ രംഗത്തിന്റെ നിരന്തരം തകർക്കാൻ കാരണമായത് കണ്ടപ്പോൾ, ലൈവ് പ്രകടനങ്ങളിൽ പ്രത്യേക സൂക്ഷ്മതയും ഒരുക്കവും ആവശ്യമാണ് എന്നതും പൂത്തു തിമിർക്കാം (യൂണിറ്റ് 2) മനസ്സിലാക്കാം. നാടകപ്രവർത്തകർക്ക് ഈ തരത്തിലുള്ള വസ്തുതകൾക്ക് നേരെ വീണ്ടുമുള്ള ആത്മസ്ഥിരതയും ത്വരിതപ്രതികരണശേഷിയും അത്യന്താപേക്ഷിതമാണ്.

Question 6.
‘നാടകം വീണ്ടും തുടങ്ങിയത് കുറേ നേരം കഴിഞ്ഞാണ്’ എന്തുകൊണ്ടാണ് നാടകത്തെ തുടർന്ന് തുടങ്ങാൻ വൈകിയത്?
Answer:
പട്ടി സ്റ്റേജിലേക്ക് കയറി, കുരയ്ക്കുകയും, നടന്മാരെയും കാണികളെയും ആശയക്കുഴപ്പത്തി ലാക്കുകയും ചെയ്തതിന്റെ ഫലമായി നാടകത്തിന്റെ നില നിരാശാകരമായി മാറുകയായിരുന്നു. കണ്ടു ചിരിക്കുന്നവർ എഴുന്നേറ്റ് നിന്ന് കൂകുകയും ബഹളവുമുണ്ടാകുകയും ചെയ്തു. ഈ സംഘർഷാവസ്ഥ നിയന്ത്രിച്ച്, കാണികളെ വീണ്ടും ശാന്തമാക്കി, അഭിനേതാക്കൾ ആവേശം വീണ്ടെടുത്തശേഷമാണ് നാടകത്തിന്റെ തുടർച്ച സാധ്യമായത്. അതിനാൽ നാടകത്തിന് വീണ്ടും തുടക്കം കിട്ടുന്നതിന് സമയമെടുത്തിരിക്കുന്നു.

മീനും ഞാനും Summary in Malayalam Class 6

Students can use Malayalam Adisthana Padavali Class 6 Solutions and മീനും ഞാനും Meenum Njanum Summary in Malayalam to grasp the key points of a lengthy text.

Class 6 Malayalam Meenum Njanum Summary

Meenum Njanum Summary in Malayalam

മീനും ഞാനും Summary in Malayalam

എഴുത്തുകാരനെ പരിചയപ്പെടാം

ബാബക് ഹബിബിഫർ (Babak Habibifar)
മീനും ഞാനും Summary in Malayalam Class 6 1
ഇറാനിലെ പ്രമുഖ നടനും സംവിധായകനും എഴുത്തുകാരനുമായ ബാബക് ഹബിബിഫർ 1966-ൽ തെഹറാനിൽ ജനിച്ചു. ചുരുങ്ങിയ കാ കാലയളവിനുള്ളിൽ അദ്ദേഹം ചലച്ചിത്ര, ടെലിവിഷൻ, ഫോട്ടോഗ്രഫി രംഗങ്ങളിൽ ശ്രദ്ധേയമായ സ്ഥാനങ്ങൾ സ്വന്തമാക്കി. പ്രധാനമായും ചുരുങ്ങിയ ദൈർഘ്യമുള്ള ചലച്ചിത്രങ്ങളിലൂടെയാണ് അദ്ദേഹം അന്താരാഷ്ട്ര ശ്രദ്ധ നേടിയത്

1998ൽ പുറത്തിറങ്ങിയ Masoum എന്ന സിനിമയിലൂടെയാണ് ഹബിബിഫർ തന്റെ അഭിനയ ജീവിതം ആരംഭിച്ചത്. പിന്നീട് Parinaz പോലുള്ള സിനിമകളിലും അദ്ദേഹത്തിന് പ്രധാനഭാഗങ്ങളുണ്ടായിരുന്നു. ടെലിവിഷൻ പരമ്പരയായ Pariabpw Akharin Baziയും അദ്ദേഹത്തിന്റെ പ്രകടനം തിളങ്ങിയവയാണ്.

ബാബക് ഹബിബിഫർ പ്രധാനമായും ചെറുചലച്ചിത്രങ്ങളാണ് സംവിധാനം ചെയ്തത്. പലതും അന്താരാഷ്ട്ര ചലച്ചിത്രമേളകളിൽ പുരസ്കാരങ്ങൾ നേടിയിട്ടുണ്ട്. മികച്ച ദൃശ്യഭാഷയും അത്യന്തം മനുഷ്യസ്നേഹപരവുമായ പ്രമേയങ്ങളാണ് അദ്ദേഹത്തിന്റെ ചിത്രങ്ങളിലെ പ്രത്യേകത.

ചലച്ചിത്രങ്ങളുടെ തിരക്കഥാരചനയിലും ഹബിബിഫർ കഴിവ് തെളിയിച്ചിട്ടുണ്ട്. അദ്ദേഹത്തിന്റെ പ്രശസ്തചലച്ചിത്രമായ The Fish and I ഉൾപ്പെടെ നിരവധി തിരക്കഥകൾ അദ്ദേഹം തന്നെയാണ് രചിച്ചത്. ഫോട്ടോഗ്രഫിയിലും ഹബിബിഫർ മികവുപാടുകയാണ്. രാജ്യാന്തര തലത്തിൽ വരെ അംഗീകാരം ലഭിച്ച ചിത്രങ്ങൾ അദ്ദേഹത്തിനുണ്ട്.

മീനും ഞാനും Summary in Malayalam Class 6

ശ്രദ്ധേയമായ കൃതികൾ
The Fish and I – ഒരു കാഴ്ചശക്തിയില്ലാത്ത വ്യക്തി തന്റെ പൊൻമീനിനെ രക്ഷിക്കാൻ ചെയ്യുന്ന ശ്രമത്തെ ആസ്പദമാക്കിയിരിക്കുന്ന ഈ ചെറുചിത്രം നിരവധി അന്താരാഷ്ട്ര പുരസ്കാരങ്ങൾ
സ്വന്തമാക്കി.

I Love You – Short Shorts Film Festival & Asia (Japan)ൽ തെരഞ്ഞെടുക്കപ്പെട്ടത്.
After Seventeen Hours – ചുരുങ്ങിയ ദൈർഘ്യമുള്ള മറ്റൊരു ചിത്രമാണ്.
Somewhere Up There – ഹൃദയസ്പർശിയായ പ്രമേയത്തിലുള്ള ചിത്രം.
After Fifteen Years (AYhm Crossword Puzzle) – 2013ലെ Strawberry Shorts Film Festivalൽ ശ്രദ്ധ
നേടിയ ചിത്രം.
Paria – ടെലിവിഷൻ പരമ്പര.
Akharin Bazi – ടെലിവിഷൻ പരമ്പര.
Duet – കാതയൂൻ റിയാഹി, ലദാൻ മോസഫി, പെജ്മാൻ ബാസേഘി എന്നിവരുമായി ചേർന്ന് അവതരിപ്പിച്ച ചിത്രമാണ്.
ബാബക് ഹബിബിഫറിന്റെ ജീവിതവും കലയുമാണ് ഭിന്നതകളെയും വ്യത്യസ്തതകളെയും മനോഹരമായി അവതരിപ്പിക്കുന്നത്. മനുഷ്യബന്ധങ്ങൾ, കരുണ, പ്രതിബന്ധങ്ങൾ എന്നിവയാണ് അദ്ദേഹത്തിന്റെ കലാരൂപങ്ങളുടെ ആധികാരികതയും ശക്തിയുമാണ്.

പാഠസംഗ്രഹം

“മീനും ഞാനും” – കരുണയും പ്രതിബദ്ധതയും നിറഞ്ഞ ദൃശ്യപാഠം ആണ്. ബാബക് ഹബിബിഫർ സംവിധാനം ചെയ്ത ഇറാനിയൻ ചെറുചിത്രമായ “The Fish and I” എന്ന സിനിമയുടെ ദൃശ്യരേഖ (തിരക്കഥ) യായി പഠിപ്പിക്കുന്ന പാഠഭാഗം, അതിയായ മനുഷ്യസ്നേഹവും സഹജമായ കരുണയും അർത്ഥവത്തായി അവതരിപ്പിക്കുന്നു.

ഈ സിനിമയിൽ കാഴ്ചശക്തിയില്ലാത്ത ഒരു മനുഷ്യൻ തന്റെ കൂടെയുണ്ടായിരിക്കുന്ന മത്സ്യത്തെ സ്നേഹ പൂർവം പരിരക്ഷിക്കുന്നതിന്റെ ദൃശ്യങ്ങളാണ് ചേർത്തിരിക്കുന്നത്. ആ വ്യക്തിയുടെ ദിനചര്യകൾക്കിടയിലായി അദ്ദേഹം ആ മത്സ്യത്തെ ഒരു ജീവൻ എന്നഅതിനപ്പുറം ഒരു കൂട്ട് എന്ന നിലയിലാണു കാണുന്നത്. ഒടുവിൽ, അബദ്ധത്തിൽ മീൻ വളരുന്ന ചില്ലു പാത്രം അറിയാതെ വീണു തകർന്ന് പോയി, അത് നിലത്തേക്ക് വീണെന്ന് അനുമാനിച്ച ശേഷം, അദ്ദേഹം അതിന്റെ ജീവൻ രക്ഷിക്കാനുള്ള ശ്രമങ്ങളിലേർപ്പെടുന്നു. കാഴ്ചശക്തിയില്ലാതിരുന്നിട്ടും ശക്തമായ കരുതലോടെയാണ് അദ്ദേഹം മത്സ്യ കുഞ്ഞിനെ സംരക്ഷിക്കുന്നത്. കാഴ്ചശക്തിയുടെ പരിമിതി മൂലം തന്റെ പരിശ്രമത്തിന്റെ സമയത്തെ മനസ്സിലാക്കി ജീവന്റെ പ്രാധാന്യത്തെയും ഉൾക്കൊണ്ടുകൊണ്ട് തറയിൽ വെള്ളം കോരി ഒഴിച്ച് മീനിന്റെ ജീവൻ നിലനിർത്തുന്ന ആ മനുഷ്യന്റെ വിവേകപൂർണമായ പ്രവർത്തി ഒരേസമയം വേദനിപ്പിക്കുകയും ആനന്ദിപ്പിക്കുകയും ചെയ്യുന്നു.

കവിതാത്മകമായ സംഗീതത്താൽ അനുഭൂതിമുറുക്കത്തോടെ നിറയ്ക്കപ്പെട്ട ഈ പാഠം, ദയയും നിസ്വാർത്ഥസ്നേഹവും മനുഷ്യനിൽ എങ്ങനെയായിരിക്കും എന്നത് മനസ്സിലാക്കുന്നതിൽ സഹായകമാണ്. വിശേഷമൊന്നുമില്ലാതെ തോന്നുന്ന ഒരു മീൻകുഞ്ഞിനോടുള്ള ആ മനുഷ്യന്റെ പ്രതികരണം നമ്മളിൽ ഒരു പുനർവിചാരത്തിന് വഴിയൊരുക്കുന്നു. സംവേദനയും പ്രതിബദ്ധതയും മാനുഷികതയുടെ യഥാർത്ഥ അടയാളങ്ങളാണെന്ന് ഈ ദൃശ്യപാഠം നമ്മെ ഓർമ്മിപ്പിക്കുന്നു.

മീനും ഞാനും Summary in Malayalam Class 6

കൂടുതൽ അറിവിന്
അർത്ഥം

ദൃശ്യരേഖ (Scene description) – ഓരോ സീനിലെയും കാഴ്ചകളും സംഭവവിവരണങ്ങളും ചേർന്നുള്ള വരണമതി
സ്‌റ്റൗവ് – അടുക്കളയിൽ ഉപയോഗിക്കുന്ന ചൂളി / cooking stove
ക്ലോസ് അപ്പ് ഷോട്ട് (Closeup shot) – ഒരു ചെറിയ ഭാഗത്തെ അടുപ്പിച്ചുള്ള ദൃശ്യപ്രകടനം
മീഡിയം ഷോട്ട് – ശരീരം പകുതിവരെ കാണിക്കുന്ന കാഴ്ച
ഹൈ ആംഗിൾ ഷോട്ട് – മുകളിൽ നിന്നുള്ള ദൃശ്യം മുകളിൽ നിന്നുള്ള ചിത്രീകരണം
ലോ ആംഗിൾ ഷോട്ട് – തറയിലോ താഴ്ന്നതായോ ആംഗിളിൽ നിന്നുള്ള ദൃശ്യം ചിത്രീ കരണം
ചകിതഭാവം – ഭയം നിറഞ്ഞ അത്ഭുതം / startled expression
വ്യഗ്രത – അത്യന്തം ആകുലതയും ഉത്കണ്ഠയും (intensity/anxiety)
പൈപ്പ് ദ്വാരം – വെള്ളം ഒഴിയുന്ന പൈപ്പ് വലിച്ചെടുത്ത ഭാഗം / outlet
ഫെയ്ഡ് ഔട്ട് (Fade out) – ചിത്രത്തിന്റെ കറുത്തേക്ക് മങ്ങിച്ചെല്ലുന്ന ദൃശ്യാന്ത്യം
പിയാനോസംഗീതം – പശ്ചാത്തല സംഗീതമായി വരുന്ന മൃദുവായ Piano sound